malpa-z-paryza 21.11.08, 09:34 a ja jak przechodze kolo przystojnego, mlodego czarnego patrze na niego i mysle Obama! .... szkoda , ze nie ma takiego Obamy w Polsce, we Francji.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
japolak Re: Skubany człowiek 22.11.08, 12:50 Może to dla niektórych rodaków szokujące, ale ludzie innych ras to TEŻ LUDZIE. Podobnie jak biali - czasem piękni (z zachwytem w jednej z gazet oglądałem naszej /z TVN/ Omeny Mensah zdjęcie, gdzie pokazuje przepiękne plecy, odsłonięte od pięt, po uszy - ale słuchając ją w tv uważam iż jest też bardzo inteligentna i sympatyczna). Czasem w każdej rasie są "piękni inaczej". Dobrzy i źli. Mądrzy i głupi. W jednym z testów Eskimosi przegrali z amerykańską młodzieżą, mając mniejszą od niej wiedzę. Ktoś jednak zwrócił uwage, iż wprawdzie nie znają się na surfingu, ale mają ponad 80 terminów na określenie różnych odcieni białego koloru swoich śniegów, nie znanych Kalifornijczykom. Badania dość dawne, a dziś zaczyna się zrównywać wskaźnik surfowania - w internecie... W czasie stanu wojennego mojego przyjaciela-Araba piszacego w Polsce doktorat odwiedził wujek. Naładowany informacjami, iż rozjechane czołgami trupy leżą na ulicach i już tylko ostatni partyzanci z Solidarności bronią się w getcie... David potem z radością mi opowiedział "Tak go prowadziłem przez NASZĄ Warszawę, iż nawet jednego patrolu nie widział!". Ale bądźmy szczerzy - czasem białym śmierdzą czarni czy Arabowie. I ja to akceptuję. Po prostu bardziej czułe powonnienie zauważa różnice. Mam jednak smutną wiadomość. Niektóre osoby innych ras mające czułe powonnienie uważają, iż smrodliwy jest dla nich obcy zapach białych... Ja nie mam tak dobrego węchu, ale niedawno w autobusie nerwowo obejrzałem się. Przyzwoicie ubrana biała kobieta (w Warszawie, więc niemal na pewno moja rodaczka). Twarz lśniąca od grubej warstwy "tapety" - musiała wetrzeć i nalać na siebie z pół kilo kosmetyków. Ale sądząc po zapachu - od roku grama mydła nie użyła. Choć taki efekt dają też niektóre choroby... Oby faktycznie normalniały i USA, i Polska. By amerykański prezydent nie mówił polskiemu "a u was Murzynów biją..." Kiedyś dwie gwiazdy muzyki razem zaśpiewały piosenkę "Heban i kość słoniowa" - jak ich skóra... Pewien Czech o węgierskim chyba imieniu a nazwisku niemiecko- żydowskim (Milos Forman) kiedyś wyemigrował do USA by także dla mnie nakręcić filmową wersję musicalu HAIR, który mógłbym codziennie oglądać, słuchać. Jak nie pamiętacie, to znajdzie sobie. Jedna z lepszych piosenek, to gdy białe dziewczyny śpiewają, jak fajni są czarni chłopcy. A czarne dziewczyny - jak słodcy są biali... Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Zmiana naprawdę nadeszła! 23.11.08, 01:22 Linkuję (czy aby nie grozi to mojemu katolickiemu krajowi apopleksją?;) nl.youtube.com/watch?v=z6JCCayPG7k A co do Obamy, to ten tekst pokazuje, jak bardzo myli się prawicowe myslenie życzeniowe, że z wyborem Obamy "nic się nie zmieni". Zmiany już nastąpiły i następują nieustannie. I to równocześnie na wielu odległych od siebie polach. Często tam, gdzie nawet ich zwolennicy się nie spodziewają! Pozdrawiam wszystkich, którzy się z nich cieszą:) Przeżyjmy to jeszcze raz:) www.youtube.com/watch?v=7PDehlPWsdQ wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/10,87939,5884606,Wielka_radosc_demokratow.html Może to i brzmi patetycznie, ale odtąd nic już nie będzie takie jak przedtem. Odpowiedz Link Zgłoś