janucha Cały świat gasi światło 29.03.08, 16:59 Ja dziś zapale wszystkie światła w domu. Zejdę do piwnicy i tam też zapalę. Do tego farelka, komp, TV, suszarka do włosów, halogen na podwórko. Na pochybel lewackim gnidom!!! Ogłaszam akcję przeciwko Globalnemu Ocipieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
martinaston Re: Cały świat gasi światło 29.03.08, 20:46 To ja poproszę o wyciąg z Twojego najbliższego rachunku za prąd. hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
rei-ko Cały świat gasi światło 29.03.08, 17:00 ostatni akapit z calego artykulu jest chyba najwazniejszy: "Ekolodzy i sympatycy akcji krytyką się nie przejmują. Bo nie chodzi o to, żeby w godzinę ocalić klimat. Organizatorzy i uczestnicy akcji chcą po prostu pokazać, co jest dla nich ważne." nikt nie twierdzi, ze wylaczenie swiatla na godzine uratuje Ziemie, ze przestanie sie produkowac ditlenek wegla czy elektorwnie zrobia sobie wolne. chodzi o zjednoczenie sie w celu pokazania, ze jednak nam zalezy, aby wladze zadzialaly tez cos w kwestii ekologii, zeby stawialy na nowoczesne, bezodpadowe, czyste technologie, chodzi o gest. jezeli potrzebujacy prosi o jedzenie to nie daje mu sie rocznego karnetu do stolowki tylko kanapke (no chyba, ze ktos moze sobie pozwolic na wiecej, nie wnikam..), wiec wylaczenie swiatla na godzine dziala tak samo, jest symbolem swego rodzaju walki, a nie sama walka, zwlaszcza jak rekawice podejmuje wiecej ludzi, wtedy ich sila jest znaczaca. i ja zgasze swiatlo, o! Odpowiedz Link Zgłoś
adegie Bez atomu daleko nie zajedziesz 29.03.08, 17:07 Problem w tym, że te "ekologiczne i bezodpadowe" źródła energii są na tyle niewydajne i nieskalowalne, że pozwolą na oświetlenie Pcimia i Bździny Górnej. Póki tzw. "ekolodzy" nie pozbędą się irracjonalnego i histerycznego stosunku do energii jądrowej, planeta nadal będzie truta każdego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Cały świat gasi światło 29.03.08, 20:57 Koleżanko, to są totalne bzdury. W skandynawii pod "odnawialne" elektrownie wiatrowe wycięto kikaset tys. hektarów lasów. Budując elektrownie wodne niszczy się pierwotny ekosystem. To nie jest tak proste i oczywiste, jak chcieliby tego "ekolodzy". Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat A ja zapalę wszystkie światła. 29.03.08, 17:04 Nikt mi nie będzie mówił co mam robić. Odpowiedz Link Zgłoś
adegie Nawet JP2? 29.03.08, 17:09 Największy z Polaków, największy ssak naszej ery? Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Nawet JP2? 29.03.08, 17:16 Jaki tam największy? Kurdupel był! ;-P Największym ssakiem jak już to jest płetwal błękitny. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: tylko ojciec dyrektor wiecznie dziewica :P 29.03.08, 17:41 Sprawdziłeś czy może to tylko dogmat? ROTFL :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
gadolinn podobnie jak u nas... 29.03.08, 17:09 ...w innych krajach tez zgasnie swiatlo w palacach kultury? A poza tym to jest tylko na pokaz. A wiec - fuck off . Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Cały świat gasi światło 29.03.08, 17:11 Bo lepiej zrobić bezsensowną, spektakularną "akcję" z przytupem i Pałacem Kultury i globalną wioską w tle Odpowiedz Link Zgłoś
eses2 Cały świat gasi światło 29.03.08, 17:16 Jezeli jest coraz cieplej - to znaczy, ze zuzywamy mniej energii na ocieplanie czyli jest OK. Poza tym nawet z calymi Chinami w rozkwicie produkcji czlowiek wytwarza tylko 2-3% calosci CO2. Czekam az na GREENlandii beda znowu rosly pomarancze i cytryny - bedzie super ! Odpowiedz Link Zgłoś
al_paga Większej bzdury dawno nie słyszałem!!! 29.03.08, 17:17 Co za BZDURA!!!! Akcje propagandowe za miliony dolarów, reklamy drukowane w gazetach i przedstawiane w internecie, wystąpienia polityków, "zielonych", "obrońców Ziemi", Al Gore'a i jemu podobnych hochsztaplerów, seminaria, projekty badawcze, wszystko opłacane przez podatnika i marnotrawione na powyższe jałowe akcje. A tymczasem wystarczy jedna prosta rzecz. Niech te wszystkie pieniądze, które idą na powyższe cele będą dopłacane do każdej energooszczędnej żarówki. Każda taka żarówka kosztowałaby wtedy 20 groszy i każdy człowiek na pewno zamontowałby ją sobie wszędzie w domu, jako że oszczędności prądu na niej wynoszą do 80%, zysk na rachunku z elektrowni jest więc znaczący. Odpowiedz Link Zgłoś
afore1 Tępych polaczków to nie zainteresuje 29.03.08, 17:22 0skar napisał: > Kolejny lewacki bzdet. A bezmyślny motłoch oczywiście zachwycony. Niestety nie. Tępych polaczków to nie zainteresuje. W ciemnogrodzie pojęcie globalnego ocieplenia jest znane nielicznym, którzy przejawiają proces myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: Tępych polaczków to nie zainteresuje 29.03.08, 17:24 To może napisz jakieś szczegóły? Zwłaszcza o Wikingach, którzy emitowali tysiąc lat temu tyle CO2, że na terytorium Polski rosły pomarańcze. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Jakie pomarańcze? 29.03.08, 19:56 Może pomyliło ci się z winogronami rosnącymi w Polsce? Tak było coś takiego ale to tylko dlatego, że Polska rozciągała się zdecydowanie bardziej na południowy wschód. Dzisiaj na Ukrainie też rosną winogrona. Ale z pomarańczami to chyba trochę przegiąłeś bracie. Odpowiedz Link Zgłoś
nroht Re: Jakie pomarańcze? 29.03.08, 20:12 a teraz to w polsce winogrona nie rosna?? Odpowiedz Link Zgłoś
nroht Re: Tępych polaczków to nie zainteresuje 29.03.08, 20:09 masz ryj jak tepy polaczek. Odpowiedz Link Zgłoś
kurza_twarz a ja chcę globalne ocieplenie 29.03.08, 17:22 jeszcze 2 dni temu leżał śnieg, mam go dość Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: Cały świat gasi światło 29.03.08, 17:28 Ekodurnie, czytajcie i myslcie: Pewne rzeczy wydają się oczywiste dopiero wtedy gdy zaistnieją. I i II wojna światowa, upadek systemu z Bretton Woods, pęknięcie bańki internetowej wydają się teraz konieczną konsekwencją wyścigu zbrojeń, starcia faszyzmu z komunizmem, ludzkiej głupoty (Paradoks Triffina) i chciwości. Powoli ukazuje się także bezmiar ekologistycznej pogardy dla ekonomii i logiki w kontekście nachalnej propagandy zielonych ignorantów na rzecz biopaliw. A sprawa jest przecież dziecinnie prosta. Załóżmy, że ropa to czyste zło a biopaliwa to panaceum na ocieplenie klimatu. Wprowadźmy gigantyczne rządowe subsydia dla producentów biopaliw. W międzyczasie przekupmy urzędników by nakazali produkować biopaliwa z niewydajnej energetycznie kukurydzy. Cena kukurydzy wzrasta o kilkaset procent. Farmerzy przestawiają się na produkcję kukurydzy rezygnując z innych upraw. Ceny żywności wzrastają o kilkaset procent. Kolejne kilka milionów ludzi zdycha z głodu. A to dopiero początek. Najwięcej ziemii optymalnej do uprawiania na niej najbardziej efektywnych energetycznie roślin (trzcina cukrowa, palma oleista) znajduje się w krajach rozwijających się. Także w tych krajach zwiększa się uprawa roślin żywieniowych, z których upraw rezygnują amerykańscy i europejscy rolnicy na rzecz bardziej zyskownej kukurydzy czy rzepaku. Problem polega na tym, że miliony hektarów ziemii, które teraz są polami uprawnymi jeszcze kilka lat temu było... lasami. Tak, właśnie tymi zielonymi płucami planety, które posiadały zdolność absorbowania CO2. Wypalono je. Wskutek pożarów dostało się do atmosfery miliony ton CO2. Nie ma już lasów, które mogłyby go zmagazynować. Są za to biopaliwa. Ostanie badania upublikowane w Science pokazały, że jeśli wziąć pod uwagę deforestację to biopaliwo z kukurydzy i soi jest dwukrotnie bardziej szkodliwe dla klimatu od paliwa produkowanego z ropy naftowej. By wyrazić to na tyle jasno, by nawet zieloni to zrozumieli: zbałamucone przez krzykliwą ekologistyczną propagandę postępowe rządy dopłacają z pieniędzy przyzwoitych obywateli do tego by produkowano paliwo, które dużo bardziej przyczynia się do ocieplenia klimatu niż paliwo z ropy naftowej. Przy okazji, wskutek tej realokacji zasobów miliony najbiedniejszych ludzi znalazło się na skraju śmierci głodowej. Oczywiście, trzeba przyznać, że paliwo z trzciny cukrowej jest dużo czystsze ekologicznie a to wytworzone z odpadków biologicznych odznacza się niedającą się zignorować wydajnością energetyczną. Problem polega na tym, że w krajach zachodnich najwięcej biopaliw produkuje się z kukurydzy, rzepaku i soi. Pomysł wykorzystania roślin do produkcji paliwa miał pewne racje ekonomiczne i ekologiczne w małej skali, w latach nadwyżek produkcji żywności (wtedy też ludzie umierali z głodu, ale jak mawiał Milo z Paragrafu 22 'świat potrzebuje niedoborów'). Gdy jednak przemysł biopaliwowy, wzmocniony subsydiami rządowymi (8 miliardów dolarów w samych USA) nabrał globalnej skali – niezbędnej by zdobył znaczenie dla gospodarki i ekologii – stał się zagrożeniem dla środowiska, które chronić miał pomagać. A wszystko to tylko policzek dla ekologistycznych morderców, którzy swoimi nierozsądnymi decyzjami przyczynili się do śmierci milionów ludzi. Zgodnie z wyliczeniami badaczy z University of Minnesota ekspansja przemysłu biopaliwowego spowoduje inflację cen żywności, która przyczyni się do tego, że 2025 około 600 milionów więcej ludzi będzie cierpieć głód. Dlatego apel z tytułu postu ma dużo większe znaczenie niż mogłoby się wydawać. Ekologiści przyczynili się do śmierci milionów ludzi na malarię poprzez działania na rzecz zakazu stosowania DTT, teraz odpowiadają za widmo śmierci głodowej, która zagraża 15 populacjom Polski, strach pomyśleć jakie będą koszty globalnej histerii na rzecz eliminacji gazów cieplarnianych. trystero.salon24.pl/67849,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
opierzona Re: Cały świat gasi światło 29.03.08, 17:34 Jak ja mam siedzieć po ciemku przy kompie. Od tego się wzrok psuje... Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Kompletny idiotyzm!!!!!!!!! 29.03.08, 17:33 Kazdy kto wie jak dziala energetyka wie, ze to nie gaszenie zarowek pomoze zaoszczedzic energie, ale jedynie wygaszenie elektrownii. Gaszenie zarowek nic nie zmieni, bo niewykorzystany prad i tak nie jest magazynowany. Nikt jednak nie wygasi ani nie zmniejszy mocy zadnej elektrowni bo to proces trwajacy wiele godzin lub dni. Dlatego to jest idiotyczna akcja, ktora zupelnie nic nie zmieni, a namiesza w glowach ludziom! Odpowiedz Link Zgłoś
arty666 100% racji 29.03.08, 17:40 akcja miesza w głowach ludziom. Proponuję zapalić wszystkie zarówki. Produkowana energia musi mieć odbiorców, światła zgasną u baranów karmionych tv. jeżeli checie ludzie cos zrobić to nie jednorazowe akcje typu zgaś zarówke - będziesz eko cool. Dbajcie o ograniczenie biernego poboru prądu na codzień - tv na czuwaniu, lamka halogenowa z zasilaczem, drukarka laserowa w trybie on line 24h to jest problem. elektrowni nie idzie wyłączyć o godzinie 20 i włączyć o 21. Ale stopniowe ograniczenie zużycia energii spowoduje zmniejszenie mocy elektrowni, mniej wegla będzei palone. czasem warto pomyśleć... Odpowiedz Link Zgłoś
arty666 Kłamstwo.. kolejne 29.03.08, 17:34 Ta akcja nic nie da. Przynajmniej nie Ziemi. Energia i tak bedzie produkowana. Jeżlei akcja by wypaliła, i ludzie na całym świecie wyłaczyliby swiatło o tej samej godzinie, mogłoby to spowodować katastrofe. Przeciążenie sieci, przeciązenie turbin w elektrowniach konwencjonalnych, reaktorów w atomowych. Energia jest produkowana i musi mieć odbiorców. Podobny ekoterror jak elektrownie wiatrowe. niby ekologiczne a na każdy wiatrak trzeba dodatkowo spalac węgiel by zapewnic dostawy prądu w razie braku wiatru. Wyobrazcie sobie ze wasz dom zasila wiatrak. jest wiatr jest prąd, nie ma wiatru i żadna żarówka nie świeci. Niestetyu nie ma jeszcze giga akumulatorów- zasobników magazynujących energie tak by zapewnić stałość w dostawie "ekoprądu". Ekoterroryści atakują ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mamgotamgo Cały świat gasi światło 29.03.08, 17:35 Wieczór przy świeczkach? Ile czadu w tym czasie uniesie się w powietrze? Najbardziej ekologiczne światło to światło z żarówki, którą wymyślił geniusz narodu radzieckiego (RADZIECKIEG0!!!) Aleksander Łodygin i opisał to w języku radzieckim (RADZIECKIM!!!) w wiekopomnym dziele dzieł zebranych Lenina tudzież Stalina. A nasz Ignac Łukasiewicz (z zawodu zresztą Ormianin) wymyślił lampę naftową, bo mu się spać nie chciało i szukał swojego co nieco, żeby oddać całą swoją moc naturze teraz w tę jedną jedyną noc ekologiczną będzie kopcił na cały świat lampą naftową i ekologiczną świecą. Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Cały świat gasi światło 29.03.08, 17:36 To swietnie:) Pałac Kultury stanie się niewidoczny... Odpowiedz Link Zgłoś
mamgotamgo Re: Cały świat gasi światło 29.03.08, 18:01 allspice napisała: > To swietnie:) Pałac Kultury stanie się niewidoczny... Jesteś moim druhem. Ten pałac trzeba rozebrać do podstaw i na jego miejscu urządzić Central Park Warszawy. Dawniej stała tam cerkiew dla żołdaków rosyjskich. Potem Stalin kazał sobie za polskie pieniądze wybudować "pałac", który szpeci Warszawę. A czekając na pociąg przejdźcie się wokół pałacu i popatrzcie na popiersie Marksa, na jego (tfu!!!) kapitał, na popiersie Engelsa i zastanówcie się ile obłąkana idea jakiegoś tam "filozofa" pochłonęła istnień ludzkich. Narodowy socjalizm wyrósł z komunizmu Marksa i wcielił się w Hitlera. Hitler trwał krótko, ale Stalin dłużej. Co zrobili, to każdy wie. Kopią Marska jest państwo "solidarnościowe" proponowane przez PiS. Czyli wszyscy mają równo i każdemu zostaje tylko gó... Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Cały świat gasi światło 30.03.08, 08:20 mamgotamgo napisał: > allspice napisała: > > > To swietnie:) Pałac Kultury stanie się niewidoczny... > Jesteś moim druhem. Ten pałac trzeba rozebrać do podstaw i na jego miejscu > urządzić Central Park Warszawy. Dawniej stała tam cerkiew dla żołdaków > rosyjskich. Potem Stalin kazał sobie za polskie pieniądze wybudować "pałac", > który szpeci Warszawę. A czekając na pociąg przejdźcie się wokół pałacu i > popatrzcie na popiersie Marksa, na jego (tfu!!!) kapitał, na popiersie Engelsa > i > zastanówcie się ile obłąkana idea jakiegoś tam "filozofa" pochłonęła istnień > ludzkich. Narodowy socjalizm wyrósł z komunizmu Marksa i wcielił się w Hitlera. > Hitler trwał krótko, ale Stalin dłużej. Co zrobili, to każdy wie. Kopią Marska > jest państwo "solidarnościowe" proponowane przez PiS. Czyli wszyscy mają równo > i > każdemu zostaje tylko gó... Niestety,został wpisany do rejestru niczym zabytek...ja tez wolałabym piękny,duży park w centrum Warszawy :) A,tak zazdroscimy innym:(. Odpowiedz Link Zgłoś
janw88 Cały świat gasi światło 29.03.08, 17:41 Idiotyczna akcja i mydlenie oczu. Jak już ktoś siedzi w domu, to niewiele szkodzi środowisku. Przestańmy się przemieszczać, jak byśmy mieli robaki w tyłkach i nie kupujmy towarów wyprodukowanych po drugiej stronie globusa i wiezionych do nas przez wszystkie oceany i lądy. Popatrzmy na półki w sklepach - 30% masy stanowią opakowania. A może będziemy pamiętać, że do sklepu idzie się z koszykiem wiklinowym lub siatką? Przywróćmy normalne zachowania - nie będziemy musieli gasić wieczorem żarówki. janw Odpowiedz Link Zgłoś
joy77 A godzina na znak sprzeciwu *aborcji* ? 29.03.08, 17:42 Walcie się lewicowe pajace. Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnogrodzianka Re: Cały świat gasi światło 29.03.08, 17:42 A ja w ramach protestu przeciw lewackim ekoterrorystom pozapalam swiatlo Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod jestem za, a nawet przeciw, gdyby ograniczono 29.03.08, 17:47 wydatki na zbrojenia przynajmniej o 1% i zainwestowano w energię regeneratywną, dałoby to więcej, niż wyłączenie tego światła prze cały rok :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: Ja zapalam wszystkie swiatla 29.03.08, 17:53 Dzisiaj o 20:00 zapalam wszystkie swiatla w moim domu jako protest pod bzdurnymi haslami. Pozwala sie ludziom i (ustala sie to w lokanych prawach) bez ograniczen wypalac smieci, laki i rowy, spalac rozne odpady domowe i ogrodowe, stare opony, odpady plastikow z demontazu aut itp. a tutaj taki wspanialy gest "zgasic swiatla na godzine". Poszli won hipokryci. Odpowiedz Link Zgłoś
agtsmith Re: Ja zapalam wszystkie swiatla 29.03.08, 19:27 Dokladnie tak, a znajac zycie to glownie wezma w tej akcji matoly, ktore na codzien woza dupe samochodem zamiast transportem zbiorowym. Ot, taka nasza polska hipokryzja. Jan Pawel II sie przejadl, to mozna gasic swiatlo z innego powodu. Ale z podobnym efektem - bez konsekwencji dla swojego postepowania w przyszlosci Odpowiedz Link Zgłoś
agtsmith Niech mi kto powie 29.03.08, 19:29 BO ja juz mam taki harmonogram oszczednosci swiatla: 20:00-21:00 - godzina ziemi 21:37-21:38 - minuta papieza a wie ktos moze kiedy gasimy swiatlo dla tybetu? Odpowiedz Link Zgłoś
bangui A dinozaury też wyginęły przez człeka hehehe . 29.03.08, 18:08 W imię zasady "nieważne czym ,ale nakręcmy biznes" do boju ekoloko. Odpowiedz Link Zgłoś
voytexbezportek globalne ocieplenie to polityczna propaganda 29.03.08, 18:19 Ci sami "naukowcy" ktorzy teraz mowia o "globalnym ociepleniu" dwadziescia lat temu mowili o "nieuknionym globalnym oziebieniu". Odpowiedz Link Zgłoś
karagandak Re: globalne ocieplenie to polityczna propaganda 29.03.08, 18:35 Nagły spadek poboru mocy wywoła niezły bałagan w Elektrowniach. Być może część turbin wywalą z ruchu zabezpieczenia,część automaty przerzucą na bieg jałowy. Współczuję załogom maszynowni. Mocno współczuję. I potem nagły wzrost poboru! Niezłe! To będzie ciekawa noc. Trzymajcie się turbinowcy i dyspozytorzy mocy! My tylko tak się bawimy... Odpowiedz Link Zgłoś
rmichal2 Nie cały ja nie gaszę 29.03.08, 18:21 tak samo jak nie mam zamiaru zamieniać plastikowych torebek na ekologiczne papierowe ponieważ produkcja papierowych jest dużo bardziej szkodliwa dla środowiska, lnianych zresztą też. Odpowiedz Link Zgłoś
miro99 Cały świat gasi światło 29.03.08, 18:23 Co za bzdura! O Ziemi trzeba myśleć przez cały czas, a nie poprawiać sobie samopoczucie raz na jakiś czas uczestnicząc w takich bzdurnych akcjach. Odpowiedz Link Zgłoś