elsby A co za różnica dla ateisty? 30.06.09, 11:28 Chrześcijaństwo to też bliskowschodni import. Odpowiedz Link Zgłoś
darisari Awantura o minaret w Poznaniu 30.06.09, 11:45 Kapitalny pomysł!!! Gratuluje! Jest Pani najbardziej przewidującą, wrażliwą i myślącą polską artystką. Pani Sztuka ma dostęp do najwazniejszych częsci duszy człowieka i gra na takich strunach, których istnienia większość Pani kolegow po tzw. fachu nawet nawet nie podejrzewa. To projekt, ktory postawi Polakow przed pytaniami jakich boja się od czasów zaborów. Od kiedy z obywateli Rzeczypospolitej Tolerancji dali sie przerobic na zatechlych ksenofobów znad Wisły. To otwarcie się na pytania o multikulturowa przyszłość tego kraju. Proba zastanowienia się nad impaktem, jaki będzi etowarzyszyl napływowi ludzi z inna kulturą, innym kolorem skóry, inna niż katolicka religią i innymi wartosciami i oczekiwaniami. To wstep do dyskusji jakie przetoczyly sie przez Francje nim sie otworzyla na ludzi z Maghrebu i Niemcy, nim przyjely Turkow. Oba kraje z ambiwalentnym skutkiem. Bo "Miała przyjechać siła robocza, a przyjechali ludzie"... Praca Pani Rajkowskiej moze byc szokującym, artystycznym wstepem do dyskusji nad przyszłością Polski i nad tym, jak traktować u nas "Innych" i jak nie powielać błędów, których nie uniknęła Europa. Wspaniałe!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gare_j71 Awantura o minaret w Poznaniu 30.06.09, 12:01 jestem za, tylko, że jestem katolikiem - a czy ktoś spytał co o sprawie sądzą wyznawcy islamu. Niech pomysł nie jest tylko prowokacją, niech coś daje nam - także wewnętrznie! Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz "Obcy kulturowo" 30.06.09, 12:31 - mówi SARP. A przecież o to artystce właśnie chodzi. Ja bym jednak chciał zobaczyć SARP-owy projekt zagospodarowania tego terenu. Może jest ciekawszy ? Może nie zniesie minaretu, a głupio byłoby zmarnować pracę architektów ? Odpowiedz Link Zgłoś
marekmarek44 Re: "Obcy kulturowo" komin ? 30.06.09, 12:43 Tak jak palma w Warszawie nie uczyniła z Warszawy Jerozolimy,tak komin w kształcie minaretu nie uczyni z Poznania Medyny. Nie spowoduje też wzrostu znaczenia czy liczby mahometan w Polsce. Oczywiście jedni nie lubią minaretu lub półksiężyca,inni krzyża,a jeszcze inni widoku gwiazdy Dawida.Tylko,że wyznawcy wszystkich tych religii od dawna są obecni zarówno w Polsce jak i całej Europie i nic tego szybko nie zmieni.Możemy tylko żyć ze sobą w zgodzie lub w niezgodzie.Projekt chyba zbliża nas do tego pierwszego. Odpowiedz Link Zgłoś
prochmarny Jestem za realizacją pomysłu 30.06.09, 12:57 ale w sferze multimedialnej, muezin może śpiewać z ratusza, to może być akcja, performance...po co wydawać tyle pieniędzy na dosłowność????????? a pieniądze proponuję przeznaczyć na prawdziwy meczet w Poznaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
prochmarny część pieniedzy przeznaczyć na ulotki co to jest.. 30.06.09, 13:06 chrześcijaństwo i rozdać je miedzy chrześcijan... już zapomnieli... mają kompletną amnezję i martwe dusze, przesiakniete nienawiscią do tego co inne... Odpowiedz Link Zgłoś
justyna373 czy prorok Muhammad zabijał ludzi? 30.06.09, 13:19 leipej na ulotki o islamei: prorok Muhammad - morderca? forum.gazeta.pl/forum/w,50284,74434200,74443959,Re_przemoc_w_i slamie.html tak dziala szarijat: forum.gazeta.pl/forum/w,50284,86509139,86509139,tak_dziala_sza rijat.html islamo-faszysta z UK: forum.gazeta.pl/forum/w,50284,96998081,96998081,islamo_faszyst a.html Wojna, pokój i podstęp w islamie - Doktryna takiji : forum.gazeta.pl/forum/w,50284,92804784,92804784,Wojna_pokoj_i_ podstep_w_islamie_Doktryna_takiji.html Odpowiedz Link Zgłoś
prochmarny Re: czy prorok Muhammad zabijał ludzi? 30.06.09, 14:00 widzę że wszystkich wyrównujesz, to tak samo jakby powiedzieć że wszystkie justyny to idiotki? CHYBA SIE Z TYM NIE ZGADZASZ?, JA TEŻ NIE WKAZDYM NARODZIE I RELIGII ZNAJDĄ SIĘ MORDERCY A ULOTKA O CHRZESCIJAŃSTWIE I JEGO PODSTAWACH PRZYDA CI SIĘ BARDZO MASZ TENDENCJE DO GENERALIZACJI I SCHEMATYZACJI POPEŁNIASZ GRZECH LENISTWA - UMYSŁOWEGO Odpowiedz Link Zgłoś
prochmarny Re: czy prorok Muhammad zabijał ludzi? 30.06.09, 14:13 zawiesza mi explorera jak wchodze na twoje linki, mozliwe że pochopnie skomentowałem Twoją wypowiedź, mylace sa tytuły linków.... Odpowiedz Link Zgłoś
justyna373 Re: czy prorok Muhammad zabijał ludzi? 01.07.09, 11:50 > mozliwe że > pochopnie skomentowałem Twoją wypowiedź > calkeim mozliwe linki sie zle wkleily, pzrepraszam :) jescze raz: prorok Muhammad - morderca? forum.gazeta.pl/forum/w,50284,74434200,74443959,Re_przemoc_w_i slamie.html tak dziala szarijat: forum.gazeta.pl/forum/w,50284,86509139,86509139,tak_dziala_sza rijat.html islamo-faszysta z UK: forum.gazeta.pl/forum/w,50284,96998081,96998081,islamo_faszyst a.html Wojna, pokój i podstęp w islamie - Doktryna takiji : forum.gazeta.pl/forum/w,50284,92804784,92804784,Wojna_pokoj_i_ podstep_w_islamie_Doktryna_takiji.html Odpowiedz Link Zgłoś
justyna373 Re: czy prorok Muhammad zabijał ludzi? 01.07.09, 11:54 Dalej cos nei tak :( trzeba wejsc na forum tinyurl.com/ntl7ff i znleźc tematy... "najlepse" są hadisy o zyciu Mahometa zaloxyceila i proroka islamu: tinyurl.com/nv2l4t tinyurl.com/le8xbo Odpowiedz Link Zgłoś
psychopatolog Minaret w Kraku 30.06.09, 13:44 Za to w Krakowie stoi sobie kamienica z niewielkim minaretem na szczycie, zwieńczonym w dodatku półksiężycem (Długa/Pędzichów, dom Rayskich). Krakowscy katolicy póki co znoszą ten skandaliczny przejaw ekspansji wojującego islamu w milczeniu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Nie dajcie sie nabrac na ten głupi wybryk.. 30.06.09, 14:03 Nie chodzi o ten symbol ciemniackiej religii. Chodzi o pózniejsze konsekwencje. Nadciągna gromady odarciuchow z azji i afryki, którzy bardzo krotkim czasie pokażą co "potrafia". Wtedy to i nawet folksdojcz, czy żyd w Poznaniu nie będzie straszny. Przyjrzyjcie sie uważnie co sie dzieje w Australii. Australijczycy nie bardzo lubia sie chwalic w jakim gó...e islamskim siedza. Poczytajcie o ( szkołach islamskich w Sydnej) nastepnym kroku jaki was czeka.. to szkoła islamska na tysiace islamskich dzieci "naszpikowanych" nienawiścia do Twoich niesmiałych chrześcijańskich dzieci. A do portow w kolejce juz sie ustawiają tysiące cwanych tzw. "vertriebene" z dzikich pól. Wtedy to Wam święty boże (ani nawet mahomet) nie pomoże.. hrr..hrr. klaput. Odpowiedz Link Zgłoś
prochmarny skrajne poglądy 30.06.09, 14:18 patrzysz w ciemny biegun, i swoją miarką mierzysz, projektujesz swoją nienawiść na innych... kazdy z nas ma obawy, ale ty masz obsesję... Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_plama Re: skrajne poglądy 30.06.09, 14:26 prochmarny napisał: > patrzysz w ciemny biegun, i swoją miarką mierzysz, projektujesz > swoją nienawiść na innych... kazdy z nas ma obawy, ale ty masz > obsesję... Wspomniany krakowski minaret, za duży nie jest i trzeba nieźle głowę zadrzeć żeby go zobaczyć. No i z miłości go facet postawił:). Co zaś się tyczy ciemnego bieguna - fakt. Jednak faktem jest, że część zamachowców z Londynu to byli ludzie, którzy urodzili się i wychowali w Londynie właśnie. To nie jakieś czynniki zewnętrzne robią islamowi czarny PR, a i trudno się ludziom dziwić, że chcą czuć się bezpieczni. Odpowiedz Link Zgłoś
artie40 Re: skrajne poglądy 30.06.09, 16:08 prochmarny napisał: > patrzysz w ciemny biegun, i swoją miarką mierzysz, projektujesz > swoją nienawiść na innych... kazdy z nas ma obawy, ale ty masz > obsesję... Facet nie ma żadnej obsesji - poczytaj o tym jak były traktowane białe kobiety (i nie tylko białe, generalnie rzecz idzie o obyczaje) na plażach w Australii - przez wyznawców księżycowego kultu, gdy poczuli się wystarczająco mocni. Szczęka ci opadnie, tyle miłości się nich wylewało, że policja i sądy do dziś mają sporo roboty. Cóż, mieli mocne wsparcie w miejscowym muzułmańskim duchowieństwie, wszak kobieta nie zakutana w burkę to mięso wystawione na ulicę dla kota. Zostali na razie lekko spacyfikowani, ale bedzie tam jeszcze wesoło. Marzy ci się to samo u nas, lubisz gwałty zbiorowe? Odpowiedz Link Zgłoś
prochmarny cały czas mówicie o muzułmańskim marginesie 30.06.09, 16:36 to samo dzieje się w katolickich miastach, pijanstwo, alkoholizm, bicie żon , dzieci , gwałty,a ksieża namawiają do nienawiści i rasizmu w kazdym społeczeństwie będzie taka grupa, religia muzułmańska nie nawołuje do nienawiści, problem w tym że niektórzy zakompleksieńcy moduluja ja na wlasne seksistowskie i egocentryczne potrzeby, moim zdaniem podązacie w tym samym kierunku i ułomności własnego wcale nie lepszego od muzułmanów społeczeństwa nie widzicie, łykacie tylko papke medialną która żeruje na ludzkich tragediach, ja również byłem czasami zaczepiany przez arabów w paryżu, ale Żydow i czarnoskórych w polsce lepiej się nie traktuje, jestescie hiteryczni jak muzu łamński margines ortodoksyjny Odpowiedz Link Zgłoś
artie40 Re: cały czas mówicie o muzułmańskim marginesie 30.06.09, 19:05 prochmarny napisał: > to samo dzieje się w katolickich miastach, pijanstwo, alkoholizm, > bicie żon, dzieci, gwałty, Naprawdę? I co, może jeszcze powiesz że do tego księża namawiają, mOwią, że można zgwałcić muzułmankę/buddystkę/niewierzącą, bo KAŻDA kobieta która nie jest muzułmanką i nie nosi hijabu to qoorwa? Tak mówią? Ciekawe, nigdy w życiu nie słyszałem. A gwałty i napady w Australii były właśnie robione pod wzniosłym hasłem Allah Akbar! Zorganizowane przez miejscowych muzułman, w ramach „przygotowania” niesubordynowanych miescowych do przyjęcia islamu, tak miło odpłacają się islamscy imigranci Australii, za to że ich przyjęła. Więc nie kłam, islamski liżydupo. a ksieża namawiają do nienawiści i rasizmu Pytam się gdzie? Może przykład jakiejś homilli biskupiej, kazania jakiegoś księdza? Bredzisz. w kazdym społeczeństwie będzie taka grupa, religia muzułmańska nie > nawołuje do nienawiści, problem w tym że niektórzy zakompleksieńcy > moduluja ja na wlasne seksistowskie i egocentryczne potrzeby, Nawołuje, nawoluje, nie bez powodu z UK i Francji wydalono już paru imamów, właśnie za szerzenie nienawiści do inaczej myślących. > moim zdaniem podązacie w tym samym kierunku i ułomności własnego > wcale nie lepszego od muzułmanów społeczeństwa nie widzicie, Nie mówimy o naszych ułomnościach, te znamy, obce dodatkowe zupełnie nie są nam potrzebne. > łykacie tylko papke medialną która żeruje na ludzkich tragediach, > ja również byłem czasami zaczepiany przez arabów w paryżu, Widocznie za małe lanie dostałeś, że dalej masz taką islamofilię. Wrodzona czy nabyta? Odpowiedz Link Zgłoś
prochmarny dajesz przykład katolickej polemiki 30.06.09, 20:17 nikt ci nie ubliżał, mam prawo na głoszenie swoich pogladów na temat religi a mimo wszystko nazwałeś mnie islamskim liżydupą typowe zachowanie dla Katolików. Tak uwazam że w polsce alkoholizm , gwałty, bicie zon i dzieci to codzienność.... i szerokie powszechne zjawisko, podobnie jak w dużej częsci islamu złe traktowanie kobiet, przestepstwa gwałty, ty jednak mówisz : wszyscy arabowie to zwierzęta czy wszyscy Katolicy w Polace to ciemnota? namawianie do nienawisci i nietolerancji pod szyldem Patriotyzmu i Miłosci Bożej to praca wielu księży katolickich (rydzyk , jankowski miedzy innymi) oni na tym zarabiają, jednak nikt nie opluwa nauk Jezusa, choc mozna sie z nimi nie zgadzać. musiałeś wiele czytać o Mahomecie - ale chyba w Naszym Dzienniku albo w Gosciu niedzielnym, po sposobie pisania widać że masz problemy z akceptacją samego siebie, nie dziwę sie ze nie ogarniasz problemu....samo czytanie nie pomoże, konieczne jest rozumienie i dystans... zycze pogody duch i niech w końcu Jezus zamieszka w twoim sercu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tztz3 Zwolennikom budowy polecam: 30.06.09, 14:32 Krótki film o islamie www.euroislam.pl/index.php/2009/06/the-third-jihad-film-o-radykalnym-islamie/ Odpowiedz Link Zgłoś
zbiggor Awantura o minaret w Poznaniu 30.06.09, 14:43 Poznaniacy, Wielkopolanie, liczymy na wasz pragmatyczny rozsądek. niemcy zdaje się już go stracili. nie pozwólcie się szerzyć tej zarazie. islamskie getta, paloeie samochodów, brak bezpieczeństwa to was wkrótce czeka za bierne przyglądanie się inwazji islamu w naszym umęczonym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Awantura o minaret w Poznaniu 30.06.09, 15:11 Skandaliczne jest nie to, że pseudoartystka chce stawiać minaret. Skandaliczne jest, że na ten pseudominaret zdobiący komin domaga się publicznych pieniędzy. Gdyby ta pani zamiast minaretem chciała przyozdobić komin pseudowieżą Eiffla albo pseudosekwoją czy inną pseudopalmą, to przecież reakcje byłyby takie same Odpowiedz Link Zgłoś
baaku My mamy rozmawiać o pozycji kobiet w Islamie? 30.06.09, 15:12 My mamy rozmawiać o pozycji kobiet w Islamie? Niech taką dyskusja toczy się w krajach i społecznościach muzułmańskich. Niech ta pani spróbuje postawić dzwonnice w Arabii Saudyjskiej, tak w ramach poszerzenia perspektywy w tym arabskim, muzułmańskim kraju. Kto tu jest bardziej nietolerancyjny? Czy zadaniem tolerancji jest promowanie nietolerancji. Polski katolicyzm jest wystarczająco nietolerancyjny, nie musimy sobie importować islamu. Poza tym w naszym kraju żyją od wieków muzułmanie, polscy Tatarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
wozi-woda Re: My mamy rozmawiać o pozycji kobiet w Islamie? 30.06.09, 17:00 No aleś ty ograniczony; jak można porównywać zamordystyczną, niedemokratyczną Arabię z demokratyczną Polską? Dlaczego miała by próbować w zamordyźmie? Odpowiedz Link Zgłoś
pyruszka Jak Pani Rajkowska chce poruszać problem... 30.06.09, 15:12 niech jedzie do krajów islamskich i próbuje tam rozmawiać, gdzie jest problem - zobaczymy z jakim skutkiem... czy muzułmanie zajmowali się naszymi problemami np z księżmi pedofilami?.. ja nie mówię, że muzułmanie są ok pod względem traktowania kobiet, ale do licha, robią to u siebie, gdzie dali sobie do tego prawo.. amerykanie już próbowali poprawiać świat muzułmański i co z tego wyszło?..chyba dostali "w czapę" za pchanie się z butami... skoro będzie ta Pani robić prowokację, to liczmy się z tym, że ktoś może dać się sprowokować...i to nie tylko do rozmów o prawach kobiet w islamie... Odpowiedz Link Zgłoś
pyruszka ..a poza tym to będzie kosztować 540 tysięcy zł... 30.06.09, 15:25 "minaret ma kosztować 540 tys. zł, na co złożą się miasto Poznań, fundacja Festiwalu Teatralnego "Malta". Artystka liczy też na dofinansowanie z Ministerstwa Kultury." jak widać Rajkowska chce ciągnąć z naszych portfeli... lepiej zbudowali by za te pieniądze parę tańszych mieszkań, na które przeciętnego poznaniaka było by stać, a tu takie suche piep...nie o problemach kobietach w islamie, siedzenie na tyłku w Polsce i wmawianie że to kraj homofobów, i w ogóle wszystko-fobów... Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Awantura o minaret w Poznaniu 30.06.09, 15:31 Byleby nie było śpiewów 5 razy na dzień :) I Byleby taki muzułmanin czuł się Polakiem. Choć z drugiej strony jakoś specjalnie mi się ten pomysł nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa z własnej kasy Pani Artystko 30.06.09, 15:37 treści, które Pani chce przekazać, efekt jaki osiągnąć - nie obchodzi mnie to wcale. A. Odpowiedz Link Zgłoś
prochmarny Re: z własnej kasy Pani Artystko 30.06.09, 22:41 alfalfa napisał: > treści, które Pani chce przekazać, efekt jaki osiągnąć - nie > obchodzi mnie to wcale. > A. z wlasnej i "wierzących" kasy niech kościół załozy telewizje promujaca wartości chrzescijańskie (własciwie katolickie bo chrześcijanskie sa tylko z nazwy) które mnie nie obchodzą i nie dotyczą..i opłaca katechetów głoszących monopol Koscioła na moralność.. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Uroki zderzenia deklaracji z rzeczywistoscia :O)) 30.06.09, 16:55 A nie mogla zostawic tego w spokoju. Do tej pory wiadomo bylo, ze Polak to wrecz tryska tolerancja i rozplywa sie w niej. Zadna inna nacja nie mogla nam w tolerancji dorownac. No i co? Ano znalazla sie taka jedna mondra i postawila nasze piekne tradycje pod znakiem zapytania. I pewnie jeszcze ma sie za patriotke... Odpowiedz Link Zgłoś
birca Awantura o minaret w Poznaniu 30.06.09, 17:15 Czytajac niektore opinie dochodze do wniosku, ze artystka ma racje. Jestesmy homofobami przekonanymi o swojej racji ponad wszystko. Na swiecie zyje ponad miliard muzulmanow a to co widzicie w tv czy czytacie w gazecie to zaledwie niewielki procent. Poddajecie sie medialnej manipulacji jak owce. Czy wiecie, ze na swiecie jest sporo organizacji terrorystycznych strikte chrzescijanskich? Czy to oznacza, ze wszyscy chrzescijanie sa terrorystami? Czy wszyscy Austriacy trzymaja w piwnicach i gwalca swoje corki? Czy wszyscy chrzescijanie sa pedofilami?! Na prawde jestescie tak ograniczeni, ze kilka glupawych filmow mowi wam juz WSZYSTKO o islamie? To, ze dwie rodziny skaza swoje corki czy zony na ukamieniowanie bo sa glupie i niedoksztalcone oznacza, ze wszystkie rodziny muzulmanskie sa takie?! Otworzcie troche oczy i najpierw poznajcie a potem oceniajcie i nie na podstawie krzykliwych tytulow w mediach ale na podstawie ludzi, ktorych znacie. Pranie mozgu mozna zrobic kazdemu w imie kazdej religii. A jak pokojowa jest nasza religa wystarczy posluchac niejakiego Ojca Dyrektora i jemu podobnych, ktory w imie naszej religii uczy nietolerancji i nienawisci. Mam znajomego, ktory byl podobny do niektorych tutaj dopoki nie zaczal pracowac jako ochrona saudyjskiego ksiecia. Powiedzial, ze teraz po kilku latach pracy z nim gdyby mial wybierac pomiedzy Polakiem a Saudyjczykiem wybiera Saudyjczyka bo nigdy nie spotkal tak przyjacielskich, prawdomownych i uczciwych ludzi. Mam sporo znajomych muzulmanow i moge o nich powiedziec to samo. Sa otwarci, tolerancyjni i nie roznia sie niczym od nas. Idioci znajda sie w kazdej szerokosci geograficznej i w kazdej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
polo7778 Awantura o minaret w Poznaniu 30.06.09, 18:03 Jestem oburzony,zeby to babsko by zaistniec probuje poznaniakom narzucic obca ,wroga wzgledem chrzescijanstwa kulture i religie.Rajkowska moze prowokowac swoja partnerke zyciowa lub meza jesli ma.Mieszkam na codzien z nimi i moge zaswiadczyc ze islam to wojujaca religia i nienawidzi smiertelnie inne wyznania.Warszawska palma jej odbila i probuje sie teraz realizowac w Poznaniu - kolebce chrzescijanstwa Polski,niedaleko Ostrowa Tumskiego!W cala sprawe zamieszany jest Prezydent G R O B E L N Y i jego rodzina , to skandal ! Mieszko I w grobie sie przewraca ! Jako poznaniak P R O T E S T U J E I Z A B R A N I A M !!! Proponuje taczke i na gnoju wywiezc pseudo-artystke-jaj Jagne ,na Polesie a jeszcze lepiej do Iranu. Odpowiedz Link Zgłoś
prochmarny Polska nie jest kolebką chrześcijaństwa 30.06.09, 18:19 Mieszko I przyjął tę religie, ze względu na to że Cesarstwo Niemieckie wymogło to na nim, alternatywą było starcie Panstwa polskiego na proch, był więc to kompromis wymuszony siłą "chrześcijaństwo" bylo blizniemu narzucane ogniem mieczem, gwałtem i mordem, podobnie było z islamem, z perspektywy 1000 lat przyjecie chrzescijaństwa czci się jako zwyciestwo cywilizacji i Jezusa, myśle jednak że Jezus z ówczesnym i obecnym chrześcijanstwem i KK oprócz nazwy nie ma wiecej nic wspólnego, podobnie jak duża cześć islamu z prorokiem mahometem Odpowiedz Link Zgłoś
artie40 Re: Polska nie jest kolebką chrześcijaństwa 30.06.09, 19:15 prochmarny napisał: > był więc to kompromis wymuszony siłą "chrześcijaństwo" bylo blizniemu narzucane ogniem mieczem, gwałtem i mordem, podobnie było z islamem, Doucz się matole - do IV wieku, dopóki chrześcijaństwo nie stało się religią panstwową w Cesarstwie Rzymskim, było głoszone wyłącznie pokojowo. Islam od momentu powstania opierał się na przemocy i gwałcie. I to zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz, raptem 4 lata po śmierci Mahometa zaczęły się mordy i walki o schędę po pseudo proroku. Bliski Wschód i Afryka Północna zostały podbite (w ramach niesienia zielonego sztandaru) brutalnie i militarnie, żadnego etapu pokojowej ekspansji islamu nigdy nie było. > > z perspektywy 1000 lat przyjecie chrzescijaństwa czci się jako > zwyciestwo cywilizacji i Jezusa, myśle jednak że Jezus z ówczesnym i obecnym chrześcijanstwem i KK oprócz nazwy nie ma wiecej nic > wspólnego, podobnie jak duża cześć islamu z prorokiem mahometem No i całe szczęście, że spora część muzułman nie ma pojęcia, nie przywiązuje wagi do nauk pseudoproroka, bo to dopiero byłaby bieda. Naśladować bandytę, mordercę i pedofila w tym co robił to kiepska droga ku Bogu. Odpowiedz Link Zgłoś
prochmarny Re: Polska nie jest kolebką chrześcijaństwa 30.06.09, 19:55 dzieki za chrześcijańskie pozdrowienie! nie pisałem od kiedy chrześcijaństwo wprowadza wiarę mordami i gwałtem, pisałem o początkach chrzescijaństwa w polsce i wpajaniu go siła pospólstwu nawet przez twojego idoLA mIESZKA I, i o tolerancji cesarstwa rzymskiego, w tym problem własnie, chrzescijaństwo zaraz po zdobyciu władzy w Rzymie zaczeło ciemieżyć i "nauczać" inne narody, jakby zupełnie zapomniało nagle o tym jak samo ucierpiało od prześladowań, i tu się zgadzam i dlatego piszę że chrzescijaństwo 1000 lat temu nie ma oprócz nazwy nic w spólnego z naukami Jezusa, dzisiejsze również w znakomitej wiekszości...o naukach jezusa pamiętano dopóki było żle, potem ofiara stałasie katem... a teraz okupantem ograniczającym wolność wyznania, zupełnie tak jak w Rzymie ograniczano inne wyznania niż zgodne z linia Cesarstwa... zapomniał wół jak bydleciem buł.... Odpowiedz Link Zgłoś
birca Re: Polska nie jest kolebką chrześcijaństwa 30.06.09, 21:07 chlopie odrob zadanie z historii religii. Islam przez dlugie lata byl pokojowy i to setki lat po smierci Mohameta. W sredniowieczu kiedy urzadzalismy krucjaty oni glosili pokoj. Wiesz co robili Chrzescijanie w Jerozolimie? Pladrowali, gwalcili, zabijali. Slyszales moze o Saladynie? Byl jednym z najwiekszych muzulmanskich wladcow. To on wyzwolil Jerozolime spod wladzy Chrzescijan. Zyl w latach 1138 do 1194. Czy jego wojska gwalcily i zabijaly? Nie, dal prawo wszystkim chrzescijanom do powrotu do swoich domow w pokoju a tym ktorzy chcieli zostac i zyc wsrod muzulmanow zapewnil schronienie. Oglosil Jerozolime miastem swietnym dla kazdej religii. Za jego panowania wszyscy zarowno Muzulmanie, Chrzescijanie i Zydzi mieli prawo zyc, modlic sie i odwiedzac Jerozolime. A bylo to 400 lat po smierci Mahometa. Odpowiedz Link Zgłoś
fenris_pl Re: Polska nie jest kolebką chrześcijaństwa 01.07.09, 19:15 "W sredniowieczu kiedy urzadzalismy krucjaty oni glosili > pokoj." Heh...co zatem robili muzułmanie pod Konstantynopolem w 674, albo pod Poitiers(podpowiem, to współczesna Francja)w 732 roku? "Głosili pokój"? Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Polska nie jest kolebką chrześcijaństwa 01.07.09, 21:03 Wyzwalali. W posiadłościach rzymskich Syrii, Egipcie i północnej Afryce dawni Konstantynopola poddani witali wojska muzułmańskie jak wyzwolicieli. Ale też można powiedzieć, że podbijali, tak jak Macedończycy, Rzymianie i Germanie przed nimi. A co robili Hiszpanie w Cuzco? Odpowiedz Link Zgłoś
porozumienie_bez_barier Świetny pomysł! 30.06.09, 18:56 Jestem jak najbardziej za powstaniem Minaretu w Poznaniu! Komentarze zamieszczone pod artykułem są najlepszym dowodem na to jak bardzo jest on potrzebny! Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: Świetny pomysł! 01.07.09, 19:33 porozumienie_bez_barier napisała: > Jestem jak najbardziej za powstaniem Minaretu w Poznaniu! Komentarze zamieszczo > ne pod artykułem są najlepszym dowodem na to jak bardzo jest on potrzebny! A ja jestem za tym, zebys pojezdzila londynskimi autobusami albo madryckim metrem w czasie, kiedy szmatoglowi znow zaczna cos kombinowac... Odpowiedz Link Zgłoś
scyzor45 Awantura o minaret w Poznaniu 30.06.09, 19:24 W przemyśleniach w "awanturze o minaret" są 2 zagadnienia, o których myśle od dłuższego czasu: jeden pozytywny (wobec propozycji artykułu) dotyczący traktowania kobiet jak podludzi, gdy słyszy sie lub czyta, że kobieta nie w Afganistanie czy innym ciemnym społeczeństwie, lecz w Arabii Saudyjskiej i w innych cywilizowanych krajach muzułmańskich nie ma prawa wyborczego czy nie moze sama prowadzić samochodu!!! To debilizm wymuszany przez nawiedzonych oszołomowów w habitach. Lecz mimo tak skandalicznego podejścia do praw kobiet, to nie jest tak tragiczne jak walka o zachowanie przedpotopowych obyczajów -obcięcie warg, bo były pomalowane szminką, ukamienowanie kobiety, bo dała sie zgwałcić itp. Jednak największa tragedia ostatnich lat, to w imie walki z Amerykanami czy innymi niewiercami (także naszymi żołnierzami)mordowanie eksplozjami bomb swoich? współbraci w tłumie na targu lub o ironio przy lub w meczecie , w których gina niewinni Irakijczycy, Afgańczycy czy inni muzułmanie! Jak nie nazywać tego religia terrorystyczną jeśli mordujący niewinnych po samobójczym wybuchu bomby lub innym morderstwie ma być w niebie nagrodzony kilkoma dziewicami i innymi wyróżnieniami w drugim życiu. Wiemy oczywiście co mówią obrońcy: że to nie prawdziwi muzułmanie, że religia nie przewiduje takich nagród itp. Więc pytam prawdziwych także polskich muzułmanów, dlaczego byli oburzeni jakąś papierowa obrazą Mahometa w duńskim piśmie, a nie stworzą wielkiej koalicji mądrych nie milczących muzułmanów, lecz potępiających morderstwa swoich współbraci. Bo częściowo rozumiejąc ich tok myślenia, że zabijanie Amerykanów, Polaków i innych okupantów (ale gdyby nie oni, to Husajn dalej mógł mordować swoich)jest dobrym uczynkiem, to brak głośnego sprzeciwu przywódców religijnych jest faktycznym przyzwoleniem na mordowanie Arabów. To tak jakby wściekły piec gryzł inne psy a właściciel nie reagował. Prośba do administratora, aby ktoś z Waszych redaktorów przeprowadził wywiad z przedstawicielem polskich muzułmanów właśnie z pytaniami powyżej podanymi w moim mailu. pozdrawiam Wasz stały czytelnik, a ponieważ jestem emerytem, to z teczki mam Was trochę taniej a w elektronicznej szybciej Jan Mitek Kielce Odpowiedz Link Zgłoś
prochmarny Re: Awantura o minaret w Poznaniu 30.06.09, 20:26 cały czas piszesz o częsci wyznawców których nie toleruje wiekszość wyznawców islamu, piszesz o ortodoksyjnej części, to zupełnie jakbyś oceniał Kosciół przez pryzmat Rydzyka czy Jankowskiego lub innych Narodowców kościelnych, taka postawa prowadzi tylko do wojny tacy ludzie jak ty duzo krzyczą i wywołuja konflikty a potem pierwsi uciekaja z okopów... zacznij uprawiać sport, znajdz dziewczyne.... Odpowiedz Link Zgłoś
strange_email Re: Awantura o minaret w Poznaniu 01.07.09, 20:49 @prochmarny czytalem wiekszosc Twoich wpisow pod tym artem i mam pare uwag: - co z tego, ze terroryzmu nie trawi wiekszosc wyznawcow islamu, skoro nic z tym nie robia? Ja np nie toleruje Ojca Dyrektora, ale nic z tym nie robie, nic z tego nie wynika - islam po kawaleczku zabiera zdobycze liberalnej demokracji (mozna je lubic lub nie) i stara sie narzucic mi to, co powinienem a czego nie powinienem robic. Robi to jeszcze agresywniej niz OjDyr - uzywanie argumentow pt. a Rydzyk to tez ekstrema jest uzywaniem argumentu pt. a u was to Murzynow bija. Nie o tym dyskusja. - nie mam nic do islamu, a ni do innych religii, dopoki nie chca mi wejsc na leb. Islam jako calosc oraz narodowoskrajny odlam katolicyzmu niestety chca. dlatego uwazam te dwie grupy za zagroznie dla demokracji - jesli wyznawcy islamu uwazaja, ze europa to zgnilizna, to nikt ich tutaj na sile nie trzyma. ja np uwazam, ze arabia asudyjska to dzicz i tam na wakacje nie jezdze, nie mowiac o przeprowadzeniu sie (nie ma piwa) pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Precz z islamem!!!!!!!!!!!!! 30.06.09, 19:29 www.islam-watch.org/AdrianMorgan/Women-Under-Islam4.htm Oto nazistowski islam. Odpowiedz Link Zgłoś
the-krasnals Awantura o minaret w Poznaniu 30.06.09, 19:36 zapraszamy do obejrzenia filmu na youtube, do przeczytania info na naszym blogu i skomentowania sprawy z minaretem. www.youtube.com/watch?v=almCX2Wtjbs thekrasnals-pl.blogspot.com/ pozdrawiamy! The Krasnals Odpowiedz Link Zgłoś
prochmarny religia nie może byc barierą miedzy ludzmi 30.06.09, 20:49 ani muzułmańka ani katolicka ani żadna inna a co dopiero przyczyną wojen i rzezi popieram pomysł ale raczej jestem za performancem, akcją lub ich ich cyklem niż drogą przebudową, dużą sprawa by było namówienie księzy by muezin namawiał do modłów z wierzy Katolickiego Kościoła, a może z Ratusza, wiem że artystka ma pomysł na trwały obiekt w przestrzeni ,ale równie trwały bedzie ślad kóry zostawi w głowach dobry performance we współpracy z KK. Czy nie o to chodzi? dzielnica toleracji?, jak najbardziej, myslę że oprócz synagogi mógłby tam powstać prawdziwy meczet, mamy przecież wyznawców islamu P.S. w waszym wideo brakuje modłow chrzescijanskich. nie zapominajcie że chodzi o dialog nie o ucieczkę...pozdrwiam Odpowiedz Link Zgłoś
31paluszkow Awantura o minaret w Poznaniu 30.06.09, 20:56 Na jakiej podstawie twierdzi się że minaret jest już w społecznej wyobraźni??? Kto i kiedy zapytał społeczeństwo, czy chce minaretu w Poznaniu??? Czy p. Rejkowska, dlatego, że uważa się za artystkę może pozwalać sobie na taką samowolkę??? Same dyskusje wskazują na to, że tak nie jest. Minaret nie jest w społecznej wyobraźni z całą pewnością. Czy Muzułmanie budują kościoły chrześcijańskie u siebie??? Czy w dobie kryzysu są pieniądze na kaprys p. Rejkowskiej??? Minaret jest całkowicie obcym elementem w Polsce, podobnie jak okołorównikowa palma w środku Warszawy. Szkoda, że "artystom" pozwala się na zaśmiecanie przestrzeni tak obcymi elementami. Czy p. Rejkowska ma "chody" we władzach miasta??? Jana Odpowiedz Link Zgłoś
prochmarny Re: Awantura o minaret w Poznaniu 30.06.09, 22:12 31paluszkow napisała: > Na jakiej podstawie twierdzi się że minaret jest już w społecznej wyobraźni??? > Kto i kiedy zapytał społeczeństwo, czy chce minaretu w Poznaniu??? Czy p. > Rejkowska, dlatego, że uważa się za artystkę może pozwalać sobie na taką > samowolkę??? > Same dyskusje wskazują na to, że tak nie jest. Minaret nie jest w społecznej > wyobraźni z całą pewnością. > Czy Muzułmanie budują kościoły chrześcijańskie u siebie??? > Czy w dobie kryzysu są pieniądze na kaprys p. Rejkowskiej??? > Minaret jest całkowicie obcym elementem w Polsce, podobnie jak okołorównikowa > palma w środku Warszawy. > Szkoda, że "artystom" pozwala się na zaśmiecanie przestrzeni tak obcymi > elementami. > Czy p. Rejkowska ma "chody" we władzach miasta??? > Jana 1 na podstawie takiej że jest równiez w Twojej, czyż nie? 2 pytano na spotkaniu opisanym w artykule, na którym po prostu omawiano pomysł 3 artystka nie uprawia samowolki ponieważ nic nie powstało, to jest projekt i niekoniecznie musi powstać w takiej postaci. 4 chrzescijanie budują kościoły na terenach krajów o innym wyznaniu. 5 w dobie kryzysu nie ma pieniedzy na sztukę rejkowskiej i swiątynie opatrzności, ani na katechetów darmozjadów. 6 jest obcy i na tym cały widz polega podobnie jak z palmą, podobnie obce jest mi twoje myślenie jednak muszę cie tolerować,,, przecież nie zabiję.. 7 całe sczęście że artyści robią to na co my nie mamy odwagi tudzież wyobrażni, dla mnie smieci i obce elementy to np: plastikowe maryjki wypełnione błogosławioną ciecza które sprzedaje sie biednym zagubionym ludzom. 8 jeśli czegos nie rozumiesz nie doszukuj sie diabła ani układów, a tym bardziej ingerencji niemieckich agentów Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Awantura o minaret w Poznaniu 01.07.09, 18:18 Raczej w synagodze. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Gó... prawda, panie profesorze. 30.06.09, 23:45 "Dziś jesteśmy jednym z najbardziej homogenicznych państw świata." Bzdura. To komuna nam tak mówiła, żebyśmy mieli poczucie bezpieczeństwa. Prawda jest taka, że wystarczy pojechać 300 czy 500km od swojego miejsca zamieszkania, żemy znaleźć miejsca TAK ODMIENNE, że nawet język powili nas nie łączy. Kilka lat temu przejeszałem się po Polsce samochodem, zatrzymując się w wielu miejscach po drodze i rozmawiając z miejscowymi (jeśli się szło dogadać, bo często mówiliśmy innymi narzeczami). To była podróż życia - i panu profesorowi też taką polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
porozumienie_bez_barier Re: Gó... prawda, panie profesorze. 01.07.09, 01:10 Nie chodzi o to, aby jechać 300 km. W przypadku takich odległości nie można mówić o jakimkolwiek współistnieniu. Chodzi o to, co widzisz na własnej ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
xyxyxyx Awantura o minaret w Poznaniu 01.07.09, 03:01 No to wchodzi islam. Liberalizm w kwestiach gospodarczych nam brakuje a dla kultury, wiary mam go aż za nadto. Wyjdzie nam to kiedyś bokiem, Odpowiedz Link Zgłoś
robert_es Re: Awantura o minaret w Poznaniu 01.07.09, 10:48 "Pokażmy, że jesteśmy otwartym, tolerancyjnym miastem - bronili minaretu". Te pięknie brzmiące słowa „tolerancyjne miasto” - cóż to znaczy? Czym jest miasto, czym jest Kościół, czym jest rodzina? Przecież to my sami. Komu mamy to pokazać? Czy musimy robić coś na pokaz? Ja chciałbym doświadczyć najpierw szacunku i miłości syna do ojca, męża do żony, sąsiada do sąsiada, sprzedającego do kupującego, szefa do pracownika, pracownika do firmy, szacunku do pracy, szacunku do ojczyzny do ziemi... Dlaczego mówimy o tolerancji – o tolerowaniu? Czy w naszych rodzinach, w naszym społeczeństwie nie brakuje czasem miłości bliźniego?... oddania, poświęcenia, prawdy, odpowiedzialności… Często dużo do myślenia dawały mi akcje typu np. na rzecz Kosowa, Ugandy… oczywiście, że jest Im potrzebna pomoc. Ale z drugiej strony czy nie brakuje czasem ludzi w bardzo bliskim sąsiedztwie, którzy potrzebują błyskawicznej pomocy? Jakiejkolwiek! Może ktoś z rodziny? A my patrzymy gdzieś daleko, może tylko po to żeby nie widzieć tych blisko, żeby pomocą tym z daleka uspokoić swoje sumienie, że nie pomagamy swojemu bratu? Czy już wśród nas nie ma nikogo w potrzebie i musimy szukać gdzieś daleko? Czy dobrodziejstwo naszej 1000-letniej historii i Chrześcijaństwa w Polsce trzeba jeszcze ubogacić Islamem? Co wiemy o Islamie żeby zaczynać promować tę religię? A może jest to tylko moda, jakiś gadżet, wykorzystanie nowości na rynku żeby zabłysnąć przed publiką? Odpowiedz Link Zgłoś