douglasmclloyd [...] 02.10.08, 14:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tomks2 Jaruzelski na procesie: Groziła nam katastrofa 02.10.08, 14:16 Czy interwencja by była, czy by jej nie było, tego nie wiemy teraz, nie wiedzieliśmy wtedy i nigdy się nie dowiemy. Generał podjął decyzję o wadze historycznej. Zrobił to na podstwie dostępnej mu wiedzy i własnego rozeznania, wyczucia. Z pewnością nie przyszło mu to łatwo. Być może decyzja była błędna, na pewno poskutkowała wieloma ludzkimi krzywdami, ale kto wie co by było gdyby...? Władców nie sądzą sądy, sądzi ich historia. A już sprowadzanie działalności WRON i wojska (obojętnie jak źle byśmy ich nie oceniali) do bandyckiego gangu jest żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Jaruzelski na procesie: Groziła nam katastrofa 02.10.08, 14:19 "[Jaruzelski]Przypomniał też - cytując wyniki badań - że polskie społeczeństwo nie chciało na początku lat 80. wprowadzenia kapitalizmu i że długo dochodziło do jego akceptacji." Ten tzw. "kapitalizm" to pewnie to ustrojstwo, ktore w usa panuje. Czyli panstwo zabiera biednym (podatnikom) by rozdac bogatym (bankierom) - tak jak to ostatnio widac. Toz to "piekne" i "szczytne", tfu! Ciekawe czy teraz polskie spoleczenstwo to akceptuje? Odpowiedz Link Zgłoś
teveux Wyjechalem w 1981 a dzisiaj cenie Jaruzelskiego 02.10.08, 14:21 Nie chcac zyc w komunizmie opuscilem Kraj w stanie anarchii trzy miesiace przed stanem wojennym. Bedac sercem z Solidarnoscia pamietam dazenie do konrontacji takich ludzi jak dzisiejszy senator pan Rulewski ktory nawolywal z Bydgoszczy do walki zbrojnej (!!)ze Zwiazkiem Radzieckim. Jak to by sie skonczylo gdyby nie Jaruzelski ? Gowniarze ktorzy dzisiaj sadza i mowia ze interwencja nie grozila, nie maja w ogole pojecia o realiach politycznych tamtych czasow. Dzisiaj po 27 latach jest pewne ze gen. Jaruzelski jest patriota i uczciwym czlowiekiem, zwlaszcza jak sie patrzy na bezczelnych zlodziei polskiej polityki - Kartofla w Palacu i jego braciszka - pseudo bohaterow o ktorych nikt nie slyszal w tamtych decydujacyh dla Kraju chwilach. Mam nadzieje ze tych dwoch warcholow oceni tez sprawiedliwie Historia. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Proces ws. stanu wojennego. Zeznaje Jaruzelsk 02.10.08, 14:23 braad napisał: > Tak jasne, nie wkroczyliby. > Rosjanom nie można wierzyć - są tacy którzy zawsze tak mówią. > Ale w tym przypadku Rosjanie wyjątkowo mówią prawdę Taki jesteś pewny. Jeśli gdzie indziej interweniowali, więc dlaczego mieliby niein u na/tewniować Odpowiedz Link Zgłoś
kubuskubek Proces ws. stanu wojennego. Zeznaje Jaruzelski 02.10.08, 14:24 Kolejny proces polityczny ktory trudno zrozumiec. Wyglada na to ze wielu ludzi nie rozumie wielkiej polityki a tym bardziej realnego zagrozenia jakie w 1981 roku grozilo Polsce. Dlaczego Rosja mialaby nie wejsc do Polski skoro weszla do Czechoslowacji, Afganistanu, Czeczenii, Gruzji. Nie twierdze ze Jaruzelski jest bohaterem ale to on byl wtedy przy wladzy i on decydowal co bedzie dla Polski lepsze. Po tych wszystkich procesach bedzie wygladalo na to ze tylko kaczki sa krysztalowo czyste. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Generał jaruzelski to nie pospolity kryminalista 02.10.08, 14:25 To jest dyktator i morderca. Odpowiedz Link Zgłoś
rogal30 Proces ws. stanu wojennego. Zeznaje Jaruzelski 02.10.08, 14:27 Nigdy sie nie dowiemy dlaczego nie weszli...bo tak po prawdzie to gdyby naprawde chcieli to żaden stan wojenny by im nie przeszkodził..Za panem Generałem szczerze mówiąc nie przepadałem, ale dzis gdy jest starym schorowanym człowiekiem i ( z klasą ) walczy o dobre imie i honor..to..cóz mozna powiedzieć.. Panie Generale niech sie pan trzyma...bo szczekajacych kundelków niestety jeszcze duzo wśród nas Odpowiedz Link Zgłoś
abc12309 Jaruzelski na procesie: Groziła nam katastrofa 02.10.08, 14:29 Dwie najważniejsze sprawy które ostatno badał IPN, sprawa agentury prezydenta L. Wałęsy i sprawa stanu wojennego w tym byłego prezydenta W. Jaruzelskiego to akcje na wyraźne zamówiene politycze.Prowadzone od początku pod zgóry przyjętą tezę. Myślę że IPN powinien pracować, i robić badania z podejściem bardziej obiektywnym. Gdyż jak dalej tak będźie to szkoda na tą instytucję pieniędzy podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Jaruzelski : IPN traktuje mnie jak kryminaliste 02.10.08, 14:34 A jak inaczej nazwac mozna czlowieka majacego na rekach krew Polakow? A moze jeszcze Jaruzelski oskarzy PiS o swoje wasalstwo wobec Moskwy? Komuch pozostanie na zawsze komuchem. Poznac go od razu po tupecie i arogancji. Odpowiedz Link Zgłoś
tkamins Re: Jaruzelski na procesie: Groziła nam katastrof 02.10.08, 14:55 Przyjmijmy na chwilę, że naprawdę prace te wykonane zostały z inspiracji politycznej. Niemniej jednak jakość tych opracowań przewyższa o niebo wywody tutejszych forumowiczów (łącznie ze mną, żeby nie było :)). Przejść nad nimi obojętnie może tylko ktoś, dla kogo odkrycie prawdy (czyli tego jak było) jest nieistotne bo wystarcza mu lektura GW. Jednak dla tych bardziej dociekliwych a oburzonych, co stoi na przeszkodzie aby tym razem z "właściwej" inspiracji (a więc "obiektywnie") powstała praca badawcza prowadzona przez prawomyślnych historyków, obalająca punkt po punkcie tezy postawione przez tych nieprawomyślnych? Czy ten temat jest aż tak nieinteresujący? Odpowiedz Link Zgłoś
jbed Stan wojenny był przykrą koniecznością 02.10.08, 14:38 Dywagacje na temat tego czy obce wojska by wkroczyły czy nie są dziś tylko teoretyczne. Nie mamy dostepu do wiarygodnych dokumentów więc możemy tylko gdybać. Ja pamiętam sytuację, która doprowadziła do stanu wojennego i jestem przekonany, że ten stan zapobiegł wydarzeniom gorszym. Myślę, że zgodzi się ze mną każdy kto obserwował chaos panujący w kraju i pogłebiajacy się z dnia na dzień: puste sklepy, inflacja wyrażana w dziesiatkach procentów, manifestantów rzucajacych kamieniami w milicję, ciągłe strajki, wzrost przestępczości itd. W pewnym momencie już własciwie nikt nie pracował, za to wszyscy zajmowali sie manifestowaniem swojego niezadowolenia i stawianiem abstrakcyjnych wymagań płacowych. Nie potrzeba było interwencji obcej bo sami Polacy wkrótce doprowadziliby się do zagłady. Stan wojenny przerwał ten kosmos i ochłodził głowy zacietrzewionym stronom. Niektórzy piszą tu o ofiarach - tak, były (kopalnia Wujek). Ale to były incydenty. W skali społecznej nic złego się nie działo, nikt nie strzelał na kazdym rogu ulicy, nie było obozów dla przeciwników politycznych, nikogo nie rozstrzeliwano... Nawet internowani (z obu stron barykady!) przebywali nie w więzieniach, ale w porządnych ośrodkach, gzie nikt ich nie głodził i nie szykanował. Nie mozna porównywać stanu wojennego w Polsce do zamachów stanu znanych z historii Hiszpanii, Chile, Argentyny czy różnego typu republik bananowych. Własnie chyba stan wojenny umożliwił podjęcie racjonalnych rozmów i doprowadzenie do kompromisowego rozwiązania polegajacego na pokojowym przejęciu władzy przez nową formację. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: jbed 02.10.08, 14:47 jbed napisal: > Stan wojenny byl przykra koniecznoscia Owszem, ale tylko w twojej wypbrazni! Odpowiedz Link Zgłoś
jbed Re: jbed 02.10.08, 14:50 Widzę, że jesteś młodym, nawiedzonym zapaleńcem. Masz prawo do swoich pogladów, ale szkoda, że swoja wiedzę czerpiesz tylko z broszurek rozdawanych pod kościołem. Odpowiedz Link Zgłoś
zkris11 Re: jbed 02.10.08, 15:27 Wielka szkoda że Ty jbed swoja wiedze czerpiesz z "wiarygodnych" kometarzy starych komunistycznych towarzyszy. Wiwat Pinochet!! Odpowiedz Link Zgłoś
jbed Re: jbed 02.10.08, 16:10 W przeciwieństwie do Ciebie przeżyłem stan wojenny na własnej skórze więc nie dam sobie wciskać kitu. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: jbed 03.10.08, 02:14 jbed napisał: > Widzę, że jesteś młodym, nawiedzonym zapaleńcem. Masz prawo do > swoich pogladów, ale szkoda, że swoja wiedzę czerpiesz tylko z > broszurek rozdawanych pod kościołem. Urodzilem sie przed wojna i przezylem okupacje. Zapominasz, ze w czasie stanu wojennego i przed nim sowieci byli gleboko zaangazowani w Afganistanie i nie stac bylo ich na inne powazniejsze eskapady. Dobrze zastanow sie zanim cos napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
tkamins Re: Stan wojenny był przykrą koniecznością 02.10.08, 15:15 W 81 mógłbyś robić za rzecznika rządu albo i wronu. Czytając twoje wywody trudno nie przyznać, że tow. generał wyciągnął kraj z zapaści gospodarczej. Wprawdzie jak mówią tu liczni naoczni świadkowie, 2 metry za granicą za każdym krzakiem czaił się zamaskowany bratni żołnierz, ale nic to w porównaniu z kryzysem w kraju. A więc co było po opanowaniu tego chaosu przez tow. generała? Masowa emigracja, kartki, puste półki, w kolejnych latach dalsze strajki. I przetrącony kręgosłup opozycji. Także ja poprawy sytuacji nie widzę. Skoro już gdybamy o hipotetycznej interwencji sowietów, to może pogdybajmy co by było gdyby tow. generał nie wziął na swe barki odpowiedzialności za przywrócenie porządku. Może po prostu w pół roku cały ten ustrój padłby w gruzy. Mur berliński padłby już w 82, pierestrojka w ZSRR też rozpoczęłaby się wcześniej. Niemożliwe? A komu się śniło w 81 że ZSRR kiedykolwiek się rozpadnie? Dla mnie ten scenariusz jest równie prawdopodobny jak jakaś interwencja. Tow. generał skutecznie mu zapobiegł. By żyło mu się lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
jbed Re: Stan wojenny był przykrą koniecznością 02.10.08, 16:30 tkamins napisał: > W 81 mógłbyś robić za rzecznika rządu albo i wronu. Czytając twoje > wywody trudno nie przyznać, że tow. generał wyciągnął kraj z zapaści > gospodarczej. Wprawdzie jak mówią tu liczni naoczni świadkowie, 2 > metry za granicą za każdym krzakiem czaił się zamaskowany bratni > żołnierz, ale nic to w porównaniu z kryzysem w kraju. A więc co było > po opanowaniu tego chaosu przez tow. generała? Masowa emigracja, > kartki, puste półki, w kolejnych latach dalsze strajki. I przetrącony > kręgosłup opozycji. Także ja poprawy sytuacji nie widzę. Skoro już > gdybamy o hipotetycznej interwencji sowietów, to może pogdybajmy co > by było gdyby tow. generał nie wziął na swe barki odpowiedzialności > za przywrócenie porządku. Może po prostu w pół roku cały ten ustrój > padłby w gruzy. Mur berliński padłby już w 82, pierestrojka w ZSRR > też rozpoczęłaby się wcześniej. Niemożliwe? A komu się śniło w 81 że > ZSRR kiedykolwiek się rozpadnie? Dla mnie ten scenariusz jest równie > prawdopodobny jak jakaś interwencja. Tow. generał skutecznie mu > zapobiegł. By żyło mu się lepiej. Masz trochę racji: w sklepach były pustki, ale one zaczęły się znacznie wcześniej niż nastąpił stan wojenny, powiem więcej - były jedną z przyczyn całego buntu społecznego. Z tym, że wielomiesięczne strajki zakończone stanem wojennym tylko to pogłębiły. Obcych wojsk przy granicy nie widziałem, ale wydaje mi się, że to realne i przemawia właśnie za stanem wojennym, który tej interwencji zapobiegł. Masowe emigracje nastąpiły po stanie wojennym, ale nie ze względu na prześladowania, lecz ze względu na sytuację ekonomiczną. Czy system by padł wcześniej? Oczywiście, ale w atmosferze totalnego chaosu nie wiadomo kto by się dorwał do władzy i co by z tego wyniknęło. Zapewne trenowalibyśmy scenariusz rumuński z rozlewem krwi. Jak generałowi żyje się lepiej - widać, jest opluwany, ciągany po sądach i poniewierany na starość. Myślisz, że po to właśnie oddał władzę? A na koniec - ja też nie byłem zwolennikiem panującego wcześniej ustroju, ale żyć w totalnym bałaganie też nie chciałem. I nie chciałem wiać za granicę jak dzielni emigranci. Odpowiedz Link Zgłoś
sls Re: Stan wojenny był przykrą koniecznością 02.10.08, 19:21 tkamins napisał: > za przywrócenie porządku. Może po prostu w pół roku cały ten ustrój > padłby w gruzy. Mur berliński padłby już w 82, pierestrojka w ZSRR > też rozpoczęłaby się wcześniej. Niemożliwe? A komu się śniło w 81 że tak, masz racje.... tylko zapominasz. ze byloby to mozliwe tylko i wuylacznie pod jednym warunkiem ... interwencji zastepow niebieskich Odpowiedz Link Zgłoś
john_lennon Re: Stan wojenny był przykrą koniecznością 02.10.08, 18:34 Brawo, bardzo rozsądny i rzeczowy post. Żądania solidaruców były paranoiczne (szczyt głupoty to codziennie msza w zakładzie pracy), ciekawe, dlaczego dziś tak solidarność nie walczy o prawa pracowników. Nikt jednak nie pisze o ludziach pomordowanych przez solidarność, o zakatowanych zomowcach z kopalni Wójek, o pewnym milicjancie zastrzelonym przez dwóch młodych idiotów w tramwaju. Zagrożenie wojną domową ze strony solidarności było realne. Następna rzecz to stosunek antykomunistów do zbrodniarzy z Ameryki łacińskiej, oni ich wychwalają w niebiosa i cieszą się z mordów na nieporównywalnie większą skalę. Antykomunizm to ciężka choroba umysłowa. Odpowiedz Link Zgłoś
nick1111 Proces ws. stanu wojennego. Zeznaje Jaruzelski 02.10.08, 14:39 Jaruzelski jest jednym z nielicznych przywódców w historii tego kraju, który wykazał się strategicznym myśleniem i potrafił przewidzieć skutki swoich działań. Jeśli ktoś twierdzi, że "Ruscy i tak by nie weszli", to jest albo ignorantem, albo idiotą. Można się co najwyżej zastanawiać, czy Jaruzelski chciał oszczędzić rzezi Polsce, czy raczej kosztów Sowietom, bo najazd co nieco by ich kosztował. Tak czy inaczej, Polska wyszła na tym dobrze. Przed sądem to należałoby postawić - pośmiertnie, ku przestrodze przyszłym pokoleniom - przywódców AK, którzy podjęli decyzję o wybuchu Powstania Warszawskiego. Żeby nie wiedzieć, czym to się skończy, trzeba było być albo bardzo kiepskim dowódcą, albo oszołomem, choć w tym przypadku stawiam na połączenie obu tych cech. Ale cóż, w Kartoflandii jak zwykle za rozwagę ciąga się po sądach, a za oszołomstwo i głupotę stawia pomniki. Tylko dlaczego kto może, ucieka stąd do krajów, gdzie hierarchia wartości jest dokładnie odwrotna? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: nick1111 02.10.08, 14:49 A ty stary nie krec gitary, nie zawracaj kontrapary - i wylacz mikrofon! Odpowiedz Link Zgłoś
adamrp61 ołowek do ręki i liczyć 02.10.08, 14:48 Rosjanie w legnicy i Bolesławcu Odcięcie dostaw ropy i gazu Rosjanie w czechach i NRD lawina strajków wojsko częściowo spolegliwe wobec ZSRR odcięćcie transportów koleją i drogami lądowymi wolne korytarze powietrzne do przerzucenia sił specjalnych z głebu ZSRR możliwość zablokowania portu w Szczecinie i częściowo w gdyni Czesi z odwetem za interwencje wojsk ukłdu warszawskiego w tym również polskich maksymalne rozpoznanie wszystkiego w polsce CHYBA TO WYSTARCZY Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_endecje Dajcie mu jeszcze druga wille 02.10.08, 14:51 oprocz tej ktora sobie przywlaszczyl wedlug komunistycznych przydzialow i oczywiscie "odpowiednich" znizek. "Za zaslugi dla socjalistycznej ojczyzny, gen. Wojciechowi Jaruzelskiemu 70% znizki na wille w Warszawie"....A narod do 15 letniej kolejki po mieszkania w blokach, tj. jezeli mialo sie "chody". Dzisiaj Panstwo jest bogatsze, wiec proponuje uswietnic postac tego "patrioty" darowujac mu nastepny "pustostan"...Najlepiej w Wilanowie obok swoich kolegow. No i tym razem dac co najmniej 99% znizki. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
john_lennon Re: Dajcie mu jeszcze druga wille 02.10.08, 18:41 tak,tak tak, ....a dziś mieszkanie moze sobie kupić każdy ...hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_endecje Re: Dajcie mu jeszcze druga wille 02.10.08, 23:44 john_lennon napisał: > tak,tak tak, ....a dziś mieszkanie moze sobie kupić każdy ...hahaha > Dobra, rozumiem Twoj sarkazm..ale czy Ty widzisz zeby Tusek, badz nawet Kaczynski ktorego tak nienawidzisz, kupowali sobie wille przy 70% znizce za "zaslugi dla III badz (jak wolisz )IV RP...Ano nie. Nawet Kwasniewski zaplacil normalnie. Twoj Jaruzelski to skorumpowany czlowiek, a nie zaden "patriota". Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski6 [...] 02.10.08, 15:05 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ache1432 Jaruzelski rozniósł w pył propagandę 02.10.08, 15:10 IPN i PO-PiSu odnośnie stanu wojennego. A prokurator IPN, który w akcie oskarżenia uśmiercił 2 żyjących obecnie generałów LWP (nawiasem mówiąc - członków WRON) oraz popełnił dziesiątki podstawowych błędów faktograficznych - to kolejny przykład nieudolnego, śmiesznego w swojej ignorancji funkcjnariusza politycznego, realizującego propagandowe zlecenie. Oczywiście, wolne i demokratyczne media polskie "wstydzą się" cytować wypowiedzi gen.Jaruzelskiego, bo ileż to razy trąbiły w tą samą trąbę zaślepienia i nienawiści, co dzisiejsi oskarżyciele? Wybrali jednak zły moment - za dużo ludzi jeszcze żyje, którzy dobrze pamiętają i wiedzą, co się wówczas działo. Odpowiedz Link Zgłoś
michals-3 Kolejny raz to samo gadanie... 02.10.08, 15:14 Ile razy można powtarzać przed sądem te same kwestie bez podawania żadnego głębszego uzasadnienia? Same słowa to za mało, i to jeszcze z ust ludzi, którzy przez 40 lat kłamali jak z nut na każdym kroku. Więc pomówmy o faktach, a ja jak na razie widzę takie: były represje, były sterowane zabójstwa i była postępująca katastrofa gospodarcza i cywilizacyjna Polski. Proszę o dowody, że było to najlepsze wyjście z sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tkamins Re: Kolejny raz to samo gadanie... 02.10.08, 15:18 Dowody są ogólnodostepne w każdym kiosku. Nazywa się to gazeta wyborcza. Lektura tego dowodu nie pozostawia wątpliwości co do heroizmu tow. generała. Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Proces ws. stanu wojennego. Zeznaje Jaruzelski 02.10.08, 15:31 Ten akt oskarżenia wydaje mi się,że w sądzie nie przejdzie bo prokuratorzy nie będą w stanie udowodnić przed sądem swojej tezy o powołaniu i kierowaniu związkiem przestępczym.Sądzę,że niezbyt dokładnie przemyślano ten problem aby kopnąć Jaruzela,bo dużo skuteczniejszym by było zajęcie się wątkiem nagłaśnianym w mediach o podróżach jego do Moskwy i nakłanianie przywódców światowego gangu komunistycznego do interwencji w Polsce.O ile jest to prawdą i tak było,to powinien ponieść odpowiedzialność karną.Niektórzy mówią,że wprowadzenie stanu wojennego było nie zgodne z Konstytucją ale nawet za to nie powinien odpowiadać bo stałby się komunistycznym męczennikiem.Konia z rzędem temu kto wykaże w jakim okresie istnienia PRL-u Konstytucja była przestrzegana.Otóż nigdy bo to był martwy akt prawny,władze opierały się na tych zapisach ale tylko wtedy gdy było im to na rękę.Zapisy w tej ustawie to był zbiór pobożnych życzeń,którymi nikt nigdy się nie przejmował,byle urzędniczyna wydający jakieś swoje zarządzenia,które bardzo często były niezgodne z tym najwyższym aktem prawnym nigdy nie poniosła jakiejkolwiek odpowiedzialności za łamanie Konstytucji.Przykładem niech będzie mój były zakład pracy,na jednym z zebrań wyskoczyłem jak Filip z konopi mówiąc,że nasze działania które zamierzamy podjąć są niezgodne z Konstytucją i istotnie nie były,w odpowiedzi od swojego szefa usłyszałem;"coś się p....do jakiejś tam Konstytucji,będziemy robić tak jak uzgodnimy".Cały ten system był jednym wielkim kłamstwem,oszustwem i przestępstwem i jego należałoby w pierwszym rzędzie osądzić.Ja nie mogę tego zrozumieć bo z jednej strony oskarżony i skazany Jaruzelski,a z drugiej nieskazany bandyta i zdrajca Bierut,co ma być moim bohaterem? Odpowiedz Link Zgłoś
jowita81 Jaruzelski na procesie: Groziła nam katastrofa 02.10.08, 15:59 Zwykli ludzie,którzy w latach 80-81 byli świadkami poczynań bezwzględnej wówczas "S" mieli wszystkiego po prostu dosyć.To była eskalacja szaleństwa.I to pragnienie zemsty ze strony nawiedzonych (niektórych) liderów "S".Ja z ulgą przyjęłam wprowadzenie stanu wojennego,jako nadzieję na spokój w Kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ...Moje zdanie........ 02.10.08, 16:01 Przez wiele lat nie rozliczono PRLu.Najwieksza wina spada na Walese.Oraz poszczegolne rzady.Czy Sad skaze Jaruzelskiego?A jezeli nie skaze, okaze sie ze to Jaruzelski bedzie gora?.Jest to niebezpieczna sytuacja dla kazdej ze stron.Logika podpowiada ze wszystkie sily polityczne powinny podjac decyzje o amnestii. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: ...Moje zdanie........ 02.10.08, 16:14 presentation1 napisał: > Przez wiele lat nie rozliczono PRLu.Najwieksza wina spada na Walese.Oraz poszcz > egolne rzady.Czy Sad skaze Jaruzelskiego?A jezeli nie skaze, okaze sie ze to Ja > ruzelski bedzie gora?.Jest to niebezpieczna sytuacja dla kazdej ze stron.Logika > podpowiada ze wszystkie sily polityczne powinny podjac decyzje o amnestii. presentation1! Nie poznaję cię! Ty mówisz o amnestii? Może i masz rację, ale w tej chwili to niemozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ...Moje zdanie........ 02.10.08, 16:24 Mowie to dla dobra prawicy.Jako calosci.Jezeli oskarzenie upadnie, w bardzo szybkim czasie odbuduje sie lewica.Niewielu zdaje sobie sprawe ze ten proces moze byc przelomowy.Przypieczetuje sie ciaglosc PRLu i III RP. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ...Moje zdanie........ 02.10.08, 16:28 Winni beda z PRLu tylko jacys tam milicjanci.A system? Jak najbardziej praworzadny.I to jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: presentation1 02.10.08, 17:47 presentation1 napisał: > Mowie to dla dobra prawicy.Jako calosci.Jezeli oskarzenie upadnie, w bardzo szy > bkim czasie odbuduje sie lewica.Niewielu zdaje sobie sprawe ze ten proces moze > byc przelomowy.Przypieczetuje sie ciaglosc PRLu i III RP. Chyba nie zastanowiles sie nad tym co napisales. Czyjes dobro (w tym przypadku ) mnie nie obchodzi. Obchodzi mnie tylko i wylacznie prawda - czyli jak to bylo z ta interwencja sowiecka? Byla ona nieunikniona, czy nie? Wszystkie znaki wskazuja na to, ze o tej interwencji nie bylo mowy! Odpowiedz Link Zgłoś
wbka1 Inne spojrzenie 02.10.08, 16:30 Nie wazne, czy bylaby interwencja czy nie, tak trudno jednoznacznie wyrokowac, ale warto zastanowic sie czy istnialo choc minimalne prawdopodobienstwo takiej interwencji. Jesli tak , to osobiscie generala rozgrzeszam. Cieszmy sie,ze zyjemy w wolnym kraju i gen. Jaruzelski juz tez to zrozumial. Odpowiedz Link Zgłoś
zion33 Jaruzelski na procesie: Groziła nam katastrofa 02.10.08, 16:34 Jaruzelski to najporzadniejszy polityk 20 wieku. Mam nadzieje że historia go oceni tak jak powinien byc oceniony a nie tak jak zacietrzewieni prokuratorzy IPN. Odpowiedz Link Zgłoś
zg13 zdrajca, kat i po prostu zwykle bydle 02.10.08, 16:45 spawacz powinien byc sadzony przede wszystkim za wspolprace z sowieckim wywiadem w latach 40-tych, szkoda, ze juz nie ma kary smierci bo skonczylby z kula w lbie na co scierwo zasluzylo Odpowiedz Link Zgłoś
sls Re: zdrajca, kat i po prostu zwykle bydle 02.10.08, 19:33 zg13 napisał: > spawacz powinien byc sadzony przede wszystkim za wspolprace z sowieckim wywiade > m > w latach 40-tych, szkoda, ze juz nie ma kary smierci bo skonczylby z kula w lbi > e > na co scierwo zasluzylo a z kim mial wspolpracowac? Bez wzgledu na oceny LWP bylo sprzymierzone z ZSRR. Teraz zapewne polskie sluzby takze kolaboruja z wywiadem amerykanskim Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult Nie daj się Generale!!! 02.10.08, 16:48 Nie daj się Generale mentalnym kurduplom!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Jaruzelski na procesie: Groziła nam katastrofa 02.10.08, 16:49 jaruzelski to karciarz (wiem) postawił na jedną kartę i w sumie polska wygrała (mógł powiedzieć pas i traz pisalibyśmy cyrylicą) Odpowiedz Link Zgłoś