gdkj 11.03.08, 12:48 na "dzrwiach od stodoły" dalej by zaleciał. ale cudo kupiliśmy od amerykańców. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mark6 F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 12:49 Lepsze "drzwi od stodoły" niż f16. Silni Zwarci Gotowi. Odpowiedz Link Zgłoś
10svb To klątwa Kaczyńskiej 11.03.08, 13:09 Problemy się zaczęły, odkąd nadała im imię "Jaszczomb". Odpowiedz Link Zgłoś
katecheta Panie Donaldzie Tusk! Nie wierz Pan nigdy Bushowi! 11.03.08, 15:25 Ani całej tej zgniłej Ameryce!!! To oszuści pierwszej wody i wykołują nas wszystkich także na tej ich Tarczy!!! Oszwabili Millera, oszwabili Kaczyńskich to i Tuska z Sikorskim spoko oszwabią! Ostrzegam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 W ciągu 1,5 roku rozbiły się tylko 4 myśliwce F-16 11.03.08, 15:28 Dwa F-16 rozbiły się we Włoszech i dwa w Iraku. Czyli nie jest źle. Co innego jakby w tym czasie rozbiło osiem samolotów. To już byłby powód do niepokoju. -- ♥ Nieboska satyra Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Jja sobie robisz, tak? 11.03.08, 15:57 A co uważasz, że cztery samoloty w ciagu ostatniego 1,5 roku to dużo? -- ♥ Nieboska satyra Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Znowu za duzo wody wlali do paliwa. 12.03.08, 16:38 frant3 napisał: > A co uważasz, że cztery samoloty w ciagu ostatniego 1,5 roku to dużo? > > -- > ♥ Nieboska satyra Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper No popatrz, a w W-wie rozbija się 100% Ferrari 11.03.08, 15:46 kiepskie te samochody jakieś, Porsche lepsze chyba Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: No popatrz, a w W-wie rozbija się 100% Ferrar 11.03.08, 16:03 Na polskie drogi to chyba lepsze, są wyżej zawieszone, np. porsche 911 carrera. -- ♥ Nieboska satyra Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper I troszke rozumu podczas jazdy 11.03.08, 16:23 tam gdzie się rozbili jadąc setka autem nosi Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Jeździec bez głowy na czarnym rumaku 11.03.08, 17:16 Na rozum nie ma co liczyć, gdy do głosu dochodzi ułańska fantazja. -- ♥ Nieboska satyra Odpowiedz Link Zgłoś
makoto Re: Jeździec bez głowy na czarnym rumaku 11.03.08, 19:19 Powinni je wymienić na F-15, którym można wylądowac nawet bez jednego skrzydła. W Izraelu mieli taki wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Jeździec bez głowy na czarnym rumaku 11.03.08, 20:03 F15 to myśliwiec, a Polszy nie stać na na rozrzutność z różnicowaniem sprzętu, stąd zakup wielozadaniowego jaszczompa. Ja tma od początku mówiłem - wypiąć się na ten złom jak czesi, po kiego wała nam to. Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: Jeździec bez głowy na czarnym rumaku 11.03.08, 20:41 Dokładnie, po co w ogóle nam te samoloty? Kosztowne, niepotrzebne zabawki. Odpowiedz Link Zgłoś
alatien Re: W ciągu 1,5 roku rozbiły się tylko 4 myśliwce 11.03.08, 16:07 Powodem tych katastrof nie jest przestazalosc konstrukcji czy zawodnosc samolotu ale raczej poziom jego ekspolatacji. F-16 byly projektowane na 8000 godz lotu, i obecnie wiekszosc z nich powoli dobija do tej liczby. W zwiazku z tym zwieksza sie ilosc awarii i potrzebnych napraw. Takie same problemy bedziemy mieli za 20 lat z naszymi F-16. Odnosnie obecnych usterek its, polecam dyskusje ponizej. Odpowiedz Link Zgłoś
antoni99 Re: W ciągu 1,5 roku rozbiły się tylko 4 myśliwce 11.03.08, 16:40 frant3 napisał: > Dwa F-16 rozbiły się we Włoszech i dwa w Iraku. > Czyli nie jest źle. Co innego jakby w tym czasie rozbiło osiem samolotów. To ju > ż byłby powód do niepokoju. > Bo nikt nie chce na nich latać kolego ! A rozbiły sie jak piszesz w Iraku bo tam musza walczyć, a w Italii bo tam musza lądować !!!!!!! > -- > ♥ Nieboska satyra > Odpowiedz Link Zgłoś
mikelondon Re: W ciągu 1,5 roku rozbiły się tylko 4 myśliwce 12.03.08, 15:14 frant3 napisał: > Dwa F-16 rozbiły się we Włoszech i dwa w Iraku. > Czyli nie jest źle. Co innego jakby w tym czasie rozbiło osiem samolotów. To ju > ż byłby powód do niepokoju. a ja slyszalem o jednym w Korei i jednym z greckich sil powietrznych. Razem 6. Czyli jeszcze 2 i... Odpowiedz Link Zgłoś
radzio5 Wesolo by bylo jak by NIELOT spadl na nowy 11.03.08, 16:34 treminal, albo wjechał w niego... Odpowiedz Link Zgłoś
freezer999 F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 12:49 nieźle go było słychać jak podchodził, pasażerskich praktycznie nie słyszę przy zamkniętych oknach w Piasecznie, a przy tym to szyby dzwoniły Odpowiedz Link Zgłoś
kvakva Re: F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 14:14 freezer999 napisał: > nieźle go było słychać jak podchodził, pasażerskich praktycznie nie słyszę > przy zamkniętych oknach w Piasecznie, a przy tym to szyby dzwoniły Może tłumik mu padł... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
narwik Kiedy amerykanie zmodernizują swoje wyposażenie?! 11.03.08, 14:47 Kiedy amerykanie zmodernizują swoje wyposażenie naszej armii? Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Kiedy amerykanie zmodernizują swoje wyposażen 11.03.08, 19:28 To zależy czy ruscy będą mieli jakieś migi 29 do sprzedania ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
mat.31 F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 12:49 Ciekawe co jest lepsze - te F16 czy rządowe gruchoty. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 14:15 mat.31 napisał: > Ciekawe co jest lepsze - te F16 czy rządowe gruchoty. ********************************** Trudno powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Jaś Ciomb uratowany! 11.03.08, 12:50 to najważniejsze. a latać się na pewno nauczy Odpowiedz Link Zgłoś
lolek_do_kfadratu F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 12:50 Może Jaszczempie z nowego offsetu będą lepsze...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
pantau07 Re: F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 16:32 Jaszczempie to takie kaczki z powylamywanymi dziobami. Odpowiedz Link Zgłoś
sifenty one mają strzec polskiego nieba 11.03.08, 12:56 podobno, a nie stwarzać jeszcze większe zagrożenie? przedtem lataliśmy na starych poradzieckich migach i jakoś tak często nie było słychać o ich "bezzawodności" (celowo w cudzysłowie) i tak a propos tarczy - jeśli w zamian za budowę tarczy amerykańce mają nam modernizować armię, to może lepiej zostać przy tym co jest? Odpowiedz Link Zgłoś
safed Re: one mają strzec polskiego nieba 11.03.08, 12:59 Nie było, bo wszyscy uznali je za gruchoty, i nikt na kłopoty techniczne nie zwracał uwagi. F-16 to spektakularny zakup i wszyscy patrzą na ręce, a GW potrafi byle gówienko nadmuchać do rangi newsa dnia Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: one mają strzec polskiego nieba 11.03.08, 13:37 Ja się ten szajs któregoś dnia wbije w twój dom to będziesz inaczej piszczał. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: one mają strzec polskiego nieba 11.03.08, 13:06 Bo awaria MiGa to żaden njus ... To po prostu standard. Współczesne samoloty myśliwskie mają awarie statystycznie co 5,5-6 godzin lotu, F-16 w tej statystyce wypada nieco lepiej. Prasowy temat "F-16" jest ostatnio na tapecie, więc absolutnie wszystko, co dzieje się na lotniskach grup bojowych wyposażonych w te maszyny znajduje się pod reporterskim obstrzałem. Podejrzewam, że gdyby na lakierze któregoś z samolotów pojawiła się milimetrowej długości rysa, również w tonie sensacji by o tym napisano. Poza tym - zauważmy - program wdrażania do eksploatacji F-16 nie został jeszcze nie tylko zakończony ale nawet na dobre rozpoczęty. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
uii Re: one mają strzec polskiego nieba 11.03.08, 13:14 o czym ty czlowieku piszesz? jezeli polowa f16 nie byla w stanie doleciec do Polski, bo sie zepsula po drodze, to jest normalne i tak sie dzieje ze wszystkimi samolotami? niezdolnosc do lotu to nie jest rysa na lakierze bo samoloty po to sie produkuje zeby lataly. Odpowiedz Link Zgłoś
alatien Re: one mają strzec polskiego nieba 11.03.08, 13:28 Nie awarie tylko anomalie - duza roznica. Anomalie sa czyms normalnym w nowo wyprodukowanych samolotach, wystarczy np dodatkowa kalibracja aby je naprawic. Szczegolnie w nowych samolotach "chucha" sie na kazda anomalie, bo moze ona byc wynikiem jakiejs powazniejszej awarii. Np. nadmierne "trzeszczenie" w radiu? Zadnej powaznej awarii w nowych F-16 nie znaleziono. I faktycznie, nowowczesne mysliwce maja srednio jedna anomalie na 6 godz. lotu, a na kazda godz. lotu wymagaja ok 10-20 godz. obslugi naziemnej. Takie sa koszty duzych osiagow. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper No coś Ty, przeciez "eksperci" na forum mówią 11.03.08, 13:37 że to złom, starocie, Podobno starsze od "kukuruźników" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
alatien dane i linki 11.03.08, 13:58 Niestety wiekszosc danych nie jest dostepna poza platnymi bazami danych (Jane's, AIAA) badz jest ale nie w internecie. Bezawaryjnosc samolotu mierzy sie w "availability" (zdolnosc wykonania misji?). To waha sie pomiedzy 70-90%, nie mam niestety linka do "latwych" liczb, niemniej zapraszam na wyklady na TU Delft. Natomiast ilosc wymaganej obslugi naziemnej jest mierzona w Maintenance-Man-Hours pre Flight-Hour (MMH/FH),(pl. godziny obslugi naziemnej na lot na mechanika), i dla F-16 wynosi to okolo 18 MMH/FH, a dla Mirage 2000 okolo 10 MMH/FH.(forum.keypublishing.co.uk/archive/index.php?t-6254.html). Dla wojskowych samolotow transportowych to np 20 MMH/FH (www.af.mil/factsheets/factsheet.asp?fsID=86). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alatien Re: dane i linki 11.03.08, 14:03 Jeden link z duza iloscia danych, ale w dosyc trudnym formacie: www.sae.org/events/dod/presentations/2007LtColJeffMeserve.pdf availability dla mysliwcow: 68% (strona 9) MMH/FH srednia: 14 (strona 10) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Dzięki, trochę orientuje się w sprzęcie 11.03.08, 15:22 Zajmuję się modelarstwem od bardzo dawna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper No wiesz bywało się tu i tam robiło też ciekawe 11.03.08, 15:52 rzeczy, spotykałem ciekawych ludzi na całym świecie, miałem szczęscie do dobrych nauczycieli, nawet księza mi sie trafiali z imponujaca wiedza i umiejętnością jej przekazywania. Zazdrość cię zżera? Pracuj nad sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: dane i linki 11.03.08, 14:16 O awaryjności mogą również świadczyć godzinowe resursy eksploatacji - Płatowiec - F-16 - około 8.000 godzin lotu MiG-29 - około 4.000 godzin lotu Silniki - F-16 - około 6.000 godzin lotu MiG-29 - około 2.000 (!) godzin lotu Dodatkowo - koszty eksploatacyjne (przede wszystkim paliwo) MiGa są prawie 100% wyższe od kosztów eksploatacyjnych F-16. Mam tutaj na myśli koszt godziny lotu MiGa-29, który waha się w okolicach 60 tys. złotych. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper "Fachowców" nie przekonasz, złom i tyle 11.03.08, 15:32 Gdybyśmy kupili nowoczesnego Grippena to by było to:)))Albo co innego, byle nie F-16 bo to przeciez zabytek:)))"Fachowcy" przeczytali że konstrukcja "efa" jest z lat dość wczesnych to od razu patrzą jak na muzeum, nawet nie wiedza co oznacza symbol Block 52+ ani kto go używa, chętnie by przezbroili na Iskry, byle tylko sobie pogadać Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Oczywiście, przeciez Ford czy Fiat to stara 11.03.08, 15:56 konstrukcja. Co to ma za znaczenie czy to model T czy fusion? przeciez to staroć Odpowiedz Link Zgłoś
artctrl Re: Oczywiście, przeciez Ford czy Fiat to stara 11.03.08, 18:39 FIAT stara konstrukcja??? Zalamujesz mnie. Wszystko co w motoryzacji przez ostatnie 30 lat powaznego wymyslono to jest to produkt Fiatowski. Jesli podasz mi choc jeden przyklad powaznej innowacji motoryzacyjnej z ostatnich 30 lat ktora nie jest autorstwa fiata, to kupie Ci mercedesa.... Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper To była ironia do postu kermita20 12.03.08, 08:38 Ja bardzo dobrze wiem co w fiacie piszczy, mam w garazu pf 125p- rocznik 1977, i mam porównanie, poza tym podoba mi się włoska linia. A FIAT to ferrari, lancia alfa romeo no i fiat. Podobnie jest z F- 16, wersja która jest w Polsce jest jedna z najnowszych uzywanych przez USA, Izrael i Grecja, z tego co wiem do tego standardu będa modernizowane pozostałe "efy" uzywane w stanach i izraelu. Sa podstawowym mysliwcem,sprawdzonym w boju o wiele dokładniej niż Mirage czy Grippen, temat MIG-ów i SU pozostawiam bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
alatien Co ma F-16/52 do F-16/10? 11.03.08, 16:03 Rorumiem ze twierdzenie iz F-16/52 ma ta sama konstrukcje co F-16/10 to sarkazm, bo na pewno nie jest to prawda. Polecam opis konstrukcji i rysunki techniczne, choc niestety na google pewnie tego nie znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper wrzuc na luz, to pisiorek, myśli hasłami 11.03.08, 16:38 a głowe ma do noszenia czapki. Wątpie by się orientował w rysunku technicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
kerrmit20 Dziadek bo się zdziwisz, zajmij się lepiej 11.03.08, 18:23 snuciem swoich fantazji jak to komune obalałeś Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Znowu muka, nie znasz historii Polski i świata 12.03.08, 09:13 Powinienes wiedzieć dzieki czemu i komu ten system sie rozpadł pod względem ekonomicznym, zwiastuny były juz w latach 80-tych, tylko nikt daty nie umiał podać. Gdyby było inaczej, salutowałbys do czerwonej gwiazdy w pochodach i na akademiach bohaterze. Ja się sprzeciwiałem tylko polskiemu systemowi sprawowania władzy i nadal to robię jak widze głupich i ządnych władzy ludzi. To że wielu z nas tytułowano wrogami systemu socjalistycznego to sprawa wtórna, dyplomów nie dawali tylko wyroki albo inne szykany. Twój idol nawet lojalki bał sie podpisać,tak mu ręce latały, musiał to zrobic esbek by obaj wyszli z twarzą. Zwisa mi kto miał jakie zasługi, kto donosił (bo wiem) i kto teraz próbuje sie podczepić. Moje fantazje są realne i jak do tej pory zrealizowane, twoje fantazje mnie zupełnie nie interesują, jestem poza zasięgiem dla ciebie. Nawet jakbys przyszedł pytac o pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
z1234567 Re: wrzuc na luz, to pisiorek, myśli hasłami 11.03.08, 18:35 a.k.traper napisał: > a głowe ma do noszenia czapki. Wątpie by się orientował w rysunku > technicznym. obrazasz pisorkow akurat na meil-u PW znam wiecej pisorkow niz baranow glosujacych na cuda-men tuska ale po-wcy to wiadomo politologia, socjologia, psychologia niekliniczna, albo jakies gender-pedalskie kierunki albo wogole jeszcze nie wiedza co beda studiowac i czy wogole normalnie kopalnie geniuszu... acha i meil to moj trzeci kierunek, po dwoch inzynierskich zakonczonych i glosowalem na pis, statystyki klamia? nie rozumiem dlaczego wierzycie wszyscy ze to PO jest partia inteligencka, skoro glosowaly na niego glownie malolety sterowane mediami... logika sie klania Odpowiedz Link Zgłoś
kerrmit20 Traper nie studiował bo szukał ropy w Teksasie 11.03.08, 18:57 poza tym jego doswiadczenie zyciowe jest wiecej warte niż jakies dyplomy Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Skończyłem, muzyczne, zaoczne OHP uliczne 12.03.08, 09:33 No i po co mi więcej? Wiesz ile fura gnoju kosztuje na giełdzie? Nie wiesz, a szkoda, bo wiosna idzie, orać trzeba synku, koń strajkuje a chomąto wolne, łba uzywaj tylko do sikania, inaczej będzie bolał. Odpowiedz Link Zgłoś
alatien Re: wrzuc na luz, to pisiorek, myśli hasłami 11.03.08, 19:54 Ulzylo tobie? Poprzechwalales sie i wykurowales frustracje? Bo to co piszesz nie trzyma sie kupy. Kilka osob i jeden kierunek techniczny to nie elektorat, wiec pohamuj sie z nazywaniem tego "statystyka". No chyba ze tak was ucza na PW. Sam mam stopien z inzynierii lotniczej i kosmicznej a teraz pracuje nad nastepnym z systemow kosmicznych. Pracowalem z ludzmi z MEiL, i nie jestem pod wrazeniem - wiecej pychy niz umiejetnosci. Fajnie tworzyc stereotypy, nieprawdaz? PS. Aha, i glosowalem na PO i nadal uwazam ze to byl dobry wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
z1234567 kolejny frustrat "pełowiec" 11.03.08, 21:03 alatien napisał: > Ulzylo tobie? Poprzechwalales sie i wykurowales frustracje? Bo to co piszesz ni > e > trzyma sie kupy. Kilka osob i jeden kierunek techniczny to nie elektorat, wiec > pohamuj sie z nazywaniem tego "statystyka". No chyba ze tak was ucza na PW. no popatrz, zabierasz glos w jakiej sprawie? bo ja w sprawie chamskiego jezyka typowego dla wyborcow platformy, (Twoj zreszta jest doskonalym rowniez przykladem...) nie do Ciebie byl moj wpis... a moze Ty sam ze soba gadales? (np. zeby miec publiczke...) :-) chyba widac kto tu leczy frustracje... > > Sam mam stopien z inzynierii lotniczej i kosmicznej a teraz pracuje nad > nastepnym z systemow kosmicznych. Pracowalem z ludzmi z MEiL, i nie jestem pod > wrazeniem - wiecej pychy niz umiejetnosci. Fajnie tworzyc stereotypy, nieprawda > z? o prosze, jaki zarozumialec... i jaki pyszny... i jak gardzi kierunkiem o najwiekszych tradycjach lotniczych w Polsce... a ja tylko w sprawie chamskiego jezyka sie wypowiedziec chcialem, ze przypomne niesmialo... bo kolega nie na temat (byle paplac?) kogo obchodzi Twoja kosmicznosc w tym kontekscie, na randki sobie zachowaj... rowniez nie jestem pod wrazeniem meil, ale w innym sensie dzisiejsi studenci i wogole poziom nauczania to inna sprawa, z tego wynika tez poziom glosowania.. czego jestes byc moze wysmienitym przykladem... > PS. Aha, i glosowalem na PO i nadal uwazam ze to byl dobry wybor. no wlasnie! to widac, po jezyku jakiego uzywasz (po) a dobry wybor samolotow? a czy ja mowilem ze zly? (bo nie PO chyba?!?, chyba zes z pruszkowa...) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
alatien Re: kolejny frustrat "pełowiec" 11.03.08, 21:53 Czyli na "chamski" post odpowiadasz "chamskim" postem, bo "chamski", a na "chamska" odpowiedz odpowiadasz "chamskim" postem, bo tez "chamska". Coz to za wyzyna moralna ktora pozwala tobie utrzymac taka hipokryzje? Odnosnie swojej "zarozumialosci" to przedstawilem sie tylko abys nie mial przypadkiem zludzen ze jestes jedyny taki madry i wspanialy i ty jeden sam mozesz miec racje. Tak wynika z obu twoich postow, i jesli to zly wniosek to gdzies jest problem z przekazem. A co do MEiL to "najwieksze tradycje" nic nie znacza jesli nie ida za tym konkretne wyniki i projekty. Odpowiedz Link Zgłoś
z1234567 Re: kolejny frustrat "pełowiec" 11.03.08, 22:43 alatien napisał: > Czyli na "chamski" post odpowiadasz "chamskim" postem, bo "chamski", a na > "chamska" odpowiedz odpowiadasz "chamskim" postem, bo tez "chamska". Coz to za > wyzyna moralna ktora pozwala tobie utrzymac taka hipokryzje? zapytaj swojego kolegi od "pisiorkow"... rozumiem Twoje cudzyslowy dookola chamskiego, Wy wyborcy platformy inaczej rozumiecie niektore slowa, np taki 'wyksztalciuch'... bo widzisz, jesli inteligentny czlowiek ma przejsc przez rzeke to przejdzie po kladce, a BARAN po wodzie liczac na CUD... to odnosnie mojego chamstwa, chyba wyczerpalem temat ale dopisze moze jeszcze ze z takim przechodzeniem przez rzeczke jest jak z glosowaniem... :-) > Odnosnie swojej "zarozumialosci" to przedstawilem sie tylko abys nie mial > przypadkiem zludzen ze jestes jedyny taki madry i wspanialy i ty jeden sam > mozesz miec racje. Tak wynika z obu twoich postow, i jesli to zly wniosek to > gdzies jest problem z przekazem. zly wniosek, moze to typowe dla wyborcow PO czytanie bez zrozumienia? no bo gdzie ja cos wiedzialem najlepiej i najmadrzej i wogole tylko mialem racje, gdzie?!?!? uzylem wyksztalcenia inzynierskiego i meil-u dopasowujac sie do kontekstu: "samolot, rysunek techniczny, wyksztalcenie, poglady polityczne" Ty, chyba tylko w celu jaki sam zarzuciles ludziom z meil-u z ktorymi podobno pracowales... (bo nie na temat zupelnie) > A co do MEiL to "najwieksze tradycje" nic nie znacza jesli nie ida za tym > konkretne wyniki i projekty. to tak jak z Gazetą Wyborcza, duzy raban, wartosc nikla... ale jakie to by mialy byc wyniki? wartosciowe ksiazki raczej maja maly naklad poza tym nie wszystkie projekty sa jawne, a uczelnia ma uczyc studentow, projekty sa przy okazji, to zadna miara, no chyba ze z punktu widzenia przeliczalnej mamony... swoja droga to ciekawe gdzie te osiagniecia w polskim lotnictwie, jak nie na meil-u wlasnie w ostatnich latach, ktos wybudowal jakis samolot, albo chociaz szybowiec na innej uczelni? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Był taki jeden baran, Jezus miał na imię 12.03.08, 09:40 i nie głosował na PO. Jesteś bardzo nadpobudliwy jak na umysł techniczny, i ciągle wierzysz w polotke medialną, że Tusk obiecywał cuda. Jako "techniczny" powinieneś byc bardziej sceptyczny i dociekliwy. Jak na razie dajesz dowód inteligencj bazarowej a nie technicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper By dostrzec błędy PiS-u nie trzeba głosowac na PO 12.03.08, 09:30 Wystarczy mieć własna firme lub "liznąc" troszeczkę zarządzanie. Uważasz że student głosujący na PiS to cudo a ten co na PO to baran? ZŻycie zweryfikuje twoje poglądy. Nie wiem na jakiej podstawie wierzysz że PO to partia typowo inteligencka, dlatego że PiS tak powiedział czy moze masz jakiś standard oceniania inteligenckosci. Wiesz co się dla mnie liczy? stosowanie rozumu do realizacji najprostszych spraw, w tym niestety PiS dał ciała, a jak będzie z PO to się zobaczy? Uważasz inne kierunki za pedalskie? nie wiem na jakiej podstawie, ja mam umysł techniczny ale nie odmawiam racji innym, bo mam ten margines, jestem omylny. Facet po trzech kierunkach a nie potrafiący dokonać analizy tego co tusk mówił, he,he,he, po co chłopie czas marnujesz skoro nie uzywasz logiki. Pokaż mi w którym miejscu Tusk obiecywał cuda? ja słyszałem gdy mówił, że Polske stac na cud na miare Irlandii, nie słyszałem by mówił ze jest cudotwórcą, rozwinał to co mówił w 2005, wtedy przegrał z populistycznym kłamstwem PiS-u. Tez uważasz że nikt ci nie wmówi że czarne jest czarne? Masz takie prawo wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
irotom Re: one mają strzec polskiego nieba 11.03.08, 13:22 Jasne.. mozesz prosze dac namiar z dokumentacja techniczna potwierdzajaca lepsza bezawaryjnosc F-16. Aha.. i skad te 5-6 godzin? Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Podobno grippeny i mirage sa bezawaryjne i nówki 11.03.08, 13:41 a block 52+ to starocie:)))tylko kilka krajów na nich lata Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Podobno grippeny i mirage sa bezawaryjne i nó 11.03.08, 13:43 Jednosilnikowy samolot na dzień dzisiejszy to pomyłka. To jest dobre jedynie do defilowania przed biskupami. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Jakos amerykanie sobie radzą, izrael też 11.03.08, 13:50 ten model uzywa tylko kilka państw, albo czegos nie wiemy albo nie umiemy. Nie słyszałem opinii ekspertów na ten temat, chociaz słyszałem opowiadania nawet pilotów że to starocie, szczególnie tych co śmigają na "nówkach" MIG-ach. Jak się nie ma co powiedzieć to często sie mówi byle co, a plotka żyje własnym życiem. Dziwne że u nas akurat nie działają, sprzedali nam takie co nie umieja latac? Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Dlaczego tak gardzisz ludźmi? 11.03.08, 16:00 Nawet ich nie znasz, a ja miałem okazje ich szkolić. Mógłbys się troche od nich nauczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Jeżeli nie masz nic do powiedzenia to zamilcz 12.03.08, 08:48 Kogo szkoliłem, gdzie i kto mnie szkolił jest sprawą wtórną, nie byłem i nie jestem mundurowym, nie pracuję w polskiej instytucji ani firmie. Pracuję w międzynarodowym gronie i tacy jak ty mnie śmieszą. Baw się dalej w zasikanej piaskownicy jak Kaczyński i pilnuj wiadereczka by ci nie zabrali.Jesli tobie szkolenie kojarzy się tylko z bejsbolem to juz obwiniaj o to rodziców, szkołę, kościół a głównie swoje lenistwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kerrmit20 Ale jesteś frustrat jak odp. po takim czasie:) 12.03.08, 12:41 powiem ci jedno: spieprzaj dziadu Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Zostawiłbym jednostkę reprezentacyjna i orkiestrę 11.03.08, 13:33 Prezydent lubi defilady i Rydzyk czuje się dowartosciowany. Po co nam jakies czołgi samoloty i okręty, szkoda kasy. A propos tarczy, amerykanie chca u nas zainstalowac wyrzutnie na kilka pocisków a nie żadną tarczę. Żywotnośc takiej bazy to kilkanascie sekund, potem juz niepotrzebna, radary w Czechach sa bardziej łakomym celem. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Przestańcie narzekać jak stare baby na targu 11.03.08, 12:58 Myśliwiec to skomplikowana maszyna i jako taka miewa awarie. Robienie z tego sensacji nie służy nikomu oprócz dziennikarzy. Ten nagłówek to nic innego jak prowokacja do kolejnego gadania w stylu "USA sprzedała nam szmelc, a my jak zwykle daliśmy się nabrać". Zgadzam się, że nowe MIGi są równie dobre, ale niestety są radzieckie. Nie kupuje się broni od potencjalnego wroga. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Przestańcie narzekać jak stare baby na targu 11.03.08, 13:39 Samoloty pasażerskie podobnie, ale nie psują się jak ta amerykańska jednorazówka. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Te jednorazówki dużo zamieszania w świecie zrobiły 11.03.08, 13:44 A z tego co sie orientuję, inne tej klasy zachowuja się podobnie, im więcej elektroniki tym wiecej różnych anomalii wymagających kompensacji. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: Przestańcie narzekać jak stare baby na targu 11.03.08, 13:56 cloclo80 napisał: > Samoloty pasażerskie podobnie, ale nie psują się jak ta amerykańska jednorazówk > a. Samoloty pasażerskie nie mają takich osiągów jak myśliwce. Pracują przy wielokrotnie mniejszych obciążeniach i przyspieszeniach. Nie mają elektroniki odpowiedzialnej za systemy uzbrojenia, radaru itp. W czasie lotu nie wykonują pętli czy innych złożonych manewrów. To tak jakby porównywać bolid formuły I ze zwykłym autem. Bolid wymaga ciągłej pracy mechaników i zmiany opon co kilka okrążeń, ale w odróżnieniu od typowego samochodu jest w stanie osiągać nieprawdopodobne wyniki w czasie wyścigu. Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 12:59 samoloty szroty RP zakupila i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
1tadeusz1 Latające złomy 11.03.08, 13:02 nie dość że niezdolne do latania to jeszcze powybijają naszych lotników . Co z tym naszym krajem dzieje . Europa już dawno przegoniła Stany w uzbrojeniu a my stale wpatrzeni w durnych jankesów . Odpowiedz Link Zgłoś
alatien Re: Latające złomy 11.03.08, 14:19 Mozesz zacytowac jakies zrodla? Jakie Europejskie uzborjenie "dawno przegonilo" Amerykanskie? Ja znam pare przykladow, ale to glownie okrety wojenne (np. la Fayete), smihlowce (NH 90, EH101) czy czolgi (Leopard 2A6). W samolotach wojskowych to USA nadal "prowadzi" z F-22, F-35 STOVL, B-2 czy C-17. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pantau07 Re: Latające złomy 11.03.08, 16:44 Poco nam wogole Jaszczompy,chyba tylko do ladowania awaryjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 13:04 Myślę, że w zamian za tarczę antyrakietową Amerykanie powinni zabrać swoje F-16 z powrotem :) smok Odpowiedz Link Zgłoś
syczak wprowadzić wizy dla obywateli USA 11.03.08, 13:06 w podziekowaniu za wspaniałe samoloty i żeby się tu jankeska hołota nie rozpychała. Lata trwało zanim sovietow się pozbyliśmy, a teraz uSSmani się z rakietami wpychają Odpowiedz Link Zgłoś
plus_minus_zero jest tam chociaz jeden sprawny, nie mowiac o 11.03.08, 13:06 w pelni sprawnym? Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 13:08 trezeba bylo kupic porzadny sprzet produkcji rosyjskiej ktory sie nie psuje , uzywacie jakos 25-letnich migow 29 i jakos sie nie psuja a tak macie co macie su -37 pl.youtube.com/watch?v=1GdfnTLKcvM Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 13:12 Nie psują się, bo o tym w "Prawdzie" nie piszą? :D Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
irotom Re: F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 13:24 Hmmm.. a mozesz cos napisac o 'cofnieciu' polowy F16 do usa w polowie drogi do Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
lukin Re: F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 13:22 Migi się psują, Su-37 to nierozwijany już prototyp, a Rosjanie nie startowali w przetargu. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 14:21 lukin napisał: > Migi się psują, Su-37 to nierozwijany już prototyp, a Rosjanie nie startowali w > przetargu. ******************************* Sprzęt miał być z krajów NATO. No tak, ale Francja (Mirage) należy jedynie do struktur politycznych paktu, a Szwecja (Gripen) wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 17:30 > Sprzęt miał być z krajów NATO. No tak, ale Francja (Mirage) należy > jedynie do truktur politycznych paktu, a Szwecja (Gripen) wcale. to sie po ludzku nazywa "ustawiony przetarg" :) to tak, jakbym ci powiedzial "mozesz kupic dowolny samochod, ale ma miec 43-45 kW mocy, silnik miedzy 1240 a 1245 ccm, dlugosc 350-355 cm, benzynowy, homologowany na cztery osoby, produkowany w Polsce" - chocbys nie wiem co robil, musisz kupic taki, jak moj :) Odpowiedz Link Zgłoś
tomeyk Re: F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 14:02 a jakikolwiek seryjny SU-37 (czyli modernizacja SU-27 oblatanego w 1977 roku - tylko 3 lata nowszy od F-16) został wyprodukowany? Bo z tego co słyszałem, to już w ogóle się z tego programu wycofują. A ogólnie co do kupowania rosyjskiego sprzętu - kupić i wyjść jak Algieria, która właśnie oddaje zakupione od Rosji MiG-i ze względu na niezadowalającą jakość? (a podobno miały być nowiutkie - tylko co i rusz okazywało się że mają zużyte części ze starych maszyn). Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 15:40 Jest troche z Algerija nie tak. Same samoloty byli wyprodukowane w czasach 80-ch. Ale zmodernizowane. Kadlub napewno byl nie nowy. Dlatego i cena ich zadowolala. Ale wszystko co sie dzialo, bylo powodem konkurecii z Francia. Nawet kontrakty gazowe sie zachwiali. Ale wlasnie niedawno goscil u nas prezydent Algerii i wszystko wrocilo na stare tory. Migi czesciowo troche wiecej cos tam zmodernizuja, a i nowe kontrakty dostalismy. A porownani Su i Migow sa nieprawidlowe. To samoloty do roznego zapotrzebowania. Mig raczej dla malych odleglosci, a Su dla bardziej rozleglych przestrzeni, potem Mig od Su jest bardziej tani w obsludze naziemnej. W porownaniu do F16 malo sie czym rozni. Tylko sczegolami. Koszty utrzymania sa u F wyzsze. Odpowiedz Link Zgłoś
tomeyk Re: Wspaniałe te rosyjskie Su 11.03.08, 14:15 No ale jak kupić coś, co nie istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
pantau07 Re: F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 16:53 Misza kupuje ale z pilotem. Odpowiedz Link Zgłoś
welcometopoland Super k... ! O tej porze jechałem kolo Okecia 11.03.08, 13:12 Szkoda ze nie przypierd.. w nowy-lapowkarski terminal Odpowiedz Link Zgłoś
pilsko1 F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 13:15 Pociśli nam złom i rżną głupa. Odpowiedz Link Zgłoś
agnostic5 F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 13:21 Polacy zrobili interes 1000-lecia kupując amerykański złom. A mądrzy Czesi kupili Gripena... Odpowiedz Link Zgłoś
tomeyk Re: F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 14:08 cyt: "Już przy przylocie do Czech trzy z sześciu samolotów JAS-39 Gripen miały poważne problemy techniczne - poinformował w czwartek największy czeski dziennik "Mlada fronta Dnes". Chodzi o pierwszą partię z dostawy w sumie 14 wypożyczonych przez Czechy od Szwecji nowoczesnych myśliwców czwartej generacji. Czeska armia odmówiła przyjęcia trzech samolotów, u których wystąpiły - jak napisał dziennik - poważne problemy z łącznością i nawigacją. W piątek do miasta Czaslav, na którego lotnisku wojskowym powstaje baza dla gripenów, przybędą szwedzcy specjaliści. Czechy wypożyczyły od Szwecji 14 gripenów na dziesięć lat. Wartość kontraktu, któremu towarzyszy program offsetowy o wartości 130 proc. ceny maszyn, wynosi prawie 20 miliardów koron, tj. ok. 3 mld złotych. "Jeden z największych kontraktów zbrojeniowych czeskiej armii był od początku przedmiotem krytyki. Policja badała podejrzenia o korupcję, ale nie udało się ich potwierdzić" - napisała "MF Dnes". Dziennik podał, że elektronika NATO, w jaką wyposażono samoloty na życzenie Czech, nie jest skorelowana z komputerem samolotu i czescy piloci nie mogą, jak na razie, latać gripenami w trudnych warunkach klimatycznych - niesprawny jest specjalny system nawigacyjny, naprowadzający maszynę na lotnisko bez względu na złą widzialność. Minister obrony Karel Kuehnl zapewnił, że operacyjne użycie samolotów, po niezbędnych regulacjach i dostrojeniu urządzeń, będzie możliwe już w czerwcu. (PAP)" Odpowiedz Link Zgłoś
pantau07 Re: F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 16:58 Czechy maja dachowe obsrance to im wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 13:23 Gdyby MIG-i się w takim samym stopniu psuły - to nieprzychylna Rosji prasa (tytuły można wymieniać) natychmiast zrobiła by z tego użytek. Skoro nie robi - to znaczy nie jest z nimi tak źle. Wiadomo, że nie można się opierać na MIG-ach, gdyż jak słusznie tu zauważył jeden z Przedmówców - nie bierze się broni z przeciwnego obozu. Ale zamiast kupować za ciężką kasę przestarzały złom i szmelc w postaci F-16 (jeśli szukamy analogii: to jest generacja MIG-21, a więc technika archaiczna) można było się wyposażyć w podobno znakomite Grippeny. Odpowiedz Link Zgłoś
tu-166 Re: F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 14:38 O czym ty mówisz to, że Migi się psują to żaden njus - to standard. O awaryjności mogą również świadczyć godzinowe resursy eksploatacji - Płatowiec - F-16 - około 8.000 godzin lotu MiG-29 - około 4.000 godzin lotu Silniki - F-16 - około 6.000 godzin lotu MiG-29 - około 2.000 (!) godzin lotu Dodatkowo - koszty eksploatacyjne (przede wszystkim paliwo) MiGa są prawie 100% wyższe od kosztów eksploatacyjnych F-16. Mam tutaj na myśli koszt godziny lotu MiGa-29, który waha się w okolicach 60 tys. złotych. Dodatkowo te ruskie cuda techniki reprezentują "ekonomiczny" poziom elektroniki, radaru i pocisków ze wczesnych lat 80. Jak się nie znasz to się nie wypowiadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 21:02 bobcat0210 napisał: Wiadomo, że nie > można się opierać na MIG-ach, gdyż jak słusznie tu zauważył jeden z > Przedmówców - nie bierze się broni z przeciwnego obozu. no tu zalezy kto z kim zamierza walczyc!pewnie Polska chce zmierzyc sie z Rosja i zaopatruje sie z tego powodu w USA ;)))A moze ma zamiar przylaczyc sie do jankesow w wojnie z Rosja? W kazdym badz razie Wegrzy(NATO!) nie zamierzaja ni pierwszego ni drugiego skoro zakupili 20 sztuk mysliwcow(nie pamietam jakich),jak i Grecja tradycyjnie zaopatrujaca sie w rakiety i inny sprzet z Rosji.Tak ze z tym zaoptrywaniem roznie bywa,ale jak widac NATO daje raczej wolna reke,no moze rekomenduje! W Polsce po prostu poszli za moda na amerykanskie,ktora pozostala nam z socjalizmu i do dzis nie przepadla,takie dzieciece zachlysniecie sie z zachwytu.Dodac mozna lapowki i inne faktory ale nie jakies tam standarty NATO i solidarnosc obozowa. ps:trzeba wspomniec jakie klopoty ma Wenezuela z amerykanskimi samolotami kupionymi w czasach przyjazni a uziemionych po ochlodzeniu stosunkow,identyczna sytuacja w Iranie,wiec jak sie sprawy potocza za 10,20 lat nikt nie gwarantuje,a szmelc pozostanie nb.Rosja nam nie odmawia czesci zamiennych ,remontow czy nawet zakupu nowego sprzetu,to my rezygnujemy,czy slusznie?pytanie retoryczne,za to z janesami jak widac roznie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
giuseppe53 to niech g.wniana gazeta wyprodukuje samolot 11.03.08, 13:24 skoro to takie łatwe ;-D A potem wytłumaczy dlaczego to super radziecko-rosyjskie migi,su itd. dostały od Amerykanów wp... na całym świecie. Rosjanie są w stanie wyprodukować pojedyńcze egzemplarze (patrz Buran, Miria) nie są w stanie produkować urządzeń seryjnych gdzie egzemplarz #512 jest identyczny jak egzemplarz #34. Zobaczcie sobie amerykańską flotę powietrzną samolotów C-5 we Frankfurcie albo Ramstein albo film o którymś z lotniskowców US Navy a potem piszcie bajki. To już lepiej weźcie se na celownik cuda waszego super przywódcy ConDonka. Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: to niech g.wniana gazeta wyprodukuje samolot 11.03.08, 13:29 gdzie niby dostaly te migi w iraku ? nie rozsmieszaj mnie chyba nie bierzesz powaznie walki kilku niwyszkolonych arabusow na 29 w przestrzeni calkowicie opanowanej przez awacsy i amerykanow. Jedynie wieksze masowe walki powietrzne migow ze sprzetem zachodnim byly podczas wojny w korei gdzie rosyjskie migi-15 zmasakrowaly amerykanskie sabre Odpowiedz Link Zgłoś
telefax Migi vs efy 11.03.08, 13:49 Ja również nie bagatelizowałbym rosyjskich mysliwców. Jest jednak duże ale. Rosjanie nie gwarantują dostawy części zamiennych. Z tych MIGów 29, które mamy, tylko część lata, bo inne musiały być rozkładane, by uzyskać właśnie części zamienne. I tu jest pies pogrzebany. siodła Odpowiedz Link Zgłoś
kerrmit20 Właśnie przez te awacsy migi zawsze dostana w d.. 11.03.08, 14:13 wojna w Korei to inna bajka, to jeszcze czasy walki manewrowej a nie teraz odpalasz rakiete i zmykasz i wygrywa ten kto ma lepszy radar i elektronike Odpowiedz Link Zgłoś
asimek Do nauki gamoniu! Do książek! 11.03.08, 15:37 670 zniszczonych Migów 15 przeciwko 90 F-86!!! Rzeczywiście prawdziwa masakra! Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Do nauki gamoniu! Do książek! 11.03.08, 15:59 Nic nie pomyliles? Bo wtedy cala armija radziecka tylu nie miala. Nawet wyprodukowac po wojnie taka ilosc, a cos tam jeszcze w tam tych latach latalo nad Polska czy Wiegrami przeciez, bylo nie mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
asimek Re: Do nauki gamoniu! Do książek! 11.03.08, 18:24 Miała, miała. Tych maszyn wyprodukowano kilkadziesiąt tysięcy sztuk. Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: Do nauki gamoniu! Do książek! 11.03.08, 20:39 Wystarczy poguglować, www.rt66.com/~korteng/SmallArms/sabremig.htm lub www.aviation-history.com/mikoyan/mig15.html rzeczywiście, liczby podają różne ale bardzo zbliżone i stosunek zestrzeleń jak 1 do 8 na korzyść Amerykanów, ale podkreślają też, że nie wynikało to z różnicy między samolotami, które miały zbliżone parametry, ale z drastycznie słabego wyszkolenia chińskich pilotów. Odpowiedz Link Zgłoś
lelontm2 Re: to niech g.wniana gazeta wyprodukuje samolot 11.03.08, 15:54 Racja. Najlepiej bylo kupic samoloty niemieckie, bo one tlukly rosyjskie w czasie drugiej wojny. Albo francuskie bo byly dobre w czasie pierwszej. Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: to niech g.wniana gazeta wyprodukuje samolot 11.03.08, 13:33 jedynym waszym wyjscie jest zakupienie nowoczesnych samolotow typu su 30 mki pl.youtube.com/watch?v=EgdhjJfeLqs&feature=related mig 29ovt pl.youtube.com/watch?v=PWLYTAYG-9U&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: to niech g.wniana gazeta wyprodukuje samolot 11.03.08, 13:54 Polska aktywnie uczestniczy w działaniach NATO i potrzebuje samolotów myśliwskich z prawdziwego zdarzenia a nie atrap, które potrafią albo uciec z pola walki do sąsiedniego kraju albo funkcjonować jako mięso armatnie, służące do masowego zestrzeliwania - jak to ma miejsce z samolotami rosyjskiej produkcji. Maszyny rosyjskiej produkcji mogą sobie kupować kraje, które lotnictwa bojowego praktycznie nie potrzebują - jak na przykład Meksyk - jednak chcą je posiadać, ponieważ w dzisiejszym świecie lotnictwo bojowe po prostu mieć wypada, choćby ze względów prestiżowych. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 13:31 Tak, dostały wp...l. Na przykład w Wietniamie albo wcześniej w Korei, gdzie niepodzielnie królowały w powietrzu a Phantomy (Wietnam) czy F-86 Sabre (Korea) zmykały przed nimi gdzie pieprz rośnie. Zanim się coś publicznie napisze - warto się zapoznac z faktami. Inaczej się łatwo narazić na śmieszność. Odpowiedz Link Zgłoś
dydol5 F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 13:32 tak to jest jak sie kupuje wychodzacą technologie , a samoloty z zapasuw. Stały sobie zakonserwowane na pustyni wcisnieto kit ze sa nowe i teraz mamy problemy. Wszyscy fachowct twierdzili ze najlepszy był Gripen, mniej obsługi naziemniej , zaawansowany technicznie samolot nowej generacji. Nawet ruskie samoloty tak sie nie psuły jak demobil z USA. Ale cóż sa generałowie którzy maja fajne jachty motorowe rodem z USA maj frajde z pływania a piloci watpliwą frajde z latania Odpowiedz Link Zgłoś
steinway Re: F-16 awaryjnie lądował na Okęciu 11.03.08, 13:39 Pozbyć się tego złomu!! Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ...Cos za czeste......... 11.03.08, 13:37 klopoty z tymi samolotami. Odpowiedz Link Zgłoś
mustangmac Pitolicie Hipolicie 11.03.08, 13:42 Przestancie sie podniecac, oczywiscie inne samoloty to lataja po setki godzin i nic sie nie dzieje tylko nasze F-16 to szajs. GW jak zwykle z byle g.... robi sensacje, a wy lykacie jak pelikany. Tutaj to sa jakies drobne usterki, ktore zdazaja sie w "wyzylowanym" sprzecie, to tak jak w sporcie motorowym, zywotnosc jego jest bardzo krotka, dluzej sie przy nim dlubie niz korzysta. Nie narzekajcie, mamy dobre samoloty. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Pitolicie Hipolicie 11.03.08, 13:44 Samolot jednosilnikowy z założenia jest do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
mustangmac Re: Pitolicie Hipolicie 11.03.08, 13:57 cloclo80 napisał: > Samolot jednosilnikowy z założenia jest do dupy. Dwusilnikowe sa nam niepotrzebne, sa drozsze w zakupie i utrzymaniu Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: mustangmac 11.03.08, 13:51 mustangmac napisał: > Pitolicie Hipolicie > Przestancie sie podniecac, oczywiscie inne samoloty to lataja po setki godzin i > nic sie nie dzieje tylko nasze F-16 to szajs. GW jak zwykle z byle g.... robi > sensacje, a wy lykacie jak pelikany. Tutaj to sa jakies drobne usterki, ktore > zdazaja sie w "wyzylowanym" sprzecie, to tak jak w sporcie motorowym, zywotnosc > jego jest bardzo krotka, dluzej sie przy nim dlubie niz korzysta. Nie > narzekajcie, mamy dobre samoloty. To ty pitlisz glupoty. Dalismy sobie wcisnac kit i szmelc! Odpowiedz Link Zgłoś
mustangmac Re: mustangmac 11.03.08, 13:59 wet3 napisał: > mustangmac napisał: > Pitolicie Hipolicie > > > Przestancie sie podniecac, oczywiscie inne samoloty to lataja po > setki godzin i > > nic sie nie dzieje tylko nasze F-16 to szajs. GW jak zwykle z byle > g.... robi > > sensacje, a wy lykacie jak pelikany. Tutaj to sa jakies drobne > usterki, ktore > > zdazaja sie w "wyzylowanym" sprzecie, to tak jak w sporcie > motorowym, zywotnosc > > jego jest bardzo krotka, dluzej sie przy nim dlubie niz korzysta. > Nie > > narzekajcie, mamy dobre samoloty. > > To ty pitlisz glupoty. Dalismy sobie wcisnac kit i szmelc! To sie nazywa konstruktywna krytyka to co proponujesz?? Nie, nie odpowiadaj, oczywiscie wszystko lepsze od F-16, ehhh krzykaczy tutaj nie brakuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: mustangmac 11.03.08, 20:45 Należało w ogóle zrezygnować z zakupu, ale to niemożliwe żeby Polska nie miała Jaszczembia Odpowiedz Link Zgłoś
pawka55 Amerykanska technologia: 11.03.08, 13:49 F16 doskonale wpisuje sie w "przedzial niezawodnosci' produktow amerykanskiej wojskowej awiacji. Dzisiaj podano, ze wlasnie "odstawiono do garazu" samoloty pierwszej generacji wyprodukowanej wg. technologii "stealth", czyli te nieuchwytne dla radaru. Z 59-ciu samolotow F-117s rozbilo sie siedem, z tego zaden w czasie dzialan bojowych. Pytanie za dziesiec punktow: Czy jakosc amerykanskich samolotow bojowych poprawia sie, czy pogarsza, skoro obecnie polowa z nich nie moze bezawaryjnie przeleciec Atlantyku? Polak z US Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Amerykanska technologia: 11.03.08, 15:06 Ten samolot od początku był konstrukcją nieudaną, a to z tych powodów, ponieważ wyprzedził swój czas, a konkretnie - możliwości koputerów, które kontrolują jego stabilność w locie. Dzisiejsze samoloty bojowe konstruowane są ze świadomie zaburzoną stabilnością: taki swego rodzaju celowo popełniony błąd. Służy on przede wszystkim zwiększeniu manewrowości samolotu. Niestety - ceną, którą się za to płaci jest drastyczne zwiększenie trudności pilotażu. W przypadku F-117 pilotaż jest wręcz całkowicie niemożiwy bez udziału zaprojektowanych dla tego samolotu komputerów, które odpowiadają za kontrolowanie stabilności w locie. To prawda - F-117 miało wiele awarii, ponieważ kiedy pojawi się usterka komputera stabilizującego lot, pilotaż jest wręcz niemożliwy. Niemniej należy pamiętać, że F-117 to samolot l. 80' - dekady w której możliwości sprzętu komputerowego są nieporównywalnie mniejsze niż obecnie. Świadczy o tym sukces F-22, który skonstruowany jest w oparciu właśnie o tę koncepcję "wymuszonej niestabilności". Można więc sądzić, że F-117 przejdzie do historii przede wszystkim jako jedno wielkie studium projektowe, podczas którego zebrane doświadczenia doprowadziły do powstania F-22. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
zz26 do pawki 11.03.08, 15:34 polowa czeskich grippenow nie przeleciala baltyku to co proponujesz moze bedziemy latac boeingami 747 bo wiekszosc bezawaryjnie baltyk przeleci a wrog z ich smiesznymi awaryjnymi mysliwacami nam nic nie zrobi tak 2 razy przelecimy atlantyk i wszystkie spadna Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: Amerykanska technologia: 11.03.08, 20:48 pawka55 napisał: > radaru. Z 59-ciu samolotow F-117s rozbilo sie siedem, z tego zaden w > czasie dzialan bojowych. Jeden został zestrzelony przez Serbów w czasie interwencji w sprawie Kosowa w 1999 Odpowiedz Link Zgłoś