irini 16.03.09, 07:30 A propos - prośba do Urzędu skarbowego o zmianę koloru PITu - sraczkowaty to nie jest dobry pomysł, a wy się upieracie od lat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yaman49 Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 07:40 No cóż, gdyby to była banda górniczych związkowych darmozjadów, to nie dość,że nie zapłaciliby ani grosza, to jeszcze dostaliby premie za "aktywność", ale to śmieszne państwo silnych się boi, za to dla równowagi zawsze potrafi "przyłożyć" słabszym. W imię "spawiedliwości społecznej" Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 07:50 Trzymam mocno kciuki za dyrektora. W końcu trzeba zrobić porządek z tą związkową ekipą. Nic dobrego ze strajków nie wynika, a straty są konkretne. Jeśli ktoś uważa, że po szkole pielęgniarskiej ma zarabiać powiedzmy 3000 netto - to jeśli jest dobry, z pewnością taką pracę znajdzie. A jeśli nie - to oznacza, że jego żądania są z kosmosu. Lekarze poodchodzili z pracy, ale pracę znaleźli. Jest więc różnica w protestach kogoś, kto ma drugi stopień specjalizacji z pielęgniarką (z całym szacunkiem). Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: <-------------=--- 16.03.09, 14:22 3cik napisał: > To o co walczyła Solidarność? Jakby tak dobrze popatrzeć, to na pewno nie o wprowadzenie kapitalizmu, raczej o usunięcie "błędów i wypaczeń" socjalizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
sul_ziemi Właśnie wróciłem ze szpitala. 17.03.09, 12:33 Niestety nic szczególnie dobrego o pielęgniarkach nie mogę powiedzieć. Przeważa bierna podstawa wobec pracy i pacjenta. Uważam, że płaca jest adekwatna do ich pracy w całkiem niezłych warunkach. Nie zauważyłem też jakichś szczególnych przejawów inwencji, lub szczególnej dbałości o sprzęt i inne środki wśród całego personelu. Urządzenia i budowle eksploatuje się do "upadu" nie konserwując i nie remontując ich na bieżąco. Widać w tym spory wpływ tradycji rodem z epoki socjalistycznej. Sam podjąłbym się takiej pracy, gdybym miał odpowiednie wykształcenie. A tak, tyram przecietnie po 10 godzn dziennie w trudnych warunkach, za niewiele większe pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
howard.webb1 Re: Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 08:27 Jak widac kolega nie zna nawet podstawowej ustawy, jaką jest konstytucja. Co do wykształcenia, obecnie mnóstwo pielęgniarek ma ukończone studia magisterskie, specjalizacje i kursy kwalifikacyjne, więc z pewnością nie mają gorszego wykształcenia niż Ty, a uczyły się dłużej od Ciebie. Zdrowia życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
ojciecpio Re: Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 10:02 Plosiak ma rację, 2 lata szkoły pielęgniarskiej a nie żadne studia. Te po studiach albo zarabiają godziwie (bo są lepiej wykształcone - np. mogą robić niektóre zastrzyki, których zwykła pielęgniarka nie może robić) albo wyjechały na zachód, zarabiać w euro/funtach bo tam uznaje się TYLKO pielęgniarki z wyższym. Pozostałe mogą dostać robotę salowych - ot co! Jeżeli szpital jest placówką państwową to ja też nie życzę sobie, żeby z moich składek opłacać tak hojnie ludzi niedokształconych. A co do tego ma konstytucja?? Kolega sam jest pielęgniarką czy tak obiektywnie broni? A i jeszcze jedno: prawdziwym obciachem jest to, że wystarczyło po powiadomieniu o strajku dyrekcji poczekać JEDEN dzień dłużej. No ale przeciętna pielęgniarka jak liczy to tak: składam zawiadomienie w czwartek: czw-1 pt-2 sob-3 nd-4 poniedziałek-5 - no to strajkujemy :) Skoro już telewizja przyjechała - może będę bohaterką tak jak Gardias... Odpowiedz Link Zgłoś
howard.webb1 Re: Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 10:21 ojciecpio napisał: > Plosiak ma rację, 2 lata szkoły pielęgniarskiej a nie żadne studia. Ojcze, plosiak jak zwykle nie ma racji. Mam na codzień do czynienia ze służbą zdrowia, prowadzę obsługę prawną w szpitalu. Teraz nie ma dwuletnich szkół pielęgniarskich, pielęgniarką można zostac tylko i wyłącznie kończąc studia. Te po > studiach albo zarabiają godziwie (bo są lepiej wykształcone - np. mogą robić > niektóre zastrzyki, których zwykła pielęgniarka nie może robić) W jednym szpitalu te co skończyły studia zarabiają niewiele więcej od tych, co studiów nie skończyły. Takie są regulaminy wynagradzania. albo wyjechały > na zachód, zarabiać w euro/funtach bo tam uznaje się TYLKO pielęgniarki z > wyższym. No cóż, nie każdy chce wyjeżdżac na zachód. Dlaczego Ty nie wyjedziesz na zachód, by miec lepszą pracę niż masz obecnie? Pozostałe mogą dostać robotę salowych - ot co! Jeżeli szpital jest > placówką państwową to ja też nie życzę sobie, żeby z moich składek opłacać tak > hojnie ludzi niedokształconych. Widzę, że jednak jesteś dyletantem. Czy zarobki pielęgniarki z kilkuletnim stażem na poziomie 1.400 PLN płacy zasadniczej można nazywac hojnością? > > A co do tego ma konstytucja?? Kolega sam jest pielęgniarką czy tak obiektywnie > broni? A dlaczego kolega broni dyrekcję? Kolega wie, jakie sobie dyrekcja przyznaje premie? Konstytucja gwarantuje nam równe prawa. Jak lekarze protestowali to było ok, a jak piguły to be? > > A i jeszcze jedno: prawdziwym obciachem jest to, że wystarczyło po powiadomieni > u > o strajku dyrekcji poczekać JEDEN dzień dłużej. No ale przeciętna pielęgniarka > jak liczy to tak: składam zawiadomienie w czwartek: czw-1 pt-2 sob-3 nd-4 > poniedziałek-5 - no to strajkujemy :) Skoro już telewizja przyjechała - może > będę bohaterką tak jak Gardias... Nie te czasy, nie ta opcja. Wtedy były bohaterkami, teraz media przedstawiają je jako wywrotowców. Odpowiedz Link Zgłoś
egocentry Re: Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 11:52 howard.webb1 napisał: "Teraz nie ma dwuletnich szkół pielęgniarskich, pielęgniarką można zostac tylko i wyłącznie kończąc studia." "W jednym szpitalu te co skończyły studia zarabiają niewiele więcej od tych, co studiów nie skończyły." Kolega sam podważa swoją wiarygodność takimi bzdurami, jak pisze że trzeba mieć wyższe wykształcenie żeby zostać pielęgniarką, ale zapomina dodać że zapewne od niedawna weszły taki standardy, a te które tak chętnie strajkując pokazują się w telewizji nigdy nie wyglądały na od razu po studiach więc skończmy te brednie. Widać z tego że o wyższe płace głównie orędują te które wykształcenia wyższego nie mają. 1600zł netto powinno im zupełnie wystarczyć. Nie raz byłem w szpitalu i ich "opiekę" nad pacjentem leżącym na OIOMie można przyrównać do żartu, jedna nawet kroplówki dobrze nie umiała założyć. Czemu nauczyciele 1-3 żeby zachować pracę musieli zrobić studia a pielęgniarki nie muszą i do tego chcą zarobów wyższych od nauczycieli. Strajk lekarzy też mi się nie podobał, ogólnie strajki były metodą w prl'u, ale teraz nie walczymy o wolną Polskę godne życie, więc nie udawajmy że to to samo. Niech się związki zawodowe nauczą że jeśli państwo da im teraz pieniądze żeby nie powiększać długu musi komuś zabrać. Obecnie związki zawodowe można przyrównać do szlachcica którego nic nie obchodzi byle on miał dobrze, a reszcie na pohybel, wszyscy wiemy jak się skończyło takie rozumowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 14:00 Nie raz byłem w szpitalu > i ich "opiekę" nad pacjentem leżącym na OIOMie można przyrównać do żartu, jedna > nawet kroplówki dobrze nie umiała założyć. >>>>> wara ciołku od pielegniarek OIOM-owych, nawet do lizania ich pięt nie dorosłeś..... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 14:31 kzet69 napisał: > >>>>> wara ciołku od pielegniarek OIOM-owych, nawet do liza > nia ich > pięt nie dorosłeś..... Też zdarzało mi się "bywać" na OIOM-ie (w różnych szpitalach), nie wiem ile tam zarabiały pielęgniarki, ale uważam, że na pewno zasługiwały na więcej niż, na przykład, parlamentarzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekz70 Re: Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 23:44 Życzy to ty se możesz ale na szczęście nikogo to nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
donar44 Pielęgniarki - studia magisterskie ? Tylko w Pols 16.03.09, 10:26 ce ! A wszyscy zolnierz obowiazkowo po szkole oficerskiej.. Tylko poltycy i marszalkowie sejmu po zawodowce. Odpowiedz Link Zgłoś
mwiercik Re: Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 15:09 Synciu -ty masz pojęcie o realiach pracy pigół ?????????? 1- licea i zawodówki pielęgniarskie zlikwidowano jak robiłes w pampersa 2-po 25,latach pracy maja max.2500 na reke 3 -nie życze Ci abys sobie legł w szpitalu i pobserwował NAOCZNIE pracy pigół,a zwłaszcza lekarzy,a niedaj Bóg coby Ci kaczuszki mieli spod dupci usówac!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vivan Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 07:57 Niech płacą, bo i tak niewiele robią przy choroych. Odpowiedz Link Zgłoś
werykator vivan ty debilu 16.03.09, 11:26 życzę ci zebys wyladował w szpitalu(oczywiscie jako pacjent)wówczas zobaczysz co robią pielęgniarki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dont_touch Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 07:57 Jak dla mnie, niech najpierw zrobi MZ weryfikację swoich podopiecznych pielęgniarek. Najlepiej niech to będzie egzamin z empatii. 90 % pielęgniarek nie nadaje się do pracy z ludxmi, a tym bardziej z ludźmi, którzy potrzebują opieki. Moja babci miała złamaną nogę w biodrze, leżała unieruchomiona w łóżku, a pielęgniarki podały jej obiad na na szafkę. "Od karmienia jest rodzina", od pampersów, mycia, od wszystkiego. A one od pierdół, i gadania o tym, jak im mało płacą. Dlaczego pielęgniarka ma zarabiać podobnie jak lekarz??? Najczęściej są po 2-letniej szkole, dokształcać się za bardzo nie chcą (są wyjątki), nie mają takiej odpowiedzialności. A lekarz: lata studiów. specjalizacja, egzamin z niej, uczenie się przez całe życie, nie moż na przy nich postawić znaku równości. A jak się nie podoba pielęgniarkom, niech idą po NZOZów, tam lepiej zarobią. Odpowiedz Link Zgłoś
howard.webb1 Re: Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 08:47 Pielęgniarki nie chcą zarabiac tyle samo, co lekarze. Chcą zarabia chociaż połowę tyle co tamci. Nie wiem, czy o tym wiesz, ale teraz pielęgniarką może zostac tylko osoba po studiach. Ponadto wiele pielęgniarek robi specjalizacje zakończone egzaminem, co jakiś czas odbywa kursy kwalifikacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
wenus525 Re: Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 09:22 To co napisałeś to bzdurka. Lekarz po studiach zarabia 80%-90% tego co pielęgniarka, lekarz uczy się 6+3 lat, a pielęgniarka 4 lata+2 (z tego co rozumiem?). Lekarz ma o wiele większą odpowiedzialność i co tu dużo mówić każdy lekarz zastąpi pielęgniarke, a pielęgniarka lekarza nigdy. Poza tym pielęgniarka po dyżurach ma wolne, lekarz nie. Lekarz po pracy przychodzi do domu i dalej pracuje wypełnia dokumentacje bądź pracuje naukowo, oprócz tego lekarz to jedyny zawód który jest zoobowiązany konstytucyjnie do samokształcenia się a na to idzie praktycznie 1-2 pensje. Czyli jeżeli dobrze rozumiem pielęgniarka zarabia praktcznie dużo więcej niż lekarz. Po strajkach lekarzy to się wreszcie zmieniło i teraz lekarz i pielęgniarka po studiach zarabiają podobnie, ale bardzo często pielęgniarki więcejm, bo jak lekarze dostaną podwyżki to pielęgniarki znowu strajkują i też chcą i tak to idzie. ------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
howard.webb1 Re: Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 10:39 Odpowiadasz na: wenus525 napisał: > To co napisałeś to bzdurka. No cóż, wolno Ci miec swoje zdanie, zupełnie niezgodne z rzeczywistością. Patrząc od środka wygląda to zupełnie inaczej, niż wyrabianie sobie zdania czytając "wiodący tytuł prasowy". Lekarz po studiach zarabia 80%-90% tego > co pielęgniarka, lekarz uczy się 6+3 lat, a pielęgniarka 4 lata+2 (z > tego co rozumiem?). Co do czasu kształcenia masz oczywiście rację, w odróżnieniu od plosiaka, żyjącego w "pólmilionowym" (?) Szczecinie. Lekarz się uczy dziewięc lat, a pielęgniarka sześc lat, czyli dłużej niż ktoś po administracji, czy ekonomii. Ale co do zarobków owszem, żle rozumiesz. U mnie w szpitalu lekarz palcem nie ruszy poniżej 8k, a pielęgniarka zarabia średnio 1.600 PLN płacy zasadniczej. Lekarz ma o wiele większą odpowiedzialność i co > tu dużo mówić każdy lekarz zastąpi pielęgniarke, a pielęgniarka > lekarza nigdy. Jak zwykle nie masz racji. W dwuosobowych zespołach wyjazdowych lekarza często zastępują właśnie ratownicy medyczni i pielęgniarki właśnie. > > > Poza tym pielęgniarka po dyżurach ma wolne, lekarz nie. Lekarz, owszem również ma wolne kodeksowe, czyli 11 godzin dobowo i 35 weekendowo. Lekarz po > pracy przychodzi do domu i dalej pracuje wypełnia dokumentacje bądź > pracuje naukowo, U mnie w dużym szpitalu nie ma takich, co by wypełniali dokumentację w domu. Będąc na dyżurze, mają sporo czasu na to. Co do pracy naukowej, pracując w każdym zawodzie i chcąc robic dr, wymaga to pewnych wyrzeczeń. Nie dotyczy to tylko lekarzy, a nie ma ustawowego obowiązku u lekarza by robił doktorat. oprócz tego lekarz to jedyny zawód który jest > zoobowiązany konstytucyjnie do samokształcenia się Nic nie ma na ten temat w konstytucji, natomiast ustawowo do samokształcenia jest również zobowiązanych wiele innych zawodów, szkolenia zdobywając punkty muszą odbywac chociażby radcowie prawni, Jeśli tego nie zrobią, są skreślani z listy. a na to idzie > praktycznie 1-2 pensje. Czyli jeżeli dobrze rozumiem pielęgniarka > zarabia praktcznie dużo więcej niż lekarz. Dobrze nie rozumiesz. Jeśli pielęgniarka zarabia 1.5k pln netto na cały etat z dodatkami, to lekarz wg Ciebie zarabia dużo mniej? > > Po strajkach lekarzy to się wreszcie zmieniło i teraz lekarz i > pielęgniarka po studiach zarabiają podobnie, Ale bzdurka totalna, czyżby wcześniej piguły zarabiały po studiach znacznie więcej niż lekarze? W jakiej branży pracujesz? ale bardzo często > pielęgniarki więcejm, bo jak lekarze dostaną podwyżki to > pielęgniarki znowu strajkują i też chcą i tak to idzie. Dawno nie czytałem takich bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
omidas Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 08:37 Bardzo dobrze. Niech płacą. Inni też powinni placić, jeśli nielegalnie strajkują, mimo, że dyrekcja chce rozmawiać, idzie na ugodę porozumienie itp. Nie można dopuścić, żeby Polska rządziły związki, a przede wszystkim obecna Solidarność Śniadka, która jest zbrojnym ramieniem PiS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
howard.webb1 Re: Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 08:50 omidas napisał: > Bardzo dobrze. Niech płacą. Inni też powinni placić, jeśli > nielegalnie strajkują, mimo, że dyrekcja chce rozmawiać, idzie na > ugodę porozumienie itp. Przeczytaj dokładnie tekst, "po 11 dniach zawarto porozumienie. Pielęgniarki wróciły do pracy w zamian za wciągnięcie premii do płacy zasadniczej i obietnicy rozmów o kolejnych podwyżkach. Jak twierdzą, do dziś ich nie dostały." Piguły właśnie podpisały porozumienie, z jej postanowień nie wywiązała się dyrekcja. Odpowiedz Link Zgłoś
b_e_l_f_e_r no i mamy nowe polskie piekiełko 16.03.09, 08:56 tak, jak napada się na "niedouczonych, leniwych" itp. nauczycieli, tak teraz flekuje się pielęgniarki. Jak trudno zrozumieć, przede wszystkim panom (rzadko pracującym w tych zawodach i nie znających ich specyfiki), że każdy ma prawo do godnego wynagrodzenia, umozliwiajacego utrzymanie rodziny. Jakoś astronomiczne zarobki kadry menadżerskiej (często bez stosownych kwalifikacji i nie ponoszących żadnych konsekwencji za szkodliwe dzialania)nie stanowią zadnego powodu do oburzenia. Może dlatego, że boicie sie walczyć z niesprawiedliwością i wyzyskiem, bo boicie sie utracić lepiej płatną pracę (nawet jeżeli czujecie się wykorzystywani)? Najlepiej tą niemoc wyładowywać na pielęgniarkach, nauczycielach itp. W końcu to tylko kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
egocentry Re: no i mamy nowe polskie piekiełko 16.03.09, 11:58 Nie życzę sobie porównywania nauczycieli i pielęgniarek, praca nauczyciela jest o wieeeeeeele bardziej stresująca i wymagająca, szczególnie przy obecnym zachowaniu młodzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.ja222 Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 09:14 I słusznie. Dyrektor ma racje. Tak nalezy postępować z nierobami związkowymi. A na margonesie. Komu sa potrzebne związki zawodowe i na co jest to ptrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
jasio.4 Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 09:17 Kolor, to rzecz gustu, a o gustach się nie dyskutuje. Dyskusji winno podlegać prawo o strajkach. Moim zdaniem z mocy prawa ogłoszenie strajku winno być traktowane jako wypowiedzenie pracy. Dopiero wówczas byłaby równowaga ryzyka. Pracownicy ryzykowaliby utratą pracy a pracodawca utratą "doskonałego" personelu. Dopiero w takich warunkach byłoby można mówić o negocjacjach i kompromisach. Obecnie pracodawcy są "stawiani pod ścianą" pracownicy nic nie ryzykują. Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslaw47 Re: Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 12:11 A ja grzecznie pytam jak było wcześniej, kiedy był tamten "niedobry" ustrój? Strajkował cały naród, podpuszczony przez......no przez kogo? Zapewne przez stoczniowców,górników, całą Łódź włókienniczą.Bo to właśnie ci których wymieniłem mają teraz "władzunię". Wystarczy popatrzeć jakie stanowiska zajmują. I kto im pomógł aby się tam znaleźli. Nie,nie tęsknię za tamtym ustrojem. Ja pytam gdzie ta solidarność? ta ludzka solidarność. O majątek narodowy nie pytam.Znikł.Nie wiem gdzie. Długi Gierka nijak się mają do obecnego zadłużenia. Jeden z "wybitnych" posłów kiedyś powiedział,..to ściema ale głupi naród to kupi". Zobaczymy jak długo będzie to kupował. Odpowiedz Link Zgłoś
wika8 Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 09:26 Nareszcie jakis odwazny dyrektor.Tu trzeba mocnej reki bo sie wszystko posypie. Juz i tak niewiele brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr88 Obyś trafiła do szpitala 16.03.09, 09:34 i wtedy zobaczymy co ci sam lekarz pomoże ! Tylko pamiętaj: żadnego wycia z bólu od odleżyn, źle założonego wenflonu, nieumiejętnie podanego zastrzyku itp. Bo póki co samą wiedzą teoretyczną nikt nikogo jeszcze nie uzdrowił ! Odpowiedz Link Zgłoś
topiramax Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 09:31 Nic a nic mnie to nie dziwi, że pielęgniarki odchodzą sobie kiedy chcą od łóżek pacjentów i na ile chcą. Nie jest nowością ani tajemnicą, że ich praca wygląda tak, że to rodziny pacjentów głównie się nimi opiekują i tyle. Przejdźcie po jakimkolwiek oddziale nie związanym z intensywną terapią czy POP-em. Dorośli sami się sobą zajmują a dziećmi jak zwykle ich rodzice, którzy zwalniają się z pracy i koczują w szpitalach dniami i nocami aby ich dzieci miały opiekę.Podają leki, karmią, myją - na cały etat- chodzą na badania z jednego oddziału na drugi. Umiem już podłączyć kroplówkę i pompę infuzyjną i wiele innych urządzeń. Siostra potrzebna jest mi jest jak wrzód. Tak wygląda całodobowa opieka jaką szpital ma zapewnić pacjentowi - bo to szpital bierze na siebie odpowiedzialność i obowiązki za każdy dzień pobytu pacjenta. Teoretycznie. Praktycznie utrzymuje razem z podatnikami nierobotne i wiecznie skwaszone siostrzyczki. Rozgonić to towarzystwo na cztery wiatry. Szkoda dla nich pieniędzy i darmowego ZUS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslaw47 Re: Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 11:50 milion...100 milionów!!! 500 milionów! Na Sybir je wysłać! itd.itp. Gdzie mi przyszło żyć? Gdzie solidarność? nie ten związek a solidarność ludzka.Najwięcej mają Ci do powiedzenia którzy "coś tam" "coś tam" wiedzą.Piguły zawsze mało zarabiały! Pamiętam czasy jak na jednym oddziale na 30 pacjentów były 4 siostry,..dziś jedna, i choćby sobie włożyła wiatraczek w d..pe i nie wiem jak się starała to i tak nie dogodzi wszystkim. Gdyby po 3 minuty trzymała każdego pacjenta za rękę to już 1,5 godziny a gdzie inne czynności? Tak! Staję w ICH obronie, nie znaczy to,że nie rozumie TYCH rozgoryczonych, TYCH którzy mają i zgłaszają uwagi. Takich czasów doczekaliśmy.Wszystkiemu winien poprzedni ustrój, były Licea pielęgniarskie, szkoły zawodowe,w każdej wiosce szkoła aby "maluchy" daleko nie dojerzdzały .Jaruzelski od godz.13 zezwolił sprzedawać wódkę, nie było burdeli, dziewuch przy drodze, dzieci sprzątaczki jechały na kolonie, itd.itp. Nie, nie wszystko było dobrze.Miało być lepiej a jak jest? Gdzie są Ci co kiedyś byli przywódcami strajków? W sejmie? W rządzie? Na innych wysokich stanowiskach? Kto im pomógł aby znaleźli się tam gdzie są? NARóD? A gdzie oni teraz tan naród mają? Kaska,kariera,korupcja,zawiść, mściwość,..to się liczy. Lekarzy się władzunia boi, no to trzeba dowalić pielęgniarkom. Niech pielęgniarkom "władzunia" zafunduje kasy fiskalne! Oj narodzie,narodzie dałeś się wy...mać bez lubrykantu. Jak dobrze pójdzie to za rok, dwa w szpitalach będą przecinać wrzody [jak w Portugalii] bo kogo będzie stać na prywatne leczenie? Tak.Rząd się wyżywi,wyleczy.....dzieci wykształci a nam przypadnie tak jak przed wojną plebana w rękę całować! Pozdrawiam wszystkich.Mamy demokrację co znaczy,że każdy może mieć swój punkt widzenia na problem. Pozdrawiam wszystkie pielęgniarki.Jestem z WAMI. Odpowiedz Link Zgłoś
krywlo123 Re: Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 15.05.15, 19:17 Czy spotkanie o 15 30 związało się z podwyżką płacy ? Odpowiedz Link Zgłoś
bqa82 a mnie zastanawia ten milion 16.03.09, 09:33 prze 11 dni. Oznacza to, że praca pielęgniarek jest warta w przybliżeniu 3 miliony miesięcznie. Ciekawe ile z tej kwoty przypada na ich wynagrodzenia? Zgadzam się z częścią was, że niektóre pielęgniarki wogóle w tym zawodzie nie powinny pracować, ale za takie pieniądze jakie dostają, to tak się cieszę, że są takie z powołaniem. Bo jeśliby jakość ich usług miała być współmierna do zarobków, uwierzcie byłoby znacznie gorzej. A wielu z was nie zdaje sobie sprawy, że na pielęgniarki zwalane jest mnóstwo roboty przez lekarzy - począwszy od papierków (co jest prawie standardem), na szorowaniu podłóg w ekstremalnych wypadkach kończąc. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr88 Widzę iż nie tylko tumany 16.03.09, 09:36 wypowiadają się na ten temat. Pozdrowienia ! Odpowiedz Link Zgłoś
howard.webb1 Re: a mnie zastanawia ten milion 16.03.09, 10:43 bqa82 napisał: > prze 11 dni. Oznacza to, że praca pielęgniarek jest warta w przybliżeniu 3 > miliony miesięcznie. Tu nie chodzi tylko o wartośc pracy pielęgniarek, ale podejrzewam o starty spowodowane w przerwie realizacji kontraktu z NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Strasznie "odważny" dyrektor, bo jego 16.03.09, 10:07 przeciwniczkami są kobiety. Ciekaw jestem czy tak samo odwaznie poczynał by sobie n.p. z górnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynek_me Re: Strasznie "odważny" dyrektor, bo jego 16.03.09, 10:42 >czy tak samo odwaznie > poczynał by sobie n.p. z górnikami. A to w tym szpitalu pracują górnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Na szczęście dla tego dyrektora nie, bo dawno by 16.03.09, 11:00 go na taczkach wywieźli:) Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 10:10 mam wielką nadzieję,że tak się stanie.najwyższy czas zaprowadzić porządek w służbie zdrowia.oby też dobrano się do lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
hurdy-gurdy Ciekawe cobyście napisali.... 16.03.09, 10:13 ....gdyby to samo powiedział Kaczyński w czasie strajku pielęgniarek w "Białym miasteczku" A co do merritum dyskusji: Niestety w Polsce liczba zawodów, z których trudno się utrzymać jest niestety długa. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ..Gdy za rzadow PiS......... 16.03.09, 10:20 strajkowaly pielegniarki, dzialacze PO zapewnialy pielegniarkom prowiant a nawet dawali kwiaty.Do rzadu doszlo PO.Co robia rzadzacy ?.Zamiast kwiatow, za strajki -skazuja. Odpowiedz Link Zgłoś
mam_racje_zawsze Za rzadów PiS stosowano UBeckie metody 16.03.09, 10:33 zagłuszania i zastraszania Odpowiedz Link Zgłoś
hurdy-gurdy Re: Za rzadów PiS stosowano UBeckie metody 16.03.09, 12:24 mam_racje_zawsze napisała: > Za rzadów PiS stosowano UBeckie metody zagłuszania i zastraszania no pewnie, że groźba podania do sądu o pokrycie kosztów strajku 1 mln to nie zastraszanie pielęgniarek Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ...Legalnosc wedlug PO i nielegalnosc wedlug PO... 16.03.09, 10:38 Hanna Gronkiewicz-Waltz nie zgadza się z opinią wojewody. Wojewoda Jacek Sasin w liście do prezydent Hanny Gronkiewicz-Waltz stwierdza, że pierwsze trzy dni protestu pielęgniarek były nielegalne i w związku z tym wszelkie kolejne decyzje dotyczące tego protestu były też nielegalne. Wojewoda wzywa do przestrzegania przepisów i „doprowadzenia do stanu zgodnego z prawem". Zdaniem Hanny Gronkiewicz Waltz protest pielęgniarek jest legalny. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ...Legalnosc wedlug PO i nielegalnosc wedlug 16.03.09, 10:46 I teraz logika Walesy.Pamietamy wszyscy jak Urzad Premiera okupowaly pielegniarki i pamietamy tez stoczniowcow okupujacych biuro Tuska. Były prezydent Lech Wałęsa oświadczył, że "użyłby siły" wobec związkowców okupujący biuro poselskie premiera, gdyby nie powiodła się próba negocjacji. - Związkowcy przekraczają granice, tego robić nie wolno - powiedział.Kiedy i w jakich realiach politycznych wolno cos robic?. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ...Legalnosc wedlug PO i nielegalnosc wedlug 16.03.09, 11:08 A teraz najwazniejsza czesc wypowiedzi Walesy.Zapomnial ze pielegniarki okupowaly Urzad Premiera Kaczynskiego.Bo dla niego biuro poselskie Tuska to urzad panstwowy. Były prezydent, pierwszy przewodniczący "Solidarności" podkreślił, że sam "jest robotnikiem, związkowcem" i w wielu przypadkach przyznaje związkowcom rację. - Ale racja to raz, a rozwiązywanie (problemów) w demokracji to dwa - oświadczył. Według niego "nie wolno wchodzić do biura, gdzie pracuje premier". - Jeśli ktoś w taki sposób walczy, to premier jeszcze ma policję, jeszcze ma parę innych argumentów - powiedział. - Są granice działania i tutaj przekraczają granicę związkowcy. Tego nie wolno robić i premier musi zdecydowanie odpowiedzieć. Nie ma wyboru. Nie można paraliżować, ośmieszać rządu. Premier pojechał na poważne rozmowy, a tu goście mu się meldują w biurze. Tak postępować nie wolno - mówił były prezydent. "Gdy my walczyliśmy - mówił - też naciągaliśmy prawo, ale to była inna sytuacja". Według Wałęsy w państwie demokratycznym spory trzeba rozwiązywać "przez wybory i poprawę prawa". - Dobrze, że nie jestem na miejscu premiera, bo odpowiedziałbym tak zdecydowanie, że nikt nie ważyłby się w podobny sposób postępować - podkreślił były prezydent. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Zamilcz lepiej esbeku bo ty i twoi kumple 16.03.09, 11:03 strajkujacych przepuszczaliście przez "ścieżki zdrowia", więc lepiej zamknij dziób, bo jeszcze któryś z twoich byłych pacjentów odszuka cię we Francji i sam ci ten dziób zamknie. Odpowiedz Link Zgłoś
zg13 i dac lekarzom! 16.03.09, 10:29 nie bedzie tego duzo, ale przynajmniej na czyszczenie skorzanej tapicerki wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
tenare Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 10:39 "Kilkadziesiąt kobiet, domagając się podwyżek, codziennie pikietowało gabinet szefa." Zaokrąglijmy - powiedzmy 100 kobiet. Milion zł podzielone na sto kobiet daje jakieś 10.000 zł na łeb pielęgniarki. Winszuję pielęgniarkom długu, a komornikom życzę skutecznej egzekucji. Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Niech Solidarność zapłaci za strajki w 1980 16.03.09, 10:43 Za te wszystkie draństwa po 1989 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
tenare Re: Niech Solidarność zapłaci za strajki w 1980 16.03.09, 10:47 Niech górnicy z kopalni Wujek zapłacą za niszczenie mienia i za śruby ukradzione na kopalni, którymi rzucali w milicję. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Niech Solidarność zapłaci za strajki w 1980 16.03.09, 11:48 polld74 napisał: > Za te wszystkie draństwa po 1989 roku. ====================================== W latach osiemdziesiątych ogłupione społeczeństwo strajkami pomagało żydomasońskim pachołkom w przejęciu władzy, a zatem i majątku w Polsce. Po 1989 roku ludzie strajkowali już "o swoje". Odpowiedz Link Zgłoś
pomysl.po.wypiciu strata milona zlotych przez szpital wg prokuratury 16.03.09, 10:54 to niska szkodliwosc spoleczna?? to od ilu milionow nie jest to niska szkodliwosc spoleczna??? Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Irytująca niewątpliwie dygresja: 16.03.09, 11:18 ================================= Jeżeli 11 dniowy strajk części tylko pielęgniarek kosztował milion złotych, to jakie straty ponósłby Szpital przy większej liczbie strajkujących i w dłuższym okresie? To do licha, ile kosztuje podatników utrzymanie jednego szpitala miesięcznie? Chyba zaczynam rozumieć olbrzymi zamęt i wręcz międzypartyjną walkę związanych z rzeczywiście niewiarygodnie wielkimi profitami przy "kręceniu prywatyzacyjnych lodów". Faktycznie, jest o co walczyć, i to wszelkimi możliwymi sposobami. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Tym razem bulwersująca dygresja: 16.03.09, 11:35 ==================================== To jakie straty finansowe, (czyli koszty, jakie poniosło polskie społeczństwo z ich własnych kieszeni), poniosła Polska poprzez nieustające strajki w latach osiemdziesiątych? A przecież nie strajkowano wyłącznie w sferach usługowych, ale przede wszystkim w produkcyjnych. Te kwoty prawdopodobnie przekraczają możliwości pojęciowe nawet rozgarniętych ekonomistów. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Tym razem bulwersująca dygresja: 16.03.09, 11:37 Idac tokiem myslenia, obecnie rzadzacych, wyroslych na grzbiecie Solidarnosci, kazdy czlonek Solidarnosci wraz z rodzina i przyszlymi pokoleniami zadluzony jest na okolo 200 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 11:50 mam nadzieje, ze pewnego dnia zwiazki zawodowe w polsce wzorem chocby niemieckiego ver.di beda cokolwiek znaczyly. m.s. Odpowiedz Link Zgłoś
mwiercik Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 14:48 Takiego debila zwolniłbym w trmiga 1- szpital zaoszczędził milion,obowiązki pilęgniarek z powodzeniem mogli przejąć doktorki co mają tera min.po6tyś. a nie 2 jak piguły 2-w prostym rachunku zarabia 3 melony mieś.to gdzie je wydaje???? Tam szybko trzeba prokuratora by wsadzić takiego gospodarza do pierdla.Obserwuje z boku 30 lat pracy mojej żony i jej koleżanek.Ja bym chwili nie tracił na tą robotę.A one-sorry-głupie,robą to tylko dla tego ,że kochają ludzi I takie "dyrektory" z koziej dupy trąby-posrane nieudaczniki będą jeszcze je straszyć.One maja moralne prawo zostawić pacjentów na łasce takich dupków. I olać wreszcie przysięge Hipokratesa-jak to robią doktorki i dyrektorki Odpowiedz Link Zgłoś
mwiercik Pielęgniarki zapłacą milion za strajk? 16.03.09, 18:34 venus99 spadła chyba naprawdę z marsa-życzę duuuuuuuuuużo zdrowia cobyś nieuświadomione DZIECKO NIE WPADŁA do szpitala Odpowiedz Link Zgłoś