kangur_01 23.07.08, 01:13 "My w OPEC proponujemy położenie kresu dolarowi" - powiedział Chavez Oto juz zadbal sam USA prezydent Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bezportek Miedwiediew i Chavez uzgadniają współpracę 23.07.08, 01:14 Najlepsza widomosc, jeszcze powinni dokooptowac Castro i Mugabe, ten sam kaliber kacyka. A potem raze, ramie w ramie pojda w cholere, co uczyni swiat bezpieczniejszym na wieki wiekow. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Miedwiediew i Chavez uzgadniają współpracę 23.07.08, 08:21 Międzynarodowi obserwatorzy nie stwierdzili żadnych uchybień podczas wyborów ani podczas referendów potwierdzających prezydenturę Chaveza, więc radzę być ostrożnym z takimi porównaniami i nie ulegać zbytnio propagandzie medialnej USA i jej satelitów, starającej się (z wiadomych względów) przedstawić prezydenta Wenezueli w jak najgorszym świetle. A propos bezpieczeństwa, to w chwili kiedy na arenie zostało już tylko jedno supermocarstwo, świat wcale nie stał się bezpieczniejszy. Nie polityka Rosji, Kuby i etc. jest powodem niepokoju na świecie tylko w dużej mierze niestety właśnie działania USA. Odpowiedz Link Zgłoś
c21h26o2 Re: Miedwiediew i Chavez uzgadniają współpracę 23.07.08, 14:03 Trudno sie tu nie zgodzić z Feurig59. Ja bym nawet był za stwierdzeniem że potrzebna jest kont siła gospodarczo militarna , nie koniecznie równa Usa ale wystarczająco duża żeby amerykanie nie mogli pśioczyć na lewo i prawo i siać farmazony. p.s - a wojna i tak będzie i tak ;] Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Miedwiediew i Chavez uzgadniają współpracę 23.07.08, 01:16 Tylko zacieśnione kontakty Rosji z Wenezuelą, Kubą i innymi krajami Am.Płd. oraz ustawienie tam rosyjskich rakiet i baz mogą zniechęcić USA do tarczowej i radarowej reakcji na irańskie grożenie Polsce i Czechom. Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: Miedwiediew i Chavez uzgadniają współpracę 23.07.08, 07:47 > Tylko zacieśnione kontakty Rosji z Wenezuelą, Kubą i innymi krajami > Am.Płd. oraz ustawienie tam rosyjskich rakiet i baz mogą zniechęcić > USA do tarczowej i radarowej reakcji na irańskie grożenie Polsce i > Czechom. A dlaczego nie rakiet i baz Wenezueli w Rosji, najlepiej na Syberii? Odpowiedz Link Zgłoś
gollum.z.kremla Rakiety na Kubie czyli... 24.07.08, 00:52 ...effcia w obłokach :-D Na Kubie teraz to już prędzej kombinują jak tu w miarę bezboleśnie "sztandar wyprowadzić" a nie silosy pod rakiety kopać... Odpowiedz Link Zgłoś
dziadek_alex W sprawie bazy... 24.07.08, 08:53 Znajomi programisci z Wenezueli, mowili mi wczoraj, ze media w Wenezueli podaly oficjalnie, ze Chavez zaproponowal Rosjanom utworzenie bazy exterytorialnej w Wenezueli dla Rosji, w ramach , jak podano , wspolnej obrony przed imperializmem amerykanskim. Druga informacja, ktorej europejskie mass-media nie powtarzaja, sa planowane w nadchodzacym okresie zakupy sprzetu wojskowego w Rosji na 30 miliardow dolarow. Niestety nie wiedza w jakim horyzoncie czasu to sie przewiduje. Dodaje , ze moi znajomi nie sa milosnikami Chaveza. Odbieraja to jako zagrania dyktatorskie, z tym , ze tez do amerykanskiego "umilowania pokoju" maja duzo zastrzezen, na podstawie doswiadczen z Wenezueli. Podaje, te informacje w przekonaniu , ze jest wiarygodna. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Miedwiediew i Chavez uzgadniają współpracę 23.07.08, 09:26 Wizyta Chaveza w Moskwie jest tylko małym ogniwem w całym łańcuchu wydarzeń ostatnich miesięcy, które "Asia Times" trafnie ocenia tytułem swojej publikacji: "Rosja zwiększa nacisk, Waszyngton na granicy nokdaunu" inosmi.ru/stories/07/04/25/3510/242729.html www.atimes.com/atimes/Central_Asia/JG19Ag01.html Nie chodzi tu oczywiście o tarcze, rakiety, czy lotniskowce. W tej dziedzinie USA będą jeszcze długo bezkonkurencyjne. Chodzi o gaz i ropę i w tej dziedzinie Rosjanie zaszachowali Amerykanów, a po części i EU, niemiłosiernie. W artykule "AT" opisane są szczegóły, ja przytoczę tylko fragmenty rosyjskiej gry. Opanowali gaz środkowoazjatycki oferując cenę europejską i podcinając tym samym sens Nabucco, Europa na wyścigi rozpieszczała Kaddafiego, a tu jedna wizyta Putina w ostatnim miesiącu jego urzędowania, i wszystkie kontrakty w rękach Rosji, podobnie z Algierią, a nawet w Nigerii Anglosasi już nie są monopolistami. Kilka dni temu także GW donosiła o znacznym ociepleniu stosunków USA - Iran. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80591,5466532,USA_i_Iran__nowe_otwarcie.html Wtedy pomyślałem, iż może to być manewr przed jakąś agresją. Asia Times wyjaśnia, że to może być amerykańska próba ratowania tego, co się jeszcze da uratować dla koncernów amerykańskich, bo już są umowy Iranu z Gazpromem dotyczące budowy gazociągu do Indii. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Bhadrakumar zawsze jest wart czytania 23.07.08, 15:23 Bhadrakumar zawsze jest wart czytania. Artykuł jest doskonały, jasno, precyzyjnie pokazuje misterną politykę Rosji w zakresie światowych złóż energii i jej powolne zacieśnianie energetycznego stryczka na aaglosaskich szyjach. Art. czytałam tuż przed wizytą Chaveza w Moskwie, ta wizyta to rzeczywiście już tylko kolejne ogniwo konsekwentnego łańcucha. Swoją drogą Kadafi pięknie wykukał i USA i Sarkozego. Szczególnie tego ostatniego. Sarkozy zbłaźnił się wyjątkowo pozwalając Kadafiemu rozbić ogromny namiot w centrum Paryża i pielgrzymmując do tego namiotu na audiencję. Putin zmiótł Sakrozemu kontrakty sprzed nosa bez żadnych wygłupów i poniżania się. Szkoda, że gekonokształtni i lobotomki nie władają angielskim, dla lobotomka jest przynajmniej wersja rosyjska. Reszta może dalej spać spokojnie i marzyć o przyłożeniu upadającym "Ruskim". Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Bido poczciwa ... 23.07.08, 16:06 Stryczek na szyjach, konsekwentny lancuch (takie bardziej sado-macho slownictwo LOL), Kadafi kukajacy. Przekonasz sie w perspektywie dwu lat, ze te gierki zle sie skoncza, niestety dla wszystkich. Nastapi kryzys gospodarczy, spadnie zapotrzebowanie na rope, moze i cena. Tak, czy inaczej pieniedzy bedzie w kabzie chana mniej. Dla Chanatu, z ktorego Amerykanie wypompowali sprytnie i, przyznam, bezczelnie, dziesiatki, a moze juz setki miliardow uciulanych petrodolarow, oznacza to nedze. Dla Zachodu .. moze otrzezwienie i wprowadzenie ograniczen celnych na import z krajow lamiacych wszelkie reguly gry, jak Chin, Wietnam. Choc watpie. Okiem nieuzbrojonym widac rosnaca chec USA na dogadanie sie z Chinami - nie sadzisz chyba, ze Chiny powaznie traktuja kremlowskie umizgi ? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Lobotomciu, logika to słowo ci obce 23.07.08, 16:15 borrka napisał: > Przekonasz sie w perspektywie dwu lat, ze te gierki zle sie >skoncza, niestety dla wszystkich. > Nastapi kryzys gospodarczy, spadnie zapotrzebowanie na rope, moze >i cena. Ooo, to dla wszystkich (sic!)będzie źle, jeśli Rosja mniej zarobi na ropie? Tja, zawsze podejrzewałam, że jesteś kryptorusofilem, ale że aż takim? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Widzisz Efcia.. 23.07.08, 16:28 Ta troska wynika z milosci do slowianskich braci. Ja po prostu WIEM, ze ten caly interes zyje wylacznie z petrodolarow. Innych zrodel dochodow brak, stad troska o bezzebne babuszki z Miedwiedkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Wolność od rozumu 23.07.08, 16:33 Gybyś umiał czytać, to wiedziałbyś np., że Rosja jest 2. na świecie eksporterem broni - za darmo jej nie daje. Podobnie jak swoich technologii, np. przy budowie elektrowni atomowych, czy swoich udziałów w firmach zachodnich. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Eksport broni... 23.07.08, 16:41 Do krajow objetym embargie, stanowi okolo 7% przychodow chanatu. Liczaca sie pozycja jest produkcja matrioszek. Jakbys jednak Efcia nie kombinowala, prawie 90% eksportu, to surowce. Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 biedny Borrka.. 23.07.08, 17:10 Dziwię się, że dyskutujesz z tym osobnikiem. Poza "chanatem" i "kacapami" nasz pocieszny Ukrainiec Borrka nie ma nic nowego do powiedzenia. Śmiem twierdzić, że jego siostrze źle się powodzi w kosowskim burdelu, ale jest to jedynie powód do współczucia. Po ostatniej wizycie Merkel w Kijowie trudno jest być tam prozachodnim optymistą. Co gorsza Julka się chyba dogadała z Millerem w sprawie gazu, i na dodatek "spiskuje" z Janukowiczem. Pryszczaty, zwany również na Ukrainie "pasiecznikiem", może znaleźć się wkrótce ze swoją ekipą na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: biedny Borrka.. 23.07.08, 18:06 Typowe kacapskie, rynsztokowe chamstwo ... Po raz pierwszy użyłem słowa obraźliwego dla Rosjan, ale zasłużyłeś sobie. Kurczę, jednak Bezportek ma rację pisząc te swoje surrealistyczno-wulgarne filipiki. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Niemiecka gimnastyka 23.07.08, 18:15 Raczej się z nim drażnię niż dyskutuję. Wiem, to mało sensowne, ale to chyba taki atawizm z dzieciństwa - miałam psa i czasami dla zabawy lubiłam go podrażnić, pies sprowokowany zawsze, niezawodnie mi odwarkiwał i taka to była ta nasza "dyskusja". Jest przypuszczalnie tak, jak pisze Bhadrakumar. A jeśli tak, to USA będą w najbliższym czasie, jeszcze przed odejściem Busha, wywierać niesamowicie silny nacisk na Niemcy, by te zgodziły się na przyjęcie Ukrainy i Gruzji do NATO. Kto wie, czy obecna wzmożona aktywność niemiecka nie jest uciesczkłą do przodu przed tymi naciskami. Steimeier tłumaczy pajacowi gruzińskiemu, że bez uegulowania sytuacji o przyjęciu do NATO mówić trudno i zostaje na prośbę USA i Gruzji mediatorem między nimi a Rosją. Merklowa jedzie na Ukrainę i mówi NEIN dla członkowstwa w NATO (narazie przynajmiej) i EU (nawet w dłuższej perspektywie). Jednocześnie proponuje rolę "mediatora" pomocnika w przygotowywania Ukrainy do MAPu. Wszystkie te wysiłki, jeśli dobrze robione, mogą służyć oddaleniu presji USA na Niemcy. Niemcy wszak "przygotowują" te dalece nieprzygotowane kraje. Pracują nad nimi a to może potrwać. Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 Re: Niemiecka gimnastyka 23.07.08, 18:36 Nie sądzę, żeby to jedynie Niemcy były oponentem przyjęcia Gruzji i Ukrainy do NATO. Przeciwnych temu jest większość krajów Starej Europy. Tu nie trzeba być geniuszem żeby pojąć dlaczego. Jeżeli przyjmie się Gruzję do NATO to powstaje od razu pytanie, czy Europa jest gotowa na wojnę o Abchazję? Kto na świecie zechce konfrontacji z Rosją, jeżeli ta zdecyduje się wesprzeć zbuntowane republiki? Z punktu widzenia amerykańskich militarystów to być może nie jest wielki problem, o ile Zachód go nie przegra. Z Ukrainą jest podobnie. Rząd Juszczenki od dawna wyczynia antyrosyjskie grymasy, tyle że są one atutem w Waszyngtonie, ale nie w Berlinie czy Paryżu. Można powiedzieć inaczej, im bardziej reżim w Kijowie jest antyrosyjski tym Stara Europa stanowiąca rdzeń Unii i NATO ma mniej powodów żeby Ukrainę ze sobą integrować. Unia z pewnością jest zainteresowana we współpracy z Ukrainą, ale nie za cenę popsucia stosunków z Rosją. Myślę że Niemcy się nie ugną w grudniu, i żadne z tych państw nie otrzyma zielonego światła do wejścia do NATO. Niemcy mają dobre powody żeby poczekać na następnego prezydenta. Staruszek McCrazy wygra te wybory pod warunkiem że Bin Laden zaatakuje znowu Amerykę. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Niemiecka gimnastyka 23.07.08, 18:46 Tak owszem, cała stara EU z wyjątkiem GB nie chce, ale gdyby USA udało się złamać niemiecki opór to z pozostałymi krajami poszłoby już nieco łatwiej. Wystarczy, że "ben Laden" podrzuci jakąś taśmę z nagraniem chwalącym Obamę jako mniejsze zło niż wybór dziadka McCaina. To będzie wystarczający pocałunek śmierci, więc doradca McCaina niepotrzebnie rozmarzył się oficjalnie na temat przydatności jakiegoś nowego ataku. To była zbędna, niebezpieczna demaskacja, no ale media są przychylne, więc afery z tego nie zrobiły żadnej. Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 Re: Niemiecka gimnastyka 23.07.08, 18:56 W Europie zbyt dobrze wiedzą kto chce podpalić świat. Ale Europa ma zbyt dużo do stracenia żeby tak łatwo temu ulegać. Na razie mamy kryzys finansowy który zafundowali nam Anglosasi. Dla pozostałych krajów jest już oczywiste że US i UK mają zbyt wielkie znaczenie i że nie wychodzi to światu na zdrowie. Reforma FED jest koniecznością co zaczynają dostrzegać już sami Amerykanie. Z to może zakończyć ten militarny keynsizm, który FED umożliwia. Ameryka nie stanie się dzięki temu biedniejsza, a przeciwnie znacznie bogatsza gdyż posiada atuty w nauce i technologii. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Keynes a Friedman 2. teorie o funkcji Atlasa 24.07.08, 00:00 Czy masz na myśli keynsianizm? Jeśli tak, to to co obecnie się dzieje, jest jego kompletną odwrotnością. John M. Keynes (Anglik zresztą) zafundował USA największy rozkwit w ich dziejach, kiedy to pod Rooseveltem wprowadził program naprawy gospodarki po Wielkim Kryzysie (1929-33) zwany New Dealem. Można bez przesady powiedzieć, że USA czerpały z wypracowanego przez Keynesa systemu powszechnego dobrobytu przez dziesiątki lat. To był złoty czas Ameryki dla wszystkich, szczególnie dla zwykłych ludzi, wzrastała powszechna zamożność i zwłaszcza klasa średnia. Milton Friedman i jego "Chicago boys" tzw. monetaryści zrobili wszystko, by ten dobrobyt dla mas zniszczyć (gwoli sprawiedliwości zaczęło się to nieco wcześniej skutkiem wojny wietnamskiej i odejścia od wymienialności dolara, ale to inny temat). Ci Robin Hoodzi na odwyrtkę - zabrali biednym i średnio zamożnym a dali bogatym - swe "reformy" zaczęli pod Reaganem, później pałeczkę po nich przejęli neokonsi. Ukoronowaniem ich wysiłków jest system firmowany przez mało kumatego Busha. FED to dziś czysty monetaryzm Friedmana a nie keysianizm. B.króciutkie wyjaśnienie różnic: - keysianizm, dziecko Keynesa, jest teorią popytowego stymulowania wzrostu w ekonomii, tj. stawia na pobudzanie popytu m.in. drogą podnoszenia płac dla zatrudnionych, obniżania im podatków, stosownai ulg, wzmacniania różnymi metodami klasy średniej i niższej etc. Keynes wprowadził w USA ca. 60 lat (sic!) po Bismarcku jego reformy socjalne, czyli ubezpieczenia emerytalne i zdrowotne. - monetaryzm (neoliberalizm, nazw jest kilka), dziecko Friedmana (pomijając protoplastów typu von Heyek) jest teorią podażowego stymulowania wzrostu - odciąża pracodawcąw kosztem pracobiorców, tj. stawia na obniżanie płac dla zatrudnionych, obniżanie podatków i wszelkich innych obciążeń dla firm, akcjonariuszy i graczy giełdowych. Upraszczając - Friedman twierdził im mniej podatków dla przedsiębiorstw, im mniej państwa i ograniczeń dla kapitału a im więcej ograniczej i kontroli dla siłą roboczą tym lepiej. Ponoć dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Keynes a Friedman 2. teorie o funkcji Atlasa 24.07.08, 00:11 korekta: FED to dziś czysty monetaryzm Friedmana a nie keynsianizm. P.S. Pisać o powyższym należy w czasie przeszłym. W międzyczasie FED oraz rząd USA przypominają radzieckie Politbiuro zdalnie sterując gospodarką, dzień i noc drukując pusty pieniądz oraz upaństwawiając banki(niezły chichot historii). Odpowiedz Link Zgłoś
borrka To ciekawe.. 23.07.08, 11:51 Tak sobie czytam te "madrosci" czolowych geostrategow, Efci di Leszczyki i Lubacika. KAZDY w miare normalny Europejczyk zaniepokoilby sie kartelem skupiajacym bandyckie rezimy, drozejaca energia, mozliwym kryzysem. Oni nie. Wystarczy antyamerykanskosc i prokremlowskie ciagoty, by byc uznanym za jedynie slusznego, postepowego i co tam jeszcze. Rozczarowujecie mnie comrades - nawet za Soso propaganda byla bardziej wyrafinowana. Obiecywano ciemnym masom zrobic dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Mnie martwią tylko kartele morderców 23.07.08, 12:55 Mnie martwią tylko kartele morderców i bandytów napadających na inne kraje i wyżynających wszystko, co się rusza. Uważam, że to bardzo nieprzyjemne. Kartele gospodarcze niepokoją mnie tyle, co codzienny wschód słońca. Mam oczy i jestem w przeciwieństwie do lobotomcia realistką: kartele są chlebem powszechnym we współczesnym kapitaliźmie. Można rzec - niestety, OK, niestety, ale są i to jest faktem. Po kilka razy w roku są z tego powodu w różnych krajach afery, dyskusje w prasie, pyskówki, szukanie winy (całkiem słusznie) u przekupnych polityków. I co? i nic. Nic, bo tak naprawdę system zachodni dawno już przestał być systemem wolnorynkowym a stał się systemem karteli finansowo-naftowo-militarnych. Skoro to norma, to czemu odmawiać jej akurat Rosji? Czemu Rosja ma pozostać nienormalna i zacofana? Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Mnie martwią tylko kartele morderców 23.07.08, 14:15 bo wzmocnienie tego systemu wsrod przeciwnikow wzmocni ich..i stana sie zagrozeniem dla wielopokoleniowych karteli;] Odpowiedz Link Zgłoś
moskalozerca Re: Mnie martwią tylko kartele morderców 23.07.08, 22:48 > > Skoro to norma, to czemu odmawiać jej akurat Rosji? Czemu Rosja ma > pozostać nienormalna i zacofana? bo "rosja" jest zamieszkana przez KACAPÓW i dlatego jest i będzie nienormalna i zacofana Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: To ciekawe.. 23.07.08, 16:35 Ewa - jak każda prawdziwa Europejka - cieszy się, ponieważ będzie płacić za benzynę i ogrzewanie więcej. Cóż - taki jest efekt dojścia do władzy w Europie "pokolenia lat '70", któremu koszuliny z towarzyszem Che wrosły w klatki piersiowe, a pieniądze od KGB zintegrowały się z krzywizną kieszeni. Jednak to nie koniec. Przypominam - u wrót wielkich karier tłoczą się już "dzieci Ronalda Reagana i Margaret Thatcher", czyli dzisiejsi 35-45 latkowie. To pokolenie ponownie ustawi porządek świata na właściwym miejscu. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
josip_broz bandyckie reżimy ? masz na myśli 25.07.08, 21:34 USA,Izrael,Gruzje i Polske ? ale mnie się wyawało że te kraje nie mają specjalnie dużo surowców :) Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 zla wiadomosc dla polaczkow 23.07.08, 14:04 Chavez goscil u Lukaszenko www.lenta.ru/news/2008/07/23/lukashenko/ Odpowiedz Link Zgłoś
c21h26o2 Re: zla wiadomosc dla polaczkow 23.07.08, 16:10 Kartele sie tłuką a my będziemy trzymać "tarczę" ??? Kwestia bezpieczeństwa naszego kraju wobec bezpieczeństwa energetycznego karteli powinna mimo wszystko być dla nas ważniejszą kwestią przynajmniej do czasu stworzenia podatku CO2. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: zla wiadomosc dla polaczkow 23.07.08, 17:00 Ogarnij się trochę i nie histeryzuj. :D Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
c21h26o2 Re: zla wiadomosc dla polaczkow 23.07.08, 17:32 OK . Ale wpierw johnny obudź się i otwórz oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
honecker32 A mi Chavez się podoba taki klaun 23.07.08, 16:02 rozmawiał ostatnio z Brazylijczykami o nowym Bolivarze i jego pomysłach, litowali się nade mną. Dla nich gościu jest zabawny, taki mały piesek który głośno szczeka, może byli urażeni ze nie stoi w kolejce i nie szanuje prawdziwych graczu z Ameryki Płd. tj Brazylii Argentyny i Chile Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Miedwiediew i Chavez podzielili już świat 23.07.08, 19:27 między siebie, odpierdzieli międzynarodówkę i rozstali się w zgodzie, teraz zaczną drukować fałszywe dolary, komedii cd. za chwilę :) www.youtube.com/watch?v=3bt065ov-hk&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
moskalozerca Miedwiediew i Miedwiediew uzgadniają współpracę 23.07.08, 22:36 "Mamy jedno wspólne zadanie - mówił rosyjski prezydent. - Uczynić otaczający świat bardziej demokratycznym, sprawiedliwszym i bezpieczniejszym" - czyżby ten kacap myślał o samolikwidacji Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Operetkowy, czerwony pajac + pacynka KGBisty ... 24.07.08, 01:07 Operetkowy, czerwony pajac w sombrero odwiedza pacynkę, w której tyłku trzyma palec KGBista. O matko ... Świat już wstrzymał oddech ... :D Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś