Dodaj do ulubionych

Hemofilia kontra Polska

05.05.08, 07:19
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • sybir Hemofilia kontra Polska 05.05.08, 07:32
      Dodam tylko, że państwo nie refunduje kosztu leków na WZW C.
      Większość infekcji tym wirusem odbyła się w ramach naszej służby
      zdrowia.
    • krzych.korab Na całe szczęście stać nas na obronę interesów USA 05.05.08, 07:48
    • krzych.korab Nieograniczone pensje prezesów państwowych spółek 05.05.08, 07:51
      i ich przydupników że nie wspomnę o radach nadzorczych i rzecznikach prasowych
      byle kacyka.
    • krzych.korab Panie Premierze najlepsi zawsze trafią do prywat- 05.05.08, 07:54
      -nych firm a reszta niech wykazuje się w państwowych ale za pensje
      państwowe.Drabinka płac istniała w II RP i nie była wymysłem komuny podobnie jak
      istnieje w USA i wielu innych krajach.
    • bigston Hemofilia kontra Polska 05.05.08, 09:02
      Wysiedleńcy, przesiedleńcy, przymusowi górnicy, garownicy,
      zabużanie, junacy OHP, kościół kat., Żydzi, styropianowcy, klienci
      policji, prokuratury, skarbówki, służby zdrowia... wszyscy o
      wszystko mogą pozwać Państwo i domagać się odszkodowań. W tej
      dziedzinie demokracji przegoniliśmy już pewnie nawet USA. Media
      zachwycają się sprawiedliwością jaka zapanowała w naszym kraju.
      Szkoda tylko że te hojnie i niefrasobliwie rozdzielane pieniądze
      pochodzą z moich podatków, opłat, akcyz i vatów którymi coraz
      mocniej państwo mnie okłada. Środki te zamiast służyć rozwojowi i
      zapewnieniu lepszej przyszłości całemu społeczeństwu, wędrują do
      cwanych adwokatów i ich klientów. Chyba już nigdy nie zaświta u nas
      myślenie o Państwie jako wspólnocie jego obywateli, zawsze będą
      to "oni" których można a nawet trzeba naciągnąć jak tylko się da i
      wyszarpać swoją dolę.
      • zz26 Re: Hemofilia kontra Polska 05.05.08, 09:24
        nie byłoby tego problemu gdyby ten burdel zwany publiczna służba zdrowia był w
        prywatnych rekach z wszystkich składek które są kradzione na zus nie mamy
        jedynie głodowe emerytury renty dla cwaniaków i lekarzy którzy niechlujnie lecza
        2 razy musialem korzystac z publicznej sluzby zdrowia i 2 razy prywatni lekarze
        poprawiali bledy swoich panstwowych
        • zz26 Re: Hemofilia kontra Polska 05.05.08, 09:26
          kolegow
    • shadresster87 Do Moderatora - Hemofilików, nie HemofiliTYków 05.05.08, 10:00
      To brzmi prawie jak polityków.
    • fenaktil błędna nazwa 05.05.08, 10:23
      mogłaby sie radakcja nauczyć prawidłowego określania osób chorych na hemofilię -
      nie hemofilitycy tak jak syfilitycy tylko HEMOFILICY.
      Hemofilikiem (nie hemofilitykiem) (syfilitykiem) był np syn ostatniego,
      zamordowanego władcy Rosji, a hemofilię wśród panujących rodów Europy. rozsiała
      królowa Wiktoria poprzez swoje córki. Choroba: hemofilia, chory na hemofilię to
      HEMOFILIK
    • toja3003 Przede wszystkim należy 05.05.08, 10:39
      Przede wszystkim należy sprywatyzować służbę zdrowia a będzie wyższa
      jakość obsługi klienta, nie jestem także pewien czy Gazeta powinna
      publikować takie materiały i zdjęcia, bo stawia to nasz kraj w
      niekorzystnym świetle na arenie międzynarodowej, podczas gdy
      generalnie w Polsce aż tak źle nie jest.
      • fenaktil Re: Przede wszystkim należy 05.05.08, 10:43
        toja3003 napisał:

> Przede wszystkim należy sprywatyzować służbę zdrowia a będzie wyższa
        > jakość obsługi klienta, nie jestem także pewien czy Gazeta powinna
        > publikować takie materiały i zdjęcia, bo stawia to nasz kraj w
        > niekorzystnym świetle na arenie międzynarodowej, podczas gdy
        > generalnie w Polsce aż tak źle nie jest.
        ===================================================
        oczywiście bo nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej. Patrz poprzednie
        rządy i obecny rząd D. Kiepskiego
    • polsz nie tylko hemofilia 05.05.08, 11:02
      jest wiele chorób, które nie są leczone lub leczone są w nieprawidłowy sposób.
      Niestety, chorób przybywa a lekarstwa są coraz droższe. I na to idą pieniądze.
      Bo to nie obsługa pacjenta w szpitalu jest tak kosztowna a koszmarnie drogie
      specyfiki w długotrwałych kuracjach. Dodajmy do tego, że niektóre kuracje nie
      mają nawet na celu uleczenie pacjenta czy zahamowanie rozwoju choroby. Są po to
      by "ulżyć pacjentowi".

Testy IQ: www.iq-test.pl/?d=5087
      Nagrody za darmo: www.look4win.pl/rejestracja.php?polec=fredator
    • jacek2216 Epidemia - Kedy otrzymam odpowiedź? 05.05.08, 15:55
      Ludzie nie zdają sobie sprawy, ale żółtaczka typu C w Polsce osiągnęła już
      rozmiary epidemii. Pisałem na ten temat swego czasu do profesora Religi, kiedy
      był ministrem, ale do tej pory mi nie odpowiedział. Chorują nie tylko
      hemofilitycy, ale także większość kobiet korzystających z leczenia
      ginekologicznego w szpitalach, a może nawet wszystkie. Potem zarażają one innych
      poprzez wizyty u dentysty czy fryzjera. Państwo ignoruje ten problem,
      popełniając w ten sposób zbrodnię przeciwko swemu narodowi. Przypuszczalnie,
      większość obywateli w Polsce jest już zarażona wirusem typu C właśnie poprzez
      swoje żony rodzące w szpitalach.
    • rozzzyn Polski absurd... - Tego problemu mogło nie być! 06.05.08, 00:24
      sam mam Hemofilie, i Jestem zarażony WZW C od ponad 10 lat, i co dalej? Dzisiaj mam 18 lat i jestem pod opieką poznańskich lekarzy (dzięki których poświęceniu i oddaniu dziś nie jeżdże na wózku, a mogłem stracić nogę...), sam na sobie (i moich znajomych z tą chorobą) widze prosty przykład tego że leczenie doraźne hemofilii jest wbrew pozorom jeszcze droższe, a przedewszystkim bezsensu - Hemofilik poddany od dziecka terapii profilaktycznej jest w stanie normalnie skończyć szkołe i zacząć życie (oczywiście pod kontrolą lekarza i odpowiednią dawką leków) jako "zdrowy" gotowy do pracy (oczywiście nie fizycznej - natomiast świadom tego chetniej zdobywający wyższe wykształcenie) młody człowiek który jest sprawny i nie musi jak to niektórych podatników zresztą bardzo "boli" (a uwierzcie że dla osoby chorej zdecydowanie to nie jest przyjemne) żyć z głodowej renty. Ale kiedy leków nie ma, dużą część życia musi spędzić w szpitalu, wymaga stałej rehabilitacji (na co również idą ogromne pokłady pieniędzy) - by funkcjonować wogole - nie wspominając o pracy i "normalnej" egzystencji. Jednocześnie logicznie myśląc osoba mogąca pracować jest w stanie coś wnieść do tego systemu i również płacić podatki itp., natomiast "fałszywa" oszczędność naszego systemu kończy się tym że że osoba chora faktycznie skazywana jest na życie z renty i bycie "pasożytem społecznym" - świadomie cytuje to w ten sposób bo nie jednokrotnie spotykałem się z takim określeniem. A prosze mi wierzyć że żaden z moich znajomych z hemofilią bynajmniej nie jest pasjonatem leżenia całe życie przed telewizorem za 450zł renty socjalnej - jest to bardzo negatywny mit - niejednokrotnie mijający się z prawdą - nie znam nikogo kto marzy o życiu za 450zł, a to że ktoś jest chory (tymbardziej zupełnie niezależnie od siebie) nie oznacza że jest nierobem!
      Jeszcze pare słów odnośnie artykułu - jak już ktoś wspomniał na forum - pojęcie 'hemofilitycy' nie istnieje - wydawało mi się że w tak dużym i 'profesjnalnym' wydawnictwie jest zatrudniony korektor.

Natomiast jeśli chodzi o WZW C - ciekaw Jestem czy gdyby dzieci ludzi uważających kwestie odszkodowań za "wyłudzenia" będac nastolatkiem zapytały się - czy pożyją jeszcze 10 czy może 20 lat bo wirus nie uleci w powietrze i wiedzą że będą cierpieć na marskość (śmiertelną ostatecznie lub w konsekwencji raka wątroby) niczym przeciętny uliczny pijak - tylko nie ze swojej woli, ale z przymusu - w kwiecie życia kiedy mogłyby wychowywać już własne dzieci; albo odwrotnie - gdy ich dziecko patrzylo by na nich a oni musieli mu powiedziec "bo... Jestem zarażony..." to może by inaczej mówili;
      Ale jak mówi przysłowie: "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia"...
    • rozzzyn Polski absurd... -Tego problemu mogło nie być! (2) 06.05.08, 00:29
      jeszcze jedno krótkie zdanie z Narodowego Programy Lecznia Hemofilii: "Szacowany roczny koszt leczenia substytucyjnego chorego na hemofilię w Hiszpanii wynosi 55
      473 USD, we Francji 73 029 USD, a w USA (Kalifornia) – 140 000 USD. Roczny koszt takiego
      leczenia w Polsce w 2004 r. wyniósł około 4 600 USD. (...) Co więcej, wprowadzenie profilaktyki krwawień śródstawowych u dzieci, znacznie zmniejszyłoby
      odsetek pacjentów, którzy z powodu inwalidztwa narządu ruchu nie mogą pracować i bardzo wcześnie
      przechodzą na rentę. Zmniejszyłaby się liczba hospitalizacji tych pacjentów. Zmniejszeniu uległaby
      także liczba - kosztownych w tej grupie chorych - zabiegów kinezyterapii."
    • o.n.a.28 leczenie 06.05.08, 10:30
      wczoraj w programie powiedziano,że leczenie hemofilii to wydatek ok
      300mln zł pytam więc ile kosztuje prowadzenie zbrojeń,wojen ile kosztują inne
      procedury medyczne?????????????
      Polska w leczeniu wielu chorób jest na poziomie europejskim,a nawet
      światowym.Proszę mi wytłumaczy, dlaczego akurat ta grupa społeczna ma
      być wyalienowana???????????????
      Proszę mi wreszcie powiedzieć dlaczego nikt z rządu nie chce zrozumieć,że
      profilaktyka jest najbardziej opłacalną formą leczenia.
      Spróbujmy policzyć tzw.koszty ukryte:renty,zwolnienia,nauczanie
      indywidualne,niepłacenie podatków przez samych chorych i ich matki/one
      najczęściej nie pracują/,hospitalizacje,endoprotezy i zabezpieczenia do tych
      zabiegów,rehabilitacje i tak można wymieniać w
      nieskończoność...........
      Z całym szacunkiem dla Pana Premiera ja nie chcę miski zupy dla mojego dziecka
      chcę,aby moje dziecko umiało samo zarobić na tą miskę
      zupy nie tylko dla siebie,ale też dla innych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka