areabis 150 bohaterów narodowych przed domem 13.12.08, 10:42 85-letniego starca . To jest miara dzisiejszych bohaterów . Rzygać się chce . Tak wyglądała bpohaterszczyzna Wolaków . Odpowiedz Link Zgłoś
martsy Re: 150 bohaterów narodowych przed domem 15.12.08, 11:30 areabis napisał: > 85-letniego starca . To jest miara dzisiejszych bohaterów . Rzygać > się chce . Tak wyglądała bpohaterszczyzna Wolaków ------------ zgadzam sie, ze tow. Jaruzelski powinien byl zawisnac na suchej galezi juz 20 lat temu, niestety nastapilo niedopatrzenie i pewne opoznienie, no trudno jezeli dalej sciga sie lajzy sluzace Hitlerowi, roznych wiekowych Klausow Barbie to i tow. Jaruzelskiego powinno sie scigac bo jako Polak zdradzil swoj kraj i sluzyl ruskim okupantom. mamy w Polsce piekna tradycje traktowania targowiczan i zgodnie z nia towarzysz Jaruzelski powinien wisiec Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia-monte-christo ------dzieci GW kochaja czerwonych zbrodniarzy---- 13.12.08, 10:43 w koncu ich duchowy papa juz kiedys powiedzial,ze Jaruzel i Kiszczak to ludzie honoru ... Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: ------dzieci GW kochaja czerwonych zbrodniarz 13.12.08, 10:45 ty masz cos chyba innego w czasce niz mozg? Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: a dzieci Rydzyka kogo kochają? 13.12.08, 10:50 Kaczynskich? Gosiewskiego? A moze Ziobre?! Odpowiedz Link Zgłoś
pakulec Re: a dzieci Rydzyka kogo kochają? 13.12.08, 10:58 hrabik nam zamilkł- pewno się zatanawia kogo kocha ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
swistak268 Nocna manifestacja przed domem gen. Wojciecha J.. 13.12.08, 10:45 gdyby nie jaruzelski bratnia pomoc do dzisiaj by nam pomagala .czeska armia juz by sie nam odplacila za 68r.a ruskie tez by sie nie pier-----li. Odpowiedz Link Zgłoś
martsy dlaczego Czesi nie lubili towarzysza generała? 16.12.08, 10:25 swistak268 napisał: > gdyby nie jaruzelski bratnia pomoc do dzisiaj by nam pomagala .czeska armia juz > by sie nam odplacila za 68r.a ruskie tez by sie nie pier-----li. masz na myśli to, że Czesi mieli pretensję o inwazję, którą ze strony PRL prowadził towarzysz Wallenrod Jaruzelski? Odpowiedz Link Zgłoś
urtasa ale lipa, lipa, lipa 13.12.08, 10:50 Mniejsze zło - czyli jedni Polacy nadal trzymają za gardło innych Polaków, a bardziej niepokornych zabijają. Aby nie doszło do większego zła, tak Polak Polaka za pysk. Większe zło, czyli Czerwona Armia wchodzi do Polski. I to jest pic, lipa: 1) Armia Czerwona była w Polsce, czerwonoarmiści mieli tu swoje garnizony, w Polsce zachodniej było ich pełno w każdym mieście: Legnica, Wrocław, Żagań, Rzepin. Czy Polacy ich zarzynali? Nie. Handlowali pokątnie i nie tylko. Gdzie mieli zatem wchodzić w 1981, skoro byli jak u siebie? 2) Oficerowie polscy - wybrańcy wyszkoleni w ZSRR, zbratani z kadrą radziecką, chlający z braćmi z sojuszniczej armii (widziałem to). Czy oni by walczyli ze swoimi kumplami, gdyby ci zamiast Jaruzelskiego rzucili się na "Solidarność"??? Nie! Czy jest choć jeden dokument świadczący o tym, że oficerowie polscy szykowali się do walki z Rosjanami, gdyby ci zechcieli tłumić "Solidarność"? 3. Czy szeregowi żołnierze polscy by się zbuntowali? Ci żołnierze, którzy nienawidzili "Solidarności", bo nic o nie nie wiedzieli, bo politrucy wbili im do głów, że "Solidarność" to wróg Polski? 4. Czy "Solidarność" by podjęła walkę z Rosjanami, gdyby oni, a nie Jaruzelski, tłumili ją? Bezbronni rzuciliby się na uzbrojonych? Doszłoby do jatki? Lipa. Jaruzelski nie dlatego rzucił się na rodaków, aby chronić ich przed rzezią ze strony Rosjan, ale by ratować socjalizm. To socjalizmu bronił jak niepodległości, zabijając bezbronnych i niewinnych Polaków, to on dokonał jatki. A to już nie jest lipa, ale fakt. Ma krew na swoich rękach, krew Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: ale lipa, lipa, lipa 13.12.08, 11:57 ============================> urtasa<: Tobie tez niezle pleban- politruk nafajdal do tego pustego lba. Cala twoja wypowiedz, to jedna, wielka lipa. Lepiej wracaj do ksiazek, i nie zapomnij odrobic pracy domowej, bo tatulo pasem skore zloja, a i kompa wlaczyc nie pozwoli. Odpowiedz Link Zgłoś
urtasa kłamiesz 13.12.08, 15:15 Masz nieścisłe wiadomości. Nie pleban mi nafajdał, ale gosposia wikarego. I nie do pustego łba, bo ani łba, ani głowy, ani tym bardziej mózgu nie posiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
j.wronski Re: ale lipa, lipa, lipa 13.12.08, 12:13 > 1)Gdzie mieli zatem wchodzić w 1981, skoro byli jak u siebie? Tyle że w Polsce stacjonowały przede wszystkim radzieckie jednostki zabezpieczenia i logistyczne dla głównych sił w NRD, a nie bojowe. Było ich zresztą tylko 200tys. w rozrzuconych garnizonach przy 400 tys. wtedy wojsku polskim. > 2) Oficerowie polscy - wybrańcy wyszkoleni w ZSRR, zbratani z kadrą radziecką, > chlający z braćmi z sojuszniczej armii (widziałem to). Czy oni by walczyli ze > swoimi kumplami, gdyby ci zamiast Jaruzelskiego rzucili się na > "Solidarność"??? Raport Kuklińskiego słane do CIA wyraźnie stwierdzają, że Jaruzelski na początku 1981r. zdecydowanie działania ograniczające wpływy i penetracje wojska polskiego przez Sowietów- wyrzucił np. pułkownika Rogalę za szpiclowanie na rzecz Moskwy. Nakazał też aby sowieckim wizytacjom w jednostkach towarzyszyli jego zaufani oficerowie. > 3. Czy szeregowi żołnierze polscy by się zbuntowali? Ci żołnierze, którzy > nienawidzili "Solidarności", bo nic o nie nie wiedzieli, bo politrucy wbili im > do głów, że "Solidarność" to wróg Polski? Szeregowi żołnierze to byli zwykli 19-latkowie, którzy mieli podobne odczucia jak cala reszta społeczeństwa. To właśnie wojsko miało gwarantować, że przelew krwi będzie ograniczony do minimum, ponieważ jego postawa mocno kontrastowała z jednostkami milicji i ZOMO. 4. Czy "Solidarność" by podjęła walkę z Rosjanami, gdyby oni, a nie > Jaruzelski, tłumili ją? To był jeden ze scenariuszy, przy czy najbardziej katastroficzny. Ewentualna inwazja Armii Czerwonej i jej sojuszników oraz wybuch wojny domowej (zgodnie nawet z analizami antykomunisty Kuklińskiego) spowodowałaby co najmniej 200tys. ofiar. Sowieci już od grudnia 1980r. naciskali na generała, aby wprowadził stan wojenny pod groźbą interwencji wojsk Układu Warszawskiego. Wg Jaruzelskiego Kulikow dał mu na ustabilizowanie sytuacji rok w formie ultimatum. Jaruzelski nakazał wtedy sztabowi przygotowanie planów operacji, ale jak w swoich raportach stwierdza Kukliński: "29 IV 1981r. Jaruzelski powiedział, że w najmroczniejszych zakątkach umysłu nie może znaleźć przyzwolenia na to, że może wprowadzić taką rzecz jak stan wojenny w Polsce." > To socjalizmu bronił jak niepodległości, zabijając bezbronnych i niewinnych Polaków, to on dokonał jatki. Ta twoja jatka to 17 ofiar, to oczywiście wielka tragedia, ale po pierwsze nieporównywalna ze skalą ofiar i zniszczeń jaka nam groziła, a po drugie większe śmiertelne żniwo zebrało np. tłumienie demonstracji przeciwko wojnie w Wietnamie przez demokratyczne władze USA o czym dzisiaj niewiele się mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
urtasa krótko 13.12.08, 15:13 Gdy obce państwo grozi Polsce ze względu na jakąś niepokorną grupę Polaków, polski generał, polski oficer, polski żołnierz przygotowuje się do odparcia agresji. A co zrobili polscy generałowie? Pomogli obcemu państwu i uderzyli na niepokorną grupę Polaków. Targowica! I możesz sobie pisać, co tylko zechcesz, faktu nie zmienisz. A fakt jest taki: polski żołnierz ruszył przeciw bezbronnym Polakom, aby wspomóc obce państwo. No, idź, idź, wesprzyj obcego, jeśli będzie chciał zabijać twoich rodaków. Idź, wolny Polaku... Odpowiedz Link Zgłoś
j.wronski Re: krótko 13.12.08, 16:40 Oceniając Jaruzelskiego kompletnie nie zauważasz geopolitycznych i wewnętrznych uwarunkowań z tamtego okresu. Polska nie była w pełni suwerennym państwem. Wg mnie generał starał się ocalić przynajmniej to co było ze wszystkimi wadami takiego rozwiązania. Jakakolwiek próba konfrontacji ze Związkiem Radzieckim Breżniewa była nierealistyczna i skończyłaby się klęską. Wiele można Jaruzelskiemu zarzucać, ale nie brak realizmu i znajomości działania Imperium sowieckiego. Wielu prawicowych komentatorów lekceważy zupełnie PRL jako byt państwowy, dopuszcza wszelkie przeszłe próby niszczenia i zwalczania go, zapominając, że poza partyjną nomenklaturą i ubekami w tym kraju mieszkało 38 milionów ludzi. To Polacy i ich dobro powinny być punktem wyjścia do oceny generała i stanu wojennego, a nie chęć doprowadzenia do upadku komunizmu za wszelką cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
urtasa i jakoś 13.12.08, 17:19 Jakimś cudem ponad 30 mln Polaków nie kolaborowało, brzydziło się ZSRR i nie bratało z komunistami z Moskwy, za żadną cenę nie chciało zapisać się do PZPR. Tylko mniejszość nie czuła obrzydzenia. Kto im kazał być w PZPR? Kto kazał dobrowolnie służyć w LWP? Te uwarunkowania, o których piszesz, oni także tworzyli z dobrej woli, kolaborując, podnosząc rękę na rodaków. Nie byłem w PZPR, nie zostałem oficerem LWP. Miałem taką wolę. Kto Jaruzelskiemu nakazał postąpić inaczej? A tłuc rodaków to nie miał wstydu... Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Do urtasy 14.12.08, 00:49 Niestety, Mój Drogi, niepotrzebnie dyskutujesz. Twoimi rozmówcami są istoty, uznające Targowicę za szczyt patriotyzmu. Natomiast na największe potępienie zasłużył książę Józef Poniatowski i inni dowódcy wojny 1792 roku - bo dla tych ludzi tylko ten, kto służy obcemu dworowi i pacyfikuje własny naród zasługuje na szacunek, kto zaś broni wolności kraju i swobody jednostki jest durniem, wstecznikiem, idiotą i najgorszym szkodnikiem. Słowo "imponderabilia" pozostaje dla nich pustym dźwiękiem ze "Słownika wyrazów obcych" śp. Wladysława Kopalińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
j.wronski Re: i jakoś 14.12.08, 14:51 >Jakimś cudem ponad 30 mln Polaków nie kolaborowało, brzydziło się ZSRR i nie > bratało z komunistami z Moskwy, za żadną cenę nie chciało zapisać się do PZPR. Zgadzam się, tyle że czy z tego wynika że ci sami Polacy chcieli jednocześnie złożyć swoje życie na ołtarzu wolności, szczególnie wobec sytuacji w której szansę na jej uzyskanie w ten sposób były nikłe jeśli nie żadne? Polska historia jasno pokazuje, że tylko pokojowa droga do uzyskania niepodległości była i mogła być skuteczna. Odpowiedz Link Zgłoś
gurru dajcie do dialbla spokoj staruszkowi 13.12.08, 10:59 on sluzyl Polsce jak umia, a Kuiklinski byl zdrajca. Odpowiedz Link Zgłoś
janostrzyca Stan wojenny a długi weekend 13.12.08, 11:02 W czasie całego stanu wojennego zginęło tylu ludzi co w Polsce ginie w pierwszy lepszy długi weekend. Porównanie nieco egzotyczne ale pokazuje dość znikomą skalę tzw "zbrodni" stanu wojennego. Odpowiedz Link Zgłoś
elinkan Re: Nocna manifestacja przed domem gen. Wojciecha 13.12.08, 11:03 jaruzelski, żebyś zdychał dłuuuugo, powoli i boleśnie. należało ciebie powiesić jak szmatę na latarni, razem z twoją parszywą rodziną.wszystkiego najgorszego kanalio!!! Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Nocna manifestacja przed domem gen. Wojciecha 13.12.08, 12:01 elinkan napisała: > jaruzelski, żebyś zdychał dłuuuugo, powoli i boleśnie. należało ciebie powiesić > jak szmatę na latarni, razem z twoją parszywą rodziną.wszystkiego najgorszego > kanalio!!! ====================================== Niech zgadne autora: praktykujacy i bogo-ojczyzniany katolik. Zgadlem? Odpowiedz Link Zgłoś
elkoguto11 Re: Nocna manifestacja przed domem gen. Wojciecha 13.12.08, 12:21 > jaruzelski, żebyś zdychał dłuuuugo, powoli i boleśnie. należało ciebie powiesić > jak szmatę na latarni, razem z twoją parszywą rodziną.wszystkiego najgorszego > kanalio!!! jak można być tak tryskającą jadem żmiją?łatwo poznać człowieka po tym co napisał.Sam jesteś szmatą,kanalią i obyś zdychał tak,jak tego życzysz.Bez takich jak ty,społeczeństwo wyzbędzie się może tej podłości,którą reprezentujesz.Szok żeby tak pisać do człowieka w podeszłym wieku,i to prawie anonimowo.Jesteś zwykłym tchurzem twardzielu,a do tego zwykłym śmieciem dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
elinkan Re: Nocna manifestacja przed domem gen. Wojciecha 13.12.08, 13:23 uważasz, że starośc go nobilituje i coś tłumaczy? skutki internowań dotyczą mnie osobiście, więc mam prawo nienawidzić jaruzelskiej kanalii. twoi starzy pewnie(albo i ty sam) grzali wódę jak był stan wojenny i czekali aż komuchom coś z brody skapnie. uważam, że komuchów trzeba rozliczyć za ich poczynania. śmieciem to jesteś ty. a "tchórz" pisze się przez "ó" imbecylu. nie masz prawa głosu, gdyż jesteś analfabetą. taki nigdy nie zrozumie praw tego świata- bo nawet ortografia to czarna magia dla takiego. kim jesteś że tak ci przeszkadzają osobiste urazy innych ? sbckim psem? czy potomkiem takich? Odpowiedz Link Zgłoś
elkoguto11 Re: Nocna manifestacja przed domem gen. Wojciecha 13.12.08, 17:11 elinkan napisała: > uważasz, że starośc go nobilituje i coś tłumaczy? skutki internowań dotyczą mni > e > osobiście, więc mam prawo nienawidzić jaruzelskiej kanalii. twoi starzy > pewnie(albo i ty sam) grzali wódę jak był stan wojenny i czekali aż komuchom co > ś > z brody skapnie. > uważam, że komuchów trzeba rozliczyć za ich poczynania. śmieciem to jesteś ty. > a > "tchórz" pisze się przez "ó" imbecylu. nie masz prawa głosu, gdyż jesteś > analfabetą. taki nigdy nie zrozumie praw tego świata- bo nawet ortografia to > czarna magia dla takiego. > kim jesteś że tak ci przeszkadzają osobiste urazy innych ? sbckim psem? czy > potomkiem takich? h.j mnie obchodzisz jako osoba internowana,zwyzywałeś mniecw...u anonimowo.Najgorsze jest to,że napisałes nieładnie o moich Rodzicach,którzy już nie żyją.Patrzysz na błąd ortograficzny i nazywasz mnie imbecylem??Kim ty k...o jesteś?Za kogo się uwazasz?Nie pisałem nic do Ciebie,więc się p...l cw..u a jak znajdziesz u mnie jakiś błąd,to go sobie zatrzymaj.A jesli głosowałeś na kwacha lub na pis,nie mamy o czym gadać,i nie chcę z tobą gadać,wal się Odpowiedz Link Zgłoś
gurru a ilu Polakow zginelo na buszmenskic wojnach 13.12.08, 11:07 i ilu zistalo trwale kalekami? Odpowiedz Link Zgłoś
martsy Re: a ilu Polakow zginelo na buszmenskic wojnach 13.12.08, 11:57 gurru napisał: > i ilu zistalo trwale kalekami? jasna sprawa Jaruzel, komuna, strzelanie, palowanie, wiezienie, enzura, podsluchy itp wszystko to wina Busha Odpowiedz Link Zgłoś
elkoguto11 Żal staruszka 13.12.08, 11:40 Wprowadzenie stanu wojennego,było mniejszym złem.Zastanowić się powinni nad tym ci,którzy uważają się za najmądrzejszych,i sprawiają przykrośc W.Jaruzelskiemu.Wyobraźcie sobie sytuację,że stan wojenny nie został wprowadzony.Krytykowalibyście Go teraz równie zaciekle,bo nie wprowadzenie stanu wojennego,łączylibyscie z tchurzostwem,a gadać żle o innych,to najprostrza droga odwracania uwagi od siebie.Popatrzcie ne siebie,jesteście żmijami jadem plujący.Każdy ponad każdym,wszyscy najmądrzejsi.Bez stanu wojennego,byłoby jeszcze gorzej,weźcie zróbcie uzytek z własnych łbów.Jaką chorą radośc czerpiecie,paląc znicze pod domem staruszka??Bez stanu wojennego,byłoby jeszcze gorzej,weźcie zróbcie uzytek z własnych łbów.Ale wy umiecie tylko zucić kamieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
sandwich1 Dajcie sobie siana 13.12.08, 11:54 Ten sam tekst wkleiłem w innym wątku, ale może do kogoś dotrze. Fakt jest taki, że w momencie wprowadzenia stanu wojennego większość Polaków w jakiś sposób poczuła może nie ulgę ale coś podobnego. Euforia po sierpniu zmieniła się w straszny marazm. Żądania solidarności były z kosmosu. Państwo nie było w stanie sprostać temu, ani współpracować z Solidarnością. Parę postulatów z sierpnia było nierozwiązywalnych - podniesienie płac, stałe ceny itd. Na stan wojenny bylismy skazani już w sierpniu 1980. Przykre, że to piszę, ale ja też nienawidziłem komuny i wtedy popierałem Solidarność. Stan wojenny był traumą. Do dziś pamiętam przemarsz czołgów i transporterów przed moim oknem, które jechały na Hutę Katowice. Wtedy byłem nastolatkiem i mialem bardzo radykalne poglądy. Gdybym mógł to pewnie strajkowałbym do upadłego. Teraz innaczej oceniam rzeczywistość i nikogo nie winię. Solidarność walczyła z komuną. Wtedy nieudolnie( w 1989 pokazała klasę. Wtedy podziemie dojrzało). I dla mnie to było jednoznaczne. Ale wprowadzenie stanu wojennego, przykro mi, że to piszę, zapobiegło katastrofie i pomogło opozycji dorosnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
martsy Re: Dajcie sobie siana 13.12.08, 12:28 "Państwo nie było w stanie sprostać temu, ani współpracować z Solidarnością." ---- szczegolnie ciezko bylo komunie sprostac zadaniom "S" i wspolpracowac z nia w sytuacji, gdy komunisci planowali konsekwentnie i od poczatku eskalacje nastrojow (patrz: np. prowokacja bydgoska) i zniszczenie calego ruchu solidarnosciowego za kazda cene, czego domagali sie szefowie na Kremlu, a im polscy komunisci nie odmawiali (w przeciwienstwie np. do jugoslowianskich czy rumunskich). Wystarczy poczytac instrukcje partyjne. Tylko trzeba umiec czytac i rozumiec. nie wiem, czy to jest amnezja, zidiocenie, czy moze komunie udalo sie jednak wyprac mozg masie ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
sandwich1 Re: Dajcie sobie siana 13.12.08, 13:24 Popatrz sobie na gospodarkę www.potempski.com/Background/reglamentacja.htm Odpowiedz Link Zgłoś
martsy Re: Dajcie sobie siana 15.12.08, 11:40 sandwich1 napisał: > Popatrz sobie na gospodarkę > > www.potempski.com/Background/reglamentacja.htm ---------------- ja pamietam komunistyczna gospodarke bardzo dobrze i wyraziscie, jej zapasc byla w calosci dzielem tepej doktrynalnej komuny, ktora odebrala wlasnosc ludziom i probowala planowac wszystko centralnie wg interesow ZSRR i RWPG a nie naszych, pamietam rowniez, ze w kraju gdzie ciagle brakowalo jedzenia, w 1989 roku ciagu paru dni polki zapelnily sie jedzeniem, bylo to zwiazane z upadkiem eksportu na wschod a nie z komunistycznym cudem gospodarczym wiec prosze mi nie wciskac kitu, ze bunt spoleczenstwa przeciwko kretynskiej, zabojczej dla niego wladzy spowodowal kryzys, bo ten kryzys mial miejsce od poczatku PRL a tow. jaruzelski mimo ze komisarze dopilnowali, zeby hale fabryczne byly pozamiatane - komunistycznej mizerii na wyzszy poziom nie wprowadzil Odpowiedz Link Zgłoś
q3000 Jaruzelski i Kiszczak to zgrany bandycki duet ... 13.12.08, 12:18 Uważam że powinno się ich powiesić za jajka chociaz pewnie ich nigdy nie mieli... Odpowiedz Link Zgłoś
sandwich1 Re: Jaruzelski i Kiszczak to zgrany bandycki duet 13.12.08, 13:57 To pewnie kopleks jak sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Nocna manifestacja przed domem gen. Wojciecha J... 13.12.08, 12:31 przeciwnicy gen. ci w kraju jak i zagraniczni mecenaci mają mu za złe że satan wojenny zakończył się tak mizerną liczbą ofiar.jakże miło by im się świętowało(taka tak,świętowało!)gdyby ich były tysiące setki... właśnie gdyby nie stan wojenny te liczby były jak najbardziej realne i nie ważne czy z interwencji ZSRR czy bratobójczej masakry,jeden z tych wariantów był gwarantowany,innego nie było.Dzisiaj z żalu palą świeczki po umarłych nadziejach.Stawiajcie znicze,stawiajcie,już do niczego się nie nadajecie,historia wyrzuciła was na śmitnik i trzymacie się jak tonący brzytwy każdej możliwości zaistnieć,niech to będzie nawet czas płonięcia znicza.Wasz wariant przegrał.postawiliście nie na tego konia,zdrajcy i podżegacze. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkozlowski Odczepcie się wreszcie od tego biednego człowieka 13.12.08, 12:40 Miałem wtedy 20 lat. Dzień w dzień słuchałem "Wolnej Europy" i TV wiadomości.Mieszkałem w Warszawie i studiowałem medycynę, byłem więc troszkę lepiej zorientowany w całokształcie Polskiej sytuacji niż tzw. średnia krajowa. Byłem opozycjonistą, członkiem , założycielem NZS, strajkującym 2-krotnie i bardzo krytycznym w stosunku do komuny i jej kłamstw. Pamiętam doskonale te jesienne miesiące, przed stanem wojennym. Już nikt niczego nie kontrolował. Strajki wybuchały lawinami, chaotycznie, bezmyślnie. Nikt nie obejmował całości. Nie wierzyliśmy w sowiecką inwazję (jak się teraz okazało- niesłusznie) Ale ten chaos, burdel, szantaże związkowców, bezładne apele Jaruzelskiego i PZPR - to było coraz bardziej upiorne, absurdalne. KRAJ NAPRAWDE TONĄŁ W CHAOSIE. Decyzja wprowadzenia stanu wojennego była , uważam, koniecznością i za nią podziwiam gen.Jaruzelskiego. Kto mówi, że to zdrajca i chce go linczować - sam nie wie co mówi, albo wtedy sikał w pieluchy. Stan wojenny był bardzo przykry, upokarzający dla nas, ale niestety- był po prostu historyczną koniecznością. I jeszcze jedno - jego postawa w trakcie przesłuchań i w sądzie - to postawa człowieka do szpiku kości odpowiedzialnego i godnego. BRAWO GENERALE - mój stary wrogu. lek.med.Maciej Kozłowski Odpowiedz Link Zgłoś
sandwich1 Re: Odczepcie się wreszcie od tego biednego człow 13.12.08, 14:02 Miałem 15 lat i samo wprowadzenie stanu wojennego było dla mnie strzaszną traumą, ale po latach podzielam Pański pogląd. pozdrawiam Jarek Sawicz informatyk Odpowiedz Link Zgłoś
annaste1 Re: Odczepcie się wreszcie od tego biednego człow 13.12.08, 19:54 Do Pana Macieja Kozlowskiego, Szanowny Panie Macieju dziekuje z calego serca za te slowa zdrowego rozsadku. Tak jak wiekszosc polakow w tamtych czasach tez dolozylam swoja malusienka cegielke jako smarkula, niewiele co prawda robiac ponad przewozenie ksiazek, bibuly i takie tam drobiazgi, ale zawsze bylo to z mysla ze sie zmieni, ze juz nie bedzie komunizmu i bedziemy wolni od rosjan i zeby Polska byla Polska.Ze bedziemy wolni. A teraz. Coz, po prostu wlosy mi deba staja i plakac sie chce sluchajac i czytajac co sie dzieje w Polsce. Zionace nienawiscia szeregi "wolnych" polakow oskarzajace sie nawzajem o przynaleznosc a to do prawicy a to do lewicy itp itd. Kompletny brak zaangazowawania w rzeczywistosc, w to ze jestesmy w Europie ze warto teraz walczyc o nasza w niej pozycje. Zeby nas szanowano za jakis powazny wklad w jej istnienie i zaangazowanie w to, zeby byla ta Europa silna i zjednoczona i nie za kolejna burde albo zawetowanie kolejnego czegos. I ta wieczna nienawisc do wszystkiego co inne. Co do Generala Jaruzelskiego tez go nienawidzilam wtedy, 13 XII, w niedziele rano. Cala moja rodzina okropnie przezyla stan wojenny. Wszystkim w Polsce bylo wtedy ciezko. Potem zrozumialam ze trzeba byc prawdziwym Polakiem i po prostu naprawde w Polske i jej przyszlosc wierzyc zeby tak jak General Jaruzelski podjac tak niepopularna decyzje wiedzac, bo przeciez musial o tym wiedziec ze bedzie nienawidzony i skazany na wieczne potepienie przez wiekszosc rodakow. Nie wiem czy mnie osobiscie byloby stac na cos takiego. Musze przyznac ze podziwiam sile ducha tego czlowieka ze podjal decyzje dzieki ktorej ocalil tysiace, a moze nawet setki tysiecy polakow od "krwawej lazni" jak to okreslila moja s.p.Babcia. Oby rzadzacy teraz mieli na tyle madrosci. Pozdrawiam i dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
e-marlowe Re: Odczepcie się wreszcie od tego biednego człow 13.12.08, 21:35 JESTEŚ TYPOWĄ BLONDYNKĄ Z DOWCIPÓW ? Odpowiedz Link Zgłoś
annaste1 Re: Odczepcie się wreszcie od tego biednego człow 13.12.08, 23:45 e-marlowe napisał: > JESTEŚ TYPOWĄ BLONDYNKĄ Z DOWCIPÓW ? Nie, po prostu dojrzalam do tego zeby miec wlasne zdanie i niespecjalnie mnie obchodzi co na ten temat mysla osoby "sikajace w pieluchy" jak to ktos powyzej okreslil. Podrosnij troszeczke e-.... Odpowiedz Link Zgłoś
martsy Re: Odczepcie się wreszcie od tego biednego człow 16.12.08, 10:40 annaste1 napisała: "Nie wiem czy mnie osobiscie byloby stac na cos takiego." na którą część zasług tow. generała nie byłoby Cię stać? na kapowanie wrogów ludu jako kapuś o pseudonimie Wolski? na czystkę antysemicką w wojsku w 1968 roku? na najechanie Czechosłowacji dla zduszenia Praskiej Wiosny? czy może na strzelanie do bezbronnych robotników w Trójmieśćie w 1970? a może na proszenie Rosjan o interwencję, gdyby kontrrewolucja stawiała opór? na mordowanie górników z Wujka? na setki tysięcy ludzi zmuszonych do emigracji? na wsadzanie tysięcy niewinnych ludzi do pierdla? na podsłuchiwanie rozmów telefoniczych? na werbowanie kapusiów? na fingowanie procesu zabójców grzesia Przemyka i wsadzenie niewinnych ludzi na rok do więzienia? na zakatowanie ks. Popiełuszki? na strzelanie do robotników w Lubinie? na śmierć z rąk "nieznanych sprawców m.in. Piotra Bartoszcze, ks. Suchowolca, ks. Zycha i ks. Niedzielaka? na pierś wypiętą po medale na Kremlu za zduszenie kolejnego polskiego buntu? Odpowiedz Link Zgłoś
e-marlowe Re: Odczepcie się wreszcie od tego biednego człow 13.12.08, 21:39 maciejkozlowski napisał: > Miałem wtedy 20 lat. Dzień w dzień słuchałem "Wolnej Europy" i TV wiadomości.Mi > eszkałem w Warszawie i studiowałem medycynę, byłem więc troszkę lepiej zoriento > wany w całokształcie Polskiej sytuacji niż tzw. średnia krajowa. Byłem opozycjo > nistą, członkiem , założycielem NZS, strajkującym 2-krotnie i bardzo krytycznym > w stosunku do komuny i jej kłamstw. > Pamiętam doskonale te jesienne miesiące, przed stanem wojennym. Już nikt niczeg > o nie kontrolował. Strajki wybuchały lawinami, chaotycznie, bezmyślnie. Nikt ni > e obejmował całości. Nie wierzyliśmy w sowiecką inwazję (jak się teraz okazało- > niesłusznie) Ale ten chaos, burdel, szantaże związkowców, bezładne apele Jaruz > elskiego i PZPR - to było coraz bardziej upiorne, absurdalne. > KRAJ NAPRAWDE TONĄŁ W CHAOSIE. > Decyzja wprowadzenia stanu wojennego była , uważam, koniecznością i za nią podz > iwiam gen.Jaruzelskiego. Kto mówi, że to zdrajca i chce go linczować - sam nie > wie co mówi, albo wtedy sikał w pieluchy. > Stan wojenny był bardzo przykry, upokarzający dla nas, ale niestety- był po pro > stu historyczną koniecznością. > I jeszcze jedno - jego postawa w trakcie przesłuchań i w sądzie - to postawa cz > łowieka do szpiku kości odpowiedzialnego i godnego. > BRAWO GENERALE - mój stary wrogu. > lek.med.Maciej Kozłowski ZAWSZE UWAŻAŁEM,ŻE LEKARZE TO KASTA ZADUFANYCH W SIEBIE ĆWIERĆINTELIGENTÓW... Odpowiedz Link Zgłoś
sandwich1 Re: Karać Jaruzela i innych komunstycznych zbrodn 13.12.08, 13:59 Pietruszka, już Ci napisałem, że jako roślina dwuletnia nie możesz się wypowiadać na temat tego, co działo się 27 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
e-marlowe Re: Nocna manifestacja przed domem gen. Wojciecha 13.12.08, 21:10 stoprasizmowi napisał: > ludzie jest rok 2008 !! a nie 1980 !! minelo 28 lat! zajmijcie sie > przyszloscia a nie cale zycie rozpamietujecie przeszlosc i 2 wojne > swiatowa. > jestescie prosci i malo skomplikwani...ktos kiedys powiedzial ze PL > nigdy do niczego nie dojdzie bo cale pokolenia sa wpatrzone w > prezeszlosc...i taka jest prawda, zamiast budowac elektrownie > atomowe, autostrady to wy stawiacie pomniki JP2 glupki... TY NA PEWNO JESTEŚ MAŁO SKOMPLIKOWANY-SB CZY "TYLKO" TW ? Odpowiedz Link Zgłoś