nor70 Republika Śląska ponad narodami 20.05.08, 15:26 V kolumna,następnym ich krokiem byłoby przyłączenie do Niemiec. Eksperyment Kosowski był potrzebny do rozwalania panstw. Po to Tusk tak szybko zaakceptował Kosowo aby teraz mieć łatwiej rozwalić poprzez rozbiory Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Republika Śląska ponad narodami 20.05.08, 15:29 Jestem za autonomią dla Śląska. Pod warunkiem, że odtąd przestanę dopłacać do górnictwa i górniczych emerytur. A żeby było jeszcze sprawiedliwiej, taką samą autonomię proponuję dla Mazowsza - a jeszcze lepiej dla aglomeracji warszawskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
czuly-wojtek Republika Śląska ponad narodami 20.05.08, 15:32 Proponuję przekształcić Polandię na republikę federalną... tak jak np. Niemcy, USA, gdzie każdy stan ma prawie taką samą władzę, jak całe takie państwa europejskie, z wyjątkiem nieprowadzenia własnej polityki zagranicznej, ale za to w każdym stanie zupełnie inne przepisy (karne, drogowe itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
bambussi a czy to co robi RAŚ nie jest czasem karalne??? 20.05.08, 15:41 art 127 KK mówi: "Art. 127. § 1. Kto, mając na celu pozbawienie niepodległości, oderwanie części obszaru lub zmianę przemocą konstytucyjnego ustroju Rzeczypospolitej Polskiej, podejmuje w porozumieniu z innymi osobami działalność zmierzającą bezpośrednio do urzeczywistnienia tego celu, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 10, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności. § 2. Kto czyni przygotowania do popełnienia przestępstwa określonego w § 1, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3." jak rozpatrywać działalność RAŚ w świetle tego art. KK, no i samej Konstytucji, która w art 3 mówi wprost: "Art. 3. Rzeczpospolita Polska jest państwem jednolitym." Odpowiedz Link Zgłoś
allo11 Republika Śląska ponad narodami 20.05.08, 15:49 Tak tak porozbierajmy znów tą Rzeczpospolitą na kawałki ...na dzielnice i będzie gut .Czy abyśmy juz tego w historii naszej nie przerabiali ?? To szukajcie może już jakiego Habsburga co by sie tą dzielnicą zaopiekował! Mocium Panie. Odpowiedz Link Zgłoś
s.m.anna Republika Śląska ponad narodami 20.05.08, 15:51 Kto ut komu co zabierał ? Już im całkiem na głowę upadło. A króla własnego nie chcą ? Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Autonomia- jak najbardziej ! 20.05.08, 16:00 autonomia powinna objąć wszystkie regiony kraju, w końcu to dzięki decentralizacji będziemy mogli zachowac tradycję i urosnąć w dobrobyt jak inne państwa ( choćy USa czy Niemcy) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekoberschlesien Republika Śląska ponad narodami 20.05.08, 16:06 Jezu jak jo to czytom to widza jak wom polokom jest żAL ze u nos na Slunsku jest lepij .. Niech polska bedzie tolernacyjna dla wszystkich dla murzyna ,rumuna i śLązaka.. bo ja sie dyskriminowany czuje... Pyrsk! Oberschlesien! Odpowiedz Link Zgłoś
langston a ty jestes tolerancyjny dla gorola:) 20.05.08, 16:46 jest lepiej bo sie Polska na was sklada. Oddajcie to co zabraliscie Polsce przez ostanie 50lat a potem pogadamy! ... i niemow ze doplacaliscie do Polski bo wegiel glownie lecial do ZSRR. Rozliczajcie sie z Putinem:) Odpowiedz Link Zgłoś
