allspice 10.03.08, 07:59 Red.Mazan? Wydawałoby się,że to niemożliwe. A jednak... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darkraj Spowiedź marcowego grzesznika 10.03.08, 08:00 ============================================ Bedzie wesolo, jak sie znajdzie prawdziwy autor. Odpowiedz Link Zgłoś
patatipatata ufff 10.03.08, 08:12 szczęśliwie, że Bóg uchronił Mazana od tekstów antysemieckich, bo wtedy to byłby dopiero grzech i hańda Odpowiedz Link Zgłoś
vaterunser Re: ufff 10.03.08, 22:23 A ja bym sobie bardzo zyczyla, zeby ludzie Kosciola katolickiego mieli tyle odwagi przyznawac sie do win - tego typu i tez tych innych, oktorych co jakis czas glosno -molestowanie. Tu wlasnie ksieza i biskupi ida w zaparte. Takzr bym sobie zyczyla, zeby Kosciol uznal swoja wine, zgadzajac sie na blasfemiczne (bo w poswieconym kosciele) wystapienia jakichs tam Nowakow i innych antysemitow. Odpowiedz Link Zgłoś
olpc Re: ufff 16.03.08, 23:22 Ja zyczylbym sobie, aby Zydzi przeprosili Polakow za to, ze rozpijali polskich chlopow w celu powiekszania ich kosztem swoich majatkow, ze za polska goscinnosc odplacali polskim kupcom w taki sposob, ze nie kupujac u Polaka celowo rujnowali polskie sklepiki i rzemioslo. Tak nie nalezy odplacac ludziom za goscinnosc. Zyczylbym sobie takze, aby Zydzi przeprosili Polakow za to, ze biedniejszych, ktorymi czesto byli Polacy, traktowali w Polsce, jak ludzi drugiej albo dalszej kategorii, a zamiast otwartosci okazywali niechec do wszystkiego, co nie bylo zydowskie. Robili to swiadomie, nie baczac, czy w ten sposob zadadza szkode narodowi, ktory ich w trudnych czasach przygarnal. Wreszcie zyczylbym sobie, zeby przestali rozprzestrzeniac klamsta na temat Polakow w roznych mediach tylko dlatego, ze Niemcy, a potem Ruskie pozwalali na polskiej ziemi robic z ich majatkiem rzeczy, ktore im sie nie podobaly. Uslysze kiedys przepraszam i deklaracje: dziekujemy za dobro i nie bedziemy sie Was dluzej czepiac? Odpowiedz Link Zgłoś
marl57 wielkie mi co ! 17.03.08, 02:35 ja dokładnie tak się czuję, a nie pisałem żadnych tekstów i dokładnie w znaczeniu prawnym NIC nie zrobiłem, a pozbawiony jestem prawa najmu pierwotnie od miasta, za to jednie, że "miasto" się rozporządziło kiedyś cudzą zamiast własną właswnością i wskazało do najmu prywatne zamiast własne-miejskie mieszkanie. Skutkiem tego, muszę wynależć pół miliona na mieszkanie, w dodatku samo pyskowanie naokoło że za darmo na czyimś chcę mieszkać, lub w dodatku że jeszcze czyjąś własność chcę przejąć, a płacę od dawna o wiele więcej niż mieszkańcy poprawnie zrealizowanych miejskich najmów. Wszystko na bieżąco skrupulatnie popłacone -i co? I pobożny psia mać kraj - wynocha pod most. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Spowiedź marcowego grzesznika 10.03.08, 08:16 To i dzisiaj można czasem podobne teksty...:) Prawie wszyscy wynieśli z inteligenckiego domu coś, co kazało im kwestionować obiektywną, zaakceptowaną przez wszystkich zdrowo myślących ludzi prawdę o naszej rzeczywistości. (...) Fakt, że grupa młodych ludzi wychowywanych i zdobywających wiedzę w Polsce socjalistycznej potrafiła zaangażować się po stronie zła, kłamstwa, świadczy o istnieniu niebezpiecznego zjawiska, z którym muszą zacząć się liczyć na serio rodzice, opiekunowie, pedagodzy, organizacje społeczne i młodzieżowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kerrmit20 Kaczynski chcial dac Michnikowi order ale nie Orla 10.03.08, 08:31 Prezydent był gotów dać Adamowi Michnikowi Krzyż Wielki Orderu Odrodzenia Polski, ale otoczenie naczelnego „Gazety Wyborczej” przekazało: to za mało – taką wersję przyczyn nieobecności Michnika na obchodach rocznicy Marca'68 w Pałacu Prezydenckim przedstawił w sobotę w pierwszym programie Polskiego Radia były poseł PO Paweł Śpiewak. Powiedział też, że podobna sytuacja miała miejsce podczas obchodów 30. rocznicy powstania KOR. Kancelaria Prezydenta nie komentuje oficjalnie, czy prowadzono negocjacje w sprawie orderu dla Adama Michnika. Nieoficjalnie jednak można w niej usłyszeć, że wersja przytoczona przez Śpiewaka jest prawdziwa. Adam Michnik podczas niedzielnych obchodów rocznicy Marca ,68 nie chciał się odnosić do zamieszania związanego z jego nieobecnością w Pałacu Prezydenckim. – Nie będę tego komentować. To by było niestosowne. Mogę powiedzieć tylko tyle. Wiele już było komentarzy, między innymi ze strony moich przyjaciół z Teatru Ósmego Dnia z Poznania, że wydaje mi się, iż cokolwiek bym na ten temat powiedział, byłoby to niestosowne – mówił Michnik. Słowa Śpiewaka skomentował za to Seweryn Blumsztajn, redaktor naczelny „Gazety Stołecznej” i kolega Michnika z opozycji. – Jestem pewien, że teraz nie było żadnych negocjacji z samym Adamem Michnikiem ani żadnym jego otoczeniem w sprawie przyznania mu orderu – mówi Blumsztajn. Przyznaje jednak, że Michnik zasługuje na najwyższe odznaczenie państwowe. – Moim zdaniem byłoby to śmieszne, gdyby Adam dostał coś innego niż ten order – dodaje. Według Blumsztajna w całej sprawie najważniejszy i tak jest fakt, że Michnika nie zaproszono na uroczystość. – Przy okazji rocznicy KOR pani minister Ziomecka mówiła, że Adam zostanie odznaczony ważnym odznaczeniem, wspominała o rocznicy Konstytucji 3 maja. Teraz była kolejna okazja i jaki był efekt? – pyta Blumsztajn. Podobnego zdania są artyści z Teatru Ósmego Dnia w Poznaniu, którzy postanowili zwrócić prezydentowi Lechowi Kaczyńskiemu odznaczenia przyznane im z okazji 30-lecia Studenckiego Komitetu Solidarności w grudniu zeszłego roku. – Nadal chcemy to zrobić – zapewnia dyrektor teatru Ewa Wójciak. – Nie ma znaczenia, czy były jakieś rozmowy w sprawie przyznania Adamowi Michnikowi innego odznaczenia, czy nie. Znam go bardzo dobrze i jestem pewna, że Adam przyjąłby takie odznaczenie, jakie by mu zaproponowano – podkreśla. Według niej naczelny „Gazety Wyborczej” już dawno powinien dostać Order Orła Białego. – Prezydent Aleksander Kwaśniewski też miał dziesięć lat, żeby to zrobić. To kompromitacja, że tak się nie stało. To wstyd – twierdzi Wójciak.Tego samego zdania jest Seweryn Blumsztajn, który krytykuje ostatnie wypowiedzi byłego prezydenta o „braku czasu” na przyznanie tego odznaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedmak Jak kazdy pisowiec nie rozumiesz sensu wydarzenia 10.03.08, 08:40 Nie chodzi o orderek nadawany przez bylego TW. Chodzi o to ze byly TW nie zaprosil Michnika na 'obchody'. Odpowiedz Link Zgłoś
silesiusmonachijski18 A potem dzwicie sie J.R. Nowakowi i RM 10.03.08, 08:18 Z tekstu, wypowiedzi Mazna oraz komentarzy na forum wynika, ze "grzech" Mazana nie jest az taki straszny, bo nie bylo w nim "watkow antysemickich"; co wiecej, z tekstu wynika, ze Mazan opluwal w swoim gnocie polskich patriotow, ktorzy sie dzieli za walke o niepodlegla Polske; i to jest "mniejsze zlo"; gdyby jednak sie osmielil zaatakowac dzieci zydokomuny, dzieci Szechterow, Szlajferow, Gebertow, etc, to bylby dopiero "bandyta", choc tamto srodowisko - zydokomuna - w zanczacym stopniu przyczynila sie do sowietyzacji Polski; Wiec dlaczego dziwicie sie Nowakowi, ze opowiada o Polakozercach i antypolskosci? przeciez nawet po lekturze GW widac, ze ma racje Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper A kto się dziwi Nowakowi? należy współczuć 10.03.08, 08:37 Nie wiem jakich krzywd doznał od Żydów, może tak jak Bender i Giertych walczyli z komunizmem aktywnie uczestnicząc w instytucjach włądzy, a moze jak wielu ma niedosyt że wtedy nic nie robił i teraz chce wskoczyć na "grzędę". Ten człowiek nie ma mi nic do przekazania, koscioły które mu uzyczają goscinności osobiście bojkotuję i polecam to innym, zbieraliśmy sie nie tak dawno w kościołach, opiekowali sie nami kapłani których szanujemy do tej pory i żaden Nowak tego nie zepsuje. Niektórym ludziom rzadze przemysleć temat, bo według mnie rolę PZPR przejęła część hierarchii koscielnej silnie stojących w okopie z Rydzykiem, to nic że po szyję w nienawiści, wdług nich tak chce Bóg i kropka. Role SB i ORMO najpierw próbowali podsunąc Wałęsie(wojna na górze) potem tzw. rząd Olszewskiego a niedawno tzw. IV RP. Ciekaw jestem kto i jakie wizje roztoczył przed J.Kaczyńskim i co mu obiecano, bo według mnie był do "odstrzału" po robocie, pokazał zresztą że ma olbrzymie braki w zarządzaniu i doborze kadr, a kościół mimo że cierpliwy to jednak zbyt pazernych ma przedstawicieli. Nowak nie jest problemem dla społeczeństwa tylko hierarchii koscielnej. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: A potem dzwicie sie J.R. Nowakowi i RM 11.03.08, 05:00 > Z tekstu, wypowiedzi Mazna oraz komentarzy na forum wynika, ze "grzech" Mazana > nie jest az taki straszny, bo nie bylo w nim "watkow antysemickich"; co wiecej, > z tekstu wynika, ze Mazan opluwal w swoim gnocie polskich patriotow, ktorzy sie Cóż, jeśli nie rozumiesz, dlaczego Mazan się cieszy, że uniknął chociaż hańby antysemityzmu, to spróbuję ci wytłumaczyć. Mazan oczernił, oszkalował pewną grupę ludzi: młodych, wykształconych, patriotów, zaangażowanych w zmiany. NA SZCZESCIE - jego zdaniem na szczęście, bo widać to dla niego ważne - udało mu się uniknąć oszkalowania kogokolwiek ze względu na jego religię. Nie objął swoim pogardliwym tekstem wszystkich ludzi wyznających jakąś religię Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Za ile lat dzisiejsi dziennikarze i politycy PiS 10.03.08, 08:21 będą się spowiadać w podobnym stylu? Kurski i jemu podobni będą mieli co opowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
lesio5 Spowiedź marcowego grzesznika 10.03.08, 08:23 Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci w niego kamieniem. Bledy mlodosci nie wplywaja na ocene calego zycia czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
c.lina Re: Spowiedź marcowego grzesznika 10.03.08, 10:29 lesio5 napisał: > Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci w niego kamieniem. Bledy mlodosci ni > e wplywaja na ocene calego zycia czlowieka. Całe jego psie życie to służba PZPRowi. W stanie wojennym kierował krakowskim oddziałem PAP. Odpowiada za całe to propagandowe k...stwo, które szło do centrali. Ponura postać. Odpowiedz Link Zgłoś
gaelic04 a ile takich tekstów napisała poseł PO Sledzinska 10.03.08, 08:34 Poseł PO śledzinska-Katarasinska też była bardzo płodną partyjną antysemicką agitatorką paszkwilantką publikując w 1968 na zamówienie Moczara swoje plugawe teksty w łódzkiej prasie partyjnej . Ta antysemicka aktywistka pzpr w nagrodę została uhonorowana mandatem z listy PO. p.s, podobno ma społecznie pełnic także wieczorami dyzury zawiadowxczyni stacji PKP W-wa Gdańska bo to stamtąd musieli wyjężdząć polscy Zydzi wypędzani z kraju m.in.przez takich jak obecna poseł PO Odpowiedz Link Zgłoś
leon9910 Re: a ile takich tekstów napisała poseł PO Sledz 10.03.08, 09:09 gaelic04 napisał: > Poseł PO śledzinska-Katarasinska też była bardzo płodną partyjną antysemicką > agitatorką paszkwilantką publikując w 1968 na zamówienie Moczara swoje plugawe > teksty w łódzkiej prasie partyjnej . Ta antysemicka aktywistka pzpr w nagrodę >jacy wypędzeni???wyjechali oprawcy stalinowscy a miochnik i jego ferajna na polecenie biura politycznego sterowanego przez stefana michnika robili zadymę żeby zamydlić oczy!!!skąd mieli ulotki??czemu nie ywjechali geremek,balcerowicz,mazowiecki???Ach zapomniałem bronuś dostał polecenie do wstąpienia do partii w 68r. > została uhonorowana mandatem z listy PO. > p.s, podobno ma społecznie pełnic także wieczorami dyzury zawiadowxczyni stacji > PKP W-wa Gdańska bo to stamtąd musieli wyjężdząć polscy Zydzi wypędzani z kraju > m.in.przez takich jak obecna poseł PO Odpowiedz Link Zgłoś
patatipatata kto jest przekonany, że w Wyborczej 10.03.08, 08:42 nie pisze się paszkwili na zamówienie, ręka go góry! Odpowiedz Link Zgłoś
patatipatata Re: kto jest przekonany, że w Wyborczej 10.03.08, 09:04 a) oj naiwny, naiwny... b) głupich nie sieją, sami się rodzą c) błądzić jest rzeczą ludzką d) tyle wiesz co zjesz Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Spowiedź marcowego grzesznika 10.03.08, 08:50 Lepiej późno niż wcale. Najważniejsze to umieć przyznać się do błędów. I za to szacunek, panie Mazan. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Re: Spowiedź marcowego grzesznika 10.03.08, 09:11 Zgadzam sie oczywiście: prawo do potępienia ludzi żyjących w zupełnie innej epoce mieliby ich koledzy - tez żyjący w tamtych złych czasach, a którzy potrafil oprzec się wrażym naciskom. Stare powiedzonko nadal zachowuje aktualność: "Odwaga staniała!" Panu Mazanowi przekazuję wyrazy szacunku za odwagę i uczciwość wewnętrzną! Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Spowiedź marcowego grzesznika 10.03.08, 10:48 Jeżeli rzeczywiście nie było dowodów na jego autorstwo - mógł się nie przyznawać. A jednak sie przyznał. A więc należy mu się szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
c.lina Mazan całe życie służył PZPRowi! 10.03.08, 10:26 Czemu tylko za 1968 ma przepraszać? Za całe swoje lokajskie życie PZPRowskiego pismaka już nie? Obłuda! Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_plama Spowiedź marcowego grzesznika 10.03.08, 14:04 Dziwne to: "na szczęście nie napisałem nic antysemickiego". Panie redaktorze, napisał Pan, czy też zredagował, tekst przeciw swoim rodakom. Może mi Pan powiedzieć w czym są gorsi od Żydów, że "całe szczęście" pisał Pan tylko przeciw nim? Dla mnie to zdanie świadczy, że ulega Pan tej nowej politycznej poprawności, tak jak kiedyś uległ pan "konieczności dziejowej". Zgaga więc może Panu mija, choć naprawdę nic się nie zmieniło. Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Spowiedź marcowego grzesznika 10.03.08, 19:58 To może stąd ucieczka w "Szwejkologię"?:) Odpowiedz Link Zgłoś
maciekgr Spowiedź marcowego grzesznika 10.03.08, 20:00 "Tyle dobrego, że nie napisałem nic antysemickiego". Wystarczy, że napisał coś nieludzkiego! Czyżby antysemityzm to jakaś najwyższa forma dehumahizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj.plank Re: Spowiedź marcowego grzesznika 10.03.08, 20:10 maciekgr napisał: > > "Tyle dobrego, że nie napisałem nic antysemickiego". Wystarczy, że > napisał coś nieludzkiego! Czyżby antysemityzm to jakaś najwyższa > forma dehumahizmu. Poczytaj Hłaskę - może coś zrozumiesz (idiota polega na tym, że nie można go nawrócić) -- Odpowiedz Link Zgłoś
maciekgr Re: Spowiedź marcowego grzesznika 10.03.08, 21:06 Hłaskę czytałem - to chyba "Piękni dwudziestoletni" W Polsce szafuje się hasłem antysemityzm - nadaje mu się dziwną magiczną moc, która wyjaśnia wszystko i wszystko zastępuje. Red. Mazan nasikał na uczestników wydarzeń marcowych, ale pozostał "człowiekiem" bo nie napisał nic antysemickiego - co za niskie tłumaczenie i stopniowanie zła. Wytłumacz mi proszę coś jest groźniejszego niebezpiecznego w haśle: STUDENCI DO NAUKI! od HASŁA - SYJONIŚCI do SYJONU! Obie sprawy są równouprawnione - bo za takimi hasłami kryje się terror, dehumanizacja i zło. Nie można nam wmawiać, że holokaust jest niebezpieczniejszy od rzezi Ormian po pierwszej wojnie światowej, bo obie sprawy mają takie same korzenie i ten sam skutek. Kiedyś był taki dowcip: jaki film jest antysemicki? Ano taki w którym żadnej głównej roli nie zagrał Żyd. Ty idziesz tym sposobem myślenia, dzielisz zło na lepsze i gorsze - nie myl z pojęciem mniejszego lub większego. (idiota polega na tym, żę widzi hasła, których nie rozumie i tylko powtarza jak mantrę). Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Spowiedź marcowego grzesznika 11.03.08, 05:09 > zła. Wytłumacz mi proszę coś jest groźniejszego niebezpiecznego w > haśle: STUDENCI DO NAUKI! od HASŁA - SYJONIŚCI do SYJONU! Istnieje jednak drobna różnica. W pierwszym haśle sugerujesz dzieciom powrót do szkoły, w drugim domagasz się wypędzenia obywateli polskich do innego kraju tylko dlatego, że wyznają inną religię, niż jedynie słuszna. W pierwszym przypadku nie dzielisz studentów na lepszych i gorszych, białych i czarnych, żydów i katolików Odpowiedz Link Zgłoś
halobaby Spowiedź marcowego grzesznika 10.03.08, 21:01 moze w 1968 bym go za to pobil ale dzisiaj ... nie. Respekt! powiedzial, ze go to dreczylo przez 40 lat a nie przez 20. to roznica. latwo jest zbladzic czy to pod wplywem strachu czy chwilowej niemocy. wiem, ze tu wszyscy bardzo nienaganni sie odzywaja, bez skazy na sumieniu ... zobaczcie jak szybko uzupelniono wikipedie (google: leszek mazan wiki). no i poczytajcie - coz on pozatem takiego strasznego zmajstrowal? jeszcze raz - respekt! Odpowiedz Link Zgłoś
maciekgr Re: Spowiedź marcowego grzesznika 10.03.08, 21:30 jeszcze raz - respekt! i oczywiście SZACUNEK! Powiedz to temu studentowi, który został wylany z uczelni lub temu, który dostał pałą od milicjanta albo "robotniczego" aktywisty! Odpowiedz Link Zgłoś
halobaby Re: Spowiedź marcowego grzesznika 10.03.08, 21:35 ja dostalem pala. ale o czym ty mowisz, nie wiem. oko za oko? Odpowiedz Link Zgłoś
maciekgr Re: Spowiedź marcowego grzesznika 10.03.08, 21:41 Zrozumieć to znaczy wybaczyć, ale wybaczyć to nie znaczy zapomnieć - o tym mówię. Ty wybaczyłeś to Twoja prywatna sprawa, ja nie! Oprócz przeprosin jest jeszcze pokuta, której tu brak, a są wymierne korzyści z tego małego artykuliku napisanego w 1968 rokui. Odpowiedz Link Zgłoś
halobaby Re: Spowiedź marcowego grzesznika 10.03.08, 21:48 pokuta jest zmiana zyciorysu. juz go nie zmieni tak samo jak guenter grass. zajrzales do wikipedii? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Spowiedź marcowego grzesznika 11.03.08, 05:11 Maciek, opamiętaj się... przecież nie od Mazana ten student dostał. Mazan nikogo nie zadenuncjował, na nikogo nie doniósł, nikogo do więzienia nie posłał. Dostał listę, opublikował. To, co zrobił, zrobił PO FAKCIE! Brzydko zrobił, oczywiście. I się wstydzi. Dobrze, że się przyznał. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Spowiedź marcowego grzesznika 11.03.08, 05:30 nessie, czy on naprawde sie przyznal? z wlasnej nieprzymuszonej woli? mnie cos sie widzi ze mancewicz wpadl na trop artykulu z 1968 i zadzwonil do mazana po potwierdzenie lub zaprzeczenie...the rest is history... gdyby artykul zostal w kopercie, mazan moglby miec zgage dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Spowiedź marcowego grzesznika 11.03.08, 16:07 rooboy napisał: > nessie, czy on naprawde sie przyznal? z wlasnej nieprzymuszonej > woli? Myślę, że nie dowiemy się tego do końca. Natomiast rzeczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
zkporz Wojciak przyjaciolka Kiszczaka(szefa SB) 11.03.08, 02:56 Michnik - przyjaciel Kiszczaka Wojciak przyjaciolka Michnika Przyjaciele moich przyjaciol sa moimi przyjaciolmi Odpowiedz Link Zgłoś
krawat23 Spowiedź marcowego grzesznika 11.03.08, 06:26 Czy jest teraz w Krakowie ulica Solskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Spowiedź marcowego grzesznika 11.03.08, 12:19 Wyrazy szacunku Panie Mazan. Duzo spokoju i Szczesc Boze! Odpowiedz Link Zgłoś
otawszczyk Spowiedź marcowego grzesznika 16.03.08, 23:52 Mozna popelnic swinstwo alew wykazac odwage, przyznac sie i odzyskac spokoj. A mozna isc w zaparte i byc kanalia i bydlakiem takim jak Jerzy Robert Radimaryjny. Odpowiedz Link Zgłoś
sniegbielszy spowiedz? 17.03.08, 01:05 - a ja mysle, ze pan Mazan powinien dalej miec zgage. Pozuje na taniego bohatera i czlowieka honoru, a tak w rzeczywistosci dalej jest manipulantem. Niestety kreatura zawsze kreatura pozostanie. Smutne. Tania komedia... Odpowiedz Link Zgłoś