mieczsilver Re: Wreszcie trochę mniej antypolonzmu w Wyborcze 12.04.08, 10:13 Nowa polityka historyczna dla potrzeb gescheftu. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Wreszcie trochę mniej antypolonzmu w Wyborcze 12.04.08, 10:23 mieczsilver napisał: > Nowa polityka historyczna dla potrzeb gescheftu. tusk ostatnio powiedzial w izraelu, ze w polsce nie ma i nie bedzie tolerancji dla antysemityzmu... szkoda, ze zapomnial powiedziec tego samego o antypolonizmie... Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Tolerował "historyka" GroSSa 12.04.08, 10:30 Ten pseudonaukowiec w dziedzinie historii jest przedłużeniem polityki historycznej,którą zapoczątkowła nadreprezentacja mniejszości żydowskie."KATYŃ!Ostatnie kłamstwo Andrzeja Wajdy" najlepiej dokumentuje politykę historyczną na podstawie której z kretów chce się zrobić orłów i do tego jeszcze białych. Odpowiedz Link Zgłoś
takinie3 To zaslona dymna na wielkiego skoku żydów 12.04.08, 10:25 z biznesu holokaust na Polske. GW jest narzedziem tegoż biznesu na terenie Polski i ma na calu odurnic i oszukac Polakow, zeby ulatwic zlodziejom z Israela i NY ostateczna grabiez resztek mienia Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista Co w tym złego? 12.04.08, 10:11 Facet jechał na wycieczkę sponsorowaną przez Syjonistów, więc czego się spodziewał? Wyprawy z misją humanitarna do strefy Gazy? Nikt Palestyńczykom nie broni organizowania podobnych wycieczek i zachęcania, by wizytujący Autonomię wstąpili w szeregi szahidów. Rozumiem tego chłopaka, że mu się nie podobało - ma prawo. Ale to była wycieczka darmowa, ale w ramach umowy była wpisana indoktrynacja. To oczywiste. Jednak nie wszyscy Żydzi w Izraelu to syjoniści! Raczej mniejszość - tyle że na tej wycieczce tylko syjoniści mieli kontakt z młodzieżą. BTW: ta organizacja ma naprawdę super pomysł na werbowanie nowych obywateli Izraela. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Co w tym złego? 12.04.08, 16:21 Bzdura. Przytlacajaca wiekszosc zydowskich izraelczykow popiera w wolnych wyborach jedna z partii syjonistycznych (a sa tez do wyboru i partie nie-syjonistyczne). Widac nie wiesz co to jest syjonizm i kupujesz definicje syjonizmu wzieta prosto od komunistow. Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Co w tym złego? 13.04.08, 05:01 No to sie pytam, jak i dlaczego te ruskie masy "zydowskie" (2.000.000 chyba) przeszly prze to rasistowsko-szowinistyczne sito ? Przeciez wiekszosc z nich nie praktykowala, nie gadala po hebrejsku/jidisz, nie znala zydowskiej historii i kultury, nie czula zydowsko, a nawet czesciowo nimi pogardzala, z Izraelem sie nie utozsamiala itd. Wielu po prostu mialo (jesli w ogole) zy<dowskie imie czy nazwisko i chcialo wyrywac z Rassiji i dostac jakis ladny paszport. A teraz klada asfalt, siedza na recepcji,ewentualnie pinkola w czwartoligowych orkiestrach (zamiast w konserwatorium). W ostatnim najezdzie na Liban zginelo ich troche. Nawet nie wiedzieli - za co i o co. Tak samo mogli by zginac w ruskim wojsku w Czeczenii albo w amerykanskim wojsku w Iraku. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Zostawcie swój kraj. Izrael na was czeka 12.04.08, 10:21 "Nasze prawo do tej ziemi jest bezdyskusyjne. Pochodzi od Boga. My mamy nie tylko prawo, ale i obowiązek walczyć o Izrael . A co z pozostałymi mieszkańcami Ziemi Świętej? Z Palestyńczykami? Jak to? Mają dużo miejsca dookoła. Niech wyp... Nie chcą? To my ich wyp... Zapakujemy w pociągi i wyślemy do Jordanii." Tego rodzaju słowa wypowiadane przez Polaka uznane zostałyby przez michnikowy szmatławiec za objaw "neonazizmu". Pewnie codziennie czytalibyśmy newsy z procesu, a parlament Europejski wydalby kolejna rezolucję. Rzecz jak widać nie w tym co się mówi, tylko kto to mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Rozbieżność słów i czynów. 12.04.08, 10:25 To była podstawa nawet do zbrodniczego sprawowania władzy przy nadreprezentacji mniejszości żydowskiej w partii i rządzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Zostawcie swój kraj. Izrael na was czeka 12.04.08, 10:26 tom1003, masz racje... ale nie zapominaj, ze ten biedny czlowiek ma mozg prany od urodzenia, w kazdy dzien swojego zycia, a nie tylko na 10-dniowej wycieczce... Odpowiedz Link Zgłoś
felicja_1 Re: Zostawcie swój kraj. Izrael na was czeka 12.04.08, 11:12 prany mozg od urodzenia?az zal czytac takie bzdury :) w wiekszosci dowiedzielismy sie o pochodzeniu tak 2/3 lata temu :) hehe pranie mozgu...dobre... Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Zostawcie swój kraj. Izrael na was czeka 12.04.08, 11:23 felicja_1 napisała: > prany mozg od urodzenia?az zal czytac takie bzdury :) w wiekszosci > dowiedzielismy sie o pochodzeniu tak 2/3 lata temu :) hehe pranie > mozgu...dobre... felicja, nie zrozumialas mnie... pisze o tym izraelskim zolnierzu, ktory uwaza, ze zydzi maja prawo do tej ziemi od boga, a palestynczycy moga wypier...lac Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Z innej beczki... 12.04.08, 10:31 Zostawcie swoj kraj. Polska na was czeka... ...-niezly pomysl ? Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Z innej beczki... 12.04.08, 11:32 rijselman12.0 napisał: > Zostawcie swoj kraj. Polska na was czeka... > ...-niezly pomysl ? I właśnie o to chodzi w nowym Industrii Polonia. Odpowiedz Link Zgłoś
junk666 Każda religia to zło 12.04.08, 10:35 Świat bez "bogów" byłby lepszy. Daliście sobie wyprać mózgi w dzieciństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
seminanec Manipulacja poprzez religię jest złem 12.04.08, 12:04 Jestem przekonany że stoi za tym biznes. Spójrzcie trzeźwym okiem : darmowe wycieczki , ludzie którzy prezentują coś ,prezenterzy dostają pieniądze za efekty czyli zwerbowanie ,wycieczka skierowana jest tylko do młodych (a czemu nie do starych?). Najbardziej uderzyła mnie próba rozłąki z rodziną. Niby religia , Bóg i państwo mają być ważniejsze od rodziny ? Podróże uczą i nie mam nic przeciwko nim , niektórzy polacy emigrują i jest im właśnie ciężko z powodu rozłąki , dlatego ściągają rodziny za sobą do nowego kraju gdzie lepiej się im żyje.A czy Izrael na to pozwoli , czy jest to miejsce zamknięte niczym obóz i nie ma miejsca dla rodziny ? Bóg stworzył całą Ziemię wiec dlaczego Żydzi mają w jednym miejscu żyć ? Rozumiem że na świecie muszą mieć swój dom , miejsce w którym dobrze się czują.A dom kojarzy mi sie głównie z rodziną. W tym wieku zakłada sie własną rodzinę a jeżeli założy ją w Izraelu to tam zostanie - czyżby na tym cała pułapka polegała ? Czym Polska różni się od Izraela ? Również w Polsce mamy "getta" czyli osiedla grodzone i strzeżone przez ochroniarzy . Właśnie tym różni się Izrael że tam wszyscy w państwie są razem i grodzą całe państwo . My grodzimy się w środku , całe osiedla i blokowiska , głównie bogaci przed biednymi których jest dużo (żebracy , akwizytorzy ,złodzieje,oszuści).Chcemy mieć spokój.W supermarkecie również czesto ludzie są kontrolowani i przeszukiwani ze względu na panujące złodziejstwo w naszym kraju. Wiec wiele mamy cech podobnych. Nie wspomnę o obowiązku wojskowym który jest przymusowy w naszym kraju , a jeszcze do tego rytm życia ustalają katolickie święta w kalendarzu. Więc kto w tym kraju będzie się czuł najlepiej jak nie katolicy ? Również w Polsce na lekcjach historii próbowano mi wypaczyć obraz świata i wpajać bzdury które były niezgodne ze zdrowym rozsądkiem. Przykład z piłką nożną jest straszny , w Polsce grałem z różnymi cudzoziemcami i najważniejsza była gra a nie pochodzenie.Mieliśmy mieszane składy i świetnie sie nam grało bo do gry nie potrzeba nawet języka.Naprawde przyjemnością było granie z utalentowanym zawodnikiem i bycie z nim w jednej drużynie. Polska jest biednym krajem i jeżeli Izrael stwarza większe możliwości dla rozwoju to dlaczego nie wyjechać tam ? Dużo słyszałem o studiach i firmach które stoją na najwyższym światowym poziomie. Jeżeli dla kogoś najważniejsza jest religia to powinien zamieszkać w Izraelu i być szczęśliwym. W dobie światowego internetu , nie ma czegoś takiego jak ograniczenia. Australijski żyd może znaleźć żonę żydówkę w Australii,kto mu broni? Czy musi jechać aż do Izraela żeby jej szukać ?Dla mnie to niepojęte. Zabiegi które zostały przedstawione w artykule idealnie pasują do zabiegów biznesowych stosowanych w celu manipulacji. Im więcej będzie Żydów w Izraelu tym silniejszy będzie ich kraj. "Podróże kształcą" i jak to się czesto mówi " nie ma nic za darmo". Odpowiedz Link Zgłoś
felicja_1 Zostawcie swój kraj. Izrael na was czeka 12.04.08, 10:43 niektorzy pisza "jezdzie, tam jest wasze miejsce".a co jezeli my sie czujemy polakami?mieszkami w polsce od urodzenia a o naszym pochodzeniu w wiekszosci dowiedzielismy sie stosunkowo niedawno.musze przyznac ze osobiscie nie spotkalam sie z przejawami antysemityzmu ale znam ludzi ktorzy sa "chorzy" na zydow dlatego przy nich nie mozna mowic o swoim pochodzeniu.wsrod moich przyjaciol byli tacy ktorzy mieli uprzedzenia ale gdy powiedzialam ze mam takie korzenie zmienili zdanie.opierali sie na stereotypach wyniesionych z domow a w sumie zadnego zyda nie znali,no az poznali mnie... ;) a tak to jestem katoliczka i jestem pewna ze wiem wiecej o tej religii niz "prawdziwy 100% polak wierzacy niepraktykujacy." Odpowiedz Link Zgłoś
werbus Re: Zostawcie swój kraj. Izrael na was czeka 12.04.08, 11:50 po matce czy po ojcu żydówka? felicja_1 napisała: > niektorzy pisza "jezdzie, tam jest wasze miejsce".a co jezeli my sie > czujemy polakami?mieszkami w polsce od urodzenia a o naszym > pochodzeniu w wiekszosci dowiedzielismy sie stosunkowo > niedawno.musze przyznac ze osobiscie nie spotkalam sie z przejawami > antysemityzmu ale znam ludzi ktorzy sa "chorzy" na zydow dlatego > przy nich nie mozna mowic o swoim pochodzeniu.wsrod moich przyjaciol > byli tacy ktorzy mieli uprzedzenia ale gdy powiedzialam ze mam takie > korzenie zmienili zdanie.opierali sie na stereotypach wyniesionych z > domow a w sumie zadnego zyda nie znali,no az poznali mnie... ;) a > tak to jestem katoliczka i jestem pewna ze wiem wiecej o tej religii > niz "prawdziwy 100% polak wierzacy niepraktykujacy." Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: Zostawcie swój kraj. Izrael na was czeka 12.04.08, 11:54 webus, z tego co sie orientuje, to zydem/zydowka mozna byc tylko po matce... Odpowiedz Link Zgłoś
felicja_1 Re: Zostawcie swój kraj. Izrael na was czeka 12.04.08, 11:57 po matce.zgodnie z prawem halachah.a czemu pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
alien999 Re: Zostawcie swój kraj. Izrael na was czeka 12.04.08, 13:12 Wybacz ale wedlug Zydow nie jestes Zydowka tylko osoba pochodzenia Zydowskiego, A Zydowka wedlug Halachy jestes ale tu chodzi o cos innego tzn bedziesz przez B-giem odpowiadala jako Zydowka a nie Katoliczna, jesli jakies zycie po smierci jest - wiec o to chodzi..... No a mam pytanie jak mozna wierzyc w Katolicyzm a nie wierzyc w to co jest napisane w ST w stosunku do ZYdow? Czy ty wiesz co tam pisze? Jesli B-g Zydowski czy tez Katolicki (jesli istnieje mozliwosc istnienia dwoch religi ktore by byly dzielem tego samego B-ga) To ty tak bedziesz odpowiadala przez B-giem jako Zydowka. Jesli bedziesz chciala powrotu do Judaizmu to nie musisz robic giuru, urodzisz Zydowskie dziecko (ktore bedzie przeklete tak jak ty, poczytaj poczatek 10 przykazan) Takie cos wynika z Halachy, ale wiekszosc Zydow to nie sa religijni, i wiec wieszkosc to banda lysego wiec Nie jestes Zydowka (wedlug wiekszosci Zydow) Juz wsrod ortodoksyjnych by twoja osobe malo kto uznal za ZYdowke poza tym ze Halacha ale to skaplikowana sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra11 Re: Zostawcie swój kraj. Izrael na was czeka 13.04.08, 17:02 normalnie jakbym wypociny ojca dyrektora czytala albo innego "mendrca" Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Zostawcie swój kraj. Izrael na was czeka 12.04.08, 16:28 Wlasnie. Dlaczego to ma byc wazne czy po matce czy po ojcu? Odpowiedz Link Zgłoś
alien999 Re: Zostawcie swój kraj. Izrael na was czeka 12.04.08, 13:06 Kolejna :) Baby nie jestes Zydowka bo pochodzenie ZYdowskie ma po ojcu ma az 10% Niemcow, 5% ma pochodzenie od Fenicjan tzn tez Zydowskie ale geny mowia o narodowosci a nie religia, ze ci Fenicjanie to byli Zydzi to inna sprawa. Ale nikt nie powie ze w Niemczech sa miliony ZYdow. Tak samo ty Lucjo czy jak tam masz na nick? Nie jestes Zydowka tylko masz pochodznie, i przestan oklamywac kolegow ze nia jestes..... Z tego co wiem Nie masz statutu porwanego dziecka, wiec jesli swiadomie mowisz jestes katoliczka!!!! To przez Zydow nie jestes uznawana za Zydowke, gora za osobe z pochodzeniem Zydowskim a takich jak ty jest pewnie ponad 100 milionow na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
felicja_1 Re: Zostawcie swój kraj. Izrael na was czeka 12.04.08, 15:12 jakbys przeczytal moje wczesniejsze wpisy zauwazylbys ze pisalam o moim pochodzeniu i korzeniach ale wg halachahay rowniez moge sie nazywac zydowka.mam do tego prawo.mowie o sobie zawsze polka ale teraz jestem bezposrednio wmieszana w ta sprawe wiec wypowaidam sie w imieniu ludzi pochodzenia zydowskiego ktorzy mieszkaja w polsce i ktorych jest tutaj garstka.jestem polka,mam czesc krwi zydowskiej ale jezeli jest dyskusja nt zydow wypowiadam sie po tej str.a jezeli za granica bylaby rozmowa nt polakow wypowiadalabym sie jako polka. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Zostawcie swój kraj. Izrael na was czeka 12.04.08, 16:30 Ona jest tym kim sie czuje ze jest. Kropka. Zydowka i katoliczka. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 To prawda... 12.04.08, 10:50 nie można być jednocześnie żydem i gojem... "Pierwszy z izraelskich gości to Szachal. Przysiada się i zaczyna monolog. Ciekaw jestem, dlaczego tu przyjechaliście. Ano pewnie dlatego, że gdzieś tam w środku czujecie się Żydami . Przytakiwanie. W takim razie powinniście sobie odpowiedzieć na pytanie; gdzie jest wasze miejsce. Tutaj, w Izraelu, czy gdzieś w Polsce." Odpowiedz Link Zgłoś
barba-rossa Polska powinna brac przyklad. 12.04.08, 11:28 Ta wycieczka, to tylko wzorowy przyklad, jak mozna dbac o swoja diaspore rozsiana po calym swiecie - inne kraje powinny bracz przyklad. Ciekawe, jakby Polska oranizowala wycieczki mlodych Polakow z Kazachstanu, jakby one wygladaly? Czy "karmiliby" ich Gombrowiczem, Miloszem, Kantorem, Warlikowskim? Czy raczej Mickiewiczem, Norwidem, Pilsudskim? I co wtedy byscie pisali? Zreszta nie tylko z Kazachstanu, ale tez ze Stanow, gdzie mloda Polonia tyle wie o Polsce, co Telewizja Polonia im pokaze, a pokazuje zlote lany zboza i koncert zyczen. Swoja droga dziwie sie temu chlopakowi - dostal drmowa wycieczke do ladnego kraju, mial ponad 20 stopnii, podczas gdy w Polsce bylo -10.... i jeszcze mu malo? Odpowiedz Link Zgłoś
eugeniusz.sendecki Komentarz endeka 12.04.08, 12:46 Ano właśnie. Tak się składa, że mam klasyczne poglądy narodowe (ale - polskie - jestem endekiem) i z przyjemnością przeczytałem ten dialogowany reportaż o indoktrynacji narodowej prowadzonej przez Rząd Żydowski i osoby prywatne. Pięcioprocentowy wynik na 160 tysięcy to około osiem tysięcy osób, kóre zostały obywatelami izraelskimi. Czy to dobry wynik? Myślę, że tak. Nalezy dodać jeszcze długofalowe efekty, jakim jest zawiązywanie i umacnianie wspólnoty narodowej wśród Żydów z 52-ch różnych krajów świata oraz kontakty nawiązywane i utrzymywane wśród tych osób przez Tajne Służby (szcunek dla Waszej ciężkiej pracy, Panowie!) Izraelskie. Cieszą mnie zarówno uwagi pod adresem co gorliwszych endeków żydowskich, jak i cenna uwaga, że chodzi o sprawy relijnego podziału, które zwykle dominowały kwestie narodowościowe. W sumie - cenny tekst. Polecę czytanie Kolegom z warszawskiech struktur Ruchu Narodowego (polskiego). Pozdrawiam /-/ Eugeniusz Sendecki Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Moja ojczyzna 12.04.08, 12:57 To wiersz Cypriana K.Norwida,którego ostatnia strofa brzmi: Niech nie uczą mię,gdzie moja ojzyzna, Bo pola,sioła,okopy I krew,i ciało,i ta jego blizna To ślad - lub - stopy. Odpowiedz Link Zgłoś
prymitywna do bohatera artykułu 12.04.08, 13:06 Odważnie, normalnie i prawdziwie. Bardzo ważny głos. Pozdrawiam Cię serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
oko_1 Żydzi są w takim razie rasitami nr1 na świecie. 12.04.08, 13:39 Taki rasizm połączony z komuną. Wybuchowa mieszanka. Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Re: Żydzi są w takim razie rasitami nr1 na świeci 12.04.08, 13:46 To nie wiedziałeś o tym ? Przecież wystarczy regularna lektura GWno Prawdy, szczególnie artykułów pana Geberta żeby utwierdzić się w tym przekonaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
oko_1 Re: Żydzi są w takim razie rasitami nr1 na świeci 12.04.08, 13:50 Wiedziałem ale chciałem sobie odreagować. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Zostawcie swój kraj. Izrael na was czeka 12.04.08, 14:32 No coz... Oszolomy sa wszedzie. I nie tylko po atach, jak dowodzi historia najnowsza Polski... Rozumiem autora ze budzi to jego wielki sprzeciw. Na mnie tez wszelkie socjotechniki dzialaja jak plachta na byka. Z drugiej strony (jak mawial pewien Tevie Mleczarz;)) wycieczki za darmo takie sa. Nie za darmo - za darmowe sluchanie okreslonej propagandy. To jak sprzedaz garow w drodze do Czestochowy czy tp. Izrael jak kazda zbiorowosc ludzi jest zroznicowany, ma wiele obliczy. Organizatorzy dbaja zeby pokazac jedno. Chyba dbaja za bardzo, co nawiasem mowiac przeczy troche ich rzekomemu profesjonalizmowi. Mysle ze po prostu autor dostal ciekawa wycieczke, choc nie do Izraela a w pewne jego strefy. I zaplacil. Czy za duzo - to chyba tylko wie on sam. Odpowiedz Link Zgłoś
papa_s To już wystarczy 12.04.08, 15:20 mieć dziadka/babcię za Żyda/Żydówkę żeby być Żydem? Dawniej trzeba było mieć matkę Żydówkę bo inaczej było się gojem. Schodzi na świnie Izrael... Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: To już wystarczy 12.04.08, 15:29 U ortodoksów. U reformowanych nie trzeba nawet po kądzieli już dzisiaj. Jedni powiedzą, że schodzi, inni, że się zmienia. Kiedys trzeba było na odpust w Polsce na wsi co Niedziela, a dzisiaj wystarczy w sieci się wyspowiadać, wiesz z tymi psami to różnie bywa;) Odpowiedz Link Zgłoś
tereska61 Zostawcie swój kraj. Izrael na was czeka 12.04.08, 15:37 Zostawmy to co złe , wrogie nastawienie Polakow do Zydow i Zydow do Polakow .Łaczy na przeszlosc czy nam sie podoba czy nie ale rozdrapywanie ran do niczego nie prowadzi .Zydzi maja pretensje za wiele spraw ,Polacy rowniez.Przez wiele pokolen zylismy obok siebie i jestesmy polaczeni historia .Wiec po co tyle wrogosci , moze lepiej glosno powiedziec co nas boli wyznac grzechy i zostawic za soba to co zle .Trzeba prowdzic dialog , trzeba uczyc mlodziez , przyszle pokolenia tolerancji wobec siebie .Wpajano nam przez wiele lat wrofosc do Zydow a Zydom do Polakow czy nie przyszla pora zeby powiedzic sobie glosno o tym wszystkim.Mlodzi ludzie nie maja pojecia o historii a juz od dziecka czuja wrogosc wobec kogos kto uznaje inna wiare ,mlodziez israelska jak przyjezdza do Polski pokazuja im tylko obozy , miejsca zaglady czy nie pora juz na to zeby poznali Polske z innej strony , tu rodzili sie ich dziadkowie tu bylo miejsce ich przodkow wiec trzeba pokazac im to co dobre w naszym kraju , a mlodziez polska tez trzeba uczyc juz od przedszkola , ze antysemityzm czy tez wrogi stosunek do innyhc narodow jest zły .Tu duza role moze spelnic kosciol , ksiedza .Uczmy ludzi tolerancji i milsoci wobec blizniego .Polska jest krajem katolickim wszedzie sie to podkreslamy ale czy postepujamy jak nakazayuje nam wiara , pryzkayania .Te wpisz mowia duyo o nasyzm stosunku do innzch narodow .Yostawmz wrogie hasla , yacynijmz na siebie patrzec inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
zdr1 Aj waj jaka propaganda w tej wyborczej 12.04.08, 15:48 Aj aj aj aj aj, jaki sympatyczny tekst dla gojow, oj oj oj oj oj. Odpowiedz Link Zgłoś
antoni99 Zostawcie swój kraj. Izrael na was czeka 12.04.08, 16:31 problem żydowtwa narasta tak jak np. Związku Radzieckiego, aż wreszcie wybuchnie i znów będą problemy, Bo to co obecnie dzieje się z tym tematem to przekracza wszelkie normy etyczne. Polacy be, gorsi od hitlerowców, bo chyba więcej już zapłaciliśmy Żydom odszkodowania za zbrodbnie wojenne i pozostawione mienie jak Niemcy i końca nie widać, Niemcy to przecięli i nowe pokolenie może żyć normalnie bez ciężaru zbrodni jak Polacy, Gdzie mój młody syn żyje pod ciężarem zbrodni dokonanych na narodzie Zydowskim przez moich dziadków. I będą płacic haracz do końca istnienia z nazwy wolnej i suwerennej Polski,... i nie dziwię się że muszą opuścić te ziemie skażone nienawiścią kierowaną na Polaków przez naród Żydowski. Chyba do końca świata !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Pismaki z Wyborczej, posłuchajcie apelu z ojczyzny 12.04.08, 16:35 Ojczyzna wzywa ! Wasi ojcowie i matki, wszyscy stalinowcy już tam są. Zostawcie ten obrzydliwy kraj, nie będziecie już musieli oglądać tych "gwiazd dawida na szubienicach", jeździć po całej Polsce za prof. Jerzym Robertem Nowakiem i nagrywać z ukrycia, jak SB-ecy księdza Popiełuszkę, jego "antysemickich" kazań i w ogóle odetchniecie wreszcie świeżym, no może z lekką nutą zapachu czosnku, powietrzem, nie to co "w tym kraju" (ulubione określenie pismaków z ul. Czerskiej), sama stęchlizna i Ojciec Dyrektor. Ja Was proszę, tam też można zarobić miliony... Odpowiedz Link Zgłoś
antoni99 Zostawcie swój kraj. Izrael na was czeka 12.04.08, 16:51 chciałbym jeszcze zapytać dlaczego po 1989 roku tak zmieniła sie treść historii gdzie uczona nas w szkole, że my walczyliśmy z Niemcami w II wojnie światowej, że my broniliśmy żydów, przechowywalikśmy. A obecnie słyszę że my zabijaliśmy Żydów, my mielismy obozy koncentracyjne i wiele innnych dla mnie staruszka ciekawych rzeczy ! Czyżby to przygotowanie do obfitych odszkodowań i w naturze i gotówce dla Narodu Żydowskiego za popełnione przez nas zbrodnie. A tak zapytam czy będąc w UBP w latach 40-50-60 Żydzi nie mogli nam pomóc w odbudowie swych świątyń które teraz odbierają ponownie ( kilka razy ) !!!! A nie mam już głowy co to się dzieje !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polish-jewish Byłam na Taglicie. 12.04.08, 17:03 Wiem, co tam się dzieje. I jest to skandal. Pranie mózgu, propaganda oraz - jak słusznie mówi ten chłopak - nawiązywanie do mitologii (naród wybrany, etc., etc.) Problem polega na tym, że większość uczestników tych wyjazdów jest bardzo młoda. Chwała Jędrkowi za to, że jest myślącym chłopakiem. Ale wielu młodych ludzi to po prostu kupuje. Nie dlatego, że są głupi. Dlatego, że przewodnicy, którzy wstawiają takie syjonistyczne gadki, są do tego wyszkoleni i wiedzą, w jakie struny uderzyć. Wyobraźcie sobie takiego 18-latka, który nie bardzo wie, co ze swoim żydostwem zrobić (nie mówię o sytuacjach skrajnych, kiedy jest szykanowany czy prześladowany, ale to jest już jakaś skrajność; mówię o sytuacji, w której nie ma zaplecza w postaci klubów młodzieżowych czy organizacji, w których taka młodzież mogłaby się spotykać). Taki młody człowiek jedzie do Izraela i podają mu papkę, że "jest cool być Żydem", że w jakiś sposób jest "wybrany", etc., etc. To może zaskoczyć i "urobić" kolejne pokolenia. Z naturalnych względów, o których nie chce mi się tu dyskutować, państwu Izrael na tym zależy. Ja miałam szczęście o tyle, że pojechałam na Taglit w wieku dwudziestu paru lat, kiedy byłam już zasadniczo dorosłą i ukształtowaną osobą. To co się tam odbywa, przekroczyło moje najśmielsze oczekiwania. Nie pomaga rzeczowa argumentacja - do tych ćwoków to po prostu nie dociera. Mówię prosto i na chłopski rozum (żeby jełopy załapały): Jestem polską żydówką, wychowaną w Polsce, w polskiej kulturze, mój ojciec był opozycjonistą za PRLu, moi pradziadek był w przedwojennym wojsku polskim (pilotem był). Jestem w Polsce wykształcona, mam tytuły uniwersyteckie (w Polsce zdobyte), mówię po polsku. Mickiewicz jest mi bliższy niż literatura izraelska (nie mówię o literaturze żydowskiej nawet, bo w większości jest to jednak literatura diaspory). Polska dała mi dom, wykształcenie i przyszłość (jako taką, ale jak się myśli i działa, nawet w obliczu każdego kryzysu ekonomicznego, pracę sobie znajdę, w Izraelu - z różnicami mentalności i brakiem znajomości hebrajskiego, mogę z tytułem doktorskim co najwyżej zamiatać komuś chałupę). I Wy, przepraszam, mówicie mi: nie jesteś Żydem w swoim kraju i przeprowadź się do Izraela? A co? Zasiłek dostanę? Za moje dość wysokie wykształcenie? I mam wierzyć, że będę tam traktowana jak naród wybrany? Nie, mimo tego, że jestem Żydówką, będę tam traktowana jak "brudna" Polka. To mi obiecuje Izrael? Nie ma logicznej odpowiedzi i argumentacji. Tyle, że jest to naród "wybrany" i że poza Izraelem jest wszędzie antysemityzm. Paranoja! Nie chce mi się długo o tym gadać, bo uważam cały Taglit za propagandową maszynkę i kpinę. Chciałabym tylko zaznaczyć, że Żyd nie oznacza tego samego, co Izraelczyk. Nie utożsamiam się z wojnami i z wysiedleniami Palestyńczyków. Nie mam związku z tym krajem. A często mam poczucie, że zarówno Izraelczycy i Polacy tego nie rozumieją. W Izraelu słyszę: "Jesteś Żydówką i tu jest Twoje miejsce". Co jest kpiną. W Polsce często słyszę: "Dlaczego Izrael morduje Arabów?" Co też jest kpiną, bo nie czuję się za to odpowiedzialna w najmniejszym stopniu. Nie czuję wspólnoty narodowej z obywatelami tego kraju. Izrael jest fascynujący, ale bardziej przez ludzi i mozaikę kultur (żydowskiej, arabskiej, chrześcijańskiej, ormiańskiej, są tam także Koptowie, czarni Żydzi z Etiopii, Żydzi pochodzący z Iraku i Iranu, a nawet Żydzi pochodzący z Chin, którzy poza tym, że wyznają judaizm, są po prostu Chińczykami i wielu, wielu innych). Polityka tego państwa, jego tożsamość narodowa, jego ideologia i kultura są mi obce. Jestem wychowana na Mickiewiczu i Witkacym, na "Krzyżakach" i Żeromskim. Na Brunonie Schulzu (ha! jak najbardziej!) i nie rozumiem, dlaczego ktokolwiek miałby mniemać, że mam poczuwać większą wspólnotę z kimś, kto Schulza nie zna zupełnie niż z tym, który Schulza miał obowiązkowo w szkole (czy lubi, czy nie lubi). Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Byłam na Taglicie. 12.04.08, 17:20 Proszę jeszcze słów parę o ludach semickojęzycznych,wenątrzsemickim konflikcie i dzisiejszym używaniu antysemityzmu tylko do Żydów i do tego jeszcze przez samych Żydów i żydów?! Odpowiedz Link Zgłoś
barba-rossa Re: Byłam na Taglicie. 12.04.08, 22:09 Skoro bylas na Taglicie w wieku lat 20stu kilku, czyli na kilka lat przed zrobienie doktoratu, to powinnas brdazije sie dystansowac do tego, co zostalo Ci tam powiedziane. Kategoryczne ocenianie, ze cos jest maszynka do propagandy, ze Taglist jest bez sensu - jest po prostu nie odpowiednie. Tez bylem na Taglicie i tez slyszalem, to co wy slyszeliscie, ale bez przesady, majac troche oleju w glowie, mozna to psokojnie przelknac. Darmowa wycieczka ma swoja cene! Niemniej dlaczego nie wspominasz, ze Taglit to tez po prostu zwiedzanie pieknego kawalka ziemii. splywa kajakiem, jazda na wielbladach, odwiedzanie beduinow !!!!! Pani doktor, jest Pani nie-fair. Mi tez nie w smak te kilka lekcji propagandy, ale to tez doswiadczenie po prostu. Spokojnie, bez paniki. Nikt sila znikąd donikąd nas nie wyciagnie ! Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Byłam na Taglicie. 13.04.08, 04:44 Przypomina wycieczki zachodnioniemieckiej mlodziezy szkolnej do NRD, gdzie wszystko bylo insecenizowane: odpowiednio spreparawana grupa rowiesnikow, odwiedziny w fabrykach i PGRach, a takze wspolne wycieczki i program kultury. Wszystko - od wyuczonych tekstow, sztucznego usmiechu, przygotowanych pytan poprzez "zachwyt" i "zachwycajace" wystepy i "fascynujace" dyskusje az do kierowcy w autobusie i obstawy, doslownie wszystko bylo choreografowane. Nie tylko zaden przypadkowy, nie-swoj obywatel nie mogl zaklocic przedstawienia, ale tez zadna niepotrzebna mysl zaklocic "wymiany doswiadczen i opinii". :)))) Tylko pogoda wymykala sie jeszcze spod kontroli. :)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Byłam na Taglicie. 13.04.08, 12:05 W Izraelu, ktory w odroznieniu od NRD jest panstwem demokratycznym, tego typu inscenizacje nie sa po prostu mozliwe, a przynajmniej nie w wiekszym stopniu niz n.p. w dzisiejszej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
clanton Re: Byłam na Taglicie. 13.04.08, 07:34 Nie wiem jak silna jest twoja tozsamosc zydowska, ale podejrzewam ze chyba dosc slaba. Pomimo twojego wyksztalcenia wykazujesz zupelny brak znajomosci podstawowych koncepcji judaizmu, a twoje rozumienie "narodu wybranego" jest takie same jak licznej zgraji endekow publikujacej tu swoje antysemickie wypociny. O swoich izraelskich gospodarzach piszesz "cwoki" i "jelopy". Piszesz tez ze "Nie czuję wspólnoty narodowej z obywatelami tego kraju". Nie jestes w stanie okazac najmniejszej ilosci zyczliwosci i wdziecznosci dla organizatorow tego programu tak jak robi to 95% uczestnikow ktorzy nie zdecyduja sie emigrowac. Twoja postawa natomiast jest roszczeniowa i malostkowa. Nie rozumiem dlaczego nazywasz siebie Zydowka, bo co najwyzej jestes Polka z zydowskimi korzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra11 Re: Byłam na Taglicie. 13.04.08, 17:18 zastanawialam sie, ktora wypowiedz pod tym artykulem uznac za najglupsza. jakubowskiej w ogole nie wart odpowiadac, bo to chora osoba, ale twoja wypowiedz mnie powalila na kolana. wyobraz sobie ze jak dostane w supermarkecie darmowa probke sera po ktorej bede rzygac cala noc to tez nie bede o producencie sie wypowiadac w superlatywach. a kolezanka pisala "jelopy" o ewentualnych nacjonalistycznych czytelnikach tego forum, a nie o organizatorach. robienie wody z mozgu dzieciom jest nieetyczne wszedzie na swiecie, nie tylko w izraelu. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Re: Byłam na Taglicie. 13.04.08, 09:33 "Polityka państwa Izrael" może Ci być obca, ale nie zmienia to faktu że syjoniści mieli po prostu rację: wydarzenia XX wieku pokazały dobitnie to, co oni twierdzili już od początku, że Europa nie jest miejscem dla Żydów. Wysiedlenia lokalnej ludności wypomina się dziś jedynie Żydom. Nie wypomina się ani Polakom (wysiedlono 8 milionów Niemców po II wojnie światowej), ani Turkom, ani Grekom, Rosjanom, Indiom, Pakistanowi, Bangladeszowi, a na pewno nie krajom arabskim które wysiedliły kilkaset tysięcy Żydów. Czy na serio Tobie jako Polce wysiedlenia 10x wiecej Niemców jakoś nie przeszkadza, a wysiedlenie Palestyńczyków przeszkadza? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Byłam na Taglicie. 13.04.08, 09:46 To kolejny dowód,że rasiści są na drodze do dogadania się. Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Nie rozumiem, ale może nie muszę? n/t 13.04.08, 13:53 Porównanie wyrzuconych. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Re: Nie rozumiem, ale może nie muszę? n/t 13.04.08, 18:12 No jeżeli założyć że 8 milionów Niemców wyrzuconych z Polski było jak jeden mąż rasistami, i jeśli założyć że 720 tysięcy wyrzuconych Arabów było jak jeden mąż rasistami - to niechybnie masz rację.... Nie widzisz niebezpieczeństw w stosowaniu odpowiedzialności zbiorowej? Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: Nie rozumiem, ale może nie muszę? n/t 14.04.08, 08:58 Oczywiście z tytułu naduzywania odpowiedzialności zbiorowej bardzo boleję i dlatego mówię o "historyku" GroSSie.II wojna światowa zakończyła się traktatem pokojowym z określonymi granicami państw.Moja rodzina też musiała się tym warunkom podporządkować.Próbę rewizji stanu prawnego można z powodzeniem zakwalifikować do budzenia upiorów rasizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Re: 14.04.08, 09:51 Alez ja rewizje granic od strony niemieckiej uwazam za calkowicie uprawniona: Niemcy wyplacily kontrybucje wojenna nie w pieniadzach, tylko w naturze. Natomiast czym innym jest wyrzucenie ludzi z tych granic. To sa dwie rozne rzeczy. Oczywiscie ze ciezko sobie wyobrazic sytuacje, gdy zaszlo jedno, a nie zaszlo drugie: wowczas Polska posiadalaby bezposrednio po wojnie 8-milionowa mniejszosc niemiecka ze wszystkimi tego konsekwencjami. Jednak jesli nawet tzw. "racja stanu" wymaga wysiedlenia kilku milionow ludzi, to trzeba sobie powiedziec, ze tym ludziom (konkretnie tym z nich, ktorzy byli Niemcami ale nie popierali Hitlera) zadano duze zlo. I uwazam, ze osoby, ktore sie piekla na Izrael z powodu wysiedlenia kilkuset tysiecy Arabow z Palestyny w 1948 roku, sa sprzeczne wewnetrznie, jezeli jednoczesnie zupelnie nie przeszkadza im wyrzucenie 10x wiecej Niemcow z Polski. Co do Grossa, uwazam ze robisz bardzo zle opatrujac jego nazwisko literami SS. Jako Polak powinienes dobrze wiedziec czym bylo SS i jakie byly jego metody. To, ze ktos w ksiazce wyraza swoja negatywna opinie na temat Polakow nie upowaznia cie w zadnym stopniu do nazywania go per SS. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mieczsilver Re: 21.04.08, 08:13 Wojna rządzi się swoimi prawami i nienawiść jest wkalkulowana w możliwość niekontrolowanego odwetu.Zdawali sobie z tego sprawę Polacy dobrowolnie wyjeżdżający z kresów wschodnich.Sam jako dziecko pamiętam ten czas i okoliczności. Nie znam szczegółów bezwzględnej kapitulacji.Pamiętam obrazki wyjeżdżających upokorzonych Niemców z Wrocławia,nic nie wskazywało na ich wyrzucanie.Ten fakt należałoby z punktu widzenia historii opisać. Inną sprawą i to zupełnie nieporównywalną jest powstawanie państwa Izrael.Też nie znam w szczególe warunków powstania tego państwa,wiem tylko,że na tym tle zrodziły się siły islamofaszyzmu i syjonofaszyzmu i ten wewnątrzsemicki krawawy konflikt rozlewa się. Co do Grossa to z premedytacją stosuję GroSS z racji tego,że socjotechniczne metody przez niego stosowane są niemal analogiczne do policji politycznej generującej nacyjną nienawiść.Nawet ludzie życzliwi wobec nienormalności panującej w Izraelu,życiu w ciągłym napięciu,nie mówiąc już o obojętnych wobec tych faktów,są poruszeni nadużywaniem pojęcia antysemityzmu.W gojącej rany po krwawym konflikcie Europie wprowadzanie elementu społecznego niepokoju jest zbrodnią.Ten społeczny niepokój rodzi się głównie z racji obarczaniem Polaków zbiorową odpowiedzialnością za akty bandytyzmu,które niewątpliwie miały miejsce.Dlatego GroSS w swoim działaniu jest mi bardziej bliski tej organizacji,wyzwala elementy antypolonijne za granicą i antypolaczkowe w Polsce. Polska i Polacy są prawdziwie dopiero na wszechstronnym dorobku i podejmowane próby rujnowania na tle kulturowym i materialnego ma swoje jednoznaczne określenie to nie tylko niechęć,ale wrogość. Odpowiedz Link Zgłoś
nabati Izraelscy Faszysci ! 12.04.08, 17:04 Got mit uns - brzmi bardzo znajomo prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
henryad Re: Izraelscy Faszysci ! 08.05.08, 09:15 Oni tworzyli pierszy faszyzm w Rosji przed Musolinim i Hitlerem. Wybrani! Do czasu Jezusa Chrystusa tak, ale nie po Jego Wniebostąpieniu. Biblia Słowo Boże mówi: W Jezusie Chrystusie nie ma już ani Zyda ani Grek, ani..ale nowonarodzony człowiek z Ducha. STare przemineło. Jezus mówi do żydów w Ew Mateusza 21:45 Królestwo Boże będzie wam zabrane i dane innemu narodowi, który będzie wydawał owoce jego. Nie wydawaliście żadnych owoców jedynie pychę i własną wyjątkowość zamiast miłości do Boga i innych. Ew.Jana 8:44 Jezus Chrystus mówi do żydów, którzy nie przyjeli Go: Ojcem waszym jest Diabeł i wypełniacie jego pożądania. To jest tak jak się opiera swoją wiarę na swojej wyjątkowości, tak jak robi to diabeł i chełpi się swoimi oszustwami i przekrętami tak jak wy to robicie. Niedługo, jak przepowiedział Zachariasz w 13r. 2/3 waszego narodu zjedzie do piekła jeśli nie spokorniejecie z waszymi oszustwami i morderstwami i ukochniem posiadania pieniędzy i władzy ponad wszystko. Największy holocaust przed wami, przed samym przyjściem ponownym Jezusa Chrystusa jest na horyzoncie. Biblia mówi, że będziecie zabijani na oczach Boga. Największe zbiry na świecie!!! To wasza wyjątkowość. Ponad 32 tysięcy Polaków oddało za was życie a wy nawet nie umiecie podziękować za to. Kto inny tyle zrobił dla was bandyciaki, ZydoUbecy, żydoBolszewicy it Kwasy, Michniki, Urbany, Bieruty, Tuski, Gieremki, Urbany, Morele, Bermany, Bieruty itd Po cały świecie tylko plujecie na Polaków, gdziekolwiek się pojawicie i wypisujecie kłamliwe historie, o których piszą nawet niektórzy uczciwi żydzi, jak Norman Finkelstein.. Zarozumiałe plugastwo ponownie wspólnie działają przecie Polakom z Niemcami starymi od stuleci komopanami oszustwa i morderstwa. Też wyjątkowymi: Niemcy Niemcy ponad wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
boncza Re: Zostawcie swój kraj. Izrael na was czeka 12.04.08, 17:19 A ja nie pierwszy raz. Pamiętasz artykul o kradzieży dziel Bruno Schulza przez Yed Vashen ? Ja po tym stracilem sporo szacunku do tego Instytutu. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_endecje Nasi Zydzi siedziec w Polsce! 12.04.08, 17:22 trzeba przecwidzialac takim wyjazdom...Malo Polska traci mlodych, zdolnych ludzi? Ten jak w tym artykule, przyjemny i inteligentny. I tak jak kazdego Polaka, trzeba przekonywac aby w domu siedzial, a poniewieral sie gdzies na swiecie albo bral udzial w czyjes wojnie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś