whiskeyjack 02.07.08, 16:42 Oczywiscie - Polska najbardziej na swiecie potrzebuje Lewicy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nick3 Trędowata lewicowość? 03.07.08, 05:32 Niechcący napisałeś prawdę. A jest tak choćby dlatego, że kiedy jedna ze stron sceny politycznej zostaje w świadomości społecznej uznana za "trędowatą", to hegemonia opcji przeciwstawnej nabiera charakteru totalistycznego. Po prostu dlatego, że taką sytuację daje się w ten sposób wykorzystywać (do czego z pewnością znajdą się chętni - i skądinąd się znaleźli: PiS) Nie jest to jedyny powód, dla którego potrzeba w Polsce uczynić lewicowość akceptowanym wyborem politycznym. Ale ważny. Jeśli miejsce prawicy i lewicy zajmie w świadomości społeczeństwa Dobro i Zło, demokracja jest skończona. Odpowiedz Link Zgłoś
jerryjak Re: Trędowata lewicowość? 04.07.08, 09:58 Do "nicka3" : i znów ci się komunizmu w Polsce zachciewa,ubeku ? Dość było tego szajsu przez 48 lat,parszywcu?.BASTA. To se ne vrati... Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Dość totalitarnego "antykomunizmu"! 04.07.08, 14:59 Jestem antytotalitarystą, tak jak byłem nim za PRL-u, tak i dziś. I dlatego szczególnie łatwo mi idzie rozpoznać terror monoideologii. Totalitaryzm jest tam, gdzie sprzeciw wobec "prawomyślnej" opcji politycznej prowadzi do przypisania sprzeciwiającego się do dziedziny "wrogiej" i "zbrodniczej". I wyobraź sobie, że nie ma już tak dużego znaczenia, czy stygmatyzuje się kontestatora tej opcji panującej jako "faszystę" czy jako "stalinistę". Jeśli prawicowość i przewodnia rola KK stają się w Polsce obowiązującą prawomyślnością, której kwestionowanie (nie mówiąc o próbie politycznego podważenia), klasyfikuje cię jako "komunistę" i "ubeka" - to niczym się to nie różni od sytuacji w PRL-u! I istnienie na polskiej scenie politycznej dwóch skłóconych ze sobą partii reprezentujących ową "słuszną" ideologię prawicowości nie powinno nas tu łudzić. Wybór pomiedzy Stalinem a Trockim to nie jest demokracja. Twoje rytualne insynuacje wobec mnie są uderzająco podobne do mowy propagandysty z lat 50-tych. Czy to taka różnica że z odwróconymi znakami? PiS = PRL-bis Precz z totalitarnym "antykomunizmem". Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Dość totalitarnego "antykomunizmu"! 07.07.08, 02:50 nick3 napisał: > Twoje rytualne insynuacje wobec mnie są uderzająco podobne do mowy > propagandysty z lat 50-tych. Czy to taka różnica że z odwróconymi > znakami? ********************************* W sumie dobrze, że to napisał. Potwierdził tym samym istnienie pewnej grupy wyborców, dla której lewica=PRL, bez zrozumienia, że formacje prawicowe i tak posługują się lewicowa retoryką gospodarczą. Często bliższą ideologii PRL, niż SLD. Chodzi rzecz jasna o PiS i LPR. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Centrum, czyli co? 03.07.08, 08:27 bo jesli jest to to samo co na pocz. lat 90-tych miał na myśli Adam Michnik, mówiąc: 'jest lewica i prawica , a my z przodu', to ja za takie Centrum dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Prawica, lewica, a może centrum. Debata w Funda... 03.07.08, 08:30 Najbardziej mi się podobało jak Żakowski dowodził, że wartością lewicową jest dzisiaj obrona Maleszki przed prześladowaniem czyli zwalnianiem. Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re: Kataryno, masz omamy? 03.07.08, 20:08 Gdzie to powiedział Żakowski? A tak na marginesie - co uważasz trzeba zrobić z Maleszką? Karę śmierci? Zesłać do obozu koncentracyjnego? Zmusić do samobójstwa? A zdrowaśkę dzisiaj zmawiałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Kataryno, masz omamy? 03.07.08, 20:24 drojb napisała: > Gdzie to powiedział Żakowski? Na tej konferencji. > A tak na marginesie - co uważasz trzeba zrobić z Maleszką? Karę śmierci? Zesłać > do obozu koncentracyjnego? Zmusić do samobójstwa? Też uważasz, że zwolnienie go to kara krzywdząca? > A zdrowaśkę dzisiaj zmawiałaś? Dlaczego miałabym zmawiać? Odpowiedz Link Zgłoś
ubik_2008 Prawica, lewica, a może centrum. Debata w Funda.. 03.07.08, 20:30 Kibicowałem Unii Pracy Bugaja i Modzelewskiego, niestety diabli to wzięli i szanse na lewicę bez balastu PRL-u padły Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Prawica, lewica, a może centrum. Debata w Fun 07.07.08, 02:54 ubik_2008 napisał: > Kibicowałem Unii Pracy Bugaja i Modzelewskiego, niestety diabli to > wzięli i szanse na lewicę bez balastu PRL-u padły ******************************** Gdy Bugaj zajmował się przemówieniami, to SLD zajmowało się odbudową i umacnianiem swojej pozycji w terenie. Siłą rzeczy nie miał nic do zaoferowania członkom UP. Odpowiedz Link Zgłoś
whiskeyjack sedno sprawy 07.07.08, 10:19 Niechcący napisales prawde - biedny frajer Bugaj bredzil cos o wartosciach i idealach, a jego koledzy z UP czekali na oferty... I cala ta wasza lewicowosc to jest dokladnie to: geby pelne frazesow o wrazliwosci, pomocy slabszym, czy rownouprawnieniu, a tak naprawde to macie tych slabszych w d**** i liczy sie tylko kasa i wladza. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofczyz Prawica, lewica, a może centrum. Debata w Funda.. 03.07.08, 22:14 Co im odpowiedziec? Lewicowcem czy liberałem jest się w sercu a takie gadki to szukanie kasy w cudzym portfelu Odpowiedz Link Zgłoś
katczerwonychszmat Władza pieniądza grabi naród 06.07.08, 22:13 "Władza pieniądza grabi naród w czasach pokoju, a spiskuje przeciw niemu - gdy piętrzą się przeciwności. Jest bardziej despotyczna od monarchii, bardziej zuchwała niż dyktatura, bardziej egoistyczna niż biurokracja. Każdego, kto kwestionuje jej metody lub rzuca światło na jej zbrodnie, ogłasza jako wroga społeczeństwa. Obalić ją może tylko rozbudzona świadomość narodu." William Jennings Bryan Odpowiedz Link Zgłoś