meleshka a proMocją zajmie się nie PaliKot lecz BrennKatze! 19.02.08, 15:08 albo Herr Quellenberg a nie Zdrojewski, no chyba że ładniej brzmi von Sdrojevsky!:))))) Verstanden??? Polnische Schurken! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: a proMocją zajmie się nie PaliKot lecz BrennK 19.02.08, 15:26 Nie Brennkatze tylko Katzebrenner! Katzebrenner swietnie sie do tego nadaje! Coprawda przypalil sobie wasy na Kaczorze, ale do promocji Breslau pasuje jak ulal. Donald Kaczor z pewnoscia mu w tym dopomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
teraz.k.wy Europosłanka SLD: Breslau lepszy od Wrocławia 19.02.08, 15:10 W Polakach drzemie wiecej nienawiści do jezyka niemieckiego i Niemców,niz do rosyjskiego i Rosji.Nie wiem tylko,jak długo po wojnie bedziemy wzdrygac sie na dżwięk tej nazwy.Nadzieja w młodych ludziach,urodzonych w latach 60tych... Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Europosłanka SLD: Breslau lepszy od Wrocławia 19.02.08, 15:24 pamietam jak kilka lat temu (chyba ze 2) Wroclaw reklamowal sie w Berlinie. Uzywal oczywiscie polskiej nazwy i nikt nic nie wiedzial i nie rozumial. mysle ze mlodym Europejczykom ani Breslau ano Wroclaw nic nie mowia. starszym pewnie wiecej Breslau. jestem jednak za tym zeby uzywac wlasnej nazwy we swoim jezyku. a wiec niech bedzie Breslau w Niemczech, Vratislav w Czechach, Breslavia we Wloszech, etc. problem w tym ze nia ma tak na prawde historycznej nazwy angielskiej. byla nia wersja niemiecka ale ta pamietaja tylko starsi Brytyjczycy. a polska sie jeszcze nie przyjela. Powodem moze byc trudna wymowa. a tak na koniec jestem ciekawy co europoslanka doslownie powiedziala? dziennikarze lubuja sie w polprawdach;) Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Europosłanka SLD: Breslau lepszy od Wrocławia 19.02.08, 15:33 svatopluk napisał: > pamietam jak kilka lat temu (chyba ze 2) Wroclaw reklamowal sie w > Berlinie. Uzywal oczywiscie polskiej nazwy i nikt nic nie wiedzial i > nie rozumial. > > mysle ze mlodym Europejczykom ani Breslau ano Wroclaw nic nie mowia. > starszym pewnie wiecej Breslau. > > jestem jednak za tym zeby uzywac wlasnej nazwy we swoim jezyku. > a wiec niech bedzie Breslau w Niemczech, Vratislav w Czechach, > Breslavia we Wloszech, etc. > > problem w tym ze nia ma tak na prawde historycznej nazwy angielskiej. > byla nia wersja niemiecka ale ta pamietaja tylko starsi Brytyjczycy. > a polska sie jeszcze nie przyjela. Powodem moze byc trudna wymowa. > > a tak na koniec jestem ciekawy co europoslanka doslownie powiedziala? > dziennikarze lubuja sie w polprawdach;) Wreszcie jakaś mądra wypowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Z nienawiscia to nie ma nic wspolnego, podobnie 19.02.08, 15:56 jak nie przypadkiem sa sytuacje opisane przeze mnie w kilka postow powyzej. Jest to stale ta sama tylko w innych "szatkach" znana Polakom systematyczna i regularna walka, ktora z plaszczyzny wojennej przeniosla sie, po czesci dzieki UE, na plaszczyzne stalych drobnych ale waznych bo majacych swoje reperkusje w przyszlosci dzialan zmieniajacych otoczenie w ledwie zauwazalny sposob podobna zreszta dosyc do tej, ktora mowi o "polskich obozach zaglady". Re: Europosłanka SLD: Breslau lepszy od Wrocławia Odpowiedz Link Zgłoś
myslenie-nie-szkodzi Wrocław, Breslau, Vratislavia - wszystko dla ludzi 19.02.08, 15:28 Skończmy z tymi post-wojennymi anty-niemieckimi kompleksami. Wrocław dużo dłużej nazywał się Breslau niż Wrocław i udawanie, że tak nie było to ściema. Młodzi Niemcy boją się powiedzieć "Breslau" w obecności Polaków, żeby ich ktoś nie posądził o nacjonalistyczne sympatie... Jak mówię po angielsku to używam nazw: Warsaw, Cracow i Silesia. Jak mówię po niemiecku: Breslau, Schlesien i Danzig. Dla Włochów czy Hiszpanów jest: Cracovia czy Varsovia i niech tak zostanie. Oczywiście gdy nie ma nazwy dla danego miasta w języku, którego używamy to wtedy trzeba użyć nazwy lokalnej - a więc dla polskich miast polskiej, dla czeskich czeskiej, itd. To proste jak drut. A dla promocji misto powinno używać wszystkich nazw jakie są znane na świecie. Nie róbmy z tego tabu. Nikomu jakoś nie przeszkadza, że nasze dzieci mówią SORRY zamiast przepraszam... Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: Wrocław, Breslau, Vratislavia - wszystko dla 19.02.08, 15:45 Oczywiście. Ja oprowadzając Włocha po Wrocławiu używam nazwy Breslavia. To stara, włoska nazwa tego miasta. On nie musi sobie łamać języka, a ja nie muszę stosować polskich wstawek we włoskim tekście i mogę udowodnić, że to piękne miasto jest europejskie, stare i zacne - bo ma nazwy w wielu językach. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: wuk4 19.02.08, 15:57 wuk4 napisał: > Oczywiście. Ja oprowadzając Włocha po Wrocławiu używam nazwy > Breslavia. To stara, włoska nazwa tego miasta. On nie musi sobie > łamać języka, a ja nie muszę stosować polskich wstawek we włoskim > tekście i mogę udowodnić, że to piękne miasto jest europejskie, > stare i zacne - bo ma nazwy w wielu językach. Skoro bedac we Wloszech mowimy Roma, Milano, Napoli ... to makaroniarz moze tak samo mowiic u nas "Wroclaw". Niech troche ozorem pomiele! Polacy nie gesi. Swoj jezy i swoje nazwy maja! Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: wuk4 19.02.08, 16:25 jakos nie slyszalem zeby polscy pilgrzymi mowili Roma a nie Rzym. tak samo polskojezyczny przewodnik nie uzywa wloskich tylko polskie okreslenia. uwazam jedna ze nie powinno sie nikomu zabraniac uzywania nazwy w danym jezyku. a jezeli uzywa wersji lokalnej a nie wlasnej to tez jest ok. na tym polega pluralizm. sytuacja wyglada troche inaczej w ramach marketingu danego miasta. stosujac na sile tylko wersje lokalna, ktora w innych krajach nie jest znana to albo wstydzimy sie wlasnej historii albo mijamy sie z prawda. ale jak komus ubywa polskosci kiedy stosuje niemiecka nazwe Wroclawia to i mu kasy w portfelu ubedzie bo wyrzuca ja w bloto. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 re: svatopluk 19.02.08, 23:52 We Wloszech obowiazuja nazwy wloskie, a w Polsce - polskie. A ktory Wloch wiedzialby, ze Mediolan to Milano, a np. Firenze to Florencja? Polacy miedzy sba moga uzywac nazw polskich, zas w kontakcie z Wlochami - nazw wloskich! Podobnie winno byc w innych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 to proste jak budowa cepa, zrozumcie! 19.02.08, 16:37 wet3 napisał: > > Skoro bedac we Wloszech mowimy Roma, Milano, Napoli ... to > makaroniarz moze tak samo mowiic u nas "Wroclaw". Niech troche > ozorem pomiele! Polacy nie gesi. Swoj jezy i swoje nazwy maja! Nie "będąc we Włoszech", tylko mówiąc po włosku. Mówiąc po włosku używam nazw Roma, Milano, Napoli, ale też Varsovia, Cracovia, Breslavia. Mowiąc po polsku, zarówno ja jak i obcokrajowiec, powinien mówić Rzym, Mediolan, Neapol, ale też Warszawa, Kraków, Wrocława. Mówiąc po niemiecku trzeba używać w tym wypadku określeń: Rom, Mailand, Neapel oraz Warschau, Krakau, Breslau. Przecież to logiczne jak budowa cepa! Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Z tego co piszesz wynikaloby ze Breslau mozna 19.02.08, 18:38 uzywac (tylko) po mowiac po niemiecku. Paniusia proponuje bysmy uzywali Breslau rowniez, i nie tylko, po polsku. Za wygodnym parwanem ulatwionej markeingowej promocji Wroclawia na bazie niemieckiej nazwy Breslau paniusia costam,liczac na polskie lenistwo, chcialaby nas namowic do pierwszego niewinnego przeciez kompromisu. Nastepne przyjda pozniej jak przyzwyczaimy sie do tego, ktory proponuje paniusia costam. Tak na marginesie ludzie, ktorzy z ciekawosci przyjezdzaja do Wroclawia (i nie tylko) chetnie sie ucza tej nazwy by moc sie po powrocie pochwalic znajomoscia chociaz kilku polskich slow jako dowod na "lamance jezyka", ktorych ta nauka od nich wymagala. Podobnie zreszta jest z zawodowymi kontaktami: czesto by sprawic przyjemnosc mowia dziendobry po polsku nawet w swoim kraju. To samo dotyczy nie tylko naszego jezyka. Tak samo "ucza sie" szwedzkiego czy rumunskiego. Re: to proste jak budowa cepa, zrozumcie! Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: Z tego co piszesz wynikaloby ze Breslau mozna 19.02.08, 23:27 1europejczyk napisał: > uzywac (tylko) po mowiac po niemiecku. Oczywiście, że nazw niemieckich używa się tylko i wyłącznie mówiąc czy pisząc po niemiecku. I jest używana od dawna - chociażby na planach Wrocławia, albumach, czy przewodnikach po mieście w języku niemieckim, których nie brak we wrocławskich księgarniach. 1europejczyk napisał: Paniusia proponuje bysmy uzywali Breslau rowniez, i nie tylko, po polsku. > Za wygodnym parwanem ulatwionej markeingowej promocji Wroclawia na bazie > niemieckiej nazwy Breslau paniusia costam,liczac na polskie lenistwo, chcialaby > nas namowic do pierwszego niewinnego przeciez kompromisu. Nastepne przyjda > pozniej jak przyzwyczaimy sie do tego, ktory proponuje paniusia costam. > Tak na marginesie ludzie, ktorzy z ciekawosci przyjezdzaja do Wroclawia (i nie > tylko) chetnie sie ucza tej nazwy by moc sie po powrocie pochwalic znajomoscia > chociaz kilku polskich slow jako dowod na "lamance jezyka", ktorych ta nauka od > nich wymagala. Jeśli to co piszesz jest prawdą, to rzeczywiście należy się jej ostry ochrzan. Odpowiedz Link Zgłoś
ronnie_ik Re: Europosłanka SLD: Breslau lepszy od Wrocławia 19.02.08, 15:31 że co ????????????? ma byc WROCłAW !!!!! ... no czasem niech bedzie breslau ...łeheheheh Odpowiedz Link Zgłoś
hydepark1 w Niemczech powinno też się mówić np Monachium nie 19.02.08, 15:32 Munchen bo Polacy będą to źle odbierać .....idiotka ..... Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: w Niemczech powinno też się mówić np Monachiu 19.02.08, 15:36 hydepark1 napisała: > Munchen bo Polacy będą to źle odbierać .....idiotka ..... To nie ona jest idiotka, tylko Niemcy na prawdę w myśl politycznej poprawności obawiają się obrazić polskich euroidiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
prawy Breslau vs. Wrocław 19.02.08, 15:33 A może kompromisowo i miłośnie... :-) VROCLOVE Odpowiedz Link Zgłoś
estees Europosłanka SLD: Breslau lepszy od Wrocławia 19.02.08, 15:34 Janse i zamiast dzien dobry mozna mówić heil hitler. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Europosłanka SLD: Breslau lepszy od Wrocławia 19.02.08, 15:38 estees napisał: > Janse i zamiast dzien dobry mozna mówić heil hitler. Widzę że to ci się podobało:))) Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Zdelegalizowac ta antypolska SLD-i to szybko 19.02.08, 15:43 Opierajac sie tez na europejskich wzorach.W koncu w Niemczech nie ma nastepczyni NSDAP, to po co w Polsce nastepczyni PZPR? Odpowiedz Link Zgłoś
nor70 Europosłanka SLD: Breslau lepszy od Wrocławia 19.02.08, 15:45 No tak po co się tradycyjnie witać ,można zrobic to w sposób rzymski. Wszystko zmierza drobnymi kroczkami do rozbioru Polski. Precedens Kosowa, traktat UE, Breslau,wykup ziem.A najgorsze jest to ze przepisy i politycy to ułatwiają. Odpowiedz Link Zgłoś
finn_gaur Ja jestem za 19.02.08, 15:47 Bo niby dlaczego nie uzywac historycznej, niemieckiej nazwy miasta. Wielu obcokrajowcom nazwa "Wroclaw" nic nie mowi, a "Breslau" owszem, tak. A przeciez w Polsce tez uzywa sie spolszczonych nazw wielumiast: Lubeka, Paryz, Genewa. A to, ze wiekszosc spoleczenstwa ma jakies germanofobie... coz, potrzeba czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Re: Ja jestem za 19.02.08, 15:51 A slyszales juz jakiegos Niemca, ktory mowilby Lubeka albo Lipsk, bo jakis Polak moglby go nie zrozumiec?? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Jmagnusg 19.02.08, 16:06 magnusg napisał: > A slyszales juz jakiegos Niemca, ktory mowilby Lubeka albo Lipsk, bo > jakis Polak moglby go nie zrozumiec?? Masz racje! Oczywiscie szwaby musza przekrecac nazwy slowianskie. Nazwa slowianska Lubeki (Luebeck)- Lubica, Rostoku (Rostock)- Roztoka, Drezna (Dresden)- Drzen itd., itd. Odpowiedz Link Zgłoś
finn_gaur Re: Ja jestem za 19.02.08, 16:21 > A slyszales juz jakiegos Niemca, ktory mowilby Lubeka albo Lipsk, bo jakis Polak moglby go nie zrozumiec? A jesli powiem, ze tak, to zaraz dowiem sie, ze zmyslam. Slyszalem jak NIEMIEC Odpowiedz Link Zgłoś
finn_gaur Re: Ja jestem za 19.02.08, 16:26 > A slyszales juz jakiegos Niemca, ktory mowilby Lubeka albo Lipsk, bo jakis Polak moglby go nie zrozumiec?? Slyszalem. Bo zdarzylo mi sie nie raz rozmawiac z Niemcem. Niemcy, przynajmniej ci, ktorzy kiedys ruszyli 4 litery poza swoje miejsce zamieszkania, znaja obce nazwy swoich miast. Nawet te polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
ashruc Samo wysuniecie takiej propozycji to skandal...... 19.02.08, 16:01 Jestem Wroclawianinem od urodzenia i wkurza mnie urzywanie nazwy Breslau. Sami niemcy uzywaja obu nazw to zalezy od roznych rzeczy. O zgrozo ja sie spotkalem z uzywaniem nazwy breslau wsrod Polakow. Breslau powinno sie uzywac tylko w kontekscie historycznym. Co by bylo gdyby europa zaczela uzywac breslau tak jak chce ta pani, to by bylo tragedia, nastepny byl by gdansk na danzig i pozostale miasta na zachodzie Polski. WROCLAW JEST WROCLAWIEM I POZOSTANIE WROCLAWIEM 1!!! Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Samo wysuniecie takiej propozycji to skandal. 19.02.08, 16:14 Co by bylo gdyby europa mowila Poland czy Polen ? To straszne Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Samo wysuniecie takiej propozycji to skandal. 19.02.08, 18:51 A mnie wkurza obrona polskiego języka jeśli ktoś pisze "urzywa". Wybacz szefie, że się czepiam, ale jeśli taki jesteś polonofil to nie kalecz języka polskiego. > Co by bylo gdyby europa zaczela uzywac breslau tak jak chce ta pani Nic by nie było. Sam nie mówisz Suomen tasavalta, Deutschland czy United Kingdom. Różne języki mają rózne określenia na miejsca geograficzne, w tym państwa i miasta, i zupełnie NIC się z tym nie dzieje. Tylko ksenofobia i szowinizm każe siać strach, że.. No właśnie, że co? Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Geringer d'Oedenberg zmien na Kowalska 19.02.08, 16:03 albo Nowak, to tez cie bedzie latwiej wypromowac.Pokaz nam swoim przykladem czego zadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
soldadura104 Europoglupek SLD: Breslau lepszy od Wrocławia 19.02.08, 16:16 Widać że posłamka myśli narząami a nie zmyłem politycznym. Najpierw reklamujmy Polskę a póżniej nasze największe miasta po Polsku. Niech sobie Niemcy tłumaczą po swojemu. Wtedy tego Breslau nie można będzie znależć na mapie. Zawsze niewolnicy uczyli się języka panów. My w Polsce musimy być panami i musimy zmusić obcokrajowców którzy chcą tu pracować i robić interesy aby uczyli się języka Polskiego. Wtedy poloniści też będą mogli coś zarobić na europejskich uniwersytetach. W Osace już jest Polonityka bo Japończycy wolą porozumiewać się przy pomocy tłumacza niż przy pomocy języka okupantów którego jest w stanie nauczyć się niewielka ilość osób. Japończycy budując fabrykę w Stargardzie Szczecińskim szkolą inżynieów poprzez tłumaczy a hiszpanie z BUDIMEKSU zatrudniają inżynierów ze znajomością angielskiego i w Hispanii po angielsku uczą ich hispańkiego i ekonomi i organizacji budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Re: Europoglupek SLD: Breslau lepszy od Wrocławia 19.02.08, 16:23 soldadura104 napisał: > sobie Niemcy tłumaczą po swojemu. Wtedy tego Breslau nie można > będzie znależć na mapie. a ksiązki tez będzisz palił ? www.google.pl/search?q=breslau&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Moze zmienic obywatelstwo na niemieckie 19.02.08, 16:17 Wtedy bedzie sobie szczekac Breslau, Danzig, Warschau, Auschwitz..... Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Re: Moze zmienic obywatelstwo na niemieckie 19.02.08, 16:21 grogreg napisał: a wiesz jak ? Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Moze zmienic obywatelstwo na niemieckie 19.02.08, 16:25 W ambasadzie niemieckiej jej powiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Re: Moze zmienic obywatelstwo na niemieckie 19.02.08, 16:35 grogreg napisał: > W ambasadzie niemieckiej jej powiedza. ale ty jestes inteligentny Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Moze zmienic obywatelstwo na niemieckie 19.02.08, 23:21 Ale ty jestes glupi. Odpowiedz Link Zgłoś
tenare Wiem jak zmienić obywatelstwo na niemieckie 19.02.08, 17:38 Idziesz do IPN a oni wygrzebują papier, że twój dziadek podpisał volkslistę. Potem ci ją kserują, poświadczają urzędowo i lecisz z tym do urzędu w Dojczland. Tam ci przybijają parę stempli i już możesz się zapisywać do powiernictwa niemieckiego. Powiernictwo niemieckie leci do Sztrasburga i sąd europejski orzeka, że twoja chałupa w Breslał, którą zostawiłeś jest mieniem wypędzonych. Należy ci się wtedy odszkodowanie od rządu polskiego albo przyłączenie twojej chałupy do macierzy, a macierz niemiecka jest jak stąd do Stalingradu. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Re: Wiem jak zmienić obywatelstwo na niemieckie 19.02.08, 17:45 tenare napisał: > Idziesz do IPN a oni wygrzebują papier, że twój dziadek podpisał volkslistę. masz może blisko do IPNu bo ja mieszkam na wsi Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Wiem jak zmienić obywatelstwo na niemieckie 19.02.08, 23:22 Biedna wies. Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Re: Do Vilniusa na wycieczki jezdzimy? 19.02.08, 16:20 marcowsky napisał: > czy do Wilna? zdecydowania pod Ostrą Bramę :) Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: Do Vilniusa na wycieczki jezdzimy? 19.02.08, 17:01 preminger napisał: > marcowsky napisał: > > > czy do Wilna? > > > zdecydowania pod Ostrą Bramę :) Pod Ostrą Bramę? Hmm... Chciałeś pewnie powiedzieć... pod Aušros vartai. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Re: Do Vilniusa na wycieczki jezdzimy? 19.02.08, 17:19 wuk4 napisał: > preminger napisał: > > > marcowsky napisał: > > > > > czy do Wilna? > > > > > > zdecydowania pod Ostrą Bramę :) > > > > Pod Ostrą Bramę? Hmm... > > Chciałeś pewnie powiedzieć... pod Aušros vartai. ;-) > > > a modlić się w językach posoborowych jeszcze można ;) Odpowiedz Link Zgłoś
korzonekk Nie wim po co tyle krzyku, moze faktycznie 19.02.08, 16:24 Breslau nie jest najszesliwsza nazwa (chociaz nawet w Ameryce wiekszosc obcokrajowcow kojarzy Wroclaw po nazwie Breslau) ale angielski zamiennik naszego miasta nalezaloby wg mnie wypromowac. Sporo latam i na zadnym wiekszym miedzynarodowym lotnisku nie widzialem nazwy 'Muenchen' , 'Praha ', 'Wien' - tylko odpowiedniki angielskie. Dyskausja na tym forum, czesto na mizernym i wrecz zenujacym poziomie jest dowodem na to, ze ciagle jestesmy spoleczenstwem przywiazanym do nazw i patriotyzm lokalny rozumiemy zbyt doslownie. Odpowiedz Link Zgłoś
finn_gaur Zgadzam sie 19.02.08, 16:28 Zgadzam sie tez, ze "Breslau" brzmi kiepawo, ale tak sie to miasto nazywalo przez wieki i tego sie nie zmieni. A co do "patriotyzmu lokalnego"... Jesli to jest patriotyzm, to ja jestem Krolem Kalifornijskim. Odpowiedz Link Zgłoś
preminger po co tyle 19.02.08, 17:24 korzonekk napisał: > Breslau nie jest najszesliwsza nazwa (chociaz nawet w Ameryce wiekszosc obcokra > jowcow kojarzy Wroclaw po nazwie Breslau) ale angielski zamiennik naszego miast takie nazwy geograficzne jak Lwów, czy Breslau to egzonimy, tylko od dobrej woli będzie zależały, czy będzie komuś zależało na turystach . Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Europosłanka SLD: Breslau lepszy od Wrocławia 19.02.08, 16:26 Dzisiejszy kształt Polski to rezultat Postanowień Jałtańskich, wschodu i zachodu. Myśmy się o to nie prosili i z nami na ten temat nie rozmawi ano. A więc niech nasze miasta nazywają się po naszemu. Pani posłanka, której nazwisko i imię nie jest polskie, choć za pewnie jest Polką, nie ch przyjmie do wiadomości, że nie interesuje mnie obcokrajowiec na lo tnisku we Frankfurcie tak jak nie interesuje anglika Polak na lotnisku w Londynie. Pani posłanka ma takich kolegów niemieckich co się wahają. Jej sprawa i sprawa jej kolegów. Odpowiedz Link Zgłoś
arturpio Europosłanka SLD sprzedaje Polske Niemcom 19.02.08, 16:31 "Breslau" nie istnieje od szescdziesieciu kilku lat, i to za sprawa samych Niemcow ktorzy go obrocili w gore ruin. To co mnie (dzisiaj) najbardziej szokuje to napisy "Breslau" w Polsce, gdy sie jedzie droga z Niemiec do Polski. A jeszcze wiecej, gdy sie wraca w druga strone - z Polski w kierunku na Niemcy - na tablicach drogowych jest napisane "Berlin" a nie "Barlen", "Dresden" a nie "Drezno" i "Bautzen" a nie "Budysin", mimo ze te generyczne nazwy figuruja na oficjalnych tablicach i sa w tym (sorabskim!) regionie oficjalnie (nawet przez Niemcow) uzywane i uznawane! Pani posel nie wie ze podlizywanie sie innym nie podnosi rangi lizusa. No ale ona jest w SLD... Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Re: Europosłanka SLD sprzedaje Polske Niemcom 19.02.08, 16:36 arturpio napisał: > "Breslau" nie istnieje od szescdziesieciu kilku lat, przykro mi ale jesteś w bładzie www.google.pl/search?q=breslau&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a Odpowiedz Link Zgłoś
sniegbielszy Re: Europosłanka SLD sprzedaje Polske Niemcom 19.02.08, 16:54 no to pozostaje tylko "pogratulowac" takich wspanialych europoslow. Tak glupich ludzi jak moi, niektorzy rodacy to nie spotkasz miedzy innymi narodami. Ta pani jest zdrajca interesu narodowego, a wy dyskutujecie, czy ona ma racje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Re: Europosłanka SLD sprzedaje Polske Niemcom 19.02.08, 17:00 sniegbielszy napisała: > narodami. Ta pani jest zdrajca interesu narodowego, a wy eee, to musi być strasznie "damski interes" :) Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Paryz, Londyn, Nowy Jork, Drezno. 19.02.08, 16:50 czemu nie mowicie Paris, London, New York czy Dresden? Za granica nie promowalbym Wroclawia jako Breslau, ale w Niemczech na sile zmieniac nazew eto czysta glupota..taka nazwa sie przyjela i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Re: Paryz, Londyn, Nowy Jork, Drezno. 19.02.08, 17:02 camel_3d napisał: na sile > zmieniac nazew biedaku miałeś tolerancyjna polonistke? czy droge do szkoły pod górke ? Odpowiedz Link Zgłoś
r.p.mcmurphy jest Vratislavia niedouczona, czerwona c..po!! 19.02.08, 17:08 lewactwo niczym kaprofagi, g... zezra byle wyjsc na swiatowcow!! Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: jest Vratislavia niedouczona, czerwona c..po! 19.02.08, 17:14 r.p.mcmurphy napisał: > lewactwo niczym kaprofagi, g... zezra byle wyjsc na swiatowcow!! raczej Wratislavia, nie Vratislavia (jeśli chodzi o powszechnie używaną wersję łacińską). A ponadto - radzę troszkę herbatki ziołowej przeciw napadom histerii. I podszkol się w pisaniu w języku polskim (nie polskawym). Widocznie w twoim kołchozie na kółkach samokształcenia nie zwracano na to uwagi, ale to naprawdę ważna rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
puch4cz Re: jest Vratislavia niedouczona, czerwona c..po! 20.02.08, 01:54 Za to Ty widać, że jesteś burakiem jakich mało. Odpowiedz Link Zgłoś
tadjan Europosłanka SLD: Breslau lepszy od Wrocławia 19.02.08, 17:33 Proponuję na początek Bierlin pisany cyrylicą, to też doda atrakcji miastu. Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Re: Europosłanka SLD: Breslau lepszy od Wrocławia 19.02.08, 17:37 tadjan napisał: > Proponuję na początek Bierlin pisany cyrylicą, to też doda atrakcji > miastu. to nie jest wcale oryginalne, już to wcześniej ktoś wymyślił w Berlinie Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Europosłanka SLD: Breslau lepszy od Wrocławia 19.02.08, 17:35 Hitlerówa za dużo sobie pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Re: Europosłanka SLD: Breslau lepszy od Wrocławia 19.02.08, 17:39 scibor3 napisał: > Hitlerówa za dużo sobie pozwala. e nie, ona by na naszą gmine takiego cienia nie rzuciła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Debili siać nie trzeba szczególnie w szeregach SLD 19.02.08, 17:36 Wczoraj Moskwa, dzisiaj Berlin i Bruksela... __________ Cóż to, zamordowaliście w swoich sumieniach Boga i myślicie że ujdzie to wam bezkarnie? (F.W. Nietzsche) Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Re: Debili siać nie trzeba szczególnie w szeregac 19.02.08, 17:40 bydlo_prof_wb napisał: > Wczoraj Moskwa, dzisiaj Berlin i Bruksela... a Lato Muminków ;) Odpowiedz Link Zgłoś