geckoon Chłopcy radarowcy / Maszynki radarynki 26.02.09, 14:51 Wlasnie ciekawa sprawa, bo przeciez policjant powinien sie czym roznic od fotoradaru ktorego jedyna funkcja jest pstrykanie fotki gdy ktos jedzie za szybko ale policjant chyba ma wiecej funkcji, ze tak to nazwę: "zaprogramowanych"? co jesli : jade 120 na drodze z ograniczeniem do 70 ale jest trzecia w nocy i nie ma tam nikogo poza mna fotoradar mnie tam pstryknie, ale jesli bedzie tam policjant a nie fotoradar to co chyba moze pozwolic sobie na ocene calosci sytuacji a nie faktu przekroczenia predkosci? to samo dotyczy przejsc dla pieszych , a skoro juz o tym to uwazam ze to wiekszy dramat niz wszystkie te znaki, gdy np: straznik miejsci wlepia mandat za przejscie na czerwonym kobiecie z dzieckiem - akurat taki przypadek widzialem jestem pewien ze przeszla bo bardziej interesowalo ja czy moze wejsc na jezdnie z dzieckiem - czy nic nie jedzie niz to czy nie stoi gdzies na chodniku jakis patrol ... juz dla formalnosci dodam ze przechodzila przez ulice na ktorej jest zakar ruchu z pewnymi wyjatkami :D .. pewnie tylko dlatego sa tam nadal swiatla jak widze takie przypadki jestem calym sercem i moim glosem za zamienianiem funkcjonariuszy na aparaty z fotokomórkami - sa praktyczniejsze, nie wyladowuja frustracji i nie maja kompleksow co do policji, osobiscie mialem kilka razy szczescie trafic na policjanta (nigdy straz miejska) ktory byl czlowiekiem a nie maszyna do wystawiania mandatow i choc mandat mi sie wg przepisow (swoją drogą glupich) nalezal skonczylo sie pouczeniem i dlatego nie bede policji generalizowal bo sa tam tez wlasciwi ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ko_menta_tors Chłopcy radarowcy 26.02.09, 15:04 Dorobiłem się 18 punktów (za prędkość), więc jeżdżę bardzo ostrożnie i nie przekraczam... Dopiero wtedy zorientowałem się, że: 1. Znaków ograniczenia prędkości stoi od cholery (to akurat wiedziałem) natomiast odwołania tych ograniczeń - tyle co kot napłakał. I nie ma na trasie żadnych "kodeksowych" odwołań (np skrzyżowań. Np. wylotowa droga z Sierpca do Warszawy: mozna jak pi... jechać w szczerym polu 50 km/godz przez kilka kilometrów bo skrzyżowania nie uświadczysz a odwołania oczywiście nie ma. Takie przypadki są po prostu nagminne!! Sprawdźcie sami.. 2. Niestety, przekonałem się też, że przestrzegając tych ograniczeń też się dojeżdża do celu, nawet nie tak wiele później... Ale co tam! Byle do marca! Odpowiedz Link Zgłoś
tomdurl Chłopcy radarowcy 28.02.09, 08:04 Wjazd do Torunia od strony Bydgoszczy droga ma po dwa pasy ruchu w jedną stronę. Jest znak 70/h Pojawia się tablica teren zabudowany, a za 15 metrów ponowiony znak 70/h. Straż miejska stoi oczywiście z radarem pomiędzy.Nie chce się pisać wszystkich przypadków, robią co chcą a winne jest państwo!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Nareszcie piszą o durnych restrykcjach 02.03.09, 15:36 Łamanie prawa to jedno, a durne znaki i ograniczenia to drugie. Zawsze trąbiono o niedobrych kierowcach, łamaniu zakazów itp. Nareszcie zaczyna się dostrzegać drugą stronę medalu: setki bezsensownych ograniczeń. Radarowcy czyhający w najmniej niebezpiecznych miejscach (tam gdzie łatwo o "zwierzynę"). Z tego właśnie się bierze ogólny brak poszanowania dla ograniczeń ("znowy 40, to pojadę 80") i postrzeganie drogówki jako bandy złośliwych łapówkarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
rafal-1972 Pomysł na danie łapówki 05.03.09, 21:05 chyba nie do udowodnienia: kilka banknotów wetkniętych za obwolutę dowodu rejestracyjnego. Prosimy o wyrozumiałe traktowanie. W razie oskarżenia twierdzimy, że mamy odłożone pieniądze na paliwo. Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Chłopcy radarowcy 10.03.09, 16:23 Chwala policji. Kierowcy w Polsce jezdza pijani i za szybko. Zabijaja ludzi na przejsciach dla pieszych, zabijaja na czekajacych na przystankach. Odpowiedz Link Zgłoś
j.an Re: Chłopcy radarowcy 11.03.09, 19:49 Jeszcze kilka takich twoich wpisów i masz szanse zostać wniesiony na ołtarze,zostaniesz świętym ormowcem, z móżdżkiem powojennego milicjanta. Odpowiedz Link Zgłoś
ecii Chłopcy radarowcy 13.03.09, 20:17 Idiotyczny materiał popierający bandycki styl jazdy polskich kierowców. Przerażające jest to, że w Polsce winę za wszelkie tragedie drogowe ponoszą drogowcy, drzewa, drogi, ptaki, dzika zwierzyna, cykliści, pedały, tylko kierowcy są świetni, nieomylni, a ci powodujący wypadki, to nie oni, tylko krasnoludki. Myślałem, że Gazeta będzie propagowała wprowadzenie mandatów od 100 Euro do 2500 Euro, a nie broniła kierowców przestępców. Wypadków mamy tyle samo lub mniej niż przed laty, tylko nikt nie wspomina o zmianie kwalifikacji sprzed lat. Kiedyś wszystko było wypadkiem, a dzisiaj tylko to, co daje zwolnienie powyżej 7 dni lub są ofiary śmiertelne. Ciekawe co jeszcze wymyślą skretyniali ustawodawcy, by zmniejszyć, czytaj poprawić statystyki. Pewnie już kombinują jakie przepisy wprowadzić, by jazda na Kurskiego była normą, a nie powodem do medialnego szumu. Niestety, nigdy nie doczekam się w Polsce twierdzenia, że kierowcy powodują wypadki, a nie jacyś "oni". Kierowca z "przebiegiem" ponad 2 000 000 km, bez wypadku, po wszystkich kontynentach naszej Ziemi kochanej. Odpowiedz Link Zgłoś
kpt_kloss Polscy kierowcy sa okropni 15.03.09, 14:28 Scenki na ulicach i drogach, a takze statystyki pokazuja ze polscy kierowcy sa fatalni. Zgadzam sie w zupelnosci z ecii. Z drugiej strony nie spotkalem chyba w Polsce kierowcy, ktory nie uwazalby sie za najlepszego na swiecie. Rezultatem jest ze liczba wypadkow jest z roku na rok rekordowa. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszko045 Chłopcy radarowcy 18.03.09, 11:30 W Opolu ulubionym miejscem ustawiania sie z radarem jest obwodnica kolo stadionu Odra zarówno za jak i przed krzyżówka z ul.Oleska.Jest to jedno miejsce w Opolu najbezpieczniejsze na drogach Opola,nie ma tam przejść dla pieszych budynków itp.a chłopaczki ustawiaja sie tam po haracz od kierowcow.Z punktu widzenia taka dwupasmowa jezdnia powinna obligować do szybkiej jazdy a nie być pułapką dla i tak zestresowanych kierowcow.Nie widzą policjanci np.słupów zasłaniających sygnalizacje świetlna patrz skrzyżowanie chabry - oleska, gdzie z tego tytulu bylo mnóstwo wypadkow.Zadni pochwal od zwierzchników zastępuja urzędy skarbowe w sciąganiu dodatkowych danin. Odpowiedz Link Zgłoś
love_hina Chłopcy radarowcy 19.03.09, 14:58 "za niezapięty pas" przy 10 km/h brak zapętych pasów w czasie stłuczki (zakładając że wpadnei się w drzewo) może doprowadzić od drobnych uszkodzeń typu otarcia i siniaki po mocne uszkodzenia jak np. wsztrząśnienie mózgu, 20 km/h - niezapięte pasy mogę doprowadzić do poważnych uszkodzeń organów wewnętrznych, narządów oraz złamań, 30 km/h i więcej jest już bardzo ryzykowne - zakładając że TYLKO uderzy się w drzewo lub ścianę, jezeli dodamy do tego jadący z prędkością 70 km/h samochód na prostym odcinku to mamy zgon na 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
koko.5 Chłopcy radarowcy 21.03.09, 19:26 Apropos nieoznakowanych samochodów policji, czy jest jakiś przepis zezwalający im łamać przepisy drogowe i natrażać innych użytkowników dróg na niebezpieczeństwo? Pojazdy uprzywilejowane muszę jechać na sygnale, czy tak? Odpowiedz Link Zgłoś
kormiii Chłopcy radarowcy 22.03.09, 00:17 Ja jeszcze nie miałem przyjemności z drogówką:P wykopgier.pl/gry-online/232/portal%3A-the-flash-version/ Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Policja apeluje 22.03.09, 08:55 "Mniej znaków dla większego bezpieczeństwa." Od 1 października 2005 roku na wskazany adres internetowy można zgłaszać wszystkie zaobserwowane na drogach absurdalne i kontrowersyjne znaki drogowe. Specjalnie w tym celu powołane grupy robocze zajmą się ich analizą i wypracują satysfakcjonujące rozwiązania. Wszystko w celu zmobilizowania opinii publicznej oraz zachęcania do przejawiania obywatelskich postaw. Społeczeństwo pwinno być aktywne w sprawach tak ważnych dla jego interesów... www.votrepolice.be/content/view/72/177/ Niestety, robi to policja belgijska. Policja polska satysfakcjonuje się wyrabianiem statystyk wykrywalności oraz mandatowalności, walcząc z tak zwanymi "polskimi kierowcami" obowiązkowo piratami i mordercami, którzy jeżdżą 200o km/godz. w terenie zabudowanym i tym samym mordują tysiące niewinnych...;) Odpowiedz Link Zgłoś
redjuliannaa Chłopcy radarowcy 23.03.09, 17:35 I bardzo dobrze - stop piratom drogowym! Kontrole policyjne to na nich jedyny sposób. To wszystko dla naszego bezpieczeństwa przecież! Każdy szaleniec przynajmniej się trochę zastanowi, zanim przydepnie pedał gazu. Moje życie było kiedyś przez takiego zagrożone, a moja koleżanka zginęła pod kołami samochodu, który jechał zbyt szybko. Pomyślcie najpierw o tym, zanim zaczniecie psioczyć na kontrole drogowe. Odpowiedz Link Zgłoś