jodlo 07.11.08, 07:11 Wolimy Park Narodowy niż Andrzeja Bachledę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
p_grzes Stacja narciarska Tatry 07.11.08, 07:23 Naturalnie wytnijmy wszystko w pien, bo przede wszystkim kasa sie liczy. A za pare lat bedziemy sie zachowywac jak Anglicy czy Holendrzy teraz w Polce - jak widza kawalek laki, gdzie rosna zwyczajne chwasty, to pytaja czy to przypadkiem nie rezerwat, bo u nich po prostu juz tego nie ma. Pojedzcie sobie np. nad Biebrze, czy Narew i zobaczycie, ze bez problemu mozna tam spotkac obcokrajowca. Mam wrazenie ze, oni bardziej cenia nasza, w wielu miejscach nienaruszona, przyrode niz my. Polscy 'bysnesmeni' naturalnie nie rozumieja (a moze raczej nie 'rozumią') tego typu argumentow - wazna jest tylko kasiora! Uprzedze przyszle komentarze. Nie jestem zadnym piep..onym ekologiem, tylko w paru miejsca bylem i troche ludzi poznalem, wiec sa to moje przemyslenia a nie jakas ideologia greenpeace'u czy innych temu podobnych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anesta Bachleda to sobie spokojnie... 07.11.08, 10:48 ... zyje we Francji. Swietny układ - dewastacja przyrody, na który to proces nie będzie musiał patrzeć. Za to oczy cieszyć będzie czystością Alp. A takiego (tu gest Kozakiewicza)! Jeszcze jedno słowo kapitalisytycznych, nie liczących się z nikim i niczym, pomysłów a obrona Tatr będzie na miarę Rospudy. Panie Bachleda i reszta "geniuszy" - zaproponujcie ten pomysł w znacznie bogatszych krajobrazowo krajach: we Francji, w Szwajcarii, we Włoszech. Nawet w Niemczech. Przegonią was z tymi debilizmami precz. Widać, ze komuna nie zniszczyła gór, ale katolicja, kapitalistyczna POlska z jej dorobkiewiczami chce rozjechać każde źdbło trawy i kazdy kamieć w obrębie Tatr. Ciekawe, kiedy ktos wyskoczy z taka propozycją w Bieszczadach, które jeszcze się uchowaly przed zakusami potrzeby gromadzenia kasiory. "Biznesmeni" - jesli chcecie zarobić, to patrzcie w przyszłość i dbajcie o to, co mamy! To najlepsza inwestycja a nie wasze rozdęte od przeżarcia brzuchy i pośladki. Odpowiedz Link Zgłoś
sandwich1 Re: Stacja narciarska Tatry 07.11.08, 07:29 Ten pomysł to skrajny debilizm!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ornaczanska Stacja narciarska Tatry 07.11.08, 07:30 Trzeba zrobić wszystko, żeby zablokować te plany. Przecież nasze Tatry są malutkie.Jak można myśleć tylko o kasie? Przecież człowiek i przyroda to jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Stacja narciarska Tatry 07.11.08, 07:34 A za 50 lat będziemy mieć słodkie piarżyska do zjeżdżania na nartorolkach, kiedy śniegu w Tatrach zacznie brakować. Ale inwestorzy tego nie dożyją. Odpowiedz Link Zgłoś
malarysa To pradoksalne ale w ten sposób można uratowac 07.11.08, 07:36 Tatry. Człowiek jest z natury leniwy, jak będzie miał do wyboru krzesełko to nie będzie się pchał na piechotę i przestanie góry rozdeptywać. Dużo by Tatro dało np wybudowanie Tunelu pomiędzy Zakopanym a Popradem, przedłużenie elektyczki ze Szczyrbskiego Jeziora do Zakopanego. Cały ruch ludzi został by wtedy rozproszony na o wiele większej powierzchni niż tylk Krupówki. Odpowiedz Link Zgłoś
voy.tush Re: To pradoksalne ale w ten sposób można uratowa 07.11.08, 09:35 Nie zgodzę się z Tobą, przecież żeby to samo osiągnąć wystarczy poprawić komunikację między Zakopanem a Popradem/Łomnicą/Smokowcem. Obecnie na tej trasie jeżdzą tylko 2 bezpośrednie autobusy. Może tutaj jest klucz-wszyscy by na tym zyskali...A to tylko ok.godziny drogi po bardzo widokowej trasie Odpowiedz Link Zgłoś
malarysa Re: To pradoksalne ale w ten sposób można uratowa 07.11.08, 12:45 Jeden czy dwa autobusy więcej nie rozwiążą sprawy. Już cesarz Franciszek Józef II planował dalszą budową elektryczki. A co do samochodów to tylko zwiększenie hałasu i smrodu spalin, jak schowasz to pod ziemię to da to się jakoś opanować. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: To pradoksalne ale w ten sposób można uratowa 07.11.08, 09:52 malarysa napisał: > Dużo by Tatro dało np wybudowanie Tunelu pomiędzy > Zakopanym a Popradem, przedłużenie elektyczki ze Szczyrbskiego > Jeziora do Zakopanego. Cały ruch ludzi został by wtedy rozproszony > na o wiele większej powierzchni niż tylk Krupówki. Bzdurne poronione wypociny niemyślącego niby Homo Sapiens. Odpowiedz Link Zgłoś
malarysa Re: To pradoksalne ale w ten sposób można uratowa 07.11.08, 12:40 A jakie masz argumenty przeciw oprócz inwektyw. Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus ereta: respekt za kulturę dyskusji :-))) 07.11.08, 16:12 > Bzdurne poronione wypociny niemyślącego niby Homo Sapiens. Odpowiedz Link Zgłoś
hehenio Legendarna pazerność górali... 07.11.08, 07:50 Z pazernością podhalańskiego ludu zetknał się chyba każdy, kto miał nieszczęscie zbładzić do Zakopanego. Nie dość, że przez otwarte granice i tanie euro potencjalni goście (a właściwie ich pieniądze) uciekają im w Alpy, to jeszcze teraz Słowacy robią taki numer! Trzeba się bronić! A przyrodę kochają gołodupce. Niech se jadą gdzie indziej! Odpowiedz Link Zgłoś
pobialym Re: Legendarna pazerność górali... 07.11.08, 08:57 nic dodac nic ujac :( Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Legendarna pazerność górali... 07.11.08, 09:57 hehenio napisał: > > A przyrodę kochają gołodupce. Niech se jadą gdzie indziej! TO SP......AJ tam gdzie króluje: beton, stal, szkło. TAM JEST WŁAŚSCIWE TWOJE MIEJSCE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
adkalin Re: Legendarna pazerność górali... 07.11.08, 10:29 Sam jedź gdzie indziej gamoniu jeden!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
misza KONIEC Doliny Chochołowskiej 07.11.08, 11:06 Witam, właśnie przedwczoraj wróciłem z wyjazdu w Tatry - lekko, z dziećmi. Chciałem im zaszczepić swoją miłość do Tatr, do miejsc, które dla mnie bardzo wiele znaczą. Które szanuje ponad wszystko. Ponieważ dzieci małe, spacerowaliśmy dolinami. Kościeliska piękna. Następnego dnia Chochołowska. Idę i oczom nie wierzę. Dolina zryta, co kilkaset metrów słychać piły motorowe, co kilometr traktor z łańcuchami na kołach ryjąc, hałasując i smrodząc ściąga ścinane drzewa na drogę. Masakra!!!!!!!! Do tego co chwilę w jedną czy drugą stronę pędzi (ok. 80 km/h!!!!!) samochód na zakopiańskich blachach. A ja z przerażeniem łapię dzieci, by ich nie zabił jakiś idiota, pędzący przez las bez świateł (zawsze trochę oszczędzi żarówki, nie?) o zmroku, w "Parku Narodowym" środkiem Doliny. A skąd ta różnica? Dla niewtajemniczonych - otóż Dolina Chochołowska jest we władaniu górali, stowarzyszonych w "związku uprawnionych 8 wsi". Na stancji góral mi odpowiedział na moje zdumienie, że "są miejsca w Parku gdzie nic nie wolno, a są i takie, gdzie można GOSPODARZYĆ". No więc dewastacja Tatr to "gospodarzenie". A pazerność jest legendarna. Na każdym kroku to widać. Bardzo to przykre, ale to prawda. Więc czytam ten artykuł, to co piszecie, i zastanawiam się czy moje córki jak dorosną będą mogły pójść ze mną w Tatry, które kocham, czy tylko będę mógł im pokazać je na zdjęciach.... Pozdrawiam, Michał Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: KONIEC Doliny Chochołowskiej 07.11.08, 11:17 Ja już w kochane Tatry Polskie nie jeżdżę, bo nie chcę patrzeć na proces ich zabijania przez masową turystykę. Niestety poraża również fakt zabijania ich przez inwestycje Słowaków (myślałem, że byli mądrzejśi od Polaków), gdzie jeździłem bardzo często. Najgorsze jest to, że przyroda wszędzie w Polsce i na świecie ginie powoli, skokowo, nie od razu, a więc w sposób usypiający czujność wielu ludzi, którym zależy dobro przyrody. Wygląda to tak: Najpierw zbudujemy jedną stację narciarską, przecież to nic nie szkodzi, potem zwiększymy przepustowość wjazdu na Kasprowy, ale tylko w zimie. Wtedy obrońcy przyrody odetchną, uff.. udało się. A to bzdura. Za parę lat zapomni się o tym i przepustowść w lecie wzrośnie. A jak wzrośnie to trzeba pobudować dodatkowe bufety, oczywiście spełniające normy ekologiczne. Za kilka lat przekształci się je w restauracje. Za następne parę lat dopuduje się do tego hotele itd. itd. Proces ten nie tylko przebiega w Tatrach, ale wszędzie. Jest to pełzająca degenaracja przyrody. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
outsider404 Re: KONIEC Doliny Chochołowskiej 07.11.08, 20:27 Panie Michale! Wycinka drzew w TPN musi być zgodna z zasadami ochrony środowiska. Proponuję przed pisaniem na forum zajrzeć na stronę TPN i poczytać o lasach tatrzańskich. A drzewa wycina się piłami spalinowym i wywozi traktorami z łańcuchami na kołach i nikt nie będzie dla Pana wygody używał do tego pilników do paznokci ani filcowych kapci. PS. A w ogóle w zeszłym roku w Tatrach widziałem w Kuźnicy taki sprzęt do modernizacji kolejki linowej, że większe i potężniejsze to chyba tylko na Gwiezdnych Wojnach. To są góry, tu seicento nie pociągnie. Odpowiedz Link Zgłoś
elizabet-1100 Stacja narciarska Tatry 07.11.08, 07:51 Niech szanowny pan Bachleda stuknie się mocno w głowę i zostawi nasze Tatry w spokoju.Tatry i Zakopane są dumą dla POLAKÓW ,tacy jak pan Bachleda chcą przerobić w tani bazar ,po to tylko aby kasę łupić.Mam nadzieję że władze nie pozwolą na to . Odpowiedz Link Zgłoś
vitmik co wy nad tymi tatrami takie zachwyty robicie? 07.11.08, 08:51 jest napisane jak byk że narciarze będą jeździć w kotłach dolin ,nie będą zadeptywać szlaków bo ciężko w narciarskich butach chodzić po zawratach,perciach i innych kopach. latem wyciągi narciarskie nie będą woziły ludzi na szlaki i szczyty bo one będą jeździć tylko do tych kotłów,zrozumcie to w końcu dlaczego Polska ma być skansenem przyrodniczym,drogowym i rekreacyjnym Europy? Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: co wy nad tymi tatrami takie zachwyty robicie 07.11.08, 10:03 vitmik napisał: > jest napisane jak byk że narciarze będą jeździć w kotłach dolin ,nie będą > zadeptywać szlaków bo ciężko w narciarskich butach chodzić po zawratach,perciac > h > i innych kopach. > > latem wyciągi narciarskie nie będą woziły ludzi na szlaki i szczyty bo one będą > jeździć tylko do tych kotłów,zrozumcie to w końcu > > dlaczego Polska ma być skansenem przyrodniczym,drogowym i rekreacyjnym Europy? To Ty nie potrafisz zrozumieć że latem można wyjechać wysoko w góry do kotłów a z tamtąd już spokojnie zadeptywać resztę. TROCHĘ POMYŚLUNKU, a nie pouczaj innych co mają zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: co wy nad tymi tatrami takie zachwyty robicie 07.11.08, 10:57 >dlaczego Polska ma być skansenem przyrodniczym,drogowym i rekreacyjnym Europy?< Dlatego, że przyroda jest wartością bezcenną, ponadczasową i ponadmaterialną. Dzięki niej żyjesz i dzięki niej tacy jak Bachleda mogą robić swoje cyniczne i niszczycielskie interesy. Może jest za poźno abyś to zrozumiał i docenił, ale może zrozumieją i docenią to Twoje dzieci. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus co z tego, że tylko zimą? 07.11.08, 16:07 > latem wyciągi narciarskie nie będą woziły ludzi na szlaki i szczyty bo one będą > jeździć tylko do tych kotłów,zrozumcie to w końcu ale infrastruktura pozostanie. Nikt nie przyjedzie w góry poprzecinane plątaniną lin i słupów, ani turyści, ani wspinacze - a sezon narciarski trwa w Tatrach znacznie krócej niż turystyczno- wspinaczkowy. Zrozum, że te góry mają zaledwie 16 km szerokości i ze 30 km długości. Nie da się tego tak zorganizować jak w Alpach, które są ogromne i "starczy miejsca dla wszystkich" - i dla skoczni i dla wyciągów i dla nartostrad i dla wspinaczki i dla turystyki i dla kozic i dla świstaków i dla pięknych widoków, bo jak nie w tym paśmie to 50 km dalej to samo > dlaczego Polska ma być skansenem przyrodniczym bo to przynosi jej coraz większy dochód. Kasa misiu kasa. > drogowym i rekreacyjnym Europy? przecież dzika przyroda sprzyja turystyce. A drogi trzeba budować - w takich miejscach i w taki sposób, aby nie zabić tej kury znoszącej złote jajka. A więc jak jest opcja przez naturalne torfowiska i przez pole z kartoflami, wzdłuż istniejącej już linii wysokiego napięcia - wybieramy to drugie Odpowiedz Link Zgłoś
vitmik Re: co z tego, że tylko zimą? 08.11.08, 21:50 sranie w pi... dlaczego mam zostawiać kasę u Słowaków a nie u Polaków za to że chcę pojeździć na nartach? czy nasze góry są inne, bardziej "niepowtarzalne" niż góry w innych częściach świata? i tutaj niszczę argument przeciwników: skoro tatry są malutkie i nie można ich "zachodzić" logicznie pojmuję,że ich obrońcy przeszli je wzdłuż i wszerz to po co chcą je przechodzić kolejny raz? zadeptywanie granitu? bzdura kompletna,ci co chodzą po górach chodzą wtedy kiedy nie ma pseudoturystów w trampkach i obcasach garstka taterników nie może dyktować swojej fanaberii mnogiej liczbie narciarzy góry są i będą a że można mieć z nich zysk to nie jest grzech Odpowiedz Link Zgłoś
hyakinthos Re: co z tego, że tylko zimą? 22.12.08, 00:01 > dlaczego mam zostawiać kasę u Słowaków a nie u Polaków za to że chcę pojeździć na nartach? Z tego prostego powodu, ze wiekszosc Tatr znajduje sie po slowackiej stronie. Argumentow przyrodniczych nie bede przytaczal bo jak widac do Ciebie nie trafiaja. Odpowiedz Link Zgłoś
pio41 Stacja narciarska Tatry 07.11.08, 09:04 Kultura masowa przede wszystkim. Rozpirzyc wszystko wkolo, wybudowac szerokie nartostrady, wokol barki z kielbasa i glosna muzyka. Klasa urzedniczo-biznesowo-samochodowa o otylych sylwetkach przyjedzie tu uprawiac sport, najczesciej zreszta po pijaku, grunt, ze na najnowszym sprzecie. Co tam Tatry, przyroda, cisza, reflekcja. We wrzasku sie rodzisz, we wrzasku zejdziesz. Swoja droga Slowacy nie maja zadnych oporow, kiedy o kase idzie - ich rzad inwestorom potrafi darmowe ku... podsylac, byleby tylko u nich zostali. No i zostaja. Panie Bachleda, wstydz sie pan! Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Stacja narciarska Tatry 07.11.08, 09:10 Mam nadzieję, że ten pomysł nigdy nie zostanie zrealizowany. A dla tych wszystkich, którzy twierdzą, że nasza przyroda to skansen, poddam pod rozwagę następującą tezę: zagraniczni turyści przyjeżdżają do Polski w znacznej mierze po to, by właśnie trochę tego "skansenu" zaznać i doświadczyć. Oni mają u siebie zabytki, atrakcje turystyczne itd., więc pod tym względem i tak ich nigdy nie prześcigniemy (co tu dużo mówić - nigdy im nawet nie dorównamy). Z przyrodą jest inaczej. Nie lubię szafować wielkimi słowami, ale trzeba przyznać, że jest ona prawdziwym skarbem tego kraju. Jeśli nic nie zrobimy w kierunku jej zachowania, pozbawimy się - na własne życzenie - nawet tych rzesz turystów, którzy przyjeżdżają do nas dzisiaj. Ale - jak widać - nie każdy to rozumie. Może trzeba przestać myśleć jedynie o własnym portfelu, panie Bachleda? Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
wyb08 Stacja narciarska Tatry 07.11.08, 09:14 podam jeno jeden przyklad, widzialem na Kondratowej misiaczka "pasacego" sie na polanie w jagodziskach, wsrod przechodzacych ceprow, nie jeden raz. Zycze Panu Bachleda dobrego samopoczucia. Jako milosnik Tatr i zapalony turysta, narciarz, wyrazam stanowczy sprzeciw. Argument, ze slowacy tez robia nie jest zadnym argumentem. Slowacy maja 3/4 Tatr i maja gdzie to robic, u nas jest juz za ciasno. Odpowiedz Link Zgłoś
be Stacja narciarska Tatry 07.11.08, 09:14 wyobrażam sobie świat bez piłki nożnej i narciarstwa zjazdowego. jest naprawdę piękny... Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Stacja narciarska Tatry 07.11.08, 09:16 be napisał: > wyobrażam sobie świat bez piłki nożnej i narciarstwa zjazdowego. jest naprawdę > piękny... Potwierdzam... Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1-23 Stacja narciarska Tatry 07.11.08, 09:42 Niby prawda, ale: kiedyś, gdy chodziłam po górach stałam na Zawracie i obserwowałam chmurę smogu nad Zakopanem... Zakopane kopciło pełną parą - jak to wygląda teraz? Zresztą wspomnienia z Zakopanego mam takie, że później, kiedy byłam z małymi dziećmi chciałam wjechać kolejką na Kasprowy. W kolejce stali tubylcy, którzy odstępowali miejsca w kolejce do kasy za wysoką opłatą. Tak nas to wkurzyło, że poszliśmy pieszo! Poza tym, kiedy zostałam okradziona na Krupówkach - policjant stwierdził, że wie, kto kradnie, ale trzeba złapać złodzieja na gorącym uczynku ... cha, cha. Od tego czasu nie jeżdżę do Zakopanego, bo nie ma po co. Stoki w Alpach są atrakcyjne, a usługi przedstawiają "wartość za cenę". Nikt za byle co ręki po pieniądze nie wyciąga. Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert no i super! 07.11.08, 09:42 niech buduja - bede jezdzil na narty po poludniowej stronie Tatr a w Polsce chodzil na spacery. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Stacja narciarska Tatry 07.11.08, 09:46 Podobne szkodliwe plany forsował już kiedyś maniak narciarstwa Janusz Zielonacki. Jeśli Bachledzie biznesmenowi nie przeszkadza mała wielkość polskich Tatr to może potrafi Swoje plany zrealizować na niewielkich górkach dla dzieci. Powinien przypomnieć sobie, że narciarstwo mógł uprawiać nie na kamiennej górskiej pustynii, ale w nie zniszczonych przyrodniczo górach. Chciejstwo przenoszone z wielkich obszarowo Alp( francuskich) Źle świadczy o Panu A. Bachledzie. Wy tu sobie zostańcie na przyrodniczej pustynii, a JA (Bachleda) znów wyniosę się tam, gdzie mi będzie się lepiej żyć! Takimi zasadami się kieruje? Odpowiedz Link Zgłoś
d_n niekonsekwencja jakaś... 07.11.08, 10:16 "...ze względu na ochronę przyrody w słowackich Tatrach zamykamy zimą czasowo wysokogórskie szlaki, w tym te dochodzące do polskiej granicy. Na szlakach po słowackiej stronie pojawiły się już tablice informacyjne na ten temat. Kto złamie zakaz i zostanie złapany na przekraczaniu granicy w Tatrach, zapłaci mandat 2 tys. koron, czyli ok. 220 zł. Słowakom teraz szczególnie zależy, by pokazać światu troskę o przyrodę w Tatrach." wyborcza.pl/1,75478,5875555,Na_Slowacje_przez_Tatry__Zapomnij.html Odpowiedz Link Zgłoś
tupkal Stacja narciarska Tatry 07.11.08, 11:11 "Pierwsze inwestycje w parku narodowym już ruszyły" - Panie Redaktorze proszę sobie pojechać do Tatrzańskiej Łomnicy, to zrozumie Pan co za bzdury Pan wypisuje! tupkal Odpowiedz Link Zgłoś
tupkal Stacja narciarska Tatry 07.11.08, 11:13 A do Pana Bachledy! To mam trzy słowa, które kiedyś usłyszał Ojciec Dyrektor! Odpowiedz Link Zgłoś
raf-ber Czy to faktycznie sie oplaca? 07.11.08, 11:19 Tatry i zakopane przyciaga turystow niemal okragly rok. Tym czasem nowa stacja narciarska to nie tylko wyciag krzeslo czy gondolka ale trasy!!! Jak wygladaja alpy latem pewnie malo kto wie. Ale nie trudno się domysleć jak powstaja równe jak stół trasy narciarskie - spychacz wjeżdza na sam szczyt. Jesli spychacz wyrówna zbocza w dolinie kondratowej to okoliczne szczyty zaczna wygladac jak gubalowka. Czy taki widok moze kogos przyciagnac? Wracajac do zimowych rozrywek.. kto jezdzil w alpach ten z politowaniem patrzy na nasze trasy, do tego wieczny brak sniegu nie mowiac o dojeździe do samego "kurortu". Sama stacja narciarska sniegu i mrozu nie zapewni, pomijam inwestycje w infrastrukture drogowa. Ci co beda chcieli na serio pojezdzic i tak wybiora alpy za to ci co lubia turystyke piesza latem, pojada w pieniny czy bieszczady. Zakopianczykom pieniedzy nie przybedzie a smiem twierdzic ze nawet ubedzie, w zimie trzeba bedzie zarobic na caly roka a wiadomo jakie te zimy sa.. kaprysne. Oczywiscie obrotny biznesmen - wlasciciel stacji narciarskiej zdarzy sie nachapac, ale czy gazdzina na swojej kwaterze, woznica dorozki i babcia z oscypkami to juz watpie. Ja osobiscie przyjezdzam do zakopca w celach rekreacyjno-towarzyskich, zima nart nie biorę, latem jak sie uda wygospodarowac dzien na samotny spacer to ide w wysokie gory - na pewno nie bede przyjezdzal na narty ani na jezdzenie kolejka latem - pewnie wogole przestane przyjezdzac. Nie jezdze od lat nad polskie morze pewnie przestane jezdzic do Zakopanego. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekijola Stacja oszołomów Tatry 07.11.08, 12:52 Tak sobie czytam i myślę co za debili w Polsce naprodukowali za komuny. Tatry dla świstaków? Czemu nie w Dol. Kołowej, Czarnej Jaworowej, Szerokiej, Świstowej, na Kopach Liptowskich itp. Takich zamkniętych miejsc w Tatrach gdzie nie wolno nawet wejść jest pełno. A jak się chce zbudować coś dla rekreacji dla ludzi to wielki krzyk. A przecież chodzi o dwa miejsca i tak już zagospodarowane narciarsko od 80 lat: Kasprowy i Łomnicę. Lepiej pozjajcie topografię Tatr a potem wypowiadajcie się na forum nieuki. Odpowiedz Link Zgłoś
murazzano Stacja narciarska Tatry 07.11.08, 12:59 Jest zwiazek miedzy tym, co Slowacy robia w Tatrach i tym , czego Polacy nie robia. Kanadyjskie biuro projektow, w ktorym pracuje nad "rozwojem" slowackich gor i dolin, bierze przede wszystkim pod uwage mozliwosc sciagniecia tam Polakow i zwrocenia ich z tras wloskich, austriackich i francuskich do Slowacji. Tak wiec oni to robia dla nas, bliskich sasiadow, stosunkowo zamoznych konsumentow. Sugeruje polskim deweloperom pelniejsza rynkowa analize Tatr po obu stronach zeby wzglednic i moze odpuscic agresywny rozwoj na "korzysc" Slowakow. Polscy narciarze pozostana i tak w Tatrach, ochronimy troche nasze, a na konkurencja za Slowakami nie namawiam, bo malo, ze zabudujemy nasze stoki, ale jest ryzyko, ze beda one staly puste. Czy to nam niczego nie przypomina? Odpowiedz Link Zgłoś
fc_pl he 07.11.08, 13:08 rodacy z nizin! nie budujcie tam u siebie przypadkiem hoteli, drog, domow i innych niszczacych przyrode obiektow. skoro waszym zdaniem gorale musza dbac o przyrode i ja pielegnowac, czy im sie to podoba czy nie, to to samo sie was dotyczy, nie? biedronka i chwast to tez przyroda, nie wolno wam jej niszczyc, bo nikt do skansenu zwanego Polska nie przyjedzie. popeirdolony, chory kraj. pozdro z zagranicy Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus ile trwa u nas i Słowaków sezon narciarski... 07.11.08, 15:58 ...a ile trwa sezon turystyki pieszej i wspinaczki? Do tego jak będzie się zmieniała długość sezonu narciarskiego przy obecnych trendach klimatycznych? Policzcie zyski i koszty, drodzy górale (z obu stron granicy) i zastanówcie się, czy dążenie do "ostatecznego rozwiązania" problemu tatrzańskiej przyrody. Kogo jest więcej w waszych "zimmer frei" - turystów, którzy chcą oglądać piękne góry, bez plątaniny lin i słupów wyciągów, bez skoczni i nartostrad, za to z kozicami, świstakami itp. Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 gdy biznesmeni wraz z urzędnikami zaczynają 07.11.08, 17:44 mówić o inwestycjach należy mieć się na baczności.zresztą gdzie by chcieli inwestować? na tych kilku pagórach? to też jest znamienne Odpowiedz Link Zgłoś
rwakulszowa Popieram Bachledę 08.11.08, 01:57 Popieram wojtka i jolę. Chciałbym też zwrócić uwagę wszystkim milośnikom kleszczy, muchy tse tse, wszy łonowych i wogóle wszystkich istot, że nie ma w Polsce wybitniejszego eksperta od ochrony przyrody i zarazem tras narciarskich jak Andrzej Bachleda. Jest to nie tylko wybitny narciarz, ale także człowiek który zna wszystkie miejscowości i trasy narciarskie świata, z zawodu architekt, a zatem osoba kompetentna. Swoje propozycje od wielu lat ma przemyślane, rozrysowane i opracowane, a banda sprzedajnych ekologów nie ma jednej tysięcznej tej wiedzy i wrażliwości na piekno i ochrone przyrody, czego dowodem może być chocby znakomita ksiązka jego autorstwa "Taki szary śnieg". Sam regularnie jeżdzę w Alpy na narty, ale chciałbym dzięki Ałusiowi bez kompromitacji zaprosić do Zakopanego moich znajomych Austriaków. Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus a kim jest ten Bachleda, że zna się... 08.11.08, 17:59 ...na ochronie przyrody lepiej od wybitnego botanika, prof. Mirka? Bachleda nie ma nawet wykształcenia przyrodniczego... > wszystkich istot, że nie ma w Polsce wybitniejszego eksperta od > ochrony przyrody i zarazem tras narciarskich jak Andrzej Bachleda. > Jest to nie tylko wybitny narciarz, ale także człowiek który zna > wszystkie miejscowości i trasy narciarskie świata, z zawodu > architekt Odpowiedz Link Zgłoś
rwakulszowa Re: a kim jest ten Bachleda, że zna się... 10.11.08, 01:06 Coś ci się pomyliło, Tatry to nie jest ogród botaniczny, a profesor Mirek nie zna się na narciarstwie, tylko na botanice, a zatem niech sobie zbuduje alpinarium. Odpowiedz Link Zgłoś