aardvaark 10.03.08, 07:56 Zdecydujcie się: Rospuda czy Rozpuda? img235.imageshack.us/img235/1030/19575690rl1.png Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
witlubiewski Re: Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 08:04 Jeśli rzeka, to przez S. Jeśli dziennikarskie sensacje, to różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rkarol2 Kupujmy kopaliny u Ruskich! 10.03.08, 14:21 Ekolodzy to podejrzana nacja w naszym kraju. Jak wyczują jakiś interes, albo pominięto ich w jakimś interesie to robią szum. A się zapytam gdzie mamy szukać kopalin i materiałów energetycznych. Wszędzie źle, a że tu rzeka , a tu jezioro , a tu bagna, a tu torfowiska, a tu łąki. Opanujcie się wreszcie. Tak wymieniając to nigdzie by nie szło nic zrobić, oprócz kupowania od Rosjan Odpowiedz Link Zgłoś
obroncag Re: Kupujmy kopaliny u Ruskich! 10.03.08, 15:48 rkarol2 napisał: > Ekolodzy to podejrzana nacja w naszym kraju. Jak wyczują jakiś interes, albo > pominięto ich w jakimś interesie to robią szum. A się zapytam gdzie mamy szukać > kopalin i materiałów energetycznych. Wszędzie źle, a że tu rzeka , a tu jezioro > , a tu bagna, a tu torfowiska, a tu łąki. Opanujcie się wreszcie. Tak > wymieniając to nigdzie by nie szło nic zrobić, oprócz kupowania od Rosjan Kolego proszę nie obrażać ekologów!!! Ekolog to naukowiec opisujący i badający związki pomiędzy organizmami żywymi, a czynnikami środowiska (definicja obrazowa). Ty wprowadzasz w bląd czytelnika bo piszesz o ekologistach, którzy często maja małą wiedzę ekologiczną i często politykują. Niestety utarło się u nas wszystkich nazywać ekologami. Niestety ekologiści czyniąc szum ratują nas i Ciebie przed niepotrzebnymi kosztami i na tym polega ich myślenie ekologiczne. Natomiast zarzucanie im niecnych spraw, że im nic nie skapnęło włóż między bajki bo obraż wielu ideowców, a znam ogromną ich rzeszę. Pracują często za darmo!!! albo sami finansują prace!!! Łatwo rzucić podejrzenia, tak nie wolno. Jeśli znasz konkrety to zgłoś to wymiaru sprawiedliwości. Wiem, że zabraknie Tobie na to odwagi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
obroncag Re: Kupujmy kopaliny u Ruskich! 10.03.08, 15:52 rkarol2 napisał: > Ekolodzy to podejrzana nacja w naszym kraju. Jak wyczują jakiś interes, albo > pominięto ich w jakimś interesie to robią szum. A się zapytam gdzie mamy szukać > kopalin i materiałów energetycznych. Wszędzie źle, a że tu rzeka , a tu jezioro > , a tu bagna, a tu torfowiska, a tu łąki. Opanujcie się wreszcie. Tak > wymieniając to nigdzie by nie szło nic zrobić, oprócz kupowania od Rosjan Z tego co wiem tańszy o połowę węgiel brunatny można kupić na Białorusi! Elektrownie Pątnów, Adamów i Konin chyba nawet tak robią? My czy chcemy czy też nie musimy przebudować pozyskiwanie energii elektryczne z węgla na inne nośniki głównie OZE!!! w ciągu najbliższych bodajże 15 lat!!! tak więc lepiej inwestować pieniądze w nowe technologie zamiast niszczyć piękno Polski i kupować przez kilka lat gdzie indziej. To jest myślenie ekologiczne, a ekologia = ekonomia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
scania81 Re: Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 08:16 A nie macie innych problemów niż nazwa?!?!?! A mi tu Gopło koło domu grozi wyschnięciem... I po co kupowałam tu mieszkanie? Lornetki? Przewodniki po gatunkach ptaków? Nie lepiej postawić wiatraki niż kopalnię? Wiatr się nie skończy! Nie lepiej koło Wrocławia postawić tamę, która będzie jednocześnie chroniła przed powodzią, będzie zbiornikiem retencyjnym i odnawialnym źródłem energii????? A czy sama GW nie mogłaby od razu pod artykułem zamieścić odezwy do ministerstwa, na zasadzie wydrukuj, podpisz, wyślij? Czy myślicie że kolebka Piastów, Kruszwica - sama się obroni przed zachłannością PISowskiego rządu? Byli, zatwierdzili, zniszczą i wszystko im wisi! Wrzućcie chociaż link na swoje gg - niech cała Polska stanie w obronie tysięcy CHRONIONYCH PRAWEM!!!! ptaków, płazów i gadów! Nie pozwólmy z Kruszwicy zrobić drugiego Przyjezierza... Pozdrawiam i zachęcam do walki! Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Gopłu grozi zagłada? 10.03.08, 09:06 scania81 - wygadales sie, ze to Twoj prywatny interes (kupiles mieszkanie i lornetki ...) sam sobie walcz wegiel brunatny jest potrzebny - a jakies obszary chronione nie beda naruszone - bo specjalisci to juz ocenili. A to ze kilku profesorow ma inne zdanie - zapewne takze chodzi o ich prywatny interes. Odpowiedz Link Zgłoś
hella_79 Re: Gopłu grozi zagłada? 10.03.08, 11:29 hugow napisał: > scania81 - wygadales sie, ze to Twoj prywatny interes (kupiles > mieszkanie i lornetki ...) > sam sobie walcz > wegiel brunatny jest potrzebny - a jakies obszary chronione nie beda > naruszone - bo specjalisci to juz ocenili. > A to ze kilku profesorow ma inne zdanie - zapewne takze chodzi o ich > prywatny interes. przejedx sie w okolice powidza, wilczyna czy przyjezierza i popatrz na straszące na brzegach pomosty - od kiedy KWB zbliżyła sie do tych okolic to woda z jezior zaczęła uciekać w zastraszającym tempie. poza tym opinie różnej maści "specjalistów" są dla mnie niezbyty wiążące, bo zazwyczaj specjaliści mówią to, co chce ich zleceniodawca. i tak specjaliści KWB mówią swoje, a jak jest naprawdę to widać po powidzkim parku krajobrazowym. bo to, ze kopalnia bedzie kawałek od gopła nie znaczy, ze przy kopaniu nie zostaną naruszone jakieś podziemne cieki i za chwile z gopła nie zostanie sadzawka. nie trzeba prowadzic takiej rabunkowej gospodarki zeby uzykiwac energię. Odpowiedz Link Zgłoś
vytautas64 Re: Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 10:47 Obawiam się, że dotyczy to nie tylko Gopła. A Jezioro Powidzkie z dziwnymi wahaniami poziomu wody ??? A inne w regionie działania odkrywek???? Odpowiedz Link Zgłoś
hella_79 Re: Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 11:23 scania81 napisała: > > Nie pozwólmy z Kruszwicy zrobić drugiego Przyjezierza... > > Pozdrawiam i zachęcam do walki! nie tylko przyjezierze ucierpiało na działalności KWB - jeziora powidzkiego parku krajobrazowego od kiedy zbliżyła sie do nas odkrywka w oczach uciekają (podobnie jak woda ze studni) warto w tym przypadku robić hałas zanim jeszcze kopalnia wlazła, bo jeżeli chodzi o park powidzki to juz pozostaje tylko pomstowanie i oglądanie zdjęć jak to kiedyś było... bo kopalnia nic sobie nie robi, są jakieś obietnice dopuszczania wody itd ale gadają o tym od ponad dwóch lat a jeziora jak wysychały, tak nadal wysychają. Odpowiedz Link Zgłoś
obroncag Re: Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 12:51 hella_79 napisała: > scania81 napisała: > > > > > Nie pozwólmy z Kruszwicy zrobić drugiego Przyjezierza... > > > > Pozdrawiam i zachęcam do walki! > > nie tylko przyjezierze ucierpiało na działalności KWB - jeziora powidzkiego par > ku krajobrazowego od kiedy zbliżyła sie do nas odkrywka w oczach uciekają (pod > obnie jak woda ze studni) > > warto w tym przypadku robić hałas zanim jeszcze kopalnia wlazła, bo jeżeli chod > zi o park powidzki to juz pozostaje tylko pomstowanie i oglądanie zdjęć jak to > kiedyś było... bo kopalnia nic sobie nie robi, są jakieś obietnice dopuszczania > wody itd ale gadają o tym od ponad dwóch lat a jeziora jak wysychały, tak nada > l wysychają. moi kochani problem jest poważniejszy. Do jezior będzie wpompowywana woda o nieznanym składzie chemicznym. Nigdzie jasno nie przedstawiono składu mineralnego wód pokopalnianych!!!! Można spodziewać się, że będą to solanki. A jeśli jest to krystalicznie czysta woda to lepiej butelkować i wysyłac jako ekologiczną za grube pieniądze, a zarobione pieniądze kupić tanio energię elektryczną choćby i od chińczyków największych producentów CO2 i bubli, które zalewają nas i całą UE i USA. Zagrożone jest inne jezioro równie poważnie. JEZIORO GŁUSZYŃSKIE leżące na wschód od planowanej odkrywki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
scania81 Ratujmy Gopło, razem damy radę! 10.03.08, 08:18 A nie macie innych problemów niż nazwa?!?!?! A mi tu Gopło koło domu grozi wyschnięciem... I po co kupowałam tu mieszkanie? Lornetki? Przewodniki po gatunkach ptaków? Nie lepiej postawić wiatraki niż kopalnię? Wiatr się nie skończy! Nie lepiej koło Wrocławia postawić tamę, która będzie jednocześnie chroniła przed powodzią, będzie zbiornikiem retencyjnym i odnawialnym źródłem energii????? A czy sama GW nie mogłaby od razu pod artykułem zamieścić odezwy do ministerstwa, na zasadzie wydrukuj, podpisz, wyślij? Czy myślicie że kolebka Piastów, Kruszwica - sama się obroni przed zachłannością PISowskiego rządu? Byli, zatwierdzili, zniszczą i wszystko im wisi! Wrzućcie chociaż link na swoje gg - niech cała Polska stanie w obronie tysięcy CHRONIONYCH PRAWEM!!!! ptaków, płazów i gadów! Nie pozwólmy z Kruszwicy zrobić drugiego Przyjezierza... Pozdrawiam i zachęcam do walki! Odpowiedz Link Zgłoś
perforator Re: Ratujmy Gopło, razem damy radę! 10.03.08, 08:38 scania81 napisała: > Nie lepiej postawić wiatraki niż kopalnię? Wiatr się nie skończy! ile byś musiała postawić tych wiatraków żeby to dało sensowny bilans energetyczny? Ile trzeba klasycznych elektrowni "w rezerwie" dla zapewnienia ciągłości dostaw? Czy setki farm wiatrowych nie zniszczą krajobrazu? Może wiatraki są dobre do prania pieniędzy, ale na pewno nie są rozwiązaniem problemu braku czystej energii. Oczywiście elektrownie klasyczne też nie, ale to inna bajka... Odpowiedz Link Zgłoś
scania81 Re: Ratujmy Gopło, razem damy radę! 10.03.08, 08:53 Z chęcią dowiem się czegoś nowego: no ile trzeba byłoby ich postawić? Przedstaw swoje wiadomości. Chyba, ze potrafisz tylko bezpodstawnie i bezproduktywnie odbijać piłeczkę... Ja bez bicia się przyznaję - nie wiem ile prądu wytwarza taki wiatrak, ale umiem realnie ocenić szkody jakie on może spowodować, a jakie kopalnia spowoduje na pewno... Odpowiedz Link Zgłoś
perforator Re: Ratujmy Gopło, razem damy radę! 10.03.08, 09:06 scania81 napisała: > ale umiem > realnie ocenić szkody jakie on może spowodować, a jakie kopalnia spowoduje na > pewno... no to oceń szkody w środowisku w którym całe wybrzeże masz zajęte przez farmy wiatrowe, wszystkie pustynie przez solary a większość upraw przez wierzbę energetyczną. Nie jestem entuzjastą kopalni odkrywkowych, ani klasycznych elektrowni, ale po pierwsze widzę jak to wygląda na co dzień*, bo mieszkam obok jednej z największych tego typu elektrowni w Europie i największej w kraju fermy wiatrowej, po drugie znam znaczenie słowa "kompromis", albo "mniejsze zło", jeśli wolisz. Jak będzie w narodzie chęć do budowania elektrowni jądrowych to możemy zamienić bełchatowską odkrywkę w zalew, do tego czasu wybacz, ale nie mógłbym pracować przy komputerze na korbkę. -- * i uważam że nie wygląda najgorzej Odpowiedz Link Zgłoś
obroncag Re: Ratujmy Gopło, razem damy radę! 10.03.08, 10:51 perforator napisał: > scania81 napisała: > > > ale umiem > > realnie ocenić szkody jakie on może spowodować, a jakie kopalnia spowoduj > e na > > pewno... > > no to oceń szkody w środowisku w którym całe wybrzeże masz zajęte przez farmy > wiatrowe, wszystkie pustynie przez solary a większość upraw przez wierzbę > energetyczną. Nie jestem entuzjastą kopalni odkrywkowych, ani klasycznych > elektrowni, ale po pierwsze widzę jak to wygląda na co dzień*, bo mieszkam obok > jednej z największych tego typu elektrowni w Europie i największej w kraju ferm > y > wiatrowej, po drugie znam znaczenie słowa "kompromis", albo "mniejsze zło", > jeśli wolisz. > > Jak będzie w narodzie chęć do budowania elektrowni jądrowych to możemy zamienić > bełchatowską odkrywkę w zalew, do tego czasu wybacz, ale nie mógłbym pracować > przy komputerze na korbkę. > > -- > * i uważam że nie wygląda najgorzej Na terenie Kujaw nad Gopłem buduje się małe farmy wiatrakowe, kiedyś już tam budowano wiatraki i jakoś nikomu nie przeszkadzało. Na wypełnienie dziury po kopalni potrzebna jest woda!!! a skąd ją wziąć!? Radzę Tobie siadaj na rower i zamiast marnować swoją energie z tłuszczyku pedałuj i wytwarzaj prąd będziesz łączył dobre z porzytecznym. Dobra kondycja, zdrowie, korzystanie z komputera,ograniczysz wytwarzanie dodatkowego CO2 itd itp. ....pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
perforator Re: Ratujmy Gopło, razem damy radę! 10.03.08, 12:10 > wziąć!? Radzę Tobie siadaj na rower i zamiast marnować swoją energie > z tłuszczyku pedałuj i wytwarzaj prąd będziesz łączył dobre z > poRZytecznym. dziękuję serdecznie za dobre rady, tak się składa że przejezdzam codziennie koło 30km na rowerze, nie bez znaczenia jest przy tym fakt ze w rejonie Bełchatowa są dobre warunki do turystyki rowerowej "w leju depresyjnym". Odpowiedz Link Zgłoś
obroncag Re: Ratujmy Gopło, razem damy radę! 10.03.08, 13:48 perforator napisał: > > wziąć!? Radzę Tobie siadaj na rower i zamiast marnować swoją energie > > z tłuszczyku pedałuj i wytwarzaj prąd będziesz łączył dobre z > > poRZytecznym. > > dziękuję serdecznie za dobre rady, tak się składa że przejezdzam codziennie koł > o > 30km na rowerze, nie bez znaczenia jest przy tym fakt ze w rejonie Bełchatowa s > ą > dobre warunki do turystyki rowerowej "w leju depresyjnym". tylko, że marnujesz energie wydzielając ciepło, a tak mógłbyś przetworzyć je bardziej ekologicznie. Oj Kolego żarty się Tobie trzymają a idzie o bardzo ważną sprawę. Wstyd mi za to iż mam takich ziomków. Odpowiedz Link Zgłoś
perforator Re: Ratujmy Gopło, razem damy radę! 10.03.08, 12:25 obroncag napisał: > Na > wypełnienie dziury po kopalni potrzebna jest woda!!! a skąd ją > wziąć!? pojedź kiedyś zobaczyć o czym piszesz, będzie się łatwiej dogadać. Gdyby nie wypompowywano całej wody z terenu odkrywki to już dawno by tam było jezioro... Odpowiedz Link Zgłoś
obroncag Re: Ratujmy Gopło, razem damy radę! 10.03.08, 14:51 perforator napisał: > obroncag napisał: > > > > Na > > wypełnienie dziury po kopalni potrzebna jest woda!!! a skąd ją > > wziąć!? > > pojedź kiedyś zobaczyć o czym piszesz, będzie się łatwiej dogadać. Gdyby nie > wypompowywano całej wody z terenu odkrywki to już dawno by tam było jezioro... Byłem i widziałem jestem zszokowany ale nie interesują mnie sztuczne bez życia, przypomina mi to wspaniły czysty zachód tylko, że silent spring niech pozostanie u nich! Poza tym bardzo drogie eksperymenty za które ja muszę teraz płacić!!! energia elektryczna kosztuje, a płacą za nią jej użytkownicy, wszyscy i to znacznie więcej niż faktycznie to kosztuje! Nie wiem czy wiesz o technologiach nowoczesnych (obecnie oznacza to ekologicznych) wykorzystywania energii ukrytej w odpadach komunalnych. Zamiast płacić za nowe dziury pieniądze przeznaczyć na nowe technologie. A może te dziury zasypywać śmieciami? też będzie ekologicznie, a czy wiesz ile energii kosztuje wypompowywanie wody z leju po którym z zachwytem jeździsz, bo trzeba to czynić stale! Jeśli tak nie jest to nie jeździsz w leju depresyjnym i wprowadzasz szeroką opinię w błąd!!! zachęcaj turystów zachodnich w ramach promocji turystyki aby przyjeżdżali u Ciebie wypoczywać w leju za grubą kasę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
perforator Re: Ratujmy Gopło, razem damy radę! 10.03.08, 18:00 > Poza tym bardzo drogie eksperymenty > za które ja muszę teraz płacić!!! energia elektryczna kosztuje, a > płacą za nią jej użytkownicy, wszyscy i to znacznie więcej niż > faktycznie to kosztuje! dobra, przyznaję się bez bicia że nie rozumiem powyższego fragmentu. W każdym razie masz rację że energia elektryczna kosztuje. Kto by sie spodziewał? > Nie wiem czy wiesz o technologiach > nowoczesnych (obecnie oznacza to ekologicznych) wykorzystywania > energii ukrytej w odpadach komunalnych. obecnie ekologia to synonim sozologii, ale ze nowoczesności również to pierwsze słyszę. FYI: mam za sobą studia biologiczne. > Zamiast płacić za nowe > dziury pieniądze przeznaczyć na nowe technologie. A może te dziury > zasypywać śmieciami? też będzie ekologicznie, ... > a czy wiesz ile > energii kosztuje wypompowywanie wody z leju po którym z zachwytem > jeździsz, bo trzeba to czynić stale! a czy wiesz ile MW energii produkuje elektrownia Bełchatowska? Wiesz co to są koszta inwestycji, amortyzacja środków, rachunek ekonomiczny? Bo jak na razie entuzjastycznie produkujesz strumień świadomości nie do końca na temat. Zejdź na ziemię człowieku. > Jeśli tak nie jest to nie > jeździsz w leju depresyjnym i wprowadzasz szeroką opinię w błąd!!! jej szerokość opinia da sobie radę... > zachęcaj turystów zachodnich w ramach promocji turystyki aby > przyjeżdżali u Ciebie wypoczywać w leju za grubą kasę. poczytaj o turystyce industrialnej, być może się zdziwisz. Odpowiedz Link Zgłoś
hella_79 Re: Ratujmy Gopło, razem damy radę! 10.03.08, 11:35 scania81 napisała: > Ja bez bicia się przyznaję - nie wiem ile prądu wytwarza taki wiatrak, ale umie > m > realnie ocenić szkody jakie on może spowodować, a jakie kopalnia spowoduje na > pewno... też się pod tym podpisuje Odpowiedz Link Zgłoś
obroncag Re: Ratujmy Gopło, razem damy radę! 10.03.08, 10:45 wiatraki dla Kujaw są najlepszym rozwiązaniem!!! właśnie w tym miejscu znajduje się z ekonomicznego punktu widzenia najlepszy "wiatr" Kujawianie już budują wiatraki tle, że monopoliści na rynku jak ENEA nie chcą od nich kupować wytworzonej enerii elektrycznej. Niech Enea, czy Vattenfall wyślą do wszystkich swoich odbiorców informację jaki procent energii sprzedawanej to pochodzi z OZE. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj W przeciwienstwie do Rospudy, 10.03.08, 08:21 ======================================== w sprawie Gopla optuje za uniemozliwieniem kopalni espolatowania zloz w poblizu tego historycznego i biologicznego pomnika. W Rospudzie fauna i flora odnowila by sie sama w ciagu 1-2 sezonow, bo taka jest potega przyrody. Tam mialo stanac zaledwie kilka filarow. Z Goplem to juz nie zarty, i zmiany rzeczywiscie moga byc ruinujace i nieodwracalne. A gdziez to podziali sie "gotowi na wszystko" "ekolodzy", chocby i ci z Rospudy? Co, sponsora i kasy nie ma, to "mac go job" i Goplo??? Wylazlo szydlo z worka. Udalo sie powaznie utrudnic tranzyt z Obwodu Kaliningradzkiego, to co kogo obchodzi jakies tam jezioro. Pieknie, padalce. Odpowiedz Link Zgłoś
hugow w poblizu 10.03.08, 09:10 mowisz - masz przeciez nikt w poblizu niczego nie chce robic - bo "poblize" jest chronione programem Natura2000 - kopalnia ma zamiar uzywac terenu POZA obszarem Natura2000 - a to juz nie jest poblize - tylko "podalsze" Odpowiedz Link Zgłoś
obroncag Re: w poblizu 10.03.08, 11:00 hugow napisał: > mowisz - masz > > przeciez nikt w poblizu niczego nie chce robic - bo "poblize" jest > chronione programem Natura2000 - kopalnia ma zamiar uzywac terenu > POZA obszarem Natura2000 - a to juz nie jest poblize - > tylko "podalsze" niestety nie jest to prawda do końca!!!! Przyroda nie zna granic administracyjnych!!!! i jest to ważne pobliże wcześniej włączone w obszar Natura 2000 bo nie planowano tam w perspektywie wieloleci!!! jakichkolwiek kopalni!!!!!! i przemysłu miał być to teren rekreacji dla mieszkańców Łodzi, głownie wędkarzy i zwolenników turystyki kwalifikowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
hella_79 Re: w poblizu 10.03.08, 11:41 hugow napisał: > mowisz - masz > > przeciez nikt w poblizu niczego nie chce robic - bo "poblize" jest > chronione programem Natura2000 - kopalnia ma zamiar uzywac terenu > POZA obszarem Natura2000 - a to juz nie jest poblize - > tylko "podalsze" ale to nie znaczy, ze kopalnia nie spowoduje szkód - będę sie powtarzać ale wystarczy spojrzeć na okolice powidza czy przyjezierza - tam też kopalnia nie jest w bezpośrednim sąsiedztiwe a jednak wpływ na jeziora ma :/ Odpowiedz Link Zgłoś
obroncag Re: w poblizu 10.03.08, 15:39 hella_79 napisała: > hugow napisał: > > > mowisz - masz > > > > przeciez nikt w poblizu niczego nie chce robic - bo "poblize" jest > > chronione programem Natura2000 - kopalnia ma zamiar uzywac terenu > > POZA obszarem Natura2000 - a to juz nie jest poblize - > > tylko "podalsze" > > ale to nie znaczy, ze kopalnia nie spowoduje szkód - będę sie powtarzać ale wys > tarczy spojrzeć na okolice powidza czy przyjezierza - tam też kopalnia nie jest > w bezpośrednim sąsiedztiwe a jednak wpływ na jeziora ma :/ Jaki jest ten wpływ każdy kto tam był i mieszka to widzi(ał) opisano to także w artykule prof. P. Ilnickiego i mgr.inż. Orłowskiego na podstawie konkretnych badań. Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: W przeciwienstwie do Rospudy, 10.03.08, 09:15 > Wylazlo szydlo z worka. Udalo sie powaznie utrudnic tranzyt z Obwodu > Kaliningradzkiego, to co kogo obchodzi jakies tam jezioro. > Pieknie, padalce. Tranzyt czego? Skąd? Z Obwodu Kaliningradzkiego przez Rospudę?! Naucz się geografii, bęcwale, Via Baltica ma przebiegać przez Litwę. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: W przeciwienstwie do Rospudy, 10.03.08, 10:19 wuk4 napisał: > > Wylazlo szydlo z worka. Udalo sie powaznie utrudnic tranzyt z > Obwodu > > Kaliningradzkiego, to co kogo obchodzi jakies tam jezioro. > > Pieknie, padalce. > > Tranzyt czego? > > Skąd? Z Obwodu Kaliningradzkiego przez Rospudę?! Naucz się > geografii, bęcwale, Via Baltica ma przebiegać przez Litwę. ================================= No, i co? Wyszczekales sie, zwolenniku platnej "ekologii"? Transport tranzytowy, czyli z przekraczaniem granic dotyczyc mial calej Europy, a nie tylko Litwy, matolku. Lepiej wroc do lekcji, zwlaszcza geografii, nieuku. A najlepiej zapytaj pani nauczycielki, zeby pokazala na mapie, jak nalepiej i najszybciej byloby dojechac z Obwodu do Szczecina, Poznania i Warszawy, albo Niemiec lub Francji. Potem grzecznie odrob lekcje, umyj raczki i zastanow sie, zanim pomyslisz publikowac swoje debilizmy na jakimkolwiek forum. Zrozumiano? Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: W przeciwienstwie do Rospudy, 10.03.08, 10:59 Tu nie ma żadne w przeciwieństwie. Jeden przypadek wart drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
ziggizag Czy w Polsce potrzeba tylu kopalni odkrywkowych? 10.03.08, 08:22 Kopalnie odkrywkowe - wiadomo - są wyjątkowo uciążliwe dla środowiska i powodują ogromne, nieodwracalne zmiany w krajobrazie - zmiany NA GORSZE !!! W Polsce mamy zajęty przez odkrywki: - właściwie cały "worek" turoszowski (węgiel brunatny) - obszar od Bełchatowa do Kleszczowa a następuje ekspansja w stronę Szczercowa (węgiel brunatny) - okolice między Koninem a Sompolnem oraz okolice Pątnowa i Adamowa (węgiel brunatny) - okolice Sieniawy (węgiel brunatny) - Dolinę Nidy (gips) - Lasocin k. Zawichostu oraz Lechówka k. Chełma (krzemionka) - Piotrowice k. Zawichostu (krzemionka i kreda) - Rudawa, Krzeszowice, Niemodlin (surowce drogowe i skalne) - Machów (siarka) Wiele tych obiektów zlokalizowano w okolicy atrakcyjnej turystycznie, słynnej z przyrody i zabytków. Wywołana przez kopalnie dewastacja środowiska w sposób nieodwracalny związuje je z przemysłem wydobywczym całkowicie likwidując inne ścieżki rozwoju. Po wyczerpaniu suerowców zostaje spalona ziemia, opuszczone hałdy i ogromne koszty rekultywacji księżycowego terenu. Czy naprawdę potrzebujemy zniszczyć kolejny zakątek naszego kraju, aby kilku dętych buców mogło sobie kupić nowego Mercedesa? Owszem - kopalnia da pracę kilkuset osobom, lecz zabierze ją tysiącom. Kopalnia da przez chwilę trochę pieniędzy dla okolicznych gmin, lecz nie będzie ich zasilać w nieskończoność. Po kilku latach zostaną same z nędzną dotacją "za straty ekologiczne" i będą tylko czyścić gumofilce z błota z kopalnianych ciężarówkek. Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Kopalnie podziemne sa gorsze 10.03.08, 09:16 Pod ziemia pozostaja puste przestrzenie - z czasem caly teren zaczyna sie osuwac... katastrofa Odpowiedz Link Zgłoś
perforator Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 08:28 A ja mieszkam w Bełchatowie, tu też mamy odkrywkę niedaleko, całkiem sporawą nawet. I mamy w okolicy dużo jezior, stawów, zbiorników retencyjnych i cieków wodnych. I nie zauważyłem żeby coś stepowiało, nawet olsy w okolicy mają się nieźle. Trochę borów suchych jest, owszem, ale to jak na całym niżu, zresztą wiele to zbiorowiska zastępcze. Jak bym na własne oczy nie zobaczył to pewnie bym nie uwierzył ;] Przeprowadziłem się tu z Łodzi parę lat temu i na razie nie żałuję... Odpowiedz Link Zgłoś
scania81 Re: Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 08:29 Być może Tobie to nie przeszkadza, ale na Kujawach sytuacja jest troszkę inna - tutaj nawet w normalnych warunkach grozi nam stepowienie... Odpowiedz Link Zgłoś
hugow stepowienie 10.03.08, 09:15 Skoro nawet w normalnych warunkach grozi stepowienie - to prosze nie zawracac glowy i wciskac kity ze kopalnia cos pogorszy - po prostu kopalnia nie ma tu nic do rzeczy, jest elementem neutralnym. A poniewaz obok kopalni bedzie elektrownia spalajaca ten wegiel - to dodatkowy zastrzyk dwutlenku wegla (czyli powietrza dla DRZEW) moze odratowac srodowisko i odwrocic proces stepowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
scania81 Re: stepowienie 10.03.08, 09:20 hahahaha tylko, że normalnie proces stepowienia zajmuje kilkaset lat, a nie kilka... po za tym nie chodzi w tym artykule o stepowienie gleb, tylko o jezioro Gopło... Nie o rzepak, tylko o ptaki, które mają stanowiska lęgowe nad Gopłem. Odpowiedz Link Zgłoś
hugow stepowienie 10.03.08, 09:33 Nie wiem co Cie tak bawi. Jedynie wyciagnalem wiosek z tego co napisales. Ty pisales o wysychaniu i stepowieniu. Mnie to nic nie obchodzi, dlatego, ze nie jestem ekspertem w ekologii a zwyklym ekonomista. Jesli zespol ekspertow orzekl, ze nic nie szkodzi - to kononiec dyskusji - chyba ze jestes ekspertem. Ale niezaleznym. Wiadomo, ze kopalnie sa brzydkie - ale sa potrzebne. Wiadomo ze nie bedzie kopalni na terenie Natura2000 - a wiec wine ponosi dyletant (w tym wszyscy 'ekolodzy') ktory obszar Natura2000 zle okreslil - jesli faktycznie jest jakies zagrozenie, to sporny teren powinien byc chroniony przez Natura2000 - a nie jest. Moim zdaniem nie jest - bo nie ma takiej potrzeby i mozna tam kopac wegiel. Teoria o wiatrakach i wodospadach podoba mi sie, fajnie byloby gdyby na dachu kazdego domu byl bezglosny wiatrak, ale niestety wiatraki sa uciazliwe. Sasiad placil o 500 zlotych mniejszy rachunek za prad od czasu gdy postawil wiatrak - ale z powodu ciaglej migreny (dzwieki wydawane przez wiatrak) wylaczyl wiatrak, bo na wizyty u neurologa dla calej swej rodziny wlacznie z dojazdami i lekarstwami wydawal okolo 1000 zlotych miesiecznie. Po wylaczeniu wiatraka po 3 miesiacach neurologiczne wizyty zakonczyly sie sukcesem (pelne wyleczenie). Odpowiedz Link Zgłoś
hella_79 Re: stepowienie 10.03.08, 11:55 hugow napisał: > Skoro nawet w normalnych warunkach grozi stepowienie - to prosze A poniewaz obok kopalni bedzie elektrownia spalajaca ten wegiel - to > dodatkowy zastrzyk dwutlenku wegla (czyli powietrza dla DRZEW) moze > odratowac srodowisko i odwrocic proces stepowienia. a czy drzewa spowodują, ze jeziora nie bedą zanikać? że wody gruntowe nie beda uciekać? drzewa to nie jest cała przyroda. widzę efekty działania kopalni w znanej mi okolicy i nóz mi sie kieszeni otwiera. pozyskiwanie energii tak ale nie przy pomocy rabunku i desktrukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
hella_79 Re: Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 11:48 perforator napisał: > A ja mieszkam w Bełchatowie, tu też mamy odkrywkę niedaleko, całkiem sporawą > nawet. I mamy w okolicy dużo jezior, stawów, zbiorników retencyjnych i cieków > wodnych. I nie zauważyłem żeby coś stepowiało, nawet olsy w okolicy mają się > nieźle. Trochę borów suchych jest, owszem, ale to jak na całym niżu, zresztą > wiele to zbiorowiska zastępcze. Jak bym na własne oczy nie zobaczył to pewnie > bym nie uwierzył ;] Przeprowadziłem się tu z Łodzi parę lat temu i na razie ni > e > żałuję... w okolicach powidza też było fajnie dopóki odkrywka nie przesunęła sie kawałek dalej - to co dzieje się tam od paru lat to jest katastrofa :/ wiec nie mów hop - na razie jest dobrze, nie wiadomo co bedzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
amber_70 Bełchatów - kiedyś i dziś . 10.03.08, 14:02 perforator napisał: > A ja mieszkam w Bełchatowie, tu też mamy odkrywkę niedaleko, całkiem >sporawą. (...) Jak bym na własne oczy nie zobaczył to pewnie > bym nie uwierzył ;] Przeprowadziłem się tu z Łodzi parę lat ... Witam. Jakbyś tu mieszkał 30-40 lat to byś wydział różnice. I nie w samym Bełchatowie tylko w okolicy - w zasięgu leja depresyjnego. Kiedyś były łąki, woda , lasy, stawy i torfowiska. Wiosną łąki tętniły życiem - żaby, bociany, zające, stada saren...do lasu bez "gumiaków" nie sie wybierało. Zaczęła się budowa...zrobiło sie sucho, potem bardzo sucho... Rzeki , jeziora i torfowiska wyschły. Łąki - step. Osuszone torfowiska lokalne PGR-y zrównały z ziemią i włączyły pod swoje uprawy. Latem wystarczyły 2 tygodnie deszczu i wszystko wysychało a to tego momentalnie zakaz podlewania!( . Jak coś uprawiać jak potem trzeba patrzeć jak to więdnie i schnie...:(. Rolnictwo podupadło. Ziemia jak gąbka - wsiąka co napada ale nie ma sie gdzie gromadzić - bo naturalne zbiorniki dawno zasypane. Teraz - kopalnia przesuneła sie w stronę Szczercowa. Ludzie radzą sobie jak mogą. Ale rolnictwa tu nie ma... Bociany wróciły żywią sie myszami i czasami kurę upolują jak sie zapędzi w pole. Nie pamiętam jak rechoczą żaby... A kominy elektrowni widze z okien mojego rodzinnego domu...- to tylko 15 km. Pozdrawiam amber_70 Odpowiedz Link Zgłoś
perforator Re: Bełchatów - kiedyś i dziś . 10.03.08, 14:15 > Jakbyś tu mieszkał 30-40 lat to byś wydział różnice. I nie w samym Bełchatowie > tylko w okolicy - w zasięgu leja depresyjnego. ale to o czym piszesz dzieje się w całej Polsce, a przecież nie wszędzie są leje depresyjne. Nie mówię że kopalnie odkrywkowe nie maja wpływu na środowisko, nie jestem idiotą. Nawołuję tylko do rozsądku, bo mam wrażenie że niektórzy trochę za bardzo demonizują temat... Odpowiedz Link Zgłoś
amber_70 Re: Bełchatów - kiedyś i dziś . 10.03.08, 14:24 > ale to o czym piszesz dzieje się w całej Polsce, a przecież nie wszędzie są lej > e > depresyjne. Nie mówię że kopalnie odkrywkowe nie maja wpływu na środowisko, nie > jestem idiotą. Nawołuję tylko do rozsądku, bo mam wrażenie że niektórzy trochę > za bardzo demonizują temat... A ja mam wrażenie, że niektórzy nie zdają sobie sprawy jak wielki wpływ mają kopalnie odkrywkowe na środowisko i życie mieszkających tam ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 zagłada Gopła i Noteci 10.03.08, 08:34 Głównie dzięki odkrywkom węgla bunatnego od lat następuje stepowienie Wielkopolski. Lej depresyjny, spowodowany przez kpanie, ma pó tysiąca kilometrów średncy. Na części jezior już poziom wody opadł nawet o 2 metry. W ciągu półwiecza zniknęło TYSIĄC jezior, spośród 10 tysięcy... Nie wierzę, by nowa kopalnia była nieszkodliwa. Szlak trafić może nie tylko jzioro Gopło, lecz i turystyczny szlak wodny zwany Wielką Pętlą Wielkopolską, obejmującą poza Gopłem Noteć i Wartę wraz z łączącymi je kanałami. Na Noteci już od dawna brakuje wody i nie tyle płynie ona, lecz stoi. A to droga wodna łącząca Wisłę z Odrą - i szlakami wodnymi zachodniej Europy. Duże barki już mają marne szasena przepłynięcie, po dalszych górniczych "sukcesach" nie przejdą jachty, za 10-15 nawet kajaki. Za to poziom upraw się podniesie... ... może nawet o kilka centymetrów. Gdy opadać będą setki ton pyłów ze spalania węgla. Na pewno będzie słuszne oburzenie ekologów - i odpowiedzi władz, iż inaczej prądu zabraknie. Może więc porównać koszty, ewentualne zyski i szkody - nowej kopalni i spalania tego węgla, nszczenia kolejnych jezior, całej przyrody, trucia ludzi. Albo budowy nowych elektrowni wodnych, dających czystą energię.Co do przyrody zaś - na Zbiorniku Włocławskim fauna i flora nie umiera, wzrasta nawet zróżnicowanie gatunkowe... Więc jeśli mamy wybierać - naśladujmy inne kraje Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
vandermerwe Re: zagłada Gopła i Noteci 10.03.08, 08:49 Tak na pocieszenie, zloze kolo Legnicy tez zostanie uruchomine. Dyskysja dyskusja ale jakie inne zrodla energii posiada Polska? Z tego co wiem, z niewielkimi wyjatkami, polskie elektrownie opalane sa weglem. Tak kopalnie niszcza srodowisko, zarowno te glebinowe jak i odkrywkowe. Wobec tego co? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
perforator Re: zagłada Gopła i Noteci 10.03.08, 08:54 vandermerwe napisała: > Tak kopalnie niszcza srodowisko, zarowno te glebinowe jak i > odkrywkowe. Wobec tego co? elektrownie jądrowe... Odpowiedz Link Zgłoś
hugow a skad paliwo 10.03.08, 10:00 Paliwo do elektrowni jadrowych skads trzeba wziac - ale czy my je mamy, czy tez wtedy bedziemy czyims niewolnikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
honecker32 Re: a skad paliwo 10.03.08, 11:33 uran ma to do siebie ze jest wszedzie, sa duze skupiska lecz w mniejszych ilosciach ma go prawie kazdy wiekszy kraj. W obecnej chwili jest to najbardziej wydajne i najczystsze zrodlo energi, skladowanie: taki magazyn wydziela ulamek promieniowania zwyklej haldy pogorniczej i na dodatek zajmuje ulamek procenta ich powierzchni. ps. duze zasoby posiadaja takie rezimy jak Kanada i Australia, trzeba bedzie sie im zaprzedac moze podesla pare ton Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: zagłada Gopła i Noteci 10.03.08, 08:56 > Tak kopalnie niszcza srodowisko, zarowno te glebinowe jak i > odkrywkowe. Wobec tego co? Jak to: co? Elektrownie atomowe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hugow skad wziac paliwo do elektrowni jadrowych 10.03.08, 10:01 Czy w Polsce sa jakies zloza tego paliwa POZA obszarami Natura2000? Paliwo do elektrowni jadrowych skads trzeba wziac - ale czy my je mamy, czy tez wtedy bedziemy czyims niewolnikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
scania81 Re: Początek budowy drugiej Irlandii. 10.03.08, 09:17 No sorry, ale pozwolenie wydał przedstawiciel PIS, a nie Tusk... Więc coś ci sie pomyliło... Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: Początek budowy drugiej Irlandii. 10.03.08, 09:18 zaczniemy od ograniczenia dewastacji naszego srodowiska. I tak będzie dobrze. A wszystkich, którzy chcą, żeby okolice Gopła wyschły, radzę zamieszkanie w leju depresyjnym np. Turoszowa, gdzie ludziom burzą domy na nowe tereny kopalni. Odpowiedz Link Zgłoś
vandermerwe Re: Początek budowy drugiej Irlandii. 10.03.08, 09:45 Z tego co wiem, elektrowni jadrowych w Polsce spoleczenstwo tez nie chce. Znam kopalnie w Belchatowie, Koninie czy Turoszowie. Ich wplyw na otoczenie jest olbrzymi i co najwyzej szkody mozna zminimalizowac. Sa to jednoczesnie glowne osrodki energetyczne. Dojdzie jeszcze Legnica bo poza energetyka nuklearna ( ktorej tez w Polsce nie kochaja) nie ma nic innego. Zgadzam sie, ze nalezy dbac o minimalizacje szkod. To jednak oznacza, ze szkody jednak beda Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czechy11 Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 09:51 Typowe działanie. Nie podobała się ekspertyza to poszukano nowego jej twórcę. Kopalnia bogata ekspertyz może zlecić tyle że w końcu znajdzie się ta własciwa. Juz sam fakt, że pisał ją mgr inż świadczy o zorientowaniu tej ekspertyzy na budowę a nie na ochronę środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
hugow skoro mgr wystarczy 10.03.08, 10:05 to po co kierowac sie zle sporzadzona ekspertyza wykonana przez profesora? mozliwe tez ze profesorowie zwyczajnie pisali w ekspertyzie glupoty (niestety czesc profesorow zdobyla swoj tytul dosc dawno - i sa przypadki gdy profesor ma wiedze z tamtego okresu kiedy zostal profesorem i byle magistrzyna ma lepsza wiedze od takiego niedouczonego profesora/dyletanta) Odpowiedz Link Zgłoś
wspik tradycyjnie ekoterroryści 10.03.08, 10:02 Jeżeli są przepisy które zostały złamane - to nie nalezy ralizowac odkrywki. Ale jeżeli to jeest tylko opowiadanie fanatyków - to należy robić swoje. Nie znam szczegółów. ale jeżeli jest obszar jakoś tam chroniony (np natura 2000) to jeżeli wokół tego ma byc kolejny obszr chroniony, bo cośtam - to w ten sposób nigdy nic sie nie zrobi w kraju, bo najmniejsza pierdółka będzie otaczana pasami ochronnymi, których powierzchnia będzie większa niż obszr chroniony. Jeżeli chodzi o wiatr - to jest to drogie i mało wydajne, W okolicy El. Bełchatów (moc 12 x 360MW=4320MW) zabudowano pełno wiatraków (moc łączna około 40MW). To obrazuje skale problemu. A jezeli chcemy budować zbiorniki i elektrownie wodne - dobra. No ale jak tu uzyskac zgode ekologów??? Pozdrawiam zdrowy rozsądek Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 10:05 Czas na tanią energię z elektrowni atomowych! Polska powinna mieć co najmneij dwie! Jedna taka elektrownia zastepuje dwie ogromne elektrownie weglowe, a te emituja gazy i pyly do atmosfery! Węgiel brunatny jest mocno zanieczyszczony, daje duzo pyłów i gazów! Wokół Polski nasi sasiedzi maja łącznie coś koło 17tu elektrowni atomowych (z głowy wiec plus minus pare) a my zero! Współczesne elektrownie atomowe to nie takie jak w Czrnobylu, są bezpieczne! Odpowiednio składowane zuzyte paliwo takze! Energia elektryczna jest tansza i czystsza! Czas na polskie elektrownie atomowe! Odpowiedz Link Zgłoś
hugow atomowe 10.03.08, 10:10 OK. Pieknie piszesz - elektrownie atomowe sa tansze, lepsze, cichsze, czystsze - same plusy... no prawie same - skad wziac paliwo do tych elektrowni? skad wiadomo, ze owo paliwo niedlugo nie podrozeje? skad mamy miec to paliwo - z Polski czy od Wielkiego Brata ktory ma swojego czlowieka w Warszawie (klamTuska)? czy elektrownie podniosa nasze bezpieczenstwo polityczne i energetyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
wspik Re: atomowe 10.03.08, 10:22 Widzisz, w atomówkach paliwo (około 1/3) wynienia się raz na rok. Jeżeli jeden z diostawców wywinie numer - to znajdziesz drugiego. Znacznie ważniejszynm problemem sa odpady, bo ich utylizacja MUSI być profesjonalna. I tu sa koszty i ewentualene niebezpeiczeństa. A jezli chodzi o CO2 to nie ma lepszego sposobu niz energetyka jądrowa Odpowiedz Link Zgłoś
loczko Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 10:30 Oczywiście u ciebie nie wolno wydobywać węgla, to zapytam gdzie? Myślisz że TAM to nikt nie mieszka (scania81), energia spada z nieba. Wiatraki!!! Aby wybudować wiatrak to trzeba mieć węgiel (kopalnie), kopalnie rudy żelaza, hutę, cementownie i wiele innych zakładów. Wiatraki większe szkody mogą uczynić niż kopalnia obok ciebie. Postaw tam tyle wiatraków aby zrównoważyły ilość wydobywanego węgla ze wszystkimi wcześniej wymienionymi zakładami- dobrze to obrazuje „wspak”. A co się stanie gdy osłabimy siłę wiatru już w Holandii i Niemczech. My mieszkamy na wschodzie Polski i dotyka nas już susza bo prawdopodobnie siła wiatru już jest zmniejszona poprzez wiatraki. Rozsądku trochę. Doktorowi jest bardzo potrzebna ta strefa, on tam chce się jeszcze habilitować a nie dbać o nasz interes. Dlaczego on nie prowadzi analizy skutków budowy kopalni pod kątem, że ją budujemy i co należy uczynić aby ekosystem nie uległ całkowitemu zniszczeniu. Najlepiej być na nie, żaden wysiłek umysłowy a jaka to dziś siła argumentów. Można przecież wydobywać, dbając jednocześnie o środowisko. Musimy pamiętać o tym, że jeżeli nie zbudujemy dróg przez Rospudę czy inne miejsca to jesteśmy skazani na Irlandię, pracę w zagłębiu Rury czy Sary – jednym słowem na „wyrobnictwo”. Chcemy tego? Nawet w najśmielszej przyszłości budowa szałasów zachwieje równowagę bo jesteśmy 40 mln narodem na powierzchni przypadającej na jednego mieszkańca, mniej niż w Chinach. Cokolwiek będziemy budować to ingerencja w środowisko naturalne. Dyskutujmy nie o wstrzymaniu eksploatacji czy innych inwestycji, a o jak najlepszym zachowaniu w stanie zbliżonym do pierwotnego tego środowisko przy równoczesnym rozwoju naszej ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
m.kowal11 Re: Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 15:55 gdybyś trochę się wysilił, to może dowiedziałbyś się że energia jaka pozyskiwana jest poprzez wydobycie węgla to tylko 30% energii krajowej, którą w łatwy sposób można zastąpić elektrowniami wiatrowymi. Jeśli jesteś zdania,że działalność kopalni to lepsze rozwiązanie i rozwój dla naszego kraju, a nie wypychanie kieszeni kilku osobom na stołkach to może lepiej żeby ludzie o podobnych poglądach mieszkali w szałasach w lesie. Może to zachwieje równowagą w przyrodzie ale nie doprowadzi do jej zniszczenia. Jeśli myślisz że wiatraki (ilość znajdujących się w naszym kraju) są przyczyną suszy na wschodzie, to myślę że możemy zapomnieć o efekcie cieplarnianym i jego skutkach i o wszystko zacząć oskarżać fermy wiatrakowe, o stopień bezrobocia też. Odpowiedz Link Zgłoś
longusik Re: Gopłu grozi zagłada Wiatraki zmienią klimat ! 10.03.08, 16:07 loczko napisał: > ...Oczywiście... Wiatraki!!! Aby wybudować wiatrak to trzeba mieć węgiel > (kopalnie), kopalnie rudy żelaza, hutę, cementownie i wiele innych > zakładów. Wiatraki większe szkody mogą uczynić niż kopalnia obok > ciebie. Postaw tam tyle wiatraków aby zrównoważyły ilość > wydobywanego węgla ze wszystkimi wcześniej wymienionymi zakładami- > dobrze to obrazuje „wspak”. A co się stanie gdy osłabimy siłę wiatr > u > już w Holandii i Niemczech. My mieszkamy na wschodzie Polski i > dotyka nas już susza bo prawdopodobnie siła wiatru już jest > zmniejszona poprzez wiatraki. Rozsądku trochę. > Cokolwiek będziemy budować to > ingerencja w środowisko naturalne. Dyskutujmy nie o wstrzymaniu > eksploatacji czy innych inwestycji, a o jak najlepszym zachowaniu > w stanie zbliżonym do pierwotnego tego środowisko przy równoczesnym > rozwoju naszej ojczyzny. Racja. Nikt o tym nie mówi że wiatraki osłabią wiatry i zmienią ich kierunki. To jena z najkrótszych dróg do katastrofy klimatycznej. To żadna energia odnawialna. To ślepa uliczka. Odpowiedz Link Zgłoś
m.kowal11 Re: Gopłu grozi zagłada Wiatraki zmienią klimat 10.03.08, 16:25 no jasne lepiej stawiać kolejne elektrownie i kopalnie. ilość potrzebnych wiatraków do zastąpienia elektrowni konin, która znacznie wpłynie na tereny sąsiednie ma spowodować zmiany klimatyczne. Od kilku lat przygłądam się na to jakie skutki ma działalność kopalni i serio, to nic miłego. Można oczywiście prowadzić badania, stawiać ekspertyzy, ale nie wydaje mi się żeby władzom kopalni zależało na czymś innym jak kasa, a dzaiłalność bez wpływu na przyrodę to zbyt duży wydatek no i czas. Odpowiedz Link Zgłoś
vandermerwe Re: Gopłu grozi zagłada Wiatraki zmienią klimat 10.03.08, 16:47 Nie ma dzialanosci czlowieka bez wplywu na przyrode. Nawet w Afryce, zwykle zbieranie drewna na opal ma swoje zle skutki i to calkiem powazne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 10:36 Raport Poltegoru- firmy z wieloletnim doświadczeniem w projektach górniczych, który zatrudnia geologów, hydrologów. specjalistów od ochrony środowiska vs zdanie ornitologa i botanika. ROTFL. Odpowiedz Link Zgłoś
obroncag Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 10:41 bardzo proszę zapoznajcie się z informacjami znajdującymi się pod tym adresem pozdrawiam wszystkich. www.kruszwica.org/index544.htm Odpowiedz Link Zgłoś
sobol1976 Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 10:50 Dla wszystkich którzy nie wierzą w dewastację odkrywkami. Zapraszam nad jezioro POWIDZ. Jeżdżę tam czasem i poziom wody jest zdecydowanie niższy niż kilka lat temu. W zeszłym roku można było przejść na drugą stronę(na wschodni brzeg) po kolana w wodzie!!! Proszę spojrzeć na mapę jeśli ktoś jest z innych rejonów Polski i nie wie jakiej kategorii jest/było to jezioro (nie jest to zapewne staw ani oczko wodne). Juz są problemy z żeglownością. Odpowiedz Link Zgłoś
loczko Re: Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 11:01 Ja mieszkam we wschodniej Polsce i przez twoją kopalnie u nas poziom wód tak spadł, że kilka mniejszych rzek wyschło, dużo bagien i stawów. Jesteś pewien, że za poziom obniżenia się wody odpowiada tylko kopalnia. 70% produkcji światowej to USA, a oni nie chcą podpisywać żadnych umów w sprawie obniżenia emisji CO2, SO2 itp. Do nich z pretensjami. Odpowiedz Link Zgłoś
filipinska.zaraza.prezydenta Re: Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 10:52 Abstrahując już od Gopła i okolicznych jezior (są piękne, przykro patrzeć na ich degradację) - czy w Polsce jest jeszcze jakiś skrawek ziemi ZIE objęty unijnym programem "Natura 2000"??? Odpowiedz Link Zgłoś
bo1 Re: Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 11:20 Tak. Ze wszystkich krajów UE Polska ma najmniejszy odsetek obszaru zgłoszonego do programu "Natura 2000". Mimo dość dużych walorów przyrodniczych zgłosiliśmy śmiesznie niski procent do ochrony. Inne kraje pozgłaszały tych obszarów znacznie, znacznie więcej. Polska jest na szarym końcu. Smutne, przerażające i kompromitujące. I nawet tych ochłapów, które nasze władze raczyły zgłosić do ochrony, nie potrafimy ustrzec przed długimi rękami rozmaitych niszczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
longusik Re: Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 15:36 bo1 napisała: > Tak. Ze wszystkich krajów UE Polska ma najmniejszy odsetek obszaru > zgłoszonego do programu "Natura 2000". Mimo dość dużych walorów > przyrodniczych zgłosiliśmy śmiesznie niski procent do ochrony. Inne > kraje pozgłaszały tych obszarów znacznie, znacznie więcej. Polska > jest na szarym końcu. Smutne, przerażające i kompromitujące. I nawet > tych ochłapów, które nasze władze raczyły zgłosić do ochrony, nie > potrafimy ustrzec przed długimi rękami rozmaitych niszczycieli. Bo dla niszczycieli liczy się tylko kasa. Nie myślą o tym w jakich męczarniach na własne życzenie przyjdzie im zdychać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Czy kolejny rząd ustąpi przed mafią przemysłową 10.03.08, 10:56 i porządek prawny będzie musiała ratować w Polsce Bruksela? Odpowiedz Link Zgłoś
obroncag Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 11:07 popatrzcie, posłuchajcie, przeczytajcie wszystko ważne pod poniższym adresem!!!! www.kruszwica.org/index544.htm Odpowiedz Link Zgłoś
united-europe2 Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 11:09 zobaczymy co z tego wyjdzie: tltl.myminicity.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
longusik Re: Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 15:25 united-europe2 napisał: > zobaczymy co z tego wyjdzie: tltl.myminicity.com/ Kiedy? Gdy już będzie za późno? Mądry Polak po szkodzie gdy już nic nie da się zrobić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Gopłu grozi zagłada 11.03.08, 18:08 united-europe2 napisał: > zobaczymy co z tego wyjdzie: tltl.myminicity.com/ Nie spamuj kretynie. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 11:20 Druga Irlandia, trzecia Japonia, pierwsza Tarcza, za Wolnosc nasza i wasza w Kosowie, a Polska daje kazdemu (jak w tej piosence: przyjezdzaj do mnie na BAM, ja ci na rielsach dam) i wychodzi na tym jak ten zajac, co lupnal o sosne. Czy naprawde jeden duren z drugim ktory ma mrzonki o mocarstwowej Polsce przemyslowej nie rozumie, ze zniszczy sie przyrode raz na amen i nic jej juz potem nie odbuduje?! Odpowiedz Link Zgłoś
loczko Re: Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 12:18 Przyrody ani życia na Ziemi nie jesteśmy w stani zniszczyć. Mogą tylko wyginąć niektóre gatunki które nie są w stanie szybko się przystosować do zmieniających się warunków. Nawet za pomocą bomb atomowych. Życie nawet po takim ataku powróci ze zdwojoną siłą. Odpowiedz Link Zgłoś
longusik Re: Gopłu grozi zagłada 10.03.08, 15:18 loczko-głupie bzdety.Przekształcenie przyrody może nie zniszczyć przyrody,ale tak ją zmieni że ludzie i znane nam gatunki nie będą w stanie na Ziemi żyć. I co Ci będzie z powrotu życia ze zdwojoną siłą? Jakiego? A może Ty też chcesz się zmienić w jakiegoś beztlenowca? Gratuluję dobrego samopoczucia w ogarniającym Cię amoku bezmyślności.Warte sarkastycznego śmiechu: HA HA HA! Odpowiedz Link Zgłoś
monia3011 Bez przyrody nie przetrwamy! 10.03.08, 13:31 Co chwilę dobiegają głosy z całego kraju o niszceniu bezcennej przyrody. Narodzie walczmy o przyrodę bo urzednik to pusta,bezmyślna lala ktora kieruje się zawsze pieniądzem. PRZECIEŻ BEZ PRZYRODY INE PRZETRWAMY!!!! Społeczeństwo musi niestety walczyć z politykami bo oni nie maja żadnej świadomości ekologocznej!:( Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: Bez przyrody nie przetrwamy! 10.03.08, 13:37 monia3011 napisała: > Co chwilę dobiegają głosy z całego kraju o niszceniu > bezcennej przyrody. > Narodzie walczmy o przyrodę bo urzednik to pusta,bezmyślna lala > ktora kieruje się zawsze pieniądzem. Każdy gotów dla pieniędzy zrobić wszystko, nawet diabłu duszę zaprzedać, taka jest moc tego środka, a co będzie jutro jest nie ważne. Jak tu żyć bez jutra??? Odpowiedz Link Zgłoś
bobekrj Gopło rok2010-wielki brodzik. 10.03.08, 13:37 Być może już niedługo Gopło będzie wyglądało jak pobliskie j.Ostrowskie .Poniżej lato Przyjezierze 2007 : img172.imageshack.us/img172/9839/przyjezierze2007up2.jpg Gopło nie wcześniej niż za kilka lat, tymczasem już dziś zapraszamy decydentów, wielbicieli kopalni odkrywkowych itp.do Przyjezierza na ekstremalne skoki z pomostu na główkę.Gwarantujemy wysokość pomostu nie mniej niż 3 metry, głębokość wody nie więcej niż 30cm. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: Gopło rok2010-wielki brodzik. 10.03.08, 13:40 ale za to baseny kąpielowe cieszą sie dużym wzięciem i bezpieczniejsze ... Odpowiedz Link Zgłoś
maria_balakowicz Gopłu grozi zagłada 20.04.08, 21:06 Tereny Polski Środkowej są ju przesuszone. aukowcy podają,że znaczniej więcej było wody w Gople przed kilkunastu laty. Odkrywka spowoduje jeszcze większe osuszenie i lej depresyjny spowoduje zniszczenie wielu gatunków roślin i zwierząt występujących na terenie Kujaw i w tej części Wielkopolski. Używane jest jaż pojęcie "stepowienia Kujaw". Ktoś, kiedyś, planował utworzenie Goplańskiego Parku Narodowego. Maria Odpowiedz Link Zgłoś