morzeczerwone Kłopoty z celibatem 26.01.09, 08:54 no to teraz każdy facet będzie chciał być księdzem. Fajna robota. Kupa kasy i zero odpowiedzialności. Odpowiedz Link Zgłoś
salah_al_din szatan, szatan ... ! 26.01.09, 09:02 ... pewno szatan ich opętał ... szatan, szatan doooobry jest oł jeeee ! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
olewus1 I tak większość ksieży nie utrzymuje celibatu. 26.01.09, 09:06 Bo celibat jest nienaturalna bzdura. Powoduje zaklamanie i podwojne zycie ksiezy. Zamiast dziwek niech maja zony. To chyba zdrowsze i rozsadniejsze. Kosciol sie nie zgidz z powodow finansowych. To jest ich prawdziwy Bóg - kasa i wladza. Odpowiedz Link Zgłoś
formozus1 Nasz ksiądz kupił kucharsczce mieszkanko w Nysie 26.01.09, 09:12 I jej pięknym dzieciąteczkom bożym. I chwała mu za to. 49-100 Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
eugeniuszmg Re: Nasz ksiądz kupił kucharsczce mieszkanko w Ny 26.01.09, 20:40 I bardzo dobrze zrobił,widać uczciwy z niego człowiek i dbający o własną rodzinę.Nie papier się liczy,lecz człowiek podchodzący po ludzku do życia,odpowiedzialny,dbający o swoich.Oby jak najwięcej takich ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski6 Hej, kolesie z GW: zajmijcie sie lepiej rabinami 26.01.09, 09:25 a nie ksiezmi KK w Polsce; wtedy bedziecie bardziej wiarygodni Odpowiedz Link Zgłoś
formozus1 Czyżby zajmowanie się inny złoczyńcą? 26.01.09, 09:40 Usprawiedliwia i wybiela poprzedniego? silesius.monachijski6 napisała: > a nie ksiezmi KK w Polsce; wtedy bedziecie bardziej wiarygodni Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 rabini nie ciągną kasy z budżetu, jełopie! 26.01.09, 09:41 kumasz różnicę, czy mam drukowanymi napisać? nie ma większej mafii niż czarna mafia darmozjadów w kieckach... 2 tysiące lat doją ludzkość, nic w zamian nie dając... Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
patman Co za różnica, ksiądz czy rabin? 26.01.09, 10:51 Dla mnie to jest całkowicie bez znaczenia - i jeden i drugi to darmozjad siejąc zamęt w mózgach maluczkich. Odpowiedz Link Zgłoś
r.maszkowski Re: Hej, kolesie z GW: zajmijcie sie lepiej rabin 27.01.09, 11:55 silesius.monachijski6 napisała: > a nie ksiezmi KK w Polsce; wtedy bedziecie bardziej wiarygodni A co, planują wprowadzić celibat? Odpowiedz Link Zgłoś
o.beyzyma Re: Hej, kolesie z GW: zajmijcie sie lepiej rabin 27.01.09, 16:59 Rabin we Wrocławiu ma miłą żonę i trójkę dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
czarek62 Deprecjonowanie znaczenia wspolzycia seksualnego 26.01.09, 09:26 ...odbija sie czkawka calemu kosciolowi. To jedno z wielu wielkich klamstw kosciola, wprowadzonych wbrew pierwotnym naukom chrzescjianskim, wytrzymalo ponad 10 wiekow. Jego skutki niestety nie byly niszczace tylko wewnatrz kosciola, ale mialy i maja tragiczny wplyw na ksztaltowanie osobowosci milionow istnien ludzkich! Winni tego klamstwa nie zdaza tego odpokutowac w piekle, ktorym tak chetnie strasza! Wypaczenie natury ludzkiej nigdy sie nie oplacilo! Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Kazdy człowiek chce miec rodzine co nie znaczy ze 26.01.09, 09:28 Kazdy człowiek naturalnie chce miec rodzine co nie znaczy,ze ją załozy. jesli stwierdzi,ze w zyciu sa wyzsze cele do którycvh zmierza to mimo tych checi jej nie załozy.Wiec mnie nie dziwi samo "chcenie"Jednak ci faceci wybieraja ostateczie inaczej i na to trzeba patrzec. Kiedys celibatariuszami byli naukowcy, podroznicy, zołnierze,odkrywcy i nikt sie temu nie dziwił.Teraz jest taka moda na konsumpcjonim,ze trzeba miec WSZYTSKO. I biedny człowiek mysli ,ze jak wszystko bedzie miał to bedzie szczesliwy.Bzdura. Ile jest rozwodów, ile małzenstw "dla dzieci".Ile w ogóle jest dobrych małzenstw?Małzenstwo samo w sobie szczescie nie da,a tych co słuza Kosciołowi bedzie przeszkodą. W koncu ksiadz z zasady nie bedzie chiał słuzyc tylko przede wszytskim zarabiac aby utrzymac rodzine. I stanie się to zwykłym zawodem,anie powłaniem. Bzdura ejst tez napisane w artykule ,ze celibat został "wprowadzony w roku"...Celibatariuszami byli juz prorocy Starego Testamentu choby Jeremiasz, sw. Paweł, Jezus, Jan Chciciel, nawet Piotr musiał opuscic zone dla słuzby Chrystusowi. Potem wyswiecano zonatych na ksiezy ale tylko dlatego,ze w tamtejszej kulturze niewqielu było kawalerów, to sie raczej nie spotykało. Choc juz w III-IV wieku powstaly zakony monastyczne z celibatariuszami, od poczatku Koscioła byli celibatariusze choc nie było jeszcze przepisów. A zuełnie innym problem jest to jak ktos sie myli w powołaniu, podejmuje zadania,których nie da rady wykonac.Takich facetów nie trzeba wyswiecac i tyle. I tacy faceci sie tez nie powinni zenic, bo sie szybko rozwioda. Wskaznik rozwodów te zidzie w góre... Ja jestem za tym,aby podwyzszyc wiek wysiecanych np. wyswiecac facetów po 28-30 roku zycia, aby nie było wiecej pomyłek. 25-letni facet to dzisiaj dzidziuś. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Kazdy człowiek chce miec rodzine co nie znacz 26.01.09, 10:28 takich bzdur już dawno nie czytałem. Zacznijmy od tego, że żołnierze nie mogli być celibatariuszami gdyż zgodnie z definicją tego słowa celibatariusz to duchowny przestrzegający celibatu. Następne durnowate stwierdzenie to to, że każdy człowiek chce mieć rodzinę. Znam wielu ludzi, w tym takich, którym już bliżej niż dalej do zejścia z tego świata, którzy nigdy nie chcieli mieć rodziny. Jedni z powodów religijnych, inni z wyrachowania, jeszcze inni dla wygody. Znam też takich, którzy wstąpili w związki małżeńskie np dla dobra dzieci i tworzą wspaniałe rodziny więc i z tym chybiłaś. A co księży chcących służyć, którym rodzina to uniemożliwi: w jakiej parafii plebania jest czynna całą dobę? Bo na tym polega służba, na byciu gotowym przez całą dobę. Jak przyjdziesz po godzinach pracy kancelarii to gosposia cię pogoni. A co do żon lub ich braku w czasach biblijnych: biblia w ogóle rzadko wspomina o żonach facetów w niej wymienionych. Np czy Herod miał żonę? Biblia o niej nic nie mówi więc wg Ciebie był celibatariuszem. Piotr wcale nie musiał opuszczać swojej żony, Jezus nic na ten temat mu nie mówił. W dodatku gdyby tak postąpił okazał by się zwykłą szują. Czy gdyby Twój mąż(jeśli go masz) pewnego dnia powiedział: "stara, zostanę księdzem, z nami koniec" też uznałabyś, że tak trzeba? Nie wyświęcano żonatych księży, po prostu nie było księży. Księżą to późniejszy wynalazek. Na początku wszyscy chrześcijanie byli równi i uczyli się nawzajem, starsi zborów chrześcijańskich nazywani później biskupami byli wybierani właśnie przez nich z powodu wiedzy i autorytetu. A w biblii znajdujemy nakaz by biskup był żonaty. Kościół dość szybko jednak zorientował się, że stanowiska to kasa i wcale nie chciał się tą kasą dzielić. A tymczasem księża się żenili, utrzymywali swoje żony i dzieci, zapisywali im swój dorobek. Trzeba było położyć temu kres bo forsa uciekała. Nakazano więc celibat. Łatwo ci przychodzi pisanie o facetach, którzy nie potrafią dotrzymać podjętych zobowiązań. A gdzie słówko o kobietach? One też łamią dane słowo, nie dotrzymują zobowiązań, zdradzają. Wiele kobiet wstępuje do zakonów a potem rezygnuje. Czy to świadczy o ich niedojrzałości? A może wręcz odwrotnie, świadczy o tym, że on/ona dojrzali i zrozumieli o co chodzi. I jeszcze jedno: skoro ksiądz nie może być żonaty czemu KK dopuszcza małżeństwa księży unickich(np księża kościoła starokatolickiego mariawitów, którego wszystkie sakramenty w tym kapłaństwo są honorowane i uznawane za tożsame z sakramentami KK mogą wstępować w związki małżeńskie) i dlaczego wyświęca żonatych kapłanów np protestanckich na księży katolickich? Czy nie świadczy to o dwulicowości? Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Kazdy człowiek chce miec rodzine co nie znacz 26.01.09, 11:51 polsz napisał: > takich bzdur już dawno nie czytałem. Zacznijmy od tego, że żołnierze nie mogli > być celibatariuszami gdyż zgodnie z definicją tego słowa celibatariusz to > duchowny przestrzegający celibatu. Celibat to bezżenstwo. > Następne durnowate stwierdzenie to to, że każdy człowiek chce mieć rodzinę. Zna > m > wielu ludzi, w tym takich, którym już bliżej niż dalej do zejścia z tego świata > , > którzy nigdy nie chcieli mieć rodziny. Jedni z powodów religijnych, inni z > wyrachowania, jeszcze inni dla wygody. Chodziło mi o nature ,a nie kaprysy. jak nie uwazasz,ze jestes z natury stworzony do małzesntwa to ogladnij sie w lustrze nago. Znam też takich, którzy wstąpili w > związki małżeńskie np dla dobra dzieci i tworzą wspaniałe rodziny więc i z tym > chybiłaś. A co księży chcących służyć, którym rodzina to uniemożliwi: w jakiej > parafii plebania jest czynna całą dobę? W kazdej!!!!!! Bo na tym polega służba, na byciu > gotowym przez całą dobę. Jak przyjdziesz po godzinach pracy kancelarii to > gosposia cię pogoni. Chodzi sie do ksiadza a nie do gosposi.Ona nie pracuje cala dobe- fakt. A co do żon lub ich braku w czasach biblijnych: biblia w > ogóle rzadko wspomina o żonach facetów w niej wymienionych. Np czy Herod miał > żonę? Biblia o niej nic nie mówi więc wg Ciebie był celibatariuszem. Piotr wcal > e > nie musiał opuszczać swojej żony, Jezus nic na ten temat mu nie mówił. Ale Piotfr mówił "Dla Ciebie opuscilismy wszytsko..". Lektura Pisam sw. sie kłania. Co do pozostalych co wymieniłam ,mowili o swoim powolaniu do bezzenstwa wyraznie.Znow lektura Pisma sw... W dodatk > u > gdyby tak postąpił okazał by się zwykłą szują. Czy gdyby Twój mąż (jeśli go masz > ) > pewnego dnia powiedział: "stara, zostanę księdzem, z nami koniec" też uznałabyś > , > że tak trzeba? Dlatego tez wprowadzono obowiazek celibatu,a nie dowolnosc. Nie wyświęcano żonatych księży, po prostu nie było księży. nazywali sie kapłanami.Nie wiem skad i kiedy wzieło sie słowo "ksiadz". Na zachodzie mówi sie nie ksiadz tylko ojcec "padre" we Włoszech. Księż > ą > to późniejszy wynalazek. nazwa-jak najbardziej. Na początku wszyscy chrześcijanie byli równi i uczyli > się nawzajem, starsi zborów chrześcijańskich nazywani później biskupami byli > wybierani właśnie przez nich z powodu wiedzy i autorytetu. byli biskupi, diakoni, nauczyciele,stasi zboru i Piotr- pierwszy papiez.Dokładnie jak teraz. A w biblii znajdujem > y > nakaz by biskup był żonaty. Biblia nakazuje się zenic??Okropne.I mówił to sw. Paweł,ktory jednoczesnie mówil o wyzszsci dziewictwa nad małzenstwem??? W fragmenice o ktorym piszesz Biblia mówi,ze biskup ma byc mezem JEDNEJ ZONY czyli po owdowieniu nie mógł sie juz chajtac. juz wtedy były ograniczenia w tej materii dla biskupów jak widzisz. Kościół dość szybko jednak zorientował się, że > stanowiska to kasa i wcale nie chciał się tą kasą dzielić. propagadna antyklerykalna.Za duzo siedzisz w necie... A tymczasem księża > się żenili, utrzymywali swoje żony i dzieci, zapisywali im swój dorobek. Trzeba > było położyć temu kres bo forsa uciekała. Nakazano więc celibat. > Łatwo ci przychodzi pisanie o facetach, którzy nie potrafią dotrzymać podjętych > zobowiązań. A gdzie słówko o kobietach? One też łamią dane słowo, nie dotrzymuj > ą > zobowiązań, zdradzają. Oczywiscie.Pisalam o facetacvh bo piszemy o ksiezach. Wiele kobiet wstępuje do zakonów a potem rezygnuje. Czy > to świadczy o ich niedojrzałości? jak najbardziej, podobnie z wszytskimi zobowiazaniami.. A może wręcz odwrotnie, świadczy o tym, że > on/ona dojrzali i zrozumieli o co chodzi. no włsnie: dojrzali.czyli wczesniej byli niedojrzali i podjeli zle decyzje albo decyzje były dobre ale człowiek nie potrafi ich dotrzymac .Podobnie jest z porzucaniem rodzin,dzieci... I jeszcze jedno: skoro ksiądz nie > może być żonaty czemu KK dopuszcza małżeństwa księży unickich(np księża kościoł > a > starokatolickiego mariawitów, którego wszystkie sakramenty w tym kapłaństwo są > honorowane i uznawane za tożsame z sakramentami KK mogą wstępować w związki > małżeńskie) i dlaczego wyświęca żonatych kapłanów np protestanckich na księży > katolickich? Czy nie świadczy to o dwulicowości? nie, swiadczy to o tym ,ze jest to zwyczaj dla wygody powołania ksiedza a nie dogmat. Zonaty ksiadz z punktu widzenia powolania po prostu gorzej pracuje dla koscioła. Znam wielu swieckich działaczy w Kosciele ,liderów wspólnot i widze jaki to problem w ich zyciu, czesto musza ze swych funkcji rezygnowac dla rodziny, czesto nie maja czasu itd. Praktyka mówi swoje i zadne teorie tego nie obalą. Odpowiedz Link Zgłoś
martwod Re: Kazdy człowiek chce miec rodzine co nie znacz 26.01.09, 11:22 mala.mi74, niby coś wiesz, a jednak nie wiesz. W koncu ksiadz z zasady nie bedzie > chiał słuzyc tylko przede wszytskim zarabiac aby utrzymac rodzine. I > stanie się to zwykłym zawodem,anie powłaniem. Znam pastorów, którzy fantastycznie łączą rodzinę i służbę. a przy tym, rozmawiając z małżeństwami, wiedzą, co mówią. .Celibatariuszami byli juz prorocy Starego Testamentu choby > Jeremiasz, sw. Paweł, Jezus, Jan Chciciel, nawet Piotr musiał > opuscic zone dla słuzby Chrystusowi. Skąd informacja o Piotrze? nie wiem, w Piśmie św. nigdy jej nie widziałam. Znalazłam natomiast taki fargment (pisze Paweł): "Czy nie wolno nam zabierać z sobą żony żony chrześcijanki, jak czynią pozostali apostołowie i bracia Pańscy i Kefas?" I Kor. 9:5. Wynikałoby z tego, że większość jednak miała żony. Wielki apostoł Filip - na pewno. W Piśmie jest mowa także o jego córkach, które prorokowały. A skoro już powołujesz się na Pawła, to powinnaś wiedzieć, co sam Paweł sądził o celibacie: "Dobrze jest, jeżeli mężczyzna nie dotyka kobiety; Jednak ze względu na niebezpieceństwo wszeteczeństwa, niechaj każdy ma swoją żonę i każda niechaj ma własnego męża. (...) Jeśli jednak nie mogą zachować wstrzemięźliwości, niechaj wstępują w stan małżeński; albowiem lepiej jest wstąpić w stan małżeński niż gorzeć". I Kor.7:1-9. Tyle Pismo Święte na temt celibatu. Inne fragmenty widziałam już wyżej. I jeszcze jedno: wiedzę na temat Boga, w którego wierzymy, najlepiej czrpać z Biblii, a nie z plotek, czy gazet. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: Kazdy człowiek chce miec rodzine co nie znacz 26.01.09, 12:01 martwod napisała: > mala.mi74, niby coś wiesz, a jednak nie wiesz. > > W koncu ksiadz z zasady nie bedzie > > chiał słuzyc tylko przede wszytskim zarabiac aby utrzymac rodzine. I > > stanie się to zwykłym zawodem,anie powłaniem. > > Znam pastorów, którzy fantastycznie łączą rodzinę i służbę. a przy tym, rozmawi > ając z małżeństwami, wiedzą, co mówią. Tak,tez znam.Ich zbory liczą 30-60 osób i sa lokalne ,a nie kilka czy kilkanascie tysiecy jak w parafiach katolickich ktore sa na calym swiecie.Poza tym tam jest dziesiecina, kazdy członek zboru MUSI 10% dochodów przeznaczac na zbór czyli utrzymanie pastora. poza tym czym jest praca ksiedza,który udziela skarmantów i musi czasem jechac w srodku nocy do umierajacego a praca pastora,ktora ogranicza się do 2 spotkan ze wspólnota w tygodniu. > > > .Celibatariuszami byli juz prorocy Starego Testamentu choby > > Jeremiasz, sw. Paweł, Jezus, Jan Chciciel, nawet Piotr musiał > > opuscic zone dla słuzby Chrystusowi. > > Skąd informacja o Piotrze? nie wiem, w Piśmie św. nigdy jej nie widziałam. Znal > azłam natomiast taki fargment (pisze Paweł): "Czy nie wolno nam zabierać z sobą > żony żony chrześcijanki, jak czynią pozostali apostołowie i bracia Pańscy i Ke > fas?" I Kor. 9:5. "Dla Ciebie opuściliśmy wszystko i cuz otrzymamy" (Mk 10, 28 > > Wynikałoby z tego, że większość jednak miała żony. miala, oni zostali powolani jak juz mieli zony.W tamtych czasach spotkac niezonatego Zyda było prawie niemozliwoscia, nie te zwyczaje i kultura..Teraz mamy inne czasy i nie jestesmy Zydami. Wielki apostoł Filip - na pe > wno. W Piśmie jest mowa także o jego córkach, które prorokowały. > > A skoro już powołujesz się na Pawła, to powinnaś wiedzieć, co sam Paweł sądził > o celibacie: "Dobrze jest, jeżeli mężczyzna nie dotyka kobiety; Jednak ze wzglę > du na niebezpieceństwo wszeteczeństwa, niechaj każdy ma swoją żonę i każda niec > haj ma własnego męża. (...) Jeśli jednak nie mogą zachować wstrzemięźliwości, n > iechaj wstępują w stan małżeński; albowiem lepiej jest wstąpić w stan małżeński > niż gorzeć". I Kor.7:1-9. proponowałabym nie manipulowac tylk przeczytac całosc 1 Listu do Koryntian. Wasza specjalnosc: interpretacja fragmentaryczna z ominieciem niewygodnych fragmentów.Gratuluje manipulacji. > > Tyle Pismo Święte na temt celibatu. Inne fragmenty widziałam już wyżej. > > I jeszcze jedno: wiedzę na temat Boga, w którego wierzymy, najlepiej czrpać z B > iblii, a nie z plotek, czy gazet. która to czytam tak jak ją czyta Kosciół Katolicki: od 2000 lat i w całosci. Co do osobistego to czytam codziennie od kilkunastu lat, choc ciekawostka: w NT nie znajdziemy nigdzie indywidualnej lektury Pisma sw, tylko we wspolnocie...:))) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Kazdy człowiek chce miec rodzine co nie znacz 26.01.09, 12:37 czytasz w całości?? To co powiesz na rozbieżność między 10 przykazaniami w biblii a tymi w katechizmie? Odpowiedz Link Zgłoś
xpadre 100 tysiecy kaplanow na smietniku koscielnym 26.01.09, 09:32 Tylu kaplanow kosciola Rzymsko Katolickiego od czasow Soboru Watykanskiego Drugiego odeszlo z czynnego kaplanstwa z powodu zalozenia rodziny. Tylu tez zostalo wyrzuconych z zycia kosciola. Nie ma dla nich kosciol ani szacunku, ani zajecia, ani laski, ani przyszlosci. Jest to dla mnie takie samo haniebne postepowanie jakie kosciol przypisuje tym, ktorzy zaplodnione komorki wyrzucaja na smietnik. Dla kosciola kaplan ktory sie ozenil jest smieciem i nei wazne, czy ten kaplan zostal wybitnym naukowcem, zwyklym szarym zjadaczem chleba czy stoczyl sie na margines zycia. Wszyscy sa dla kosciola jak wrzod na dup.e. Trzeba ich zdrapac... Ten sam kosciol swieci zonatych luteranskich, anglikanskich pastorow ktorzy maja zony i dzieci na kaplanow katolickich. Ostatnio zostal wyswiecony kolejny luteranski pastor na ksiedza w USA. I z tym kosciol nie ma problemu. Jemu nie potrzebny jest celibat. Czy to nie jest chamstwo, wulgaryzm i hipokryzja kosciola wobec siebie samego (samej), wobec swoich kaplanow, synow tego kosciola, tych ktorzy poswiecili swoje zycie dla Chrystusa? O tempora o mores! I trwa to juz prawie 100 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
xpadre Re: 100 tysiecy kaplanow na smietniku koscielnym 26.01.09, 09:35 nie 100 a 1000 lat. zobacz kilka stron: www.prezbiter.pl www.rentapriest.com Odpowiedz Link Zgłoś
mala.mi74 Re: 100 tysiecy kaplanow na smietniku koscielnym 26.01.09, 09:57 xpadre napisał: > nie 100 a 1000 lat. > zobacz kilka stron: > www.prezbiter.pl > www.rentapriest.com czyzby to jakis były ksiadz pisał?;) Przeczytaj sobie "Porzucone sutanny" ks.Dzedzeja.jakas psychoterapiata by sie przydala,zebys swoich wyborów i błedów nie przerzucal na innych. Przeciez wiedziałes co robisz jak przysiegałes. Czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
jamgawel2 Re: 100 tysiecy kaplanow na smietniku koscielnym 26.01.09, 16:13 Jest to typowa reakcja klerykala: nie przerzucaj na innych... Kimkolwiek jestes, (chyba jakims klecha) zrozum: nie zmusisz nikogo, zeby czarne nazywal bialym a biale czarnym. Zeby byc slepym z wyboru, potrzeba naprawde duzo, bardzo duzo glupoty... Ty ja masz. Celibat, to anty chrzescijanska, poganska idea skladania ludzi w ofierze bostwom. I tak jak wiele poganskich swiat, swiatyn, zwyczajow, zostalo zaadotpowanych (choc jest to zbyt pozytywne okreslenie) przez kosciol wczesnego sredniowiecza albo juz poznych wiekow pierwszego tysiaclecia (gdy religia stala sie instrumentem polityki upadajacego Rzymu), tak celibat stal sie narzedziem uciemiezenia kleru, ktory rozrastal sie jak kroliki w Australii i nie bylo sposobu aby trzymac ich krotko. Jedynym sposobem bylo wprowadzenie celibatu. Owczesni ksieza byli liderami politycznymi, i spolecznymi trybunami...trzeba bylo ich trzymac krotko no i wprowadzono idealne rozwiazanie. Zawiazanie weza... Strzal w dyche. Ten sposob przetrwal wszelkie zmiany w kosciele, wszelkie konfrontacje, wszelkie reformacje, wszelkie nawet najbardziej obrzydliwe any swiadectwa papiezy... Gdy papieze zenili na Watylanie swoje dzieci, uprawiali sodomie, prostytucje etc. nizszy kler musial ciagle zyc w celi (bracie!). Od czasu kiedy paiezami zostawali starcy, problem zgorszenia seksualnego minal. A inne typu (benek XVI) sa ignorowane i wpisywane w roznego rodzaju oczyszczenia. Chocby nawet byly sprzeczne z duchem poprzednich papiezy (exkomunika nalozona na lefebrystow przez jpII). Swiat to przelknie. A celibat musi zostac i juz. Wiec nie pitol bracie, siostra, upoludku, ze xpadre przenosi swoje problemy i uogolnia je. Mowi prawde a ty sie prawdy boisz. Jesli odeszlo 100 tys ksiezy bo sie ozenili, to jest to fakt obiektywny a nie jego problem. Gdyby pisal o tym, ze nie ma forsy na sniadanie...to owszem, albo, ze ma problem z tesciowa...jesli ma :- ), to tez osobisty...ale jesli pisze o statystykach, to jest to porblem kosciola i jego hipokryzji. BYlem na tych stronach ktore podaje i sa calkiem normalne...szkoda tylko ze ta druga jest po angielsku i nie wiele mozna sie dowiedziec. Choc troche zauwazylem, ze jest tam kilka polskich nazwisk ksiezy. Radzilbym ci napisac moze mowia po polsku i mogliby ci doradzic jak sobie pooradzic z porblemem jaki ty masz: slepota z wyboru, slepota narzucona... TO MOZNA LECZYC - wiara!!! prawda!!! milsocia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony-ryj To już ministranci nie wystarczaja? 26.01.09, 09:41 Czy sprawa stała się niebezpieczna? Odpowiedz Link Zgłoś
grzes510 Kłopoty z celibatem - to logiczne 26.01.09, 09:41 "Kościół katolicki uznaje celibat za szczególne i piękne powołanie" - a jak to sie ma do rzezcywistosci, ze potem sa przypadki, molestowania ministrantow, jak mozna odmawiac czlowiekowi jego naturalnej potrzeby, kobiety, czy potomstwa - to calkowicie wyjete z rzeczywistosci, powodujace zaburzenia w spoleczenstwie - np. co pisze w Rodzaju. 2.24 - "Dlatego mezczyzna opusci swojego ojca i matke, przylgnie do swojej zony i stana sie jednym cialem" - to chyba cos znaczy. Dlatego to powinni byc calkowicie usuniete, bo i tak to tylko sciema, nie pasujaca realnie do podstawowych potrzeb mezczyzny a nie, ze potem wystepuja przypadki pedofili w KK. Odpowiedz Link Zgłoś
normalny_pl Kłopoty z celibatem 26.01.09, 09:45 A kto to jest ten profesorek?? ludzie zwlaszcza ci nieskazeni karierowiczostwem komuny, zastanowcie sie dlaczego takie wypierdki jak ten ...sorek, ktory od dziecinstwa byl w swym zachowaniu obrzydliwy, teraz wyplywa jak g...no w przerebli. gadajcie se co chcecie ale jak cos sie kloci z opinia Jednego z Najwybitniejszych Polakow JP2 to raczej z gory jest skazane na opinie ze to smieci. mysle ze za chwile uslyszymy o ...sorku, na ktorego teraz media rzuca snop swiatla, ze on cos tam za uszami ma. skoro to chlop co nigdy zadnej kobiety nie potrafil poderwac bo od dziecinstwa byl oblesny i obsliniony, to zaraz sie okaze, i wielce bym sie niezdziwil, ze macza palce w pedof.......... . Rodzice, uwqazajcie na takich jak ten ....sorek nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Następca JPII unieważnia jego decyzje!!! 26.01.09, 09:54 Ha ha, ha!!! normalny_pl napisał: > A kto to jest ten profesorek?? ludzie zwlaszcza ci nieskazeni > karierowiczostwem komuny, zastanowcie sie dlaczego takie wypierdki jak ten > ...sorek, ktory od dziecinstwa byl w swym zachowaniu obrzydliwy, teraz wyplywa > jak g...no w przerebli. gadajcie se co chcecie ale jak cos sie kloci z opinia > Jednego z Najwybitniejszych Polakow JP2 to raczej z gory jest skazane na > opinie ze to smieci. mysle ze za chwile uslyszymy o ...sorku, na ktorego teraz > media rzuca snop swiatla, ze on cos tam za uszami ma. skoro to chlop co nigdy > zadnej kobiety nie potrafil poderwac bo od dziecinstwa byl oblesny i > obsliniony, to zaraz sie okaze, i wielce bym sie niezdziwil, ze macza palce w > pedof.......... . Rodzice, uwqazajcie na takich jak ten ....sorek nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 A co na to dziewice konsekrowane?? 26.01.09, 09:48 Też będą się buntować i zaczną dawać? A kto by chciał brać antyki seksualne? Odpowiedz Link Zgłoś
lotnoko ale tylko ci hetero, a co z tymi homo? chca meza? 26.01.09, 09:56 ale tylko ci hetero, a co z tymi homo? chca meza? Bo jest ich wielu... Odpowiedz Link Zgłoś
czarek62 Re: ale tylko ci hetero, a co z tymi homo? chca m 26.01.09, 09:59 lotnoko napisał:... a co z tymi homo? chca meza? Bo jest ich wielu... ... oni beda przeciwko zniesieniu celibatu, bo wtedy straca ochronny plaszczyk, ktorym przykryli swoja orientacje! Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Gdzieś nam się po drodze zagubiły nauki abp Paetza 26.01.09, 10:04 I jego zagłębianie sztywnej tajemnicy wiary w klerykach. Odpowiedz Link Zgłoś
lotnoko Re: ale tylko ci hetero, a co z tymi homo? chca m 26.01.09, 10:28 czarek62 napisał: > lotnoko napisał:... a co z tymi homo? chca meza? Bo jest ich > wielu... > > ... oni beda przeciwko zniesieniu celibatu, bo wtedy straca ochronny > plaszczyk, ktorym przykryli swoja orientacje! oooj, to 50 procent nie bedzie chcialo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Ksiądz Pawłowicz z Witonii w ziemi łudzkiej starał 26.01.09, 10:22 się bardzo. Wielu ministrantów i pozostałych chłopców z tej wioski przekonywał i skutecznie zachęcał do pogłębiania tajemnicy wiary metodą analną. A rodzice tychże dzieci skutecznie udawali głupa!!!!!!!! kvakva napisał: > A jak oni z chłopcami chcą mieć dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Re: Ksiądz Pawłowicz z Witonii w ziemi łódzkiej s 26.01.09, 10:26 przepraszam miało być łódzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-polak Zycie jako "ono"... 26.01.09, 10:16 Celibat w kosciele katolickim jest jakims niezrozumialym wypaczeniem tego wszystkiego na czym opiera sie natura czlowieka, zamysl stworzenia i zdrowy rozsadek. Wiele badan i obserwacji pokazuje, ze zabranianie zycia zgodnie z natura czlowieka prowadzi do wypaczen osobowosci, dewiacji seksualnej, powaznych problemów psychicznych (por. takze badania nad osadzonymi w wiezieniach z rozgraniczeniem plci). Wielu zdrowych meszczyzn pracujacych jako ksieza w celibacie, nie zgadzaja sie na zycie samotne. Wielu zyje w ukrytych zwiazkach z kobietami. Prowadzi to czesto do rozbijania rodzin kobiet, gdyz spotykaja sie one z ksiezmi potajemnie. Nie rzadko spotykamy takze zwiazki ksiezy z zakonnicami - przykaldem tego sa ksieza kurii i pracujacych w seminariach duchownych. Sa to tazke potajemne zwiazki. Wielu stara sie rozwiazac problem kobiet onanizujac sie - lecz prowadzi to do poglebiania problemów psychicznych, gdyz jest to "erzat normalnego wspolzycia miedzy meszczyzna i kobieta" a takze "czyn zabroniony w kosciele". Wsród ksiezy krazy wiele opowiesci na temat radzeniem sobie z zyciem w celibacie - do klasyki urosly opowiesci o "starej, brudnej gosposi" - która "moze i brudna, moze i brzydka - ale piesciocha..." Wielu ksiezy reaguje na ten zart uwaga, ze "to wcale nie jest smieszne"... Wielu zauwaza ten bardzo duzy i skomplikowany problem ale bardzo niewielu stara sie to zmienic. Kosciól katolicki zbudowany jest na "dyktaturze starców", ktorym "juz wszystko wyschlo" i którzy nie toleruja nawet najmnieszej niesubordynacji... Kosciól w swym zarzadaniu musi odmlodniec, musi takze dojrzec i zrozumiec, ze podstawy celibatu - nawet jesli kiedys byly potrzebne - dzis sa reliktem i dziwolagiem, ktory jak najszybciej trzeba porzucic - dla dobra kosciola i ludzi, specjalnie tych zyjacych pod jego pregierzem... Odpowiedz Link Zgłoś
jochoniasz Kłopoty z celibatem 26.01.09, 10:17 Ja tutaj czegoś nie rozumiem. Skąd takie powszechne oburzenie. Przecież wszyscy jesteście wolnymi ludźmi i robicie co chcecie. Chcecie dać na tacę to dajcie, nie to nie. Nikt nikogo nie zmusi do wiary. Uważam, że wszystkie opinie tak mocno uderzające w kler są pisane po powierzchownym zrozumieniu tematu... Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszet Celibat a śluby czystości 26.01.09, 10:19 Skoro tak pięknie zracjonalizowano w teologii katolickiej celibat, to dlaczego księża nie składają ślubów czystości? Obłuda i zakłamanie KK wylewa się przy każdej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Kłopoty z celibatem 26.01.09, 10:22 Szanowni Księża jest to niemożliwe bo: 1.Ksiądz + żona = dzieci (dużo no bo wiadomo). 2.Dzieci rosną. 3.Studia są kosztowne. 4.Po studiach mieszkania. 5.Najgorsze - dziedziczenie, plebani najpewnie nie! A więc z pomysłu - kicha! Chcecie Kościół zrujnować? Odpowiedz Link Zgłoś
uwagiluzne bardzo mądre słowa: 26.01.09, 10:29 "Zamiast wzmocnienia powołania kapłańskiego teologia celibatu prowadzi do podkreślenia "inności" księży i odrębności świata, który sami tworzą". Nic dodać, nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Kłopoty z celibatem 26.01.09, 10:33 1/3 z kobitami, 1/3 pedofilnie z dziećmi, 1/3 z kozami, a wszyscy pedalnie i koniobójczo. Odpowiedz Link Zgłoś
jochoniasz Re: Kłopoty z celibatem 26.01.09, 10:35 j-50 napisał: > 1/3 z kobitami, 1/3 pedofilnie z dziećmi, 1/3 z kozami, a wszyscy > pedalnie i koniobójczo. cieeeekawe... na jakiej podstawie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo Kłopoty z celibatem 26.01.09, 10:40 Polecam lekturę: Kryminalna historia chrześcijaństwa pióra Karlheinza Deschnera. Wszystko jasno wyłuszczone, dlaczego celibat i inne zagadnienia. A generalnie to współczesny kościól katolicki ma z religią i jej pierwotnymi założeniami mało wspólnego. Liczy się kasa, wpływy i polityka. Odpowiedz Link Zgłoś
patman Przeciw naturze, ale zgodnie z zasadami 26.01.09, 10:45 Szefostwo KK dobrze wie, że celibat jest formą zboczenia - człowiek musi przenieść swoją potencjalną miłość do drugiej osoby na coś wirtualnego - ale w tej kwestii nie może odpuścić. Chodzi o rzecz najważniejszą dla KK, czyli o kasę. Z jednej strony utrzymanie rodziny kosztuje, z drugiej - firma z Watykanu nie zgarnęłaby całego majątku po swym funkcjoriuszu, który przeszedł do kolejnego etatpu istnienia. Dlatego nie ma szans na likwidację tego wynaturzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
aqq53 Kłopoty z celibatem 26.01.09, 10:52 Nawet Ci zrozumieli że pominęli się z przeznaczeniem. A może poznali prawdę tego w czym siedzą i zmienili zdanie ? Ale bardziej chyba boją się tego co sie nazywa kryzys i szukają ucieczki do rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
attina3 Kłopoty z celibatem 26.01.09, 10:52 KK nigdy nie zniesie celibatu, gdyz jezt zabardzo pazerny. Celibat nie ma nic do czynienia z "niewinnoscia i czystoscia".ale z ochrona KK zagrabionego majatku. Cale sczescie, ze watykan gra juz na ostatniej nutce i oni sobie doskonale z tego zdaja sprawem dlatego ta desperacja. Starsze oddane pokolenie wymiera, a mlodzi sa "oswieceni w swoj sposob". Era przebierancow sie konczy. Odpowiedz Link Zgłoś
acc4 Miał willę z ogródkiem, miał garaż, miał auto, 26.01.09, 11:07 że każdy co nie miał zaraz by mieć chciał to, lektura, spacery, wikt niezły ma smak, więc czegóż, więc czegóż, więc czegóż mu brak? Rodziny, rodziny, rodziny, ach rodziny... Odpowiedz Link Zgłoś
olojan Kłopoty z celibatem 26.01.09, 11:26 Spytano kiedyś księży o celibat... Księża włoscy odpowiedzieli w większości żeby utrzymać. Księża holenderscy odpowiedzieli w większości żeby znieść. Księża polscy odpowiedzieli gremialnie: niech będzie jak do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś