Dodaj do ulubionych

Księża chcą mieć żony

• myslenie-nie-szkodzi Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 10:14
      A że feudalizm zniesiono już w XIX wieku, to najwyższy czas odstąpić od jego
      pogrobowców w stylu celibatu.

Celibatu nie da się obronić ani Biblią, ani dogmatem, ani jakimkolwiek
      teologicznym argumentem. Tylko praktyka, głównie kwestie finansowe przemawiają
      za jego utrzymaniem.

Poza tym bezżennych księży łatwiej sobie podporządkować, o czym dobrze wie
      Watykańska wierchuszka. Żony księży nie ślubują nikomu posłuszeństwa i tego
      właśnie boi się papież, kardynałowie, biskupi...
      • kolter_hugh Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 10:18
        myslenie-nie-szkodzi napisała:

>
        > Celibatu nie da się obronić ani Biblią, ani dogmatem, ani jakimkolwiek
        > teologicznym argumentem. Tylko praktyka, głównie kwestie finansowe przemawiają
        > za jego utrzymaniem.

Uwierz mi celibat nie wynika z nauk biblijnych Paweł napisał ze jak ma cię
        ogarniać ogień to wez kobietę !!
        Są tez jego rady dotyczące jak ma wyglądać życie rodzinne uwczesnych
        przełożonych zboru chrześcijańskiego !! 1 list do Tymoteusza 3,1-13
        • mala.mi74 Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 10:22
          kolter_hugh napisał:

> myslenie-nie-szkodzi napisała:
          >
          > >
          > > Celibatu nie da się obronić ani Biblią, ani dogmatem, ani
          jakimkolwiek
          > > teologicznym argumentem. Tylko praktyka, głównie kwestie
          finansowe przema
          > wiają
          > > za jego utrzymaniem.
          >
          > Uwierz mi celibat nie wynika z nauk biblijnych Paweł napisał ze
          jak ma cię
          > ogarniać ogień to wez kobietę !!

Dlatego kaplanami nie powinni zostawac ludzie,którzy nie radza sobie
          z kwetsiami seksualnymi, takich się "wymiata" w czasie seminarium.
          > Są tez jego rady dotyczące jak ma wyglądać życie rodzinne
          uwczesnych
          > przełożonych zboru chrześcijańskiego !! 1 list do Tymoteusza 3,1-13

Akurat ten fragment mówi,ze biskup po owdowieniu nie moze się
          ponownie ozenic. Juz wtedy ,mimo,ze Zydzi mieli własciwie obowiazek
          chajtania się zaczeła istniec jakas dyscyplina w tej materii...
          Nie wymachujcie Biblia,której nie znacie ciołki...
          >
          >
          • kolter_hugh Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 10:27
            mala.mi74 napisała:
            > Akurat ten fragment mówi,ze biskup po owdowieniu nie moze się
            > ponownie ozenic. Juz wtedy ,mimo,ze Zydzi mieli własciwie obowiazek
            > chajtania się zaczeła istniec jakas dyscyplina w tej materii...
            > Nie wymachujcie Biblia,której nie znacie ciołki...

Tu tez matołku widać ze żon nie wolno mieć ??
            Paweł wprost nakazuje ze ma być to ktoś żonaty

Tytusa 1,5-6
            5 W tym celu zostawiłem cię na Krecie, byś zaległe sprawy należycie załatwił i
            ustanowił w każdym mieście prezbiterów1. Jak ci zarządziłem, [może nim zostać] 6
            jeśli ktoś jest nienaganny, mąż jednej żony, mający dzieci wierzące, nie
            obwiniane o rozpustę lub niekarność.
            • mala.mi74 Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 10:42
              kolter_hugh napisał:

> mala.mi74 napisała:
              > > Akurat ten fragment mówi,ze biskup po owdowieniu nie moze się
              > > ponownie ozenic. Juz wtedy ,mimo,ze Zydzi mieli własciwie
              obowiazek
              > > chajtania się zaczeła istniec jakas dyscyplina w tej materii...
              > > Nie wymachujcie Biblia,której nie znacie ciołki...
              >
              > Tu tez matołku widać ze żon nie wolno
              mieć ??
              > Paweł wprost nakazuje ze ma być to ktoś żonaty
              >
              > Tytusa 1,5-6
              > 5 W tym celu zostawiłem cię na Krecie, byś zaległe sprawy
              należycie załatwił i
              > ustanowił w każdym mieście prezbiterów1. Jak ci zarządziłem, [może
              nim zostać]
              > 6
              > jeśli ktoś jest nienaganny, mąż jednej żony, mający dzieci
              wierzące, nie
              > obwiniane o rozpustę lub niekarność.

No własnie "jednej zony" czyli po owdowieniu nie mógł się juz
              chajtac, tak jak było dotychczas w zwyczajach Zydów. Podobnie Biblia
              mówi o konsekrowanych wodwach "zonu jednego meza".
              Wsród ówczesnych Zydów niewielu było mezyczyzn po 20 roku
              zycia,którzy byliby samotni(własciwie prazwie w ogóle nie
              było),dlatego wyswiecono zonatych. Sam Piotr był zonaty ,ale musiał
              opuscic dom,aby pójsc za Jezusem.
              Trzeba znac i cala Biblie i zwyczaje Zydów i historię ciołki...
              >
              >
              >
              • kolter_hugh Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 11:06
                mala.mi74 napisała:
                > No własnie "jednej zony" czyli po owdowieniu nie mógł się juz
                > chajtac, tak jak było dotychczas w zwyczajach Zydów. Podobnie Biblia
                > mówi o konsekrowanych wodwach "zonu jednego meza".
                > Wsród ówczesnych Zydów niewielu było mezyczyzn po 20 roku
                > zycia,którzy byliby samotni(własciwie prazwie w ogóle nie
                > było),dlatego wyswiecono zonatych. Sam Piotr był zonaty ,ale musiał
                > opuscic dom,aby pójsc za Jezusem.
                > Trzeba znac i cala Biblie i zwyczaje Zydów i historię ciołki...

Gdzie tam jest zapisane ze to ma być wdowiec ???? czy z listu do koryntian nie
                wynika ze apostołowie brali swoje zony w podróże misyjne ???
                Kor 9,5
                Czyż nie mamy prawa zabierać ze sobą siostry będącej żoną, jak to czynią
                pozostali apostołowie i bracia Pana, i Kefas?
                Trzeba znać biblie !!!nie katolskie nowo mowy(katechizm) Cioliczko !!
                • mala.mi74 Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 11:12
                  kolter_hugh napisał:

> mala.mi74 napisała:
                  > > No własnie "jednej zony" czyli po owdowieniu nie mógł się juz
                  > > chajtac, tak jak było dotychczas w zwyczajach Zydów. Podobnie
                  Biblia
                  > > mówi o konsekrowanych wodwach "zonu jednego meza".
                  > > Wsród ówczesnych Zydów niewielu było mezyczyzn po 20 roku
                  > > zycia,którzy byliby samotni(własciwie prazwie w ogóle nie
                  > > było),dlatego wyswiecono zonatych. Sam Piotr był zonaty ,ale
                  musiał
                  > > opuscic dom,aby pójsc za Jezusem.
                  > > Trzeba znac i cala Biblie i zwyczaje Zydów i historię ciołki...
                  >
                  > Gdzie tam jest zapisane ze to ma być wdowiec ????

Z całosci Biblii. Ty znasz tylko kilka fragmentów i nimi
                  manipulujesz....Ktos widocznie najpierw zmanipulowal Ciebie.

> Trzeba znać biblie !!!nie katolskie nowo mowy(katechizm)
                  Cioliczko !!

Akurat katechizmu nie znam...
                  >
                  >
                  • kolter_hugh Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 11:15
                    mala.mi74 napisała:
                    > Z całosci Biblii. Ty znasz tylko kilka fragmentów i nimi
                    > manipulujesz....Ktos widocznie najpierw zmanipulowal Ciebie.

Ta to widać masz jakiś dar widzenia , jakoś na razie nie odpisałaś mi na werset
                    z koryntian mówiący o tym ze apostołowie brali swoje żony ze sobą, argumentów
                    biblijnych ci zabrakło ??
                    • mala.mi74 Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 11:20
                      kolter_hugh napisał:

> mala.mi74 napisała:
                      > > Z całosci Biblii. Ty znasz tylko kilka fragmentów i nimi
                      > > manipulujesz....Ktos widocznie najpierw zmanipulowal Ciebie.
                      >
                      > Ta to widać masz jakiś dar widzenia , jakoś na razie nie odpisałaś
                      mi na werset
                      > z koryntian mówiący o tym ze apostołowie brali swoje żony ze sobą,
                      argumentów
                      > biblijnych ci zabrakło ??

Apostołowie czy prezbiterzy? To nie to samo.
                      Napisalam juz dlaczego wyswiecono na kaplanów wówczas takze
                      zonatych, nie czytasz....
                      To był I wiek naszej ery ,Izrael, kultura judazimu, pomysl troche
                      oki?
                      >
                      >
                      >
                      >
                      • kolter_hugh Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 11:22
                        mala.mi74 napisała:
                        > Apostołowie czy prezbiterzy? To nie to samo.
                        > Napisalam juz dlaczego wyswiecono na kaplanów wówczas takze
                        > zonatych, nie czytasz....
                        > To był I wiek naszej ery ,Izrael, kultura judazimu, pomysl troche
                        > oki?

Nie kombinuj bo zawsze tu chodzi o ,,głowy: uwczesnego zboru !!
                        • mala.mi74 Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 12:05
                          kolter_hugh napisał:

> mala.mi74 napisała:
                          > > Apostołowie czy prezbiterzy? To nie to samo.
                          > > Napisalam juz dlaczego wyswiecono na kaplanów wówczas takze
                          > > zonatych, nie czytasz....
                          > > To był I wiek naszej ery ,Izrael, kultura judazimu, pomysl troche
                          > > oki?
                          >
                          > Nie kombinuj bo zawsze tu chodzi o ,,głowy: uwczesnego zboru !!

Zacznam się powaznie zastanawiac czy ty umiesz czytac ,bo w ogóle
                          nie czytasz tego co ja pisze albo tego nie rozumiesz....Przeczytaj
                          raz jeszcze.
                          Nie dziwie się,ze niektórzy odchodza od wspólnoty Koscioła skoro
                          potrafia słuchac i rozumiec tylko samych siebie....
                          >
                          >
                          • kolter_hugh Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 13:53
                            mala.mi74 napisała:

>
                            > Zacznam się powaznie zastanawiac czy ty umiesz czytac ,bo w ogóle
                            > nie czytasz tego co ja pisze albo tego nie rozumiesz....Przeczytaj
                            > raz jeszcze.
                            > Nie dziwie się,ze niektórzy odchodza od wspólnoty Koscioła skoro
                            > potrafia słuchac i rozumiec tylko samych siebie....

Że ty czytać nie potrafisz to ja już wiem od dawna , dalej nie wiem jak to było
                            z tymi zonami apostołów w podróżach ??!!
              • zuq1 Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 11:14
                Ciołki? "A kto by powiedział bliźniemu swemu "racha", to jest
                głupcze, pójdzie w ogień nieugaszony..." - jak się ma Twoja wiara
                albo znajomość Biblii - bo nie to samo - do obdarzania innych ludzi
                takimi epitetami? Nieładnie, wstyd... A co do tych wdów, to
                istotnie, tekst biblijny sugeruje, że te, co miały jednego męża były
                jakby "lepsze", ale nie znaczy to, że po owdowieniu nie mogły
                wychodzić za mąż!
                • mala.mi74 Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 11:17
                  zuq1 napisał:

> Ciołki? "A kto by powiedział bliźniemu swemu "racha", to jest
                  > głupcze, pójdzie w ogień nieugaszony..." - jak się ma Twoja wiara
                  > albo znajomość Biblii - bo nie to samo - do obdarzania innych
                  ludzi
                  > takimi epitetami? Nieładnie, wstyd... A co do tych wdów, to
                  > istotnie, tekst biblijny sugeruje, że te, co miały jednego męża
                  były
                  > jakby "lepsze", ale nie znaczy to, że po owdowieniu nie mogły
                  > wychodzić za mąż!

Nie mogły! W dodatku był nakaz karania tych,ktore te sluby porzucały.
                  Co do ciołków to nie wiem czy to to samo co racha i czy nalezy
                  rozumiec to literalnie (zawsze bede walczyc z odintelektualizowanym
                  literalnym,fragmetarycznym rozumieniem Biblii jak u niektórych
                  noeopratestantów) ,ale wielu tu zmanipilowanych nieuków pisze ,sama
                  przyznasz...
                  • zuq1 Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 11:29
                    Droga mala.mi - czyli uważasz, że mówienie o ludziach "ciołki" jest
                    w porzo? Osobiście w polszczyźnie znam gorsze określenia
                    niż "głupiec", więc za nie też chyba się do piekła idzie... Ale do
                    tematu:
                    1. Tym 5,11-14 "11 Młodszych wdów nie zaliczaj do tej grupy, gdyż
                    czasem z powodu pożądania odchodzą od Chrystusa i chcą ponownie
                    wyjść za mąż. 12 Jest to złe, bo łamią dane słowo. 13 Poza tym mogą
                    się robić leniwe i nachodzić innych po domach. A wtedy wychodzi nie
                    tylko ich lenistwo, ale i plotkarstwo, wścibskość i inne
                    niepotrzebne rzeczy. 14 Uważam więc, że młodsze wdowy powinny raczej
                    wychodzić za mąż, mieć dzieci i zajmować się domem – i nie dawać
                    przeciwnikowi żadnych powodów do oskarżeń."
                    Patrz więc na werset 14 - to mogły czy nie mogły wychodzić za mąż?
                    To kto się myli, Ty czy ja? Jestem jak to ładnie określiłaś,
                    neoprotestantem, ale nie myślę, jakobym czytał Biblię
                    w "odintelektualizowany" sposób.
                    • mala.mi74 Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 13:13
                      zuq1 napisał:

> Droga mala.mi - czyli uważasz, że mówienie o ludziach "ciołki"
                      jest
                      > w porzo? Osobiście w polszczyźnie znam gorsze określenia
                      > niż "głupiec", więc za nie też chyba się do piekła idzie... Ale do
                      > tematu:
                      > 1. Tym 5,11-14 "11 Młodszych wdów nie zaliczaj do tej grupy, gdyż
                      > czasem z powodu pożądania odchodzą od Chrystusa i chcą ponownie
                      > wyjść za mąż. 12 Jest to złe, bo łamią dane słowo. 13 Poza tym
                      mogą
                      > się robić leniwe i nachodzić innych po domach. A wtedy wychodzi
                      nie
                      > tylko ich lenistwo, ale i plotkarstwo, wścibskość i inne
                      > niepotrzebne rzeczy. 14 Uważam więc, że młodsze wdowy powinny
                      raczej
                      > wychodzić za mąż, mieć dzieci i zajmować się domem – i nie dawać
                      > przeciwnikowi żadnych powodów do oskarżeń."
                      > Patrz więc na werset 14 - to mogły czy nie mogły wychodzić za mąż?
                      > To kto się myli, Ty czy ja? Jestem jak to ładnie określiłaś,
                      > neoprotestantem, ale nie myślę, jakobym czytał Biblię
                      > w "odintelektualizowany" sposób.

A jednak...
                      Zobacz o czym pisze Paweł: o wdowach,które "łamia dane słowo".Jakie
                      słowo łamią? Otóz własnie slubu konsekracji. A wiec Paweł napomina
                      aby młodsze wdowy były bardziej rozsadne przy przyjmowaniu tych
                      slubów i jesli nie dadza rady zyc w celibacie lepiej nie slubowały
                      i po prostu wychodziły za maz.Podobnie zreszta Paweł napomina
                      tych,ktorzy nie wytrwaliby w celibacie,ze lepeij sie zenic niz
                      płonąc.A jednak jego pragnieniem pozostaje "aby wszyscy byli tacy
                      jak on" czyli zyli w celibacie.
                      Jesli wiec ktos juz wybrał celibat powinien go przestrzegac. Stad
                      tez 6 lat seminarium do rozeznania tego powołania,a w przypadku
                      zakonów nawet 8 lat...
                      • zuq1 zatoczyliśmy koło... 22.02.08, 20:06
                        Tak więc, droga mala.mi, w swoich wywodach zatoczyłaś koło. Najpierw
                        twierdziłaś, że wdowy/wdowcy nie mieli/nie mają prawa do powtórnego
                        ożenku a teraz w obliczu niezaprzeczalnych dowodów ze Słowa Bożego
                        stwierdziłaś, że jednak tak i gładko przeszłaś do współczesnego
                        celibatu, czyli do kwestii, która była początkiem tej dyskusji.
                        Pewnie, jeśli ktoś chce być sam, niech będzie. Jednak dlaczego w KRK
                        jest to przymus?
                        1 Tm 4:1.3
                        "1. Duch zaś otwarcie mówi, że w czasach ostatnich niektórzy odpadną
                        od wiary, skłaniając się ku duchom zwodniczym i ku naukom demonów.
                        (...) 3. Zabraniają oni wchodzić w związki małżeńskie, [nakazują]
                        powstrzymywać się od pokarmów, które Bóg stworzył, aby je
                        przyjmowali z dziękczynieniem wierzący i ci, którzy poznali prawdę."
                        (BT)
                        • kolter_hugh Re: zatoczyliśmy koło... 22.02.08, 21:52
                          zuq1 napisał:

> Tak więc, droga mala.mi, w swoich wywodach zatoczyłaś koło. Najpierw
                          > twierdziłaś, że wdowy/wdowcy nie mieli/nie mają prawa do powtórnego
                          > ożenku a teraz w obliczu niezaprzeczalnych dowodów ze Słowa Bożego
                          > stwierdziłaś, że jednak tak i gładko przeszłaś do współczesnego
                          > celibatu, czyli do kwestii, która była początkiem tej dyskusji.
                          > Pewnie, jeśli ktoś chce być sam, niech będzie. Jednak dlaczego w KRK
                          > jest to przymus?
                          > 1 Tm 4:1.3
                          > "1. Duch zaś otwarcie mówi, że w czasach ostatnich niektórzy odpadną
                          > od wiary, skłaniając się ku duchom zwodniczym i ku naukom demonów.
                          > (...) 3. Zabraniają oni wchodzić w związki małżeńskie, [nakazują]
                          > powstrzymywać się od pokarmów, które Bóg stworzył, aby je
                          > przyjmowali z dziękczynieniem wierzący i ci, którzy poznali prawdę."
                          > (BT)

Nie zwróciłeś uwagi że ona nie ma pojęcia o tym co mówi ?? powtarza jakieś
                          kościelne dyrdymały !!
          • zuq1 Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 10:35
            mala.mi, takaś/takiś znawca Biblii? "Akurat ten fragment mówi,ze
            biskup po owdowieniu nie moze się ponownie ozenic." - to przeczytaj
            sobie w Liście do Rzymian, że kobieta jest związana ze swoim mężem
            tak długo jak on żyje, a gdy on umrze, może ponownie wyjść za
            mąż. "mąż jednej żony" to nic innego jak mąż wierny jednej żonie,
            który nie ma nikogo "na boku".Poza tym dlaczego względem jednych
            wiernych miałyby obowiązywać ostrzejsze prawa niż wobec innych?
            Biblijny "Episkopos" to taki "primes inter pares" a nie żaden
            dostojnik, przed którym pada się na kolana i całuje w pierścień na
            palcu.
            • mala.mi74 Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 10:48
              zuq1 napisał:

> mala.mi, takaś/takiś znawca Biblii? "Akurat ten fragment mówi,ze
              > biskup po owdowieniu nie moze się ponownie ozenic." - to
              przeczytaj
              > sobie w Liście do Rzymian, że kobieta jest związana ze swoim mężem
              > tak długo jak on żyje, a gdy on umrze, może ponownie wyjść za
              > mąż. "mąż jednej żony" to nic innego jak mąż wierny jednej żonie,
              > który nie ma nikogo "na boku".

Nie bardzo bo Pismo (i nie tylko ono) mówi o konsekrowanych wdowach
              jako "zonach jednego męza" w dodatku nakadajac kary na te
              wdowy,ktore tym slubom się przecwistawiały...

Poza tym dlaczego względem jednych
              > wiernych miałyby obowiązywać ostrzejsze prawa niż wobec innych?

Z racji stanowiska i odpowiedzialnosci, a takze dyspozycyjnosci

> Biblijny "Episkopos" to taki "primes inter pares" a nie żaden
              > dostojnik, przed którym pada się na kolana i całuje w pierścień na
              > palcu.

Nienkoniecznie,przed apostołami klakano i składano dary "u ich stóp"
              choc Piotr sie przed tym bronił,ale nie ze skromnosci,ale
              dlategoz,ze poganie(np. Grecy) widzieli w ludziach bóstwa.
              Troche historii by się zdało,co?
              • kolter_hugh Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 11:10
                mala.mi74 napisała:

> Nienkoniecznie,przed apostołami klakano i składano dary "u ich stóp"
                > choc Piotr sie przed tym bronił,ale nie ze skromnosci,ale
                > dlategoz,ze poganie(np. Grecy) widzieli w ludziach bóstwa.
                > Troche historii by się zdało,co?

Dzieje 10,25-26

A kiedy Piotr wchodził, Korneliusz wyszedł mu na spotkanie, padł mu do nóg i
                oddał mu pokłon. 26 Piotr podniósł go ze słowami: «Wstań, ja też jestem
                człowiekiem».

Obj 22,8-9
                8 To właśnie ja, Jan,
                słyszę i widzę te rzeczy.
                A kiedym usłyszał i ujrzał,
                upadłem, by oddać pokłon
                przed stopami anioła, który mi je ukazał.
                9 Na to rzekł do mnie:
                «Bacz, byś tego nie czynił,
                bo jestem współsługą twoim
                i braci twoich, proroków,
                i tych, którzy strzegą słów tej księgi.
                Bogu samemu złóż pokłon!»

Trochę pokory w tym co piszesz !!!
                • mala.mi74 Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 11:29
                  kolter_hugh napisał:

> mala.mi74 napisała:
                  >
                  >
                  > > Nienkoniecznie,przed apostołami klakano i składano dary "u ich
                  stóp"
                  > > choc Piotr sie przed tym bronił,ale nie ze skromnosci,ale
                  > > dlategoz,ze poganie(np. Grecy) widzieli w ludziach bóstwa.
                  > > Troche historii by się zdało,co?
                  >
                  > Dzieje 10,25-26
                  >
                  > A kiedy Piotr wchodził, Korneliusz wyszedł mu na spotkanie, padł
                  mu do nóg i
                  > oddał mu pokłon. 26 Piotr podniósł go ze słowami: «Wstań, ja też
                  jestem
                  > człowiekiem».

Dokładnie! Starozytni poganie"Rzymianie, Grecy,Egipcjanie swoje
                  religie opierali o bóstwo ludzi, stad tez protesty Piotra"jestem
                  tylko człowiekiem"(nie bogiem)
                  >
                  > Obj 22,8-9
                  > 8 To właśnie ja, Jan,
                  > słyszę i widzę te rzeczy.
                  > A kiedym usłyszał i ujrzał,
                  > upadłem, by oddać pokłon
                  > przed stopami anioła, który mi je ukazał.
                  > 9 Na to rzekł do mnie:
                  > «Bacz, byś tego nie czynił,
                  > bo jestem współsługą twoim
                  > i braci twoich, proroków,
                  > i tych, którzy strzegą słów tej księgi.
                  > Bogu samemu złóż pokłon!»
                  >
                  > Trochę pokory w tym co piszesz !!!

Pokora nic nie pomoze kiedy brak wiedzy historycznej i odniesienia
                  do zwyczajów i kultury starozytnych.
                  Ale zaraz,zaraz..o czym my piszemy..ktos kleka przed ksiezmi???
                  >
                  >
                  >
                  • kolter_hugh Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 11:33
                    mala.mi74 napisała:

> Dokładnie! Starozytni poganie"Rzymianie, Grecy,Egipcjanie swoje
                    > religie opierali o bóstwo ludzi, stad tez protesty Piotra"jestem
                    > tylko człowiekiem"(nie bogiem)

To jak to było z całowaniem papieży w stopę ???

> Pokora nic nie pomoze kiedy brak wiedzy historycznej i odniesienia
                    > do zwyczajów i kultury starozytnych.
                    > Ale zaraz,zaraz..o czym my piszemy..ktos kleka przed ksiezmi???

Jak wyżej !! zobacz fotki troszkę poniżej klęczącego pacia

rumburak.friko.pl/BIBLIA/dogmaty/drugie_przykazanie.php
              • wujo_wladek Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 12:19
                Tak, na pewno Piotr nie chciał, by mu się kłaniano tyko ze
                skromności ... :))))) Rozbawiłaś mnie do łez.
                Twoja interpretacja to dorabianie na siłę ideologii do logicznej
                interpretacji wynikającej wprost z tekstu Biblii. Napisano ją dla
                wszystkich, a nie dla znawców rzekomych obyczajów społeczeństwa
                żydowskiego w I w. Mąż jednej żony to znaczy wierny jednej żonie i
                tyle.
                Dzięki celibatowi w kościele istnieje tyle skandali seksualnych,
                związanych w przytłaczającej większości z orientacją homoseksulaną
                księży. Im zniesienie celibatu nie byłoby w smak.
                Dzięki celibatowi księża nie rozumieją normalnych rodzin i ich
                potrzeb. Bo nie musżą się o nikogo troszczyć. To laikat zapewnia im
                utrzymaie i troszczy się o dach nad głową i strawę dla nich.
                Dzięki celibatowi w wypowiedziach funkcjonariuszy kościelnych szerzy
                się koszmarny mizoginizm.
                No i argument, na który nikt nie daje odpowiedzi: W ramach kościoła
                katolickiego, którego głową jest papież istnieje kilkanaście
                równoprawnych obrządków i tylko jeden z nich - rzymski - wymaga
                obowiązkowego ceibatu od każdego duchownego. Księża grekokatoliccy,
                też uznający papieża, mogą mieć żony. Gdzie tu sens, gdzie logika,
                teologia ta sama, a dwa odrębne wnioski. To co księżom
                grekokatolickim żona nie przeszkadza głoszenia tego samego i
                wykonywania tego samego co ich rzymskokkatolickim kolegom ?
          • tbernard Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 10:59
            > Dlatego kaplanami nie powinni zostawac ludzie,którzy nie radza sobie
            > z kwetsiami seksualnymi, takich się "wymiata" w czasie seminarium.

Radzą sobie, a to ciekawe. Ci radzący sobie to po prostu na tyle sprytni, że nie
            dali się złapać albo tacy co jakimiś prochami tłumią popęd albo onaniści
            balansujący na pograniczu zboczenia albo też tacy których natura wykastrowała
            pozbawiając ich naturalnego popędu. Oczywiście jak ktoś chce, to może sobie
            wierzyć, że wstrzemięźliwość może być skutkiem modlitw, medytacji i tym
            podobnych metod. Tyle tylko, że prawdy w tym tyle, co w stwierdzeniu, że można
            wcale nie jeść jeśli się jest głęboko wierzącym i sama modlitwa wystarczy za
            posiłek.
          • nessie-jp Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 14:38
            mala.mi74 napisała:

> Dlatego kaplanami nie powinni zostawac ludzie,którzy nie radza sobie
            > z kwetsiami seksualnymi, takich się "wymiata" w czasie seminarium.

Chyba mało skutecznie się wymiata, sądząc po przykładzie pana Paetza i całej
            reszty tego zboczonego towarzycha...

Poza tym, jak rozumiesz "radzenie sobie z kwestiami seksualnymi" u dorosłego
            mężczyzny? Onanizm? Ciągłe represjonowanie naturalnych potrzeb i spychanie ich
            do podświadomości? Gwałcenie kleryków?
      • mala.mi74 Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 10:19

> A że feudalizm zniesiono już w XIX wieku, to najwyższy czas
        odstąpić od jego
        > pogrobowców w stylu celibatu.
        >
        > Celibatu nie da się obronić ani Biblią,

-Alez da, tylko Ty Biblii w reku nie miałes.

ani dogmatem,

- obowiazkowy celibat dogmatem nigdy nie był

ani jakimkolwiek
        > teologicznym argumentem.

-teolog?

Tylko praktyka, głównie kwestie finansowe przemawiają
        > za jego utrzymaniem.

-one tez,choc nie tylko. kssiadz chciał-niechiał bedzie musiala
        przede wszytskim zajc się utrzymaniem rodziny i nia samą.
        Widac to w krajach protestanckich gdzie sa puste świetynie, ludzie
        bardziej wierza w UFo niz w Boga i kosciołay niczym się nie róznia
        od "swiata". Myslisz ,ze ludzie szukaja Koscioła który niczym nie
        bedzie się wyróznial wsród reszty swiata? To po co taki Koscioł?
        >
        > Poza tym bezżennych księży łatwiej sobie podporządkować, o czym
        dobrze wie
        > Watykańska wierchuszka. Żony księży nie ślubują nikomu
        posłuszeństwa i tego
        > właśnie boi się papież, kardynałowie, biskupi...
        • myslenie-nie-szkodzi Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 10:41
          Biblię w ręku miewam dosyć często. I dlatego właśnie bardzo ciekawa jestem jak
          według Ciebie można nią obronić celibat.

Choć sama teologiem nie jestem, dyskutowałam na ten temat z wieloma TEOLOGAMI i
          księżmi, ponieważ temat uważam za interesujący i bardzo ważny i prawie przy
          każdej dyskusji na temat Kościoła go poruszam. Żaden z moich rozmówców,
          podkreślam ŻADEN, nie twierdził, iż nakaz celibatu można w jakikolwiek sposób z
          Biblii wywodzić. W Biblii można jedynie znaleźć pewne za i przeciw i właśnie te
          "za" (żadne nakazy!) wykorzystano przy wprowadzaniu celibatu. Jest jednak
          OGROMNA różnica pomiędzy zaleceniem a nakazem, który w przypadku Kościoła
          Katolickiego prowadzi do negatywnej selekcji wśród kandydatów na duchownych.

A Biblię, kochana/-y, trzeba czytać całościowo a nie pojedyńczymi zdaniami, jak
          to robią Świadkowie Jehowy, którzy przy pomocy wyrwanych cytatów potrafią
          udowodnić każdą tezę. Biblia ma PRZESŁANIE
          • mala.mi74 Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 11:08

> Biblię w ręku miewam dosyć często. I dlatego właśnie bardzo
            ciekawa jestem jak
            > według Ciebie można nią obronić celibat.
            >
            > Choć sama teologiem nie jestem, dyskutowałam na ten temat z
            wieloma TEOLOGAMI i
            > księżmi, ponieważ temat uważam za interesujący i bardzo ważny i
            prawie przy
            > każdej dyskusji na temat Kościoła go poruszam. Żaden z moich
            rozmówców,
            > podkreślam ŻADEN, nie twierdził, iż nakaz celibatu można w
            jakikolwiek sposób z
            > Biblii wywodzić. W Biblii można jedynie znaleźć pewne za i przeciw
            i właśnie te
            > "za" (żadne nakazy!) wykorzystano przy wprowadzaniu celibatu.

To zalezy o czym piszesz.Celibat jest przede wszytskim
            powołaniem,powołaniem od Boga. Do celibatu byli powołani prorok
            Jeremiasz, sw. paweł, św. jan, jan Chrzciciel,sam Jezus itd.
            Dlatego celibatariuszy ze wzgledów religijnych spotykamy i wsród
            duchownych i wsród świeckich.
            Jezus o nich mówił "sa tacy co dla Królestwa Bozego pozostają
            bezzenni" , o nich mowił tez sw. Paweł mowiac o wyższosci celibatu
            nad malzenstwem.
            W Pismie św. spotykamy Piotra,który miał zone ale mówi do
            Jezusa "dla Ciebie porzucilismy wszytsko i poszlismy za Tobą",w
            Pismie tez spotykamy pierwsze dyscypliny w tej materii( biskupi
            wdowcy nie mogli się zenic,tak samo konsekrowane wdowy). Niedługo
            potem powsatje stan mnisi, pustynny z obowiazkowym celibatem.
            Celibat jako taki jest wiec stary jak świat.
            Co innego obowiazkowy celibat kaplanów diecezjalnych - to wyzcaj w
            Koscile,ze na kapłanów wybiera sie ludzi powołanych przez Boga do
            celibatu,a nie powolanuch do malzenstwa. jest to zwyczaj w
            Koscile ,a nie dogmat, byc moze kiedys bedzie się wybierac oprócz
            celibatariuszy tekaze tych powołanych do malzenstwa,ale na razie nie
            ma takiej potrzeby i nie wpłyneło by to dobrze na Kosciól - ksiaza
            zwłaszcza w Polsce i tak sa zaganiani,a bycie zbyt długo w jednej
            parafii im szkodzi jak widze z praktyki.

Jest jednak
            > OGROMNA różnica pomiędzy zaleceniem a nakazem, który w przypadku
            Kościoła
            > Katolickiego prowadzi do negatywnej selekcji wśród kandydatów na
            duchownych.

Dlaczego "negatywnej". Wprost przeciwnie, wybiera sie tych ,którzy
            faktycznie sa zdolni poswiecic sie dla Koscioła i ludzi ( zdarzaja
            się błedy)
            >
            > A Biblię, kochana/-y, trzeba czytać całościowo a nie pojedyńczymi
            zdaniami, jak
            > to robią Świadkowie Jehowy, którzy przy pomocy wyrwanych cytatów
            potrafią
            > udowodnić każdą tezę. Biblia ma PRZESŁANIE

Ano własnie.jak to Jezus mówił w kwestiach celibatu? "Kto ma pojac
            niech pojmuje!".Widocznie Ty nie pojmujesz,ale Ty nie musisz...
            • myslenie-nie-szkodzi Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 11:28
              Problem w tym, że nie pojmuje również cała rzesza zarówno potencjalnych
              duchownych, jak i sporo aktualnych duchownych. W tej pierwszej grupie są ludzie,
              których właśnie nakaz celibatu i jego bezsens zniechęcił do kapłaństwa (znam
              kilku wspaniałych "urodzonych misjonarzy"). W drugiej grupie jest niestety cała
              masa NIESZCZĘŚLIWYCH KSIĘŻY, którzy często brak rodziny wetują sobie w ten czy
              inny sposób, albo cierpią.

W pracy i prywatnie stykam się z wieloma księżmi, głównie tymi w średnim wieku,
              robiącymi kariery akademickie. Niektórzy z nich to moi prawdziwi przyjaciele.
              Między 30-tym a 40-tym rokiem życia wielu z nich przechodzi głęboki kryzys. Są
              bardzo SAMOTNI, rozumieją bezsensowność nakazu celibatu ale... BOJĄ SIĘ podnieść
              głowę i mówić o tym głośno. Hierarchia kościelna jest niestety w dużym stopniu
              oparta na strachu. Tam nie ma ani wolności słowa, ani wolności myśli.

mała.mi - ZROZUM, że nikt nie broni księdzom życia w celibacie. Chodzi o to aby
              im tego nie nakazywać!!!
        • zuq1 Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 10:45
          "Widac to w krajach protestanckich gdzie sa puste świetynie, ludzie
          bardziej wierza w UFo niz w Boga i kosciołay niczym się nie róznia
          od "swiata". Myslisz ,ze ludzie szukaja Koscioła który niczym nie
          bedzie się wyróznial wsród reszty swiata? To po co taki Koscioł?" -
          to Ty jakieś dziwne kościoły znasz, a po drugie, to samo można
          powiedzieć o kościołach katolickich. A co do ludzi, to niestety w
          większości ludzie szukają czegoś, co nie wymaga radyklanej zmiany
          życia i nastawienia na myślenie wg Bożego Słowa. Jak to było w
          ewangeliach? - "twarda to mowa, któż jej może słuchać". Jezus miał
          tłumy słuchaczy a uczniów została garstka, uzdrowił 10 trędowatych a
          podziękował jeden... Więc nie mów, że ludzie są tak szlachetni i
          pobożni i szukają kościoła, w którym wymaga się od nich dyscypliny.
          Najpierw musi nastąpić "metanoia", czyli radyklana przemiana
          myślenia i zaufanie Chrystusowi a potem dopiero podąża się życiem
          wiary.
          • mala.mi74 Re: Celibat to feudalny przeżytek 22.02.08, 11:10
            zuq1 napisał:

> "Widac to w krajach protestanckich gdzie sa puste świetynie,
            ludzie
            > bardziej wierza w UFo niz w Boga i kosciołay niczym się nie róznia
            > od "swiata". Myslisz ,ze ludzie szukaja Koscioła który niczym nie
            > bedzie się wyróznial wsród reszty swiata? To po co taki Koscioł?" -

> to Ty jakieś dziwne kościoły znasz, a po drugie, to samo można
            > powiedzieć o kościołach katolickich. A co do ludzi, to niestety w
            > większości ludzie szukają czegoś, co nie wymaga radyklanej zmiany
            > życia i nastawienia na myślenie wg Bożego Słowa. Jak to było w
            > ewangeliach? - "twarda to mowa, któż jej może słuchać". Jezus miał
            > tłumy słuchaczy a uczniów została garstka, uzdrowił 10 trędowatych
            a
            > podziękował jeden... Więc nie mów, że ludzie są tak szlachetni i
            > pobożni i szukają kościoła, w którym wymaga się od nich
            dyscypliny.
            > Najpierw musi nastąpić "metanoia", czyli radyklana przemiana
            > myślenia i zaufanie Chrystusowi a potem dopiero podąża się życiem
            > wiary.

Podpisuje się za tym. Kto bedzie chciał szukac Boga to bedzie Go
            szukał nawet w trudnosciach i twardej mowie, a kto i tak olewa wiare
            ten zawsze bedzie miał jakies "ale" do Koscioła i przykazan....
    • emeryt21 Księża chcą mieć żony 22.02.08, 10:20
      Nie mam zludzen.Benio nr 16 jest ortodoksem i napewno nie zniesie
      celibatu.Podtekst tego to kwestie majatkowe kosciola i ksiedza.
      Kosciol "zawlaszcza" sobie obiekty koscielne budowane za pieniadze
      lokalnej spolecznosci.Jak dlugo bedzie trwalo takie bezprawie w
      majestacie prawa.
      Rada parafialna wybierana przez wiernych powinna byc wlascicielem
      majatku koscielnego a ksiadz pracownikiem zatrudnianym przez nia tak
      jak nauczyciel,trener itp.
      Biskup to jedynie doradca w sprawach liturgii a nie przelozony
      ksiezy a juz tymbardziej rady parafialnej.
      Wiem,ze to brzmi "wywrotowo",ale czas na zmiany.Wierni odchodza od
      kosciola wlasnie z powodu niedemokratycznosci tej skostnialej
      instytucji.
      • mala.mi74 Re: Księża chcą mieć żony 22.02.08, 10:27
        emeryt21 napisał:

> Nie mam zludzen.Benio nr 16 jest ortodoksem i napewno nie zniesie
        > celibatu.Podtekst tego to kwestie majatkowe kosciola i ksiedza.
        > Kosciol "zawlaszcza" sobie obiekty koscielne budowane za pieniadze
        > lokalnej spolecznosci.

??? A konkretnie? Odbierajac swój własny zawłaszczony przez komune
        majatek(a własciwie niewielką jego częsc)?

Jak dlugo bedzie trwalo takie bezprawie w
        > majestacie prawa.

??prawnik??

> Rada parafialna wybierana przez wiernych powinna byc wlascicielem
        > majatku koscielnego a ksiadz pracownikiem zatrudnianym przez nia
        tak
        > jak nauczyciel,trener itp.

?? chyba nie myslisz,ze dany kosciół nalezy do jakiegos ksiedza?

> Biskup to jedynie doradca w sprawach liturgii a nie przelozony
        > ksiezy

??? Twój szef jest tez tylko Twoim doradcą czy Twoim szefem?

a juz tymbardziej rady parafialnej.

?? a jest?

> Wiem,ze to brzmi "wywrotowo",ale czas na zmiany.Wierni odchodza od
        > kosciola wlasnie z powodu niedemokratycznosci tej skostnialej
        > instytucji.

?? najwiecej wiernych odchodzi z kosciołow,ktore takowe reformy
        przeprowadziły.
        • kolter_hugh mala.mi74 22.02.08, 10:30

Twoja przorysza wie ze zamiast plackiem na ziemi leżeć to ty klikasz z facetami
          w necie ???
          • mala.mi74 Re: mala.mi74 22.02.08, 10:44
            kolter_hugh napisał:

>
            > Twoja przorysza wie ze zamiast plackiem na ziemi leżeć to ty
            klikasz z facetami
            > w necie ???
            >

No Biblii i historii tez znają się tez świeccy ANTYKLERYKALNY
            CIOŁKU...
            >
            • lava71 Re: mala.mi74 22.02.08, 16:17
              Trzeba było krzyczeć DIABLE... hihihi.
    • beobachter rabini mogą mieć żony i co z tego? 22.02.08, 10:20
      www.youtube.com/watch?v=OqoGiSi0HUo
    • beobachter rabi ma żonę i chce wiecej... 22.02.08, 10:21
      www.youtube.com/watch?v=OqoGiSi0HUo
    • kruk51 Księża chcą mieć żony 22.02.08, 10:22
      No i słusznie ! Celibat to żaba ongiś wymyślona przez Watykan z powodu
      chciwości tegoż Watykanu, którą ten że sam Watykan będzie musiał zjeść.
      Jak będzie z tą żabą w gębie Ratzingerowi warto zrobić zdjęcie i opubli
      kować. Oj ! sypie się sypie to archaiczne święte cudo !
    • ka12332 no to w końcu ministranci odetchną :))) 22.02.08, 10:23
      obecnie ministranctwo to hobby wysokiego ryzyka

--
      ksiezapedofile.info/
    • shaolin0 Re: Księża chcą mieć żony 22.02.08, 10:34
      koniec świata jest bliski, czytałem wiele przepowiedni na ten temat, jedną z
      poprzedzających jej wydarzeń ma być wojna na bałkanach, a z Apokalipsy św.Jana
      pisało coś w stylu ci co uprawiali nierządy, może tyczyć sie właśnie księży
    • mielis Najpierw rodziny, potem kasę i nieruchomości ! 22.02.08, 10:37
      KK nie jest głupi !
      Samotni pracują na społeczność, żonaci pracują dla rodziny.
      Majątek grabiony przez dwa tysiąclecia szybko się
      sprywatyzuje.
      Przecież dzieci duchownych nie muszą być duchownymi !
    • macrow DOSC mylenia Boga z kosciolem! 22.02.08, 10:40
      Bog dal mezczyznom potrzebe milosci i powiesil im kutasa miedzy
      nogami.
      Kosciol pewnym mezczyznom te dary Boze odebral ze strachu, ze
      koscielny majatek rozejdzie sie po pokoleniach.
      Trzeba ksiezom oddac to, co im kosciol XI wieku ukradl!
      Jestem pewien, ze podobnie jak "swieta inkwizycja", "palenie
      czarownic" itp. celibat przejdzie do czarnej historii kosciola.
      Mam nadzieje, ze kosciol w koncu zacznie dzialac zgodnie z wola
      Boza, zamiast w imie Boga krzywdzic ludzi i sie wzbogacac!

• radek234-1 Re: DOSC mylenia Boga z kosciolem! 22.02.08, 11:24
        Nasz Kościół to Boże dzieło!
        Nic, co zawarte jest w prawie kościelnym, nie jest sprzeczne z wolą
        Bożą. Ksiądz ma swe życie poświęcać Bogu, a nie babie. Już 1000 lat
        temu to rozpoznano i ujęło wolę Bożą na piśmie.
        Jesteś żałosny, skoro twierdzisz, że lepiej znasz Bożą wolę, niż
        stworzony przez Niego Kościół Katolicki!
        • macrow Re: DOSC mylenia Boga z kosciolem! 22.02.08, 11:44
          typowe polokatolskie bydlo!
          ja jestem chrzescijaninem, kieruje sie moim przez Boga danym
          sumieniem, a nie jakimis ludzkimi przeslankami autorstwa
          koscielnego! maja na koncie morderstwa i nieludzkie metody pt.
          celibat. z pewnoscia Bog ich za to ukarze. Bog stworzyl ludzkosc,
          seksualnosc, a wy wszystko bracacie w grzech!
          juz czytalem o sw. pawle...
          podpieranie celibatu jego wypowiedziami to podobne postepowanie,
          jak "na kazdego znajdzie sie paragraf"! pawel po morderstwie na
          chrystusie widzial nadchodzaca zaglade jako zemste boga! tylko
          dlatego proponowal nie plodzic nowego zycia - zeby bylo mniej
          zabitych. o ksiezach mowy nie bylo.
          ale ciagnijcie dalej swoje przestepstwa "w imie boga". on sie z
          wami za to rozliczy!
          • wet3 Re: macrow 22.02.08, 15:01
            Czemu glupoty pleciesz? Przeciez kaplanstwo jest wyborem wolnej i
            nieprzymuszonej woli dokonanym przez ludzi doroslych, ktorzy dobrze
            wiedza jakie jest prawo koscielne i czego od kaplana wymaga. Czy nie
            widzisz braku konsekwemcji w postepowaniu tych ludzi? Oni po prostu
            pomylili sie z powolaniem i powinni z kaplanstwa zrezygnowac.
            Celibat jest jedna z najlepszych idei KK.
            • macrow Re: macrow 22.02.08, 15:21
              ...jest jednym z najlepszych sposobow utrzymania majatku
              instytucyjnego na wieki! niczym wiecej.

a pieprzenie o powolaniu to nie do mnie. w innych kosciolach ksieza
              doskonale sobie radza, kochajac kobiete, dzieci i Boga.
              • wet3 Re: macrow 22.02.08, 15:35
                macrow napisał:

> ...jest jednym z najlepszych sposobow utrzymania majatku
                > instytucyjnego na wieki! niczym wiecej.
                >
                > a pieprzenie o powolaniu to nie do mnie. w innych kosciolach
                ksieza
                > doskonale sobie radza, kochajac kobiete, dzieci i Boga.

Moze wiec mi wytlumaczysz dlaczego w IIRP na terenie Malopolski
                Wschodniej zonaci duchowni obrzadku grekokatolickiego z reguly
                odmawiali pojscia do swych parafian chorych na choroby zakazne, a
                wowczas chorzy wzywali ksiezy lacinskich, ktorzy nigdy poslugi nie
                odmawiali! Chyna latwo domyslisz sieze ci z obrzadku greckiego
                ztawiali na pierwszym miejscu swoja rodzine, a potem Kosciol - co
                jest szalbierstwem. Piszesz bez sesnsu.
                PS - Co do majatku, to zamiast byc w KK przeszedlby szybko na
                zonatych ksiezy oraz ich potomstwo i pociotkow.
                • macrow Re: macrow 22.02.08, 15:40
                  no wlasnie!!
                  a po co wspolnocie duchowej majatek? czego sie boja?
                  nakradli przez wieki i teraz zaciekle bronia swych lupow! innym
                  wspolnotom wyznaniowym pieniadze nie sa az tak wazne, by swym
                  kaplanom odbierac praw do zycia i meskosc.
        • wujo_wladek Nie znasz historii kościoła katolickiego kolego 22.02.08, 12:12
          Używając Twojego stylu myślenia: wielokrotnie 'rozpoznano' już różne
          poglądy, a następnie 'rozpoznano' całkowicie przeciwne, np. system
          heliocentryczny, Galileusz, zakaz przeszczepów etc. W ramach
          kościoła katolickiego, którego głową jest papież istnieje
          kilkanaście równoprawnych obrządków i tylkko jeden z nich - rzymski -
          wymaga obowiązkowego ceibatu od każdego duchownego. Księża
          grekokatoliccy, też uznający papieża, mogą mieć żony. Gdzie tu sens,
          gdzie logika, teologia ta sama, a dwa odrębne wnioski.
          Także 'prawo kościelne' - zapewne nie wiesz o co chodzi, bo
          napisałbyć prawo kanoniczne - zmieniało się wielokrotnie.
          • macrow zawsze najciemniejsi 22.02.08, 12:52
            bronia absurdow koscielnych najbardziej zaciekle.
            skad to sie bierze? bo zawsze najmniej wyksztalconego najlatwiej oslepic i
            przekonac, nawet bez rozsadnych argumentow.
            wystarczy popatrzec na statystyki obrazujace poziom wyksztalcenia sluchaczy
            radia maryja. tam tez w imie boga glosi sie karygodne poglady, a koscioly tylko
            to radio nasladuja - wciagaja watek patriotyczno-polityczny w eucharystie.
            • mala.mi74 Re: zawsze najciemniejsi 22.02.08, 12:54
              macrow napisał:

> bronia absurdow koscielnych najbardziej zaciekle.
              > skad to sie bierze? bo zawsze najmniej wyksztalconego najlatwiej
              oslepic i
              > przekonac, nawet bez rozsadnych argumentow.
              > wystarczy popatrzec na statystyki obrazujace poziom wyksztalcenia
              sluchaczy
              > radia maryja. tam tez w imie boga glosi sie karygodne poglady, a
              koscioly tylko
              > to radio nasladuja - wciagaja watek patriotyczno-polityczny w
              eucharystie.

radio M to rzeczywiscie folklor, ale to wyjatek. Za to patrzac na
              historie wierzacy zawsze wywodzili się z wykształconych elit,a ruchy
              ateistyczne(rewolucja francuska, październikowa, komunizm) z
              robotników i chłopstwa...
              • macrow odwrotnie!! 22.02.08, 13:16
                zawsze wyksztalcone elity wywodzily sie z kosciola!
                przez dlugie wieli swieckim bylo zakazane nawet czytanie biblii!
                a upowszechnienie alfabetyzmu przyszlo dopiero z oswieceniem.
                wczesniej kosciol mial monopol na intelektualizm w europie i
                odpowiednio tym intelektualizmem manipulowal. potepial tez kazda
                konkurencje (patrz galileo galilei)
                • mala.mi74 Re: odwrotnie!! 22.02.08, 13:27
                  macrow napisał:

> zawsze wyksztalcone elity wywodzily sie z kosciola!

No tak,pierwsze uniwerki i szkoły były koscilne,fakt.

> przez dlugie wieli swieckim bylo zakazane nawet czytanie biblii!

Nie przez wieki i nie kazdej Biblii tylko w jezykach narodowych-to
                  było zwiazne z protestntyzmem,ale co ja Ci tu bede cała historie
                  wykładac jak nic nie kumasz...

> a upowszechnienie alfabetyzmu przyszlo dopiero z oswieceniem.
                  > wczesniej kosciol mial monopol na intelektualizm w europie i
                  > odpowiednio tym intelektualizmem manipulowal.

To,ze rozpowszechniał wykształcenie to chyba dobrze?

potepial tez kazda
                  > konkurencje (patrz galileo galilei)

Galileusz był konkurencja dla Koscioła? A jaka religie nowa utworzył?
                  • macrow Re: odwrotnie!! 22.02.08, 13:45
                    mala.mi74 napisała:

> macrow napisał:
                    >
                    > > zawsze wyksztalcone elity wywodzily sie z kosciola!
                    >
                    > No tak,pierwsze uniwerki i szkoły były koscilne,fakt.

bo kosciol skutecznie okradal z pieniedzy tych, ktorzy mogliby
                    utworzyc uniwerki.

> > przez dlugie wieli swieckim bylo zakazane nawet czytanie biblii!
                    >
                    > Nie przez wieki i nie kazdej Biblii tylko w jezykach narodowych-
                    to
                    > było zwiazne z protestntyzmem,ale co ja Ci tu bede cała historie
                    > wykładac jak nic nie kumasz...
                    w 1199r. innocenty III zakazal czytania biblii poza kosciolem. to
                    bylo dlugo przed martinem lutherem.
                    a samo okreslenie "protestantyzm", wykreowane przez KK, oraz
                    zwalczanie ruchu czytania biblii przez kazdego, obrazuje, jak
                    bardzo kosciol bal sie tego, ze ludzi porownaja jego dzialania do
                    slowa Bozego (i tak juz ocenzurowanego).

> > a upowszechnienie alfabetyzmu przyszlo dopiero z oswieceniem.
                    > > wczesniej kosciol mial monopol na intelektualizm w europie i
                    > > odpowiednio tym intelektualizmem manipulowal.
                    >
                    > To,ze rozpowszechniał wykształcenie to chyba dobrze?
                    a wiesz, co to bylo oswiecenie, gluptasie?
                    to byl ruch upowszechnienia intelektu, jego ojcem byl immanuel
                    kant - nie kler! kosciol stracil duzo wladzy przez ten ruch,
                    wskutek ktorego ludzie odwrocili sie od kosciola. poza tym zasluga
                    oswiecenia sa wszystkie nowoczesne wynalazki, literatura, koniec
                    sredniowiecza.
                    > potepial tez kazda
                    > > konkurencje (patrz galileo galilei)
                    >
                    > Galileusz był konkurencja dla Koscioła? A jaka religie nowa
                    utworzył?
                    alternatywny poglad! cos, co podwazylo nieomylnosc papieska!
                    • mala.mi74 Re: odwrotnie!! 22.02.08, 14:52
                      macrow napisał:

> mala.mi74 napisała:
                      >
                      > > macrow napisał:
                      > >
                      > > > zawsze wyksztalcone elity wywodzily sie z kosciola!
                      > >
                      > > No tak,pierwsze uniwerki i szkoły były koscilne,fakt.
                      >
                      > bo kosciol skutecznie okradal z pieniedzy tych, ktorzy mogliby
                      > utworzyc uniwerki.

Nie pomyliło Ci się cos? Kiedys nie było rozdziału panstwa od
                      koscioła....
                      >
                      > > > przez dlugie wieli swieckim bylo zakazane nawet czytanie
                      biblii!
                      > >
                      > > Nie przez wieki i nie kazdej Biblii tylko w jezykach narodowych-
                      > to
                      > > było zwiazne z protestntyzmem,ale co ja Ci tu bede cała historie
                      > > wykładac jak nic nie kumasz...
                      > w 1199r. innocenty III zakazal czytania biblii poza kosciolem. to
                      > bylo dlugo przed martinem lutherem.

No własnie "poza kosciołem" czyli jednak mozna było czytac.
                      A propos w XII wielu to akurat w Europie ok 98% ludzi było
                      analfabetami....

> a samo okreslenie "protestantyzm", wykreowane przez KK, oraz
                      > zwalczanie ruchu czytania biblii przez kazdego, obrazuje, jak
                      > bardzo kosciol bal sie tego, ze ludzi porownaja jego dzialania do
                      > slowa Bozego (i tak juz ocenzurowanego).

jw.

>
                      > > > a upowszechnienie alfabetyzmu przyszlo dopiero z oswieceniem.
                      > > > wczesniej kosciol mial monopol na intelektualizm w europie i
                      > > > odpowiednio tym intelektualizmem manipulowal.
                      > >
                      > > To,ze rozpowszechniał wykształcenie to chyba dobrze?
                      > a wiesz, co to bylo oswiecenie, gluptasie?
                      > to byl ruch upowszechnienia intelektu, jego ojcem byl immanuel
                      > kant - nie kler! kosciol stracil duzo wladzy przez ten ruch,
                      > wskutek ktorego ludzie odwrocili sie od kosciola. poza tym zasluga
                      > oswiecenia sa wszystkie nowoczesne wynalazki, literatura, koniec
                      > sredniowiecza.

Kiepsko znasz średniowiecze. Oswiecenie tez kiepsko:/ Co miałeś z
                      historii?

> > potepial tez kazda
                      > > > konkurencje (patrz galileo galilei)
                      > >
                      > > Galileusz był konkurencja dla Koscioła? A jaka religie nowa
                      > utworzył?
                      > alternatywny poglad! cos, co podwazylo nieomylnosc papieska!

A co konkretnie podwazał?
                      Cos dzwoni ale nie wiesz za bardzo w jakim kosciele?
                      • macrow jak zwykle off-topic ale ok. 22.02.08, 15:20
                        mala.mi74 napisała:

> macrow napisał:
                        >
                        > > mala.mi74 napisała:
                        > >
                        > > > macrow napisał:
                        > > >
                        > > > > zawsze wyksztalcone elity wywodzily sie z kosciola!
                        > > >
                        > > > No tak,pierwsze uniwerki i szkoły były koscilne,fakt.
                        > >
                        > > bo kosciol skutecznie okradal z pieniedzy tych, ktorzy mogliby
                        > > utworzyc uniwerki.
                        >
                        > Nie pomyliło Ci się cos? Kiedys nie było rozdziału panstwa od
                        > koscioła....

wlasnie. kosciol przywlaszczyl sobie wszystko. nie bylo czego
                        dzielic, jesli chodzi o czasy innocentego III.

> > > przez dlugie wieli swieckim bylo zakazane nawet czytanie
                        > biblii!
                        > > >
                        > > > Nie przez wieki i nie kazdej Biblii tylko w jezykach
                        narodowych-
                        > > to
                        > > > było zwiazne z protestntyzmem,ale co ja Ci tu bede cała
                        historie
                        > > > wykładac jak nic nie kumasz...
                        > > w 1199r. innocenty III zakazal czytania biblii poza kosciolem.
                        to
                        > > bylo dlugo przed martinem lutherem.
                        >
                        > No własnie "poza kosciołem" czyli jednak mozna było czytac.
                        > A propos w XII wielu to akurat w Europie ok 98% ludzi było
                        > analfabetami....
                        jasne, bo tylko klechy mialy dostep do klerykalnych szkol i
                        uniwerkow.
                        nie chcialno wiec dopuscic do czytania biblii
                        przez "niezaprzysiezonych". jeszcze ktos by odkryl, ze Bog nie
                        chce, by mordowano! olaboga!
                        >
                        > > a samo okreslenie "protestantyzm", wykreowane przez KK, oraz
                        > > zwalczanie ruchu czytania biblii przez kazdego, obrazuje, jak
                        > > bardzo kosciol bal sie tego, ze ludzi porownaja jego dzialania
                        do
                        > > slowa Bozego (i tak juz ocenzurowanego).
                        >

oj, bali sie, ze ktos powie prawde, ktora pokaze, ze papiez nie
                        jest nieomylny.

> >
                        > > > > a upowszechnienie alfabetyzmu przyszlo dopiero z
                        oswieceniem.
                        > > > > wczesniej kosciol mial monopol na intelektualizm w europie
                        i
                        > > > > odpowiednio tym intelektualizmem manipulowal.
                        > > >
                        > > > To,ze rozpowszechniał wykształcenie to chyba dobrze?
                        > > a wiesz, co to bylo oswiecenie, gluptasie?
                        > > to byl ruch upowszechnienia intelektu, jego ojcem byl immanuel
                        > > kant - nie kler! kosciol stracil duzo wladzy przez ten ruch,
                        > > wskutek ktorego ludzie odwrocili sie od kosciola. poza tym
                        zasluga
                        > > oswiecenia sa wszystkie nowoczesne wynalazki, literatura,
                        koniec
                        > > sredniowiecza.
                        >
                        >
                        > Kiepsko znasz średniowiecze. Oswiecenie tez kiepsko:/ Co miałeś z
                        > historii?

znam doskonale! jesli powiesz, co ci sie nie podoba, to cie
                        oswiece, matolku :)
                        >
                        > > > potepial tez kazda
                        > > > > konkurencje (patrz galileo galilei)
                        > > >
                        > > > Galileusz był konkurencja dla Koscioła? A jaka religie nowa
                        > > utworzył?
                        > > alternatywny poglad! cos, co podwazylo nieomylnosc papieska!
                        >
                        > A co konkretnie podwazał?

udowdnienie, iz ziemia jest kula, bedaca centrum ukladu
                        slonecznego, a nie wszechswiata, podwazyloby dogmat boskiej
                        nieomylnosci papieza!

> Cos dzwoni ale nie wiesz za bardzo w jakim kosciele?
                        w kosciele to wiecznie dzwony dzwonia. i to o wiele za glosno.
                      • kolter_hugh Re: odwrotnie!! 22.02.08, 20:12
                        mala.mi74 napisała:

> Nie pomyliło Ci się cos? Kiedys nie było rozdziału panstwa od
                        > koscioła....

Czyli jednak prawda kler zerował na państwie !!

> No własnie "poza kosciołem" czyli jednak mozna było czytac.
                        > A propos w XII wielu to akurat w Europie ok 98% ludzi było
                        > analfabetami....

Z biblii wynika że biedny cieśla Jezus potrafił czytać , było to dwa tysiące lat
                        temu to co stało na przeszkodzie ze by 1000 czy 500 lat temu też tak było ?? no
                        chyba ze kler wolał panować nad ciemnotą

pl.wiktionary.org/wiki/parafianin
                        Kiepsko znasz średniowiecze. Oswiecenie tez kiepsko:/ Co miałeś z
                        historii?

Nie mów że taka stara jesteś

> A co konkretnie podwazał?
                        > Cos dzwoni ale nie wiesz za bardzo w jakim kosciele?

Trudno stwierdzić co tym co tym prymitywom w sukienkach przeszkadzało w jego
                        naukach
                  • lava71 Re: odwrotnie!! 22.02.08, 14:00
                    mala.mi74 ... macrow niestety mówi prawdę. KK zawsze był hamulcem postępu. To on
                    hamował wszystkie nowe myśli w imię jedynej słusznej poprawności i zgodności z
                    tym co sam głosił. Czy to nie hipokryzja? ... nie dość, że najpierw hamowali to
                    potem mają odwagę korzystania z tej wiedzy i wynalazków. Niech będą konsekwentni
                    w tym co robią i niech dalej nawołują do palenia "heretyków" (dzisiaj naukowcy)
                    i topienia "czarownic" (dzisiaj lekarze). Niech dalej głoszą, że Ziemia jest
                    płaska i że stoi w centrum Wszechświata ... tak Wszechświata a nie Układu
                    Słonecznego.
                    A dlaczego tak robili? Proste ... bo ludźmi nierozgarniętymi można
                    kierować.Tyle, że czasy się zmieniły. Ludzie już umieją czytać i pisać.
                    Najważniejsze, że od pewnego czasu można w końcu czytać Biblię i każdy może
                    zapoznać się z jej krwawymi i podstępnymi historiami.

• macrow Re: odwrotnie!! 22.02.08, 14:10
                      najgorsze to, ta biblia jest przez kosciol przeinaczona i
                      ocenzurowana wielokrotnie.
                      jak chcesz sie czegos dowiedziec o starym testamencie, to chyba
                      najlepiej bedzie, jak poczytasz tore.
                      a jesli chodzi o nowy testament, to trzeba sluchac wlasnego
                      rozsadku.
                      dziwi mnie, ze wciaz sa ludzie, ktorzy uwazaja, ze mozna jakos
                      przekrecic historie kosciola na pozytywna. tyle ewidencji jest
                      przeciez, ze sredniowiecze zawdzieczamy tylko kosciolowi, ze bylo
                      mnostwo morderstw w imie boga, ze kosciol posiada arogancje
                      przypisywania sobie nieomylnosci, a teraz korzysta z odkryc tych,
                      ktorych mordowal.

a jego strategia propagandy skierowanej do idiotow wciaz dziala -
                      patrz "radek234-1", no i osobniczka, do ktorej odpisujesz.
                      • mala.mi74 Re: odwrotnie!! 22.02.08, 14:32
                        macrow napisał:

> najgorsze to, ta biblia jest przez kosciol przeinaczona i
                        > ocenzurowana wielokrotnie.

Przykłady?

> jak chcesz sie czegos dowiedziec o starym testamencie, to chyba
                        > najlepiej bedzie, jak poczytasz tore.

Dlaczego??

> a jesli chodzi o nowy testament, to trzeba sluchac wlasnego
                        > rozsadku.

Nowy Testament tak nie uwaza.

> dziwi mnie, ze wciaz sa ludzie, ktorzy uwazaja, ze mozna jakos
                        > przekrecic historie kosciola na pozytywna.

Historia nie jest ani pozytywna ani negatywna-jest jaka jest. W
                        koscile trafiali się rózni ludzie-od świetych po judaszy, zreszta w
                        samym Pismie sw. juz się tacy trafiali. No i..?

tyle ewidencji jest
                        > przeciez, ze sredniowiecze zawdzieczamy tylko kosciolowi, ze bylo
                        > mnostwo morderstw w imie boga,

Nie tylko bylo ale i jest (terrorysci islamscy).jednak
                        nieporównywalnie wiecej było takich,którzy mordowali w imie tego,ze
                        Boga nie ma...

ze kosciol posiada arogancje
                        > przypisywania sobie nieomylnosci, a teraz korzysta z odkryc tych,
                        > ktorych mordowal.

Nie myslisz dogmatów wiary z odkryciami naukowymi?
                        >
                        > a jego strategia propagandy skierowanej do idiotow wciaz dziala -
                        > patrz "radek234-1", no i osobniczka, do ktorej odpisujesz.

propagadna najlepiej się przyjmuj wsród ignorantów i nieuków....
                        • lava71 Re: odwrotnie!! 22.02.08, 14:55
                          mala.mi74 nie panikuj. Jeżeli nie wiesz co odpowiedzieć to po prostu nie pisz.
                          Tylko nie przypisuj innym swoich przymiotów ... ignorancji i nieuctwa.
                          Co to jest dogmat? Twierdzenie, którego się nie dowodzi bo samo w sobie jest
                          prawdziwe? Co ty robiłaś gdy na matematyce w podstawówce uczono podstaw zbiorów
                          i logiki Bulla? Przecież takie coś nie istnieje ... powtórzę ... nie istnieje.
                          Każde twierdzenie podlega procesowi dowodowemu, czy się to podoba niektórym w
                          czarnych sukienkach czy nie. To właśnie takie myślenie wepchnęło ludzkość w
                          Średniowiecze i to KK hamował pojawianie się nowych myśli i idei. Kopernik w
                          odróżnieniu od Giordano Bruno miał szczęście, bo pewnie by skończył na stosie
                          gdyby nie to że zmarł przed wydaniem swojego wielkiego dzieła.
                          • mala.mi74 Re: odwrotnie!! 22.02.08, 15:02
                            lava71 napisał:

> mala.mi74 nie panikuj. Jeżeli nie wiesz co odpowiedzieć to po
                            prostu nie pisz.
                            > Tylko nie przypisuj innym swoich przymiotów ... ignorancji i
                            nieuctwa.
                            > Co to jest dogmat? Twierdzenie, którego się nie dowodzi bo samo w
                            sobie jest
                            > prawdziwe?

A kto powiedział,ze dogmatów sie nie dowodzi? Mozemy najwyzej się
                            spierac o to jaki charakter mają te dowody...

Co ty robiłaś gdy na matematyce w podstawówce uczono podstaw zbiorów
                            > i logiki Bulla?

Przecież takie coś nie istnieje ... powtórzę ... nie istnieje.
                            > Każde twierdzenie podlega procesowi dowodowemu, czy się to podoba
                            niektórym w
                            > czarnych sukienkach czy nie. To właśnie takie myślenie wepchnęło
                            ludzkość w
                            > Średniowiecze

Sredniowiecze w porównainiu z stażytnoscia było ogromnym postepem.Co
                            Ty robiłas na lekacjach historii?

i to KK hamował pojawianie się nowych myśli i idei.

Tiaaa.... Co najbardziej widac kiedy porównamy Europe rozwijajaca
                            się przez wieki w chrzescijanstwie z innymi
                            kontynentami,krajami ,które rozwijały się w innych kulturach:
                            islamskich, poganskich czy ateistycznych....

Kopernik w
                            > odróżnieniu od Giordano Bruno miał szczęście, bo pewnie by
                            skończył na stosie
                            > gdyby nie to że zmarł przed wydaniem swojego wielkiego dzieła.

Kopernik był ksiedzem, jak i wielu odkrywców, literatów,
                            filozofów....Choc wole jak ksiaza zajmują się sprawami duchowymi.
                            • macrow malami 22.02.08, 15:34
                              potrafi albo pytac, albo bredzic.
                              zadnych konkretow.
                              "gdzie bylas na lekcjach historii" i podobne temu bzdury.
                              jak chcesz czemus zapreczyc, to rob to, a nie sie madrzysz jak
                              smerf-wazniak.
                              poza tym ciagle odbiegasz od tematu -
                              pozdrow klecha, ktory ci za twoje wypociny placi!
                            • lava71 Re: odwrotnie!! 22.02.08, 15:36
                              Wow, no to mnie zaskoczyłaś ... wiesz, że istnieje coś takiego jak postęp w
                              rozwoju cywilizacyjnym. Masz rację ... Średniowiecze stoi w tej hierarchii wyżej
                              od Starożytności .. a nawet od Epoki Kamienia i Epoki Żelaza:)) Zdziwił bym się
                              gdybyś temu zaprzeczyła bo to by oznaczało, że razem ze mną wagarowałaś w czasie
                              lekcji historii. A teraz mała ciekawostka ... dlaczego nazwy gwiazd półkuli
                              północnej nie zawierają litery "p" ... oczywiście poza kilkoma przypadkami? No
                              dobra podpowiem Ci ... ano dlatego, że jakimś to cudem mimo tak szaleńcze
                              rozwijającej się Europy w Średniowieczu pod wspaniałym patronatem KK ... to
                              właśnie na Bliskim Wschodzie arabscy astronomowie ponadawali te nazwy.
                              Prawda jest taka, że Średniowiecze było wielkim i nie potrzebnym zastojem
                              naukowym, społecznym i kulturowym w dziejach Europy. KK jest jedynym i głównym
                              winowajcą tego stanu. Całe szczęście, że w owym czasie w innych częściach
                              naszego globu panował spokój bo do tej pory liczyli byśmy na liczydłach
                              posługując się liczbami rzymskimi i dalej bali byśmy się wypływać poza horyzont
                              w obawie przed spadnięciem z krawędzi Świata.
                              • macrow Re: odwrotnie!! 22.02.08, 15:43
                                oczywiscie, ze byly o wiele lepiej rozwiniete cywilizacje, niz
                                nasza sredniowieczna europa!
                                tylko i wylacznie dzieki oswieceniu udalo sie nadrobic te braki.

a co to bylo, malami? ja czegos o oswieceniu nie wiem? slucham
                                wieck onkretnej krytyki, bo ty tylko bredzisz
        • e-4l Re: DOSC mylenia Boga z kosciolem! 22.02.08, 12:49
          radek234-1, człowieku, skąd ty u licha zleciałeś, z domu wariatów czy brałeś jakieś prochy?. Jaka "wola boża", bełkot jakiś. A "rozpoznano i ujęło wolę Bożą na piśmie" to jakieś brednie chorej wyobraźni. A tekst "stworzony przez Niego Kościół Katolicki" to bzdura nadająca się do rubryki "kurioza"! Niesłychane bzdury!
          • radek234-1 Re: DOSC mylenia Boga z kosciolem! 22.02.08, 13:19
            .. antypolskie, antykatolickie ścierwo!
            MY jesteśmy wybranym przez Boga narodem, Matka Boska naszą Królową -
            a TY JESTEŚ ZDRAJCĄ!
            • macrow Re: DOSC mylenia Boga z kosciolem! 22.02.08, 13:22
              buehehe!
              no tak, jakze moglo byc inaczej...
              od razu obelgi i podniesiony ton ze strony moherowej.
              w ten sposob nie zdobedziesz sympatykow dla kosciola.
              a co do wybranego narodu i innych glupot: mnie uczono, ze przed
              Bogiem wszyscy sa rowni.
            • macrow Re: DOSC mylenia Boga z kosciolem! 22.02.08, 13:24
              no tak, jakze moglo byc inaczej...
              od razu obelgi i podniesiony ton ze strony moherowej...
              w ten sposob nie zdobedziesz sympatyzantow dla kosciola.
              a co do wybranego narodu i innych glupot: mnie uczono, ze przed
              Bogiem wszyscy sa rowni.
            • e-4l Re: DOSC mylenia Boga z kosciolem! 22.02.08, 13:53
              radek234-1, twój stan umysłu jest katastrofalnie zachwiany. Jakim bogiem, jaką Matką Boską, widziałeś ją gdzieś? Królową??? Miałbym jej może jako władczyni składać hołd?!!! Pogięło cię, człowieku! Jesteśmy demokracją parlamentarną o ile się nie mylę?.
              • macrow Re: DOSC mylenia Boga z kosciolem! 22.02.08, 13:58
                najgorsze, ze takich wariatow naprawde nie brakuje w naszym biednym
                kraju...
                • kolter_hugh Re: DOSC mylenia Boga z kosciolem! 22.02.08, 13:59
                  macrow napisał:

> najgorsze, ze takich wariatow naprawde nie brakuje w naszym biednym
                  > kraju...

To już wiemy dlaczego nasz kraj jest biedny ::((((
              • kolter_hugh Re: DOSC mylenia Boga z kosciolem! 22.02.08, 13:58
                e-4l napisał:

> radek234-1, twój stan umysłu jest katastrofalnie zachwiany. Jakim bogiem, jaką
                > Matką Boską, widziałeś ją gdzieś? Królową??? Miałbym jej może jako władczyni sk
                > ładać hołd?!!! Pogięło cię, człowieku! Jesteśmy demokracją parlamentarną o ile
                > się nie mylę?.

Masz racje ,ale nie całkiem patronką sejmu jest niejaka matka boża trybunalska ,
                to jakaś bliska koleżanka niejakiego jurka z PIS łaski byłego marszałka sejmu
                ::)))))

www.marekjurek.pl/index.php?id=aktual&nr=33
            • lava71 Re: DOSC mylenia Boga z kosciolem! 22.02.08, 14:37
              Radek, na litość boską ... czy lekarz zapomniał zrobić zastrzyk? A w ogóle to od
              kiedy w psychiatrykach jest dostęp do netu?
    • allspice Księża chcą mieć żony 22.02.08, 10:42
      Szykuje się rewolucja w KK ?
    • drakaina Księża chcą mieć żony 22.02.08, 10:46
      Kto tu jest głupi i nieuczony: teologowie czy dziennikarze? Określenie "vir
      probatus" nie ma nic wspólnego z małżeństwem!!! Znaczy po prostu "mąż [w sensie
      mężczyzna, człowiek] cieszący się poważaniem"...
    • wojtekviki Księża chcą mieć żony 22.02.08, 10:53
      nareszcie,chciałoby się powiedzieć!!!to jest wbrew
      naturze,zdrowego,młodego mężczyzny,księdza aby żyć w samotności,w
      bezżeństwie,ale,niestety nie da się w tak krótkim czasie,dokonać
      rewolucji w K.Kat?!!
    • ereta Księża chcą mieć żony 22.02.08, 11:15
      Racja. Niech księża się żenią. Gdy będą mieć rodziny to ich
      wypowiedzi o rodzinie i wychowaniu dzieci będą oparte na prawdzie a
      nie wydumanych w cieniu ołtarza teoryjkach. Głoszą je a póżniej
      często postępują inaczej podważając Wiarę ludzi.
    • ereta Re: Księża chcą mieć żony 22.02.08, 11:18
      1zorro napisał:

> no i slusznie! Znikna wtedy "gosposie" i wroca jako pelnoprawne
      > zony. A i bekartow bedzie mniej.....
      SŁUSZNIE, skończy się zakłamanie księży.
    • 2berber Prosty wybór celibat lub normalność 22.02.08, 11:20
      Kościół jeszcze długo po zniesieniu celibatu
      będzie się borykał z problemami nadmiernej
      ilości homoseksualistów w swoich szeregach.
      Być może kiedyś wymóg celibatu powiązany
      zostanie z ponadprzeciętną ilością pedofili
      wśród kleru KK. No to wtedy mamy do czynienia
      świadomym z promowaniem przestępczości.
      O ukrywanie tej przestępczości wśród księży
      już oskarżany jest episkopat USA i płaci.
      Powoli zanika różnica między wiarą w szamanów,
      wielobóstwo a chrześcijaństwem co cieszy.
    • tom1003 Księża chcą mieć żony 22.02.08, 11:30
      Śwsietny, podręcznikowy przykład PR typowy dla michnikowego szmatławca.

1. Fakt: Jakaś organizacja księży brazylijskich jest za zniesieniem celibatu.

Co robi z tym gazietka?????
      2. Jeden "łagodniejszy" tytuł w michnikowym szmatlawcu "Księża z najwiekszego
      kraju katolickiego... itd

3. Następny tytuł w michnikowym szmatławcu "Księża chcą mieć żony"

To dość podobne jak w przypadku kłamcy Grossa.
      1. Fakt: na kilkadziesiąt tysiecy osób zabitych w powojennym terrorze i w
      powojennym bałaganie było około kilkuset, może około tysiąca Zydów.
      2. "Interpretacja" - Polacy to szczególni antysemici i mordercy Żydów. Jakże to
      możliwe po holocauscie?
    • a-siek Ciekawe, że im bardziej "tolerancyjne" środowiska 22.02.08, 11:30
      tych chętniej zagladają innym pod kołdrę.

Bękart w ustach postępowca? Kobitki kochające inaczej za to
      określenie zjadłyby Cię żywcem.

1zorro napisał:

> no i slusznie! Znikna wtedy "gosposie" i wroca jako pelnoprawne
      > zony. A i bekartow bedzie mniej.....
    • tom1003 Księża chcą mieć żony 22.02.08, 11:39
      srutututu
      Akurat, gdy księża będą żonaci, wszyscy lewacy, geje i wyznawcy autorytetu
      Gazety Wyborczej pójdą na klęczkach do kościołów, a Kościół Katolicki odzyska
      utracony autorytet.

Nikt z nas pewnie nie będzie narzekał, że księża jeżdżą wypasionymi furami i z
      pieniedzy dawanych przez wiernych na tacę fundują wczasy żonom i drogie zabawki
      dzieciom.

Michnikowy szmatławiec niech się raczej zajmie cudem gospodarczym Tuska!
      Ilość tekstów w michnikowym szmatławcu o księżach, celibacie księży, patologiach
      księży, pijaństwie księży, padofilii wśród księży, homoseksualizmie wśród
      księży, porzucaniem stanu duchownego przez księży, Radiu Maryja i ojcu Rydzyku
      sprawia, że można sie zastanawiać, czy jest to jeszcze dziennik ogólnopolski,
      czy też jakieś środowisko z psychicznym, a może w niektórych przypadkach
      seksualnym odchyłem.
      • kolter_hugh Re: Księża chcą mieć żony 22.02.08, 11:43
        tom1003 napisał:

> srutututu
        > Akurat, gdy księża będą żonaci, wszyscy lewacy, geje i wyznawcy autorytetu
        > Gazety Wyborczej pójdą na klęczkach do kościołów, a Kościół Katolicki odzyska
        > utracony autorytet.
        >
        > Nikt z nas pewnie nie będzie narzekał, że księża jeżdżą wypasionymi furami i z
        > pieniedzy dawanych przez wiernych na tacę fundują wczasy żonom i drogie zabawki
        > dzieciom.
        >
        >
        > Michnikowy szmatławiec niech się raczej zajmie cudem gospodarczym Tuska!
        > Ilość tekstów w michnikowym szmatławcu o księżach, celibacie księży, patologiac
        > h
        > księży, pijaństwie księży, padofilii wśród księży, homoseksualizmie wśród
        > księży, porzucaniem stanu duchownego przez księży, Radiu Maryja i ojcu Rydzyku
        > sprawia, że można sie zastanawiać, czy jest to jeszcze dziennik ogólnopolski,
        > czy też jakieś środowisko z psychicznym, a może w niektórych przypadkach
        > seksualnym odchyłem.

To może nich księża przestana ssać z państwowej kasy , i niech zabiorą sie do
        tyłków dorosłych nie zaś do dziecięcych !!
    • maniakon to sie nigdy nie stanie 22.02.08, 11:45
      wyobrazmy sobie historyjke: dwie baby pod kosciolem ;D - widzialas
      jakie zona proboszcza ma nowe futro, - i to z naszej krwawicy ;D
      to odetnie kosciol od dochodow, teraz maja konkordat (PL 5miliardow
      z budzetu rocznie), nie placa podatkow a wolno im miesc wlasne
      tankowce, hurtownie czy sklepy, powstalaby niebezpieczna kasta
      urzedniko-bizmesmenow ale by byly jaja i okazaloby sie ze kazdy chce
      byc ksiedzem bo to jak pracowac w microsofcie tylko jeszcze
      zamozniejszym
    • januszz4 Kto to jest ksiądz 22.02.08, 11:54
      To jest facet, do którego wszystkie dzieci mówią "ojcze", tylko jego
      własne "wujku"
      • lava71 Re: Kto to jest ksiądz 22.02.08, 12:56
        ... dobre:)
    • camel_3d wow...bedzie mniej ksiezy???? 22.02.08, 11:57
      bo nagle nie bedzie to wylacznie mesko-meska insytucja i dobra wymowka dla
      wielu, ktorzy nie koneicznei chca miec zone:)))
      • seminanec Re: wow...bedzie mniej ksiezy???? 22.02.08, 12:01
        Nie chcą wydawać już na prostytutki więc sobie darmową żone do ciurlana wezmą.
        Zmieniają prawo jak chcą , może i my zmieńmy przykazania.
        Skoro ksiądz będzie miał jedną żonę , to czemu ja nie moge mieć dwóch żon i 100 kochanek ?
    • bromba_bez_glusia Księża chcą mieć żony 22.02.08, 12:12
      A ja jestem stanowczo przeciw znoszeniu celibatu!

Pomyslcie, teraz kler drze od panstwa kase, jak tylko sie da. A jak
      ksiezulo narobi dzieci, zone posadzi na plebani (no bo nie wyobrazam
      sobie w Polce pracujacej zony ksiedza...), zadania wzrosna. Do tego
      znacznie wzrosnie liczba ksiezy, bo celibat choc troche blokowal
      zapedy ku spokojnemu, dostaniemu zyciu na plebani...Nas na to po
      prostu nie stac...

• tom1003 Księża chcą mieć żony 22.02.08, 12:15
      A co mnie obchodzą księża, ich ewentualne żony, czy Radyjo?
      Czekam na newsy z zakresu cudu Tuska.

Michnikowa szmata przodowała w dokopywaniu rządowi PiSu, niech teraz pokaże, co
      lepszego jest w rządach Platformy?

Skoro nie ma cudów, to znowu czytamy o księżach, radiu Maryja, Grossach,
      zagrożeniu faszyzmem itd. Może michnikowa szmata po raz kolejny pokaże na
      pierwszej stronie zdjecie sprzed 10 lat pijanego gó..arza od wszechpolakow,
      ktory robi "Ajlitla"???
    • mala.mi74 Wspólczesny człowiek a wybory 22.02.08, 12:22
      Reasumujac wydaje mi się,ze taka jest niestety mentalnosc
      wspólczesnego człowieka :traktuje zycie jak supermarket z którego
      kaprysnie bierze co mu się podoba. Człowiek chce byc wszytskim i
      miec wszytsko , nie chce niczemu się poswiecac, niczemu
      ofiarowac,chce zyc wygodnie i wszystko miec. Tyle ,ze takie zycie
      szybko prowadzi do matrializmu, frustracji i nudy: ksiaza ,którzy
      porzucaja kapłanstwo i się hajtają wcale nie są szczęsliwsi, wcale
      szczesliwsi nie sa tez zonaci pastorzy, którzy musza walczyc o
      kazdego jednego człowieka w ich Kosciele -tak szybko ich wspólnoty
      się dziela i znikają.
      Młazenstwo tez nie daje gwarancji szczescia, podobnie jak celibat-
      jednemu da , innemu nie da szczescia, ani małzentwo ani kapłnstwo
      nie niweluja ani chorób natury seksualnej, ani zdrad powołania
      jednego czy drugiego,ani kryzysów ...
      To co piszecie jest dosc naiwne moim zdaniem.
    • wujo_wladek Dlaczego księża grekokatoliccy mogą mieć żony ? 22.02.08, 12:28
      1. Uznają papieża za glowę kościoła i ich najwyżsi rangą duchowni sa
      kardynałami,
      2. Mają tą samą teologię, a co za tym idzie tak samo interpretują
      Biblię,
      3. Mają takie same obowiązki,
      4. Są te same wymagania wbec kandydatów, poza celibatem oczywiście.
      I nie chodzi mi o argumentację historyczna - bo to tradycja
      wschodnia itp (tzn. od pewnej dlugości geograficzne zmieniają się
      obowiązki ... ), bo przejęcie struktur i wiernych z konkurencyjnego
      kościoła, tylko logiczne.
      • mala.mi74 Re: Dlaczego księża grekokatoliccy mogą mieć żony 22.02.08, 12:39
        To dosc proste.
        Kosciół grekokatolicki wyswieca i celibatariuszy i zonatych, kosciół
        rzymskokatolicki ogranicza się tylko do celibatariuszy. Dlaczego? Bo
        kosciól grekokatolicki jest kosciołem "lokalnym" niemisyjnym. Nie
        mozna zostac grekokatolikiem,grekokatolikem mozna się tylko urodzic.
        Ten kosciół ma po prostu inne zadania niz kosciól rzymski ,stad tez
        nie ma problemu aby tam wyswiecac zonatych, choc mam nadzieje,ze
        celibatariuszy tez tam mozna wyswiecac!
        • ksks3 Re: Dlaczego księża grekokatoliccy mogą mieć żony 22.02.08, 14:06
          mala.mi74 napisała:

> To dosc proste.
          > Kosciół grekokatolicki wyswieca i celibatariuszy i zonatych,
          kosciół
          > rzymskokatolicki ogranicza się tylko do celibatariuszy. Dlaczego?
          Bo
          > kosciól grekokatolicki jest kosciołem "lokalnym" niemisyjnym. Nie
          > mozna zostac grekokatolikiem,grekokatolikem mozna się tylko
          urodzic.
          > Ten kosciół ma po prostu inne zadania niz kosciól rzymski ,stad
          tez
          > nie ma problemu aby tam wyswiecac zonatych, choc mam nadzieje,ze
          > celibatariuszy tez tam mozna wyswiecac!

Głupota !!!!!!
          Jak można urodzić się grekokatolikiem, muzułmaninem czy czymkolwiek
          innym. Rodzi sie człowiek, ATEISTA, dopiero rodzina formuje go na
          obraz własnej paranoii
          • mala.mi74 Re: Dlaczego księża grekokatoliccy mogą mieć żony 22.02.08, 14:13
            ksks3 napisał:

> mala.mi74 napisała:
            >
            > > To dosc proste.
            > > Kosciół grekokatolicki wyswieca i celibatariuszy i zonatych,
            > kosciół
            > > rzymskokatolicki ogranicza się tylko do celibatariuszy.
            Dlaczego?
            > Bo
            > > kosciól grekokatolicki jest kosciołem "lokalnym" niemisyjnym.
            Nie
            > > mozna zostac grekokatolikiem,grekokatolikem mozna się tylko
            > urodzic.
            > > Ten kosciół ma po prostu inne zadania niz kosciól rzymski ,stad
            > tez
            > > nie ma problemu aby tam wyswiecac zonatych, choc mam nadzieje,ze
            > > celibatariuszy tez tam mozna wyswiecac!
            >
            > Głupota !!!!!!
            > Jak można urodzić się grekokatolikiem, muzułmaninem czy
            czymkolwiek
            > innym. Rodzi sie człowiek, ATEISTA, dopiero rodzina formuje go na
            > obraz własnej paranoii

Chodzi mi: urodzonych i wychowanych w rodzinach grekokatolickich.
            a to co piszesz jest sprzeczne z filozofią.Filozofia (juz ta
            starozytna) mówi,ze człowiek rodzi się z natury religijny anie
            ateistyczny. Zreszta widac to po zainteresowaniu religią wszytskich,
            mam wrazenie,ze na tym forum przede wszytskim ateistów!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka