stormlady 27.06.09, 00:06 Znowu PKP - pięknie, k..., pięknie. Najczęściej spotykaną praktyką w super- i hipermarketach jest to, że na kilka dni przed promocją sztucznie podnosi się ceny, żeby je potem "obniżyć" w promocji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
josner Sieci handlowe oszukują klientów? "Promocja obo... 27.06.09, 00:09 Oszustwo w tym kraju jest tak powszechne jak "promocje" w marketach. Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Sieci handlowe oszukują klientów? "Promocja obo... 27.06.09, 02:08 ja też jestem normalnym (o ile nie zwariowałem) Odpowiedz Link Zgłoś
gemciu83 Sieci handlowe oszukują klientów? "Promocja obo... 27.06.09, 08:28 Ja polecam odwiedzać strony marketów, ponieważ umieszczają one tam gazetki reklamowe, w których pokazują jakie są obniżki cen na produkty, promocje. Jednak wystarczy sprawdzić aktualną gazetkę z poprzednią by zobaczyć, że żadnej obniżki i promocji nie ma. Ludzie patrzą na przekreślone ceny i cieszą się, że kupują taniej, a to ściema jest. Tak samo polecam by przed świętami iść 2-3 tygi wcześniej do marketu i zobaczyć ceny a później tydzień przed świętami i zobaczyć jakie są ściemniane promocje. Odpowiedz Link Zgłoś
jurasmysz Sieci handlowe oszukują klientów? "Promocja obo.. 27.06.09, 08:33 Chcieliscie wielkie markety, to macie. Chcieliscie obnizki to macie. Malo bylo chyba artykulów w prasie polskiej jak wielkie sieci typu np. LIDL postepuja ze swoimi pracownikami, za jakie grosze pracuja ludzie w magazynach wielkich sieci 6-8 € brutto w Niemczech! Ludzie trzeba czytac i rozumiec co sie czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Sieci handlowe oszukują klientów? "Promocja obo.. 27.06.09, 08:36 Pytanie,wrecz, idiotyczne..."Sieci handlowe oszukuja klientow ?"...- A kogo maja oszukiwac ? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Sieci handlowe oszukują klientów? "Promocja o 27.06.09, 11:38 rijselman12.0 napisał: > Pytanie,wrecz, idiotyczne..."Sieci handlowe oszukuja klientow ?"...- > A kogo maja oszukiwac ? ******************************** Dostawców. Było i o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
toms69 Re: Sieci handlowe oszukują klientów? "Promocja o 27.06.09, 13:46 rijselman12.0 napisał: > Pytanie,wręcz, idiotyczne..."Sieci handlowe oszukują klientów ?"...- > A kogo mają oszukiwać? Jak to kogo?Nikogo!Jasne jak słońce:)) Odpowiedz Link Zgłoś
primum_non za pomyłki odpowiada autor(wykonawca) 27.06.09, 08:47 Jeżeli ktoś sprzeda samochód w internecie za 5 złotych a nie 5 milionów(rzekomo przez pomyłkę) to jego strata.Jest też trochę kontrowersyjny,ale słuszny rodzaj odpowiedzialności:nieznajomość prawa nie zwalnia z jego obowiązywania. Odpowiedz Link Zgłoś
grzybniazpatatajnia Sieci handlowe oszukują klientów? "Promocja obo.. 27.06.09, 09:04 informacje o promocjach są standardem. przeciętnemu klientowi czasem trudno to zauważyć. jednak sam ich złapałem na takiej kreatywności cenowej. kupiłem towar za 25 zł, cena normalna, ani większa ani niższa od przeciętnej rynkowej. kilka tygodni później zauważyłem że ten sam market sprzedaje ten sam towar za 30 zł i informuje że to promocja, przecena z 35 zł. i tyle w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy A to czymś się różni (mentalnie) od 27.06.09, 09:05 "...niniejsze ogłoszenie nie jest ofertą w rozumieniu kodeksu handlowego..."? I tu, i tam, wiadomo, że mamy do czynienia z oszustem. Odpowiedz Link Zgłoś
lord_destroyer Re: A to czymś się różni (mentalnie) od 27.06.09, 09:59 Taki napis powinien zwiększyć Twoją czujność/zniechęcić, ale nie mów że po przeczytaniu tego zostałeś oszukany - wręcz przeciwnie - zostałeś właśnie dokładnie poinformowany o tym, że będą z Ciebie zdzierać mimo tego co piszą w broszurce, a Ty dalej się w ten interes pakujesz - w tym momencie nie wiem czy większym oszustem jest firma umieszczająca taką notkę, czy większym idiotą człowiek dający sie dalej nabijać w butelkę :) Odnośnie błędów... nie zawsze jest tak jak się wydaje - nie bronię tu marketów, cel mojej wypowiedzi jest inny - na zdrowy rozsądek: jest tablica przy drodze szybkiego ruchu, obok marketu. Tablica na której informacje umieszcza się wstawiając w specjalne "szyny" tabliczki z literam i cyframi. Załóżmy teraz, że dają "promocję" pod tytułem "LCD Samsung: 799,- ". Wiatr odrywa cyfrę 7. Tak się składa, że zanim to poprawią, podjeżdżacie sobie do takiego marketu.. "O! Zarąbista promocja! LCD tylko za 99zeta!". Pomijając że tylko człowiek całe życie trzymany w celi 2x2 uwierzy że kupi porządny monitor za stówę, to naprawdę uważacie, że przez warunki atmosferyczne sklep powinien uznać Waszą rację i sprzedać Wam ten monitor za taką kasę (dla nich to jest jak oddać i jeszcze dopłaćić :P) ? Trochę rozsądku. Pomyłki w druku również się zdarzają z prostego powodu - skład folderów powierza się zewnętrznym agencjom poligraficznym/reklamowym. Tam nie zawsze dopilnują każdego druczku, zwłaszcza jeśli informacje wysłało im dziewczę na stażu, ledwie dające sobie rady w Wordzie i ten gołąbek mógł podrzucić takeigo "kruczka", a agencja co dostaje, to drukuje - treść ich nie interesuje. Biorąc pod uwagę, że market zamówił produkcję kilku tysięcy folderów, nie wyrzuci ich na śmietnik - będzie próbował rozdać mimo wszystko. Tutaj dwie uwagi do ludzi którzy odbierają takie zamówienie z drukarni. Nawet jeśli taki ktoś miałby najszczersze intencje i uczciwość dwulatka, jeśli nie sprawdzi gazetki litera po literze i cena po cenie, powinien dostać po łbie. Razem z hipotetycznym dziewczęciem stukającym literki jednym palcem, w przerwach między plotami na GG. Żeby nie było, że może jestem z jakiegoś działu marketingu czy coś - owszem, spotkałem się z jawnym oszustwem - słyszałem jak starszy manager szkolił nowego. Nowy pyta: "dobra, ale jaka będzie ta przecena, o ile mam obniżyć?", starszy na to "ku..wa, jak długo już tu pracujesz? Widzisz tą tabliczkę z ceną? Wyżej jest puste miejsce. Widzisz tak? No to wyjmij ten swój marker, przekreśl tą cenę i napisz wyżej coś wyższego - o dychę na przykład." I tak "przeszkolonego" nowego, zostawił na sklepie, z "tym jego markerem" - chłopak mógł się kreatywnie wyżyć na tabliczkach z cenami :) Uważajcie. Pomyłki, czy jawne oszustwa - markety to idealny wysysacz pieniędzy - jak do wszystkiego, trzeba podchodzić do niego z głową. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lord_destroyer Re: A to czymś się różni (mentalnie) od 27.06.09, 10:06 Moja pomyłka - nie było tu opcji "edytuj" - starszemu menagerowi chodziło o to, by młody napisał wyższą, wydumaną cenę i ją przekreślił, nie odwrotnie ;P Sorka za zmyłę :) lord_destroyer napisał: "dobra, ale jaka będzie ta > przecena, o ile mam obniżyć?", starszy na to "ku..wa, jak długo > już tu pracujesz? Widzisz tą tabliczkę z ceną? Wyżej jest puste > miejsce. Widzisz tak? No to wyjmij ten swój marker, przekreśl tą > cenę i napisz wyżej coś wyższego - o dychę na przykład." Odpowiedz Link Zgłoś
tentutaj Sieci handlowe oszukują klientów? "Promocja obo.. 27.06.09, 09:23 Wystarczy zrobić zdjęcie i zapytać się po wyborze interesującego nas produktu, czy są zainteresowani darmową reklamą w inspekcji handlowej Odpowiedz Link Zgłoś
pzbo Media markt dla idiotów !!!! 27.06.09, 09:46 MEDIA MARKT DLA IDIOTÓW !!!! sprawdzony przykład : lodówka do zabudowy Bosch KIS38A51. Przed promocją " minus 22% Vat" kosztowała 2.490, w czasie trwania promocji 3.290 , po promocji 2.490. W pierwszym lepszym sklepie internetowym cena to 2.300 z dostawą do domciu pod same drzwi !!! Pusty śmiech mnie ogarnia jak widzę ten owczy pęd rzucających sie na telewizory i inny sprzęt z preparowanych goebbelsowskimi metodami gazetek. Ludzie - żyjemy już w innych czasach. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
xailo gdyby tylko markety tak robiły... 27.06.09, 13:19 gdyby tylko markety tak robiły... ostatnio w h&m nabrałąm się za 3 peray majtek za 29.99 niestety niekt dokładnie nie opsial o co chodzi po zapłaceniu okazało się że płąci się za 2 pary ale najdroższe... szkoda ze pani przy kasie powiedziała to dopiero po tym jak jej dałam kartę do ręki, i nie chciała zwrotu podejrzewam że szybko do tej sieci nie zawitam.... Odpowiedz Link Zgłoś
oper-11 Re: gdyby tylko markety tak robiły... 27.06.09, 14:00 Zanim kupisz następne majtki w promocji naucz się pisać po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjads Sieci handlowe oszukują klientów? "Promocja obo.. 27.06.09, 16:13 Akurat tak się składa, że pracuję w jednej sieci...I mogę powiedziec jedno- te poważne sieci nie oszukują klinetów. A nawet jeśli czasem tym klientem manipulują, to tylko dlatego, że ceny naprawdę sa niskie i często produkty sprzedaje się na granicy opłacalności. Chcielibyscie robić zakupy w małych sklepach detalicznych, jak jeszce 10 lat temu? No to róbcie. Tam zazwyczaj nie promocji, nie poczujecie się więc oszukani, ale za Ptasie Mleczko Wedla będziecie płacic 14 zł a nie 10. Odpowiedz Link Zgłoś
cesarenerono Re: Sieci handlowe oszukują klientów? "Promocja o 27.06.09, 16:43 Widać że piszesz z perspektywy sprzedawcy w markecie. Odpowiedz czy znasz ceny zakupu towaru przez sieć marketów? Raczej nie bo to nie obchodzi nawet kierownika całego marketu. Market pracownikom sprzedaje towar niby po niskiej cenie lecz ta cena jest i tak zawyżona. Dlaczego zawyżona? Bo trzeba utrzymać obiekty, ludzi, infrastrukturę, reklamę, gazetki i całą masę innego gówna. Ceny zbytu dla marketów są bardzo niskie dlatego że towar jest podlejszej jakości, sieci robiąc zamówienia w Chinach zamawiają kilka kontenerowców i np. Ty płacisz za cyfrową małpkę 500 zł a sieć płaci Chińczykom loco Hamburg 50 zł. Polscy producenci też produkują szajs pod markety, tylko mało kto o tym wie, trzeba mieć specjalne przywileje żeby dowiedzieć się szczegółów od przedstawiciela producenta, i tak robi cersanit, barlinek, jopek, producenci przetworów rybnych i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjads Re: Sieci handlowe oszukują klientów? "Promocja o 28.06.09, 11:59 Oczywiście, że znam ceny zakupu- jestem kupcem. Nie próbuję nikomu wmawiać, że sieci pracują charytatywnie. Tak jak wspomniałeś-trzeba przecież utrzymać ta calą machinę i jeszcze zarobić. Ale i tak konsumenci na tym korzystają- przede wszystkim dzieki sprawniejszej organizacji handlu oraz ogromnej konkurencji pomiędzy podmiotami. Więc nie narzekajmy, tylko się cieszmy. Odpowiedz Link Zgłoś
jagrudz Sieci handlowe oszukują klientów? "Promocja obo... 28.06.09, 23:43 Polska jest państwem [bez]prawa,i wszystko można jeżeli masz kasę,takie rządy!!! Odpowiedz Link Zgłoś