bergman1 03.12.08, 18:39 boję sie nawet umrzeć w tym chorym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
turpin Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 03.12.08, 18:41 Ten syf ciągnie się nad całą Polską, jak długa i szeroka. Chodzi przede wszystkim nie tylko o Zakłady Medycyny Sądowej, ale i zwykłe przyszpitalne trupiarnie (zakłady patologii/patomorfologii, czy jak im tam), gdzie w końcu ląduje i kruszeje niemały odsetek rodaków. Skandaliczne warunki panują równie w siermiężnych szpitalach powiatowych, jak i w szacownych ośrodkach akademickich. W pewnym dużym mieście, na dostojnym Uniwersytecie, po prawej stronie od wejścia do takiego zakładu jest jedna z najnowocześniejszych pracowni patologii molekularnej, po lewej zaś trupiarnia o standardach higienicznych takich, że Neandertal by się cofną i nie wrócił, a jak by się wróci, to by się zeżygał. Tu sekwenatory i peceery, tam smród i zielonkawe trupy na stosach, jak w Auszwicu. I piknie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamabasia Re: Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 03.12.08, 19:46 Turpin, gdzie tak jest? W jakim miescie? Odpowiedz Link Zgłoś
conan03 Re: Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 04.12.08, 00:29 nie wiem jak jest teraz ,ale było tak z 10 lat temu w otwocku,w zakładzie pogrzebowym.nieopodal szpitala . Odpowiedz Link Zgłoś
mirpatre Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 03.12.08, 19:09 Wiecie co? Studiuję na WUMie i to, co jest pokazane na pierwszym filmie to lekka przesada i manipulacja obrazem. Te zardzewiałe wózki stoją przy wejściu do biblioteki przy zakładzie pogrzebowym i nie sądzę, żeby ktokolwiek ich używał. Odpowiedz Link Zgłoś
pumpernik Re: Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 03.12.08, 19:24 To, po ch.. te wózki tam stoją. Odpowiedz Link Zgłoś
foxof Re: Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 03.12.08, 19:32 a te ktore stoja za ogrodzeniem przy wejsciu do chlodni to co jest????? Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 03.12.08, 19:43 mirpatre napisała: > Wiecie co? Studiuję na WUMie i to, co jest pokazane na pierwszym filmie to > lekka przesada i manipulacja obrazem. Te zardzewiałe wózki stoją przy wejściu > do biblioteki przy zakładzie pogrzebowym i nie sądzę, żeby ktokolwiek ich używa > ł. Tia,słodkie pierdzenie,że są nieużywane.Mój stary leżał tam kilkanaście lat temu,ten sam syf i rdza.Więc nie pitol mądralo,że ten złom stoi tam nieużywany.I pomyśleć,że w centrum Warszawy mamy coś takiego a tam ludzi,którzy są raczej nieczułymi degeneratami. Właśnie przed chwilą jakiś cymbał w białym fartuchu wciskał ciemnotę,że na Oczki trupy nie leżą na stosie ani na ziemii.fałsz i obłuda. Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 03.12.08, 19:47 mirpatre napisała: > Wiecie co? Studiuję na WUMie i to, co jest pokazane na pierwszym filmie to > lekka przesada i manipulacja obrazem. Te zardzewiałe wózki stoją przy wejściu > do biblioteki przy zakładzie pogrzebowym i nie sądzę, żeby ktokolwiek ich używa > ł. I jeszcze jedno.Oby nikt z twoich bliskich nie wylądował na Oczki,bo wtedy baaardzo szybko uwierzysz i zdanie zmienisz. Odpowiedz Link Zgłoś
szlag Re: Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 03.12.08, 21:00 bo to skansen jest i eksponaty muzealne wystawia;) burdel tam macie i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Zalosny jest fakt, ze az "komisji" potrzeba! 03.12.08, 22:58 Do "mirpatre": sciemniasz, albo jestes niedoinformowana. Ludzie nie wiedza, ze Zaklad Med. Sadowej miesci sie w tym samym budyneczku, co Biblioteka. I wozki staly "od zawsze" kolo biblioteki i jak widac stoja nadal. Jako rezerwa. Strategiczna. Np. gdy komus uda sie w cos/kogos trafic w czasie np. podrozy kaukaskiej. Potwierdzam w calej rozciaglosci wypowiedz kolegi Wojcika z USA, studiowalem przed nim dekade i bylo tak samo. W Domu Medyka sprzedawano wtedy papu i pamietam jak facet od zszywania zwlok bez kolejki podszedl do lady, wyciagnal ze sloika z ogorami lapskami ktorymi przed chwila tyral przy zszywaniu zwlok kilka ogorow, coby mu "pani Basia" zwazyla, zaplacil i poszedl. My w kolejce wlasnie pol godziny wczesniej bylismy tam na zajeciach i widzielismy go w akcji, tyral w trupiarni bez rekawiczek (wtedy nie bylo!). W kolejce do ogorow od razu sie rozluznilo. Widzialem tam stosy zwlok na ziemi wsrod krwawych sladow i w sytuacjach nadzwyczajnych, gdy spadl samolot z Anna Jantar i cala reprezentacja bokserska USA, ale widzialem tez zwloki na ziemi lezace wzdluz korytarzy w czasie zwyklych dni, gdy potrzebowalem znalezc tam zabitego szwagra. Podobnie jak facet ktory rozpetal cala afere wszedlem tam dzieki "przepustce" czerwonego koloru (mlodziezy wyjasniam, ze 100 zlotowy banknot byl czerwony). A personel oczywiscie garowal non stop, co widzielismy i jako studenci i co stwierdzilem tez empirycznie (w piersi sie tluke) bedac tam z Pogotowiem i zabitym czlowiekiem zza granic Warszawy. Kilka godzin stracilismy, czekajac na decyzje wladzy- czy mieszkanca powiatu mozna zostawic w kostnicy w Warszawie, czy musimy karetka wypadkowa wracac pod Warszawe. Byla zima i lokalny personel udzielil na marznacym wsparcia w postaci "Zlotej Jesieni". Smrod i latem i lagodniejszy zima "unosil sie" na Oczki od lat. Dobrze, ze nareszcie ktos sie tym zainteresowal. Odpowiedz Link Zgłoś
pumpernik Nie ma przepisów 03.12.08, 19:30 Nie ma przepisów to prof. dr hab. nie wie co zrobić. Nie potrafisz, nie pchaj się na afisz. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Nie pomoga fale Wisly - oblodzone skrzydla zwisly! 03.12.08, 23:04 pumpernik napisał: > Nie ma przepisów to prof. dr hab. nie wie co zrobić. > Nie potrafisz, nie pchaj się na afisz. Pewien dr habilitowany prawa tez nie wie, jak i co zrobic. Czyzby bezlad szedl od samej gory az w glebokie strefy dolne (jak woda w Wisle?). Odpowiedz Link Zgłoś
tadjan Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 03.12.08, 19:30 Swinie i nic więcej, choć żona mi mówi żebym nie obrażał świn. I chyba ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
mamacat Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 03.12.08, 19:32 ja sie zastanawiam--jak te trupy tak leza na stosie, jeden na drugim, a sa tam przede wszystkim dlatego zeby osoba robiaca sekcje zgromadzila informacje lub dowody, to jaka to ma wiarygodnosc? czesto sekcje robi sie zeby zgromadzic dowody, przyczyne smierci, itp, czesto zeby wykorzystac w sadzie. jak to to sie wszystko miesza, to jak mozna cokolwiek udowodnic? przeciez trzeba cialo zapakowac, zeby zachowac dowody itp. a nie rzucac na ziemie. nie wspominajac o tym, ze nawet po smierci kazdy czlowiek ma prawo do humanitarnego traktowania. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny "Stosy zwłok" a bomby kulkowe- podobne myslenie! 03.12.08, 23:10 Postulaty o ktorych wspominasz dotycza cywilizowanych krajow. U niektorych "czlonkow EU" sa warunki na poziomie afrykanskim. Myslenie tez. Przykladem pozycja Polski w sprawie bomb kulkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Bezczeszczenie zwlok 03.12.08, 19:44 Ta sprawa powinna rowniez serio zainteresowac sie prokuratura. Bylo, nie bylo, o ile sie nie myle, bezczeszczenie zwlok jest przestepstwem w rozumieniu kodeksu karnego. Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Bezczeszczenie zwlok 03.12.08, 19:51 strzelec51 napisał: > Ta sprawa powinna rowniez serio zainteresowac sie prokuratura. Bylo, > nie bylo, o ile sie nie myle, bezczeszczenie zwlok jest > przestepstwem w rozumieniu kodeksu karnego. Twój pomysł nie przejdzie.Zaraz tłumaczono by,że jest biednie,że brak funduszy,że brak chętnych do tej roboty.A ogólnie przecież wiadomo,że to jedna z lepiej płatnych fuch i nie każdy się tam może załapać.A potem taki degenerat,w wiecznie pijanym widzie wykonuje swoją pracę w sposób,w jaki nam to media pokazują. Odpowiedz Link Zgłoś
wz43 Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 03.12.08, 20:33 Memento mori! I ty tam możesz trafić! Chcialoby sie powiedzieć wszystkim, którzy bronią obecnego stanu rzeczy i mamią, że wszystko w tej sprawie jest O.K. Stan zdecydowanej wiekszości z tych obiektów jest fatalny i może budzić jedynie krytykę! Jest to skutek braku jakiejkolwiek kontroli nad tym, co sie tam dzieje i rozumowania w kategoriach: to przecież tylko trup, a nie człowiek! To jest po prostu jeden wielki skandal, z którym trzeba wreszcie skończyć! Nie tak dawno kielecka prasa informowała o tym, że w prosektorium powiatowego szpitala grasują szczury i nadgryzają nieboszczyków. Leżącej tam zmarłej zjadły twarz!!! Podobno miała sie tym zająć lokalna prokuratura. Ciekawe, czy znaleziono winnego i ukarano? Z jakiś nieznanych mi powodów nikt ze strony napychajacych sobie kieszenie naszą forsą urzędasów nie chce się tym zająć! Chcąc coś zmienić nie możemy zostawić tej sprawy w spokoju! Myslę, że trzeba zacząć głośno o tym mówić i stanowczo domagać się uporządkowania tej sprawy przez rządzących! Można do tego również wykorzystać internet! Odpowiedz Link Zgłoś
kretu23 Gdyby morzyła Pana senność, proszę napić się kawy 03.12.08, 20:38 -Niech ryczy z bólu ranny łoś zwierz zdrów przebiega knieje (Razem)ktoś nie śpi aby spać mógł ktoś To są zwyczajne dzieje.... -Bredzi Pan!!!! -lubię Szekspira. -To bardzo dobrze. Lecz bardzo źle, że Pan śpi na służbie. Muszę Pana ukarać! -Głowa mnie boli. Szum taki...tu, tu i tu. Byli jacyś ludzie, dawali butelkę, przystawiali do nosa. -Dlaczego dopiero teraz Pan o tym mówi!? Gdzie ta butelka?! Alkohol!!!!!???????... (brzęk szkła) Jest Pan Usprawiedliwiony. TO na pewno sprawka doktora Plamy. Jak wyglądali Ci ludzie?? -Zwyczajnie. Jeden był w turbanie, drugi na czarno... Tylko ten trzeci wydawał mi się dziwny. Liliput przebrany za górala? Udawał dziecko. -Padł Pan ofiarą niecnego spisku! Gdyby morzyła Pana senność, proszę napić się kawy. A na przyszłość... radzę zachować czujność. Wagony znajdzie Pan... na bocznicy. -Ale kim Pan właściwie jest? -TO NIE JEST WAŻNE. Ważne jest przestrzeganie przepisów BHP. Zwłaszcza na kolei. CZEŚĆ! oto umowa. pozostaje podpisać... i płacić. "Komary rypią. Przejdźmy do środka." Moi znajomi mają Syrenkę. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkozlowski "stosy zwłok" - TO PRAWDA 03.12.08, 20:44 "Medycynę Sądową" studiowałem na 6 roku A.M. w Warszawie w roku 1986 i potwierdzam, że warunki panowały tam straszliwe. Po 4-5 zwłok ułożone w stosy na korytarzu prowadzącym do hali prosektoryjnej (nie żadnej tam sali) Smród nie do opisania. Żarciki sanitariuszy, zero szacunku do ciał zmarłych. Atmosfera jakiegoś upiornego kombinatu a nie zakładu medycyny sądowej. Były to najstraszniejsze i najbardziej odrażające zajęcia na całych studiach. Wtedy podjąłem decyzję, że nigdy nie pozwolę na sekcję bliskiej mi osoby albo na własną (co zastrzegę w testamencie) Lodówki problemu nie załatwią, choc oczywiście lepiej aby były niż aby ich nie było. Potrzebna jest zmiana ludzkich postaw do ciał zmarłych. To nie są tylko cuchnące kawały mięsa ! To nasi zmarli. lek.med.Maciej Kozłowski Odpowiedz Link Zgłoś
liliac Re: "stosy zwłok" - TO PRAWDA 09.12.08, 17:01 To skoro studiowałeś medycynę, powinienieś znać też prawo medyczne i wiedzieć, że nie masz żadnego prawa "pozwalać" na sekcję kogokolwiek z rodziny, że o takim drobiazgu nie wspomnę, że z bliżej niezrozumiałych dla mnie przyczyn zapominasz o sekcjach wykonywanych w zakładach patologii, które z sądówką niewiele wspólnego mają. Odpowiedz Link Zgłoś
uburama 40 late temu w modzie była taka piosenka: 03.12.08, 20:52 "... w prosektorium trup na trupie lekarz grzebie palcem w kości nic to nie obchodzi gości" Odpowiedz Link Zgłoś
szlag Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 03.12.08, 20:57 oj tam zmarli. na zajęciach z ratownictwa opowiada się dowcipy, jak to należy najpierw kopnąć leżącego, żeby sprawdzić czy w ogóle żyje. wykładowcy poziomu nie trzymają, to co się wyedukowanym tak lekarzom dziwić. a potem mamy łapówki, skandale z molestowaniem i handelek skórami. Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 i właśnie tyle może wam 03.12.08, 21:38 zaoferować system po śmierci. niezły macie ten kraj Odpowiedz Link Zgłoś
ahhna Re: i właśnie tyle może wam 03.12.08, 23:36 On i za życia niewiele oferuje. no chyba że media wezmą coś na celownik... Chore to wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
ostatnie.wolne Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 03.12.08, 21:54 Akademia Medyczna chwali się, że niedługo powstanie nowe prosektorium, tylko nie pisze, że na wzór starego, baseny z formaliną do przechowywania zwlok, na świecie się już tego nie robi i znów kupa kasy pójdzie... w formalinę. Odpowiedz Link Zgłoś
optyk26 Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 03.12.08, 22:02 położonych tam przez wykształconych ludzi, którzy kierują tą placówką. Nie można od nich wymagać jakiejkolwiek kultury poszanowania zmarłego. To są ludzie wyciągnięci z rynsztoka przez czerwoną hołotę wcześniej wyciągniętej z rynsztoka uczącej na Polskich Uczelniach. Co można wymagać od potomków parcha i fornali? Oni się nie wstydzą, bo u nich w domach jest to samo. Kulturę i wychowanie wynosi się z domu a nie z czworaków. Z parchem się nie dyskutuje parcha się likwiduje powiedział sadownik do sadownika. Broń dla każdego Polaka. Podatek dochodowy 3% dla każdego Polaka i wszystkie wydatki odliczone od podstawy opodatkowania a każdy żołnierz i policjant na służbie jeździ odpowiednim pojazdem, zlikwidowana szara strefa, zapłacony VAT. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny-malkontent Rektor do dymisji, kierownik zakładu do więzienia 03.12.08, 23:05 W normalnym kraju rektor normalnej uczelni podałby się do dymisji po takim skandalu, ale ludzie bez honoru trzymający się usilnie stołków w życiu nie wezmą na siebie odpowiedzialności, bo ważne, żeby się dowartościować i żeby woda sodowa jeszcze bardziej uderzyła do głowy. Co to, Pan Rektor wczoraj się urodził, żeby nie wiedzieć jaki burdel ma na swojej uczelni? Kierownika zakładu wsadziłbym do więzienia za profanację zwłok i jeszcze powiesił jego zdjęcie w holu uczelni, żeby Ci wszyscy studenci i absolwenic, którzy przez lata uważali, że traktowanie zwłok jak gówna i picie wód to sposób na życie. W TV występował jakiś zakłamany idiota w garniturze i kitlu. Wstydu kutas nie miał! Jak można tak się pokazywać, skoro obok wala się brud, ciągnie smród. Niech nie mówi mi o braku środków, bo do posprzątania tego i pomalowania oraz odkażenia wózków wystarczyłby pracownik na pół etatu za kilkaset złotych... zakłamane towarzystwo. Cały personel zakładu medycyny sądowej zwolniłbym z pracy z wilczym biletem, bo tylko degeneraci mogą godzić się na takie zaniedbania i na taki stan rzeczy. Zostawiłbym tylko te osoby, które pisały notatki służbowe w sprawie zaniedbań. Jednak jeśli kierownik zakładu nie trafi do więzienia, to będzie świadczyło o totalnej degrengoladzie władz uczelni oraz prokuratury. Ludzie, przecież w bylejakim zakładzie motoryzacyjnym przechowuje się w lepszych warunkach części i opony... to trzeba być skończonym psychopatą i debilem, żeby do chłodni nie wstawić dodatkowych szaf na zwłoki i tolerować taki syf... ... życzę, aby po śmierci zwłoki ich bliskich i ich samych potraktował ktoś z równym "szacunkiem" i dbałością. Rektor do dymisji, Komisja do mioteł i pędzli, Kierownik do więzienia a pracownicy zakładu z wilczym biletem do pracy weterynaryjnej przy inseminacji krów... Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny-malkontent piszcie do nich na mail, co o nich myślicie! 03.12.08, 23:20 Katedra i Zakład Medycyny Sądowej sekretariat@medycyna-sadowa.edu.pl (0-22) 628 89 75 Kierownik: dr hab. Paweł Krajewski Oczki 1 02-007 Warszawa jednostki.wum.edu.pl/Internet/Item.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny-malkontent Re: piszcie do nich na mail, co o nich myślicie! 03.12.08, 23:26 A Pan pożal się rektor tego burdelu jest jednocześnie wiceprezesem towarzystwa transplantacyjnego: nauka-polska.pl/dhtml/raporty/ludzieNauki?rtype=opis&objectId=45190&lang=pl Ciekawe o czym on tam dyskutuje? Może o tym jak przekonać ludzi do poddawania się transplantacją, skoro później dostaną zwłoki swoich bliskich z kostnicy w takim stanie na jaki są narażone w jego zakichanym prosektorium? Zakłamanie tych ludzi sięga zenitu! Założę się, że klimatyzajcę na sali senatu mają założoną, żeby się przypadkiem nie spocić jak będą bajki o komisjach i rozkładających się trupach opowiadać prasie. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny-malkontent jeszcze o Rektorze 03.12.08, 23:32 Ten sam rektor był jeszcze redaktorem monografii wydziału lekarskiego: www.wum.edu.pl/struktura/wladze_rektorskie/krawczyk_marek.html więc albo nie opracował porządnie tej monografii albo ukrywał stan faktyczny zaniedbań w tej książce. Może komisja powinna zacząć od lektury tej pozycji, by wyczytać jak tam było zawsze wspaniale? Odpowiedz Link Zgłoś
dosad Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 03.12.08, 23:05 Jestem wstrząśnięta tym, co przeczytałam. Wygląda na to, że sprawa jest zaniedbywana od dziesiątków lat i znów wszyscy będą wymagać od Rządu Platformy Obywatelskiej natychmiastowej naprawy tej skandalicznej sytuacji. A co zrobili poprzedni Ministrowie Zdrowia jak pp. Balicki, Religa, Rząd SLD.? Wszyscy powinni współodpowiadac i ponosic konsekwencje. Teraz juz rozumiem, czemu rodzinom tak trudno godzić sie na sekcje zwłok ich najblizszych. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_kaniecki + Nieboszczyk +- zamiast okreslenia " zwloki " 03.12.08, 23:24 napisano tutaj minn." ze sprawa zaniedbywana jest od lat .." -oczywiscie,ze tak - bo to temat niewygodny i jakby taki troche ( przepraszam za okreslenie ) "odpychajacy " i raczej sie go poprostu omija - w srodowisku Ministerstwa Zdrowia , Urzedow Wojewodzkich i wszelkich instytucji - zobowiaznych w tym kierunku. ....mowi sie na zamrlych " zwloki " .... a przeciez to sa ludzie - tylko juz niezyjacy. Sa to ludzie - ktorzy zmarli ktorzy musieli umrzec.... ale pozostaja z imieniem i nazwiskiem. Powinna zachowana zostac GODNOSC ( przepraszam,ze pisze duza litera ) ludzka gosnosc i czesc - nalezna czlowiekowi po smierci.... ... moze nawet wieksza - niz za zycia....moze nawet bardziej z litoscia,zrozumieniem i wspolczuciem oraz poszanowaniem i zrozumieniem.....bo poprzez smierc Tego nieboszczyka - byc moze sa ludzie, ktorzy Jego oplakuja. Byc moze cierpia i mocno boleja,ze smierc przyszla i przerwala tzw. " zycie codzienne " - jak ten " chleb powszedni "..... ktory juz bedzie brakowal na zawsze ... ja stracilem 19-to letniego syna ...i wiem jak bardzo jest to bolesne i bardzo bym bronil czci,godnosci i poszanowania Sp pamieci * Ciala Dawida * ..... bo przeciez to jest * Cialo * - tylko,ze juz martwe.... i mocno Apeluje tutaj i teraz - bo jest akurat na to czas obecnie ( i przy Dobrej pomocy Mediow ), aby zmienic Ustawy,aby zajac sie tym by nieboszczykow i ciala zmarlych ( powtarzam * ciala * ) traktowac z szacunkiem i godnoscia w PROSEKTORIACH Andrzej Kaniecki Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny + Nieboszczyk+ zamiast okreslenia "zwloki" 03.12.08, 23:36 Panie Andrzeju: prosze przyjac moje kondolencje z powodu odejscia panskiego Syna. Mam nadzieje, ze internauci- nie doceniana przez niektorych politykow sila- rozpetaja zawieruche, ktora cos zmieni! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_kaniecki Re: + Nieboszczyk+ zamiast okreslenia "zwloki" 04.12.08, 00:05 kroliklesny napisał: > Panie Andrzeju: prosze przyjac moje kondolencje z powodu odejscia > panskiego Syna. - Bog Zaplac, dziekuje serdecznie za zrozumienie > Mam nadzieje, ze internauci- nie doceniana przez > niektorych politykow sila- rozpetaja zawieruche, ktora cos zmieni! - i ja mam taka nadzieje.... a wiem - bo rowniez przezylem horror w prosektorium ....i gdyby nie obecny brat ze mna ( ktory mnie przytrzymal i oddzieli prosektora ) to nie wiem co by sie stalo.. ..... a lezaly obok bardzo dlugie nozyce - ktore juz mialem siegnac .. skonczylo sie na tym,ze rozdarlem prosektorowi tylko cala koszule na strzepy.... nozyc juz siegnac nie zdazylem .... a Bog jest swiadkiem,ze ten Prosektor popelnial przestepstwa .. bardzo licze na to ,ze Internauci ( apeluje do was moi Drodzy i Prosze Was ) pomoga i byc moze razem,wspolnie ile tylko bedzie w naszej mocy - wplyniemy na poprawe tego wszystkiego co sie dzieje w prosektoriach. Prosze i Apelujez wielka Prosba do Mediow....by byly dzielne i zrobily co tylko w Ich mocy,mozliwosciach bedzie - by wreszcie stworzyc tak w anszym kraju..... by przywrocona zostala nalezyta godnosc,szacunek i odpowiednie traktowanie osob zmarlych w Prosektoriach pozdrawiam serdecznie Andrzej kaniecki Odpowiedz Link Zgłoś
liliac Re: + Nieboszczyk+ zamiast okreslenia "zwloki" 09.12.08, 17:06 Skoro popełniał przestępstwa, dlaczego nie zgłosił pan doniesienia do prokuratury? I jakie właściwie przestępstwa to były? Bom nigdy w prosektorium jeszcze żadnego skandalicznego zachowania nie widziała. Żeby nie było- nie pracuję w rzeczonym zakładzie. Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: + Nieboszczyk+ zamiast okreslenia "zwloki" 04.12.08, 12:02 kroliklesny napisał: > Panie Andrzeju: prosze przyjac moje kondolencje z powodu odejscia > panskiego Syna. Mam nadzieje, ze internauci- nie doceniana przez > niektorych politykow sila- rozpetaja zawieruche, ktora cos zmieni! I ja się przyłączam śląc Panu słowa otuchy.Nie jest Pan sam a my pisząc tutaj stanowimy jakąś siłę.Czas wreszcie,aby ktoś się tymi psycholami zajął.Tak,psycholami,bo to nie są normalni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ahhna Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 03.12.08, 23:10 Chole.ra jasna, czy jedyną realną władzę w tym kraju mają media?! Bez mediów nic nie może funkcjonować tu normalnie, porządnie, po ludzku?!?! Czy to wymaga jakiejś szczególnej wyobraźni i wrażliwości? Nie wystarczy po prostu uświadomic sobie, że nie chciałoby się czegoś takiego dla własnego zmarłego dziecka czy rodzica?! Człowiek stara się żyć porząnie, płaci tu podatki, podporządkowuje się systemowi, bo ma nadzieję, że do czegoś to zmierza. A zmierza do zasyfionej, urągającej wszystkiemu trupiarni przy Oczki. Gdybym zobaczyla swojego zmarłego bliskiego w takich warunkach, to chyba udusiłabym tam kogoś gołymi rękami! Można tylko płakać z bezsilności... Odpowiedz Link Zgłoś
galadh Re: Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 03.12.08, 23:16 płakać najpierw, potem dusić skutecznie, aby zwłoki wylądowały w trupiarni na oczki. a co, jak wszyscy to wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
ahhna Re: Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 03.12.08, 23:17 I jeszcze jedno: niech szanowna rektorska komisja zbada najpierw stan swojego sumienia i zawartość głów i postąpi stosownie do wyników tych badań (dymisja). Bo o boordelu w zakładzie medycyny sądowej to na pewno od lat wie. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 03.12.08, 23:19 ahhna napisała: >Bo o boordelu w zakładzie medycyny sądowej to na pewno od lat wie. Oczywiscie, ze wie, bo przeciez tez studiowali! Odpowiedz Link Zgłoś
gabajs Re: Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 03.12.08, 23:41 żeby nie było!!!!! żeby nie było, że "biedna władza rektorska" nie miała sygnałow o tym co sie dzieje na Oczki. Dwa lata temu spotkało mnie to, co ojca zabitego w wypadku syna. Dwa lata temu napisałam oficjalne pismo do nędznego jak widać rektora tej uczelni. Opisałam tam całą sytuację (pismo i odpowiedż mam do wglądu) ...ico? i GÓWNO!!!! Gó... tych istot, które skamląc przepraszały mnie za "...zaistniałą sytuację...", bo powiedziałam, że powinnam powiadomić o tym media i...nadal skamląc obiecały zainteresowanie tą sprawą...Ech szkoda słów...a kierownik Krajewski powinien już dzisiaj w łeb sobie strzelić ale to burak i cham niestety i tego nie zrobi...no cóż jedyne co pozostaje to życzyć mu "wylądowania" na Oczki jako klienta tej ochydnej instytucji... i słusznie ktoś napisał...jeżeli nie szanujemy ciała po śmierci i widzą to przyszli lekarze to nie oczekujmy, że będą inaczej traktować nas jako pacjentów...nauczeni tego ze jesteśmy przedmiotami tak nas traktują...stajemy się dla nich "skórami" na sprzedaż... Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 04.12.08, 01:55 Do "gabajs": przykro mi z powodu straty bliskiej osoby. Ale prosze, nie generalizuj. Zdegenerowane jednostki sa wszedzie, na topach wladzy tez i nie wiadomo za co tam biora pieniadze. A polscy lekarze sa cudowni, ze w swojej wiekszosci tyraja za marne pieniadze. Mowi sie i pisze o jednostkach, ale wiekszosc powinna naprawde rzucic wszystko w diably i wyjechac, a tego nie czynia. Kazdy chce byc nalezycie wynagradzany za swoja prace. Ja nie musze brac "wziatkow" bo pracuje za granica i mam na tyle dobra place, ze utrzymam cala liczna rodzine na wysokim poziomie. Zamiast Gruzja i pierdolkami, gdzie sie zreszta swoich zmarlych szanuje, to WADZA powinna sie zajac wlasnie sprawami takimi jak ta. I zamiast podbijac narodowy bebenek pustej dumy jakim to jestesmy mocarstwem, po cichutku zalatwic aktualny problem. Nie ma go nawet w takiej prowincji jak Grenlandia. Ale tam, mimo ze ust nie maja zapchanych slowami o milosci blizniego, szanuja swoich starcow i swoich zmarlych. Odpowiedz Link Zgłoś
igollo Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 03.12.08, 23:33 Ja jestem prostym lekarzem weterynarii. Też miałam zajęcia w prosektorium (mam na myśli patomorfologię, bo oczywiście były i na anatomii ). I nigdy nie widziałam obrazków jak te opisywane w artykule, co chyba u zwierząt łatwiej sobie wyobrazić. Były problemy z chłodnią, ale takie obrazki jak opisywane nigdy! Aż trudno mi w to uwierzyć, to chyba kwestia mentalności a nie technicznych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
ela912 Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 04.12.08, 00:46 Ludzie q...a mać, rektor nie wie, że trupy leżą pokotem? Kim on jest? To mały pikuś którego wypchnięto z piaskownicy? W tym kraju wielu ludzi robi sobie jaja z nas wszystkich uważając, że to dobra zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Rektorska komisja zbada sprawę "stosów zwłok" 04.12.08, 01:29 nie wie, bo siedzi na żwirki, to na oczki nie widzi. poza tym każdy zakład to autonomiczne królestwo i nawet jak ktoś coś widzi, to woli nie widzieć, żeby nie podpaść. ew. można zostać persona non grata meets wróg publiczny numer jeden i wyemigrować. a wystarczyłoby się przespacerować po tych bajzlach i zweryfikować procedury, bo wątpię, by regulaminy czy nadzór nie istniały w ogóle. poza wszystkim, jest coś koszmarnie nieludzkiego w tym, jak pracownicy takich placówek traktują zwłoki - strach, obrzydzenie, pogarda, my żywi vs. oni sztywni. to stawia pod znakiem zapytania przydatność takich ludzi w pracy w medycynie, choćby sądowej. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Loty bezlota a cywilizacja wschodu w prosektoriach 04.12.08, 02:09 "ela"- nie klnij bo to grzech. Oczywiscie, ze rektor wie. Przeciez studiowal. Ale jest czescia nadetego estblishmentu i udaje, ze problemu nie ma. Taki sam syf byl w latach 70-tych i jest nadal. Gdy ja podczas studiow wystapilem z krytyka "uznanych struktur" to mi dowalono dyscyplinarke. Gdy po kilku latach poprosilem (do czego mialem prawo) do jej wymazania, to wiadomosc o tejze dyscyplinarce wisiala miesiacami w rektoracie, wszyscy ludzie widzieli, tylko malo kto wiedzial o co chodzi. I do dzisiaj nie wiem, co z ta sprawa! Tak sie uwalalo wtedy ludzi, ale mentalnosc "celebrowania" urzedow i "nie targania swietosci" istnieje nadal. Pomysl, za pieniadze wydane za zas.ana defilade "wodza" moznaby odnowic/ wybudowac nowe prosektorium. A ile spraw moznaby zalatwic za szmal wydany na loty bezlota do Brukseli, gdzie nic nie zalatwil, do Japonii, gdzie tez nic nie zdzialal. Reformy nalezy zaczynac od gory. Nie bedzie demokracji w kraju, gdzie posel lamie swiadomie przepisy ruchu drogowego, podczepiajac sie do kolumny i jest z tego dumny. Trawestujac madre powiedzenie pewnego polityka skomentuje: "jaki narod taki posel". Jakie potrzeby narodu, takie prosektoria zapewnia swoim bliskim. Odpowiedz Link Zgłoś
kukuryku20 W latach 80-tych miałem praktyki w ZMS na Oczki 04.12.08, 05:51 Już wtedy było źle z warunkami panującymi w Zakładzie. Śmierdziało strasznie trupem, nawet zimą. Okno pomieszczenia, gdzie przeprowadzane były sekcje, wychodziły na sąsiednią parcelę, zdaje się jakiejś jednostki wojskowej. Współczuliśmy wartownikowi pilnującemu tego terenu - musiał pełnić służbę w koszmarnym smrodzie (latem to musiało być nie do wyobrażenia!). Zapewniam Was, trupi smród jest wyjątkowo przenikliwy i wchodzi do nosa, wszystko śmierdzi trupem tygodniami. Odpowiedz Link Zgłoś