wildwestjerky 15.03.09, 08:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krawiec6661 Re: PAS 15.03.09, 12:05 Chcesz bić nadpobudliwe dziecko? Gratulacje. Życzę ci, żebyś spotkał kiedys w ciemnej uliczce mięśniaka, który też w podobny sposób rozumuje i rozwiązuje swoje problemy. Nie podoba mu sie np. twój głupowaty ryj albo koszulka z napisem "Alleluja i do przodu!" i wypali ci kopa w zęby. A tak serio - uważaj żebys nie został sam. Dzieci wychowywane "twardą ręką" często pozornie mają szacunek do swoich starych, a tak naprawdę czekaja tylko aż będą na swoim. Przyjdą wtedy co najwyżej na twój pogrzeb albo zadzwonia raz na miesiąc spytać się kochanego tatki "jak tam zdrowie?". Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix-kiddo Re: PAS 15.03.09, 12:13 Ale chrzanisz. Ja byłam wychowywana tzw. twardą ręką, czyli - jak ja to nazywam - trzymana "krótko przy pysku". I powiem Ci, że teraz, kiedy jestem dorosła (mooocno), moi rodzice to moi przyjaciele, mogę z nimi o wszystkim pogadać, a mój ojciec to jeden z facetów, z którymi najfajniej mi się wódkę pije. Gadamy sobie wtedy o życiu - tzw. nocne Polaków rozmowy i jest super. I zwierzamy się sobie nawzajem z wielu spraw. Życzę wielu osobom wychowywanym "bezstresowo" takiego kontaktu z rodzicami, jaki mam ja. Więc nie uogólniaj proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: PAS 15.03.09, 12:35 Dlatego pisałem, że "często" a nie "zawsze". Fajnie, że masz takie stosunki z rodzicami, widać oprócz okładania pasem potrafili dać coś jeszcze. Ja niestety znam przypadki takie jak ten opisany wcześniej, tam widać była tylko "twarda ręka". Dalej będę się trzymał tego, że bicie i wzbudzanie respektu przemocą nie jest najlepszym rozwiązaniem, choć w ostateczności, w ciężkich przypadkach może być jakims rozwiązaniem. Jeśli rodzic jest mądry, to znajdzie lepsze sposoby na karanie np. pozbawienie dziecka ulubionej przyjemności albo umiejętna rozmowa. Ale do tego trzeba sie trochę postarać, wykazać konsekwencją, bić słabszego potrafi każdy głupek. Bicie jest tylko i wyłącznie przejawem bezsilności rodzica, która objawia się w stosowaniu prostych, zaczerpniętych żywcem od zwierząt sposobów na wychowywanie. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix-kiddo Re: PAS 15.03.09, 12:38 "Okładanie pasem" - dobre... poczytaj mojego wcześniejszego posta, tam pisałam o tym, jak byłam karana, nie było tam słowa o okładaniu pasem :-) Jak widać, dla udowodnienia swoich racji jesteś gotów włożyć mi w usta to, czego nie powiedziałam. Albo czytać ze zrozumieniem nie umiesz, typowe dla zaślepieńców. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix-kiddo Re: PAS 15.03.09, 12:41 O, tutaj masz link, żebyś nie szukał: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=92705680&wv.x=2&a=92711443 Odpowiedz Link Zgłoś
jjr44 piszesz zupełnie nie na temat 15.03.09, 13:07 adhd to jest zaburzenie diagnozowane przez psychiatrę. leczy sie to farmakologicznie i przy pomocy terapii (dodajmy farmakologia daje znacznei lepsze wyniki niz sama terapia). diagnoza adhd nie służy do usprawiedliwiania dzieciaka, co więcej na ogół jest piętnujaca i niewygodna bo sama w sobie nie daje jak zaswiadczenie o dyleksji ulg w egzaminach. Ty i inni tu na forum cały czas bredzą o jakims bezstresowym wychowaniu, pasach, dyscyplinie... to wynika z tego ze nei widziałaś prawdziwego dziecka z adhd. zapewniam cię że o ile konsekwencja w wychowaniu jest istotna bo stanowi to tak naprawdę cześć terapii to nie da sie adhd wyjaśnić przez zaniedbania wychowawcze. Mój kolega ma dwójke dzieci - z jednym zadnych problemów z drugim gigantyczne. Pierwsze uczy sie dobrze, pomaga w domu ma dobre kontakty społeczne - drugie dokładnie odwrotnie: błazen klasowy, z trudem zalicza kolejne klasy, rowala wssytko czego sie dotknie, jest impulsywne, prowokuje konflikty... długo by pisac. Wychowanie było jednakowe. Skad taka roznica? no jak myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: PAS 15.03.09, 14:08 Odpisalas w wątku dotyczącym pasa, i pisalas o tym, że byłaś wychowywana twardą ręką, a innych twoich postów nie czytalem, wiec... Temat dotyczy ADHD, niektórzy widzą w karach cielesnych dobre lekarstwo na nie, inni twierdzą, że to bezsens, bo nadpobudliwosc psycho-ruchowa jest niezalezna od dziecka i dotyczy bardziej spraw zwiazanych z chemią mózgu a nie wychowania czy środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
goodwater W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista l.. 15.03.09, 09:54 Lekarstwo na ADHD - odstawienie dziecku komputera i konsoli. Odpowiedz Link Zgłoś
bah Re: W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista 15.03.09, 11:33 Skąd się biorą tacy ignoranci? Niestety takich ignorantów spotyka się też przy szkolnych tablicach. Polecam: www.awans.net/strony/adhd/zacharuk/adhd_zacharuk1.html Niewątpliwym jest fakt, że mózg dziecka nadpobudliwego funkcjonuje inaczej niż mózg dziecka zdrowego Okazuje się więc, że ADHD nie jest prostym zaburzeniem uwagi jako takiej, źródłem tej dysfunkcji jest niemożność hamowania impulsywnych reakcji ruchowych na tego typu bodźce. Inni badacze z kolei odkryli, że dzieci z zespołem nadpobudliwości ruchowej gorzej sobie radzą z przygotowaniem odpowiedzi motorycznych na przewidywane zdarzenia i nie reagują na informacje zwrotne o popełnianych przez siebie błędach. Spowodowane jest to, zdaniem naukowców lat 90-tych, nieprawidłowym rozwojem obwodów neuronalnych, odpowiedzialnych za hamowanie i samokontrolę. Powstanie ADHD wiąże się też z wpływem czynników pozagenetycznych. Należą do nich m. in. wcześniactwo, picie alkoholu i palenie papierosów przez matkę w czasie ciąży, ekspozycja na wysokie stężenie ołowiu we wczesnym dzieciństwie oraz urazu mózgu, zwłaszcza uszkodzenie kory przedczołowej. Ale wszystkie te czynniki razem wzięte wyjaśniają nie więcej niż 20-30% przypadków ADHD u chłopców i jeszcze mniejszy odsetek u dziewcząt. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix-kiddo Re: W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista 15.03.09, 12:00 bah napisał: > Powstanie ADHD wiąże się też z wpływem czynników pozagenetycznych. Należą do ni > ch m. in. wcześniactwo, picie alkoholu i palenie papierosów przez A ja jestem wcześniakiem i nie mam żadnego wydumanego ADHD, tylko że mnie rodzice normalnie wychowywali, czyli jak narozrabiałam, to były kary - np. zakaz obejrzenia dobranocki. Po prostu były stawiane granice, wiedziałam, co wolno, a czego nie, wiedziałam, że jeśli złamię zakaz, to będzie kara itd. W tym cały sekret: wychowywać dziecko normalnie i konsekwentnie, a nie rozpuszczać bachora, wszystko mu wolno, dostaje wszystko, czego zażąda, niech wrzeszczy, niech wymusza krzykiem, kopaniem, rzucaniem się po podłodze, a potem nagle rozpacz - nie radzimy sobie, o jejku jejku, to pewnikiem ADHD! A było wychowywać! Odpowiedz Link Zgłoś
jjr44 kolejny głupi argument 15.03.09, 13:10 Mniej więcej tak jak na stwierdzenie: palenie papierosów może wywołac raka płuc. A ja palę i nie mam raka i co? jesteś w stanie czytac posty krótki tekst ze zrozumieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: kolejny głupi argument 15.03.09, 13:45 Za moich czasów nie było takich chorób jak ADHD, dysortografia czy dysleksja ( i wiele innych, ktre nie przychodza mi w tej chwili na myśl ). Po zaliczonej maturze na 5, ukończonych studiach oraz wielu latach pracy w biurze dowiedziałam się, ze jestem dyslektyczką i dysortografką. Mimo to dzięki staraniom rodziców nauczyłam się czytać i poprawnie pisać. Zapewne choroba ADHD istnieje, jednak jej występowanie jest mocno przereklamowane ale sokor dzisiejsi rodzice wolą dać dla świętego spokoju dziecku pigułkę - nie ma sprawy, prosze tylko pamiętać, że to dziecko kiedyś dorośnie i skończy 18 lat i ich władza podawania pigułek się skończy.... i w najlepszym wypadku zostanie moim upierdliwym sąsiadem. Odpowiedz Link Zgłoś
bah Re: kolejny głupi argument 15.03.09, 14:26 Coraz lepsi rodzice mają coraz lepsze dzieci. Rozumiem, ze "za Twoich czasów" potrafiłeś rozpoznać jedynie padaczkę. Z Twoich czasów dzici były "niedozywione". Teraz mają "chemiczne wspomaganie" w żywności i w środowisku. Dawniej też nie znano raka tylko mówion, że go szlag trafił. ADHD wcale nie jest przereklamowana. Problemem jest to , że "system" przygotowuje nauczyciela jak postępować z "gejem' ale jak z chorym na ADHD już nie. Szkoła czesto niszczy wysiłki rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
jjr44 Re: kolejny głupi argument 15.03.09, 18:47 Oczywiście że za twoich czasów było adhd tylko tyle ze nie nazywało sie adhd. mówiono ze dziecko jest głupim chuliganem. bito, wyrzucano z klasy co ozywiscie niec nie dawało. Mozna i teraz przyjąc taki sposób postepowania - dyslektyk bedzei wtedy debilem który nigdy do niczego nie dojdzie. razem ze mna pracuja dwie osoby z dysleksją: mają managerskie stanowiska w korporacji i sa doskonałymi specjalistami. Dziwczyna do 1 klasy liceum nie potrafiła czytac na głos. uczyła sie tekstów na pamięc. do dziś nie jest w stanie pisac bez spellcheckera. Oczywiscie teraz to zaden problem - nie piszę ręcznei tylko uzywa edytora tekstu. chłopak zdał maturę tylko dlatego że w lo trafił na nauczycielke która wiedziała co to jest dysleksja. mój ex-szef ma adhd (dorosłe). Jest po studiach - dosyc cięzkich. reagujesz haslowo na tkst "adhd" i nie masz pojęcia na czym to zaburzenie polega. negatywne opinie o lekach wynikają wyłącznie z faktu że nigdy nie miałas do czynienia z ludźmi mającymi takie problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
milu100 W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista l... 15.03.09, 09:54 na ADHD najlepszy jest pasek i przełożenie przez kolano, kiedyś były tylko takie metody i nikt nie słyszał o ADHD, ADHD pojawiło się tuż po "bezstresowym wychowaniu" Odpowiedz Link Zgłoś
oh-o Re: W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista 15.03.09, 10:38 ADHD = ZPBP: Zespół Przewlekłego Braku Pasa. Teraz dzieci to święte krowy, wszystko im wolno, żadnych granic, no to rosną wrzeszczący i kopiący mali egoiści, a jak rodzice sobie z takim potworem przestają radzić, to się mówi, że biedulek cierpi na ADHD. Odpowiedz Link Zgłoś
patriotaa Re: W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista 15.03.09, 11:08 oh-o napisał: ADHD = ZPBP: Zespół Przewlekłego Braku Pasa. Teraz dzieci to święte krowy, wszystko im wolno, żadnych granic, no to rosną wrzeszczący i kopiący mali egoiści, a jak rodzice sobie z takim potworem przestają radzić, to się mówi, że biedulek cierpi na ADHD. ------------------------------------------------------------------- Zgadzam się z tobą całkowicie. Tylko prawa dziecka, prawa ucznia, bezstresowe wychowanie. Przyjęliśmy z zachodu samą zgniliznę. Jeszcze trochę to i u nas dzieci zaczną strzelać i zabijać tak jest na zachodzie. Szanowni PO srańcy weżcie się za pożądną robotę. Było szkolnictwo za komuny ustawione właściwie była dyscyplina w szkołach to po co bylo to zmieniać? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix-kiddo Re: W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista 15.03.09, 11:36 Zgadzam się i z Oh-o i z Patriotą. Kiedyś był i szacunek do rodziców, i do szkoły. Ja chodziłam w latach 70-tych w paskudnym niebieskim mundurku-fartuchu i jakoś nie dostałam z tego powodu traumy. A jak Giertych chciał wprowadzić mundurki, to zaraz podniósł się wrzask, że to tłamszenie osobowości i indywidualności dzieciątek. Wychowujcie sobie tak dalej, bez żadnych ograniczeń, bez stawiania wymagań, a jak Wasze dzieci będą mordować, doprowadzać koleżanki i kolegów do samobójstw (przykład Ani z Gdańska) i lądować w policyjnych izbach dziecka, to krzyczcie wielkim głosem, że mają ADHD. A wystarczyło trochę konsekwencji i dyscypliny... Odpowiedz Link Zgłoś
baalsaack Re: W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista 15.03.09, 10:53 A ty w ogóle wiesz, na czym polega ADHD? [nie oczekuję odpowiedzi, jest oczywista] Odpowiedz Link Zgłoś
patriotaa Re: W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista 15.03.09, 11:12 baalsaack napisał: > A ty w ogóle wiesz, na czym polega ADHD? [nie oczekuję odpowiedzi, jest oczywis > ta] ------------------------------------------------------------------ Attention Deficit Hyperactivity Disorder, czyli Zespół nadpobudliwości psychoruchowej I nie popadaj w pychę swej wiedzy i mądrości, bo się okaże że jesteś głupszy niż tuskowa ustawa przewiduje Odpowiedz Link Zgłoś
gunik2000 Re: W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista 15.03.09, 11:15 Ty nie popadaj. Pytanie było na czym polega choroba a nie jaka jest jej nazwa. patriotaa napisał: > baalsaack napisał: > > > A ty w ogóle wiesz, na czym polega ADHD? [nie oczekuję odpowiedzi, jest o > czywis > > ta] > ------------------------------------------------------------------ > Attention Deficit Hyperactivity Disorder, czyli Zespół nadpobudliwości > psychoruchowej > I nie popadaj w pychę swej wiedzy i mądrości, bo się okaże że jesteś głupszy > niż tuskowa ustawa przewiduje Odpowiedz Link Zgłoś
jjr44 Re: W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista 15.03.09, 12:52 to że umiesz wpisac w google "ADHD" to nie znaczy że wiesz co to jest. Kopanie sie z koniem na forum jest bez sensu ale mimo wszystko spróbuję. ADHD jest powaznym realnym problemem całych rodzin. znam wiele dzieci z ADHD i zapewniam cię że pomysły leczenia tego zaburzenia przy pomocy pasa albo generalnie kar fizycznych nie prowadza do niczego. jezeli myślisz że dziecko z ADHD nauczysz posłuszeństwa i dyscypliny przy pomocy pasa to mniej więcej tak jakbys myślał że przy pomocy bicia uposledzone dziecko nauczysz czytac. Wg ciebie zespół downa naprawdę nie istnieje? Sumując: jakbyś bardzo chciał to możesz miec kontakt z takimi dziecmi - zawsze potrzeba wolontariuszy do pomocy. Zrozumiesz wtedy jak bardzo naiwny byłes. Odpowiedz Link Zgłoś
gunik2000 Re: W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista 15.03.09, 11:13 Kiedyś nikt nie słyszał o chorobie Leśniowskiego-Crohna albo o zespole Gilberta czy cukrzycy t1, co nie nie znaczy że ich nie było. Skąd się biorą racy debile, dla których lekiem na chorobę dziecka jest bicie i jeszcze dorzucają pierdoły o czymś co samo sobie przeczy w nazwie czyli "bezstresowym wychowaniu". Współczuć tylko dzieciom takich zawodników. Pewnie trafiają na łamy gazet, z informacjami o bestialskich pobiciach i zgonach. Ot, leczenie ADHD Odpowiedz Link Zgłoś
milu100 Re: W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista 15.03.09, 11:33 gunik2000 napisała: > Kiedyś nikt nie słyszał o chorobie Leśniowskiego-Crohna albo o zespole Gilberta > czy cukrzycy t1, co nie nie znaczy że ich nie było. > Skąd się biorą racy debile, dla których lekiem na chorobę dziecka jest bicie i > jeszcze dorzucają pierdoły o czymś co samo sobie przeczy w nazwie czyli > "bezstresowym wychowaniu". Współczuć tylko dzieciom takich zawodników. Pewnie > trafiają na łamy gazet, z informacjami o bestialskich pobiciach i zgonach. Ot, > leczenie ADHD nie trafiają, cieszą z dobrze wychowanych dzieci, ale jak ktoś nie rozróżnia klapsa danego małemu dziecku aby je właściwie wychować, aby czasami wiedziało, że są pewne granice, od bestialskiego znęcania się nad dzieckiem to jego problem, ale niech swoimi problemami nie zadręcza innych, normalnych rodziców, którzy wiedzą co jest dobre a co nie, nawet w świecie zwierząt gdzie nie ma psychopatycznego znęcania się nad młodymi matka nieraz skarci swoje dziecko, nie dla swojej satysfakcji, ale dla jego dobra no ale niektórzy nie odróżniają działania na rzecz dobra swojego dziecka od znęcania się nad nim, może to świadczy, że sami w dzieciństwie mieli traumatyczne przeżycia? wiem jedno, sam w dzieciństwie dostałem 3 razy lanie pasem, wiedziałem za co i więcej tego nie zrobiłem, jeśli ciebie lali za krzywe spojrzenie to współczuję, ale nie masz prawa wszystkich wkładać do tego samego worka Odpowiedz Link Zgłoś
jjr44 Re: W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista 15.03.09, 13:32 naprawdę smieszą mnie tacy ludzie jak ty. dziecko z adhd można prędzej zabic niz wychowac przy pomocy pasa. pisac te głupoty to możesz tylko dlatego że nigdy nie miałes kontaktu z takim zaburzonym dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gunik2000 Re: W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista 16.03.09, 00:32 Milu, nie miałam możliowści odpowiedzieć Ci wcześniej niestety. Chyba my wszyscy piszący na forum odnosimy się do własnych doświadczeń. Ja osobiście w dzieciństwie "oberwałam" raz. Od mojego ojca, którego bardzo kocham i szanuję. Raz, bardzo wiele lat temu. I do dziś Mu to pamiętam, i kładzie się to ciągle cieniem na nasze relacje. Teraz sama mam dwoje dzieci. Nie bedę kłamać. Czasem szlag mnie trafia i przytrafił mi się klaps ze złości. I wiesz co zauważyłam? Nie wiem, kto go bardziej przeżył. Ja czy mój syn. I wiesz jaki był efekt? Był zrozpaczony, a potem uznał chyba ze tak się załatwia sprawy i przywalił swojej młodszej siostrze gdy go wkurzyła. A mała "przywaliła" psu. Spirala? milu100 napisał: > gunik2000 napisała: > > > Kiedyś nikt nie słyszał o chorobie Leśniowskiego-Crohna albo o zespole Gi > lberta > > czy cukrzycy t1, co nie nie znaczy że ich nie było. > > Skąd się biorą racy debile, dla których lekiem na chorobę dziecka jest bi > cie i > > jeszcze dorzucają pierdoły o czymś co samo sobie przeczy w nazwie czyli > > "bezstresowym wychowaniu". Współczuć tylko dzieciom takich zawodników. Pe > wnie > > trafiają na łamy gazet, z informacjami o bestialskich pobiciach i zgonach > . Ot, > > leczenie ADHD > > nie trafiają, cieszą z dobrze wychowanych dzieci, ale jak ktoś nie rozróżnia > klapsa danego małemu dziecku aby je właściwie wychować, aby czasami wiedziało, > że są pewne granice, od bestialskiego znęcania się nad dzieckiem to jego proble > m, > ale niech swoimi problemami nie zadręcza innych, normalnych rodziców, którzy > wiedzą co jest dobre a co nie, > nawet w świecie zwierząt gdzie nie ma psychopatycznego znęcania się nad młodymi > matka nieraz skarci swoje dziecko, nie dla swojej satysfakcji, ale dla jego dob > ra > > no ale niektórzy nie odróżniają działania na rzecz dobra swojego dziecka od > znęcania się nad nim, może to świadczy, że sami w dzieciństwie mieli > traumatyczne przeżycia? > > wiem jedno, sam w dzieciństwie dostałem 3 razy lanie pasem, wiedziałem za co i > więcej tego nie zrobiłem, > > jeśli ciebie lali za krzywe spojrzenie to współczuję, ale nie masz prawa > wszystkich wkładać do tego samego worka Odpowiedz Link Zgłoś
kretek_bladzi W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista l.. 15.03.09, 10:06 A co z rodzicami? Czy oni poniosą jakieś konsekwencje? Najpierw nie wychowuja dzieci, bo to tresura i zamach na wolność jednostki, a potem faszerują maluchy chemią. Odpowiedz Link Zgłoś
patriotaa Re: W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista 15.03.09, 11:18 kretek_bladzi napisał: > A co z rodzicami? Czy oni poniosą jakieś konsekwencje? > Najpierw nie wychowuja dzieci, bo to tresura i zamach na wolność jednostki, a > potem faszerują maluchy chemią. ------------------------------------------------------------------------- Witaj. A co tu mogą rodzice? Jeśli ustawy mówią tylko o prawach dziecka a nic o obowiązkach. Każda menda z urzędu wpycha nos w nie swoje sprawy. Matka dzieciaka trzepnie ścierka dzieciaka i już odbierają prawa rodzicielski a matka ma problemy. Jest powiedzenie "nie wszystko jest złotem co się świeci" tak więc nie powinna Polska przyjmować wszystkiego co idioci na zachodzie wymyślili. I mamy właśnie efekt zachodnich naleciałości. Odpowiedz Link Zgłoś
jjr44 Re: W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista 15.03.09, 13:12 Słusznie, wara państwu od rodziny. rozumiem że zatłuzenie na smierc trzylatka przez konkubina mamusi o którym pisano ostatnio w GW to rodzinna sprawa tych państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
jjr44 Re: W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista 15.03.09, 12:57 boże czy ty naprawdę jesteś takim kretynem? nie zycze ci zebys miał dziecko adhd. z drugiej strony może to jedyny sposób zebys cos zrozumiał... Odpowiedz Link Zgłoś
gryzli adhd-jak powstaje? odpowiedź: 15.03.09, 11:12 od małego rodzice dostarczaja zbyt wiele bodzców. zamiast dziecko lezec i spać w łózeczku ma powieszane nad głową jakieś kręcoce sie paperki i dostarczane dzikie dzwięki, z różnych zabawek, które naiwni rodzice uwazają za mile dla ich ucha. potem jak zaczynają już siedzieć i czworakować dostają różne piszczałki ala fisher price i dalej sa nadmiernie pobudzane. nie radza sobie z tym i zaczyna sie cale ADHD. masz dziecko? odstaw takie zabawki! do 3 miesiaca jedyną"zabawką" powinna być mama, jej dotyk, a potem stopniowo, nie za wiele, nie za kolorowo i bron Boże glosne zabawki! Odpowiedz Link Zgłoś
baalsaack Re: adhd-jak powstaje? odpowiedź: 15.03.09, 11:58 W tym, co mówisz, jest wiele słuszności i stosowanie się rodziców do tych rad przyniosłoby dziecku korzyści, ale raczej podłoże choroby nie jest takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: adhd-jak powstaje? odpowiedź: 15.03.09, 12:11 Ciekawe... naukowcy twierdzą że to dziedziczone i że główną rolę odgrywają tutaj zaburzenia pomiędzy ilością dopaminy a czymśtam jeszcze... Piszą też, że mózgi dzieci chorych na ADHD są o 3% mniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: adhd-jak powstaje? odpowiedź: 15.03.09, 12:12 Ale być może to o czym piszesz tez ma wpływ, jak to w życiu, zawsze jest wiele a nie jeden czynnik. Odpowiedz Link Zgłoś
bubblemilk A może by tak popracować nad procedurami? 15.03.09, 11:17 Skoro procedury są za bardzo rozbudowane, to może by je zmienić? Albo zmienić ustawę, żeby nie łamać prawa otwarcie i z tłumaczeniem, że nie da się inaczej? A lekiem na ADHD-ręce opadają. Wielu ludzi w Polsce cierpi z powodu migren, które potrafią niektórych CAŁKOWICIE WYŁACZYĆ Z FUNKCJONOWANIA na kilka dni. Leki na migrenę, drogie jak cholera, nie są w Polsce refundowane, bo migrena NIE JEST WPISANA NA LISTĘ CHORÓB PRZEWLEKŁYCH. Brawo... Odpowiedz Link Zgłoś
funstein W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista l... 15.03.09, 11:18 czyżby ministerstwo wreszcie wpadło na pomysł, że obrzezanie zapobiega nie tylko rakowi szyjki macicy ale także epidemii ADHD i depresji? To by był pierwszy przypadek ministerstwa zdrowia w Polsce, które zajmuje się nie transferem budżetowych pieniędzy do koncernów farmaceutycznych tylko utrzymywaniem Polaków w zdrowiu. No ale kto by mógł zarobić, jakby ludzie byli obrzezani i zdrowi? Kasa musi płynąć a miliony dzieciaków musi chorować. Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Re: W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista 15.03.09, 14:27 no i pomaga pewnej bliskowschodniej nacji... Odpowiedz Link Zgłoś
patriotaa Re: A Tusk to nie ma czasem ADHD? 15.03.09, 11:19 czajnik-elektryczny napisał: > Skoro w sejmie usiedzieć nie może nawet na głosowaniach i zamiast > tego za piłką gania, po boiskach które po jednym meczu się rozlatują i murawa nie nadaje do niczego Odpowiedz Link Zgłoś
mirrandel ten kto ma ADHA ten ma... 15.03.09, 12:00 tylko, że jest taka kwestia- pewnie jest pewnien odsetek dzieci z ADHD, które faktycznie wymagają specialistycznej opieki i specyficznego traktowania. Jednak wielu rodziców przypinajac dzieciom łatkę "dziecko nadpobudliwe" zrzuca z siebie obowiązek utrzymania dyscypliny i wychowania. "Bo jak ma ADHD, to nie moja wina, że nie potrafi się zachować" Dokładnie tak samo jest z dysleksją, dysgrafią i dyskalkulią- jak się ma papier, to wszelkie problemy można zwalić na chorobę i narzekac, ze nauczyciel nic z tym nie robi. Trzeba rozróżnic dzieci po prostu niezdyscyplinowane i niegrzeczne od tych z prawdziwymi problemami i potraktować je adekwatnie do okoliczniści i choroby, bądź jej braku. Odpowiedz Link Zgłoś
jjr44 Re: ten kto ma ADHA ten ma... 15.03.09, 13:17 pewneo że jest różnica. tyko ci którzy siegaja po lekarstwa rzadko robią to dla kaprysu. concerta kosztowała ostatnio 250 zł (na początku 400). Pomyśl sobie jak człowiek musi byc zdesperowany jeśli decyduje się na wydawanie co miesieczne takiej kasy... naprawdę nie wiesz co to jest adhd nie wiedza ci którzy na tym forum bredza o pasie. Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: ten kto ma ADHA ten ma... 15.03.09, 14:11 A czy ADHD w pozniejszym zyciu nie bywa czasem "darem"? Chcialbym miec tyle energii i checi dzialania co niektorzy dorosli z ADHD. Co prawda ciezko jest sie wtedy skoncentrowac i wykonywac prace wymagajaca cierpliwosci, ale za to ile energii. Odpowiedz Link Zgłoś
baalsaack Re: ten kto ma ADHA ten ma... 15.03.09, 14:19 ADHD rzadko utrzymuje się w dorosłym życiu, a jeśli już, to pozostają jedynie zaburzenia uwagi. Poza tym cała ta energia na niewiele by się zdała, bo niemożność skoncentrowania się na jednej rzeczy uniemożliwiłaby jej spożytkowanie. Sam fakt, że chorzy na ADHD nie widzą w tym niczego pozytywnego, powinien wystarczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: ten kto ma ADHA ten ma... 15.03.09, 21:16 No właśnie znam jedną osobę, ktora sobie chwali, widać bywa różnie :) Być może ma tu znaczenie rodzaj wykonywanej pracy, dłubanie przy czymś na pewno odpada :) Odpowiedz Link Zgłoś
kot28 Re: ten kto ma ADHA ten ma... 15.03.09, 13:46 Dokładnie - choroby te istnieją, ale nie są tak częste jak próbują nam wmówić koncerny farmaceutyczne i nieudolni rodzice."To nie ja jestem złą matką, ona ma ADHD!" i mamusia jest już w swoich oczach niewinna.A że sprawę dużo lepiej by rozwiązało poświęcenie dzieciakowi więcej czasu, żeby go wychować - cóż, to jest dużo trudniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ziuziutek W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista l... 15.03.09, 12:17 "Oczekiwaliśmy na opinię Agencji Oceny Technologii Medycznych w sprawie umieszczenia na niej analogów insulinowych, co postulowało wielu pacjentów -podkreślił." A Lantusa ani żadnego innego analogu długodziałającego nie umieścili. A opinie mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista 15.03.09, 13:07 Czy nieumiejętnośc radzena sobie w życiu to też choroba? Bo może by tak na rentę. Na ADHD najlepsze jest :pała, zimna woda i wąskie drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: W poniedziałek ministerstwo ogłosi nową lista 15.03.09, 14:12 pl.wikipedia.org/wiki/ADHD Odpowiedz Link Zgłoś