ignatz 12.03.09, 12:29 Błe! Jak zobaczyłem tego ostatniego to aż mną wzdrygnęło :/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
simi_666 Warto polubić pająki 12.03.09, 12:42 Xenesthis immanis to ptasznik, ignoranci, a nie tarantula... -.- Odpowiedz Link Zgłoś
qasher Re: Warto polubić pająki 12.03.09, 13:04 Zwyczajowo w kilku językach, m.in. w polskim, mianem "tarantuli" nazywa się niesłusznie wiele większych gatunków pająków, zwłaszcza ptaszników. Jednak w języku angielskim również oficjalnie nazwy wielu ptaszników zawierają słowo "tarantula". Nie nazywajmy niewiedzy (a właściwie wiedzy, ale błędnej) ignorancją. Odpowiedz Link Zgłoś
pensioner63 Nie warto lubić pająków 24.03.09, 08:46 Niektóre gatunki pająków są groźne również dla ludzi. W Teksasie są jadowite pająki black widow (czarna wdowa) i brown recluse (brązowy samotnik). Gryzą one ludzi i ich jad powoduje obumarcie tkanek, czasem do kości. Odpowiedz Link Zgłoś
krusnik02 Re: Warto polubić pająki 12.03.09, 14:51 ignatz napisał: > Błe! Jak zobaczyłem tego ostatniego to aż mną wzdrygnęło :/ Teoretycznie to ten ostatni nie jest do końca pająkiem - to tępoodwłokowiec, zwany Pająkiem Majów. Niektórzy twierdzą, że to taki specyficzny skorpion :) Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Warto polubić pająki 13.03.09, 05:14 Co prawda nie pokochałem go przez to bardziej, ale dzięki za info :-) Czy te monstrualne szczękoczułki zginają się czy po prostu mają taki "scyzorykowaty" kształt? Odpowiedz Link Zgłoś