johansson44 07.01.09, 20:04 A co z podstawą programową ? Była szykowana pod 6-latki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amdrzej.11 PO wycofuje się z 6-latków 07.01.09, 20:05 Sztuką jest zrozumieć i ustapic..Brawo PO ! Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: PO wycofuje się z 6-latków 07.01.09, 20:09 Z jednej strony obniżenie wieku szkolnego do 6 lat jest koniecznością, z drugiej strony reforma była jeszcze nieprzygotowana. Brawo za tę decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Konieczność? 07.01.09, 21:09 spokojny.zenek napisał: > Z jednej strony obniżenie wieku szkolnego > do 6 lat jest koniecznością, Niby dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
baran1949 Re: PO wycofuje się z 6-latków - szaleństwo 07.01.09, 20:15 To co robi ta partia z peudoeksperymentowaniem na dzieciach, ludziach powinno być karane dożywociem dla decydentów. Robio co chco, mówio co chco, byle co. Żałosne decyzje bez badań, przygotowania, rozwagi, byle POzorować jakąkolwiek robotę Odpowiedz Link Zgłoś
charybdis Nareszcie odpuścili. 07.01.09, 20:55 Wreszcie ktoś (Tusk?) poszedł po rozum do głowy i zauważył, że: 1. Planowana reforma - aczkolwiek w założeniach słuszna - była nieprzygotowana i brakuje na nią pieniędzy. 2. Od krajów "wysoko rozwiniętych" ;) dzieli nas nadal długi dystans i trzeba go skracać stopniowo, a nie na "hurra!". 3. nikogo nie można "uszczęśliwiać" na siłę, apodyktycznie. A teraz oczekuję dymisji odpowiedzialnej za ten bałagan pani minister Katarzyny Hall. Odpowiedz Link Zgłoś
aa_6 Pani Redaktor! Uważam, że Pani przesadziła 07.01.09, 20:47 z tym tytułem. De facto chodzi przecież o wprowadzeniu okresu przejściowego, żeby wszystko się jakoś ułożyło. Każdy rodzic ma możliwość posłania dziecka wcześniej, ale jeszcze przez trzy lata nie musi z niej skorzystać. Rzeczywiście niech się wszyscy do tego przygotują, zwłaszcza po wypowiedziach różnych "oszalałych" rodziców, którzy albo zeszli z uma, albo nie mają uma, i nie rozumieją, że dzieci powinny od jak najmłodszych lat zdobywać wiedzę. A posłowie PiSu, jak zwykle, powinni milczeć, bo nie mają, jak zwykle, nic do powiedzenia. Pamiętamy wszyscy, jak napuszczali rodziców na rząd, występując przeciwko tej reformie! Ohyda! Odpowiedz Link Zgłoś
arvena64 Redaktor nie przesadzila 07.01.09, 21:15 Roznica jest spora. Przedtem MEN proponowalo by juz od 2009 roku obnizyc wiek szkolny i tylko dac rodzicom 3 lata okresu przejsciowego. Teraz wiek szkolny zostanie obnizony ustawowo od 2012 roku. I tak jest dobrze; jest czas na przygotowanie dzieci, szkol, samorzadow, rodzicow...A ktory rodzic chce, bedzie mogl poslac dziecko wczesniej do szkoly, jak teraz. Nareszcie ktos sie w MENie obudzil... Odpowiedz Link Zgłoś
jakeww Re: Pani Redaktor! Uważam, że Pani przesadziła 07.01.09, 22:18 Taki wybór to niepotrzebny ból głowy a nie choice. Powinno być jasno 6 albo 7 a nie do wyboru, ponieważ grozi to zrywaniem więzi z rówieśnikami-przyjaciółmi z przedszkola Odpowiedz Link Zgłoś
jakeww Re: Pani Redaktor! Uważam, że Pani przesadziła 07.01.09, 22:20 ps. trzeba tylko odrobiny wrażliwości i zrozumienia by spostrzec jaki to teraz będzie dylemat dla liczących się ze szczęściem dziecka rodziców zbyteczny dylemat! Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Pani Redaktor! Uważam, że Pani przesadziła 07.01.09, 22:53 Te wiezi i tak by sie zerwaly. Rok pozniej. A tak wczesniej nawiaza sie wiezy z nowymi przyjaciolmi. Pojscie rok wczesniej do szkoly to nie tragedia, zapewniam cie. Odpowiedz Link Zgłoś
jakeww Re: Pani Redaktor! Uważam, że Pani przesadziła 07.01.09, 22:57 Nie zrozumiałaś. W sytuacji gdy powiedzmy połowa pójdzie a połowa nie mamy dramatyczne rozerwanie rocznika. Tego NIE MA gdy jest jasno. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Pani Redaktor! Uważam, że Pani przesadziła 07.01.09, 23:14 A skąd w ogóle twoje założenie, że dzieci idą do szkoły (czy zerówki) z kolegami z przedszkola? Przecież tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
jakeww Re: Pani Redaktor! Uważam, że Pani przesadziła 07.01.09, 23:16 Oczywiście że tak jest. W małym miasteczku może to być nawet 80%, w b. dużym to może być 1 koleżnaka z przedszkole w klasie szkolnej. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Pani Redaktor! Uważam, że Pani przesadziła 08.01.09, 08:18 jakeww, ale możliwośc posłania 6-latka do szkoły (możliwość - nie obowiązek!) to nie wymysł sprzed roku, czy dwóch. Funkcjonuje od dobrych ponad 30 lat ! Więc nie rozumiem - czego się nagle teraz obawiasz ???? Odpowiedz Link Zgłoś
jakeww Re: Pani Redaktor! Uważam, że Pani przesadziła 08.01.09, 09:12 To dlaczego postanowiono wczoraj że "6 letnie dzieci będą miały prawo" - skoro od 30 lat mają już????? Odpowiedz Link Zgłoś
sarhenziel PO wycofuje się z 6-latków 07.01.09, 21:01 Czas najwyższy wycofać się z tego.Zawsze uważałem ,że największe nieszczęście polskiej szkoły to ministrowie nauczyciele matematyki, to głąby.A teraz pora na wycofanie się z ostatniej głupoty Hall, matura z matematyki.Ja osobiście uczyłem sie rozwiązań równań z trzema niewiadomymi,całej tej algebry,geometrii,stereometrii, rachunku różniczkowego i całkowego.Przeżyłem 50-lat i cała ta nauka matematyki do niczego nie była mi przydatna.Cztery działania obliczanie procentów i wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
aeromonas Re: PO wycofuje się z 6-latków 07.01.09, 21:17 Po pierwsze - sześciolatki powinny pójść do szkoły, a wszystkie dzieci od 4 roku życia powinny chodzić do przedszkola. Nie każde środowisko rodzinne jest dla dziecka korzystne i zbyt wielu jest rodziców, którzy nie mają pojęcia o wychowaniu dzieci, więc powinni robić to fachowcy. Ostatnio rozmawiałam z nauczycielką z wiejskiej szkoły podstawowej na Podkarpaciu i włos mi się zjeżył: do szkoły trafiają dzieci niedorozwinięte intelektualnie i ruchowo, wiele upośledzonych "w stopniu lekkim" lub "umiarkowanym". Jestem pewna, że gros tych "upośledzeń" wynika z zaniedbań wychowawczo- edukacyjnych w domu. Po drugie - estem a nbardziej za powrotem matury z matematyki. Tu nie chodzi o to, czy pamiętasz później to czy owo narzędzie (jeśli potrzebujesz, to sobie przypomnisz), ale o sam proces uczenia się i rozumienia matematyki, który rozwija umiejętność logicznego myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gdl4519 Re: PO wycofuje się z 6-latków 07.01.09, 21:55 Jak słucham opowiadań mojej sąsiadki przedszkolanki to dochodzę do wniosku,że polskie dzieci do niczego nie są dostatecznie dorosłe. Przedszkolaki robia w majtki,nie potrafia się ubrać,a także nie umieja jeść samodzielnie nawet łyżką i nie są to jednostkowe przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
prorok_abraham Re: PO wycofuje się z 6-latków 07.01.09, 21:59 > Po pierwsze - sześciolatki powinny pójść do szkoły, a wszystkie > dzieci od 4 roku życia powinny chodzić do przedszkola. Nie każde > środowisko rodzinne jest dla dziecka korzystne i zbyt wielu jest > rodziców, którzy nie mają pojęcia o wychowaniu dzieci, więc powinni > robić to fachowcy. Po pierwsze sześciolatki nie powinny pójść do szkoły, a wszystkie dzieci od 4 roku życia do przedszkola. Nie każda szkoła i przedszkole jest dla dziecka korzystne i zbyt wielu jest nauczycieli, którzy nie mają pojęcia o wychowaniu dzieci, więc powinni to robić kochający rodzice. > Ostatnio rozmawiałam z nauczycielką z wiejskiej > szkoły podstawowej na Podkarpaciu i włos mi się zjeżył: do szkoły > trafiają dzieci niedorozwinięte intelektualnie i ruchowo, wiele > upośledzonych "w stopniu lekkim" lub "umiarkowanym". Jestem pewna, > że gros tych "upośledzeń" wynika z zaniedbań wychowawczo- > edukacyjnych w domu. A tak na poważnie: najpierw dobrze przygotujmy szkoły i zbudujmy przedszkola, wyszkolmy kadry a potem dopiero starajmy się pomóc. Bo w przeciwnym razie część dzieciaków z najgorszych rodzin może i coś z tego będzie miało (może), ale te z normalnych rodzin na nie przygotowanej reformie na pewno stracą. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Obowiązkowy żłobek! 08.01.09, 10:12 aeromonas napisała: > wszystkie dzieci od 4 roku życia powinny chodzić > do przedszkola. Nie każde środowisko rodzinne > jest dla dziecka korzystne i zbyt wielu jest > rodziców, którzy nie mają pojęcia o wychowaniu > dzieci, więc powinni robić to fachowcy. Ale dlaczego dopiero 4 lata? Dlaczego nie 2? Dlaczego w ogóle nie powierzyć wychowywania dzieci fachowcom, od kołyski? Rodzice się nie znają, państwo zawsze wie lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
kamiltara PO wycofuje się z 6-latków 07.01.09, 21:08 i jedna rzecz trzeba powiedziec: jezeli TRZEBA i sie OPLACA obnizyc wiek dzieci zaczynajacych chodzic do szkoly to TRZEBA i sie OPLACA zdjac pomostowki, wczesniejsze emerytury oraz okroic diety poselskie, ministralne i kancelaryjne. w imie SOLIDARNOSCI Odpowiedz Link Zgłoś
kamiltara Re: PO wycofuje się z 6-latków 07.01.09, 21:12 kamiltara napisał: > i jedna rzecz trzeba powiedziec: jezeli TRZEBA i sie OPLACA obnizyc wiek dzieci > zaczynajacych chodzic do szkoly to TRZEBA i sie OPLACA zdjac pomostowki, wczes > niejsze emerytury oraz okroic diety poselskie, ministralne i kancelaryjne. w im > ie SOLIDARNOSCI aha, chcialbym jeszcze sie zapytac kogos z Solidarnosci jak sie czuje majac swiadomosc ze dzieciom zabiera sie rok dziecinstwa by panstwo moja na jego pomostowke. to jest Solidarnosc? zal patrzec i sluchac co sie dzieje. moze i hydraulik byl nieukiem i nie nadawal sie na polityka ale przynajmniej mial jakies idee, cos, co stanowilo filary morlanosci.... ehh, szkoda gadac. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Nie było innego wyjścia 07.01.09, 21:40 przy obecnej postawie rezydenta i opozycji. Teraz odpadają ich argumenty. Obniżenie wieku szkolnego jest koniecznością wobec starzenia się społeczeństwa. Tak samo jak pomostówki. Wreszcie pojawił się rząd nie tylko mówiący o potrzebach. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Nie było innego wyjścia 07.01.09, 21:44 Najlepiej wprowadzić obowiązkową edukację od żłobka (tylko jeszcze trzeba ich trochę zbudować), a w wieku 16 lat matura (albo i nie) i do roboty. A emerytura tylko dla tych 90-latków którzy padną na co najmniej 2 zawały. Rząd będzie ogłaszał kolejne programy: 60+,70+,80+ oraz 6-,5-,4-,3-,2-,1- Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Nie było innego wyjścia 07.01.09, 22:08 Obowiązkowa edukacja przedszkolna dla np. 4-latków - czemu nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Nie było innego wyjścia 07.01.09, 23:17 elfhelm napisał: > Obowiązkowa edukacja przedszkolna dla np. 4-latków - czemu nie :) Jak najpoważniej tak. I to nawet kosztem 'bezpłatnych' studiów. Na studia dorosły młody człowiek może sobie zarobić. Czterolatek, którego oboje rodzice piją i znają tylko jeden rzeczownik (pięcioliterowy na k) nie ma ZADNYCH SZANS na zdrowy rozwój. Inwestować trzeba w rozwój psychiczny i intelektualny dzieci, żeby potem te dzieci były pożytecznymi członkami społeczeństwa. Kto tego nie widzi, ten chyba żyje w XIX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
lukaspsz PO wycofuje się z 6-latków 07.01.09, 21:59 Właśnie a co z podstawą programową, i z ok 30 tys. nauczycieli którzy dzięki temu zostana zwolnieni ze szkół bo nie będzie dla nich godzin??? To już p. Hall nie interesuje...ale tak to jest jak za reformę szkolnictwa państwowego bierze się ktoś kto przepracował w szkole 4 lata (1980-84 w jednym z gdańskich ogólniaków) a potem siedział na stołkach uniwersyteckich i kierowniczo dyrektorskich w szkolnictwie prywatnym PS: ciekawe czy dopuści do zwolnienia swego syna który ponoć jest nauczycielem historii??? Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba Cała Prawda o tej "Reformie"! 30 tys Etatów! 08.01.09, 01:40 > Właśnie a co z podstawą programową, i z ok 30 tys. nauczycieli > którzy dzięki temu zostana zwolnieni ze szkół bo nie będzie dla nich > godzin??? Ministrem jest nauczycielka która chce zrobić dobrze koleżankom - korytka kosztem dzieci? Ale okazało się, że nie fizycznie jak te dzieci upchać. W znanych mi szkołach żeby wcisnąć zerówki polikwidowano szatnie, stołówki, świetlice. Teraz to już chyba zostało zamienić na klasy toalety. Może zamiast kombinować z czasem i wiekiem pójścia do szkoły czas popracować nad jakością? Moze zlikwidować potwora z poprzedniej "reformy" gimnazja - szkoły typu 'przerwa w życiorysie'? Jak trzeba wyrównac poziom przygotowania maluchów to konieczne jest upowszechnienie przedszkoli BEZPŁATNYCH (bo wielu nie stać by za nie płacić) Odpowiedz Link Zgłoś
wwlmarek PO wycofuje się z 6-latków 07.01.09, 22:43 Wcześniej sześciolatki też mogły iść do pierwszej klasy. Gdy chodziłem do podstawówki, często rodzice chcieli, żeby rodzeństwo było w jednej klasie. Jednak ci młodsi raczej nie nadążali za resztą grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 PO wycofuje się z 6-latków 07.01.09, 22:51 Dobrze, ze PO umiala sie przyznac do bledu i wycofac, zwlaszcza ze nie jest to ostateczna kapitulacja tylko odroczenie. Ale przeciwnicy beda im mogli zarzucic, ze miotaja sie bez sensu - bo tak to troche wyglada. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
simonh Re: PO wycofuje się z 6-latków 08.01.09, 00:30 Ale Polacy to narod w duzej części zacofany, stad te tysiace protestów przy kazdej próbie wprowadzenia jakiejs postępowej regulacji. Skoro nie, to nie, nie mozna na siłę uszczęśliwiać tego kołtunskiego spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp PO wycofuje się z 6-latków 07.01.09, 23:13 "szykanowały do umieszczania"? Jeśli to byk redaktora, to stłuc redaktorowi tyłek. Ale jeśli to rzeczywiście powiedziała minister EDUKACJI, to już jest dramat :( Odpowiedz Link Zgłoś
yayka jeszcze nie wiadomo co dalej? kolejne kłopoty 08.01.09, 00:16 "Spokojnie, artykuł mówi jedynie o zmianie zapisu w projekcie ustawy, a nie w uchwalonej ustawie. Cieszy fakt, że MEN i PO dostrzegli problematykę czasową i organizacyjną całego przedsięwzięcia. Pozostają natomiast kolejne palące pytania: - co wobec tego z nową podstawą programową, przygotowaną dla klas 1-szych z 6-latkami? I co z podręcznikami Nowej Ery (Edukacja Polska), jedynymi dostosowanymi do nowej podstawy- inne podręczniki zgodne z obecnym programem nauczania w “zerówce” i klasie 1 w tej chwili są już wycofane z oferty? Czy Minister Hall cofnie rozporządzenie? - czy samorządy wobec takiej zmiany stanowiska MEN (które samo w uzasanieniu mówi o nieprzygotowaniu samorządów) wycofają się z zamiaru likwidacji zerówek w przedszkolach? - jakie -w związku z tą decyzją- jeszcze zmiany pomysłodawca projektu wprowadzi do planowanej ustawy? - czy wobec tego ruszą znowu badania gotowości szkolnej w poradniach? Rodzice tych 6- latków, którzy chcieliby posłać dzieci wcześniej do szkoły mają kłopoty z badaniem dzieci przez chaos wokół reformy. Wielu rodziców wciąż oczekuje tu wiążących odpowiedzi, bo nabór do szkół zbliża się wielkimi krokami." www.forumrodzicow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
grazynarosa Re: jeszcze nie wiadomo co dalej? kolejne kłopoty 08.01.09, 16:54 Nowa Era-!!!!!.....toz to najgorsze ksiazki!!!! dla zerowki!!!! nie wiem co z kl 1....brzydactwo do tego.... Odpowiedz Link Zgłoś
arahia1 Kto wie- niech mi wyjaśni, proszę: 08.01.09, 00:35 O ile wiem, to dotad była dla 6-latków zerówka. W przedszkolu lub w szkole- jak kto chce. Jakiś czas temu zrobiono ja obowiązkową (czy tak?), zeby wyrównywać start- masowo NIE chodziły do niej dzieci ze wsi i odbijało się to na ich wynikach w szkole pdst. NA CZYM WIĘC POLEGA RÓŻNICA, pomiędzy obowiązkową zerówką 6-latków a obowiązkową I klasą 6- latków?! Czyżby wchodziła obowiązkowa zerówka dla 5-latków? Czy problem w tym, że nie będzie mozliwości przeprowadzenia nauki 6- latków w przedszkolu, co było praktykowane w przypadku CZĘŚCI zerówek?! Niech mnie ktoś oświeci... Odpowiedz Link Zgłoś
mr_cellophane Re: Kto wie- niech mi wyjaśni, proszę: 08.01.09, 10:38 No to oswiecam Reforma nie jest wydluzeniem edukacji a jej przesunieciem z wieku 6(zerowka) - 19 lat do 5 (zerowka) 18 lat - jednym slowem szybciej do pracy. >>Czyżby wchodziła obowiązkowa zerówka dla 5-latków? Zgadlas - obowiazkiem zerowkowym zostaja objete 5-co latki od roku szkolnego 2011/2012 >NA CZYM WIĘC POLEGA RÓŻNICA, > pomiędzy obowiązkową zerówką 6-latków a obowiązkową I klasą 6- > latków?! Na tym ze material programowy przerabiany przez 7 latki w I-szej klasie bedzie teraz przerabiany przez 6cio latki idace do I-szej klasy a z tym czesc 6cio latkow moze sobie nie poradzic (patrz nowe wymagania programowe - pisanie ze sluchu, czytanie lektur czy kozlowanie) Podstawowym zalozeniem pedagogiki jest stawianie celow zgodym ze zdolnosciami poznawczymi - jednak ten fundamentalne zalozenie zostalo poprostu pominiete - bo inne sa zdolnosci poznawcze 7-mio latka a inne 6-co latka Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Podstawa programowa 08.01.09, 10:15 johansson44 napisał: > A co z podstawą programową? Była szykowana > pod 6-latki. Znając polską szkołę, dzięki nieobniżeniu wieku uczniów akurat da się toto zrealizować. Odpowiedz Link Zgłoś
real-ewa PO wycofuje się z 6-latków 08.01.09, 11:28 Czy Hall pomyślała o tym, że w 2012/2013 spotkają się w szkołach pełne 2 roczniki dzieci. 7-latki o 2005r i obowiązkowo wszystkie 6 latki z 2006r? Dwa razy więcej dzieci w szkole podstawowej, gimnazjum, szkole średniej na studiach! Oczywiście dla dobra tych dzieci! Czy Hall świadomie zamierza spisać na straty dzieci z tych dwóch roczników czy też ten drobny szczegół umknął uwadze zapracowanej Pani minister? Odpowiedz Link Zgłoś
monikam1 PO wycofuje się z 6-latków 08.01.09, 12:42 Głupota - dotąd w decyzji rodziców pomagał psycholog. A teraz ja mam wiedzieć czy moje dziecko nadaje się już do szkoły. Jak kazda matak uwazam, że moje dziecko jest najwspanialsze. Nie potrafię podać obiektywnej oceny. Po cholerę zminiać dobre rozwiazanie na gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś