Dodaj do ulubionych

BŚ: Wzrost polskiego PKB to nadzwyczajne osiągn...

04.06.09, 21:10
Justin Timberlake?
Obserwuj wątek
    • mark6 BŚ: Wzrost polskiego PKB to nadzwyczajne osiągn... 04.06.09, 21:14
      Trzeba być wyjątkowej klasy kretynem aby podawać takie informacje.
      Jedynym budynkiem, który facey widział "sto " lat temu był Pałac
      Kultury. Teraz w/g tego osła i "GW" osiągamy sukcesy bo mamy "dwa"
      wieżowce więcej.
      Poza tym tego typu wypowiedzi przypominają mi wizyty "białych" w
      Afryce, którzy poklepując murzynów chwalili ich "sukcesy"
      gospodarcze.
      Rzygać się chce czytając takie artykuły.
      • bmc3i Re: BŚ: Wzrost polskiego PKB to nadzwyczajne osią 04.06.09, 21:15
        mark6 napisał:

> Trzeba być wyjątkowej klasy kretynem aby podawać takie informacje.
        > Jedynym budynkiem, który facey widział "sto " lat temu był Pałac
        > Kultury. Teraz w/g tego osła i "GW" osiągamy sukcesy bo mamy "dwa"
        > wieżowce więcej.
        > Poza tym tego typu wypowiedzi przypominają mi wizyty "białych" w
        > Afryce, którzy poklepując murzynów chwalili ich "sukcesy"
        > gospodarcze.
        > Rzygać się chce czytając takie artykuły.

To po co czytasz?

Rozumiem, że bylbyś w uniesieniu i eforii, gdybys czytał że "polaczki to
        najgorszy syf na swiecie".

• jagopa Niestety masz racje 04.06.09, 23:09
          Niestety, polaczki to najwiekszy syf na swiecie. Znajdziesz cos przeciw swojej
          wlasnej opinii?
          • bmc3i Re: Niestety masz racje 05.06.09, 00:11
            jagopa napisała:

> Niestety, polaczki to najwiekszy syf na swiecie. Znajdziesz cos przeciw swojej
            > wlasnej opinii?

Owszem, we Francji gdzie żyje, panuje ksenofobia pod wieloma postaciami, z
            wózkiem dzieciecym czy inwalidzkim nie wiedziesz do 8 na 10 sklepow z powodu
            braku podjazdów, w znanym turystycznym miescie jedyna restauracją czynną w
            niedziele i świeta jest MacDonald, nie wspominajac juz nawet o mozliwosci zakupu
            benzyny w niedziele poza stacjami beznynowymi na Autostradzie, etc, etc.
          • ssdd1975 Re: Niestety masz racje 05.06.09, 09:27
            jagopa napisała:

> Niestety, polaczki to najwiekszy syf na swiecie. Znajdziesz cos przeciw swojej
            > wlasnej opinii?

jak mnie wkurzaja ludzie uzywajacy slowa "polaczki" - jestes jednym z nich glupi
            i niestety Twoja wypowiedz swiadczy o tym Twoim debilizmie...:)
            • kina9 Poklep"polaczka"po plecach,daj półbasa,malucha 05.06.09, 09:49
              i wydaje mu się od razu, że stanowi pępek świata.
              • jacgg Re: Poklep"polaczka"po plecach,daj półbasa,maluch 05.06.09, 13:02
                Troll wiecznie żywy! Sączycie jad przy każdej okazji, po co się publikuje takie
                posty? Zalewają tylko te pomyje nieliczne wypowiedzi osób, które mają coś do
                powiedzenia. Zgłoście się na terapię, zamiast zatruwać atmosferę! Budzicie
                odruch wymiotny, i nic więcej.
      • xtc3 Re: BŚ: Wzrost polskiego PKB to nadzwyczajne osią 04.06.09, 21:40
        nie krępuj się marku. śmiało.
      • nowotkomarceli4 To nie czytaj ośle, bo tylko osioł nie widzi zmian 04.06.09, 22:15
        jakie zaszły w tym kraju.
        Tylko osioł lub kkompletny matoł nie chce tego zauważyć.
        • janunia6 Ależ oczywiście!Teraz mamy toa papier a wtedy dupę 04.06.09, 23:03
          podcieraliśmy gazetą. Jest "sukces"? Jest!!
          Oto nasz "dorobek przez 20 lat!!
          • nowotkomarceli4 Strasznie nie lubisz swojego życia 04.06.09, 23:10
            ale to że Tobie nie wyszło nie oznacza, że jednak jest lepiej.
            czasem warto trochę optymistyczniej spojrzeć na życie.
        • jagopa Re: To nie czytaj ośle, bo tylko osioł nie widzi 04.06.09, 23:13
          kruwa zmiany? Podaj przyklady! Zmienily sie tylko geby wyzerajace z koryta
          ogolnego,a dziadostwo jak bylo tak jest. Co masz na obrone? Tylko nie zalewaj
          jak Gazeta.Jakie
          • nowotkomarceli4 Po co przeklinasz? Jak powiesz K. wa 04.06.09, 23:25
            to nie znaczy że masz rację.
            To nie wiec wyborczy Samoobrony czy zjazd związkowców w
            Al.Ujazdowskich
      • simonh Re: BŚ: Wzrost polskiego PKB to nadzwyczajne osią 05.06.09, 00:49
        wybacz ale po przeczytaniu twoich wymiocin umyslowych wychodzi ze
        kretynem to na pewno nie jest on.
      • josef_miejski Re: BŚ: Wzrost polskiego PKB to nadzwyczajne osią 22.06.09, 12:03
        mark6 napisał:

> Trzeba być wyjątkowej klasy kretynem aby podawać takie informacje.
        > Jedynym budynkiem, który facey widział "sto " lat temu był Pałac
        > Kultury. Teraz w/g tego osła i "GW" osiągamy sukcesy bo mamy "dwa"
        > wieżowce więcej.
        > Poza tym tego typu wypowiedzi przypominają mi wizyty "białych" w
        > Afryce, którzy poklepując murzynów chwalili ich "sukcesy"
        > gospodarcze.
        > Rzygać się chce czytając takie artykuły.
        Ale tak wyglada wlasnie Katoland w oczach swiata. Jest to egzotyczny skansen,
        pelen bzdur i sfalszowanych liczb. Jak jest naprawde, widac na kazdym kroku.
        Wystarczy odbyc 2-dniowa wycieczke do Polski i odwiedzic nauczyciela,
        pielegniarke, rolnika... a potem proboszcza.
        I juz ma sie prawdziwy obraz tego szamba.
    • bmc3i To na pewno bańka 04.06.09, 21:14
      Wzrost polskiego pkb to na pewno bańka napedana sztucznie nadmuchiwanym wzrostem
      cen nieruchomosci. Zaraz pojawi sie jakiś faszysta z za Odry, i znowu wyzwie
      ludzi nad Wisłą od Polaczków.

• bratprezydenta BŚ: Wzrost polskiego PKB to nadzwyczajne osiągn... 04.06.09, 21:17
      Polska nie wsparła sektora bankowego, to plus, co robią bankowcy z
      mld dolarów pomocy, oprócz potężnych premii, za pożyczone pieniądze
      zaczynaja spekulować na rynkach finansowych albo ropie aby jak
      najszybciej odrobić straty, kręcąc kolejną bańkę, która pękajac
      pogłębia straty, dla gospodarki tyle z nich pożytku co z
      zeszłorocznego śniegu, a mld pożyczek spłaca całe społeczeństwo.
    • mr_kagan A Hotel Forum? 04.06.09, 21:25
    • bmc3i Re: idz się leczyć durniu. 04.06.09, 21:27
      mark6 napisał:

> ty i twoje "sukcesy"

Chyle czoła. Z poważaniem.
      • cudotfurca_z_iralandii Re: idz się leczyć durniu. 05.06.09, 03:50
        facet podczepia sie pod propagande sukcesu Tuska
        caly ten niby wzrost to zwykla sztuczka ksiegowa dzieki oslabieniu zlotowki plus
        kretynskie ciecia wydatkow ktore wkrotce pograza gospodarke jak niegdys
        chlodzenie gospodarki przez Balcerzaka
    • kali23 To chyba nie Włoch? 04.06.09, 22:10
      Ostatnio/3 miechy temu/ grupa włoskich /pijanych dziennikarzy/, jak
      podała z radością i dumą "GW" widiała w W-wie wieżowce
      przewyższające podobne budynki w Miami a polskie kobiety były
      odziane w futra wśród luksusowych samochodów.
      To jest PRAWDA!!! Tak pisdała " GW"!!!!!!
    • tomek20062 W NYC, w Bostonie i Miami tez nie widac kryzysu 04.06.09, 22:11
      Ostatnio bylem w tych trzech miastach i musze przyznac ze ani sladu kryzysu.
      Restauracje zapchane ze trudno dostac miejsce, puby i bary tez, na ulicach pelno
      nowych i ladnych aut, ludzie fajnie ubrani i usmiechnieci.

Prasa jak zwykle lubi pisac o kryzysach, konfliktach i innych dramatach bo tak
      sprzedaje swoj towar. Wprawdzie bezrobocie w USA jest 8.5% ale 91.5% ludzi
      pracuje. W czasach ekonomicznego rozwoju bezrobocie jest w granicach 5% a wiec
      ten wzrost bezrobocia to bardzo nadmuchana banka.

• unleashed Jesteś głupi, że aż przykro. Banki inwestycyjne 04.06.09, 22:49
        (oprócz Goldman Sachs) albo popupadały albo się połączyły z innymi czyli Wall
        Street (motor napedzający NYC) rzęzi. Pomyśl ilu ludzi żyło z Wall Street jako
        pośrednicu; ilu pomagało brokerom wydawać ich zarobki.
        Większość budów nowych ultraluksusowych apartamentowców albo się nie rozpoczęła
        z braku kasy albo zatrzymała lub zwolniła (tam goście z Wall S. wydawali swoje
        miliony) ze względu na brak popytu.
        Cięcia wszędzie. Jedyna restauracja których dochód wzrasta to mcdonalds,
        burgerking i wendys bo ludzi kupują teraz tanie.
        Macy's i Bloomingdales (tam się kupuje ubrania) wstrzymują inwestycje.
        CBDU baranie. Bez pozdrowień.
        • tomek20062 Re: Jesteś głupi, że aż przykro. Banki inwestycyj 04.06.09, 22:58
          Czy Ty byles i widziales cos w USA, czy tworzysz swoja wiedze z prasy siedzac w
          Polsce?

Klasa z Ciebie widze niewysoka bo nie potrafisz dyskutowac bez inwektyw.

• unleashed Twó post jest nieco oderwany od rzeczywistości. 04.06.09, 23:48
            Mieszkam tu. A ty, przybywszy z zewnątrz nie rozumiesz nic, a nic.
            W Nowym Jorku dzieje się coraz gorzej. Poczytaj mój post poniżej.
            • bmc3i Re: Twó post jest nieco oderwany od rzeczywistośc 05.06.09, 00:49
              unleashed napisał:

> Mieszkam tu. A ty, przybywszy z zewnątrz nie rozumiesz nic, a nic.
              > W Nowym Jorku dzieje się coraz gorzej. Poczytaj mój post poniżej.

Nie tylko Ty mieszkasz w Nowym Jorku, a wyobraż sobie, że niektorzy dodatkowo
              mieszkaja jeszcze na Florydzie. Niektorzy natomiast Polacy w Nowym Jorku, gdy
              litr benzyny kosztował w NYC jednego dolara, nie mogli zapomniec Ameryce, że
              beznyna jest tu tak droga, podczs gdy w ojczystej Polsce ten sami litr kosztował
              prawie 3 dolary, a w Londynie czy Paryzu osiem.

• nowotkomarceli4 unleashed polecam kryzys w amerykańskim wydaniu 04.06.09, 23:06
          bo ja byłem i widziałem ten kryzys na miejscu.
          Powiem tak, kryzys to ja widziałem ale w Polsce w latach 80'.
          • unleashed Znaj proporcjum (?) mocium Panie! Dla USA kryzys 04.06.09, 23:45
            to poziom gospodarki, co Polska osiągnie może za 50 lat jak dobrze pójdzie
            (chociaż nie życzyłbym sobie aby się tak zadłużała). Wystarczy porozmawiać z
            różnymi ludźmi (prezes, dyrektor, kierownik, robotnik, mały przedsiębiorca) żeby
            dowiedzieć się, że tak żle jeszcze nie było. Popyt wew. maleje. Komunikacja
            miejska tnie usługi i zwiększa ceny biletów. Bezrobotnych coraz więcej. Firmy
            nie płacą bonusów. Wartość nieruchomości spada. Sprzedaje się mniej samochodów.
            Etc....
            Mieszkam w NYC, mam dobrą pracę, cenię ją coraz bardziej i widzę to.
            • nowotkomarceli4 Re: Znaj proporcjum (?) mocium Panie! Dla USA kry 05.06.09, 00:10
              czy to źle że pracę się ceni?
              owszem ludzi trochę to przeraża, ale pamietaj o efekcie
              psychologicznym. Amerykanie żyli przez ostatnie 60 lat w poczuciu
              niesamowitego bezpieczeństwa i przeświadzceniu o tym że są jedyną
              potęgą. Teraz jest kryzys (wg mnie równie bolesny jak ten z lat 70')
              ale teraz również pojawiają się i inne potęgi - i tu jest prawdziwe
              źródło niepokoju.
            • bmc3i Re: Znaj proporcjum (?) mocium Panie! Dla USA kry 05.06.09, 00:55
              unleashed napisał:

> to poziom gospodarki, co Polska osiągnie może za 50 lat jak dobrze pójdzie
              > (chociaż nie życzyłbym sobie aby się tak zadłużała). Wystarczy porozmawiać z
              > różnymi ludźmi (prezes, dyrektor, kierownik, robotnik, mały przedsiębiorca) żeb
              > y
              > dowiedzieć się, że tak żle jeszcze nie było. Popyt wew. maleje. Komunikacja
              > miejska tnie usługi i zwiększa ceny biletów. Bezrobotnych coraz więcej. Firmy
              > nie płacą bonusów. Wartość nieruchomości spada. Sprzedaje się mniej samochodów.
              > Etc....
              > Mieszkam w NYC, mam dobrą pracę, cenię ją coraz bardziej i widzę to.

Ale patrzysz z perspektywy przyzwyczajonego do amerykaśńkich warunków. Spójrz na
              te same ameryaksnkie warunki, z pubnktu widzenia Europejsczyka przyzwyczajonego
              do galona beznyzny po ponad pięć Euro, 70-procentowych danin publicznych z
              pensji na podatki osobiste i ubezpieczenia, 22 procenta europejskiego
              odpowiednika sale tax, etc., etc.
    • tonik777 Wytłmuaczcie mi proszę dlaczego deflacja jest zła 04.06.09, 22:12
      Dlaczego wszyscy tak boją się tej deflacji? Co złego się stanie
      jeśli ceny spadną? Przecież wtedy okaże się, że realnie zarabiamy
      więcej, możemy więc więcej kupować, co zwiększy wzrost produkcji.
      Więć to chyba dobrze, nie?
      • nowotkomarceli4 Re: Wytłmuaczcie mi proszę dlaczego deflacja jest 04.06.09, 22:19
        jeśli ceny spadają, to pracodawcy mniej zarabiają??? Mylę się? a jak
        mniej zarabiają to co robią??? zwalniają? Obniżają wynagrodzenia?
        • nikodem_73 Re: Wytłmuaczcie mi proszę dlaczego deflacja jest 05.06.09, 01:18
          No i? Zarabiają "cyferkowo" mniej, tyle, że ich pensja jest warta więcej.
      • tomek20062 Re: Wytłmuaczcie mi proszę dlaczego deflacja jest 04.06.09, 22:19
        Jak ceny spadna to firmy beda zwalniac pracownikow bo ich zarobki beda mniejsze,
        a wiec pensje tez zaczna spadac. Z kolei spadek zarobkow zmniejszy popyt co
        wplynie na dalszy spadek cen, itd... To taka spirala, podobna do inflacji tylko
        ze w dol. Problem w tym ze przy inflacji firmy zarabiaja a wiec daja
        zatrudnienie a przy deflacji wszyscy traca.
        • nikodem_73 Re: Wytłmuaczcie mi proszę dlaczego deflacja jest 05.06.09, 01:24
          Będą zwalniać albo obniżać uposażenie. Jeśli jednak ceny będą spadać to
          wcale nie jest powiedziane, że ludzie będą kupować mniej (zależy co
          będzie szybciej spadać - pensje czy ceny).

Problem z deflacją jednak jest taki, że przy obecnym systemie
          polityczno-społecznym może dojść do sytuacji, gdy ludziom najnormalniej w
          świecie przestanie opłacać się praca, bo zasiłki i różnej maści zapomogi (a i
          podatki z tym związane) spadać nie będą. A nie będą spadać, bo polityk chcący to
          zrobić zostanie momentalnie ogłoszony przez prasę "antychrystem" co w zasadzie
          skaże go na polityczny niebyt. I tyle.
        • darr.darek Re: Wytłmuaczcie mi proszę dlaczego deflacja jest 05.06.09, 12:35
          tomek20062 napisał:
          >Problem w tym ze przy inflacji firmy zarabiaja a wiec daja
          >zatrudnienie a przy deflacji wszyscy traca.

Dobrze, że ta głupia teza ma przynajmniej nielogiczną wstawkę o "problemie, gdy
          firmy ... zarabiają". Lepiej, gdy głupie tezy są nielogicznie przedstawiane.

Taką bajeczkę o rzekomo zbawiennym wpływie inflacji to już Keynes wstawiał a w
          latach 70-80-tych XX w. testowały tą keynesowską durnotę niemal wszystkie bogate
          kraje.
          Już skończyły to testować !
          Nikt tam już aż tak głupi nie jest, aby wierzyć w brednie, że na wywołanej
          inflacji da się zwiększyć wzrost gosp. lub zatrudnienie w długofalowym ujęciu.

• yas.ondaree Proszę bardzo 05.06.09, 02:04
        Deflacja jest zła, ponieważ aktywność gospodarcza (biznesowa) ma
        swoje fazy rozciągnięte w czasie. Deflacja powoduje groźbę dla
        wszelkiej działalności gospodarczej, że stanie się nieopłacalna,
        ponieważ poniesione koszta przewyższą wpływy. Koszta ponosi się
        najpierw, a później trzeba odczekać, aż uda się upłynnić owoce
        swojej działalności. A deflacja niestety nie czeka, tylko robi
        swoje. Czyli drastycznie utrudnia zbilansowanie działalności choćby
        na zero (a przecież dla samego zera nikt nie chce sobie wypruwać
        żył).

Nie jest to jedyny problem z deflacją, ale ten jest najbardziej
        fundamentalny.

Deflacja jest złem, ale są też gorsze rzeczy dla gospodarki.
        Deflacja czasami może się przytrafić, by tak rzec, sama z siebie
        (niemal zawsze w połączeniu z recesją) - te gorsze zwykle jakoś się
        wywodzą z zamierzeń władz.
        • nikodem_73 Re: Proszę bardzo 05.06.09, 12:03
          To samo można powiedzieć o ryzyku walutowym, lub o deflacji wywołanej postępem
          technologicznym.

Niewielka deflacja (podobnie jak niewielka inflacja) nie przeszkadza w
          działalności. To co napisałeś spokojnie da się przyłożyć do tego drugiego zjawiska:

"Inflacja jest zła, ponieważ aktywność gospodarcza (biznesowa) ma swoje fazy
          rozciągnięte w czasie. Inflacja powoduje groźbę dla wszelkiej działalności
          gospodarczej, że stanie się nieopłacalna, ponieważ poniesione koszta przewyższą
          wpływy. Nie produkuje się w końcu w ciągu jednego dnia, a inflacja niestety nie
          czeka, tylko robi swoje. Czyli drastycznie utrudnia zbilansowanie działalności
          choćby na zero (a przecież dla samego zera nikt nie chce sobie wypruwać żył)."

Zmiana wartości pieniądza (w jakikolwiek sposób) nie jest "złem w czystej
          postaci". Jest czymś normalnym. Niepewność opłacalności produkcji jest
          jednym z elementów wolnego rynku.
      • mareksopl Re: Wytłmuaczcie mi proszę dlaczego deflacja jest 05.06.09, 09:10
        Jeśli "wszystko" tanieje z miesiąca na miesiąc, to nic nie bedziesz kupował, bo
        opłacać się będzie poczekać jeszcze trochę, by jeszcze bardziej staniało. Wtedy
        jeszcze trudniej będzie sprzedawać a zatem i produkować.
        • nikodem_73 Re: Wytłmuaczcie mi proszę dlaczego deflacja jest 05.06.09, 11:55
          Tak samo ludzie nie kupują przecież telefonów, telewizorów i komputerów. One
          tanieją z miesiąca na miesiąc przez co coraz trudniej je sprzedawać i produkować.

Masz prawie rację - skończyłby się "zapobiegliwy" konsumpcjonizm. Ludzie nie
          kupowaliby "bo będzie drożej", lecz wyłącznie to co naprawdę potrzebują.
      • lazygirl123 Re: Wytłmuaczcie mi proszę dlaczego deflacja jest 05.06.09, 13:16
        O ile się nie mylę to deflacja jest konsekwencją spadku popytu. Spada popyt ->
        pojawia się deflacja -> producenci zmniejszają podaż produktów, bo nie są w
        stanie produkowac tyle samo przy niższym poziomie cen -> redukują zatrudnienie,
        może nastapic obniżka wynagrodzń -> popyt raczej nie wzrasta, bo ludzie
        zarabiają mniej, bądź w ogóle. W Hiszpanii właśnie ten proces trwa o ile się nie
        mylę.
    • nowotkomarceli4 mark6 - Polacy mogą być dumni 04.06.09, 22:17
      • jagopa Re: mark6 - Polacy mogą być dumni 04.06.09, 23:11
        Dumni? Z czego? Z glupawego pospolstwa i ogolnego dziadostwa i syfu? Czym ze
        mozemy sie szczycic? Daj przyklady, bo nie pamietam.
        • nowotkomarceli4 Re: mark6 - Polacy mogą być dumni 04.06.09, 23:22

> mozemy sie szczycic? Daj przyklady, bo nie pamietam.
          20 lat w Polsce:
          1. Czy ktos się przejmuje tymi bzdurami które wypisujesz? czy grozi
          Tobie za to przesłuchanie i wyrok?
          2. Czy dostajesz kartkina jedzenie?
          3. Czy Polacy na wakacje jeżdża tylko do Bułgarii, Rumunii i nad
          polskie morze?
          4. Czy nadal cieszysz się jak głupi, że udało się Tobie zdobyć kilka
          rolek papieru toaletowego?
          5. Czy nadal po snickersy stoisz w pewexie?
          6. Czy kilogram bananów kosztuje połowę Twojej pensji?
          7. Czy nadal zarabiasz 17 USD miesięcznie?
          8. Czy nie widzisz tego, że Polacy wreszcie widzą plusy płynące z
          edukacji?

Itd itp.
          • jagopa Re: mark6 - Polacy mogą być dumni 05.06.09, 03:28
            Co ty tu czlowieku wyliczasz? Nie wracaj do lat 70-tych. Tu nie chodzi o
            rewolucje, tu chodzi o to jak wykorzystalismy i jak wykorzystujemy WOLNOSC! My
            ja zaprzepascilismy.

Jestesmy narodem konsumentow tandety, jestesmy pozorantami, zazdrosnie
            poniewieramy bliznich, totalnie olewamy obywatela, utrudniamy sobie zycie
            wszedzie gdzie popadnie, robimy wszystko na pokaz, robimy sobie jaja z wladzy, a
            wladza z nas, nie znamy swiata i jezykow, ksiazki kupujemy dla ozdoby, nasza
            sztuka jest zenujaco cienka, wskrzeszamy legendy przeszlosci, bo nie mamy
            prawdziwych, wspolczesnych bohaterow, mamy najgorsze zeby ( te od gryzienia )
            Europy ( a moze i swiata ), Rodowicz, Maanam, Czerwone Gitary, Grechuta, Perfect
            itd to wciaz najlepsze Polskie granie ( bo dzisiaj nie mamy nic wartosciowego,
            sama chaltura chocby DODA, Mandaryna itd.) i wreszcie wydaje nam sie ze jestesmy
            najlepsi na swiecie, cale zlo nas omija, jestesmy odporni na wszystko a Kosciol
            to jedyne zrodlo madrosci i nadziei.
            Jak to rozumiesz to jest szansa,ze twoje dzieci zobacza jeszcze normalny kraj.
            Ale musimy sie spieszyc, by kolejne pokolenie nie zmarnowalo sie. Ciao.
            • coss83 Re: mark6 - Polacy mogą być dumni 05.06.09, 09:24
              > Jestesmy narodem konsumentow tandety

Nie bardziej, niż wszystkie inne narody na podobnym szczeblu rozwoju
              ekonomicznego.

>nie znamy swiata i jezykow

Jak to się ma do milionów rodaków zasuwających w pray w Europie
              Zachodniej? Jak to się ma do setek tysięcy, które co lato wyjeżdżają
              na wakacje właściwie w każde miejsce świata? Bredzisz synu.

>ksiazki kupujemy dla ozdoby

Nie mierz wszystkich swoją miarą.

> nasza sztuka jest zenujaco cienka

Peeewni gdzie tam naszym twórcom do takich tuzów i wizjonerów jak
              chociażby Damien Hirst:> Brak reklamy, nie świadczy od razu o marnej
              jakości.

> Maanam, Czerwone Gitary, Grechuta, Perfect
              > itd to wciaz najlepsze Polskie granie

Prawie tak dobre, jak pfk, Lao Che, Coma czy Strachy na Lachy,
              Sistars albo Groniec... Przespałeś ostatnie 20 lat historii muzyki
              rozrywkowej? Twoja strata...

>wydaje nam sie ze jestesmy najlepsi na swiecie

Wręcz przeciwnie - problemem jest właśnie to, że jesteśmy
              zakompleksieni do oporu i wydaje nam się, że tu wszystko jest do
              niczego - typowo polskie narzekactwo, czego jeste najlepszym
              przykładem.

> Kosciol to jedyne zrodlo madrosci i nadziei.

Wiesz, kk mnie nie grzeje ani odrobinę, ale niemal czekałem, aż
              przelejesz na niego swoją frustrację. Kiedyś masoni, dziś czarni:)

> Ale musimy sie spieszyc, by kolejne pokolenie nie zmarnowalo sie.

Ja się nigdzie nie spiszę. Żyję swoim tempem i jestem z iebie
              zadowolony. Zmarnowałeś swój czas i teraz obrzydzasz innym forum
              swoimi szlochami życiowgo nieudacznika - obudź się, nie każdy
              przegrał życie!
              • zdzisiek_2 Re: mark6 - Polacy mogą być dumni 05.06.09, 11:35
                No i masz całkowitą rację. Nie rozumiem skąd w ludziach taki brak wiary w siebie
                i Polskę ? Skąd to ciągłe narzekanie ? Czemu ludzie nie widzą lub pomniejszają
                nasze sukcesy a wyolbrzymiają problemy ?
                Niesamowite skąd tylu malkontentów a przecież ostatnie 20 lat to dla Polski
                chyba najlepszy okres od wieków.
                • mark6 Jak mam garba to nie lubię gdy mi się mówi 05.06.09, 12:18
                  że to takie nic.Że to tylko"podszewka się podwinęła". Mój krytyczny
                  stosunek do podawanych informacji bierze się stąd, że nie lubię jak
                  się ze mnie robi idiotę.Jeżeli Tobie pasuje , że Ciebie oszukują to
                  jest to Twoja sprawa.Gdybyś miał jakieś pojęcie to byś wiedział,
                  że polska gospodarka jest w zasadzie bankrutem dlatego irytujące, w
                  tym kontekście, są wypowiedzi "białych" odwiedzających "rynki
                  wschodzące" takie jak Polska.
                  Nie ma to nic wspólnego z "wiarą w siebie" czy też ogólnym
                  narzekaniem.
                  Życzę Polsce samych sukcesów. Niestety rzeczywistość polska jest
                  zupełnie inna.
                  Pozdrawiam
                  • nikodem_73 Re: Jak mam garba to nie lubię gdy mi się mówi 05.06.09, 12:30
                    Po czym wnosisz, że polska gospodarka jest bankrutem?
                    • mark6 Drogi "nikodemie" 05.06.09, 12:41
                      Długo by można na ten temat.Odsyłam cię do wypowiedzi Petru
                      miesiąc temu czy też Belki tydzien temu.
                      Pozdrawiam
                      PS
                      Może nie słyszałeś, że Polska na gwałt chciała pożyczyć ca 155
                      MILIARDÓW???Może nie słyszałeś gdy z PRZERAŻENIEM słuchano wieści
                      o emisji euroobligacji?
                      Może nie wiesz , że PODSTAWĄ polskiej produkcji są MONTOWNIE?
                      że "polski" eksport uzależniony jest w ca 70% od dobrej woli
                      zachodnich koncernów? etc. etc.
                      • nikodem_73 Re: Drogi "nikodemie" 05.06.09, 13:03
                        No ja chciałem pożyczyć od FEDu 20 bilionów dolarów i też nie pożyczyłem. O
                        czymś to świadczy? To polski rząd może być bankrutem - nie gospodarka.

A owo przerażenie dotyczące euroobligacji to doskonale rozumiem - to byłby de
                        facto koniec możliwości dalszego zadłużania państwa, a co za tym idzie
                        konieczność wprowadzenia cięć w budżecie. Politykom to z pewnością nie na rękę
                        (bo trzeba wyborcom powiedzieć "nie dam bo nie mam"), choć sądzę, że na dłuższą
                        metę by się nam to opłaciło.

Co do montowni to i 100% eksportu mogłoby z tego pochodzić - w czym problem?
                        Przy niższych niż u sąsiadów podatkach i kosztach pracy możemy składać wszystko.
                        To nie jest kwestia "dobrej woli" koncernów lecz najnormalniejszej w świecie
                        kalkulacji. To nic osobistego - to tylko interes. Dramatem byłoby (jak chcą np.
                        Francuzi) ujednolicenie podatków na terenie WE.

Polskiego eksportu nie dorobisz się z dnia na dzień. Z tej prostej przyczyny, że
                        wcześniejsze polskie wynalazki klasy "magnetofon kasprzak" porażały zarówno
                        poziomem projektu, jak i wykonania. A nowych po prostu na razie się nie dorobiliśmy.
        • bmc3i Re: mark6 - Polacy mogą być dumni 05.06.09, 00:07
          jagopa napisała:

> Dumni? Z czego? Z glupawego pospolstwa i ogolnego dziadostwa i syfu? Czym ze
          > mozemy sie szczycic? Daj przyklady, bo nie pamietam.

Chociazby z porównania pod tymi samymi wzgledami wobec np. Francuzów, Włochów, etc.
          • nowotkomarceli4 Re: mark6 - Polacy mogą być dumni 05.06.09, 00:13
            O kurcze.. to niesamowite możesz porównywac.... czy to nie sukces?
            a poważnie - nie łudź się że 45 lat zapóźnień będziesz w stanie
            odrobić w ciągu 20 lat - zwłaszcza że inni w miejscu nie stoją.
            • bmc3i Re: mark6 - Polacy mogą być dumni 05.06.09, 00:18
              nowotkomarceli4 napisał:

> O kurcze.. to niesamowite możesz porównywac.... czy to nie sukces?
              > a poważnie - nie łudź się że 45 lat zapóźnień będziesz w stanie
              > odrobić w ciągu 20 lat - zwłaszcza że inni w miejscu nie stoją.

Wiem o tynm. Moim zdnianiem, najwiekszym wspolczesnym grzechem Polakow, jest
              zakompleksienie narodowe. "Gdzie tam, my? Polacy? My nie umiemy! Inni, ale nie
              my!" Zeby daleko nie szukac - przyklad Euro2012 - gdyby nie kilkakrotne namowy
              Ukrińców, nigdy nie zgłosilibysmy swoje kandydatury do organizacji mistrozstw.
              "Costy! My?! My nie potrafimy! Niemcy, Wlochy! Francja! Ale nie my, Polacy!
              Olabooooga! Gdzie tam nam do nich, Olaboooga!"

{Polakom i Polsce potrzebny jest przede wszystkim mądry, charyzmatyczny
              przywoidca, ktory bedzie potrafił thcnac w Polakow wiare we wlasne siły. Taki
              polski Kennedy.

• nowotkomarceli4 Re: mark6 - Polacy mogą być dumni 05.06.09, 00:25
                Masz rację, że nasze kompleksy są wielkie, co widać na tych forach,
                gdzie naszą radość wzbudzają kłopoty gospodarcze Ukrainy a nie fakt,
                że mimo wszystko jesteśmy w tym miejscu gdzie jesteśmy teraz, a nie
                gdzie 20 lat temu.
                Obecnie jest akurat stosunkowo normalnie a kiedyś tak nie było.
                pamietam swój wyjazd do Normbergi w 1988 roku na stypendium -
                przepaść, ktora mi się w tedy wydawała nie do przeskoczenia.
                • bmc3i Re: mark6 - Polacy mogą być dumni 05.06.09, 00:28
                  nowotkomarceli4 napisał:

> Masz rację, że nasze kompleksy są wielkie, co widać na tych forach,
                  > gdzie naszą radość wzbudzają kłopoty gospodarcze Ukrainy a nie fakt,
                  > że mimo wszystko jesteśmy w tym miejscu gdzie jesteśmy teraz, a nie
                  > gdzie 20 lat temu.
                  > Obecnie jest akurat stosunkowo normalnie a kiedyś tak nie było.
                  > pamietam swój wyjazd do Normbergi w 1988 roku na stypendium -
                  > przepaść, ktora mi się w tedy wydawała nie do przeskoczenia.

Ja mam podobne wspomnienia, z Belina Zachodniego w latach 80-tych.

• mojamagna Słabą ma pamięć, przynajmniej jeśli chodzi o 04.06.09, 22:45
      wysokościowce.
      W 89r. gotowe już były m.in.
      Intraco I (rok budowy 1975)
      Oxford Tower (1979) i bliźniaczy Marriott (1989).
    • jagopa Co za bzdury! 04.06.09, 23:05
      Justin Yifu Lin - kolejny zyd, ktory chce przekonac nas do nowego cudu nad
      Wisla. Cudu nie bedzie, bedzie za to smutna rzeczywistosc i realia swiatowego
      kryzysu wkrotce nas dotkna.
      • nowotkomarceli4 Re: Co za bzdury! 04.06.09, 23:12
        A dlaczego??? Gdzie ty widzisz ten gigantynczy polski kryzys???
        Wskaż mi go palcem i jeszcze kilku innym mało przekonanym.
        • kaczynksi jalopa ma rację!powinien się powiesić!Nie ma nadzi 05.06.09, 07:39
          ei!
        • jagopa Re: Co za bzdury! 05.06.09, 12:11
          Prosze bardzo:
          1. Kryzys rynku kredytow ( ludzie sa niewyplacalni, nowe kredyty udzielane sa na
          lichwiarskich zasadach )
          2. Kryzys na rynku pracy ( bezrobocie u nas jest ok 11% i dalej rosnie (
          osiagnie pewno szybko poziom Europy ( 18% ) )
          3. Zalamanie rynku nieruchomosci
          4. Astronomiczny wzrost cen!
          5. Gigantyczne zadluzenie budzetu panstwa
          6. Zalamanie eksportu

.........i do tego jeszcze archaiczne prawa, obyczaje i zwyczaje rodem z
          ciemnogrodu, brak innowacyjnosci, pogon za zludzeniami, tumiwisizm, zazdrosc,
          itd. Czyz jeszcze wiecej dowodow trzeba. Obudz sie NOWOTKO, bo pieprzysz, jak
          nawalony.
          • nikodem_73 Re: Co za bzdury! 05.06.09, 12:23
            @1 Odsetek "złych kredytów" jest mniejszy niż w 2001
            @2 Bezrobocie jest niższe niż w 2001
            @3 Ceny nieruchomości są nadal dużo wyższe niż w 2001
            @4 Astronomowie by się zdziwili
            @5 To fakt, tyle, że zadłużenie postępuje od przynajmniej 15 lat - co się
            zmienia ekipa to słychać o "dziurach". A generalnie to mam wrażenie, że "dziura
            budżetowa" jest nieodłącznym elementem każdego budżetu w Polsce.
            @6 Nadal wyższy niż przed 2004

Reasumując - albo jesteś bardzo młody, albo pamięć Ci nie służy. To co obecnie
            przedstawia się jako straszliwy kryzys jeszcze 7-8 lat temu byłoby całkiem
            niezłym wynikiem. Tyle, że wtedy nikt nie krzyczał o "megakryzysie" i
            "superrecesji".
      • sybirak Re: Co za bzdury! 04.06.09, 23:24
        Rzeczywiście, wygląda bardzo żydowsko... :)
        www.thehindubusinessline.com/2008/03/05/stories/2008030550410900.htm
        • nowotkomarceli4 Re: Co za bzdury! 04.06.09, 23:28
          bo to taka azjatycka odmiana Falaszów.
      • bmc3i Co za rewolucyjna myśl.... 05.06.09, 00:44
        jagopa napisała:

> Justin Yifu Lin - kolejny zyd, ktory chce przekonac nas do nowego cudu nad
        > Wisla. Cudu nie bedzie, bedzie za to smutna rzeczywistosc i realia swiatowego
        > kryzysu wkrotce nas dotkna.

Nalezy Ci sie nagroda Nobla z ekonomii, za tak odkrywcza mysl.

Póki co jednak, pozytywnie wyrózniamy sie na tle Europy, i nikt na swiecie temu
        nie zaprzecza.

• jagopa Re: Co za rewolucyjna myśl.... 05.06.09, 12:18
          "Póki co jednak, pozytywnie wyrózniamy sie na tle Europy, i nikt na swiecie temu
          nie zaprzecza."

A czymze to my sie wyrozniamy? Totalnie ta propaganda PO-wska juz was omamila!
          • nikodem_73 Re: Co za rewolucyjna myśl.... 05.06.09, 12:29
            Prognozowany wg Eurostatu tegoroczny wzrost PKB ma być na poziomie 1,8% (inny
            sposób liczenia niż GUS). Wg tego samego źródła bezrobocie w Polsce to niecałe
            10% (też inny sposób liczenia). Jak porównać to z wynikami np. Niemiec (jakby
            nie patrzeć najpotężniejszej gospodarki w regionie) to wygląda to całkiem nieźle
            - Niemcy - PKB -6,8%, bezrobocie 7,2%.

Wygląda to tak, że cała okolica się "zwija" a u nas jest stagnacja z lekuchnym
            plusem. Zresztą nawet gdybyśmy się zwijali w tempie prognozowanym przez KE
            (-1,8%) to i tak wypadlibyśmy całkiem nieźle. Wszystko zależy od tła.
            Twierdzenie, że "pozytywnie się wyróżniamy" nie oznacza, że jest dobrze. Oznacza
            jedynie, że jest "mniej źle".
      • simonh Re: Co za bzdury! 05.06.09, 00:57
        jagopa napisała:

> Justin Yifu Lin - kolejny zyd, ktory chce przekonac nas do nowego
        cudu nad
        > Wisla. Cudu nie bedzie, bedzie za to smutna rzeczywistosc i realia
        swiatowego
        > kryzysu wkrotce nas dotkna.
        Widzę wulgarny głupku ze wyjatkowa raqdość sprawia ci kryzys jaki
        oczywiście tez nas dotyka. Podobnie jak pewnej partyi "Im gorzej tym
        lepiej", a facet ten z całą pewnościa nie jest Żydem ksenofobie.
        • jagopa Re: Co za bzdury! 05.06.09, 12:23
          Zauwaz debilu, ze zyd napisalem z malej litery. Teraz poszukaj sobie w
          internecie w jakim kontekscie uzywa sie okreslenia zyd pisanego z malej litery.
          (Co za ciemnota )
          • jacgg Re: Co za bzdury! 05.06.09, 13:25
            Dlaczego pod pseudonimem rzygasz szerokim strumieniem swoje obelgi i prostackie
            brednie, jagopa - trollu zafajdany? Wstydzisz się odsłonić swoja urodziwą i
            czystą twarz myśliciela wolnego od czadu propagandy? Jesteś sfrustrowanym
            nieudacznikiem, zgorzkniałym zerem? Polski to wina, frajerze? Powieś się,
            przynajmniej realnie użyźnisz glebę zamiast lać wszędzie wirtualnym gównem.
      • bratprezydenta Re: Co za bzdury! 05.06.09, 08:18
        Raczej na semitę nie wygląda, po prostu to azjata który sie przebił
        jakimś cudem do gangu naszych braci starszych w wierze
        • scibor3 Re: Co za bzdury! 05.06.09, 09:37
          Nie jakimś cudem, tylko takie coś nazywa się listkiem figowym albo kwiatkiem do
          kożucha.
    • kaczynksi Ale przeliczycie się, wy kacze korwy. 05.06.09, 07:41
    • pandora-online propaganda kryminalistow 05.06.09, 08:25
      jak za Gierka
    • ssdd1975 Re: Protest wyborczy !!! 05.06.09, 08:27
      Nie wiem jak wyglada sytuacja w Polsce (szczegolnie poza duzymi miastami) ale na
      przyklad w Hiszpanii jest juz ok 18% bezrobocie... I moze nie dotyczy kazdego
      regionu jednakowo ale patrzac tylko na sektor budowlany w Barcelonie widze
      ogromne spowilnienie...Wiekszosc budow zostala wstrzymana (tylko na odcinku 4km
      jaki dzieli mnie od domu do pracy wstrzymano ok10 budow apartementowcow )i
      buduje sie tylko szpital (budowa oczywiscie jest finansowana przez panstwo).
      Firmy zwalniaja ludzi i kazda probuje oszczedzac jak moze.. Widac to tez na
      przykladzie cen wynajmu i sprzedazy mieszkan, nawet turystow jest mniej (co
      akurat mnie cieszy)...

• orxor Skąd się biorą tacy ludzie ? 05.06.09, 08:58
      Zamiast sie cieszyc z sukcesu Polski i Polaków - bo wzrost PKB w
      czasie ogólnoswiatowego kryzysu to jest suckes - oni ciągle sieja te
      swoje czarnowidztwo, niewiarę w nasze mozliwości podszyte
      najczęściej ksenofobią i nienawiścią do tzw bogatych.
      Ludziki, pojezdzijcie sobie gdzieś po swiecie,(a świat to nie tylko
      Niemcy, gdzie kupujecie stare samochody) zobaczcie jak zyje 70%
      ludzkości. Chcecie sie zamienić ? Macie wodę, żarcie, piwsko, tv z
      serialami, szczepienia... Zresztą: wolny wybór, macie paszporty
      spróbujcie szczęścia gdzie indziej. Szukacie powodów swoich porażek
      w działaniach innych ludzi, a potem palicie opony i narzekacie,
      narzekacie ... Do tego nikomu nie pomagacie, ale zawsze chcecie zeby
      wam pomagano/dawano. Czesc z was wstepuje więc do organizacji, bo w
      kupie jestescie silniejsi, możecie bezkarnie krzyczeć , blokowac,
      niszczyć, czyli utrudniac innym życie, bo wam się nalezy i wy
      chcecie wiecej...
      Psycholog pomoze wam uwierzyc we własne możliwości. Polecam bardzo.
      Serio, bez złosliwości.
      • scibor3 Re: Skąd się biorą tacy ludzie ? 05.06.09, 09:39
        Równie dobrze ty możesz zmienić miejsce pobytu. Nie wpadłeś na to?
        • paco_lopez Re: Skąd się biorą tacy ludzie ? 05.06.09, 11:25
          no tak jasne. wyjechac ma ten który nie psioczy od rana na
          rzeczywistośc i nie twierdzi, ze jak mu sie cukier rozsypie to wina
          tuska czy innego tam. pełno w polsce narzekaczy i to jest nawis. tak
          poza tym jak sie pojeździ po europie czysto turystycznie to polska
          wypada całkiem normalnie. doda ma swój odpowiednik w kazdym kraju. a
          juz jakby tak sie okazało, ze faktycznie mamy lepiej niz inni per
          saldo ogólnie, bo wiadomo, ze meneli nam nie zabraknie, to część z
          niedowiary pomarłaby chyba na zawał. polska w porządku jest +/-, tak
          mniej więcej jak ktos, kto uczy sie na 4- bez ściągania.
          • jacgg Re: Skąd się biorą tacy ludzie ? 05.06.09, 13:32
            Ładnie napisane lopez, choć ja bym dał powiedzmy - tróję... :) (w skali 1-6). I
            widzę sporo ściągania... :)
    • oficerfsb Re: Protest wyborczy !!! 05.06.09, 09:37
      Ordynacja wyborcza do europarlamentu promuje personalny wybór tzn. wygrywa
      kandydat, która miał największą liczbę głosów - poza tym jest jeszcze warunek
      minimalnej ilości zdobytych głosów, także istnieje możliwość, że okręg w którym
      będzie niska frekwencja nie dostanie w ogóle mandatu. To nie są wybory do
      parlamentu RP. Idźcie na wybory, zagłosujcie na najmniej znanego, nie mającego
      szans kandydata, ale zagłosujcie - nie wytrącajcie sobie z "ręki" możliwości
      późniejszej krytyki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka