1sybilla1 Śląsk po II wojnie dla Steinbach 22.03.08, 10:35 Śląsk po II wojnie dla Steinbach - to jej obsesja. Z tamtych stron pochodzi jej ojciec. Ale ona urodziła się na Kaszubach w Rumii. To powinna przeczytać Steinbach - to są fakty historyczne Po zakończeniu II wojny światowej prawie cały niemiecki Śląsk (wraz z Pomorzem Zachodnim, częścią Brandenburgii i Prus Wschodnich) przekazany został Polsce na mocy decyzji Wielkiej Trójki w zarząd. My straciliśmy ziemie wschodnie i północne. Pozostałe przy Niemczech fragmenty Prowincji Śląskiej włączono do Brandenburgii i Saksonii. Pozostająca jeszcze ludność niemiecka, a gdzieniegdzie czeska (w sumie kilkaset osób), została przymusowo wysiedlona, a na jej miejsce sprowadzono przesiedleńców zza nowej granicy na wschodzie, głównie z Wołynia, wschodniej Galicji i Wileńszczyzny oraz mieszkańców Polski środkowej. Jedynie na Górnym Śląsku pozostała część miejscowej ludności, tzw. autochtonów. W 1947 roku w ramach Akcji "Wisła" przesiedlono na Dolny Śląsk także część przymusowo wysiedlonych Ukraińców i Łemków. Armia Czerwona przekazywała stopniowo od 1945 roku miejscowości i obrabowane zakłady, czasem jednak także zabierała, np. Świętoszów z poligonem. W Legnicy znajdowało się dowództwo Północnej Grupy Wojsk Radzieckich. Tuż po wojnie władze PRL zakładając iż ludność śląska jest niemiecka, poddawała ją procesowi wyboru i decyzji kim chcą zostać polakami czy Niemcami. Do końca lat 40. XX wieku z Górnego Śląska wyjechało 0,3 mln osób, lecz w dalszym ciągu Ślązacy uważani byli za zgermanizowanych Słowian. Władze sowieckie od 1945 roku rozpoczęły niektóre grupy ludności Śląska (części niemieckiej) wywozić do ZSRR, do niewolniczej pracy. Także w Polsce mieszkańcy Śląska byli prześladowani (między innymi w obozach w Swietochłowicach i Siemianowicach). Wysiedleni byli Polacy a nie Niemcy. Polaków wysiedlonych (wypędzonych) ze wschodu i północy było około 3 mln. Niemców wysiedlonych (wypędzonych) było de facto kilkaset. Reszta to uciekinierzy i zbrodniarze wojenni a nie wypędzeni. Ich było 1 milion - wg Steinbach ci ludzie to "wypędzeni". Odpowiedz Link Zgłoś
cajmero Re: Śląsk po II wojnie dla Steinbach 22.03.08, 12:36 nie taka prawda jest do końca. Poczytaj sobie człowieku o mniejszości niemieckiej w Polsce i poczytaj materiały, jak przesr...mieli ci ludzie, ale w Wałbrzychu powstało pierwsze Stowarzyszenie. Lepiej myślcie, co zrobić, aby mieć taki poziom życia i gospodarki jak RFN, mieć taki komfort życia jak tam a nie ciągle szukać wszędzie winy, tylko nie u siebie. Ps: już mieliśmy Skubiszewskiego, też autoryteta, czy Mazowieckiego, Stelmachowskiego czy Chrzanowskiego i co oni zrobili i gdzie jest powiedziane, że oni maja racje. Racje ma ten kto ma siłę i władzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kap0 Zapomnijmy o Steinbach 22.03.08, 10:35 Pierwsze niemcy "widoczny znak" pokazali juz kilka razy . Ostatni raz w 39-tym roku .Drugie dlaczego ten "profesor" porownuje profesora Nowaka do Steinbach? Steinbach klamie. Niech ten pan powie gdzie profesor Nowak klamie. Jezeli tego nie zrobi to on jest takim samym klamca jak Steinbach Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Zapomnijmy o Steinbach 22.03.08, 13:24 kap0 napisał: > Pierwsze niemcy "widoczny znak" pokazali juz kilka razy . Ostatni raz w 39-tym > roku .Drugie dlaczego ten "profesor" porownuje profesora Nowaka do Steinbach? > Steinbach klamie. Niech ten pan powie gdzie profesor Nowak klamie. Jezeli tego > nie zrobi to on jest takim samym klamca jak Steinbach Kazdy srednio inteligetny czlowiek wie, kiegy i gdzie nowak klamie, jezeli ty tego nie widzisz, to znaczy, ze jestes glupcem, albo tak jak sam siebie okreslasz, jestes takim kapo-gestapo dla kazdego Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma piaskowy Dziadek nie ma racji ! Milczysz tzn. się 22.03.08, 10:39 zgadzasz ! Niech bierze przykład z Zydów, przy najmniejszej próbie urażenia ich dumy, lub interesu, podnoszą rejwach ! Porównywanie Nowaka z E. Steinbach też jest chybione, Ona, ma poparcie rządu Niemiec, a Nowak ? To człowiek prywatny. Powstaje natomiast pytanie dlaczego koścół go poiera? "Wypędzeni" ? Co to za określenie ? Zostali decyzją aliantów, po przegranej przez nich wojny wysiedleni. Polska, jako ofiara ich agresji została beneficjentem. Odpowiedz Link Zgłoś
joskowicz Klasyczny przykładzik perfidii-niby nie popiera 22.03.08, 10:43 oskarżania konkretnej osoby ale "oskarża" cała niewygodna grupę - Polaków (prawdziwych - czyli w odróznieniu od tych co udaja "Polaków") ... . -maaac napisał: > Ale skąd wiecie że to on? > > No nie mam najmniejszej wątpliwości, że najwięcej byłych UBeków jest > wśród "Prawdziwych Polaków" ale konkretne oskarżenia wobec konkretnych > ludzi powinny być popierane konkretnymi dowodami. Więc jeszcze raz > skąd to wiecie? Bo na razie wygląda mi to na oskarżenia na poziomie > pomówień byłego min. Z. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Klasyczny przykładzik perfidii-niby nie popie 22.03.08, 10:54 Nie mam najmniejszych wątpliwości, że Ty tylko udajesz "Polaka". Bo jakbyś nim był, widziałbyś różnicę pomiedzy prawdziwymi Polakami, a "Prawdziwymi Polakami". Odpowiedz Link Zgłoś
joskowicz Re: Klasyczny przykładzik perfidii-niby nie popie 22.03.08, 11:12 Ja jestem Polakiem i jestem z tego dumny. Ty pewnie jak zwykle będziesz swoje pochodzenia a co gorsza swoja przynależnośc cywilizacyjną ukrywał -kultywując wyjatkową tradycję... . Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Klasyczny przykładzik perfidii-niby nie popie 22.03.08, 11:24 joskowicz napisał: > Ja jestem Polakiem i jestem z tego dumny. > Ty pewnie jak zwykle będziesz swoje pochodzenia a co gorsza swoja przynależnośc > cywilizacyjną ukrywał -kultywując wyjatkową tradycję... . Czemu Rydzyk (Goldfinger) i Nowak (Dzyndzelbaum) ukrywają swoje pochodzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Klasyczny przykładzik perfidii-niby nie popie 22.03.08, 13:44 Myślisz że ci odpowie? Przecież sam się podpisuje Joskowicz. Nawet w ten sposób nie ukrywa swojego pochodzenia. Ech ci renegaci - udający "Prawdziwych". Odpowiedz Link Zgłoś
pudzianpolskagora Re: Klasyczny przykładzik perfidii-niby nie popie 22.03.08, 13:47 Tak myślałem jako "dumny" przedstawiciel TEJ cywilizacji będziesz raczej kultywował wyjatkowa tradycję ... . Odpowiedz Link Zgłoś
joskowicz Wyższy "poziom" perfidii-najpierw przypisywanie... 22.03.08, 10:59 odpowiedzialnosci za niemiecką zbrodnię a przy okazji konstruwanie tez o wyssanym z mlekiem matki zbrodniczym charakterze Polaków a potem juz przez kogo innego łaskawe stwierdzenie iz były nie tylko takie (1600) stodoły jako ... wyraz "wdziecznosci" A potem oczywiscie dobitny udział w upokarzającym spektaklu , będącym swoistym ohydnym zwieńczeniem tej plugawej akcji ... . Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: No to Wajdzik-presentation byl SBekiem! 22.03.08, 10:45 no wlasnie! Tez chcialbym to wiedziec bo oskarzac jest latwo...Ale skolei wiele razy presentation o to pytalem i....natychmiast znikal z forum. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: No to Wajdzik-presentation byl SBekiem! 22.03.08, 10:55 Czyli mamy poszlaki ale nie mamy faktów? Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: No to Wajdzik-presentation byl SBekiem! 22.03.08, 13:41 najprosciej, zeby sam sie wypowiedzial. ale nie chce.... Odpowiedz Link Zgłoś
libertyni Liberałowie i libertyni 22.03.08, 10:51 Liberałowie i libertyni - to do Was ten komentarz adresuję, bo w swojej ślepocie politycznej by odrzucić zastrzeżenia proponowane do ustawy tracicie zdrowy rozsądek. Dobrze, że w koalicji jest PSL - jest tam trochę zdrowego chłopskiego rozumu. Już nawet w gazetach pisze się nie Wrocław a Breslau, nie Opole a Oppeln, nie Gdańsk a Danzig. Już widzę te idiotyczne uśmieszki Geremka i innych parlamentarzystów. Oni chyba sami wspierają Steinbach. Geremek podobnie jak i ona chce budować Europejskie Centrum Kultury w.... Paryżu. Wracamy do wątku. Całe wybrzeże i Śląsk stać by się mogło regionem administrowanym przez Niemcy. Przypomnijmy sobie wszyscy trochę przynajmniej faktów z historii. (Tego nigdzie nie ma poza Polską). Śląsk - to ziemia polska. Herb Śląska wywodzi się z rodowych herbów Piastów Śląskich. Po raz pierwszy wizerunku orła użył na swej pieczęci książę Kazimierz I opolski w 1222 roku. Jest to też najstarszy wizerunek orła jako godła książęcego na ziemiach polskich. Na ziemiach Dolnego Śląska używano w herbie czarnego orła w złotym polu z białą przepaską na skrzydłach, dodatkowo z białym krzyżem pośrodku, natomiast ziemie Górnego Śląska przyjmowały na ogół orła złotego w błękitnym polu, na późniejszych wyobrażeniach tarcza przegrodzona jest w połowie ostrzem kosy, poniżej którego znajdują się górnicze kilof i młot. Barwy ziem powiązane są z kolorystyką ich tarcz herbowych. Dolny Śląsk używa koloru złotego i czarnego, Śląsk Górny złotego i niebieskiego. W czasach pruskich jednolita prowincja śląska używała flagi z białym, poziomym pasem u góry i żółtozłotym u dołu. W tradycji przyjęło się, że herb i barwy dolnośląskie używane są jednocześnie jako symbole Śląska jako całości. Przez dziesiątki lat komuna eksploatowała te ziemie ale i trzymała je w garści. Natomiast liberałowie Tuska wystawiają ją na licytację polityczną w Brukseli. Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma w heraldyce jesteś mocny i chwała Ci, za to. 22.03.08, 11:23 Natomiast część Polski tzn. Ziemie Zachodnie tracimy, dzień po dniu, nie per manu militari, a ekonomicznie bo....jesteśmy słabsi a przede wszystkim słabsi pod wzgledem cywilizacyjnym, i społecznym (obywatelskim). Cała idea Unii to interes niemiecki. Możemy tak jak braciszkowie sie naburmuszyć i tonąć (powiedzmy z honorem). A możemy, tak jak Tusk to widzi, starać się ratować indywidualnie: podnosić kwalifikacje i jednoczyć się z Unią, w której jedyny dla Polski jako całości ratunek. Ale ilu Polaków ma kwalifikacje aby zasaiadać we władzach Unii ? Polacy, to warchoły nie potrafią jak Żydzi przetrwać, w diasporze jako naród. Co mnie łączy z Hojarską, Beger, Nelly, Kaczńskimi ? Język, bo nie kultura. Moja rodzina była dziesiątkowana przez powstania, przez lagry i co, co ? Czy przez to "Polska" jest bardziej zwarta, mocniejsza ? Więc teraz ratuję się na własną rekę. Ja, syn chłopa pańszczyźnianego z biednej mazowieckiej wsi znam 3 języki, mam wyszże wykształcenie. Zadbam o moje dzieci i przetrwam. Odpowiedz Link Zgłoś
joskowicz Re: w heraldyce jesteś mocny i chwała Ci, za to. 22.03.08, 11:31 Co do zewnetrznych (materialnych) przejawów cywilizacji - pełna zgoda. Co do fundamentów - nie zgadzam się zupełnie. Można by długo o wyzszosci cywilizacji łacińskiej nad bizantyjską. Jednak najbardziej wyrazisty jest przykład II wojny - kiedy im kazali dokonywac zbrodni - oni na to "jawohl" . Polacy zachowali sie zgoła inaczej (oczywiscie biore pod uwage to iz w ich kombinacji na krótką metę było to korzystne dla ich interesu narodowego) . > to "Polska" jest bardziej zwarta, mocniejsza ? Więc teraz ratuję się > na własną rekę. Czyzbys nie wyciagnął żadnuch wniosków z : > Żydzi przetrwać, w diasporze jako naród. Historyzm to najwyzsza forma opanowania czasu . Z całym szacunkiem - proponuję uzupełnic wykształcenie o choćby zarys nauki porównawczej o cywilizacjach . Pzdr ... . Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany "Ja, syn chłopa pańszczyźnianego..." Gratuluję 22.03.08, 15:06 długowieczności! A mówi się, że u nas takich co 150 lat mają się nie uświadczy... tetradrachma napisał: > .......... > ... Ja, syn chłopa pańszczyźnianego z biednej > mazowieckiej wsi znam 3 języki, mam wyszże wykształcenie. Zadbam o > moje dzieci i przetrwam. Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: "Ja, syn chłopa pańszczyźnianego..." Gratuluj 22.03.08, 16:21 Patrzejta, jak ten czas szybko bieży ? "150 lat" powiadasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
joskowicz L i n k do strony profJRN-dlatego tak plują ... 22.03.08, 11:02 -wystarczy poczytać teksty prof aby zrozmieec czemu perfidni uruchamiaja ostatnie rezerwy dla ucieczki od merytorycznej dyskusji z profJRN ... . www.jerzyrobertnowak.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: L i n k do strony profJRN-dlatego tak plują 22.03.08, 11:09 Pani Steinbach jest obsesja tylko i wyłącznie w Polsce, na jej osobie robi się wodoglowie w głowach Polaków. W Niemczech o nazwisku Steinbach mówi się wtedy, kiedy narodowa obsesja w Polsce podniesiona jest do zenitu. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski.1 Joskowicz.. Kim jest{był} J.R Nowak? 22.03.08, 11:26 Był komunistycznym aparatczykiem, który zasłużył sie Gomułce i PZPR gdy był dyplomatą w ambasadzie polskiej na Węgrzech! Odpowiedz Link Zgłoś
joskowicz Nie tak umoczony jak wasze "ałtoritety" a pomimo 22.03.08, 11:33 ...nie lansuje się na autorytet moralny tak jak wasi ... . Odpowiedz Link Zgłoś
joskowicz alkoholik-czerwony "harcerz"-minister bez cienia 22.03.08, 11:37 ...kompetencji ... . Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski.1 [...] 22.03.08, 11:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 My mamy Nowaka a niemcy Steinbach i Bartoszewskie 22.03.08, 11:09 Z całym szacunkiem dla tego co robiłBartoszewski przed 1989r, ale nie mam odpowiedzi na kilka pytań -m.in Dlaczego niemcy zaporosili do Bundestagu Bartoszewskiego a odmówili Wałesie??? Odpowiedz Link Zgłoś
rodosek Re: My mamy Nowaka a niemcy Steinbach 22.03.08, 11:20 chyba to lekka przesada, steinbach nie jeździ po germanolandii z komentarzami na temat jekiejś beznadziejnej książki, tylko robi cos dużo bardziej gorszego z naszego polskiego punktu widzenia, a nowak jest pokłosiem prowokacyjnej i zawierajacej wiele błędów i pomówien książki pajaca grosa, nowak jest efektem braku reakcji polskich władz,historyków itp. na wypisywane brednie, skoro w 40 milionowym narodzie nie ma odważnych którzy oficjalnie i rzeczowo skrytykowaliby tą beznadziejną książkę grosa to pojawił się nowak jeżdżący po kosciołach, zastanówcie sie co byłoby gdyby ktoś napisał równie beznadziejną i prowokujacą książkę, ale o żydach, wtedy na pewno w mediach znalazłby sie i czas i chętni do krytyki takiej publikacji no i oczywiście autor takiej ksiażki bez względu czy pisałby o żydach bolesna prawdę czy nie, i tak i tak zostalby nazwany antysemitą. w takim chorym kraju żyjemy! Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: My mamy Nowaka a niemcy Steinbach 22.03.08, 11:30 Rodosek, jednym słowem należało by wreszcie odtajać historie Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
joskowicz Re: My mamy Nowaka a niemcy Steinbach 22.03.08, 11:39 Nie podoba Ci się - delikatnie rzecz ujmując asymetria w stosunkach polsko-żydowskich ? Uważaj bo "oskarżą " Cię jak prof JRN ... . Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Rzekłbym, że bardzo delikatnie ujmując :-)... 22.03.08, 15:12 joskowicz napisał: > Nie podoba Ci się - delikatnie rzecz ujmując asymetria w stosunkach > polsko-żydowskich ? > Uważaj bo "oskarżą " Cię jak prof JRN ... . Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: My mamy Nowaka a niemcy Steinbach i Bartosze 22.03.08, 11:33 slavik222 napisał: > Z całym szacunkiem dla tego co robiłBartoszewski przed 1989r, ale > nie mam odpowiedzi na kilka pytań -m.in Dlaczego niemcy zaporosili > do Bundestagu Bartoszewskiego a odmówili Wałesie??? Dlaczego kanclerz Merkel czy innych niemieckich wiodących polityków nie zaproszono do Sejmu? Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Re: My mamy Nowaka,a niemcy Steinbach i Bartoszews 22.03.08, 14:05 Nie wiem dlaczego Komorowski nie zaprosił Merkel do Sejmu. Może nie lubi niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
joskowicz Czy na "turnee" Bartoszewskiego także byłyby pełne 22.03.08, 11:18 ...sale ? Wątpię ... . Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski.1 joskowicz..Co złego zrobił ci Bartoszewski? 22.03.08, 11:23 odpowiesz merytorycznie, czy bedziesz kłamał,pomawiał w stylu Nowaka, Rydzyka? Odpowiedz Link Zgłoś
joskowicz będąc moim przedstawicielem w erec i srael 22.03.08, 11:36 ...milczał w obliczu antypolskich kalumni . Prof Nowak nie pomawia - ujawnia tylko prawdę . Perfidni oszczercy nie potrafia mu nic merytorycznego zarzucić ... . Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski.1 joskowicz..łżesz i pomawiasz ! 22.03.08, 11:41 fakty! przytocz jakis link!..data i gdzie/! Ja widziałem jak ty z Rydzykiem gwałciliscie staruszkę..I co? Jak łatwo sie pomawia,nie?! Kiedyś zobaczyłem na płocie napis"dupa"...chciałem pogłaskc, to mi drzazgi utkwiły w paluchach!..Przestałem wierzyc w pisane.... Odpowiedz Link Zgłoś
joskowicz Haniebne milczenie Bartoszewskiego JRN 22.03.08, 11:45 Haniebne milczenie Bartoszewskiego Po zostaniu kolejny raz ministrem spraw zagranicznych (w rządzie Jerzego Buzka) Bartoszewski skompromitował się absolutną, skrajną wręcz "pasywnością" wobec tak licznych przejawów antypolonizmu za granicą. Jakże symptomatyczne pod tym względem było np. jego zachowanie podczas oficjalnej wizyty w Izraelu. Tak gadatliwy skądinąd minister Bartoszewski nie zdobył się nawet na słowo riposty w izraelskim parlamencie - Knesecie. Milczał w stylu, jak mówi Wałęsa: "ani be, ani me, ani kukuryku!", gdy w jego obecności rzucano najgorsze kalumnie na Polaków za ich zachowanie w czasie wojny. Wśród rzucających oszczerstwa był nawet wiceprzewodniczący Knesetu Ruby Rivlin z partii Likud, który "uznał Polaków za współodpowiedzialnych za to, co się działo na polskiej ziemi podczas holokaustu". (Por. R. Frister w korespondencji z Jerozolimy pt. "Trudny dzień w Knesecie", "Polityka" z 9 grudnia 2000 r.). Rivlin twierdził również, że w zbiorowej i indywidualnej pamięci Żydów "zostało niestety tak wielu Polaków, którzy stali po stronie nazistowskich morderców i nawet uczestniczyli aktywnie w prześladowaniu, upokorzeniu, wygnaniu i na koniec także mordowaniu milionów Żydów. (�), sam fakt, że jakieś państwo było okupowane podczas drugiej wojny światowej, nie zwalnia go to od rachunku sumienia, który powinno zrobić za czyny swoich synów (�). (Cyt. za "Głos" z 9 grudnia 2000 r.). Ruby Rivlin uważał także, że "Polska musi przejść długą drogę, aby móc spojrzeć prosto w oczy narodowi żydowskiemu". (Wg R.S. Dybczyński "�I co z tego wynika", "Głos" z 16 grudnia 2000 r.). Posunął się nawet do zaliczenia Polski "do grona państw rządzonych przez reżimy faszystowskie, jak Chorwacja i Węgry, bądź też kolaborujących z rasistowskimi Niemcami - jak Francja". (Wg listu ambasadora RP w Izraelu M. Kozłowskiego "Policzek dla milionów Polaków", "Gazeta Wyborcza" z 22 stycznia 2001 r.). Polaków zaatakowali także liczni inni posłowie izraelscy. Pytanie, co zrobił w tej sytuacji oficjalny przedstawiciel Polski - minister Bartoszewski? Powinien stanowczo zareagować na antypolskie kalumnie - jako Polak, jako polski minister spraw zagranicznych, jako były więzień obozu koncentracyjnego, jako honorowy obywatel Izraela. Powiedzmy wprost - zachował się fatalnie, bagatelizując całą sprawę, nie wykazując minimum polskiej godności. Według Krystyny Montgomery (tekst "Trochę więcej albo mniej", "Gazeta Wyborcza" z 29 listopada 2000 r.): Bartoszewski nie chciał komentować wystąpień posłów. "To byłby początek bardzo przykrej dyskusji" - powiedział. A więc na Polaków można publicznie wylewać kubły pomyj w obecności polskiego ministra spraw zagranicznych, a on woli stosować uniki� "Gdzie nasza godność starej daty?" - jak śpiewał Jan Pietrzak. Niezbyt pomyślna dla Polski okazała się również zorganizowana w kwietniu 2001 r. podróż Bartoszewskiego do USA wspólnie z Włodzimierzem Cimoszewiczem. Głównym celem było wystąpienie w waszyngtońskim Holocaust Memorial Museum. Bartoszewski nie omieszkał przy tej okazji szczególnie wyeksponować swych "męczeńskich" zasług z czasów 7-miesięcznego pobytu w Oświęcimiu, podkreślając, że z tego tytułu sam "wypchany, powinien się znaleźć w muzeum". (Por. Z. Żmigrodzki "Antypolska peregrynacja", "Nasza Polska" z 1 maja 2001 r.). Dużo gorzej mówił o własnym kraju i rodakach, gromko bijąc się w piersi za zbrodnię w Jedwabnem i akcentując: "Wierzę w naszego wspólnego Boga. On rzekł: 'Sodoma zostanie uratowana, jeśli znajdzie się dziesięciu sprawiedliwych'. W Jedwabnem nie znalazło się. Dziś mówimy o tej zbrodni, jutro może dowiemy się o kolejnych (�). Mojemu małemu krajowi życzę wielkości moralnej". Władysław "Szybkomówny", jak niektórzy nazywają Bartoszewskiego, i tym razem zapłacił za swój nazbyt pospieszny potok słów, wyprzedzający jakiekolwiek racjonalne myślenie. Palnął bowiem stwierdzenie ujawniające całe rozmiary jego zakompleksienia w związku z przynależnością do rzekomo "małej" Polski. Powiedział: "Mojemu małemu krajowi życzę wielkości moralnej". Ze zdumieniem komentował to "chlapnięcie" Bartoszewskiego prof. Zbigniew Żmigrodzki na łamach "Naszej Polski" z 1 maja 2001 r.: "Można też mieć uzasadnione wątpliwości, o jaki tu 'mały kraj', któremu potrzebna jest 'wielkość moralna', chodzi? Przecież Polska małym krajem nie jest, a przy tym mocno wątpię, sądząc po zachowaniu Ministra, czy uważa on 'ten kraj' za swój. Natomiast 'wielkości' potrzebuje nadzwyczajnej pilnie państwo Izrael wraz ze wszystkimi swoimi zagranicznymi ośrodkami wpływu". Odpowiedz Link Zgłoś
joskowicz Jeszcze "lepsze" przypadki Bartoszewskiego JRN 22.03.08, 11:51 Zaniżył ofiary polskie, zawyżył żydowskie Inna sprawa, że to, co powiedział Bartoszewski w Bundestagu na temat polskich ofiar wojny, było niebywale szkodliwe z punktu widzenia polskiej racji stanu. Na użytek zagranicznego, i to niemieckiego odbiorcy, Bartoszewski zaniżył liczbę polskich ofiar wojny z 3 mln do 2 mln, wbrew wydanemu jeszcze rok przedtem w Polsce źródłowemu opracowaniu Głównego Urzędu Statystycznego "Historia Polski w cyfrach" (Warszawa 1994, s. 197), gdzie podano liczbę 3 mln 100 tys. polskich ofiar wojny. Równocześnie minister Bartoszewski zawyżył liczbę polskich Żydów, którzy zginęli podczas wojny. Mówił o około 3 mln zgładzonych polskich Żydach, podczas gdy rok przedtem we wspomnianym źródłowym opracowaniu GUS (s. 197) podano o 200 tys. mniejszą liczbę (2 mln 800 tys. osób). Trudno uznać, że cokolwiek usprawiedliwiało tego typu samowolne manipulowanie liczbami poległych przez polskiego ministra, wbrew źródłowym ustaleniom. Całkowicie zniweczone zostały nadzieje na ożywienie polskiej polityki wschodniej za czasów szefowania MSZ przez Władysława Bartoszewskiego. W stosunkach z Rosją minister Bartoszewski "godnie" kontynuował "przezornie" bojaźliwą politykę swoich poprzedników: Skubiszewskiego i Olechowskiego. Takie kraje jak Ukraina pozostawały zaś dla szefa MSZ jako wyraźnie niezasługujące na zainteresowanie terra incognita. Niemądre wystąpienie w Izraelu W wielce fetującym Bartoszewskiego artykule Anny Bikont "Goj, polski minister, obywatel Izraela" ("Gazeta Wyborcza" z 13 maja 1995 r.) czytamy: "Minister Bartoszewski przeleciał przez Izrael jak huragan. Zwiastował polsko-żydowskie pojednanie, przyjaźń, wybaczenie". W sążnistym artykule pochwalnym p. Bikont zabrakło nawet wzmianki o najbardziej słynnym czy raczej osławionym epizodzie wizyty Bartoszewskiego w Izraelu wiosną 1995 roku. To jest o jego ówczesnym tak kompromitującym wyskoku jako ministra III RP z masochistycznym biciem się w piersi za rzekomy "antysemityzm" "polskich ciemniaków" na prowincji. Bartoszewski powiedział dosłownie: "Dzisiejsi studenci będą za dziesięć czy piętnaście lat posłami, ministrami, dyrektorami i oni będą określać życie polskie, a nie ta ciemnota, gdzieś tam na zapadłej prowincji, która opowiada jakieś głupstwa, a która dobrze czytać i pisać nie umie. Ci nie będą odgrywać roli bezpośredniej w życiu politycznym, a studenci będą odgrywali tę rolę. Ja patrzę na to realistycznie". (Cyt. za T. Kosobudzki "MSZ od A do Z", Warszawa 1997, s. 36). Ta wypowiedź Bartoszewskiego była rzeczą wręcz niedopuszczalną przez jakiekolwiek dobre obyczaje w życiu publicznym. Minister spraw zagranicznych III RP, urzędujący polski minister, publicznie skrytykował własny naród w obcym kraju. Zdumiewał fakt, że polski minister spraw zagranicznych w Izraelu zdobył się tylko na biczowanie w polskie piersi, a ani słowem nie wspomniał o różnych haniebnych przejawach antypolonizmu w Izraelu. I to wyrażanych nie tam gdzieś na zapadłej prowincji, ale w stolicy Izraela przez jego szowinistycznych, antypolsko nastawionych premierów: Begina i Szamira (o Polakach jako tych, którzy wyssali antysemityzm z mlekiem matki, etc.) czy fanatycznie antypolskiego głównego rabina Izraela Meira Lau. Dodajmy, że podczas tegoż niefortunnego pobytu w Izraelu, gdy Bartoszewski "przeleciał jak huragan" przez ten kraj, szanowny minister spraw zagranicznych zdążył popełnić jeszcze jedną gafę. Usiłując, zgodnie ze swym zwyczajem, jak najmocniej przypochlebić się swym aktualnym interlokutorom, Bartoszewski przyobiecał w Izraelu "zwrot majątku, który należał przed wojną do Żydów" (Wg T. Kosobudzkiego, op. cit., s. 36). Do składania takich obietnic nie miał żadnego upoważnienia ani ze strony władz polskich, ani tym bardziej polskiego Sejmu! Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Jeszcze "lepsze" przypadki Bartoszewskiego J 22.03.08, 11:57 joskowicz, wytłumacz mi slogan używany często przez pisuarow "polska racja stanu" Co to jest, z czym można go kojarzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
joskowicz Re: Jeszcze "lepsze" przypadki Bartoszewskiego J 22.03.08, 12:01 Nie mam blaedgo pojęcia co PiS rozumie przez to sformułowanie. W moim przekonaniu ich spolegliwość wobec perfidnych leży w opozycji wobec polskiej racji stanu ... . Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Joskowicz, prof. Barstoszewski i jego UDeckie 22.03.08, 15:21 (UWolskie) środowisko polityczne pogardę do "... ciemnoty, gdzieś tam na zapadłej prowincji, która opowiada jakieś głupstwa, a która dobrze czytać i pisać nie umie...." prawdopodobnie wyssało z mlekiem matek :-). Odpowiedz Link Zgłoś
pudzianpolskagora Re: Joskowicz, prof. Barstoszewski i jego UDeckie 22.03.08, 17:17 No cóz - ja perfidnych i ich sługusów takze oceniam - podobnie jak coraz to więcej Polaków ... . Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: będąc moim przedstawicielem w erec i srael 22.03.08, 11:46 joskowicz napisał: > ...milczał w obliczu antypolskich kalumni . > Prof Nowak nie pomawia - ujawnia tylko prawdę . > Perfidni oszczercy nie potrafia mu nic merytorycznego zarzucić ... . jaskowcz, ile ci płacą za wpis propagandy? Odpowiedz Link Zgłoś
joskowicz Re: będąc moim przedstawicielem w erec i srael 22.03.08, 11:49 nie-tak napisała: > joskowicz napisał: > > > ...milczał w obliczu antypolskich kalumni . > > Prof Nowak nie pomawia - ujawnia tylko prawdę . > > Perfidni oszczercy nie potrafia mu nic merytorycznego zarzucić ... . > > jaskowcz, ile ci płacą za wpis propagandy? swego czasu Kataw Zar opisał proceder delegowania na fora polskojezyczne opłaconych funkcjonariuszy (wszelki info nt cenzor od razu wycinał) - ale Kolego (Kolezanko) -Nie -Tak - to dotyczyło drugiej strony "dialogu" polsko-zydowskiego ... . Odpowiedz Link Zgłoś
joskowicz Dlaczego Niemcy nie chca przejąć na siebieroszczeń 22.03.08, 11:41 towarzyszy Steinbach ? Odpowiedz Link Zgłoś
jama.314 [...] 22.03.08, 11:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
enedue3 dlaczego ci bez matury obrażaja Polaków 22.03.08, 11:53 mam na mysli Bartoszewskiego. Im głupszy tym bardziej wredny wobec Polski i Polaków. Kto lansuje tego pana na tzw. "autorytet"? Przy profesorze JNR to moze postać skromnie i podać wodę w przerwie jego wykładów. Odpowiedz Link Zgłoś
joskowicz To tylko sługusy-"lepsze" są "dzieła" samych perfi 22.03.08, 11:59 ...jak chocby na tym forum . Bardzo wyrazista wizytówka ich "wyjatkowej" ... -"kultury" ... . Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_gamonia Czyli rozwazasz samobójstwo? JNR cie zrozumie... 22.03.08, 12:02 Odpowiedz Link Zgłoś
joskowicz Perfidni taplają się w ob zydlistwie -ich posty... 22.03.08, 11:56 ...to wizytówka ich wyjątkowej "kultury" to jakże cenny , co tam cenny - BEZCENNY wkład . Warto wejść na strone prof JRNowaka i porównac ... . Odpowiedz Link Zgłoś
joskowicz Biorąc pod uwage "poziom" Twej "argumentacji": 22.03.08, 12:04 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=77315919&a=77321087b Trudno oczekiwac abys miał bardziej racjonalny a co ważniejsze MERYTORYCZNY ogląd ... . Odpowiedz Link Zgłoś
jama.314 J.R.Nowak..bolszewicki łajdak z PZPR... 22.03.08, 12:09 Donosił na znajomych do UB..sprzedawczyk ! Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_gamonia Lipiec_Rydzol_Beger_Nowak_Jarcio_ Lepper: elita 22.03.08, 12:12 Odpowiedz Link Zgłoś
joskowicz Gross,Szechter,alkoholik,Morel,Wo lińska-ałtoritety 22.03.08, 12:15 "moralne" perfidnych ... . Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_gamonia Saba_Kaczmarek_Zierro_Lipinski_Ku rski_Hojarska_Kał 22.03.08, 12:17 Odpowiedz Link Zgłoś
jama.314 Re: Widzialem tego szczura na zywo, to obłąkaniec 22.03.08, 12:11 szczury sa madrzejsze i przyzwoite!..Nowak nie..To osobnik bez żdanych zasad moralnych ! Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_gamonia Moze by go tak na elektrowsrząsy i bicze wodne? 22.03.08, 12:14 Odpowiedz Link Zgłoś
propagandhi jego nie ale twoich braci tak 22.03.08, 14:18 tak bardzo boli jak sie demaskuje bezczelne klamstwa twoich rodakow? powiedz mi dlaczego twoja rodzina nie wyjechala w 68? Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Żydzi mają swojego 22.03.08, 12:00 Żydzi mają swojego Borata, a my Bartoszewskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
enedue3 ta kultura wywodzi się z korzeni 22.03.08, 12:02 ubeckich i pzpr-owskich a wcześniej z lumpenproletriatu miejskiego, złodzi, prostytutek, tzw motłochu. Nie ma co się dziwić tym naszy szabonurkom internetowym muszą minać pokolenia by chamska krew została uszlachetniona. Są to ludzie , którzy nie rozeznają co to jest pariotyzm, umiłowanie ojczyzny, walka o wspólne narodowe dobro! To sa narazie lewackie śmieci1 Odpowiedz Link Zgłoś
krepelx Zapomnijmy o Steinbach 22.03.08, 12:11 Czyżby jesteśmy u progu wybuchu wojny Polsko – Niemieckiej ? Tym razem Rosjanie nam nie pomogą a Amerykanie są za daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
at84 Posłuchajcie tylko jak te zydowskie psy szczekaja: 22.03.08, 12:14 www.youtube.com/watch?v=lZ8xEnJ101o Ale zabobon. Katolicyzm przy tym wymięka. :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
joskowicz To co wyczyniają na tym forum to wizytówka ... 22.03.08, 12:18 ...ukazująca ich prawdziwe oblicze ... Wydruki z tego forum warto rozpowszechnic wśród tych,którzy jeszcze nie zorientowali się ... . Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_gamonia wizytówka? Szabierz z Torunia stosuje maczuge... 22.03.08, 12:22 Odpowiedz Link Zgłoś
pnti Brawo Bartoszewski ! 22.03.08, 12:23 Nie wszystko co robi prof. Bartoszewski wzbudza mój entuzjazm (jak kierowaniem LOT-em), jednak mimo to jest to człowiek poza jakąkolwiek konkurencją. Po prostu wielka klasa, wielki rozum, wielkie serce. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Zapomnijmy o Steinbach 22.03.08, 12:25 presentation1 napisał: > Mamy takze PROFESORA Bartoszewskiego,podobnie jak Magistra Kwasniewskiego Mamy rwniez nadzwyczajnego profesora prawa leninowskiego l.kaczynskiego jak i jego brata ktory wraz z magistrem kwasniewskim pocil sie i plul dla dobra sprawy, by Tuskowi nie pozwolic zamknac im dostepu do koryta...:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
mekagojira Bartoszewski obraza poslanke CDU! 22.03.08, 12:32 Roznica miedzy Polska a Niemcami jest taka ze prof. Nowak udziela sie w niszowych mediach (nie liczac rozglosu jaki mu GW robi) i jest poza glownym nurtem polskiej polityki, a pani Steinbach jest dzialaczka jednej z glownych niemieckich partii, deputowanym parlamentu , zasiada w zarzadzie tak waznej dla niemieckiej klutury instytucji jak Instytutu Goethego. Przekladajac na nasze to troche tak jakby prof. Nowak byl poslem PO;) Odpowiedz Link Zgłoś
barbara44 Re: Bartoszewski obraza poslanke CDU! 22.03.08, 12:37 Panie Bartoszewski. Nie dawaj Pan wywiadow dla tej zboczonej zydowskiej szczekaczki. Czas zajac ise sprawami rodziny. GW kompromituje Pana i uczciwych Zydow. Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Re: Bartoszewski obraza poslanke CDU! 22.03.08, 12:39 mekagojira napisał: > Roznica miedzy Polska a Niemcami jest taka ze prof. Nowak udziela sie w > niszowych mediach (nie liczac rozglosu jaki mu GW robi) i jest poza glownym > nurtem polskiej polityki, a pani Steinbach jest dzialaczka jednej z glownych > niemieckich partii, deputowanym parlamentu , zasiada w zarzadzie tak waznej dla > niemieckiej klutury instytucji jak Instytutu Goethego. > Przekladajac na nasze to troche tak jakby prof. Nowak byl poslem PO;) Bartoszewskiemu ten fakt umknął z powodu starczej demencji czy może celowo? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Bartoszewfki 22.03.08, 12:38 Zna dwie prawdy.Izraelska i niemiecka.Ten facet nie zna Polski,ktora jest mu obca Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Bartoszewfki 22.03.08, 14:48 presentation1 napisał: > Zna dwie prawdy.Izraelska i niemiecka.Ten facet nie zna Polski,ktora jest mu ob > ca Esbeku, pan Bartoszewski nie spie...l z Polski w strachu na poczatku lat 90-tych, nielegalnie bez paszportu, jak zlodziej, zwykla pospolia menda bojaca sie o wlasna dupe, bo tym jestes esbecki smieciu. Odpowiedz Link Zgłoś
pudzianpolskagora Dosyć mam już serwilizmu zdrajców !!!!!!!!!!!!!!!! 22.03.08, 12:40 Pora na Przełom Narodowy !!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24a Bartoszewski ty stary trupie, od bydła wyzywasz 22.03.08, 12:49 Polaków, a jak żydostwo czy niemcy szkalują Polskę to siedzisz cicho. Nienawidze takich zdrajców jak ty, już dawno powinieneś odejść i zrobić miejsce dla młodych, 'profesorze' z profesurą równą profesurze leppera! Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Bartoszewski ty stary trupie, od bydła wyzywa 22.03.08, 13:43 krakus, idz lepiej na Msze ....Moze ci w lepetynie troche rozjasni.... Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma więć uważasz, że po Bartoszewskim powinni 22.03.08, 14:26 przyjść młodsi "zdrajcy" czy jak ? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 .....Steinbach,Tusk.............. .. 22.03.08, 12:52 Niemcy byli za uznaniem Kosowa.Taktyka prosta.Od Niemcow nic sie nie oderwie a od innych krajow?Wiele.Dotyczy to Polski a nawet Czech.Tusk i jego gabinet poparli rozbior innego kraju.Oby nie byla to czkawka dla naszego kraju.A teraz ciekawostka.Tusk podczas spotkania z Steinbach pocalowal ja w reke.Gest jak gest.Moze to szacunek dla kobiety,moze to szacunek za poglady Odpowiedz Link Zgłoś
prof.gamon0 Re: .....Steinbach,Tusk.............. .. 22.03.08, 12:54 Raczej pocałunek uległości i poddaństwa... Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: .....Steinbach,Tusk.............. .. 22.03.08, 14:50 prof.gamon0 napisał: > Raczej pocałunek uległości i poddaństwa... Pocalunkiem poddanstwa glabie jest pocalunek zlozony przez mezczyzne na reke drugiego mezczyzny, a kto tak robil, wstyd ci sie przyznac...? :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-hermann Re: .....Steinbach,Tusk.............. .. 22.03.08, 13:08 Pocalowanie Steinbach w reke to szacunek za poglady,bo Tusk nie caluje w reke polskich kobiet,nie ma dla nich szacunku,ale niemke pocalowac w reke to duzy zaszczyt dla Tuska.Wszak to przyjaciolka Merkel,a ona jest idolem dla naszego premiera.Tusk coraz bardziej robi z siebie blazna,tylko gazety i telewizja tego nie rozglasniaja. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: .....Steinbach,Tusk.............. .. 22.03.08, 14:52 prawdziwy-hermann napisała: > Pocalowanie Steinbach w reke to szacunek za poglady,bo Tusk nie > caluje w reke polskich kobiet,nie ma dla nich szacunku,ale niemke > pocalowac w reke to duzy zaszczyt dla Tuska.Wszak to przyjaciolka > Merkel,a ona jest idolem dla naszego premiera.Tusk coraz bardziej > robi z siebie blazna,tylko gazety i telewizja tego nie rozglasniaja. Ale ty jestes glupi i perfidny komuchu, twoi rodzice tez uzywali tych samych metod zastraszenia spoleczesntwa Niemcami, Zydami i zdrajcami, to samo robili rodzice braci kaczynskich...:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro .....presentation,Wajdzik........ ...... .. 22.03.08, 13:45 to doczekamy sie w koncu kolego na nurtujace nas pytanie? Plotka to ili prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
majster_g Re: Zapomnijmy o Steinbach 22.03.08, 13:04 Amen. To wielkie szczescie, ze mamy prof. Bartoszewskiego i mozemy uslyszec jego wypowiedzi. Krotkie i do sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-hermann Re: Zapomnijmy o Steinbach 22.03.08, 13:11 majster!jezeli do szczescia brakuje ci tylko obecnosci Bartoszewskiego,to ci wspolczuje.Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
majster_g Re: Zapomnijmy o Steinbach 22.03.08, 13:53 Trudno mi pojac Twoje wspolczucie. Moze tylko w ten sposob, ze przydaloby sie miec wiecej niz jednego Prof. Bartoszewskiego. Ale za to mamy Kaczynskich, Leppera, Nowaka (tego z artykulu), Rydzyka, Giertychow, Jankowskiego... Sila tego! Odpowiedz Link Zgłoś
morda11 Zapomnijmy o Steinbach 22.03.08, 13:07 I tak ta zdewiowana para karmi się nwzajem swoją bezdenną głupotą. Oni żyją w jakimś prehistorycznym wymiarze, który dla nas jest już zupełnie nieaktualny. Odpowiedz Link Zgłoś