mrlusiek Sąd aresztował Iwonę K., matkę skatowanego dzieck 20.05.08, 13:06 cieszymy się że, ja aresztowano tylko po co nam ten czarny pijar narodu wciskają w mózg Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Sąd aresztował Iwonę K., matkę skatowanego dz 20.05.08, 13:27 uublicznić dane osobowe oraz zdjęcie. Nie rozumiem, czemu tacy zwyrodnialcy cieszą się pełnią praw publicznych oraz ochroną "wizerunku". Niech prokuratura częściej korzysta z urawnień do ujawnienia danych osobowych przestępców. Dodatkowo w takich przypadkach karać sterylizacją. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 anonimowość ... 20.05.08, 13:41 głównym powodem występowania takich przypadków jest z jednej strony anonimowość a z drugiej ciche przyzwolenie społeczne. Nie chodzi o to żeby teraz krzyczeć w niebogłosy tylko żeby w normalnym życiu codziennym zwracać uwagę na to co się dzieje wokoło nas. Takich przypadków bicia jest tysiące ... a ilu odważyło się zwrócić uwagę czy też poprosić Policję o interwencję? W pewnym sensie my jako społeczeństwo po części ponosimy winę tych wszystkich wydarzeń. Z jednej strony siedzimy cicho i udajmy, że nic nie widzimy i nie słyszymy a z drugiej domagamy się surowszego prawa. Może zamiast proponowania tych ostatecznych kar należy się zastanowić nad ferowaniem takich wyroków, które zlikwidują anonimowość przestępców? Kradzież ... chodzenie z odpowiednim banerem na piersiach przed sklepem, z którego się "pożyczało". Pobicie ... publiczny pręgierz na środku miasta. Poza tym kara powinna być adekwatna do popełnionego czynu. Jeżeli ktoś robi coś drugiej osobie to powinien spodziewać się, że nie będzie siedział/ła spokojnie x lat w celi tylko podobna kara spotka jego + pieniężne zadość uczynienie w postaci np renty. Odpowiedz Link Zgłoś
bittftt Re: anonimowość ... 20.05.08, 14:01 Ja się zasatanawiam, czy główną przyczyną tej tragedii nie był i tym razem alkohol. Mowa o rodzinie patologicznej - więc pewnie alkohol na śniadanie, obiad i kolację. Matka nie reagowała - bo była pijana - wytrzeźwiała - to pobigła do szpitala (za późno niestety). Konkubent też pewnie zwyczajnie pił i po pijaku nie wiedział co robi. Dlaczego Ci ludzie tak piją? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_zoska alkohol 20.05.08, 14:30 Tu chyba rozpoczne nowa dyskusje, ale dlaczego narkotyki sa zabronione a alkohol nie? Czyz obie uzywki nie czynia podobnych spustoszen? Skro wodka (piwo, wino) sa powodem tylu tragedii to wniosek jest jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_petrus Re: alkohol nie dla Polaka i nie dla Ruska 20.05.08, 14:47 Inne nacje tez pija, a takich spustoszen spolecznych masowych jak w po i PRL i Rosjii golym okiem nie widac. Z trawa i innymi uzywkami podobnie.Uzywkom generalnie NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re:pytanie do poslow 20.05.08, 17:08 co sie stalo z projektem ustawy o monitorowaniu losow dzieci od urodzenia ?!!! gdzie utkwila ???? gdyby weszla w zycie moze Oliwierek i Bartus unikneliby okrutnego traktowania. jestescie tak samo winni jak te bestie, ktore Ich skatowaly ! tylko stolki sie licza, los dzieci was nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_zoska Re:pytanie do poslow 20.05.08, 19:45 Anka zobacz moj wczesniejszy wpis! Dotyczy wlasnie tej ustawy. Od stycznia wysylam maile do Min Zdrowia. Ziarnko do ziarnka... wysylajcie wszyscy! Odpowiedz Link Zgłoś
amela.mala Nie pozwólmy 20.05.08, 22:57 Nie pozwólmy aby ta tragedia zmieniła nas w bezdusznych sąsiadów ! Róbmy coś - piszmy listy, protesty, twórzmy organizacje czy stowarzyszenia ! Działajmy, bo inaczej to przemknie przez nasz umysł, zatrzymując zbuntowane myśli na chwilę ... i zniknie. A my staniemy się takimi sąsiadami ... Odpowiedz Link Zgłoś
dorota982 Sąd aresztował Iwonę K., matkę skatowanego dziecka 20.05.08, 23:28 panie boze..... wyc mi sie chce.......Malenstwo... jak tak mozna Bic dziecko, slyszec jego placz, blagania o litosc podkrazone oczka lkanie nie moge NIe moge tego zniesc !!!!!!!!!! Zabilam bym tych ludzi wlasnorecznie Bo na sady i spprawiedliwosc nie ma co lczyc 12 lat wiezienia mu grozi?! wyjdzie po 2 latach.... i splodzi kolejne niewinne dziecko KARA SMIERCI POWINNA ZOSTAC WPROWADZONA !! Odpowiedz Link Zgłoś
jolpam Co można zrobić??? 20.05.08, 23:56 Ta straszna wiadomość nie pozwala normalnie funkcjonować. Chcę coś zrobić ale nie wiem jak... co...aby już nie było takich newsów! Chyba tylko uświadamianie ludzi, aby interweniowali w takich sytacjach, a przede wszystkim działania policji mogą zmniejszyć skalę zjawiska. Policja MUSI reagować!!! Media powinny ciągle mówić na ten temat. Potrzebna jest kampania społeczna (wiem ze juz byly ale to ciagle za mało). ZROBMY COS!!! Choc coś drobnego. Inaczej będziemy słyszeć coraz cześciej o takich przypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_zoska tu jest LIST-APEL do Min. Zdrowia 21.05.08, 09:54 Wiele wpisow na tm forum to byly aple ZROBMY COS! Ano zrobmy! Jeszcze raz zalaczam apel. Kazdy moze go skopiowac i wyslac do Min Zdrowia. Moja intencja jest, abe rozsylac ten apel znajomym jak lancuszek. Mozecie pisac do mnie czarna_zoska@NOSPAM.gazeta.pl. Mam nadzieje, ze wspolnie wykluje sie jakas inicjatywa. Kazdy z nas w pojedynke malo zdziala. data....... Ministerstwo Zdrowia ul. Miodowa 15, 00-952 Warszawa Pani Minister Ewa Kopacz kancelaria@mz.gov.pl kancelaria-mz@mz.gov.pl Stop przemocy wobec dzieci! Szanowna Pani Minister, W związku z powtarzającymi się przypadkami stosowania drastycznej przemocy wobec dzieci, proszę o poinformowanie opinii publicznej o postępie prac nad projektem utworzenia Centralnego Rejestru Dzieci. Centralny Rejestr Dzieci pozwoli na monitorowanie losu dziecka szczególnie w rodzinach patologicznych z problemem alkoholizmu, w których najczęściej dochodzi do zaniedbań, molestowania, deprawacji, aktów przemocy fizycznej i psychicznej Od kilku lat media informują o Centralnym Rejestrze Dzieci, jednak nic nie wiadomo o postępie prac nad jego realizacją. Taki Rejestr jest niezbędny w obliczu narastających w Polsce aktów przemocy doprowadzającej do trwałego kalectwa lub śmierci dziecka. Oczekujemy deklaracji Ministerstwa Zdrowia o terminie wprowadzenia Rejestru w życie i sposobu jego działania. Dzieci są bezbronne, dlatego my dorośli musimy zapewnić im bezpieczeństwo i opiekę prawną. Czujemy obywatelski obowiązek ponaglania Rządu do jak najszybszego wprowadzenia instrumentów pozwalających na ograniczenie przemocy i patologii w rodzinach. Z poważaniem podpis Odpowiedz Link Zgłoś
jolpam Re: tu jest LIST-APEL do Min. Zdrowia 21.05.08, 13:32 List już wydrukowałam i zaraz wyślę. A czy masz coś więcej na temat tego rejestru, na czym to ma polegać? I jakie są zakładane efekty? Piszmy więcej na tym wątku aby był obecny na Forum jak najdłużej.Ciągle mam starsznego doła po tej wiadomości... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_zoska Re: tu jest LIST-APEL do Min. Zdrowia 21.05.08, 14:28 Nie mam konkretnych informacji, Wiem, ze Centralny Rejestr Dzieci ma byc w formie Ustawy. Maja tu wspolpracowac takie sluzby jak policja, opieka spol, przychodnie zdrowia. Ten chlopczyk, Bartus mial podobno jeszcze 5-cioro rodzenstwa. Czworo dzieci jest w rodzinach zastepczych a nie wiadomo co sie stalo z 4-letnia dziewczynka... To jest wlasnie dla mnie chore!!! Przeciez przych. zdrowia powinny odnotowac, czy dziecko zglaszalo sie na szczepienia, bilanse itd. Tego nikt nie kontroluje!!!! Sama jestem tego zywym przykladem, bo do mojego dziecka po urodzeniu nie przyszla ani polozna ani pielegniarka, a powinny do 6-go miesiaca zycia sprawdzac jak sie dziecko rozwija i czy ma dobre warunki. Moim zdaniem tu jest problem. Problem w calej strukturze i kompetencjach. Jesli zabroniono aborcji, to trzeba monitorowac losy tych biednych dzieci rodzacych sie w melinach. Jest to moze okrutne podsumowanie co do aborcji, ale tak wlasnie uwazam. Odpowiedz Link Zgłoś
kaha176 ja juz wysłałam 21.05.08, 15:08 poki co mailem, ale wysle rowniez poczta! Odpowiedz Link Zgłoś
super_stokrotka Re: tu jest LIST-APEL do Min. Zdrowia 17.10.08, 13:47 Czarna Zosko popieram. Jak sie z Toba skontaktowac? Odpowiedz Link Zgłoś
kaha176 Trzeba cos zrobic, tak nie moze byc! 21.05.08, 14:32 Przeciez nie mozna tak pozwolic dzieciom cierpiec. O dzieciach ktore juz zginely mozemy juz tylko mowic i ubolewac, ale pozostałym musi sie dac jakos pomoc! Nie wiem, moze wiecej pracowitych ludzi w pomocy spolecznej, wiecej poloznych srodowiskowych, nagle kontrole w domach, po dwa razy w miesiacu chociaz, przygladanie sie dzieciom, zachowaniu przy dorosłych, przygladanie sie ludziom starszym, jak trzeba ogladanie dokladnie czy nie ma oznak bicia... Nie wiem, ale wydaje mi sie, ze cos takiego pozwoliloby na szybsza pomoc dzieciom bitym. Jakos listonosz potrafi odwiedzic kazdy dom, kazde mieszkanie, nie moglaby tak samo chodzic z nieoczekiwana wizyta jakas pani czy pan i węszyc? Kazdemu! Zeby nie bylo pretensji! Niech w tym naszym kraju zacznie sie wreszcie chronic male bezbronne, czy starsze, slabe osoby, bo to jest STRASZNE! Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 cos w temacie Programu Rejestracji Dzieci 21.05.08, 15:26 wiadomosci.onet.pl/1753649,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
jolpam Re: cos w temacie Programu Rejestracji Dzieci 21.05.08, 17:19 dzięki za info. Nie do końca jestem zwolennikiem wprowadzanie rejestru dzieci, ale jeśli ma to pomóc w sprawie to oczywiście jestem za. Może oprócz pisania do Min. Zdrowia lepiej wysłać maile, listy do konretnego posła/nki, aby wystąpił z oficjalnym pytaniem do odpowiedniego ministra. Z postu na Onecie wybrałam panie: Joannę Kluzik-Rostkowskiej i Annę Bańkowska obie działające w sejmowej komisji polityki społecznej i rodziny. Już do nich piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_zoska Dziekuje 21.05.08, 17:42 Dziekuje Wam wszystkim, ktorzy wykonaliscie jakies dzialania. Ten artykul w ONECIE jest optymistyczny, bo cos w koncu sie ruszylo. Zastanawia mnie jednak, dlaczego tyle osob zaglosowalo przewciwko. Nasze spoleczenstwo jest niestety spaczone przez lata komunizmu i kazdy sposob kontroli uwaza za zamach na niezaleznosc. Ja osobiscie nie mam nic przeciwko temu, aby moje dziecko bylo w bazie, jako pierwsza moge je zglosic. Wiecej informacji, niz te w Rejestrze maja o nas Urzedy Skarbowe czy ZUS, oni maja naprawde kopalnie wiedzy o obywatelach. Gdyby obywatele byli idealni, nie byloby sensu istnienie policji, sadow czy urzedzow. Niestety nie jestesmy idealni. Odpowiedz Link Zgłoś
kaha176 Re: Dziekuje 21.05.08, 21:51 Wszystko ma swoje plusy i minusy. Wiele osob pisalo o tym jak urazily ich pytania dotyczace siniakow czy zadrapan dzieci podczas wizyt u lekarzy. O co sie tu gniewac? Moj synek spadł z łóżka 2 razy i dwa razy mial sliwe na czole, za pierwszym razem pediatra potraktowala mnie dosc szorstko a za drugim lekarz na pogotowiu dal odczuc, ze mi nie ufa, chirurg przy kontroli zapytal czy na pewno nikt nas nie bije. NIE ZDENERWOWALAM SIE, cieszylam sie, ze ktos pyta, ze ktos zwraca na to uwage. A gdyby to przyszla kobieta ktora rzeczywiscie sama rzucila dziecko na podloge? Albo o sciane? Albo taka co boi sie przyznac ze ja i dziecko ktos bije? Moze pękłaby i powiedziala, moze dalaby po sobie cos poznac. Co do pomyslu, wydaje mi sie, ze nie zabiora nam dzieci tylko dlatego, ze dorastaja i sie obijaja. Chyba ktos jeszcze potrafi odroznic urazy z podworka od urazow po maltretowaniu. Poza tym nie o same siniaki chodzi. Jestem za czestszymi kontrolami poloznych srodowiskowych i pracownikow opieki spolecznej w domach, z zaskoczenia - pisalam o tym wczesniej. Jesli system ma pomoc dzieciom, ktore tej pomocy potrzebuja, spokojnie zniose spojrzenia pan w szkole czy przedszkolu przygladajacych mi sie kiedy bede odbierac dzieci, ktore maja posiniaczone kolana czy lokcie... Tylko niech Spisowi podlega kazde dziecko, a nie tylko te zyjace w dobrych warunkach, bo nie o to chodzi, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_zoska Re: Dziekuje 21.05.08, 22:18 Zgadzam sie z Toba. Prawdą jest tez ze kazdą idee mozna wypaczyc i przejaskrawic, zalezy co kto chce zobaczyc. Dzieci maja siniaki zawyczaj przez to ze eksploruja otoczenie. Z pewnoscia da sie odroznic dziecko maltretowane od dziecka, ktore spadlo z krzesla, bo sie wiercilo. Odpowiedz Link Zgłoś
jolpam Re: Dziekuje 22.05.08, 11:24 Ja również dziekuje za posty i działania. Świadomość,że jest więcej ludzi którzy nie przechodzą obojętnie wobec takich tragedii jest pocieszająca. Jednak mam nadzieję, że sprawa rejestru nie zniknie z mediów zbyt szybko. Poza tym chciałabym dowiedzieć się jakie wyroki sąd ogłosi w tej sprawie. Oby surowe, tak na odstraszenie i że media nagłośnią to odpowiednio.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: Dziekuje 22.05.08, 11:50 czarna_zoska napisała: > Dziekuje Wam wszystkim, ktorzy wykonaliscie jakies dzialania. Ten artykul w > ONECIE jest optymistyczny, bo cos w koncu sie ruszylo. Zastanawia mnie jednak, > dlaczego tyle osob zaglosowalo przewciwko. Nasze spoleczenstwo jest niestety > spaczone przez lata komunizmu i kazdy sposob kontroli uwaza za zamach na > niezaleznosc. Ja osobiscie nie mam nic przeciwko temu, aby moje dziecko bylo w > bazie, jako pierwsza moge je zglosic. Wiecej informacji, niz te w Rejestrze maj > a > o nas Urzedy Skarbowe czy ZUS, oni maja naprawde kopalnie wiedzy o obywatelach. > Gdyby obywatele byli idealni, nie byloby sensu istnienie policji, sadow czy > urzedzow. Niestety nie jestesmy idealni. zgadzam sie w zupelnosci, obecnie wpomniany ZUS czy US ma tyle o nas informacji ze ewnetualny system rejestracji dzieci to naprawde pikus. Sluzyc by mial tak naprawde tylko wymianie informacji miedzy odpowiednimi sluzbami, ktore juz teraz te informacje gromadzą, ale nic z nimi nie robią. Generlanie juz teraz sa zapisy prawa, ktore powinny zapobiec takim sytuacjom, ale brak wpsolpracy miedzy instytucjami (MOPS'y, kuratorzy sądowi, lekarze/pielegniarki srodowiskowe) i mentalność społeczenstwa, które powiadomienie policji o przestepstwie traktuje jako donos znakomicie ogranicza mozliwosci interwencji. W konkretnym przypadku zakatowanego Bartusia zabraklo wlasnie wymiany informacji (osoby od dawna pod opieka spoleczna w innym miescie, Bartus juz byl odbierany matce, wiadomo bylo ze ma ona problemy alkoholowe i jest prostytutką, wiadomo ze porzuciła 5 poprzednich dzieci - dlaczego Go w takim razie jej zwrócono?? ) Drugim problemem jest specyfika srodowisk, w ktorym najczesciej dochodzi do takich tragedii, gdzie zakatowane dziecko jest tak naprawde ostatnim stadium, gdzie na poczatku lancuszka jest bieda, alkoholizm, prostytucja, narkomania, beznadzieja życia, brak jakichkolwiek wartości, wrogość wobec ludzi którzy interesują się losem ich lub ich dzieci, brak chęci do zmiany tego stanu. Nie wiem, co moze to poprawic - moze jakas zmasowana kampania spoleczna, ktora przekona ludzi że powiadomienie policji jeśli dzieje się coś złego to NIE JEST DONOS - jest to reakcja na zło i próba przeciwstawienia się mu, nikt nie namawia żeby w takim przypadku iść i samemu zrobić porządęk, ale wykonanie telefonu na 112 nic nie kosztuje, a może uratować komus zdrowie albo nawet życie. Może zmiany w samej policji, ustawienie odpowiednich priorytetów w ich pracy, wreszcie konsekwencje wobec służb które tak ten problem zaniedbały. Sam mam dwójke małych dzieci i np u mnie nie bylo nigdy pielegniarki srodowiskowej, chociaz ma chyba taki obowiązek Nie jest to pierwszy przypadek śmierci katowanego dziecka, nie jest to pierwszy przypadek maksymalnego zbydlęcenia jednostek, ale tym razem po przeczytaniu tego wszystkiego (szczególnie na lokalnych stronach - komentarze ludzi którzy mogli cos zrobic powiatowa.info/index.php? option=com_content&task=view&id=3107&Itemid=1, po obejrzeniu zdjęć (adres na forum w podanym linku - na serwisie eastnews.com.pl, gdybym wiedzial co zobacze, drugi raz bym nie zajrzal, do tej pory nie moge sie od tego uwolnic) coś po prostu we mnie pękło... Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: Dziekuje 22.05.08, 11:54 link się złamał, tutaj skrót : www.tinyurl.pl/?HrQZ78ih i przy okazji polecam jeszcze ten krótki artykulik www.tinyurl.pl/?k5uxZpM7 - Odpowiedz Link Zgłoś
jolpam Re: Dziekuje 23.05.08, 20:14 Nawet nie próbuje wejśc na polecaną stronę. Ja również nie mogę przestać myśleć o Bartku i innych, kolejnych dzieciach. Nie wiem co się dzieje z ludźmi,ze mogą krzywdzić takie bezbronne istoty. Wkurza mnie jednocześnie,że nie wiem jak można pomóc w tej sprawie. Pisanie maili do ministów jest ważne, ale nie wiem czy to nie za mało. Pocieszajace jest jedynie,że jednak są ludzie którzy zareagowali na te wiadomośći, może jednak coś się zmieni. Podobno w Kamiennej Gorze jutro odbędzie się marsz sprzeciwu. Może i ten gest komuś otworzy oczy. Uważam jednak, że jedynie działania policji, opieki spol., coś pomogą. Ale powinni być wyposażeni w prawo, sprzęt i odpowiednich ludzi (większe pieniadze z budżetu na policje!!) Dodatkowo media mogłyby poświęcić trochę czasu na ten temat przeprowadzajac kampanię społeczną uświadamiająca że informacja o biciu dzicka to nie donos... Odpowiedz Link Zgłoś
dracusia Zgroza! 26.05.08, 00:44 Na miejscu ojca tego chłopca, chybabym tego ojczyma zabiła! Odpowiedz Link Zgłoś
kaha176 Re: Zgroza! 29.05.08, 14:36 Musiałby byc mądry, a jakby był mądry to byłby przy Bartku... Odpowiedz Link Zgłoś