thehard 22.04.08, 05:02 No cóż Gowin. Wydawało się, że jesteś jako tako rozsądnym człowiekiem. Ale jak widać zaczynasz PiS-ować. To chyba przychodzi z wiekiem, że chcąc nie chcąc jest się coraz bliżej niejakiego Rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bernard46 In vitro tylko dla małżeństw? 22.04.08, 05:48 Alez pleciez pan bzdury, panie posel Gowin! Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy In vitro tylko dla małżeństw? 22.04.08, 06:00 ludzie, dajcie gowinowi spokoj... jak zwykle wyborcza sensacjonalizuje cala sprawe swoim prowokacyjnym tytulem... przeciez gowin powiedzial, ze jest to jego osobista opinia, do ktorej jest uprawniony w panstwie tak demokratycznym i tolerancyjnym jak polska... powiedzial tez, ze nie chce wyprzedzac ustalen zespolu, ktorym w tym temacie kieruje... wiec wg mnie na razie nie ma sie czym emocjonowac, bo to jedynie prywatna opinia jednego z czlonkow komisji... Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj.plank Re: In vitro tylko dla małżeństw? 22.04.08, 07:28 Gorsza od in vitro była wypowiedź o patologiach w konkubinatach. Ot, wylazł krakowski kołtun Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: In vitro tylko dla małżeństw? 22.04.08, 08:08 prywatna opinia.. weź mnie nie osłabiaj. jak jestes politykiem to prywatnymi opiniami dzielisz sie z żoną a nie z dziennikarzami. żałosna linia obrony. a ja, ponieważ sam żyję w związku nieformalnym, poczułem sie osobiście dotknięty, porównywaniem ludzi, którzy są wystarczająco odpowiedzialni i nie potrzebuja takiego "kagańca" jak małżeństwo z ludźmi z marginesu, którzy nie dojrzeli nawet do małżeństwa. ok jedni i drudzy żyja bez formalności, jednak porównywanie ich ze sobą jest demagogią czystej wody. mam wrażenie, że PO jest partią nie dla klasy średniej, jak by chciała, ale dla ludzi ze średnim wykształceniem i to co mówi ten cały gowin właśnie do nich trafia bo uderza także w tych cholernych wykształciuchów. w każdym razie coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że ta partia nie reprezentuje mnie i mojego stylu życia. przydała by się umiarkowana lewica liberalna obyczajowo i gospodarczo, ale na to przestałem już liczyć Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator19 Re: In vitro tylko dla małżeństw? 22.04.08, 10:31 Widać, żeś nieuk jeśli chcesz LEWICY LIBERALNEJ GOSPODARCZO, przecież to oksymoron. A co do chowania swoich poglądów prywatnych w polityce, to już dałeś popis cherlactwu intelektualnemu. Polityka JEST obszarem realizacji PRYWATNYCH poglądów ludzi, bo innych poglądów NIE MA. To, że zabraniasz komuś wypowiadania jego PRYWATNYCH poglądów w polityce świadczy, że nie masz pojęcia czym są wolność i demokracja. Znam ludzi, którzy pozostają w nieformalnym związku (ot, tak po prostu ze sobą bywają i sypiają) i domagają się od państwa tych samych praw, które posiadają małżeństwa, tzn. ulg dla małżeństw, wspólnego rozliczenia w PIT, zasiłku dla dzieci, etc. Problem nie polega na tym, że takim ludziom ktoś czegoś zabrania. Chodzi o to, że państwo obejmuje opieką FORMALNE związki małżeńskie i im oferuje pomoc jako STAŁYM RODZINOM. A fakt, że i stałe związki się rozpadają nie ma tu nic do rzeczy. Żeby dostać kredyt, trzeba mieć jakąś pracę, a fakt, że zaraz mogę ją stracić też nie ma nic do rzeczy. Prawo taki i wymóg taki muszą być i trzeba je spełnić. Znam wielu ludzi, którzy nie chcą zawrzeć związku małżeńskiego (nawet cywilnego), bo po prostu chcą być WOLNI i GOTOWI W KAŻDYM MOMENCIE DO "WYLOTU". Nie można refundować życia rodzinnego tam, gdzie go nie ma, bo każdej parze koleżanki z kolegą wpadnie taki genialny pomysł do głowy i każdy niezależnie od zobowiązania małżeńskiego będzie w każdej chwili mógł na koszt państwa CZYLI NAS WSZYSTKICH dostać dziecko. Ot, tak po prostu. Ja jako obywatel mam prawo domagać się, aby tylko te pary, które zawarły związek, czyli poświęciły co najmniej chwilkę na refleksję nad trwałością i odpowiedzialnością związku, czym wypełniły niezbędne minimum, otrzymywały jakąkolwiek pomoc przysługującą rodzinie. W przeciwnym wypadku będziemy finansować z budżetu państwa każdą zachciankę, każdej grupy społecznej, a na to nas chyba nie stać. Ba...nawet nie chcę żeby nas było stać! Co do samego refinansowania in vitro, czy nie jest to paranoja. Najpierw wszyscy chcą refinansowania środków antykoncepcyjnych (czyli zwalczania płodności - każda kobieta, która brała pigułki przez co najmniej 5-7 la wie jak sprawa potem wygląda), a potem wszyscy chcą refinansowania in vitro (czyli zaradzania niepłodności). Przecież to jest absurd, a ja mam prawo nie chcieć za to płacić. Nie jestem za moralnym zakazem lub nakazem, ale niech budżet państwa, do którego JA TAKŻE dopłacam nie finansuje sprzecznych i idiotycznych zachcianek nieodpowiedzialnych obywateli. Niech każdy płaci sobie sam. Zdaję sobie sprawę, iż mój głos w tej sprawie się nie spodoba. Cóż, mamy EUROSOCJALIZM i jego wyznawców i każdy wrzeszczy o jak największą kasę z budżetu na to czy tamto, a przede wszystkim uważa, że państwo to kasa zapomogowa na każdą okazję. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Witam w klubie 22.04.08, 10:36 Widze ze moj nick zdobya popularnosc. Witam w klubie! :) Odpowiedz Link Zgłoś
thehard Re: In vitro tylko dla małżeństw? 22.04.08, 11:55 Napisałeś się, ale chyba jak zwykle nie na temat. Tu nie chodzi o to czy herr Gowin chce refundacji in vitro tylko dla małżeństw. Tu chodzi o to, że nie małżeństwa to wg herr Gowinowi kojarzą się z patologią. Ot takie rydzykowe myślenie. Jak mąż katolik w niedziele po mszy leci na piwo aby później w przypływie dobrego humoru spuścić wpie.dol żonie i dziatkom, to nie jest patologia. Może i nie, jeżeli jest to powszechnie przyjęte za normę. Odpowiedz Link Zgłoś
kutnowianka Re: In vitro tylko dla małżeństw? 22.04.08, 12:35 to ty nie masz zielonego pojecia jak wyglada wspoczesny swiat. Twoje poglady na nieformalne zwiazki wskazuje jak bardzo jestes koltunski i myslowo ograniczony do tego co znane kregi glosza. Twoj glos w sprawie antykoncepcji jest tez bzdurny i bardzo emocjonalny. jak pomyslisz troche to dojdziesz moze do wniosku, ze nie wybiera sie celu placonych podatkow. Jesli juz tak chcesz kontrolowac na co ida twoje pieniadze to skup sie na czym innym. A wogole to emigruj do Watykanu czy irlandii. Parafrazujac ciebie ja nie chce placic za twoje potrzeby socjalne.Nie podobasz mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
listekklonu Gowin się kompromituje 22.04.08, 07:14 Nie po raz pierwszy zresztą. Zaczynam żałować, że głosowałam na PO. Drugi raz tego błędu nie popełnię. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Adopcja jest 22.04.08, 08:32 Adopcja jest w praktycze dla konkubinatów i homoseksualistów wykluczona więc jest jednak prawo, które uważa, że najlepszą gwarancją wychowania dziecka jest małżeństwo kobiety i mężczyzny, jarosław Gowin słusznie zatem się na ten stan rzeczy powołuje w odniesieniu do in vitro. Odpowiedz Link Zgłoś
starydziamdzia Re: Adopcja jest 22.04.08, 09:09 Pan Gowin prywatnie to może sobie pokiwac palcem w bucie.Dotąd, dokąt występuje w imieniu wyborców i w imieniu szefa komisji bioetycznej,słowa Jego wielce ważą.A to jak Mu blisko jako emfizemik do Komisji d/s Rodziny Episkopatu RP,jeszcze prawa do publicznych takich wystąpień dac Mu nie daje.Jako pełen wiary zapomniał jednak,że powstanie ludzkości zawdzięczamy wg.prawd wiary: Adamowi i Ewie.Jednak nigdzie nie ma wpisu,że para ta została sobie zaslubiona.Pomijam już dalszą niedorzecznośc w tym opisie,bo powstanie następnego potomka czy raczej potomków tej pary musiało zaowocowac stosunkami kazirodczymi.Idac tropem mysli empeiros catholicus Gowin,możnaby stwierdzic.Powstanie ludzkosci było aktem "bez zalegalizowania związkow"I jako takie nie powinno miec miejsca.Zamiast np.Gowina powstałyby jeszcze większe pokłady saletry chilijskiej.Zresztą potoczna jej nazwa bardzo łatwo kojarzy się z naszym"bohaterem. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator19 Ale z Ciebie nieuk 22.04.08, 10:54 Wizja Raju i Adama i Ewy jest ALEGORIĄ i każdy człowiek posiadający minimum wykształcenia humanistycznego wie co to oznacza i wie również, że się ALEGORII nie interpretuje dosłownie. Podam inny przykład: WŁADCA PIERŚCIENI też jest ALEGORIĄ, bo nie chodzi tu o to, że ludzie walczą o pierścienie tylko o to, że walczą o... i tu pozostawię Ci możliwość wykazania się myśleniem. A co do chowania swoich poglądów prywatnych w polityce, to już dałeś popis cherlactwu intelektualnemu. Polityka JEST obszarem realizacji PRYWATNYCH poglądów ludzi, bo innych poglądów NIE MA. To, że zabraniasz komuś wypowiadania jego PRYWATNYCH poglądów w polityce świadczy, że nie masz pojęcia czym są wolność i demokracja. Znam ludzi, którzy pozostają w nieformalnym związku (ot, tak po prostu ze sobą bywają i sypiają) i domagają się od państwa tych samych praw, które posiadają małżeństwa, tzn. ulg dla małżeństw, wspólnego rozliczenia w PIT, zasiłku dla dzieci, etc. Problem nie polega na tym, że takim ludziom ktoś czegoś zabrania. Chodzi o to, że państwo obejmuje opieką FORMALNE związki małżeńskie i im oferuje pomoc jako STAŁYM RODZINOM. A fakt, że i stałe związki się rozpadają nie ma tu nic do rzeczy. Żeby dostać kredyt, trzeba mieć jakąś pracę, a fakt, że zaraz mogę ją stracić też nie ma nic do rzeczy. Prawo taki i wymóg taki muszą być i trzeba je spełnić. Znam wielu ludzi, którzy nie chcą zawrzeć związku małżeńskiego (nawet cywilnego), bo po prostu chcą być WOLNI i GOTOWI W KAŻDYM MOMENCIE DO "WYLOTU". Nie można refundować życia rodzinnego tam, gdzie go nie ma, bo każdej parze koleżanki z kolegą wpadnie taki genialny pomysł do głowy i każdy niezależnie od zobowiązania małżeńskiego będzie w każdej chwili mógł na koszt państwa CZYLI NAS WSZYSTKICH dostać dziecko. Ot, tak po prostu. Ja jako obywatel mam prawo domagać się, aby tylko te pary, które zawarły związek, czyli poświęciły co najmniej chwilkę na refleksję nad trwałością i odpowiedzialnością związku, czym wypełniły niezbędne minimum, otrzymywały jakąkolwiek pomoc przysługującą rodzinie. W przeciwnym wypadku będziemy finansować z budżetu państwa każdą zachciankę, każdej grupy społecznej, a na to nas chyba nie stać. Ba...nawet nie chcę żeby nas było stać! Co do samego refinansowania in vitro, czy nie jest to paranoja. Najpierw wszyscy chcą refinansowania środków antykoncepcyjnych (czyli zwalczania płodności - każda kobieta, która brała pigułki przez co najmniej 5-7 la wie jak sprawa potem wygląda), a potem wszyscy chcą refinansowania in vitro (czyli zaradzania niepłodności). Przecież to jest absurd, a ja mam prawo nie chcieć za to płacić. Nie jestem za moralnym zakazem lub nakazem, ale niech budżet państwa, do którego JA TAKŻE dopłacam nie finansuje sprzecznych i idiotycznych zachcianek nieodpowiedzialnych obywateli. Niech każdy płaci sobie sam. Zdaję sobie sprawę, iż mój głos w tej sprawie się nie spodoba. Cóż, mamy EUROSOCJALIZM i jego wyznawców i każdy wrzeszczy o jak największą kasę z budżetu na to czy tamto, a przede wszystkim uważa, że państwo to kasa zapomogowa na każdą okazję. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Ale z Ciebie nieuk 22.04.08, 11:10 > Wizja Raju i Adama i Ewy jest ALEGORIĄ > WŁADCA PIERŚCIENI też jest ALEGORIĄ I tak właśnie powinno być traktowane tzw. Pismo Święte, a nie - jak to niektórzy próbują forsować - jako podstawa stanowionego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
starydziamdzia Re: Ale z Ciebie nieuk 22.04.08, 14:09 19 profesorku wesołku !.Jeżeli brak Ci scisłej definicji alegorii,to staraj się nie używac wyrazów ktorych znaczenia nie rozumiesz.Wg .słownika wyrazów obcych :"alegoria od łacinskiego allegoria w literaturze i sztuce /nie w religii/-rozbudowany obraz,który oprócz SWEGO DOSŁOWNEGO ZNACZENIA ma jeszcze inne,umowne odnoszące się najcześciej do ogólnych pojęc,np.w plastyce-kobieta z wagą w ręce oznacza sprawiedliwośc.."I jako alegorysta wiedziec powinneś,że wypędzenie z raju,to fakt religijny powielany przez Twoich Torunskich wykładowców i niezaprzeczany przez Ciebie,jak również KK.Dalej spróbuj sobie wytłumaczyc,że jeżeli było wypędzenie to przed tym było "profesorku ! no co ? A zresztą czy Ty wogóle cokolwiek kumasz ?Może masz ciało jak Golem,ale czy coś w czerepie to już wielki znak zapytania.Nie staraj się tworzyc koscielnej demokracji.Chwalipiętą jesteś niewąskim pisząc ciągle:" znam ludzi" mam prawo domagac się i podobne bzdety.Zresztą zejdz ze mnie bo to jedyny przypadek,że takiemu umysłowemu golibrodzie odpowiedziałem.Władca Pierscieni niech Cie dalej piesci,obyś eurosocjalizm odczuł na własnej skórze wykształcony humanisto polityczny,o prywatnych poglądach bo innych nie ma.Alegoria to Twoj wymysł ? Odpowiedz Link Zgłoś
amina77 Re: Ale z Ciebie nieuk 28.04.08, 11:05 > Najpierw wszyscy chcą refinansowania środków > antykoncepcyjnych (czyli zwalczania płodności - każda kobieta, która > brała pigułki przez co najmniej 5-7 la wie jak sprawa potem > wygląda) Doprawdy KAŻDA? Ja brałam ponad 7 lat i nie miałam później najmniejszego problemu z zajściem w ciążę. I nie jestem jedyna. Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Ale z Ciebie nieuk 28.04.08, 11:07 amina77 napisała: > > Najpierw wszyscy chcą refinansowania środków > > antykoncepcyjnych (czyli zwalczania płodności - każda kobieta, która > > brała pigułki przez co najmniej 5-7 la wie jak sprawa potem > > wygląda) > > Doprawdy KAŻDA? Ja brałam ponad 7 lat i nie miałam później najmniejszego > problemu z zajściem w ciążę. I nie jestem jedyna. Ja jeszcze dluzej i tez nie mialam najmniejszych problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 PO mnie rozśmiesza 22.04.08, 09:17 Ciągłe tematy zastępcze podczas gdy wzrost gospodarczy spowalnia, ceny szybują w górę, służba zdrowia za chwilę będzie strajkować, a zapowiadanych "cudów" w rozwoju gospodarki nie widać... Zajmijcie się ważnymi sprawami... Co do in vitro - mówienie że ma być tylko dla par małzeńskich jest głupotą. Tak samo jak głupotą jest refundowanie zabiegów in vitro w sytuacji gdy nie ma w służbie zdrowia pieniedzy na leczenie chorych na nowotwory... To tak jakby ktoś zamiast na jedzenie wydał pieniądza na Mercedesa a potem jadł ze śmietników... Odpowiedz Link Zgłoś
upl In vitro tylko dla małżeństw? 22.04.08, 09:33 analogia z adopcja jest nieuprawniona do adopcji panstwo nie doplaca i jej nie refinansuje a do in vitro powinno wszystkim albo nikomu dlatego, ze my wszyscy placimy podatki! a nie tylko malzenstwa jesli juz chcemy byc tacy cacy do ograniczmy to prawo do malzenstw katolickich w wylaczeniem rozwodnikow, cudzoloznikow i lafirynd, bo dziecko musi zyc w "normalnej" rodzinie zenada Odpowiedz Link Zgłoś
chestanczyk Tylko dla małżeństw zawartych w kościele !!! 22.04.08, 10:22 Chodzenie na kolanąch powoduje zanik myślenia z powodu braku tlenu i nadmiaru dwutlenku węgla w kadzidle. Poseł Gowin jest posłem tzw. specjalnej troski1 Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta8778 Re: Tylko dla małżeństw zawartych w kościele !!! 22.04.08, 10:48 Myślę, że nie tylko dla małżeństw zawartych w kościele. Chyba zgodzisz się ,że pełna rodzina daje dziecku prawidłowe wychowanie itp. Abstrachuję od tego, że rozwody się zdarzają. No cóż, pieniędzy nie starcza dla wszystkich, więc w jakiś sposób trzeba ograniczyć dostępność, nawet słusznych i potrzebnych wszystkim potrzebującym metod. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: In vitro tylko dla małżeństw? 22.04.08, 11:07 > No cóż Gowin. Wydawało się, że jesteś jako tako rozsądnym > człowiekiem. Kiedy? Przecież od początku było widać, że to katolicki oszołom. Odpowiedz Link Zgłoś
loberod Re: In vitro tylko dla małżeństw? 22.04.08, 12:17 A ten gowin to z jakiego zwiazku sie poczal? Z mysleniem u niego nie jest dobrze, objawia patologiczno- obsesyjne myslenie rydzykowo-klamliwo-oblodne. Odpowiedz Link Zgłoś
co.ty.powiesz Ale przecież Tusek to obiecywał! 22.04.08, 18:06 "Tylko w Irlandii są wytyczne ministerstwa zdrowia z 1987 r. zalecające lekarzom stosowanie in vitro jedynie w przypadku małżeństw" No właśnie! Przecież Tusek obiecywał, że sprawi nam drugą Irlandię i słowa dotrzymuje. Nie rozumiem więc Pacewicza i innych rzucających gromy na Gowina: widziały gały co brały. Skoro GW ze wszystkich sił starała się robić budyń z mózgu czytelnikom, twierdząc że zbawicielem Polski będzie Tusek z ferajną, to teraz nie powinna się dziwić, że ten ostatni realizuje swoje hasło wyborcz. Odpowiedz Link Zgłoś
krolowa_urojen Re: w niemczech 28.04.08, 08:02 w niemczech, mimo, ze niby taka tolerancja tez kasy chorych doplacaja 50% do in vitro tylko malzenstwom i w wieku max. kobieta - 40, mezczyzna 50. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofczyz In vitro tylko dla małżeństw? 28.04.08, 08:08 In vitro tylko dla rodzin! Odpowiedz Link Zgłoś
freeanke kłopot z czytaniem ze zrozumieniem 28.04.08, 15:22 Artykuł dotyczy DOSTĘPNOŚCI in vitro, a nie refundacji. Argument "nie chce płacić za to z moich podatków" jest w tej sytuacji troszku nie na miejscu. Ale spokojnie można je powklejać w jakiejś innej dyskusji. Co do samego problemu: horror. Naturalne zapłodnienie jest dostępne dla największych patologii (która to patologia chętnie z tego korzysta). Jeżeli ktoś jest na tyle zdeterminowany, żeby się zdecydować na in vitro, będzie dbał o dziecko jak o największy skarb. I nie jest tu potrzebna żadna kontrola. Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 In vitro tylko dla małżeństw? 28.04.08, 20:28 Pan Pacewicz omówił bardzo ładnie ewentualne problemy ludzi żyjących w związkach nieformalnych. Nie odważył się nic powiedzieć o patologiach w związkach formalnych. Rzeczywiście by się naraził. Otóż uważam, a zn am życie, bo jestem starym facetem, że około 30% jak nie więcej dzieci żyje w rodzinach patologicznych , których związek jest jak najbardziej formalny. Podwójny; cywilny i kościelny. I to Pan Gowina nie rusza. Pan Pacewicz jest człowiekiem delikatnym, dobrze wychowanym i taktownym Pan Pacewicz póki co, nie chce sobie dać sprawę, że jest otoczony ofi cjelami wilkołaka Ratzingera, którzy nie rozumieją słowa rozsądek. Będa uparcie zmierzać do swego. Ja się pytam ? Gdzie jest Rzecznik Praw Człowieka. Gdzie jest Trybunał Konstytucyjny. Gdzie jest demokra cja. Otóż trudności będą się piętrzyć. Ingres Abp.Głodzia na Ordyna riusza gdańskiego jest wykopaniem topora wojennego. Powstaje Kościół wojujący. Bo w istocie rzeczy tylko Kościół wojujący ma rację bytu. Kobieta z natury rzeczy ma prawo do potomstwa. W Polsce tylko kobieta pokropiona ma takie prawo. Prawo do in vitro winna mieć każda kobieta bo jest pełnoprawnym obywatelem demokratycznego Państwa. Nie można do puścić do dyskryminacji kogokolwiek w demokratycznym Państwie. A na co my pozwalamy oszalałym ortodoksom ? Interes doktrynalny Kościoła zawsze był ponad szczęście i dobro obywatela ! Hańba ! Odpowiedz Link Zgłoś