Dodaj do ulubionych

Idą rybki

• 4g63 Idą rybki 08.02.09, 17:08
      ja jestem bogiem, a kto we mnie nie wierzy będzie się smażył w piekle i koniec..
      • straszna.dziwka Re: Idą rybki 08.02.09, 17:23
        A ja mam roota i zmieniam Ci rozszerzenie na .GIF
    • aarvedui Wolter? 08.02.09, 17:26
      co ma Wolter do ateizmu ???

Wolter był agnostykiem, nie uznawał kleru, religii sformalizowanej, ale wierzył
      w Siłę Wyższą.

dziewczę nie rozumie już w co wierzy. wiara jest naturalną potrzebą człowieka,
      olać już kler,może go nie być, ale człowiek bez jakiejkolwiek wiary jest pusty.
      wojujący ateiści są równie żałośni jak wojujący fanatycy religijni, talibowe czy
      mohery.
      • 4g63 Re: Wolter? 08.02.09, 17:54
        > olać już kler,może go nie być, ale człowiek bez jakiejkolwiek wiary jest pusty.

yyy? jesteś pusty?! a nie wierzysz, to nie jesteś, ja jestem pusty :/ co za pech... ale coś tam we mnie jest, jakieś flaki i coś tam jeszcze się znajdzie
    • j-50 Idą rybki 08.02.09, 17:46
      Katolicka etyka seksualna najlepiej jest pokazana w
      filmie "Pograbek".
    • 4g63 Idą rybki 08.02.09, 17:48
      o Ty, masz prawa roota, to muszę przed tobą paść na kolana, jesteś odemnie potężniejszy, o roocie władco wszechświatów, ja tam jestem tylko małym bożkiem sprawującym piecze nad tym wszechświatem, a tak swoją drogą, co skłoniło cię na zawitanie tego padołu ziemskiego i jakiegoś podrzędnego forum słabowitej gazetki żydowskiej? nuda?
      • 4g63 Re: Idą rybki 08.02.09, 17:55
        o qr!
    • lunaglass Naprawdę mamy zdolną i mądrą młodzież! 08.02.09, 18:37
      Tylko miejmy chęć to zauważyć. Pewnie że różne bandy dresiarzy psują
      wizerunek, ale trzeba patrzeć na całokształt.
      Ileż to młodzieży studiuje, ile młodych ludzi działa w polityce, kulturze, ile
      mamy młodych zdolnych naukowców, studentów. Pozwólmy im działać!
      Przykład przedstawiony w artykule pokazuje, że możliwość pozytywnych zmian w
      kraju i w społeczeństwie jest możliwa - trzeba tylko dopuścić młodych ludzi do
      działania. A nie ich tłumić i uważać własne poglądy za jedyne słuszne.
      • the_ukrainian Re: Naprawdę mamy zdolną i mądrą młodzież! 08.02.09, 20:17
        > Ileż to młodzieży studiuje, ile młodych ludzi działa w polityce,
        kulturze, ile
        > mamy młodych zdolnych naukowców, studentów

Ważny jest nie sam fakt studiowania ale też to co się studiuje.
        najbardziej oblegane kierunki to te wszystkie ekonomie, zarządzania,
        marketingi, stosunki międzynarodowe, socjologie, politologie i inne
        krawaciarskie pierdy. A robić to nie ma komu. Młodzież mamy leniwą,
        nasza młodzież ma dwie lewe ręce do roboty i książką próbuje
        zasłonić swoje lenistwo. Zamiast po gimnazjum uczyć się już
        konkretnego fachu to leserzy idą do liceum, poobijają się do matury,
        potem jakieś krawaciarskie studia z nadzieją na lekką i szybką kasę.
        Ale to się skończy. Rynek musi wyeliminować nadmiar papierkowych
        nierobów i okaże się że taki młody, ambitny z szerokimi hoyzontami
        będzie mi towar wyładowywał z dostawczaka za 5 stówek miesięcznie na
        umowę zlecenie albo sprzątał na magazynie.
        • lunaglass Re: Naprawdę mamy zdolną i mądrą młodzież! 10.02.09, 20:42
          > Ważny jest nie sam fakt studiowania ale też to co się studiuje.
          > najbardziej oblegane kierunki to te wszystkie ekonomie, zarządzania,
          > marketingi, stosunki międzynarodowe, socjologie, politologie i inne
          > krawaciarskie pierdy. A robić to nie ma komu. Młodzież mamy leniwą,
          > nasza młodzież ma dwie lewe ręce do roboty i książką próbuje
          > zasłonić swoje lenistwo. Zamiast po gimnazjum uczyć się już
          > konkretnego fachu to leserzy idą do liceum, poobijają się do matury,
          > potem jakieś krawaciarskie studia z nadzieją na lekką i szybką kasę.
          > Ale to się skończy. Rynek musi wyeliminować nadmiar papierkowych
          > nierobów i okaże się że taki młody, ambitny z szerokimi hoyzontami
          > będzie mi towar wyładowywał z dostawczaka za 5 stówek miesięcznie na
          > umowę zlecenie albo sprzątał na magazynie.
          Mylisz się, dużo jest studentów na uczelniach technicznych, takich jak PWr. I
          nie wmówisz że uczy się tu pierdół. Ja mówię, że dużo młodzieży studiuje, a nie
          "studiuje" (czyli jest zapisanych do prywatnych szkółek - choć dobre i to, bo
          lepsze od picia piwa pod sklepem). Natomiast nie obrażaj młodych ludzi, że są
          nierobami, leniami. To nie prawda! Chyba, że się obracasz w takim towarzystwie,
          to masz zafałszowany obraz. Ja mam obraz rzeczywisty - codziennie jestem na PWr
          i wiem ile jest zdolnej, pracowitej młodzieży, którzy są przyszłością tego
          kraju, a nie "fahofcy" po 50tce po zawodówkach, którzy się uważają za "panów
          złota rączka", bo za komuny robili w państwowym molochu czy stare dziadki
          partyjniaki po technikach/zawodówkach czyli bez wykształcenia praktycznie.
          Najwiekszą głupotą którą napisałeś to to, że pracownik fizyczny to taki wielce
          robiący, a umysłowy to obibok. Otóż żeby fizol mógł wrzucać deski do maszyny, to
          inżynier musi tą maszyną skonstruować, bo inaczej to fizol by chyba tą deskę
          ch**em strugał za przeproszeniem.
          • the_ukrainian Re: Naprawdę mamy zdolną i mądrą młodzież! 11.02.09, 17:56
            > Najwiekszą głupotą którą napisałeś to to, że pracownik fizyczny to
            taki wielce
            > robiący, a umysłowy to obibok. Otóż żeby fizol mógł wrzucać deski
            do maszyny, t
            > o
            > inżynier musi tą maszyną skonstruować, bo inaczej to fizol by
            chyba tą deskę
            > ch**em strugał za przeproszeniem.

ALe ja się przejechałem po tych wszystkich magistrach z dupy
            wziętych specjalizacji a nie po inżynierach. Studia inżynierskie
            albo medyczne to zupełnie inna bajka i dobrze o tym wiem. Ja uważam
            krawaciarzy za pasożytów społecznych i tyle. Inżynier coś robi
            konkretnego i z pracy inżyniera pożytek ma całe społeczeństwo. A
            jaki jest pożytek z krawaciarza korporacyjnego który zajmuje się
            przygotowaniem projektu jakiejś wirtualnej z dupy wziętej nikomu
            niepotrzebnej bzdury? Czy społeczeństwo coś ma z tej jego ściemy bo
            pracą to tego nazwać nie można? Bo jak ja nie dowiozę towaru do
            sklepu to społeczeństwo szybko odczuje mój brak jak ludziom się
            przypomną puste półki jak za PRLu bywało. Owszem, mamy uczelnie
            techniczne dla tej naprawdę zdolnej młodzieży. Ale ilu studentów tam
            studiuje a ilu na tych wszystkich Wyższych Szkołach Zarządzania,
            Marketingu i Ściemniania gdzie każda miernota może sobie kupić
            magistra?
            • lunaglass Re: Naprawdę mamy zdolną i mądrą młodzież! 11.02.09, 20:20
              > ALe ja się przejechałem po tych wszystkich magistrach z dupy
              > wziętych specjalizacji a nie po inżynierach.
              To znaczy? Nie chcieli chodzić z łopatą czy ścierką? No nie ma co się dziwić. Ja
              po studiach tez bym nie miał ochoty.
              Faktem jest natomiast że ludzie po studiach typu socjologia, psychologia,
              malarstwo, kultura artystyczna itp są mało potrzebni na rynku, bo to to takie
              zawody rekreacyjne, a nie produkcyjne.
              Natomiast nie wiem czy wiesz co to za uczelnia PWr, ale studiuje tam naprawdę
              dużo studentów, którzy otrzymają nie tylko mgr ale także inż. I osobiście
              zabraniam nazywania ich obibokami, laniami czy jakkolwiek w tym znaczeniu, a
              niestety w swoim pierwszym poscie tak napisałeś. Po prostu zatrudniłeś kogoś
              niekompetentnego, albo nieodpowiedniego na dane stanowisko a teraz oczerniasz
              młodych ludzi masowo. Polizałeś łyżkę i udajesz że zjadłeś obiad.
    • nowak11 Co tam ateizm - spróbuj nie krytykować PiS-u! 08.02.09, 18:52
      Phi!Też mi odwaga.Ja kiedyś publicznie przyznałem się,że PiS ma czasem
      rację.Normalnie chcieli mnie spalić na stosie POprawności politycznej.Moi koledzy!
    • sake-origami Idą rybki 08.02.09, 18:54
      Pamiętam, że gdy byłem dzieckiem mówiono mi, że bozia widzi wszystko i jak będę
      niegrzeczny to też to zobaczy i... Myślę,iż wiara wielu osób oparta jest na
      strachu: przed nieznanym. Wierzymy na wszelki wypadek.
      • straszna.dziwka Re: Idą rybki 08.02.09, 19:24
        ...i ja nie mialbym nawet nic przeciwko temu, ze ktos wierzy na wszelki wypadek,
        tylko potem tacy prawia o moralnosci tonem nie znoszacym sprzeciwu. Szkoda, ze
        wsrod licznych religijnych przykazan nie ma przykazania o elementarnej
        uczciwosci wzgledem samego siebie, zakazu hipokryzji, i zakazu wtykania nosa w
        cudze zycie. Trudno oprzec sie wrazeniu, ze religia jest jak wirus, ktory mnozy
        sie w umyslach mniej rozgarnietych ludzi. Rozgarnietym religijnym ludziom nie
        ublizajac, bo zakladam, ze w ich umyslach religia moze wspolegzystowac z
        uczciwoscia, tolerancja i ludzka zyczliwoscia. Niestety, fakt istnienia
        rozgarnietych religijnych osob, niestety, nie przeklada sie nijak na
        zmniejszenie destruktywnej sily religijnego wirusa. Po prostu glupich jest zbyt
        wielu.
        • iluminacja256 Re: Idą rybki 08.02.09, 20:28
          A to juz jest kwestia hipokryzji i zaryzykowałabym stwiedzenie, z e
          polskiej hipokryzji totalnej.

Jestem za całkowitym rozdziałem państwa i koscioła w wariancie
          francuskim - zadnych krzyzy, chust itp w szkolach, zapisów o
          katolickim światopoglądzie, odmów aborcji czy przepisania
          antykoncepcji, ze wzgledu na sumienie, zespolow etycznych d/s in
          vitro obecnycm wariancie itp - na tym polu jest o wiele wiecej do
          zrobienia niz na polu udawadniania istnienia Boga, bo on sobie bez
          nas poradzi, ale indoktrynacja w państwie - nie.
        • tlenek_wegla zaklad Pascala. 08.02.09, 20:42

• straszna.dziwka Re: zaklad Pascala. 08.02.09, 22:35
            Jak na to juz wielorotnie zwracano uwage, zaklad Pascala wynika z blednego zalozenia, ze wiara w Boga jest wynikiem wyboru. W moim przypadku przynajmniej, i jak przypuszczam, w przypadku wiekszosci ateistow, tak nie jest. Ja po prostu nie stwierdzam obecnosci procesu WIARA.EXE na liscie zadan. WIARA.EXE nie zostala we mnie zainstalowana. Nie staram sie oceniac, czy to zle czy dobrze, po prostu przyjmuje to jako fakt dokonany. Kiedys probowalem sobie zainstalowac WIARA.EXE, ale mi sie wysypywalo. Mowienie mi, ze bog jest to jak walenie grochem o sciane. Moze komus gdzies WIARA.EXE chodzi, mi nie chodzi. Nie znaleziono pliku. Co mam zrobic, rzucic sie z mostu albo udawac, ze chodzi. Kiedys udawalem, ze mi chodzi, zeby moja matce nie bylo smutno, ale zmeczylem sie. Podobnie, mowienie wierzacym ludziom, ze boga nie ma, jest calkiem bez sensu. WIARA.EXE filtruje pakiety. Ci, ktorzy wierza na wszelki wypadek, albo tak naprawde wierza, ale wola udawac, ze nie, bo im sie ta ich wiara wydaje glupia, dziecinna i staroswiecka, albo tak naprawde nie wierza, ale wola sobie mowic, ze wierza, i mysla sobie, ze sa sprytni jak cholera.
    • uartig_varulv Idą rybki 08.02.09, 19:30
      Poza zdziwieniem niektorych ludzi, nigdy nie spotkaly mnie zadne problemy
      zwiazane z moim ateizmem. chociaz, oczywiscie, byly pewne nieprzyjemnosci.
      Zapewne standardem wszystkich niewierzacych uczniow jest koniecznosc czekania
      na korytarzu gdyz religia jest w srodku zajec. Bardziej nieprzyjemne bylo
      wymuszenie na mnie zgody na krzyz w sali
    • sake-origami Idą rybki 08.02.09, 21:45
      "Jeżeli Boga nie ma, to chwała Bogu, ale jeżeli Bóg istnieje to niech nas ręka
      boska broni"
    • bawole_oko długie, nocne Polaków rozmowy... 08.02.09, 23:03
      Dobrze, że rozmawiamy, bo jak powiedział pewien filozof "w dyskusji błyska prawda". Ja tymczasem idę już spać, więc życzę nam wszystkim, żebyśmy stanęli w prawdzie, żebyśmy dojrzeli prawdę o samym sobie. I żebyśmy żyli w prawdzie. Bo jak powiedział Jezus Chrystus "Prawda was wyzwoli". Na temat prawdy rzekł jeszcze takie słowa "Ja jestem drogą, prawdą i życiem".

Dobranoc
    • fluxxx Artykul strasznie infantylny. 09.02.09, 01:05
      Jak ktoś po przeczytaniu jakiejś książeczki (nieważne czy jest to Dawkins czy
      Nietzsche) traci wiarę to nic tylko się śmiać. W reklamy Providenta taki ktoś
      pewnie też wierzy.

Co to w ogóle jest za pomysł z tym coming-outem? Może jeszcze portal a la
      NaszaKlasa powinien powstać dla ateistów, agnostyków i innych pominiętych?

Jeszcze coś - całe życie jestem ateistą (a agnostykiem z przekonania - wiem, że
      ani istnienia Absolutu nie sposób udowodnić, podobnie nie sposób udowodnić tego,
      ze go nie ma, a jednak osobiście twierdzę, że nie ma nic poza materią) i NIGDY
      nie spotkałem się z jakimiś nieprzyjemnościami z tego tytułu, NIKT nigdy nie
      powiedział mi nic z tego powodu, ksiądz nie wyklinał, ludzie nie rzucali we mnie
      ziemniakami. Te opowieści o represjach to chyba można między bajki włożyć.

Jedynie co mnie wkurza to krzyże i inne symbole religijne w miejscach
      publicznych oraz opłaty, które ponoszą niewierzący na rzecz KK, ale to są sprawy
      administracyjne, a nie społeczne.
    • jola_z_dywit_2006a Kasia "..pochodzi z bardzo katolickiej rodziny.." 10.02.09, 03:11

"Tata, historyk - antyklerykał", takie kwiatki w Polityce sa nagmine.

A za Rakowskiego to byla swietna gazeta.
    • kas.ja24 Ateistyczna wigilia? 10.02.09, 11:32
      Po co ateistyczna wigilia?
      Ateistyczna czy nie, ale wigilia.

• tymon99 Re: Ateistyczna wigilia? 12.02.09, 19:44
        wigilia, czyli czuwanie, czyli oczekiwanie. tylko na co, jeśli się nie wierzy?
    • prochmarny odejscie od religii to akt - bardzo religijny 10.02.09, 20:52
      powtarzam za kims z kim się bardzo zgadzam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka