nessie-jp MEN chce wykreślić klasyków z listy lektur szko... 11.04.08, 18:06 "Szkoła jest po to, by kanon kultury przerobić - uważa historyk" Przerobić na co, szanowny panie historyku? Na co? Na sieczkę? Na przemiał? Na surowce wtórne? Po co zmuszać uczniów do *czytania* "Romea i Juli"i? Przecież, na litość boską, to jest sztuka teatralna! Zapakować towarzystwo do tramwaju i zawieźć do teatru... Może jeszcze kazać gimnazjalistom czytać scenariusze filmowe, zamiast oglądać filmy? Akurat Gombrowicza może nie warto wycofywać z kanonu, ale co do pozostałych propozycji, to naprawdę nie widzę problemu. Mam jednak nadzieję, że z kanonu lektur znikną również "dzieła" papiesko-biograficzne... Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Czyli: jajko madrzejsze od kury??? 11.04.08, 19:06 ======================================= A od kiedy to gownazeria ustawia OGOLNOPOLSKI program nauczania, a minister to respektuje i wdraza? Czy ta Pania juz do konca pogielo? Znajac parafialne upodobania Pani minister wyjdzie w koncu na pozostawienie PELNEGO cyklu nauczania i egzaminowania z religii, matury(sic!) nie wylaczajac. Za to z potrzeb edukacyjnych pozostawimy przyszlosc Narodu w rekach (a raczej: umyslach) polanalfabetow umiejacych czytac (dla pisania juz trzeba bedzie skonczyc studia) i "rachunkow" maksymalnie do 1000 (do matury). Reszte dzialow matematyki tez zostawi sie wylacznie elytom na uniwersytetach. Pani Hall, mniej modlitwy, a wiecej rozumu i perspektywicznego myslenia. Chce Pani pozostawic po sobie hanbe wtornego analfabetyzmu tego pokolenia? Taka droga chce Pani zapisac sie w historii? Jest Pani na bardzo dobrej drodze ku temu. Wstyd i bezmyslnosc graniczaca z glupota. No bo chyba, u licha, nie celowe sabotowanie rozwoju spoleczenstwa...? Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 Następna "reforma" bez rachunku kosztów i czasu! 11.04.08, 20:05 Pani Hall nie wie ile będą kosztowaly jej pomysly ani ile czasu zajmuje porządne(!!!) przygotowanie podręcznika.Nie dziwię się, że Handke i Dzierzgowska to jej idole.Będzie powtórka z rozrywki;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
beptak52 Re: Romeek! Wróć! 12.04.08, 11:27 Madry polonista poradzi sobie z wszystkimi kontrowersyjnymi pomysłami kolejnych ministrów. Myślę, że oświata polska boryka się z poważniejszymi problemami, a na tym forum ludzie pozbawieni odwagi cywilnej, aby wojować tam, gdzie to ma sens, "wyrzygują" niestrawione resztki swej odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 Dlaczego polonista ma walczyć z systemem? 12.04.08, 21:40 W wolnym kraju na dodatek?Zly to kraj, w którym madry polonista ma sobie radzić z "kontrowersyjnymi pomyslami kolejnych ministrów" i źli ministrowie!!!Co do innych problemów polskiej oświaty to ich rozwiązanie na pewno nie leży w umoralnianiu, Pani metodą, nauczycieli.To kwestia rozwiązań systemowych i tworzenia odpowiednich mechanizmów w zakresie zarządzania oświatą, doboru kadr czy rachunku kosztów, czasu i możliwości.To wszystko jest obowiązkiem ministra edukacji oraz jego personelu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ptr0 Nie mogą przywrócić jak było przed rządami PiS? 12.04.08, 15:02 Tak by było najlepiej. Lista lektur to coś co nie powinno być zmieniane, chociaż ja na miejscu uczniów bym się cieszyła bo np. "Potop" jest o wiele za długi, dotrwałam prawie do końca 2 tomu, nie było już czasu bo to była 2 klasa i nawtykali tych grubych książek jedna po drugiej zamiast to jakoś logicznie ułożyć, raz coś obszerniejszego, raz coś krótszego. A tak to u mnie np. było jedno po drugim: "Lalka", "Potop", "Zbrodnia i kara". Odpowiedz Link Zgłoś
tuitam_online Re: Nie mogą przywrócić jak było przed rządami Pi 12.04.08, 22:41 ptr0 napisała: > A tak to u mnie np. było > jedno po drugim: "Lalka", "Potop", "Zbrodnia i kara". A bo ci pozytwiści to jakoś duzą wenę twóczą mieli i się rozpisywali ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Poziom 12.04.08, 22:21 spada . Coraz mniejsze wymagania , przymykanie oczu , naciski dyrekcji , bałagan i hałas podczas lekcji , świadome rozbijanie lekcji ubliżanie nauczycielowi . Ot i polska szkoła . Tylko pewien procent - 12 - uczniów jakoś się uczy i zachowuje . Wszyscy oślepli i nie chcą widzieć rzeczywistości . Wolą się kłócić o lektury , których i tak wiekszość nawet w ręce nie miała . Odpowiedz Link Zgłoś