cz27 29.09.08, 19:46 Szumowiny pisowskie należy pogonić na cztery wiatry. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cleryka Awantura w Sejmie: posłowie PiS zaprosili rodzi... 29.09.08, 19:48 Kochani! Nie bójcie sie 6ciolatków w szkole.Ja,a także moje dzieci szły do szkoły od 6ciu lat.Dawaliśmy sobie doskonale rade.Ponadto różnice w edukacji wyrównuja sie u dzieci 1szoklasistów,juz po kilku miesiącach.Dzieci w tym wieku,uczą sie prędzej,niż w póżniejszych klasach. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_walc Ratujmy maluchy 29.09.08, 20:18 "Pod stosowanym obecnie hasłem "obniżenie wieku szkolnego" – w rzeczywistości kryje się skrócenie okresu nauczania. Nawet w największym przypływie dobrej woli trudno jest zrozumieć sens reformy, która przynosi straty uczniowi i państwu. W roku 2007 Akademia Świętokrzyska realizowała w ramach projektu unijnego ogólnopolskie badania "Dziecko sześcioletnie u progu nauki szkolnej". Objęły one sześciolatków z "zerówek" szkolnych i z przedszkoli. Raport z badań odsłania zdecydowaną przewagę sześciolatków z przedszkoli nad sześciolatkami ze szkół. W badaniach o łącznym koszcie 8,5 mln zł partycypowało Ministerstwo Edukacji Narodowej. Wyniki dały ministrowi mocną podstawę do starań o rozwój edukacji przedszkolnej sześciolatków kosztem szkolnych "zerówek". Decyzje MEN przeczą wnioskom z badań. Przeniesienie dzieci z przedszkoli do szkół pogorszy, a nie poprawi szkolny start sześciolatka. Jolanta Dobrzyńska – b. wicedyrektor Departamentu Kształcenia i Wychowania MEN, członek zespołu ds. reformy szkolnictwa ponadgimnazjalnego za: "Wychowawca" nr 5/2008, s. 6-7." Tu jest więcej krytycznych opinii o pomyśle pani Hall www.ratujmaluchy.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=6&Itemid=22 Odpowiedz Link Zgłoś
troll7777 ale PiS da! 29.09.08, 20:24 hahahahah! koncze w tym watku... bo znowu mnie za spam wywala.... jakbym byl spamerem a nie trollem.. czy blaznem gazetowym... hahaha! Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Ratujmy maluchy 29.09.08, 21:39 > "Pod stosowanym obecnie hasłem "obniżenie wieku szkolnego" – w rzeczywist > ości > kryje się skrócenie okresu nauczania. Bzdura. Okres nauczania ma zostać taki, jak jest. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
gobi05 Re: Ratujmy maluchy 30.09.08, 03:28 szkolna zerówka + 12 lat, a tylko 12 lat, to chyba jest różnica w kosztach? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.marcin Re: Ratujmy maluchy 30.09.08, 01:41 Dziękuję i gratuluję trzeźwości argumentów, szkoda tylko, że padają w kraju, gdzie w stolicy pozbawionej przyzwoitego obiektu sportowego, nagle w tym samym czasie za bajońskie kwoty chce się budować dwa gigantyczne stadiony piłkarskie. Odpowiedz Link Zgłoś
toms69 Re: Awantura w Sejmie: posłowie PiS zaprosili rod 29.09.08, 21:23 cleryka napisała: > Kochani! Nie bójcie sie 6ciolatków w szkole.Ja,a także moje dzieci > szły do szkoły od 6ciu lat.Dawaliśmy sobie doskonale rade.Ponadto > różnice w edukacji wyrównuja sie u dzieci 1szoklasistów,juz po > kilku miesiącach.Dzieci w tym wieku,uczą sie prędzej,niż w > póżniejszych klasach. Kochani! To posyłajmy już pięciolatki!A najlepiej zaraz po tym jak nasze pociechy nauczą się chodzić!Szkoda czasu na bezsensowne siedzenie w domu.Przecież rodzice nie mają czasu wychowywać dzieci-muszą robić karierę!!!Co tam beztroskie dzieciństwo-to strata czasu.Prędzej zaczną się uczyć to i prędzej zaczną pracować-oto cały słodki sekret planowanej reformy.Dzieci w całej tej sprawie najmniej się liczą.Taka jest prawda.Na wszystko w życiu przychodzi pora.Sztuczne przyspieszanie niczego nie załatwi.Bo za parę lat będzie u nas tak jak w Południowej Korei,gdzie DWULATKI zaczynają już naukę.Czy to jest mądre?? Odpowiedz Link Zgłoś
solist Re: Awantura w Sejmie: posłowie PiS zaprosili rod 30.09.08, 13:50 Mój syn chodził do zerówki przedszkolnej i po przyjściu do 1 klasy szkoły podstawowej nie za bardzo wiedział jak się uwstecznić - po przedszkolu znał alfabet, potrafił czytac i pisać, dodawać i odejmować. Klasa I ropoczęła się od kolorowania rysunków, pisania literki "A", naklejania nalepek na kartki. Czyli od tego co syn zaliczył w wieku 5 lat w przedszkolu. Moim zdaniem, należy nie tyle zacząć edukacją szkolną w wieku 4 i 5 lat, ale rozpocząć ją raczej w wieku 10 lat. Może za 5 lat system edukacji szkolnej będzie reprezentował jakiś poziom nauczania, bo to z czym obecnie stykaja się pierwszoklasiści to jest śmiechu warte. Dodam, że mój syn nie jest jakimś bardziej niż inne dzieci rozumnym wyjątkiem, a po pierwszej klasie odziedziczył tyle co pisanie zadań na kolanie w biegu. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.marcin w nagrodę Pani Minister na wcześniejszą emeryturę! 30.09.08, 01:37 Z tym pomysłem Pani Minister to jest prosta sprawa. Jak się nie potrafi rozwiązać problemów istniejących, najprostszym wyjściem jest stworzenie nowego, sztucznego problemu od razu z gotowym rozwiązaniem, które wyciągamy niczym magik królika z kapelusza, istny Parkinson! Co do słów otuchy "Kochani! Nie bójcie się 6ciolatków w szkole", to brzmią one nieomal jak papieskie "nie lękajcie się", ale może trochę więcej szczegółów Panie WDR (wujku dobra rada)? To było bardziej 7 czy 5 lat? bo takie jest odchylenie naszego statystycznego sześciolatka. w końcu urodzeni w znaku koziorożca mają szczęście być albo pięcio albo sześciolatkiem w sylwestra? "różnice wyrównują się już po kilku miesiącach", co za wyrafinowana analiza edukacyjna. Pani, Panie doradco, może włśnie stąd ta nieznośna skłonność do dawania rad młodszym ;-) niby rówieśnicy a tacy zacofani, no to doradźmy im, dodajmy otuchy! Kilka miesięcy dla sześcio latka to 15% życia, co Pani, Pan powie na 15% swojego życia podarowane w kolumibijskiej dżungli w rękach jakiejś niezrozumiałej w swoich zachowaniach i pobudkach bojówki? 15% życia dla trzydziestoparolatka to raptem 4-5 lat, pikuś, po tych pięciu latach wszystko się wyrówna! Mi coś doradź WUJU, jak mawiał KLOS ;-) JA MAM JEDNO OFICJALNE PYTANIE. CO PANI ZROBIŁA MINISTER PRZED PODJĘCIEM TEJ GENIALENEJ I CHYBA JEDYNEJ ZAUWAŻALNEJ DECYZJI ZA JEJ RZĄDÓW. CO TAKIEGO ZROBIŁA, ŻEBY TEN ADMINISTRACYJNY PRIKAZ WCIELIĆ W ŻYCIE? JAKIEŚ KONSULTACJE SPOŁECZNE MIAŁY MIEJSCE? MOŻE JAKIEŚ GŁĘBSZE ANALIZY WYKONALNOŚCI? CZY TYLKO FAKT, ŻE TAK JEST W UNII JEST ARGUMENTEM ZA? BO JEŚLI TO PRAWDA, TO MOŻE PANI MINISTER ZARAZ PO WYSŁANIU SZEŚCIOLATKÓW DO SZKÓŁ SPRAWCZĄ MOCĄ SWOICH DECYZJI PODARUJE NAM PARĘ TYSIĘCY AUTOSTRAD W KRAJU? MI PODJĘCIE, ORAZ OGŁOSZENIE TEJ DECYZJI PRZYPOMINA CARSKIE NAKAZY "TAK NADA I BUDIET", ALE NIC DZIWNEGO, BO PANI URODZIŁA SIĘ I WYCHOWAŁA W KOMUNIE, NIE JEJ NIBY WINA, ALE CZEMU MALUCHY MAJĄ CIERPIEĆ ZA JEJ DZIECIĘCĄ TRAUMĘ WYWOŁANĄ DORASTANIEM W SZPONACH WŁADZY TOTALITRNEJ? DZIĘKUUJEEEMY, DZIĘKUUJEEEMY, DZIĘKUUJEEEMY, DZIĘKUUJEEEMY ... Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Awantura w Sejmie: posłowie PiS zaprosili rodzi... 29.09.08, 19:54 Dlaczego rodzice chcą trzymac dzieci w zaścianku ze średniowiecza? Dziwie się...Dzis dzieci 6letnie sa bardziej intelegentne niz 20 lat temu 9 latkowie.,albo i 11 latkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_281 Re: Awantura w Sejmie: posłowie PiS zaprosili rod 29.09.08, 20:27 inteligencja to nie wszystko, jest jeszcze rozwój emocjonalny dziecka właściwy dla danej grupy wiekowe i to on jest najważniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi05 inteligencja inteligencją 30.09.08, 03:33 ale aktorzy pracujący z dziećmi mawiają "im mniejszy pęcherz tym więcej kłopotu" Szkoły nie są i nie będą przygotowane na przyjęcie sześciolatków. Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Awantura w Sejmie: posłowie PiS zaprosili rod 29.09.08, 21:48 czy twój dom to zaścianek, że wypychasz z niego dzieci do szkoły? :) sąjednak jeszcze inne domy :) Odpowiedz Link Zgłoś
str0ng Re: Awantura w Sejmie: posłowie PiS zaprosili rod 30.09.08, 00:35 Moja corka skonczy w styczniu 6 lat. Jak patrze na nia i mysle, ze to dziecko zamiast sie bawic i spedzac mile czas, ma pracowac ku chwale kilku oszolomow, to mi sie krew gotuje. Dziecinstwo - mowi ci to cos? Zdaj sobie sprawe, ze poczynajac od 6 roku zycia to dziecko ma byc wciagniete w wir maszyny zwanej "praca". I tak do usranej smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
mockturtle Re: Awantura w Sejmie: posłowie PiS zaprosili rod 30.09.08, 01:17 A nie przemawia przez Ciebie frustracja związana z własną nijaką pracą? Moje dzieci uwielbiają chodzić do szkoły/przedszkola (7 i 4 lata) - ale właśnie o to chodzi, że kwestia nie w tym, kiedy, ale jak. Szkoła odpowiednio przygotowana powinna być dla dziecka przygodą i wspaniałą zabawą, a nie frustrującym "wirem pracy". Pod tym względem mam poważne wątpliwości, czy polska szkoła jest gotowa na taki krok. Obserwując własne dzieci, choć też miałem wątpliwości (koniec dzieciństwa?), stałem się zwolennikiem wczesnego wysyłania do szkoły - a w Wielkiej Brytanii obowiązek szkolny jest od piątego roku życia! I można biadolić na brytyjski system edukacji, ale na poziomie podstawówki działa on doskonale - od 5 do 12 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
str0ng Re: Awantura w Sejmie: posłowie PiS zaprosili rod 30.09.08, 03:11 No i trafiles kula w plot i to podwojnie. Po pierwsze pracuje podobnie jak Ty w UK i calkiem dobrze zarabiam. Nie zamierzam tu sciagac rodziny, a wrecz przeciwnie - sam wracam niedlugo do Polski. Dlaczego? No i tu Twoje drugie pudlo. System nauczania w UK jest kolokwialnie piszac: GOWNO WART. Dlatego wlasnie wole edukowac swoje dzieci w PL, ale nie od 6 roku zycia. Uwazam, ze kazde dziecko musi miec czas na zabawe i nauke, ale nie taka prowadzona przez szkole. Bez owijania w bawelne: nasi kochani politycy potrzebuja roboli, ktorzy beda zap***ac (najlepiej od 15 roku zycia), placic podatki i ZUS, po to, aby zakamuflowac ich (politykow) nieudacznictwo i bledy. Odpowiedz Link Zgłoś
meleme To jest wlaśnie cały PIS 29.09.08, 19:57 Tej partii wcale nie interesuje dobro polaków. Po co dzieci mają sie uczyć? Jarek z Leszkiem chcą zawczasu sobie zapewnić elektorat. Najlepiej głupi bo takich najłatwiej pozyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: To jest wlaśnie cały PIS 29.09.08, 20:00 No,to jest jakiś poczatek dyskusji.sadziłam,że te "prawniki" chcą edukacji,a nie ciemongodu.zapomniałam,dzięki za przypomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 PO się prosi o klopoty wspierając dyletanctwo Hall 29.09.08, 19:59 Nie dziwię się PiSssuarom-każdy by wykorzystal taki prezent!!!;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: PO się prosi o klopoty wspierając dyletanctwo 29.09.08, 20:05 O dyletanctwie p.min.Hall,niech pisiaczki nie wypowiadaja,bo Jej doswiadczeniu nie dorasta tam w PiSie nikt.Ona wiele lat prowadziła doskonała szkołę i była świetną pedagog.Wiem,co piszę,bo mam tysiące opinii na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 I komu to przeszkadzalo?!;-))))) 29.09.08, 20:11 >Ona wiele lat prowadziła doskonała szkołę i była świetną pedagog.< Niech wraca i robi co potrafi.Choć ją podobno wlaśni nauczyciele z tej fantastycznej szkoly na taczkach wywieźli. P.S.Nie jestem z PiSsssuaru!!!;-))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: I komu to przeszkadzalo?!;-))))) 29.09.08, 20:41 oczywiście, że nie. ty jesteś z klopa. Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Re: I komu to przeszkadzalo?!;-))))) 29.09.08, 21:47 pe1 napisał: > ... ty jesteś z klopa. Dzieciaku, dzieciaku :) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Jak to było z panią poseł z PO i tworzeniem prawa 29.09.08, 20:00 Podobno osoby zainteresowane osobiście nie powinny uczestniczyć w tworzeniu prawa, które je potem obejmie bo to "niezgodne z etyką". To co tam robili rodzice 6-latków? Mieli nieetycznie wpływać na tworzenie prawa? Odpowiedz Link Zgłoś
marcinmaz31 PiS zmiennym jest, małe przypomnienie 29.09.08, 20:00 Giertych przeciwny zerówkom dla pięciolatków [2006-05-30] PiS chciało posłać do zerówki już pięciolatki, by wyrównywać szanse edukacyjne najbiedniejszych dzieci. Ale minister Giertych tego programu realizować nie chce. Zgrzyt w koalicji? Nauka w szkole od szóstego roku życia i obowiązkowa zerówka dla pięciolatków, a nie sześciolatków jak teraz - te postulaty PiS zawarło i w swoim programie, i w planie rządu "Solidarne państwo". - Dzieci z zaniedbanych środowisk i rodzin patologicznych potrzebują edukacyjnego wsparcia. Im wcześniej obejmie je edukacja przedszkolna, tym lepiej poradzą sobie w szkole i dorosłym życiu - mówi Jarosław Zieliński (PiS), do niedawna wiceminister oświaty. Ale wczoraj minister edukacji Roman Giertych z LPR zapowiedział nauczycielom, że z tego programu MEN "na razie się wycofuje". - Zdecydowały względy finansowe. Uważam też, że o edukacji dzieci powinni decydować rodzice - mówi Giertych. Jego zastępca Mirosław Orzechowski (też LPR): - Szanse edukacyjne trzeba wyrównywać, zwłaszcza na wsi. Dzieci nie mogą być jednak za wcześnie odcinane od dzieciństwa i rodziny. Zieliński nie kryje zaskoczenia: - Nie słyszałem, by rządowy program został odwołany! Przed moim odejściem dokumenty umożliwiające pilotażową zerówkę dla pięciolatków były gotowe. Mieliśmy na to 62 mln zł. W Polsce tylko jedna trzecia dzieci w wieku 3-5 lat chodzi do przedszkoli. To najniższy wskaźnik w Europie. Fatalnie jest na wsi, gdzie z oświaty przedszkolnej korzysta co dziesiąte dziecko. Polskie dzieci najpóźniej w Europie (mając siedem lat) zaczynają też szkołę. W większości krajów UE do pierwszej klasy ruszają sześciolatki. - W krajach UE do przedszkoli chodzi 70-80 proc. dzieci. Niektóre kraje mają nawet programy wspierania rozwoju dzieci do trzech lat! I to nie znaczy, że te maluchy siedzą kilka godzin w zamkniętych instytucjach. Przychodzą z matkami, spotykają się z rówieśnikami, wzbogacają słownictwo, rozwijają zdolności. Źle, że polski rząd nie chce stworzyć takich możliwości - mówi Teresa Ogrodzińska z Fundacji Rozwoju Dzieci. Czy decyzja Giertycha wywoła konflikt w koalicji? - Na pewno upomnimy się o nasz program, bo takie są oczekiwania społeczne. Koalicja, która stabilizuje sytuację polityczną, jest potrzebna, ale nie może być tak, że jeden minister podejmuje poważne kroki bez konsultacji - mówi Jarosław Zieliński. Zapewnia, że jeśli min. Giertych nie zmieni zdania, będzie namawiał PiS, by samo zgłosiło w Sejmie projekt nowelizacji ustawy oświatowej. Komentuje Piotr Pacewicz Roman Giertych zawiesza na kołku zapowiadane przez PiS obniżenie wieku startu szkolnego. W całej Europie dzieci zaczynają edukację coraz wcześniej, by wykorzystać czas, gdy człowiek rozwija się najszybciej. Szuka się sposobów na fajną naukę-zabawę. Ale nie u nas. I dlatego u nas coraz szerzej otwierają się edukacyjne nożyce. Dzieci z biednych gmin, z ubogich rodzin, dzieci bezrobotnych przychodzą do zerówki najczęściej bez żadnej edukacji. Na przedszkole ich nie stać albo w gminie go nie ma. Są tak bardzo z tyłu, że już nie dogonią. Gdy Giertych został ministrem, co młodzież nazywa nową erą roman- tyzmu, "Gazeta" komentowała ostro jak rzadko kiedy. Ale skoro już jest ministrem, oczekujemy, że będzie ministrem dobrym. Niestety, coraz więcej wskazuje na to, że w gorset własnych poglądów chce wcisnąć nasze dzieci. Zapowiada bramki na szkolne komputery i kamery przed wejściem do szkoły. Wyrafinowanie tych rozwiązań dorównuje ich skuteczności. Podobno nowoczesną edukację obywatelską chce zastąpić swojskim wychowaniem patriotycznym. Argumenty Giertycha i jego zastępców o wyższości rodziny nad szkołą to ideologiczne ple-ple. Staje się groźne, gdy daje alibi dla opóźniania edukacyjnej pogoni za światem. źródło: gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Re: PiS zmiennym jest, małe przypomnienie 29.09.08, 20:37 Dobre!!! Nie sadze, zeby PiS zmiennym byl - PiS po prostu nie ma zadnego programu ani pogladów poza TKM, a ich akcje polityczne maja charakter dorazny i naprawde im jest wszystko jedno o co sie bija. Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 W Finlandii(!),Szwecji,Danii idą do szkoly 7-latki 29.09.08, 20:02 I oni wcale tego nie chcą zmieniać, choć możliwości mają znacznie większe niż Polska!!!;-) Chodzi tylko o kasę dla prywatnych szkól(to o ich interesy dba Hall!) i o hipotetyczny rynek pracy za 15-20 lat!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec w Belgii idzie się do szkoły od 5 lat 29.09.08, 20:05 w Holandi podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
wyspaskarbow1 Re: w Belgii idzie się do szkoły od 5 lat 29.09.08, 23:28 A w Finlandii, która ma najlepsze szkoły na świecie, dzieciaki zaczynają chodzić do szkoły w wieku 7 lat. A przecież, pomimo tego, że nie mają ocen, pomimo tego, że pierwsze egzaminy zdają po 9 latach nauki (a nie po 6-ciu), od wielu lat najlepiej zdają testy porównujące uczniów z różnych krajów. Jak to możliwe, skoro są 2 lata zapóźnieni w stosunku do Belgów? Może to akurat wcale nie zależy od wieku, w którym rozpoczyna się naukę, ale zupełnie od innych kwestii? Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: W Finlandii(!),Szwecji,Danii idą do szkoly 7- 29.09.08, 20:09 Odpowiadam na debilizm,niestety! Pojęcia takie w głębokim sredniowieczu były znane i stosowane.,ale tez z innego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 To z Raportu o Kapitale Ludzkim Boniego!;-) 29.09.08, 20:14 Oswieć mnie! Co w tej informacji jest debilizmem??? Naucz się czytać ze zrozumieniem,urzędasie z MEN! Odpowiedz Link Zgłoś
meleme Re: To z Raportu o Kapitale Ludzkim Boniego!;-) 29.09.08, 20:22 danuta49 napisała: > Oswieć mnie! Co w tej informacji jest debilizmem??? > Naucz się czytać ze zrozumieniem,urzędasie z MEN! Debilizmem jest to co piszesz, że chodzi o kasę dla prywatnych szkół. Może w swojej mądrości powiesz szacownemu forum jaki procent polskich dzieci do takowych chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
gobi05 pewnie że chodzi o kasę 30.09.08, 03:38 i oczywiście, że Państwo Polskie usilnie dąży do pogorszenia warunków nauki w państwowych szkołach. Co może być EFEKTEM? Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec Re: W Finlandii(!),Szwecji,Danii idą do szkoly 7- 29.09.08, 20:15 w Luksemburgu i Irlandii Północnej nawet od 4 lat, od 5 lat w Wielkiej Brytanii i Grecji ale np w Danii od 7 lat - nie ma reguły ale patrząc na rozwój Wielkiej Brytanii czy Holandii nie mozna powiedzieć że wiek 5 lat jest zły na rozpoczęcie szkoły. Pisowi nie zależy wcale na dobru dzieci tylko na "dokopaniu" PO niestety, znając życie, prezydent zawetuje ustawę powołując się na jakiś bzdurny pretekst Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Re: W Finlandii(!),Szwecji,Danii idą do szkoly 7- 29.09.08, 21:13 pakulec napisał: > w Luksemburgu i Irlandii Północnej nawet od 4 lat, > od 5 lat w Wielkiej Brytanii i Grecji > ale np w Danii od 7 lat - nie ma reguły ... To nie takie proste, zeby mozna bylo podac konkretny wiek. W Danii obowiazek szkolny nadal istnieje od wieku 7 lat, ale "klasa przedszkolna" zaliczana jest juz do szkoly powszechnej. Do tejze zerówki mozna dziecko zapisac juz w wieku 4 lat (jezeli do konca roku kalendarzowego ukonczy 5 lat i zostanie uznane za juz zdolne do nauki), do klasy pierwszej na podobnej zasadzie mozna zapisac szesciolatka. Mozna chyba powiedziec, ze w Danii normalnym jest rozpoczynanie nauki w szkole powszechnej zerówką w wieku 6 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec Pis powinien zrobić debatę o alimentach 29.09.08, 20:04 w tej partii jest wielu specjalistów z tej dziedziny Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec na jakiej podstawie tak sądzisz? 29.09.08, 20:20 chyba że chodzi ci o ilość strzelanin w szkołach Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 Badań PISA-Finlandia jest 1 w każdej konkurencji! 29.09.08, 20:23 Matematyka, czytanie ze zrozumieniem, rozumowania przyrodnicze!;-) Co jest znanym faktem dyletantko, nawet twoja idolka Hall powoluje się na sukcesy Finlandii gdy jej wygodnie;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec może byś się tak nie podniecała 29.09.08, 20:29 zanim zaczniesz mnie nazywać "dyletantką" zwróc może uwagę na mój nick - jest on rodzaju męskiego - nie wiem czy wiesz co to jest rodzaj męski, ale w skrócie ci powiem że znaczy to iz jestem facetem. druga sprawa - Pani Hall nie jest moją idolką i gdybyś zamiast próbować mnie obrażać przeczytała moj post ze zrozumieniem (czego chyba nie potrafisz) to może byś sama do tego doszła. i wreszcie sprawa trzecia patrząc na twoje powyższe błędy wnioskuję że jesteś nauczycielką - mam rację? Odpowiedz Link Zgłoś
irycki Re: może byś się tak nie podniecała 29.09.08, 21:18 pakulec napisał: > i wreszcie sprawa trzecia patrząc na twoje powyższe błędy wnioskuję > że jesteś nauczycielką - mam rację? Jasne, że jest nauczycielką. Z jej wypowiedzi w tym i innych wątkach bije agresja, arogancja, ignorancja, fanatyzm. Nagromadzenie w jednej osobie tak negatywnego ładunku mówi samo za siebie. Z daleka cuchnie belfrem. Odpowiedz Link Zgłoś
pompompom Re: Badań PISA-Finlandia jest 1 w każdej konkuren 30.09.08, 01:20 danuta49 napisała: > Matematyka, czytanie ze zrozumieniem, rozumowania przyrodnicze!;-) > Co jest znanym faktem dyletantko, nawet twoja idolka Hall powoluje > się na sukcesy Finlandii gdy jej wygodnie;-))))) Droga babciu Danuto! Czy z taką mocą protestowałas, jak teraz przeciwko pomysłowi posłania dzieci wcześniej do szkoły, kiedy to pis miał taki zamysł? Kilka postów wyżej forumowicz przypomniał o tym. Czy tylko dlatego protestujesz, bo teraz to Platforma wysunęła taką propozycję? Odpowiedz Link Zgłoś
meleme Re: na jakiej podstawie tak sądzisz? 29.09.08, 20:26 Pakulec nie czepiaj się. Danuta widziała kiedyś potówkę z Finlandii i wie co pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec Re: na jakiej podstawie tak sądzisz? 29.09.08, 20:30 ale ja tym razem naprawdę się nie chciałem czepiać - pytanie zadałem grzecznie z czystej ciekawości ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec dowcip z pokoju nauczycielskiego? 29.09.08, 20:45 zresztą nieważne raport PISA na który sie powołujesz owszem na pierwszym miejscu umieszcza Finlandię ale w czołówce ma tam też Wielką Brytanię Holandię i Belgię (5 lat rozpoczęcie szkoły) Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 To wobec tego co da poslanie do szkoly 6-latków? 29.09.08, 20:50 Abstrahując od tego,ze jest to kompletnie nieprzygotowane! Finlandia posyla do szkól 7-latki, na dodatek w upowszechnieniu przedszkoli jest na przedostatnim miejscu w UE, a wyniki ma znakomite.To znaczy,że nie wiek rozpoczynania szkoly decyduje o sukcesach lub ich braku!!!;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec to nie jest sprawa wieku rozpoczęcia szkoły 29.09.08, 20:58 jak już ci usiłowałem wyjasnić wczesniej w różnych rozwiniętych krajach dzieci rozpoczynaja nauke w różnym wieku od 4 do 7 lat. Kraje te maja dobrze rozwinięte szkolnictwo a dzieci osiągają całkiem dobre wyniki w klasyfikacji PISA. problem tkwi gdzie indziej - w kadrze nauczycielskiej niestety w naszym kraju poza niewielka ilością dobrych pedagogów przewagę ma rozwydrzona zgraja dyletantów umiejąca tylko biadolić nad własnym trudnym losem a dzieci traktująca jako maszynki do wyciągania pieniędzy od rodziców poprzez korepetycje. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_prawizne Re: to nie jest sprawa wieku rozpoczęcia szkoły 29.09.08, 21:03 pakulec napisał: > jak już ci usiłowałem wyjasnić wczesniej w różnych rozwiniętych > krajach dzieci rozpoczynaja nauke w różnym wieku od 4 do 7 lat. > Kraje te maja dobrze rozwinięte szkolnictwo a dzieci osiągają > całkiem dobre wyniki w klasyfikacji PISA. > problem tkwi gdzie indziej - w kadrze nauczycielskiej > niestety w naszym kraju poza niewielka ilością dobrych pedagogów > przewagę ma rozwydrzona zgraja dyletantów umiejąca tylko biadolić > nad własnym trudnym losem a dzieci traktująca jako maszynki do > wyciągania pieniędzy od rodziców poprzez korepetycje. ------------------ swieta prawda, i jeszcze bezczelnie wmawiajac dziecku i rodzicom kompleks nizszosci, w Unii nie ma zadnych korepetycji, dziecko majace trudnosci zostaje na swietlicy, oprocz swietliczanki jest nauczyciel na dyzurze i dziecko przerabia z nimi to czego nie zrozumial, w sredniej szkole sa klasy "podciagania", wszystko w szkole z wychowawca i innymi "slabeuszami" siedza az temat zrozumieja, w Polsce to sie zrobily "szkoly sepow" zeruja jak moga i na kim moga bez skrupulow, zostawiajac dzieci biedniejsze i mniej zdolne na pastwe losu, to jest nieludzkie i obrzydliwe Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec Re: to nie jest sprawa wieku rozpoczęcia szkoły 29.09.08, 21:08 witaj jako ojciec dwójki dzieci przerobiłem problem z nauczycielami dogłębnie w sygnaturce masz świetne zdjęcie - własnie ryczę ze smiechu ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_prawizne Re: to nie jest sprawa wieku rozpoczęcia szkoły 29.09.08, 21:17 salut, ja tez sie usmialem jak go widzialem pierwszy raz, co do tematu, myslalem jak wielu rodzicow, kiedys, teraz juz nie jak widze jak wchlaniaja dzieci 4,5 czy 6 letnie jezyki, chodza na konie, graja na instrumentach itp, skora potrafia wchlonac po 2 jezyki w wieku 6 lat dlaczego nie moga zaczac szkoly od 6 roku? w Belgii oficjalnie 6 ale juz 5 latki chodza do szkoly i nie ma problemow, pozatym w pierwszych 2 latach dzieci nie sa obciazone nauka, lekcje trwaja 30 minut, maja od 12-13:30 obiad i zabawe, nastawil PiS kilka naiwnych rodzin i zadyme robia, dzis trzeba zaczynac wczesniej bo wczesniej idzie sie na emeryture, cywilizacja i stress niszczy ludziom zdrowie, a przeciez ktos na emerytow musi pracowac, nieplodnosc sie rozszerza, spoleczenstwo sie starzeje, ale.....PiSie lachy nie mysla tymi kategoriami, jak na konstruktywna opozycje, nie wiem czy oni wiedza czym to sie je............. Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Re: to nie jest sprawa wieku rozpoczęcia szkoły 29.09.08, 21:56 pies_na_prawizne napisał: >Teatr Objazdowy z Palacu Namiestnikowskiego zaczyna tournée po >kraju, atrakcje zapewnione: Kolejny, któremu się wydaje, że pełni misję dziejową. Nie szkoda czasu na przeróbki fotografii? Ale jeżeli nie ma nic lepszego do roboty... Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_prawizne Re: to nie jest sprawa wieku rozpoczęcia szkoły 29.09.08, 21:57 r1111111 napisał: > pies_na_prawizne napisał: > >Teatr Objazdowy z Palacu Namiestnikowskiego zaczyna tournée po > >kraju, atrakcje zapewnione: > > Kolejny, któremu się wydaje, że pełni misję dziejową. > Nie szkoda czasu na przeróbki fotografii? > Ale jeżeli nie ma nic lepszego do roboty... -------------------- fotografia jest na Google Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Re: to nie jest sprawa wieku rozpoczęcia szkoły 29.09.08, 22:17 pies_na_prawizne napisał: < fotografia jest na Gogle Po szybkości reakcji sądzę, że waszeć masz dyżur, tzw. schetynówkę :) Ja idę spać. Jutro mam "na ranną zmianę". Ale "u prywaciarza" mowiąc językiem PRL-u. Miłego tygodnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
gobi05 co ty k*** wiesz o nauczaniu? 30.09.08, 03:45 Byłem nauczycielem i mogę cię zapewnić, że to nie nauczyciele są winni fatalnemu stanowi edukacji w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
czan-dra Re: Potówki to ty masz na nosie1;-)))) 29.09.08, 20:46 Rozumując tak jak Ty, to on ma potówki na nosie pierwszym, drugi jest czysty? Odpowiedz Link Zgłoś
hno3 Przyszły ex-żona Gosiewskiego z dzieckiem oraz 29.09.08, 20:39 ex-żona Dorna . Również z dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Awantura w Sejmie: posłowie PiS zaprosili rodzi... 29.09.08, 20:40 Kolejna zadyma ze strony PiS-u...dlaczego rodzice nie wierzą w zdolności i inteligencję swoich dzieci i dlaczego dają się sprowokować nieukom ??? Odpowiedz Link Zgłoś
gobi05 rodzice pytają o przyziemne sprawy 30.09.08, 03:49 Rodzice przedszkolaków pytają, ile szkół jest przygotowanych na przyjęcie ich dzieci do szkoły. Hall chce dać po 10 tysięcy złotych na szkołę w celu przystosowania ubikacji i klas. Siedmiolatki po zerówce mają uczyć się razem z sześciolatkami bez zerówki, a nawet bez doświadczeń z przedszkola. Czy to ma być wyrównywanie szans?? Odpowiedz Link Zgłoś
berserc Awantura w Sejmie: posłowie PiS zaprosili rodzi... 29.09.08, 20:44 PiS zapomniał jak sam popierał taką zmianę ale przyszedł Giertych i wbrew PiS ją zablokował... Dlaczego 6 latki mogą chodzić do zerówki gdzie uczą się czytać i pisać (fakt dużo zabawy ale jednak się uczą) oraz liczyć. I potem iść do pierwszej klasy gdzie czytanie, pisanie i liczenie... od nowa?? W szkole jaką znam zerówka jest w budynku podstawówki więc nawet klas nie trzeba będzie zmieniać. Komu to przeszkadza?? Znam rodziców, którzy 4 latki zapisują na angielski i instrument, protestują jak ma być szkoła dla wszystkich... Gdzie tu sens?? Może mi ktoś wytłumaczy? A może PiS nie umie wymyślić nic sensownego więc tylko krytykuje wszystko co PO zgłosi?? I to ma być konstruktywna, twarda opozycja?? Chyba twardogłowa... Odpowiedz Link Zgłoś
janek344 Awantura w Sejmie: posłowie PiS zaprosili rodzi.. 29.09.08, 20:48 Bliźniacy i ich partia robią wszystko, by zdobyć dla siebie nowy elektorat.W tym celu niszczą swiadomie przyszłosć Polski nie dopuszczając do niezbędnych reform. Niezbędnych jezeli chcemy dorównać do krajów przodujacych i nie cofac sie w rozwoju.To jest działanie wrogie wobec Polski, na granicy zdrady narodowej lub wrecz zdrada dla własnych interesów.Zasługuja na infamię. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Kuroniowki to byly zupki..................... 29.09.08, 20:52 jutro schetynowki(drogi lokalne), szpitale to Kopaczowki,Gradowki to niepewny biznes,Tuskowki to boiska.Castro tzn. chemiczny Donald.itd.A gdzie Polska? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Kuroniowki to byly zupki..................... 29.09.08, 20:53 a armia to klichowki.Co sie dzieje?Moze lepiej gierkowka do Zakopanego?To dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Re: Kuroniowki to byly zupki..................... 29.09.08, 21:27 presentation1 napisał: > a armia to klichowki.Co sie dzieje?Moze lepiej gierkowka do Zakopanego?To dziala. Na orgazm? Jesteś mało wymagający. Odpowiedz Link Zgłoś
dornjuan odezwał się zdrajca i francuski uciekinier 29.09.08, 20:56 Przyjedź do Polski dupku i do roboty a nie głupie teksty z Francji wypisywać. Tylko w mordzie mocny a z kraju wypierd..... tylko kurz i smród po nim został. Odpowiedz Link Zgłoś
shroeder1970 Awantura w Sejmie: posłowie PiS zaprosili rodzi.. 29.09.08, 21:08 stare pierniki w wieku przed- i emerytalnym, nie mający z reguły pojęcia o zwykłym szarym zyciu po raz kolejny chca zafundować nam społeczny eksperyment na nasz koszt... Sami niech idą do szkoły, analfabeci funkcjonalni. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Awantura w Sejmie: posłowie PiS zaprosili rod 29.09.08, 21:22 Jasne, ale kiedy dwa lata temu PISS chciał zrobić dokładnie to samo, to gorąco przyklaskiwałeś, prawda mocherku? Odpowiedz Link Zgłoś
gobi05 pomysł nie jest zły... 30.09.08, 03:51 tylko realizacja do d***y Właśnie o to są pretensje do Hall. Odpowiedz Link Zgłoś
czan-dra Re: od Polski to sie odwal eSbecki wypierdku 29.09.08, 21:23 Witaj, To zdjęcie w sygnaturce, to jest majstersztyk ;-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
maciekgr Awantura w Sejmie: posłowie PiS zaprosili rodzi.. 29.09.08, 21:23 Moim skromnym zdaniem dzieci winny iść do szkoły w wieku 6,5 roku. Wtedy wszyscy byliby zadowoleni! W toku tej dyskusji zapominamy o najważniejszej sprawie czyli KASTRACJI! Żeby dziecko mogło spokojnie iść do szkoły trzeba wykastrować pedofili! Nie szukajmy tematów zastępczych bo KASTRACJA zostanie zapomniana, zepchnięta na plan dalszy! Wybudujemy autostrady, stadiony, boiska, drogi (sechtynki) - a pedofile będą biegać niewykastrowani! Gazeto zamiast pisać bzdury pisz o KASTRACJI - o Kastracji przez duże K. Lech Wałęsa będzie świętował 100 urodziny a zboczeńcy będą biegać niewykastrowani. 356 wykastrowanych pedofilii na cześć 356 dni rządów Chemicznego Donalda! Bez Cudów, ale ze śpiewająco cienkim głosem pedofilami! Odpowiedz Link Zgłoś
berkowicz4 achtung! POlschewismus!!! chowaj swoje dzieciaki! 29.09.08, 21:38 > www.ratujmaluchy.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Dobrowolność, a nie przymus. 29.09.08, 21:39 Dwie uwagi w związku z tym, że tak wielu usiłuje zdyskredytować ludzi popierających akcję Ratuj Maluchy, bardzo potrzebną akcję. Po pierwsze: "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win. " Dlatego wasze działania ukierunkowane na zdyskredytowanie rodziców jest beznadziejne. Po drugie: Nikomu nie przeszkadza posyłanie dzieci do szkoły od 5 czy 6 lat, a nawet od 4 czy 3 lat, byle nie było takiego przymusu. Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec Pis by chciał zawiesić obowiązek szkolny 29.09.08, 21:41 najlepszy obywaltel IV RP to ciemny niewykształcony prostak - byle tylko był posłuszny Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: Pis by chciał zawiesić obowiązek szkolny 29.09.08, 21:50 Na pewno już od 1989 r. aż do dzisiaj każda osoba obserwująca, co się dzieje z poziomem nauczania w polskich szkołach oraz narastającą przemoc w tych szkołach, rozumie, że bardzo szkodliwa dla wielu roczników jest obowiązkowa nauka na poziomie późniejszym niż podstawowy. Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec Re: Pis by chciał zawiesić obowiązek szkolny 29.09.08, 21:51 rozumiem, że cytujesz tezy niejakiego Jarosława K. Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: Pis by chciał zawiesić obowiązek szkolny 29.09.08, 21:55 Nie wiem, o kim piszesz. Czy to imię pojawia się w artykule? Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec Re: Pis by chciał zawiesić obowiązek szkolny 29.09.08, 22:01 aaaa czyli sam to wymyśliłeś - no brawo brawo - jaki ty zdolny jesteś - koniecznie musisz swoj pomysł zgłosić w najbliższym kółku Pisu - może będą cię wynajmowac do wymyślania przemówień Kaczyńskiemu Odpowiedz Link Zgłoś
mondokane Co za arogancja! 29.09.08, 22:11 Przyjechali ludzie z calej w obronie swoich dzieci, a ten arogant, Smirnow, twierdzi ze z powodow "formalnych" moglby ich wyprosic. Kogo on reprezentuje? Wyborcow, obywateli czy siebie i swoja partyjke? I to sie nazywa demokracja?? Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec cóż Pis zaprosił swoich działaczy z dziećmi 29.09.08, 22:16 Pis zaprosił swoich działaczy wraz z dziećmi nie dbając o sprawy formalne. To czysta arogancja i nie liczenie się z prawem. A dzieci zabrano chyba tylko po to aby dobrze się prezentowały w TV Odpowiedz Link Zgłoś
mondokane Re: cóż Pis zaprosił swoich działaczy z dziećmi 29.09.08, 22:26 pakulec napisał: > Pis zaprosił swoich działaczy wraz z dziećmi nie dbając o sprawy > formalne. Na jakiej podstawie twierdzisz takie bzdury? Masz na to dowody? Rzucac blotem kazdy glupi potrafi. To czysta arogancja i nie liczenie się z prawem. A dzieci > zabrano chyba tylko po to aby dobrze się prezentowały w TV Masz problem ze zrozumieniem ducha demokracji wiec Ci wytlumacze: Sejm to nie jest urzad, a obywatele to nie petenci. Ci ludzie mieli prawo przynajmniej byc wysluchani przez komisje sejmowa. Parlamentarzysci to przedstawiciele wyborcow, a nie odwrotnie. Rodzice szesciolatkow to nie oszolomy, ale ludzie zaniepokojeni o los swoich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec Re: cóż Pis zaprosił swoich działaczy z dziećmi 29.09.08, 22:34 odpowiem ci pytaniem - jaka partia zaprosiła tych rodziców? jak myślisz skąd ich Pis wziął? teraz ci odpowiem - tego czarnego z wąsikiem znam osobiście to Zenon K. brat radnego z Ochoty - jak myślisz z jakiej partii jest radny K. teraz drugi wątek: sejm nie jest miejscem gdzie każdy może w dowolnej chwili wejśc i wygłaszac swoje opinie - w demokracji naród wybiera swoich przedstawicieli i oni za nich decydują w sejmie Odpowiedz Link Zgłoś
mondokane Re: cóż Pis zaprosił swoich działaczy z dziećmi 29.09.08, 22:52 pakulec napisał: > odpowiem ci pytaniem - jaka partia zaprosiła tych rodziców? jak > myślisz skąd ich Pis wziął? > teraz ci odpowiem - tego czarnego z wąsikiem znam osobiście to Zenon > K. brat radnego z Ochoty - jak myślisz z jakiej partii jest radny K. Zobaczyles jakiegos faceta z wasikiem i on byl bratem radnego z Ochoty i na tej podstawie doszedles do wniosku, ze to sami PiS-owcy byli, albo ich rodziny. Latwosc dochodzenia do wnioskow na podstawie tak ubogich przeslanek nie swiadczy dobrze o Pana zdolnosciach do krytycznego myslenia. Prosze rzucic okiem na strone ratujmaluchy.pl, jesli mimo wszystko chce Pan poszerzyc swoja wiedze na ten temat. > teraz drugi wątek: sejm nie jest miejscem gdzie każdy może w > dowolnej chwili wejśc i wygłaszac swoje opinie - w demokracji naród > wybiera swoich przedstawicieli i oni za nich decydują w sejmie I to jest wlasnie takie belferskie gadanie: "a co bylo gdyby kazdy robil to lub tamto, no co by bylo???". Tak to moze Pan mowic do dzieci na przerwie, ktore rzucaja papierki na podloge. Powtarzam: rodzice dzieci to nie jest kazdy, nie mieli wyglaszac jakichs "swoich opinii", ale wysluchac (przynajmniej), co maja do powiedzenia poslowie na temat sprawy, ktora wzbudzila juz protest 20.000 rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec Re: cóż Pis zaprosił swoich działaczy z dziećmi 29.09.08, 23:06 oj mondokane jak widać nie dociera do Ciebie moja argumentacja., masz prawo mi nie wierzyć - żyjemy w demokracji ale powiedz mi skąd się nagle wzięła gromada rodziców 6-cio latków w sejmie i dlaczego akurat 6-cio latków. logicznie rzecz biorąc jest już wrzesień i znając czas ustalania ustaw a potem wejścia ich w życie do szkoły w wieku 6 -ciu lat pójda co najwyżej dzisiejsze 5-cio latki. Więc manifestacja rodziców 6-cio latków jest pozbawiona sensu. A czemu zabrali z sobą dzieci? skoro uważali że dziecko w wieku 6- ciu lat jest na tyle mądre aby uczestniczyć w obradach komisji sejmowej to czemu jest na tyle głupie aby nie iść na parę godzin do szkoły? inna sprawa - proszę się nie spoufalać i nie mówić do mnie per Pan - forma pakulec jest wystarczająca na forum internetowym Odpowiedz Link Zgłoś
mondokane Re: cóż Pis zaprosił swoich działaczy z dziećmi 29.09.08, 23:22 oj mondokane jak widać nie dociera do Ciebie moja argumentacja., > masz prawo mi nie wierzyć - żyjemy w demokracji ale powiedz mi skąd > się nagle wzięła gromada rodziców 6-cio latków w sejmie i dlaczego > akurat 6-cio latków. Prosze bardzo, moge pisac pakulec, jesli tak jest bardziej komfortowo dla Ciebie. Wzieli sie stad, ze wczoraj byla demonstracja rodzicow pod MEN-em i dzisiaj postanowili pojawic sie na komisji. I caly sPiSek, ktory tu wyweszasz, nie za bardzo chce byc prawdziwy ;-) A z tymi szesciolatkami to niezbyt udany skrot myslowy - nie powinienes tego rozumiec doslownie. Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec Re: cóż Pis zaprosił swoich działaczy z dziećmi 29.09.08, 23:29 > A z tymi szesciolatkami to niezbyt udany skrot myslowy - nie > powinienes tego rozumiec doslownie. no tak czyli gdy jest to niewygodne to jest skrót myslowy? tak też można ;-) tylko powiedz mi po co zabierać do sejmu dzieci? jeżeli 6-cio latki są mądre na tyle aby wysiedzieć na posiedzeniu komisji sejmowej to czemu są tak głupie aby nie pójść do szkoły wyjaśnij mi ten problem i pójde spać Odpowiedz Link Zgłoś
mondokane Re: cóż Pis zaprosił swoich działaczy z dziećmi 29.09.08, 23:36 > tylko powiedz mi po co zabierać do sejmu dzieci? A gdzie bylo napisane, ze w Sejmie byly dzieci?? Nie zmyslaj! Milych snow! Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec Re: cóż Pis zaprosił swoich działaczy z dziećmi 29.09.08, 23:41 dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_prawizne Re: cóż Pis zaprosił swoich działaczy z dziećmi 29.09.08, 22:35 Sejm to nie bazar gdzie kazdy moze sie targowac, gdyby PiS zapraszal swoich zwolennikow na kazda komisje to spowodowalby paraliz pracy Sejmu, ale moze o to im chodzi, przeciez sa "bardzo konstruktywna opozycja" lol, a poslowie zostali wybrani przez zaufanie ze dobrze beda swoje okregi reprezentowac i to jest malutki punkt pozytywizmu w wielkiej demokracji Odpowiedz Link Zgłoś
moped26 Awantura w Sejmie: posłowie PiS zaprosili rodzi.. 29.09.08, 22:20 W ten sposób pisiorki starają się o swój przyszły elektorat wśród znienawidzonych "wykształciuchów" i co bardziej rozgarniętych ludzi. Putinada. Odpowiedz Link Zgłoś
semese Awantura w Sejmie: posłowie PiS zaprosili rodzi... 29.09.08, 22:26 Rozumiem, że PiS postanowił wykorzystać sytuację, żeby dokopać politycznemu przeciwnikowi i przyprowadził na posiedzenie rodziców. Jednak w tym przypadku, niestety, należy PiS-owi podziękować. Sytuacja jest taka, że każdy środek dobry, byle tylko był skuteczny. PO samo sobie taki los zgotowało rękoma p. Hall. Ta kobieta przebija we wszystkim Giertycha. Wydawało mi się, że Giertych zostanie naczelnym błaznem IV RP. Tymczasem ta kobieta przebija we wszystkim Giertycha. P. Hall będzie pamiętana długo jako największa szarańcza wszystkich RP razem wziętych. Moje dziecko chodzi do pierwszej klasy podstawówki w Warszawie, która nie jest w stanie zapewnić właściwej opieki i wszelkich innych warunków do nauki i rozwoju siedmiolatkowi. To jakim cudem ma być dobra dla sześciolatków??? Szkoda tych dzieci. Odmóżdżenie jednej sfrustrowanej baby zniszczy im resztę życia. A wy, rodzice, zacznijcie zbierać pieniądze na opiekunki, bo w szkołach wasze dzieci nie spędzą tyle czasu, co w przedszkolu. Szkoła chce ich tylko na lekcje, a potem stają się persona non grata. Odpowiedz Link Zgłoś
moped26 Re: Awantura w Sejmie: posłowie PiS zaprosili rod 29.09.08, 22:41 No cóż, organizacja wewszystkich dziedzinach w naszym kraju bardzo kuleje i budzi poważne wątpliwości ale trzeba od czegoś zacząć i dalej to rozwijać. Proces reformy szkolnictwa powinien być ulepszany sukcesywnie, tak jak przystąpienie do UE, większość opcji politycznych była za. Było i jest nadal wiele problemów wymagających interwencji ale myślę, że z czasem da się te problemy rozwiązać. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm W tym wszystkim dość zabawne jest... 29.09.08, 22:34 to że protest był mało liczny. A PiS jak zwykle się ośmiesza. Odpowiedz Link Zgłoś