wdakra Re: Republika Śląska ponad narodami 20.05.08, 18:37 wojtekoberschlesien napisał: > Jezu jak jo to czytom to widza jak wom polokom jest żAL ze u nos na Slunsku jes > t > lepij .. Niech polska bedzie tolernacyjna dla wszystkich dla murzyna ,rumuna i > śLązaka.. bo ja sie dyskriminowany czuje... > I wzajemnie. To co wyprawia RAŚ znacznie więcej ma wspólnego z ideologią nazistowską, niż z tolerancją. Odpowiedz Link Zgłoś
anita58 Re: Republika Śląska ponad narodami 22.05.08, 00:30 wdakra napisała: To co wyprawia RAŚ znacznie więcej ma wspólnego z ideologią > nazistowską, niż z tolerancją. ZACYTUJ! Odpowiedz Link Zgłoś
langston skoro mamy rzad oplacany przez Niemcy 20.05.08, 16:10 skoro mamy rzad oplacany przez Niemcy to nic dziwnego ze folksdojcze podnosza glowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Republika Federalna Polski 20.05.08, 16:13 I po kłopocie. Republika w Polsce to nieporozumienie. Rozwijanie autonomii w regionach może okazać się koniecznością. Podatki najpierw spływają do Warszawy, tam są z łaską rozdysponowywane, a przy okazji zjadane przez administrację i przedstawicielstwa koncernów zagranicznych. Polskie prawo to jedna wielka śmieciarnia, tysiące nowelizacji, ustaw, poprawek....jak tkania w której nie widać już oryginalnego koloru i włóczki, same łaty. Odpowiedz Link Zgłoś
martinez23 Republika Śląska ponad narodami 20.05.08, 16:14 O ja piernicze, poprzewracalo sie do reszty w tym kraju. Nie dosc, ze Polska mala i biedna, to jeszcze najbardziej zasobne regiony chca sie od nas odlaczyc? Co za debilizm... Odpowiedz Link Zgłoś
langston Niemcy przecwiczyli to juz w Jugoslawi!!!! 20.05.08, 16:16 Niemcy przecwiczyli to juz w Jugoslawi!!!! teraz chca przecwiczysc w Polsce!! Zniszcza kazdy podmiot polityki europejskiego ktory nie slucha ich rozkazow! Odpowiedz Link Zgłoś
nue5151 Republika Śląska ponad narodami 20.05.08, 16:28 jestem za. Jestem Polakiem-Slazakiem. Rodzice ze Wschodu a urodzilem sie i wychowalem na Slasku i zawsze byla tutaj silne przywiazanie do Regionu, nwet naplywowi odzczuli Dusigrosza w Wawki. Jak reszta Polski bidoli ze Slask doprowadzil kraj do ruiny przez ciagle doplacanie do kopaln i przez pomostowki - oddajcie nam auronomie, zyskacie na mniejszych stratach. Odpowiedz Link Zgłoś
propagandhi Re: Co jest bzdurą? 20.05.08, 17:38 caly ten pomysl. po pierwsze to kompromitujecie sie demonstracjami organizacji, ktorej czlonkami jest 7 tysiecy osob. ile was jest? w narodowym spisie uzbieralo sie prawie 200 tysiecy, no ale powiedzmy 1 milion slazakow czujacych sie odrebnym narodem. 3 wojewodztwa, ktore widzicie jako swoja autonomie to 8 mln ludzi. jak to sobie wyobrazacie? bedziecie silesjanowac ludzi czy jak? czym sie roznicie od tych polskich nacjonalistow skoro ubzduraliscie sobie jakas granice, w ktorej jestescie 1/8 mieszkancow? podaj liste powiatow, w ktorej jestescie wiekszoscia, w ktorych ludzie chca autonomii. tylko wtedy sie okaze ze wasza autonomia bylaby na granicy absurdu. rozumiem dazenie do autonomii ale na tle narodowoscowym. a skoro jestescie mniejszoscia to jest to ewidentnie dzialanie na szkode panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
nue5151 Re: Co jest bzdurą? 20.05.08, 17:49 polowa z nich wyjechala w latch 60tych i 80tych...... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Bo zmuszono ich czuć się Niemacami. 21.05.08, 06:46 Bo wytłumaczono im że mają czuć się Niemcami. Między innymi osoby takie jak langston to robiły. Odpowiedz Link Zgłoś
nue5151 Re: Co jest bzdurą? 20.05.08, 17:51 nestepna sprawa jest ze rzumiem ze nie wychowales sie na Slasku...wiec nic nie mozesz powiedziec...jak ja wczesniej wspomnialem ja jestem Polakiem-Slazakiem...szkoda ze to sie nie liczy w spisie.... Odpowiedz Link Zgłoś
nue5151 Re: bzdura. 20.05.08, 17:39 co jest bzdura? narzekacie, narzekacie, to autonomia dla Slaska bylaby dobra odpowiedzia na polskie narzekania.... Odpowiedz Link Zgłoś
nue5151 Republika Śląska ponad narodami 20.05.08, 16:33 jestem za. Jestem Polakiem-Slazakiem. Rodzice ze Wschodu a urodzilem sie i wychowalem na Slasku. ludzie zawsze byli tutaj silne przywiazani do Regionu, nawet naplywowi odzczuli Dusigrosza z Wawki. Jak reszta Polski biadoli ze Slask doprowadzil kraj do ruiny przez ciagle doplacanie do kopaln i przez pomostowki - oddajcie nam autonomie, zyskacie na mniejszych stratach. Odpowiedz Link Zgłoś
wdakra Re: Republika Śląska ponad narodami 20.05.08, 18:43 Albo kłamiesz, albo brak Ci rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
onio61 Republika Śląska ponad narodami 20.05.08, 16:33 Wszystkich NIE-Ślazaków pozdrawiam ! Ale nie Macie racji negując inicjatywę powołania autonomicznego Śląska. Całymi latami pieniądze wypracowane w kopalniach i hutach, oraz wielu innych zakładach przemysłowych zasilały całą Polskę, a tymczasem tam, gdzie je wypracowywano, miasta zamieniały się powoli w ruiny. Zobaczcie, co pozostało po pięknych budynkach w śląskich miastach, jak wiele z nich już musiano wyburzyć, jak wiele czeka na rozbiórkę a inne strasza swoim wyglądem. Może trzeba przyznać, że jedynym sposobem na ratunek dla śląska jest właśnie autonomia i własny Sejmik z własnym Rządem. Popieram jak najbardziej taki pomysł i zachęcam do poparcia wszystkich, nawet tych, ze śląskiem niezwiązanych. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Tu chodzi o oslabienie Polski -nie miej zludzen. 20.05.08, 16:43 Slask zasilal rowniz i przedew wszyskim Zwiazek radziecki a na przywileje dla gornikow ich wczasy, domy wypoczynkowe 13 i 14pensje, specjalne sklepy skladala sie cala Polska. A co do losu uprzemyslowionych regionow to zobacz jak bylo z gornikami w Anglii czy Niemczech. Nie miej zludzen!! Tu chodzi o oslabienie Polski!! Odpowiedz Link Zgłoś
nue5151 Re: Tu chodzi o oslabienie Polski -nie miej zludz 20.05.08, 17:42 tu chodzi o suwerennosc i o wyzwolenie sie od wysmiewania, zartowania, nie traktowania powanie tylko jak krowe dojna ! Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: Tu chodzi o oslabienie Polski -nie miej zludz 20.05.08, 18:41 Autonomia by nie byc "wysmiewanym"? koles przestan pisac takie bzdety bo cie tu...wysmieja:) Odpowiedz Link Zgłoś
olpc Re: Tu chodzi o oslabienie Polski -nie miej zludz 20.05.08, 19:06 Człowieku. Doiliście z nas za socjalizmu, ile tylko można było. Górnik nogą tupnął, już pociągi z dostawami zmieniały kierunek jazdy, byle tylko był tam spokój. Cackano się z wami, jak z jajkiem. Jak jest teraz, wystarczy, że weźmiesz roczniki statystyczne i sobie poczytasz. Odpowiedz Link Zgłoś
kenaj30 Republika Śląska ponad narodami 20.05.08, 16:49 Ciekawe po co to ma być. W Niemczech nie ma nazw miast w j.polskim i niemieckim, pomimo, ze mieszka tam wielu polaków. A Slązacy chcą być bardziej papiescy, od Papieża. Jaka autonomie chcą, żeby później toczyć walki, jak obecnie w Kosowi, Gruzji. Chcecie aneksować region śląska, a następnie dołączyć do Germanów. Odpowiedz Link Zgłoś
franz.keim Republika Śląska ponad narodami 20.05.08, 16:51 Proszę uprzejmie. Wszystkich Ślązaków bez paszportów i polskich wiz wysiedlić przymusowo na Śląsk. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
antziel Republika Śląska ponad narodami 20.05.08, 16:53 Proponuję dysydentom gazety by prowadzili działalność Wolność niezależność dla mieszkańców Palestyny.Precz z okupacją izraelską Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Oczywiście jestem za autonomią Śląska ... 20.05.08, 17:06 Oczywiście jestem za autonomią Śląska i nie tylko! Bardzo na to późno, minęła hossa na śląski węgiel i łatwo nie będzie. Ale śląska pracowitość i rzetelność weźmie mimo to górę i zapewni tej zaniedbanej przez centralę ziemi lepszy byt. Pozostałe dzielnice Polski też powinne więcej myśleć o własnej pracy, a mniej o ciągnięciu z kieszeni pracowitszych! Odpowiedz Link Zgłoś
sniegbielszy Re: Oczywiście nie jestem za autonomią Śląska ... 20.05.08, 17:28 Ciekawe, dlaczego przywodcy tego "autonomicznego slaska" nie sa jeszcze za kratkami?! Czy Polska nie ma juz sily ani woli istniec? Co robia polskie sluzby wywiadowcze i ochrony panstwa? Chcecie doprowadzic do balkanizacji Polski, pozwalajac takim kucom rozrabiac za obce fundusze? Co jest z Wami Polacy? Odpowiedz Link Zgłoś
nue5151 Re: Oczywiście jestem za autonomią Śląska ... 20.05.08, 17:46 Zasrana warszawka nas nie pusci. mamy 2 autostrady, tutaj krzyzuja sie drogi poln-polu i wsch-zach, nie gdzies tam kolo wawki. my tu mamu OGROMNY potencjal gospodarczy. tutaj w aglomeracji mieszka najwiecej ludzi w Polsce - nasze podatki zasilaja duza czesc skarbu panstwa. oj.....miejmy nadzieje ze bedzie taki czas ze Slask bedzie autonomiczny.... Odpowiedz Link Zgłoś
jaborygyn Re: Oczywiście jestem za autonomią Śląska ... 20.05.08, 22:30 "... minęła hossa na śląski węgiel ..."??? Widać, iże'śće z tyjmoom ńy uobyte?! Odpowiedz Link Zgłoś
pasikoonik13 Re: Oczywiście jestem za autonomią Śląska ... 21.05.08, 21:53 Podaję ocenę obecnych możliwości rozwojowych polskiego górnictwa i błędów popełnionych przez poprzednie ekipy rządowe: katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/853305.html Odpowiedz Link Zgłoś
rmiechowicz Republika Śląska ponad narodami 20.05.08, 17:18 Polska ochoczo popędziła uznawać niezależność Kossowa. I niech teraz wytłumaczy, dlaczego nie godzi się na autonomię Śląska? Bo nawet, gdyby Śląsk niepodległości zarządał, to czym to by się różniło od kasusu kossowa> Odpowiedz Link Zgłoś
propagandhi Re: Republika Śląska ponad narodami 20.05.08, 17:56 kosowo uznal tusk, z dziadkiem wiadomo gdzie, slonce kaszub, ktore na poczatku lat 90-tych wyrazalo nadzieje na autonomie tych kaszub. to troche wyjasnia jego motywy Odpowiedz Link Zgłoś
chruszczow87 jestem za 20.05.08, 17:38 nie lubię ślązoków bo tych co znałem, a było tego kilkadziesiąt to sami cwaniacy, brudasy i złodzieje, tak więc wypieprzać z Polski ! Odpowiedz Link Zgłoś
sowa-100 Regiony 20.05.08, 17:42 Myślę, że kilka regionów, z których każdy posiadałby duże miasto (Warszawa, Kraków, Gdańsk, Poznań oraz Katowice + Wrocław), i ograniczoną autonomię nikomu by nie wadziło. Odpowiedz Link Zgłoś
nue5151 Re: Tak konkretnie, kiedy wojna? 20.05.08, 17:55 nie bedzie zadnej wojny.my sie poprostu odlaczymy, a jak nie wyjdzie to ciezka praca was pobijemy... Odpowiedz Link Zgłoś
olpc Re: Tak konkretnie, kiedy wojna? 20.05.08, 18:03 Art. 231. Konstytucji Rrzeczypospolitej Polskiej "Rozporządzenie o wprowadzeniu stanu wojennego lub wyjątkowego Prezydent Rzeczypospolitej przedstawia Sejmowi w ciągu 48 godzin od podpisania rozporządzenia. Sejm niezwłocznie rozpatruje rozporządzenie Prezydenta Rzeczypospolitej. Sejm może je uchylić bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów." Zbieraj bezwzględną większość, wtedy masz szansę. My mamy na Śląsku polskie rodziny, nie zostawimy ich. Odpowiedz Link Zgłoś
nue5151 Re: Tak konkretnie, kiedy wojna? 20.05.08, 18:08 a kto mowil o zostawainiu rodzin? taka glupia gadka..... nie bedziesz chcial mieszkac na Slasku jak bedzie autonomiczy? miejmy nadzieje ze Polska zapewni ci mieszkanie w nowym otoczeniu. my cie jednak nie wyrzucimy...... Odpowiedz Link Zgłoś
olpc Re: Tak konkretnie, kiedy wojna? 20.05.08, 18:12 Tego jeszcze brakowało, żeby Polaka wyrzucać z Polski, albo narzucać mu przepisy inne od ustanowionych w polskim Parlamencie i rządzie. Odpowiedz Link Zgłoś
nue5151 Re: Tak konkretnie, kiedy wojna? 20.05.08, 18:27 dla przypominenia Slask to nie Polska. poza tym to juz nacjonalizmem tu smierdzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
olpc Re: Tak konkretnie, kiedy wojna? 20.05.08, 18:37 Widocznie opuściłeś lekcję z hasłem Polska: encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=4169123 Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: Tak konkretnie, kiedy wojna? 20.05.08, 18:44 smierdzi smierdzi "nacjonalizmem" slaskim Odpowiedz Link Zgłoś
wdakra Re: Tak konkretnie, kiedy wojna? 20.05.08, 18:49 langston napisał: > smierdzi smierdzi > "nacjonalizmem" slaskim Żeby tylko śląskim Odpowiedz Link Zgłoś
olpc Re: Tak konkretnie, kiedy wojna? 20.05.08, 18:51 Tchórze, jak senator, wyszli z ukrycia. Tchórzem śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
langston widzialem jak "nie wyrzucaliscie" 39-45! 20.05.08, 18:43 widzialem jak "nie wyrzucaliscie" w latach 1939-1945! Odpowiedz Link Zgłoś
nue5151 Re: widzialem jak "nie wyrzucaliscie" 39-45! 20.05.08, 18:55 slask nidgy nir byl czescia Polski...ale co tam....wszyscy jestesmy ludzmi i powinnismy sie szanowac.... Odpowiedz Link Zgłoś
olpc Re: widzialem jak "nie wyrzucaliscie" 39-45! 20.05.08, 19:00 Powiedz to Korfantemu i tym innym, z twojego punktu widzenia, debilom, którzy walczyli m.in. za to, żeby Śląsk był polski. Odpowiedz Link Zgłoś