aksum78 Wspólnota katakumbowa-ach ten kryzys 10.04.09, 12:18 Kiedys dobre na kryzys w Kościele było spalenie jakiegoś heretyka, tudzież krucjata. A teraz trzeba sie zadowolić oskarżeniami rzucanymi na Wyborczą, zgniły Zachód i liberało-komucho--pedało- invitro-żydów w Polsce. Ciężki krzyż musi dźwigać Nasz Kościół w Polsce, oj ciężki. Odpowiedz Link Zgłoś
doggod doskonaly zawod 10.04.09, 12:35 Kaplanstwo, to doskonaly zawod. Zwiazany z preztizem, pozycja, dobrymi zarobkami i bezpieczenstwem socjalnym. Jedyny warunek- lojalnosc wzgledem korporacji, czyli standart a odpowiedzialnosc zadna. Daje to pod rozwage wszystkim mlodym, ktorzy jeszcze nie zdecydowali co chca porabiac w zyciu. Sczesc Boze. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: doskonaly zawod 10.04.09, 13:25 Zapomniałeś jeszcze dodać o nieskrępowanym dostępie do młodych chłopców, bo o babkach to nawet pisać mi się nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Re: doskonaly zawod? 10.04.09, 13:35 cloclo80 napisał: Zapomniałeś jeszcze dodać o nieskrępowanym dostępie do młodych chłopców, bo o babkach to nawet pisać mi się nie chce. ____________ Te 400 milionow Euro kary ktore Watykan zaplacil w USA, tylko troche poprawily sytuacje.Czarne owce sa w kazdej religii. Na genetyczne zaburzenia jeszcze oficjalnie nie ma lekarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
doggod Re: doskonaly zawod? 10.04.09, 16:28 > Te 400 milionow Euro kary ktore Watykan zaplacil w USA, > tylko troche poprawily sytuacje.Czarne owce sa w kazdej religii. > Na genetyczne zaburzenia jeszcze oficjalnie nie ma lekarstwa. Zgodze sie z Toba, ale prawdziwy problem lezy gdzie indziej. Chodzi o tuszowanie tego typu spraw przez Watykan a wyglada to paskudnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_512 Żałosne komentarze 10.04.09, 12:36 To jest żałosne co robicie! Założe sie, że conajmniej 95 % z Was, którzy pisali te wszystkie jaklże to "kreatywne" komentarze, co nidziele idzie do kościoła i powszechnie zalicza się do wierzących. To śmieszne1 Myślicie, że Kosciołowi zależy na takim procencie 'wierzących' jeśli amją być to tacy ludzie jak wy?! nie cghodxcie do kośicoła, krtytykujcie itp. zachowując jednak szacunek. Nie chcecie to nie. Nikt was nie zmusza. A tksty w stylu, że religia w szkołach, chrzest, nacisk społeczeństwa. Ten nacisk to właśnie wy sbie sami zgotowaliście. Nie chcecie to nie chodźcie na religie w szkołach, nie posyłajcie tam swoich dzieci. Czy ktos tego zabroni?! Cyz ktos bedzie potepial?! Jelsi amcie pretensje, ze ktos potepia to popatrzcie na siebie1 Co wy robicie?! Maie swoue zycie, odlaczcie sie od kosciola, nie edziedzie uzaleznienie od jak Wy to mowicuie "ksiezy pedofili", "złego i narzucajacego sie Kosciola", "rzucania na tace"! jakbyscie kiedykolwiek poczuli czym naprawde jest wiara katolicka, jakbyscie sie choc w niewielkim stopniu w nią zagłębili, nie było by dyskusji. Nie bylibyście w stanie mieć takiej postawy. I tym sie różnimy, ze ja to moge oceniać a wy nie. Pewnie wzbudzi to wiele kontrowersi, ale tak jest, wiecie dlaczego?! Ja wiem co to znaczy nie wiedziec o Kosciele nic, za mało. I nie chodzi tu o teorie tylko o zaangażowanie i zycie. Ale wiem tez co to znaczy byc blisko Kosciola, żywo do niego należeć. Chodzi oczywoiście o wspólnotę, jakby ktoś nie umiał zrozumieć.. Więc znam oba stanowiska, więc wypowiadam się. Wy usłyszycie coś w mediach, a atak bna Kosciol jest bardzo modny aktualnie i łatwo mu uledz, niewiele wiedząc, i przede wszytskim nie chcac wiedziec, bo taka specyfika mediów, żeby tak zapakować towar, aby był przyjęty. cóż, cywilizowani ludzie powinni mieć swoje stanowisko, a nie łykac wszytsko co im się daje, no ale cóż.. różne są tego określenia jak widać definicje. Kolejna sprawa; antykoncepcja, aborcja, czystosc przedmalzenska.. tak, tak. Koscioł jest straszny ponieważ zabrania. Powinien tylko dawac, prawda?! Człwiek XXI w. nie moze sobie niczego odmawiac, bo jest przystosowany tylko do latwego, przyjemnego zycia. Wasza strata. Ale to smieszne jesli czepiacie sie ograaniczen nie zadajac sbuie tyle trudu aby przeczytac dowiedziec sie, o prawdziwym dokladnym stnowisku Kosciola w tej sprawie?! Ale po co? Media mowia wystarczajaco, porwada? A jak dojdzie jeszcze jakas informacja o ksiedzu pedofilu, albo siostrze zakonnej jezdzacej najnowszym BMW, to już w ogóle stwarza sie definicja ze wszyscy sa tacy, duchowni powinni byc aniolami na ziemi, bo takich sobie zyczymy prawda? Abez naszego nakladu pracy, powinnismy uzyskiwac same dobra na Ziemi. wiec reasumując Kosciol jest do bani. Brawo i zycze powodzenia w dalszym zyciu, skoro religisa jets dla słabych to tych z brakiem religii ciezko by okreslic slowami, bo chyba takie nie istnieja, jesli maja takie nastawienie i poziom jaki jest prezentowany np. na tym forum. No tak, ktos sie buntuje rzeciw Kosciolowi przytaczajac argumenty, ktory z definicji wierzacy choc troche zaangazowany (i oby takich jak najwiecej)jest w stanie momentalnie obalic, ale buntujacy mysli ze jest panem wszechświata. i wolnym człwoiekem. TAAk.. albo ostatnio modne słwo" tolerancja" rozumiane przez przcietnych ludziw taki sposób, ze wszytsko mozna pod nie podłożyc. Co to ma być, że osoba homoseksualna nie moze miec rodziny? to jest nietolerancja!(???) cóż, a co to ma być, że ja nie spełniając żadnych wymogów, chcę być sędzią? Dlaczego mam kończyć studia? To nietolerancja, ja chcę i już. Jeśli nie mogę to dyskryminacja.. Takim sposobem myślenia daleko zajdziemy. A osoby homoseksualne.. po co chcą na siłe zyskać przychylność Kosciola? Kosciol ma takie prawa i juz, uzasadnone. wiec jesli ich nie spelniaja to po prostu niech do Kosciola nie naleza a nie na sile staraja sie go zmieniac. On nie jest zamkniety dla tych osob, bo Bog nie jest zamkniety dla nikogo. Tylko, ze chce pomoc, ale oczekuje tez wlasnego wysilku. A jelsi takie osoby nie sa w stanie zmienic nic w swoim zyciu, a oczekuja wszystkiego mimo innych zalozen Kosiola, w dodatkuto nazwyjac nietolerancją, no to ja przepraszam.. Jeśli jestem paląca iprzychodzę do restauracji gdzie nie można palić to albo się dostosowuuję, albo idę do innej! Nie idę do szefa w butach,żądając reform w restauracji. Zmian zakazów i nakazów panujących w owej instytucji. Normalnie jak to powie wiekszosc spoleczenstwa: "czystaNIETOLERANCJA". tak, tak... jeśki ktoś ma z tym problem to od razu powiem; jesli przeczyta to przyn ajiej jedna osoba, już nie uważam tego czaus jaki poswiecilam zeby to napisac, za zmarnowany. a wręcz przeciwnie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski >>> 10.04.09, 13:07 Ja na przykład jest wierzący. Dlatego nie odpowiada mi KRK, tam bowiem nie ma Boga tylko puste obrzędy. Nie chce poruszać tematu kasy ale niestety trzeba, księża nie płaca podatków wielu z nich robi świetne interesy tylko dzięki temu. Dlaczego? Dlatego ze są uprzywilejowani, a to może prowadzić do patologii. I często prowadzi. Cierpią na tym księżą którzy rzeczywiście mają powołanie, oni giną przykryci warstwa brudu wyprodukowanego przez kolegów po fachu. Człowiekowi wierzącemu nie jest potrzebna patologiczna instytucja, on sam zadba o swoja relacje z Bogiem. Da przykład swoimi uczynkami nie chełpiąc się tym, nie będzie nakazywał lecz wyjaśniał i przekonywał. Taka jest postawa chrześcijanina, takim wyrzutem jaki Napisałaś nikt się nie przejmie. B to jest postawa karmienia własnego ego, ja jestem ok a wy żałośni. Do czego to ma doprowadzić? Jaki cel Chcesz osiągnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
ropuch1pincet Re: Żałosne komentarze 10.04.09, 13:20 Przeczytałem.Niestety nie potrafisz oddzielic idei Boga od instytucji kosciola.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
your.conscience Re: Żałosne komentarze 10.04.09, 15:01 Mogła Pani "zmarnować" trochę więcej czasu i poprawić błędy w tekście, wówczas może ktoś by wytrwał w czytaniu dalej, niż poza kilka pierwszych linijek. Brakujące litery, znaki interpunkcyjne, błędy gramatyczne, ortograficzne i stylistyczne - to wszystko świadczy o kompletnym braku szacunku do odbiorcy. Do treści się nie odniosę, gdyż - jak już podkreśliłem - moje umiłowanie dla języka ojczystego nie pozwoliło mi przeczytać Pani wypowiedzi w całości. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Żałosne komentarze 10.04.09, 15:32 dorota_512 napisała: > To jest żałosne co robicie! Jeśki ktoś ma z tym problem to od razu powiem; jesli przeczyta to przyn ajiej jedna osoba, już nie uważam tego czaus jaki poswiecilam zeby to napisac, za zmarnowany. a wręcz przeciwnie. pozdrawiam ..... A propos "przeczyta!" - przeczytałem tylko pierwszy wiersz, potem bez ładu i nieprzejrzyście, że się czytać nie chce. A tak na temat: to Kościół jako instytucja sam zarobił na opinię, jaka o nim i jego urzędnikach panuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_512 Wspólnota katakumbowa 10.04.09, 12:39 swoją drogą, gazeta mogłaby postarać się olepsze artykuły.. w kłko to samo i poglądy lewicowe. jako portal nie powinniscie być stronniczy. kiedyś bardzo sobie was ceniłam.. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Wspólnota katakumbowa 10.04.09, 13:03 dorota_512 napisała: > swoją drogą, gazeta mogłaby postarać się olepsze artykuły.. w kłko to samo i po > glądy lewicowe. jako portal nie powinniscie być stronniczy. kiedyś bardzo sobie > was ceniłam.. gazeta lewicowa?!? Cos prima aprilis w tym roku sie niektorym przedluza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Wspólnota katakumbowa 10.04.09, 13:42 dorota_512 napisała: > swoją drogą, gazeta mogłaby postarać się olepsze artykuły.. w kłko to samo i po > glądy lewicowe. jako portal nie powinniscie być stronniczy. kiedyś bardzo sobie > was ceniłam.. Normalność jest lewicowa? W takim razie odrzucenie rozumu i wara w jezuski, aniołki i resztę tych śmiesznych bajeczek jest prawicowa? Dziękuję za wyjaśnienie. Trzeba być naprawdę bezmyślnym egzemplarzem rozdzaju ludzkiego, by mimo świata wokół będącego dowodem nieistnienia boga, odrzucić świadectwo swych oczu, nauki i uwierzyć księdzu prawiącemu androny w złoconym kościele. Ciekawe dlaczego ten "wszechmocny bóg", co to może wszystko i zawsze, nie daje sobie rady z forsą w związku z czym trzeba ją wyłudzać od ludzi i z budżetu? Wszechmoc ograniczona? Odpowiedz Link Zgłoś
rafiboss Wspólnota katakumbowa 10.04.09, 12:51 A ja cieszę się że przejżałem na oczy. Kościół to instytucja a nie wysłannicy boga ! To nie ma nic wspólnego z wiarą tylko z wyzyskiem i z otumanianiem tłumów co im REWELACYJNIE wychodzi. Nie ma jakiś ideałów czy wzorów moralnych stąd ludzie tak lgną do kościoła a tak naprawdę tam jest obłuda zakłamanie i wszechobenca kasa bez której ksiądz nie kiwnie palcem ! Bardzo przykre Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Zdrowych wesolych swiat dla GW,user,wierzacych 10.04.09, 13:08 Swietny artykul na wielkanoc o rkk.O kosciele katolickim.O nas. Swiatna reklama(!)dla Watykanu. Zycze od lat GW i jej pracownikom powodzenia,odwagi i pieniedzy. Zycze wam wszystkim wesolych swiat.Wielkanoc zbliza. Szczegolnie po przeczytaniu artykulu. Dla wszystkich piszacych po polsku: wesolych swiat.Zycze wam aby od czasu do czasu, aby GW mogla realizowac swoje plany(agora)kliknijcie na reklame w GW od roznych firm polskich i swiatowych. GW to jedyny portal w Polsce ale i jeden z niewielu w EU,ktory wyjatkowo jest tolerancyjny. Cenzura jest umiarkowana w porownaniu z innymi portalami. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Wspólnota katakumbowa 10.04.09, 13:12 miała być rzeczowa krytyka - wyszła standardowa propaganda. Ot, typowe Radio Erewań. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Wspólnota katakumbowa?Reklama dla KK. 10.04.09, 13:32 GW i wy jestescie najlepszym dowodem dla reklamy medialnej ktorej wlasnie Watykan potrzebuje.Im wiecej takich artykulow, komentarzy,tym bardziej Watykan oszczedza setki milionow Euro na reklame dla siebie,wiernych,dla instytucji charytatynych(Caritas), dla przedszkoli,szkol,uczelnii,bankow,przemyslu(!!)i firm na naszej planecie. Dla arystokracji w EU,ktora,po za anglikanskim,protestanckim odlamem, wspiera Watykan.To jest reklama,ktorej nie maja czesto inne religie. Pisze to z pelnym przekonaniem i bez tla cynizmu. Tak samo jest z innymi religiami. One potrzebuja pieniedzy. Kazda "religia" daje miejsca pracy na naszej planecie,Ziemia. Setki milionow mieszkancow naszej planety dzieki religiom maja dochody,pensje,wykszalcenie,perspektywy. Oczywiscie jestem za tym aby pracownicy instytuscji religijnych tak jak jest w Berlinie oplacali podatki,ale to inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski no to co robić? 10.04.09, 13:38 milczeć i udawać że problemu nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: no to co robić? 10.04.09, 13:44 mikewodzowski napisał: > milczeć i udawać że problemu nie ma? Niebezpieczne, bo nam kościół wykradnie państwo spod dupy. Ile ziemi już zagrabili? 200 tys. hektarów? Tajne dane w tym kraju plugastwa moralnego. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Wspólnota katakumbowa 10.04.09, 13:53 No prosze! Tym zwalczajacym KK oraz inne religie wolno wszystko. I dzieje sie to ponoc w kraju, ktory szumnie oglasza, ze jest demokracja. Takie idee sa propagowane wsrod spoleczenstwa, ktore jest w przytlaczajacej wiekszosci katolickie. Jak widac, sa zwierzeta rowne i rowniejsze. Tym rowniejszym - eurolewackim, zaciecie zwalczajacym KK oraz chrzescijanska cywilizacje grecko- rzymska wolno w tej "naszej demokracji" WSZYSTKO, a pozostali, wedlug zasad eurolewizny, powinni wsadzic mordy w kubel i siedziec jak mysz pod miotla. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski to KK zwalcza inne religie :) 10.04.09, 14:01 a tak w ogóle to o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski GW nie jest stronnicza.To jedyny jeszcze portal. 10.04.09, 13:55 Wielu wierzacych pisze o GW ze jest stronnicza,lewicowa inni prawicowa,jak opisuja jako dziennikarze Polske i swiat.Religie. Jestem innego zdania,od lat. #To sa bohaterzy za wyjatkowo slabe pensje w porownaniu z innymi portalami w PL(domena) i EU. Nie wiem jak oni sobie radza majac rodziny,dzieci itd. Proponuje zalozyc club g lub gw.Lacznie z marka w urzedzie patentowym.Wiem,wiem piszecie znakomicie ale troche markentingu i sprzedazy produktow mody,zywnosci,napojow, alkoholu,piwa "club g" a dla user "akcje" GW bezposrednio do wykupienia na tym portalu.Nie te na gieldzie tylko bezposrednio. Moje email i dane oficjalne sa znane,jesli macie pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: marek.lipski 10.04.09, 14:12 marek.lipsi napisal: > GW nie jest stronnicza ... A pod deklem wszystko u ciebie w porzadku?????????????????!~ Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Re: marek.lipski 10.04.09, 14:28 wet3 napisał: marek.lipsi napisal: > GW nie jest stronnicza ... A pod deklem wszystko u ciebie w porzadku?????????????????!~ ___________________ Oczywiscie.Po studiach informatycznych i muzycznych fantazja mam przeogromna.Dodatkowo matematyka,poznanie wszystkich kontynentow, na naszej planecie.Bez kompleksow politycznych i ...strachu. Poznaj rynek w Polsce(ten medialny i prasowy),proponuje potem w EU,potem w USA,ca,w Indiach,Chinach,Rosji,krajach arabskich, w jezyku hebrejskim a potem otrzymasz odpowiedz. Internet jest rowniez dla Ciebie tak jak od lat dla mnie pomimo ze nie mieszkam w Polsce,dostepny i to na dobrych szybkosciach,powyzej 20MB/sec (sorry to i tak malo). Tam sa odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: marek.lipski 10.04.09, 16:57 Moge ciebie zapewnic, ze korzystam z internetu. Odpowiem ci krotko. Mamy diametralnie rozne spojrzenie na temat "obiektywnosci". Jesli uwazasz GW za gazate obiektywna, to nie mamy ze soba NIC wspolnego. Wg mnie jest to tendencyjny srodek przekazu czesto nie podajacy calosci problemu o ktorym pisze, celowo wprowadzajacy w blad i zawziecie zwalczajacy inne srodki przkazu, takie jak RM czy "Nasz Dziennik" negujace jego monopol na "prawde". Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: marek.lipski 10.04.09, 21:44 It seems like Internet can't help you. Darkness, darkness, darkness... Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k *** Kosciol to problem dla komuszych lewakow ** 10.04.09, 13:56 gdyby nie on do tej pory mieliby swoj raj - PRL ... Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: *** Kosciol to problem dla komuszych lewakow 10.04.09, 13:59 Gdyby nie kolaboracja z władzami PRL z kościoła nie zostałaby mokra plama. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: cloclo80 10.04.09, 14:19 cloclo80 napisał: > Gdyby nie kolaboracja z władzami PRL z kościoła nie zostałaby mokra plama. Piszesz, wbrew zdrowemu rozsadkowi, beznadziejne glupoty! Zapomniales, ze KK w Polsce w czasie PRLu prowadzil Kardynal Stefan Wyszynski. Twoja uwaga jest, byc moze, sluszna w odniesieniu do obecnego bezbarwnego KK w PRL-bis. Taka bezbarwna instytucja stal sie KK w Polsce od czasu obecnego prymasa. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Re:Kosciol to problem dla komuszych lewakow?hahaha 10.04.09, 14:08 malgoska_k napisała: gdyby nie on do tej pory mieliby swoj raj - PRL ... _____________________ KK po 2 wojnie swiatowej w PRL,pomimo drastycznych dyferencji(Popieluszko) mial wielki wplyw na pokolenia milych obywateli. Ale i PRL nie przeszkadzala.Kooperacja,nieoficjalna,byla swietna. Nauka religii nie byla w szkole ale przy parafiach i nie bylo problemow,bynajmniej w ....Bydgoszczy. Tylko Solidarnosc skazala na niewolnictwo placowe do dzisiaj,do 2009. Na rasizm placowy,pomimo bogactw naturalnych...... Odpowiedz Link Zgłoś
bawole_oko Bóg nas wszystkich kocha! 10.04.09, 14:12 Czy to, że Jezus zgładził WSZYSTKIE grzechy WSZYSTKICH ludzi (wyrażamy to choćby w liturgii, „Oto baranek boży, który gładzi grzechy świata”) znaczy, że wolno mi grzeszyć? Nie! Żadną miarą! I Jego zbawcza ofiara to nie jest jakieś zwolnienie z duchowego rozwoju. To jest tak naprawdę dopiero zaproszenie do duchowego rozwoju, do oczyszczania się, budowania głębokiej relacji z Chrystusem. A co do innego postu, o tym, że jest tyle zła na świecie i dlaczego Bóg, który jest wszechmogący to dopuszcza. Wiemy przecież dobrze, że Bóg dał nam wolną wolę i możemy wykorzystywać naszą wolność ku złu. Często jesteśmy naprawdę wolni dopiero wtedy, kiedy wybieramy dobro, opieramy się pokusie. To jest trudniejsze, ale przecież kiedy poddajemy się pokusie, wcale nie jesteśmy wolni, ale zniewoleni przez grzech. I nie moglibyśmy prawdziwe kochać Boga i ludzi, gdybyśmy nie mieli wolnej woli, gdyby to nie był nasz wybór, ale byłoby to nam narzucone. Tych, którzy krytykują to, czego nie znają, zachęcam do poszukiwań – czytania Słowa Bożego, książek teologicznych, rozmów... A tym, którzy bronią dzisiaj Kościoła, dziękuję. Świadectwo wiary i miłości jest właśnie naszym zadaniem. Spokojny i racjonalny głos, cierpliwe wyjaśnianie błędów, jest bardzo potrzebne w miejscach takich jak to. Ogólnie kłócimy się tutaj, ale pamiętajmy zawsze jedno: BÓG NAS WSZYSTKICH KOCHA!!! Braterskie poydrowienie! Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Re: Bóg nas wszystkich kocha!W inych religach tez 10.04.09, 14:20 bawole_oko napisał: A tym, którzy bronią dzisiaj Kościoła,dziękuję. Świadectwo wiary i miłości jest właśnie naszym zadaniem. Spokojny i racjonalny głos, cierpliwe wyjaśnianie błędów, jest bardzo potrzebne w miejscach takich jak to. Ogólnie kłócimy się tutaj, ale pamiętajmy zawsze jedno: BÓG NAS WSZYSTKICH KOCHA!!! ________________ Mily komentarz.Pokaz mi inny portal z takim archiwami,od lat,w Polsce i niestety w EU i oczywiscie za darmo+prawie bez cenzury. Nawet KK w Polsce nie jest a szkoda na bezposrednie portale. Nie wprowadzaj kompleksow twoim kometarzem. Religia to nie dyktatura a KK to nasi "pracownicy". Slowa sludzy nie uzywam.Dyktatorskie refleksje zachowaj dla siebie. GW i tak wyjatkowo RKK reklamuje i to za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Bóg nas wszystkich kocha! 10.04.09, 21:40 Mam gleboko gdzies milosc twojego boga. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Re: Bóg nas wszystkich kocha! 11.04.09, 03:28 I am not against your God.Dear shithead. Religia powinna byc tylko prywatna sprawa. Mialem szczescie poznac te wielkie i te male. W bogatych i biednych krajach. Ja odczytuja takie artykuly bardzo pozytywnie. GW nie pisze zbyt duzo o innych religiach, ale wystarczajaco.Poza tym prasa swiatowa zawsze musi byc czujna przed religijnym fundamentalizmem.Niebezpieczenstwa zawsze istnieja. Niestety tak odwaznych portali w Polsce jest niewiele. Kazdy z wlascicieli podobnych portali maja strach okreslone tematy opisywac. Odpowiedz Link Zgłoś
4752434g Suchocka nas sprzedała za funkcje ambsadora w Waty 10.04.09, 14:20 kanie .KONKORDAT kosztuje już POLSKE 200 miliardów zł.Była by autostrada z zachodu na wschód i z północy napołudnie,a tak mamy kosciołów że możemy innych obdzielić. Odpowiedz Link Zgłoś
gdenough Kosciol POlski to mafijna szajka 10.04.09, 14:23 Rabunek wlasnosci jakich kosciol dokonal w Polsce przez ostatnich 20 lat to zbrodnia przeciwko narodowi i juz czas ich za to do Strasburga pociagnac, bo polscy politycy to zgraja malych gowniarzy lirzacych dupe tej zgraji zlodziei. I oddzielienie Panstwa od Kosciola w glowach tych gowniarzy jest rownoznaczne z pozweleniem na nauke religii w szkolach, sprzeciwianie sie postepowej polityce spolecznej takiej jak "IN vItrio", decyzja kobiety na temat przerywania ciazy etc. Niech nasi politycy przeczytaja Konstytucje PRL i sie na niej wzoruja jezeli im brak natchnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
dyktator_bolandy nie polski tylko rzymskokatolicki 10.04.09, 14:57 wrzód na ciele tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Prezent GW(reklama)dla KK zle interpretowany. 10.04.09, 15:14 Mamy wielkanoc a GW podarowala Kk w Polsce reklame,refleksje. Odpowiedz Link Zgłoś
jamgawel2 Zerwana linia melodyczna 10.04.09, 15:58 Artykul moze i gladki ale momentami dosc nierowny i w jezyku i w analizie. Mysle, ze podobna dekadencje kosciolowi wrozyli publicysci sto i dwiescie i piecdziesiat lat temu. No i co...ich nie ma a kosciol trwa. Sa w kosciele problemy. Wielkie i nierozwiazane. Jest w kosciele hipokryzja wielka jak samoswiadomosc...wyjatkowosci. Ale nie zauwazylem prawdziwej analizy a nawet dotkniecia tych problemow. No i co wspolnego ma szalik Florczyka z Michalikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Wspólnota katakumbowa 10.04.09, 18:04 A no krótko był ten artykuł na internecie ! Zaledwie kilka godzin. A o pinii co nie miara. Widać cenzor kościelny jest i tu. Temat bardzo cie kawy, aczkolwiek artykuł tendencyjny. Jak bardzo by chciał KK by mu włażono do dupy, no niestety nie ! Kościół niestety nie staje na wysokości zadania. Jest archaiczny ! Pan Ratzinger ma te same kłopoty ! Biblijna wieża Babel się sypie. W czym rzecz ? A no za dużo to wszystko kosztuje i narody zdają sobie sprawę z tych kosztów. Wciskanie ciemnoty narodom, które są co raz lepiej wykształcone już nie skutkuje. Odpowiedz Link Zgłoś