black.robol 04.03.08, 19:49 Przecież USA to nic ciekawego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maciek770 Jak znieść amerykańskie wizy 04.03.08, 19:59 Ale kogo jeszcze interesują wizy do USA ?? naprawde niewiem czemu GW stara się nasiłe tworzyć temat którego niema ?? Sprawa jest prosta jak drut, w chwili zniesienia wiz przez Kanade USA zostało postawione w bardzo kiepskiej pozycji i oni o tym doskonale wiedzą oczym świadczy naprzykład nagły "drstyczny spadek liczby odmów w konsulatach w PL" dziwnym trafem zbiegający się ze zniesieniem wiz przez Kanade. Moja opinia jest taka, iż należy olać wujka Sama i jego wizy, za ewentualną tarcze antyrakietową skasować jak za zboże ... a wizy jak dobrze pójdzie i tak zniosą do końca tego na początku przyszłego roku razem z wizami dla pozostałych krajów środkowo-wschodniej UE ... a jak nie to kij im w oko, potrzebne nam to zniesienie wiz jak świni siodło, zwłaszcza że to żadne zniesienie wiz tylko zmniejszenie liczby komplikacji w drodze do USA bo wizy i tak wydają na miejscu i tak. Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: Jak znieść amerykańskie wizy 04.03.08, 20:05 I nie tylko o wizy chodzi. Rzad polski nie prowadzi zadnych rozmow o zaliczaniu czasu pracy w usa do emerytury. Ale polak jak zawsze i wszedzie musi zastosowac kombinacje. Konkretnie o emeryture moze sie ubiegac w Anglii np. A Anglia ma porozumienie z USA podobnie jak wszystkie kraje Europy Zach,Polska ma z wszystkimi krajami EU. Wtedy sumowaniu ulegaja wszystkie czasy pracy w tym i w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Nie rozumiem 05.03.08, 08:45 Ale nie rozumiem. Piszą, że my mamy nie negocjować indywidualnie, bo się to nie opłaca - a jednocześnie ci sami autorzy piszą, że Czechy, Słowacja, Grecja, Cypr i parę innych krajów negocjują indywidualnie i mają duże szanse na sukces. Więc jak to?? Odpowiedz Link Zgłoś
gmsaxz Po pierwsze TYLKO UE, po drugie WIZY olać 05.03.08, 09:22 Po pierwsze TYLKO UE, po drugie WIZY olać. Szkoda czasu, na wakacje można jechać gdzie indziej, chociaż faktycznie, w USA zaczyna być teraz dla nas zabójczo tanio. Jako Polak, pragnę dodatkowo wyrazić mój TOTALNY sprzeciw podkopywaniu solidarności w UE w jakiejkolwiek formie Odpowiedz Link Zgłoś
finqua Re: Jak znieść amerykańskie wizy 04.03.08, 22:16 maciek770 napisał: > Ale kogo jeszcze interesują wizy do USA ?? naprawde niewiem czemu GW > stara się nasiłe tworzyć temat którego niema ?? nie kazdego interesuje praca w usa - ROBOLU niektorzy chca poprostu aby byly zniesione i nie zamierzaja tam wcale pracowac czy sie osiedlac. ale taki robol jak ty i wielu innych mysla tylko i wylacznie o pracy w jakims kraju i osiedleniu sie tam na stale. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek770 Re: Jak znieść amerykańskie wizy 05.03.08, 22:33 finqua napisała: > maciek770 napisał: > > > Ale kogo jeszcze interesują wizy do USA ?? naprawde niewiem czemu GW > > stara się nasiłe tworzyć temat którego niema ?? > > nie kazdego interesuje praca w usa - ROBOLU > niektorzy chca poprostu aby byly zniesione i nie zamierzaja tam wcale pracowac > czy sie osiedlac. > > ale taki robol jak ty i wielu innych mysla tylko i wylacznie o pracy w jakims > kraju i osiedleniu sie tam na stale. A gdzie ja przygłupie napisałem cokolwiek o pracy w USA ?? Tak więc skończ pajacować i nazywac mnie robolem bo mnie nie znasz i gó.. o mnie wiesz. Ja osobiście w USA byłem kilka razy i mam tam rodzine (całkowicie legalnie) niezmienia to faktu, iż temat wiz uważam za bezsensownie rozdmuchiwany co kilka miesięcy .... wizy zniosą sami w najbliższym czasie a kombinowanie na lewo i prawo gó.. da, bo USA akurat komisje europejska ma w czterech literach co dawało do zrozumienia już kilka razy. Więc następnym razem czytaj dokładnie co ktoś napisał i nie obrażaj kogoś kogo w życiu na oczy nei widziałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
pozmar Jak znieść amerykańskie wizy 04.03.08, 20:38 Czegos tu nie rozumiem? Tekst nawoluje do wspolnego "unijnego dzialania" w sprawie polskiej, podczas kiedy indywidualnie mozna to zobaczyc szybciej i latwiej (patrz przyklad Czech). To jaka tu droga przez Bruksele? Po prostu trzeba czekac na spdek wskaznika odmow wydania wizy i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
klausbachmann Re: Jak znieść amerykańskie wizy 06.03.08, 17:04 To nie jest takie trudne: 1. Czesi wynegocjowali zniesienie wiz, bo zgodzili sie na przekazywanie danych pasazerow. NIe radze tego robic w przypadku Polski, bo to narusza prawo UE i ETS to skasuje. 2. Kazdy, ktory na wlasna reke wynegocjuje to z USA, placi za to cene. Ta cena jest dla wszystkich wyzsza w przypadku indywidualnych negocjacji niz wtedy, kiedy robi sie to razem (jako blok). Dowodza to wyniki negocjacji w sprawie umow lotnicznych i ekstradycji. 3. Polska dotad probowala to robic na wlasna reke - skutek jest znany: wizy sa nadal. O tym jest ten artykul. CZekanie na spadek odmow nic nie daje, bo wskaznik zalezy od widzimisie konsulow. On nie odzwierciedla chec POlakow do nielegalnej imigracji tylko stereotypy konsulow o Polakach. Jesli te ostatnie sie pogorsza (po wycofaniu wojska z Iraku, na skutek ksiazki Grossa albo czegokolwiek innego) zniesienie wiz sie oddala,mimo ze jest mniejh powodow do nielegalnej emigracji w Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
gyubalwahazar Przyczyna leży w Waszyngtonie! 04.03.08, 20:52 Miał buc Kaczyński załatwić zniesienie wizy dla naukowców. Nic na ten temat nie zrobił. Moja wiza (typu J1) okazała się wizą nieprzedłużalną. Nie podano powodów. Jak mój szef chce mi przedłużyć pobyt, muszę wrócić i załatwić nową wizę. (Są wizy typu J1, które można przedłużać. Ale nie moja). Wniosek z tego taki, że amerykańska biurokracja kompletnie zwariowała. Bez potężnego trzęsienia ziemi w Waszyngtonie, Ameryka będzie postrzegana jako arogancki żandarm i wszyscy się od niej odwrócą. Odpowiedz Link Zgłoś
chojna1953 Re: Przyczyna leży w Waszyngtonie! 04.03.08, 21:22 Według administracji USA odmowy wiz dla biedaków z łomżyńskiego i rzeszowskiego są wystarczającym powodem wyczerpującym normy prawa USA stawiającego resztę obywateli RP w gorszej sytuacji niż KGB-owców z Litwy, Estonii, Łotwy oraz doopowlazów z Czech....Zasłońmy jeszcze jankesów przed bronią jądrową z Iraku, w pierwszej linii zaatakujmy Iran, zróbmy z RP cel jako element tarczy. Jak jeszcze mamy się wystawić i poniżyć aby USA pozwoliły Łomżakom demontować azbest za ćwierć płacy na czarno? Jeszcze chwila a będziemy jeździć bez wiz wszędzie oprócz naszego ulubionego sojusznika zza oceanu. Rodacy więcej honoru!!!! Pieniądze można wydawać na różne sposoby niekoniecznie w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
turysta86 Hmm... 04.03.08, 21:46 A nie przyszło wam do głowy, że to może żydowskie lobby w Ameryce miesza coś w tej sprawie? Jak dobrze wiadomo Polska raczej nie należy do lubianych przez nich krajów... Odpowiedz Link Zgłoś
061445h Re: Hmm... 04.03.08, 22:43 Ok zgoda. Ale dodaj jeszcze cyklistow i Lige Kobiet. Ty wszedzie weszysz spisek.Ot maly Polaczek Odpowiedz Link Zgłoś
wiesio46 Re: Hmm... 04.03.08, 23:09 turysta86 napisał: > A nie przyszło wam do głowy, że to może żydowskie lobby w Ameryce miesza coś w > tej sprawie? Jak dobrze wiadomo Polska raczej nie należy do lubianych przez nic > h > krajów... UFFF Ulzylo mi, Myslalem ze "Prawdziwych Polakow Juz Niema" a jednak sa. Zawsze Ktos jest czujny !!! Czuj Czuj Odpowiedz Link Zgłoś
michrz Jak znieść amerykańskie wizy 04.03.08, 22:04 Lekkie sprostowanie nt. głupiego pytania dotyczącego bycia członkiem organizacji terrorystycznej : W USA nie można ukarać kogoś za poglądy, nawet bardzo radykalne... ale można za skłamanie podczas wypełniania oficjalnego dokumentu. To jest taka dziwaczna 'bramka bezpieczeństwa' na wypadek, gdyby odkryli, że ktoś jednak jest członkiem organizacji terrorystycznej, ale nie mieli dowodów na faktyczne działania tej osoby :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: Jak znieść amerykańskie wizy 04.03.08, 23:04 michrz napisał: > Lekkie sprostowanie nt. głupiego pytania dotyczącego bycia członkiem organizacji terrorystycznej (...) Nie tylko Amerykanie stosują coś takiego. Np. przy drogach wjazdowych do Francji (nie wiem, czy na wszystkich) stoją tablice z przydługim tekstem stanowiącym coś w rodzaju regulaminu dla cudzoziemców odwiedzających ten kraj. Oczywiście nikt tego nie czyta (ja też przeczytałem tylko tytuł, wiec nie wiem dokładnie, co ten tekst zawiera), ale w razie czego spróbuj powiedzieć, że nie miałeś możliwości się zapoznać:) Odpowiedz Link Zgłoś
wiesio46 Re: Jak znieść amerykańskie wizy 04.03.08, 23:12 michrz napisał: > Lekkie sprostowanie nt. głupiego pytania dotyczącego bycia członkiem organizacj > i > terrorystycznej : W USA nie można ukarać kogoś za poglądy, nawet bardzo > radykalne... ale można za skłamanie podczas wypełniania oficjalnego dokumentu. > To jest taka dziwaczna 'bramka bezpieczeństwa' na wypadek, gdyby odkryli, że > ktoś jednak jest członkiem organizacji terrorystycznej, ale nie mieli dowodów n > a > faktyczne działania tej osoby :) > > pozdrawiam Hej, "michrz" ? a guantanamo? Odpowiedz Link Zgłoś
finqua Re: Jak znieść amerykańskie wizy 04.03.08, 22:18 black.robol napisała: > Przecież USA to nic ciekawego. siedz cicho kolejny polski robolu nie badz egoista nie kazdy chce pracowac w usa, niektorzy poprostu chca zeby wizy byly zniesione nie kazdy tak jak ty robolu chce robis z siebie pajaca czekajac jak pies po wize. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkoi mam wize ale chrzanie ja i nie wybieram sie do usa 04.03.08, 22:41 Jesli bush czy pejsowe lobby nas nie chce to zboj im w zupe Prosze tylko wycofac wojska z iraku i nie zgadzac sie za darmo na tarcze. Jak nie powstanie to tez bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Zawracanie glowy wizami turystycznymi... 04.03.08, 22:35 Ile pieniedzy traci Polska z powodu istnienia wiz? 1) Mniejsza wymiana gospodarcza Jaka jest aktualna wymiana gospodarcza miedzy Polska a USA? Czy w ogole warto sie zajmowac jakimis okruchami? Moze lepiej poswiecic czas i pieniadze na innych kierunkach wymiany gospodarczej z zagranica? Moze lepiej zainwestowac energie w polepszenie stosunkow gospodarczych z Niemcami czy z Rosja? 2) Mniejsza wymiana naukowa Ilu polskich naukowcow nie wyjechalo do USA na szkolenia/studia/stypendia z powodu wiz? Jak to sie przeklada na straty gospodarcze? Wydaje mi sie, ze ci, ktorzy byli „dobrzy” poradzili sobie bez znoszenia jakichs wiz turystycznych i dostali wizy innego typu. Moze warto pomyslec o wynegocjowaniu przywilejow w przydzielaniu tych „innych wiz” a nie tylko turystycznych? 3) Marketing/PR Ile Polska traci na tym, ze Polacy albo nie istnieja albo slabiej istnieja w USA jako grupa klientow czy partnerow? To trzeba wyliczyc! 4) Obronnosc Polski W jaki sposob nieobecnosc/slabsza obecnosc Polakow w USA przeklada sie na sklonnosc Amerykanow do pomagania Polsce w dziedzinie wojskowej? Zwracam uwage, ze kazde dziecko amerykanskie wyrwane ze snu wyrecytuje zyciorys Anny Frank i bedzie czulo sie osobiscie odpowiedzialne nie tylko za jej los (?) ale tez za los wszystkich Zydow. A imienia wlasnej babci moze nie pamietac. Warto bylo by (nie mowie, ze jest to tanie ani latwe) sprobowac tak wyprac mozgi Amerykanom, aby osiagnac ten sam skutek w odniesieniu do Polski i Polakow. 5) Slabsze kontakty z Polonia Na ile te slabsze kontakty przekladaja sie na straty gospodarcze plynace z nigdy nie zaistnialej wspolpracy gospodarczej? Na ile oslabiaja pozycje Polski poprzez slabsza pozycje obywateli amerykanskich polskiego pochodzenia? Z pewnoscie jest jeszcze wiele podobnych konsekwencji wiz do USA, ale czy ktos w rzadzie polskim POLICZYL te wszystkie sprawy czy tylko "hopsia-siusia" bez glowy costam majsterkuje? Bez znanej LICZBY o czym my tu rozmawiamy? Dla mnie np. wazniejsza wydaje sie sprawa myta, jakie USA naklada na platnikow do ich systemu emerytalnego (Social Security), ktorzy nie bedac obywatelami wyjechali na emeryture do Polski. Dlaczego rzad polski nie zainteresuja sie ta sprawa najpierw? Wydaje mi sie, ze latwiej byloby policzyc korzysci ekonomiczne dla Polski ze zniesienia tego dodatkowego myta. Odpowiedz Link Zgłoś
wielo-kropek Re: Zawracanie glowy wizami turystycznymi... 04.03.08, 22:59 Durniejszego artykulu juz nie mogles napisac. Rozumiem ze chciales wylizac tylek Amerykanom (typowe dla gryzipiorkow tej gazety) wiec to zrobiles, ale wychodzac na idiote. Czy ty myslisz ze ja uwierze w to, ze to Bruksela dzisiaj decyduje kto ma wjechac do USA, a Waszyngton, jak piszesz nie ma nic do gadania? Mogliby Amerykanie juz dawno Polakom znisc wizy, nawet wtedy kiedy jeszcze nie byla w Unii, ale nie chcieli i dzisiaj wciaz nie chca. Madry Polak (i nie tylko)dzisiaj spieprza z USA., a durny marzy by tam wjechac, a jeszcze durniejszy pisze durne artykuly. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesio46 Re: Zawracanie glowy wizami turystycznymi... 04.03.08, 23:16 wielo-kropek? w jakim kraju mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Zawracanie glowy wizami turystycznymi... 05.03.08, 00:30 To zdecydowanie nasz rodak sądząc po tym ,jakim jadem rzygnął... Odpowiedz Link Zgłoś
rheo Masz sporo racji Misza 05.03.08, 00:49 Dodalbym jeszcze dostep do nowoczesnych technologii i nieznanej w Polsce i wielu krajach Europy kultury pracy w firmach. Co do wiz dla naukowcow. Amerykanie sa bardzo pragmatyczni - nie slyszalem zeby odmowili wizy komus z doktoratem. Problemem jest raczej papierologia - trzeba wypelnic straszna ilosc papierow, zeby wize dostac. Wizyta w ambasadzie wiaze sie tez ze stresem - a nuz nie dadza i co wtedy ?. Generalnie niezbyt to mile dla wyksztalconej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Masz sporo racji Misza 05.03.08, 03:34 rheo napisał: > Problemem jest > raczej papierologia - trzeba wypelnic straszna ilosc papierow, zeby > wize dostac O co chodzi? Straszna ilość? W artkule - kilkanaście formularzy? Formularzy jest raptem dwa do trzech. Odpowiedz Link Zgłoś
jerryjak Re: Zawracanie glowy wizami turystycznymi... 05.03.08, 07:40 Do "miszy1000" : ad pktu 2)mniejsza wymiana naukowa - "wymiana" ? w jedną stronę to jest wymiana ? A jacy naukowcy z USA przyjeżdżaj do Polski na "szkolenia/studia/stypendia" ? A taki "robol" dziamie na USA jakby im łaskę robił,ćwok... Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa20 Jak znieść amerykańskie wizy - a po co? 05.03.08, 00:42 Wizy turystyczne i tak otrzymywali ci, którzy występowali o te wizy i potem jechali turystycznie. Koszt wizy dla osoby, która leci na wycioeczkę do Stanów jest i tak ułamkiem kosztów wycieczki. Z tego robić ogólnonarodową sprawę? Kanadyjczycy potrzebują młodych, wykształconych i białych. Zaskoczyli wcześniej niż Amerykanie. Ameryka jak cel zarobkowy straciła na atrakcyjnosci i dla nich ci młodzi z Europy to już straceni. Mogą przecież pracować i zarabiać w Europie! Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Jak znieść amerykańskie wizy - a po co? 06.03.08, 01:18 Amerykanie preferują Meksykanów, Azjatów i Hindusów. Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Jak znieść amerykańskie wizy 05.03.08, 02:04 Wprowadzic takie same obostrzenia dla obywateli USA,np. urząd imigracyjny,trzepac na lotniskach,sprawdać pracujących w Polsce i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Wprowadzic obostrzenia dla obywateli USA 05.03.08, 04:17 klara551 napisała: "Wprowadzic takie same obostrzenia dla obywateli USA," Wprowadzilabys przykrosci glownie dla obywateli amerykanskich polskiego pochodzenia. Nie znam dokladnych liczb, ale nie sadze, abym popelnial wielki blad zakladajac, iz ogromna wiekszosc przylatujacych z USA do Polski to sa naturalizowani Amerykanie lub co najwyzej dzieci emigrantow z Polski. Ci, co wysylaja pieniadze, paczki, zbieraja na szpitale w Polsce, funduja karetki pogotowia, buduja domy dla powodzian, opiekuja sie domami dziecka w Polsce, zapraszaja dzieci z tych domow na wakacje do USA, funduja operacje w amerykanskich szpitalach ciezko chorym dzieciom z Polski, zbieraja na remonty czy budowy kosciolow, itd., itp. "np. urząd imigracyjny," Wiesz jakie to koszty? W USA utrzymuje sie ten urzad z oplat pobieranych od przyjezdnych/imigrantow. Ukraincy czy Wietnamczycy, Kazachowie i Czeczeni utrzymaja w Polsce taki urzad? Bo z pewnoscia nie Amerykanie. "trzepac na lotniskach," Brazylia zaczela i od razu im wplywy z turystyki bardzo znaczaco spadly. I kto na tym bardziej stracil? Hotelarze i inni Brazylijczycy czy Amerykanie? "sprawdać pracujących w Polsce i tyle." Jak juz sprawdzisz tych (obydwu) nielegalnych Amerykanow pracujacych w Polsce to mi daj znac. Odpowiedz Link Zgłoś
baba-jaga Siedziec tam w Walii i walic Wazeline! 05.03.08, 04:45 Zadnych ulatwien wizowych dla Polakow, bo sie do Stanow dzicz zacznie zjezdzac kibolska. Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Wprowadzic obostrzenia dla obywateli USA 06.03.08, 01:22 misza1000 napisał: > klara551 napisała: "Wprowadzic takie same obostrzenia dla obywateli > USA," > > Wprowadzilabys przykrosci glownie dla obywateli amerykanskich > polskiego pochodzenia. Nie znam dokladnych liczb, ale nie sadze, > abym popelnial wielki blad zakladajac, iz ogromna wiekszosc > przylatujacych z USA do Polski to sa naturalizowani Amerykanie Naturalizowani mają polskie obywatelstwo. Mogą lecieć do Polski na poslkim paszporcie. Odpowiedz Link Zgłoś
jerryjak Re: Jak znieść amerykańskie wizy 05.03.08, 08:03 do "klary551" : a kogo chcesz TRZEPAĆ na lotniskach,ćwoczko ? Polaków z USA ? Bo Amerykanie,jeśli przyjeżdżaja do Polski to albo dyplomaci albo wysoko postawieni inwestujący - żadnych "pracujących" nielegalnie jankesów w Polsce nie uświadczysz,mściwa pejo... Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Jak znieść amerykańskie wizy 06.03.08, 01:24 jerryjak napisał: > do "klary551" : > a kogo chcesz TRZEPAĆ na lotniskach,ćwoczko ? > Polaków z USA ? Bo Amerykanie,jeśli przyjeżdżaja do Polski to albo > dyplomaci albo wysoko postawieni inwestujący Jak taki jeden z drugim inwestujący wizy nie dostanie, to może pociągnie za sznurki w Waszyngtonie. Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Jak znieść amerykańskie wizy 06.03.08, 19:50 Jak nie rozumiesz tego co czytasz,to nie pluj jadem! Stany będa bronić interesow swoich obywateli,Jak Clintonowej zaczęło być cienko,to obiecała zniesienie wiz do Polski.Polacy wyjeżdzżający do USA przywykli do upokarzających pytań,dlaczego przyjeżdżający do nas mają być w komfortowej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Jak znieść amerykańskie wizy 06.03.08, 01:20 klara551 napisała: > Wprowadzic takie same obostrzenia dla obywateli USA,np. urząd > imigracyjny,trzepac na lotniskach,sprawdać pracujących w Polsce i > tyle. Wystarczyłoby wprowadzić studolarową opłatę i odrzucać co piątego, żeby Amerykanie dostali szału. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: Jak znieść amerykańskie wizy 05.03.08, 05:07 black.robol napisała: > Przecież USA to nic ciekawego. To nie jedz. Kaze Ci kto? Odpowiedz Link Zgłoś
matt7893 Opened Letter to European Comission 05.03.08, 05:45 Dear Sir or Madame, I am a theoretical Physicist holding German citizenship and the passport of the Republic of Poland and world expert in Condensed Matter Theory. On June 2007 I was arrested by the United States Border Protection Service while I was trying to get to Canada for the science conference for Polish (Europenian Community passport found with me with expired USA visa stamp wnen waiting for extension and adjustement of my US work visa. I was tortured with one week of forcible travel to concentration camp i Florence Arizona when I was kept for two monts with citizens of Mexico, Guatemala, and El Salvador i amounts about 200 per one cell and forced to public showers for stamp in Europeanian passport. I immigrated to United States from Poland for the purpose of PhD studies in the University of Rochester holding student visa forced by hunger in Republic of Poland before its EU membership, was never charged by the United States of any crime neither worked there illegaly to laws of the United States, I request the investigaion against the United States government, United States and the persons involved and ask the European comission to stop the diplomatic relations with the United States and all economic, banking and trade ties until I am allowed to return to my home in Utah, car detained at Cannadian border and property based of natural law and common understanding of rights. This mistreatment of European scientist by the government of United States must face immediate response of the Europeanian Union and must be explained. Sincerely, Matt Kalinski Odpowiedz Link Zgłoś
zojek2 Re: Opened Letter to European Comission 05.03.08, 15:46 ale slabo z Twoim angielskim za tyle lat pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l To przez elkektorat PiS nie zniesiono wiz do USA 05.03.08, 15:53 "Mieszkańcy Małopolski, Podkarpacia i Podlasia windują niekorzystne dla Polski statystyki w USA" www.rp.pl/artykul/102067.html Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Jak znieść amerykańskie wizy 06.03.08, 01:12 Odgrodzić amerykańskie ambasady i konsulaty kordonem policyjnym na rok. Liczba odmów spadnie do zera. Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda dziwne, przecież Polska pluje na UE 06.03.08, 11:25 i nazywa ją Eurokołchozem. A wyżebrane od UE pieniądze potulnie w ząbkach zanosi swojemu Panu z USA w zamian za militarny złom z lat 70-tych ubiegłego wieku. I teraz to UE ma załatwiać Polakom wizy wjazdowe do kraju Największego Przyjaciela Polski? Nie, coś tu jest nie tak. Przecież USA ma zawsze zdaniem Polaków rację. Więc skoro Amerykanie uważają Polaków za podludzi niegodnych wstępu na amerykańską ziemię to widać mają rację i polski fagas powinien uszanować wolę swego amerykańskiego Pana. I zadowolić się tym że amerykanie często wspominają o Polakach opowiadając tzw. Polish Jokes w których Polak jest zawsze opóźnionym umysłowo kretynem... Odpowiedz Link Zgłoś