Dodaj do ulubionych

ZUS pożycza na emerytury

• greg-7 ZUS pożycza na emerytury 01.07.09, 11:06
      Czytam i nie wierzę. GW pierwszy raz pisze nromalnie o sytuacji
      finansów publicznych. Chyba chcą coś ugrać.
    • wioocha A ilu sqrvieli ma lewe renty?? 01.07.09, 11:11
      Sam znam jednego: ma świetni prosperujący zakład branży samochodowej, żre i
      pije do oporu, i... ma załatwioną niemałą rentę z uw. na problemy z sercem
      (sic!) i "nie może pracować" biedak.
      Tak to właśnie wygląda.

Dopóki tolerujemy jako społeczeństwo taką patologię, nie mamy prawa się burzyć
      na ZUS i cały ten chory system.

• makova_panenka Re: A ilu sqrvieli ma lewe renty?? 01.07.09, 12:55
        Należy zacząć od pozamykania lekarzy, bo bez ich udziału nikt lewej renty nie
        dostanie.
        • bogulo2 Re: A ilu sqrvieli ma lewe renty?? 01.07.09, 19:06
          strażaków i policjantów też zamkniemy...wszytskich zamkniemy
    • jkredman a rząd i pomagierzy z mediów 01.07.09, 11:21
      dalej tylko o deficycie budżetu Państwa, i nic o deficycie finansów
      publicznych - on będzie ogromny i pogrąży nas w 2010
    • maniek_ok Re: ZUS pożycza na emerytury 01.07.09, 11:29
      Przeciez ten rzad nic nie zrobi - to chyba juz calkowicie jasne? Od poczatku
      niczego nie zrobil, to niby czemu teraz ma zrobic? Po co w ogole ten artykul -
      zeby wkurzyc czytelnikow? Przeciez to i tak nie ma zadnego znaczenia. Tusk
      podniesie nam podatki, bo to jest najlatwiejsze rozwiazanie zeby czasem nie
      narazic sie zwiazkom, hutniczkom, mundurowym, gorniczkom, rolniczkom.
      I tyle bylo "reform".
      • maniek_ok Re: ZUS pożycza na emerytury 01.07.09, 11:37
        Aha, zapomnialem - to jest ten sam rzad ktory wydaje lekka reka potezne
        pieniadze na inwestycje dotyczace ME 2012. W porzadku - przyda nam sie wielka
        platna autostrada i nowe gigantyczne stadiony. Tylko czy czasem panstwo nie
        powinno dbac o to zeby w pierwszej kolejnosci nie brakowalo na reformy ZUS-ow,
        KRUS-ow a dopiero w dalszej inwestowac w dostatnie zycie tzw. spolek
        *Autostrada", za ktorymi zawsze kryja sie najbogatsi ludzie w kraju? To mnie
        jakos drazni, szkoda ze tylko mnie...
    • red_bubu ZUS pożycza na emerytury 01.07.09, 11:50
      a może tak ZUS przestanie stawiać sobie nowe budynki za miliony i
      nie będzie wtedy problemu z wypłatą rent i emerytur... w jednym z
      miast ZUS zakupił za miliony budynek z nieuregulowanym stosunkiem
      prawnym i po wielu latach jak się wreszcie sprawa wyjaśniła zrobił
      remont generalny... po co tym panią w okienku super nowoczesny
      budynek... cały szklany... niech ograniczą durne inwestycje i będzie
      lepiej
      • pitland.pl nie wierzymy 01.07.09, 12:31
        w sumie jest jeden wspólny mianownik powyższych postów - nikt z nas nie wierzy w możliwościach wyprostowania sprawy ZUS. Reforma KRUS - niereane. Reforma emerytur służb mundurowych - nierealne. Reforma emerytur/rent pobieranych przez osoby, które według zwykłych zasad przyzwoitości nie mają do nich prawa - nierealne.

Co ja zrobiłem? - od trzech latach nie akceptując wysokości składek na ZUS opanowałem do perfekcji zarabianie przy pomocy umowy o dzieło. Nieoskładkowane. Pewnie tylko do końca 2009 r. Nie mam złudzeń, że mi zabiorą tą możliwość. Mnie dopadnie. Wolne jest tylko 2 mln osób, które wyjechało od 2004 r.

• olias ZUS pożycza na emerytury 01.07.09, 12:32
      cusik mi się widzi że moja przyszła emerytura to będzie jak zrobię włam do
      banku, albo do kantoru.
      jak nie mają kasy to połowę na bruk, reszcie obciąć kaskę, sprzedać część
      luksusowych budynków, które hojnie sami sobie stawiali za moją kasę.
    • baltimora Drodzy ubezpieczeni, Robert Gwiazdowski 01.07.09, 12:52
      Drodzy Ubezpieczeni,

Agresję wielu z Was wywołały moje słowa, żeby nie liczyć na emerytury z ZUS.
      Jest ona o tyle zrozumiała, że politykom udało się wam wmówić, że jesteście
      „ubezpieczeni”, płacicie „składki” i w ten sposób „oszczędzacie” na własne
      emerytury. Tymczasem Wasze pieniążki, które co miesiąc pod przymusem i groźbą
      kary pozbawienia wolności, są Wam pobierane pod mylącą nazwą „składki
      ubezpieczeniowej” są po prostu ordynarnym podatkiem celowym, przeznaczanym
      prawie w całości nie na Wasze przyszłe emerytury, tylko na wypłatę świadczeń dla
      aktualnie je otrzymujących emerytów i rencistów. W związku z tym w ZUS-ie nie ma
      w ogóle żadnych pieniędzy. Nie ma ich też w OFE. Nie mogą one inwestować za
      granicą. Nie mogą też kupować nieruchomości w Polsce. Dlatego na wzroście cen
      polskich nieruchomości zarabiają emeryci holenderscy i niemieccy, bo ich
      fundusze emerytalne mogą inwestować bezpośrednio w nieruchomości w Polsce i
      właśnie to robią.

Tymczasem 60% środków, które ZUS przekazuje do OFE, lokują one w „bezpiecznych”
      i „dobrze oprocentowanych” obligacjach skarbowych. A Skarb Państwa przekazuje
      je... z powrotem do ZUS, żeby starczyło na dzisiejsze wypłaty. A i tak nie
      starcza, więc ZUS zaciąga kredyt komercyjny w bankach!!! A skąd będą pieniądze,
      na spłatę tych kredytów i na wykup obligacji??? Wy je zapłacicie moi drodzy
      ubezpieczeni i Wasze dziatki (o ile oczywiście zdecydujecie się je spłodzić) w
      postaci wyższych podatków w przyszłości. Bo skąd Skarb Państwa weźmie pieniądze
      na wykup tych „dobrze oprocentowanych” obligacji i na kolejną dotację do ZUS na
      spłatę zaciągniętych kredytów? Od „ubezpieczonych” podatników je weźmie.
      Zapłacicie więc odsetki od swoich własnych pieniędzy, które dziś są Wam
      odbierane na „ubezpieczenie”.

System państwowych ubezpieczeń emerytalnych to, jak pisał zmarły przed kilkoma
      dniami Milton Friedman, „łańcuszek świętego Antoniego”. Płacimy dziś na
      emerytury naszych dziadków i rodziców w nadziei, że nasze dzieci i wnuki będą
      płaciły na nasze. Problem tylko w tym, że dzieci robimy coraz mniej - no bo
      przecież na swoje emerytury właśnie „oszczędzamy” w ZUS i w OFE. Więc po co nam
      dzieci? Nie mamy zresztą za dużo pieniędzy na ich utrzymanie, bo przecież połowę
      wynagrodzenia zabiera nam... ZUS!!! A te, które w przypływie nierozwagi
      spłodziliśmy, posłuchały, zdaje się, rady Pana Prezydenta i „spieprzają” do
      Londynu.

I tak sobie myślę, że ktoś musi to wam uświadomić. Już w 1999 roku, jak
      zaczynała się reforma emerytalna, Krzysztof Dzierżawski napisał o reformie
      artykuł: „Fakty. Mity. Sofizmaty.” Nie było jednak wówczas zbyt wielu chętnych,
      żeby go opublikować. Nic dziwnego! OFE wydawały wówczas 2 miliardy złotych na
      reklamę palm, pod którymi będą wypoczywali emeryci, jak się do nich zapiszą.
      Dziś już chyba wiadomo, że to była tapeta na ścianie, a nie żadne Hawaje.

2006-11-22 18:36:00

www.blog.gwiazdowski.pl/index.php?subcontent=1&id=21
      • makova_panenka Re: Drodzy ubezpieczeni, Robert Gwiazdowski 01.07.09, 12:59
        Nawet gdyby OFE inwestowały za granicą i tak są to firmy nastawione jedynie na
        zgarnianie prowizji a nie na dostarczanie zysku swoim członkom.
    • allajah Re: ZUS pożycza na emerytury 01.07.09, 13:07
      bogulo2 napisał:
      > Eh...może jednak zaczniemy powoli odchodzić od państwowego systemu emerytalnego
      > ???? Zostawmy go jako opcję dla chętnych.

Bogulo - nie ma sznas, ten jak i poprzedni, a i oczywiscie SLD nie ma jaj zeby
      to zrobic, bolicza na 400tys armie urzedniczków w tym molochu.
      PO to "Liberałowie" (centrolewicowi!) :D Zawsze tak było i bedzie. A idiota
      Schetyna przyznał w TVP3 ze PO nie zlikwiduje ZUSU i nie zastapi go rynkiem
      prywatnych ubezpieczycieli.
      • bogulo2 Re: ZUS pożycza na emerytury 01.07.09, 20:58
        Chodzi mi po głowie emigracja, ale jeszcze parę lat...jeszcze chwilę. Łatwo nie będzie, dzieci chyba najgorzej zniosą, ale co ja im tutaj mogę zapewnić oprócz podatków i śmierci?
    • makova_panenka Re: ZUS pożycza na emerytury 01.07.09, 13:10
      Prywatny system emerytalny (OFE) udowadnia codziennie, że ludzie z niego
      korzystający dostaną. Ale kopa w dupe.
    • rzecznikzus Kredyt ZUS spłacony 01.07.09, 13:27
      Niniejszym pragnę Państwa poinformować, że kredyt zaciągnięty
      wczoraj przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych a przeznaczony na
      zapewnienie finansowania należnych wypłat został dziś spłacony
      .
      Przemysław Przybylski, Rzeczki ZUS
      • bogulo2 Re: Kredyt ZUS spłacony 01.07.09, 21:02
        Prowokator z ciebie, ale ci wyszło :) Ja nie rozumiem...nie pojmuję. Macie dziurę w kieszeni wielką jak ta kopalnia diamentów na syberii a mimo to ciągle z niej wyjmujecie. Osobliwej matematyki uczyli pracowników ZUS...bardzo osobliwej.
    • grammmatik ZUS pożycza na emerytury 01.07.09, 16:21
      To przecież oczywiste, że jeśli nie chcesz wylądować na lodzie to OFE nie
      wystarczy, nie mówiąc już o ZUSie, o którego złodziejstwie nigdy nie wątpiłem.
      Ja wiem, że to zawsze dodatkowy wydatek i nie każdego na to stać, ale jednak,
      jak można sobie na to pozwolić to IKE jest konieczne. Nie mam zamiaru zadowalać
      sie I i II filarem, harować całe życie i mieć za to tylko bidę z nędzą, bo tak
      się właśnie stanie w Polsce. Niestety ZUS nie zapewni nam wesołego życia
      niemieckich staruszków, którzy za swoje emeryturki zwiedzają cały świat. Trzeba
      po prostu wybrać stabilny fundusz emerytalny, Aviva Commercial Union, czy jakiś
      inny z podobną renomą i zbierać w III filarze. Ja tak w każdym razie robię. Bądź
      co bądź im ufam bardziej niż ZUSowi.
      • alakyr Re: ZUS pożycza na emerytury 01.07.09, 20:38
        A czy ty myślisz że niemieccy staruszkowie zwiedzają świat za
        emerytury z OFE albo z IKE? Oni mają porządny, system z gwarancjami
        państwa.
    • gabinka80 Re: ZUS pożycza na emerytury 02.07.09, 14:52
      A ja się pytam:
      DLACZEGO ZUS pozwala sobie na płacenie KAR do PFRON w wysokości 2 000 000zł (2milionyzł) CO MIESIĄĆ z tytułu niezatrudniania wymaganych 6% osób niepełnosprawnych?????
      Widać ZUS to bardzo bogata instytucja i może pozwolić sobie na wydanie/wyrzucenie 24 milionów złotych rocznie!
      Zatrudniając w miejsce 6% urzędasów - 6% niepełnosprawnych pozwoli zaoszczędzić te 24milony rocznie. Do tego te 6% zatrudnionych niepełnosprawnych "będzie płacić" podwójne składki (od renty i wynagrodzenia) emerytalne i rentowe oraz podatki, zamiast bezproduktywnie siedzieć w domach.

Czy ktoś może mi wytłumaczyć DLACZEGO osoby TAK zarządzajace ZUSem nadal zajmuja swoje stanowiska?
    • guunio ZUS pożycza na emerytury 03.07.09, 07:18
      Szkoda,że ZUS nie wybudował sobie jeszcze więcej luksusowych siedzib w
      marmurach itp. ...Może niech teraz przeniosą się do zwykłych baraków,a
      ekskluzywne gmachy przerobią na hotele,to nie będą musieli żebrać o
      dotacje,pożyczki i kredyty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka