mdtzjd 14.06.08, 07:31 Gdzie on się uchował? Szkoda będzie chłopa, jak mu przywalą ekskomunikę za rozsądek... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ahimsaboy Ks. Prusak: szkoła musi uczyć o antykoncepcji 14.06.08, 07:57 kwestią czasu pozostaje wykluczenie lub chociaż poważne upomnienie tego kapłana przez hierarchię katolicką. facet ma zbyt postępowe i racjonalne poglądy na ten temat. jeśli wejdziesz między wrony,musisz krakać jak i one... Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Ks. Prusak 14.06.08, 10:17 Ks. Prusak jest szefem Tygodnika Powszechnego i jezuitą. Jezuici chyba jak na razie mają dość skandali z wyrzucaniem księży. Hierarchia, tzn. biskupi nie mają tu nic do powiedzenia, bo jezuici podlegają wyłącznie papieżowi. Być może kard. Dziwisz ma/mógłby mieć wpływ na treści publikowane w Tygodniku Powszechnym, ale nie na osobiste wywiady udzielane przez ks. Prusaka. Więc być może ks. Prusak jeszcze daleko zajedzie pomimo swojego liberalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Ks. Prusak 14.06.08, 10:22 A w ogóle, Prusak dobrze to rozegrał: Wypowiedź broniąca edukacji seksualne i antykoncepcji w kontekście głośnej sprawy przerwania ciąży u 14-latki. Żaden, nawet najbardziej konserwatywny biskup, będąc przy zdrowych zmysłach nie może tu powiedzieć, że antykoncepcja i edukacja seksualna są równie złe jak aborcja. (Dawniej różni hierarchowie tak teoretyzowali... No to teraz mają konkretną sytuację przed oczami...) Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Nie bedzie Prusak polskie, katolickie dzieci... 14.06.08, 16:40 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: Żaden, > nawet najbardziej konserwatywny biskup, będąc przy zdrowych zmysłach ... Twój optymizm opiera sie na zalozeniu, ze ludzie maja zdrowe zmysly dochodzac na szczyty hierarchii - i chyba sie mylisz. Kosciól nie zaleca prezerwatyw nawet w spolecznosciach, gdzie seks bez zabezpieczen prowadzi zwykle do AIDS, a wiec praktycznie do smierci. Czym wiec dla kosciola kilka niepotrzebnych aborcji, jezeli w obronie przed "grzechem" zgadza sie na smierc milionów? A smrodu jeszcze tu dodaje fakt, ze seks nie jest zadnym grzechem, jest to naturalna czynnosc fizjologiczna, która jedynie w glowach opetanych idea wydumanej czystosci frustratów nabiera grzesznej natury. To jest tak, jak zalecenia higieniczne i prawne pustynnych plemion koczowniczych sprzed kilku tysiecy lat przenosi sie niezmienione do wspólczesnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Ks. Prusak: szkoła musi uczyć o antykoncepcji 14.06.08, 08:18 Ksiadz mysli logicznie ale jeden ksiadz jaskolki nie czyni. Pozatym zaczynam sie bac o ksiedza.... Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Ks. Prusak: szkoła musi uczyć o antykoncepcji 14.06.08, 08:57 Bartoś też myslał logicznie i wiadomo jak skończył. W kosciele, a zwłaszcza w polskim kosciele, nei ma miejsca dla myslących logicznie i zyciowo, jest tylko miejsca dla chroniących własne tyłki za pomocą straszenia, grożenia, wyklinania i odmawiania tzw. "posługi" Odpowiedz Link Zgłoś
kikinki Ks. Prusak: szkoła musi uczyć o antykoncepcji 14.06.08, 09:10 Aktualnie kończę gimnazjum i ostatnio mieliśmy lekcję o wychowaniu do życia w czystości Jaką wiedzę mi przekazano: spiralki powodują ciążę pozamaciczną, używanie tabletek antykoncepcyjnych "rozlegulowuje" cały cykl co prowadzi do bezpłodności a prezerwatywa jest chemicznym rodzajem antykoncepcji. Jak dobrze, że producenci środków antykoncepcyjnych i różne organizacje mają strony internetowe z których można się dowiedzieć prawdy. Bo kiepsko by z nami było... Z internetu wiem, że tabletki przepisuję się w niektórych przypadkach właśnie po to, żeby cykl był wyregulowany i na ciężki trądzik; a prezerwatywa to środek mechaniczny... Odpowiedz Link Zgłoś
diabollo Re: Ks. Prusak: szkoła musi uczyć o antykoncepcji 14.06.08, 10:02 kikinki napisała: > Aktualnie kończę gimnazjum i ostatnio mieliśmy lekcję o wychowaniu do życia w > czystości > Jaką wiedzę mi przekazano: > spiralki powodują ciążę pozamaciczną, używanie tabletek antykoncepcyjnych > "rozlegulowuje" cały cykl co prowadzi do bezpłodności a prezerwatywa jest > chemicznym rodzajem antykoncepcji. > Jak dobrze, że producenci środków antykoncepcyjnych i różne organizacje mają > strony internetowe z których można się dowiedzieć prawdy. Bo kiepsko by z nami > było... > Z internetu wiem, że tabletki przepisuję się w niektórych przypadkach właśnie > po to, żeby cykl był wyregulowany i na ciężki trądzik; a prezerwatywa to > środek mechaniczny... Ależ to Wielka Manipulacja i Wielkie Kłamstwo, którymi posługują się sługusy szatana i "cywilizacji śmierci". Prawdy dowiesz się właśnie na lekcjach religii watykańskiej, bo to Najwyższa Prawda, wszak objawiona. Na Twojej lekcji zapomnieli jeszcze dodać, że wirus HIV przechodzi przez prezerwatywę jak przez sitko, bo każda prezerwatywa ma takie mikro-pory, przez które wirus sobie spokojnie przenika. Zapomnieli dodać, że "życie w czystości" to także surowe wystrzeganie się masturbacji, która prowadzi (w zależności od wersji) do groźnych chorób lub "nieuporządkowania". Chyba jeszcze zapomnieli o wielu innych kłamstwach, o przepraszam, Prawdach Objawionych. Odpowiedz Link Zgłoś
akami Re: Ks. Prusak: szkoła musi uczyć o antykoncepcji 14.06.08, 17:38 Piszesz bzdury! Przecież powszechnie wiadomo, że onanizm prowadzi do nadmiernego owłosienia dłoni i problemów z kręgosłupem. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Ks. Prusak: szkoła musi uczyć o antykoncepcji 14.06.08, 20:47 A zamiast seksu należy uprawiać sport i brać zimne prysznice. A najlepiej się modlić, ale to tylko ci, na których spłynęła łaska. Odpowiedz Link Zgłoś
ptaszyna12 Re: Ks. Prusak: szkoła musi uczyć o antykoncepcji 14.06.08, 16:13 Z tabletkami mimo wszystko uważaj - ja po pięciu latach brania (zaczęłam w wieku 16 lat) miałam cholerne kłopoty z cerą, włosami i cyklem :/ dobrze to przemyśl i nie wierz lekarzowi, że branie tabletek to jak jedzenie marchewki. Odpowiedz Link Zgłoś
onso55 Re: Ks. Prusak: szkoła musi uczyć o antykoncepcji 15.06.08, 10:41 ptaszyna12 napisała: > Z tabletkami mimo wszystko uważaj - ja po pięciu latach brania (zaczęłam w wiek > u > 16 lat) miałam cholerne kłopoty z cerą, włosami i cyklem :/ dobrze to przemyśl A badania ptaszyna robiła? Czy tylko tak na rybę łykała co podeszło pod rękę? Są różne środki i różnie reagujące organizmy na nie, zatem zadaniem lekarza jest dobrać taki środek antykoncepcyjny aby organizm kobiety nie wariował po jego zażyciu. Dlatego dobry lekarz zanim przepisze pigułki wyśle najpierw pacjentkę na badania. Odpowiedz Link Zgłoś
diabollo Re: Ks. Prusak: szkoła musi uczyć o antykoncepcji 14.06.08, 09:43 Rzeczywiście ten pan ksiądz z choinki się zerwał. "Legalne" przerywanie ciąży dla nastolatek poniżej 15 roku... Może i legalne, ale legalnie nierealizowalne. Na szczęście jest chlubna tradycja podziemia, gdzie bez względu na wiek, ciążę można przerwać za dwa czy trzy tysiące. Tylko naiwne frajerki jeszcze liczą na jakąkolwiek "legalność" w państwie skutecznie zwalczającym "cywilizację śmierci". Pan ksiądz Prusak o antykoncepcji w szkołach powiedział całkiem rozsądne rzeczy. Chociaż firma pana księdza Prusaka zdaje się podążać w zupełnie przeciwnym kierunku - bojówek antyaborcyjnych, klerykalnej agentury wśród ginekologów przekazującej klerowi dokumentacje medyczną pacjentek, aby w przypadku możliwości "legalnej" aborcji wkraczać do akcji i przez 24h na dobę wkładać ciężarnej do głowy, że nie wolno jej "zamordować swojego dziecka". Nawet jeżeli ciężarna i tak zdecyduje się na "zamorodowanie dziecka", to może chociaż przynajmniej wpadnie w depresję i wyrzuty sumienia, bojówki antyaborcyjne odnotują wtedy kolejny, choć nieznany medycynie, dowód na "syndrom post-aborcyjny". A dla kobiet z długotrwałym "syndrom post-aborcyjnym" kler oczywiście ma swoją ofertę: moherowy berecik. Odpowiedz Link Zgłoś
et21 Re: Ks. Prusak: szkoła musi uczyć o antykoncepcji 14.06.08, 13:18 postawiles za duzo znakow rownosci Odpowiedz Link Zgłoś
senta.fa Czy może mi ktoś wyjaśnić sens edukacji sexualnej? 14.06.08, 09:44 Czy może mi ktoś wyjaśnić sens edukacji seksualnej? Wszelkiej maści specjaliści się podniecają, że "och, wprowadźmy wychowanie seksualne do szkół, to zniknie problem niechcianych ciąż i tak dalej". Ja tylko przypomnę, że jakiś (dłuższy zresztą) czas temu wprowadzono do szkół fizykę i język polski. Proponuję sprawdzić, jaki % absolwentów zna prawa dynamiki sir Izaaka Newtona, oraz jaki % polskich uczniów jest w stanie w miarę prawidłowo używać swojego języka w mowie i piśmie. A z lekcjami r.uchania będzie dokładnie tak samo jak z innymi: będą odpisywać na klasówkach, wzajem sobie podpowiadać, podkładać gotowce i tak dalej. A po lekcjach ochoczo się, rzecz jasna, rozmnażać. :) Nie widzę sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Czy może mi ktoś wyjaśnić sens edukacji sexua 14.06.08, 09:46 Tym samym napisałeś coś takiego, ze w ogóle nie widzisz sensu w istnieniu szkoły - przykro mi, ale doskonala większość kończąc gimnazjum czy liceum to p prostu idioci funkcjonalni , którzy ze szkoły nei wyniesli niczego oprócz samych dostatecznych i miernych do ocpowiada ich wiedzy na większość tematów . I co z tego? Do skzoły maja chodzić tylkoo wybrani? Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Czy może mi ktoś wyjaśnić sens edukacji sexua 14.06.08, 11:31 Nieznajomość praw fizyki i słaba znajomość polskiego zmniejsza szansę na dobre wykształcenie i zdobycie określonych zawodów. Nieumiejetność zabezpieczenia sie przed niechciana ciąża prowadzi do wielu tragedii. Zdobycie wiedzy o antykoncepcji jest stokroć prostsze niż nauczenie sie matematyki czy chemii. Nie ma więc sensu tego porównywać. Tu chodzi o wyrobienie pewnych nawyków ,zasad postępowania ,na tej samej zasadzie jak uczy sie bezpiecznego zachowania na drodze. Zawsze będzie istniał jakiś procent bardzo młodych ludzi ,którzy czy to z powodu przedwczesnego dojrzewania czy z innych powodów ,słabiej panuja nad sobą. Wielu z nich ,choć nie wszystkich taka wiedza ,przyswojenie okreslonych zachowań ,może uchronic przed dramatem. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Ks. Prusak: szkoła musi uczyć o antykoncepcji 14.06.08, 09:48 znowu wybiórcza judzi, wyciagając pojedyncze zdania z kontekstu? Kłamstwo należy do klasycznych metod stosowanych w kampaniach na rzecz aborcji. Proaborcyjni działacze także szczególnie chętnie – bo to łatwe – manipulują młodymi osobami www.rp.pl/artykul/147796.html Do manipulacji doszło także w innej głośnej sprawie, która również przyczyniła się do legalizacji aborcji w USA (Doe vs. Bolton). Sandra Cano, występująca w procesie jako Mary Doe, zgłosiła się do prawników z Atlanta Legal Aid z prośbą o poradę w sprawie rozwodowej. Adwokatka Margie Hames jednak tak pokierowała procedurami prawnymi, że bez wiedzy i zgody zainteresowanej wmanipulowano ją w pozew zbiorowy i w jej imieniu wystąpiono do sądu o zgodę na dokonanie aborcji w szpitalu Grand Hospital w Atlancie. Gdy Sandra Cano dowiedziała się, że ma zostać poddana aborcji, uciekła do Oklahomy i tam urodziła dziecko. Jak podkreśla, „nikt mnie nigdy nie pytał, czy chciałabym usunąć ciążę, bo nawet nigdy o tym nie myślałam”. Mimo to werdykt Sądu Najwyższego właśnie w jej sprawie otworzył drogę do legalnych aborcji praktycznie na każde żądanie kobiety w dowolnym okresie ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
diabollo Re: Ks. Prusak: szkoła musi uczyć o antykoncepcji 14.06.08, 10:06 tom1003 napisał: > znowu wybiórcza judzi, wyciagając pojedyncze zdania z kontekstu? > > > Kłamstwo należy do klasycznych metod stosowanych w kampaniach na rzecz aborcji. > Proaborcyjni działacze także szczególnie chętnie – bo to łatwe – ma > nipulują > młodymi osobami Kłamstwo należy do klasycznych metod Kościoła Katolickiego. Kolejne podstawowe instrumenty to szantaż "moralny" i odpowiednie dozowanie strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
poppycock Re: Ks. Prusak: szkoła musi uczyć o antykoncepcji 14.06.08, 14:03 > Kłamstwo należy do klasycznych metod Kościoła Katolickiego. poza tym są jeszcze "strach, zaskoczenie, fanatyczne oddanie papieżowi i piękne czerwone mundurki" ;) przepraszam za offtop, tak mi sie jakoś skojarzyło :) Odpowiedz Link Zgłoś
mdtzjd Re: Czy może mi ktoś wyjaśnić sens edukacji sexua 14.06.08, 10:09 Akurat rzeczy przydatne w życiu ludzie pamiętają ze szkoły. Pisanie, czytanie, liczenie, bzykanie - to zapamięta każdy. No prawie każdy. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_66 a jednak cuda sie zdarzaja! 14.06.08, 10:24 Agate wypuscili i nawet ksiadz gada jak czlowiek! to bardzo dobre znaki w tej ogolnej beznadziei a moze on dlatego taki madry, ze Prusak, a nie Polak ;) Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Jedzenie zupy widelcem. 14.06.08, 10:54 Czy wy naprawdę nie widzicie że to jakiś absurd? Człowiekowi od 17 roku życia + x wypaczano seksualność i teraz on ma uczy o seksualności? Wśród księży KK jest % najwięcej pedofili w porównaniu do innych grup społecznych. Księża nie wiadomo z jakich powodów prawie nie są ścigani za przestępstwa związane z seksualnośćią (może klauzule w konkordacie?) Jeżeli nasze państwo zacznie jeszcze płacić za naukę o seksie serwowaną przez funkcjonariuszy KK to jest dla mnie równoznaczne z propagowaniem zła! Odpowiedz Link Zgłoś
lady_66 Re: Jedzenie zupy widelcem. 14.06.08, 11:08 generalnie masz slusznosc, ale troche nadinterpretujesz w ktorym miejscu on powiedzial, ze to akurat ksieza maja tego uczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: Jedzenie zupy widelcem. 14.06.08, 11:18 lady_66 napisała: > generalnie masz slusznosc, ale troche nadinterpretujesz > w ktorym miejscu on powiedzial, ze to akurat ksieza maja > tego uczyc? Może nie wprost ale ks. Jacek Prusak - jezuita, psychoterapeuta, wypowiadający się o seksualności? To jest chyba jakaś epidemia albo zorganizowana akcja! :-( wiadomosci.onet.pl/1769249,11,ksiadz_radzi_jak_osiagnac_superorgazm,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Jedzenie zupy widelcem. 14.06.08, 20:51 KK zawsze miał obsesję na punkcie seksu (owoc zakazany?), ale to już jest zadanie dla państwa, żeby nie pozwoliło, aby o antykoncepcji uczył kler czy katechetka. Chociaż mam obawy, że jeśli kler sobie tego zażyczy, to nikt nie ośmieli się zaprotestować. Odpowiedz Link Zgłoś
hubkulik Raczej klauzule w podświadomości 14.06.08, 14:29 Raczej klauzule w podświadomości niż w konkordacie. Lepiej nie na wszelki wypadek nie tykać księży, bo a nuż mnie piekło pochłonie, albo mnie poszczują "dewotkami" z radia maryja. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 Wystarczy się nie dupcyć 14.06.08, 13:17 to takie trudne? Nie ma wtedy problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: Wystarczy się nie dupcyć 14.06.08, 13:36 piotrek20074 napisała: > to takie trudne? Nie ma wtedy problemów. Wam cyborgom wszysto łatwiej :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
hubkulik Odważne stwierdzenia księdza 14.06.08, 14:26 Gratuluję odwagi. Ksiądz w publicznym wywiadzie stwierdza że powinno się uczyć o antykoncepcji w szkole (stosowanie jej jest przecież wg. nauki Kościoła grzechem!). Ciekawy jestem ile przetrwa, kiedy przywalą mu ekskomunikę, albo sam się "zwolni" jak kilku innych "liberalnych" duchownych przed nim? Choć może się mylę i jestem uprzedzony... Po raz kolejny widać, że Kościół nie mówi jednym głosem, że jest to tylko iluzja. I bardzo dobrze, także w Kościele są frakcje, różne punkty widzenia. Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
electronick Re: Odważne stwierdzenia księdza 14.06.08, 14:30 Jeden mądry ksiądz na oceanie zacofania. Więcej nam takich księży potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
hubkulik Re: Odważne stwierdzenia księdza 14.06.08, 14:44 Problem w tym, że tacy księża co samodzielnie myślą zwykle po kilku latach takiej aktywności wylatują, albo sami się "zwalniają. Odpowiedz Link Zgłoś
p26 Zniszczą go. Szkoda mi Cię chłopie 14.06.08, 16:15 Ale brawo za samodzielność w myśleniu i odwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Zniszczą go. Szkoda mi Cię chłopie 14.06.08, 19:19 Nie jestem za oklaskiwaniem tego, co powinno być normą. Samodzielność myślenia powinna cechować każdego, również księdza, a nie być czymś wyjątkowym. Ten ksiądz nie jest wspaniałym człowiekiem, jest normalnym człowiekiem. Gdyby wszyscy księża myśleli samodzielnie, to problem z Kościołem w ogóle by nie istniał. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Zniszczą go. Szkoda mi Cię chłopie 14.06.08, 20:53 Ale na razie normą nie jest, a problem z KK istnieje. Najlepiej o tym świadczą właśnie reakcje na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
pioraf66 Co za bełkot!!! 14.06.08, 18:02 "To oczywiste, że Kościół musi mówić, że to grzech. A promowanie życia w czystości może sprawić, że wiek inicjacji seksualnej, który się teraz obniża, jednak będzie późniejszy. Jak pokazują polskie inicjatywy, np. rozdawanie tzw. pierścieni czystości" To nie prawda że kościół MUSI mówić że seks to jest grzech. Kościół chce tego i wmawia ludziom że to grzech czyli KŁAMIE i rozdaje jakieś głupie pierścienie - niech sobie panowie duchowni sami pozakładają swoje pierścienie na swoje bezgrzeszne to i owo. Odpowiedz Link Zgłoś
ginusia Ks. Prusak: szkoła musi uczyć o antykoncepcji 14.06.08, 18:20 Hmmm, jaka fajna myszka! Takiemu dobrodziejowi chetnie wyznalabym grzechy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
pp63 Co wam zawinił ks. Prusak? 14.06.08, 19:53 I znowu się okazuje że GW brnie w bezsensowną wojnę. Ks. Prusak, skądinąd mądry człowiek, udzielił wywiadu, powiedział kilkadziesiąt zdań, każde sensowne, ale na tytuł i lid redakcja wybrała oczywiście nie te najważniejsze, ale te najbardziej drażniące dla Kościoła w relacjach z obyczajowym liberalizmem. Oczywiście redakcja ma prawo wybrać na tytuł dowolne zdanie - ale właśnie dlatego ponosi szczególną odpowiedzialność moralną i polityczną za ten wybór. Reakcja ludzi Kościoła będzie łatwa do przewidzenia - wielu nawet nie przeczyta artykułu bo po samym tytule wyrobią sobie zdanie. I w ten sposób kolejny mądry człowiek, który mógłby być jakimś pomostem między wami a Kościołem, został spalony. Gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Co wam zawinił ks. Prusak? 14.06.08, 20:54 Jeśli "ludzie Kościoła" wyrobią sobie zdanie po samym tytule - to świadczy tylko o tych ludziach. Jak najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
papac Jest taki kalendarzyk: 14.06.08, 20:11 iskry.pl/index.php?option=com_womancalendar&Itemid=97 to dużo pomaga !!! Odpowiedz Link Zgłoś
astromaria Ks. Prusak: szkoła musi uczyć o antykoncepcji 17.06.08, 16:02 Nec Hercules contr plures. Jeden rozsądny ksiądz przeciwko wszechogarniającej, fanatycznej ciemnocie to za mało, żeby cokolwiek zmienić. Prędzej go ekskomunikują, niż pozwolą na takie bezeceństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
matti16615 Ks. Prusak: szkoła musi uczyć o antykoncepcji 19.06.08, 09:35 Nóż w plecy od o.Prusaka! Wyborcza ma nowego sprzymierzeńca spośród ludzi koscioła w demoralizowaniu młodziezy. Jak można połączyć uczenie odpowiedzialności z antykoncepcją, która jest przejawem nieodpowiedzilaności (złudzenie, że można uniknąc skutków swojego postępowania). Nigdzie na swiecie się to nie udało. A to że w Holandi spadła liczba aborcji?? zobaczmy najpierw ile tam jest aborcji a potem się zastanówmy skąd to wynika - i nie łudźmy się Odpowiedz Link Zgłoś