mozart 02.07.09, 08:09 Odnalazl wlasna droge. Wazne, ze wlasciwie wykorzystuje swoj czas. Chwala mu. PS. Einstein stworzyl STW, bedac urzednikiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anuszka_ha3.agh.edu.pl Skandal 02.07.09, 08:34 Zawracanie głowy i skandal, że dzięki sezonowi ogórkowemu morderca może się promować. Pisałam o nim już wcześniej: mlodyfizyk.blox.pl/2006/12/Demoralizujacy-nonsens.html "Janowi Kolano udzielono przepustki na prośbę naukowców. Chcą na Forum Energetycznym we Wrocławiu przedyskutować w fachowym gronie to, co Kolano ma do powiedzenia na temat zimnej fuzji." Aua!!! Tylko w Polsce... Jak to się pięknie komponuje z ostatnimi informacjami Instytutu Thomsona o pozycji polskiej nauki w świecie: swiat-jaktodziala.blog.onet.pl/Polska-nauka-w-rankingach-swia,2,ID382864983,n Pod tym linkiem możecie sobie sprawdzić, które polskie nauki znajdują się powyżej średniej światowej, a które poniżej. :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Skandal 02.07.09, 08:39 Aaaaaaaaaaahahahaha!!! Ten zjazd, na który zaprosili go "naukowcy", to Alternatywne Forum Energetyczne pod patronatem gazet: Nexus, Czwarty Wymiar i Crystal. januszzagorski.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=265:i-alternatywne-forum-energetyczne-30-maja-2009-wrocaw&catid=55:gowna&Itemid=66 Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Skandal 02.07.09, 08:57 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > Aaaaaaaaaaahahahaha!!! > > Ten zjazd, na który zaprosili go "naukowcy", to Alternatywne Forum Energetyczne > pod patronatem gazet: Nexus, Czwarty Wymiar i Crystal. W przyszłym sezonie Jaś Odpowiedz Link Zgłoś
sugarcubes Re: Skandal 02.07.09, 09:52 Aaaa tam. Czepiacie się :D Przecież to tylko "polityka" - gazeta robiona przez półgłówków dla ćwierćinteligentów Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Kochani, wy się śmiejecie 02.07.09, 10:12 Znalazłam o nim więcej informacji, są tutaj: mlodyfizyk.blox.pl/2009/07/Wypusccie-tego-morderce-a-zapewni-nam.html Kochani, wy się śmiejecie, ale to jest tragiczne. Na tego cynicznego mordercę, oszusta i handlarza narkotykami (tak, tak) nabrało się całe grono poważnych profesorów. Jak to świadczy o nauce polskiej, to sami sobie odpowiedzcie. Odpowiedz Link Zgłoś
recursed Re: Kochani, wy się śmiejecie 02.07.09, 12:07 Ten temat jakoś tak był chyba rok temu o tej porze. Zapamiętało mi się niechcący, ale chyba GW donosiła o odmowie przepustki dla tego pana na zjazd PTF, na który chciał go zaprosić ktoś ze Szczecina tym razem. Także temat odgrzewany chyba. Co do cold fusion, jeden z profesorów w IFJ zadawał żartem takie pytanie na egzaminach doktorskich, czy ktokolwiek poważny zajmuje się jeszcze zimną fuzją; odpowiedź jest, że tak, Brian Josephson, noblista od efektu Josephsona, inne rzeczy którymi się zajmuje ten "poważny" profesor Cambridge to np. psychokineza... Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Kochani, wy się śmiejecie 02.07.09, 12:55 > Ten temat jakoś tak był chyba rok temu o tej porze. Zapamiętało mi się > niechcący, ale chyba GW donosiła o odmowie przepustki dla tego pana na zjazd > PTF, na który chciał go zaprosić ktoś ze Szczecina tym razem. Ja słyszałam, że to podobno właśnie prof. Warczewski chciał go zaprosić na tamten zjazd. > Co do cold fusion, jeden z profesorów w IFJ zadawał żartem takie pytanie na > egzaminach doktorskich, czy ktokolwiek poważny zajmuje się jeszcze zimną fuzją; A niech się zajmują! Może coś nowego odkryją, czemu nie. Ale żeby z kryminalistami? Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Kochani, wy się śmiejecie 02.07.09, 12:58 > Ja słyszałam, że to podobno właśnie prof. Warczewski chciał go zaprosić na > tamten zjazd. O, znalazłam, to rzeczywiście prof. Warczewski go zapraszał: miasta.gazeta.pl/katowice/1,35063,4444474.html Odpowiedz Link Zgłoś
escob Re: Kochani, wy się śmiejecie 02.07.09, 13:14 Wg. mnie ma prawo do dania mu szansy, przesiedział 28 lat w wiezieniu i ty anuszko nie wiesz na bank co to znaczy. Zresztą ciekawe kto dał ci prawo do osądzania tego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
barry.the.babtist zamknijmy wszystkich naukowców;) 02.07.09, 13:37 Wychodzi na to, że do rozruszania polskiej nauki potrzeba ludzi z kryminału. Może więc gdyby tak zamknąć wszystkich pracowników naukowych byli byśmy naukową potęgą ;) A tak na poważnie. Fajnie, że pan Jasiu K. zajmuje się czytaniem książek zamiast gwałceniem innych, ale żeby mu darować karę? I to karę nie za morderstwo- bo tą już odsiedział- tylko karę za recydywę. Dla mnie nie ma różnicy czy osadzony Kolano w wolnym czasie (którego ma dużo) szydełkuje, pisze wiersze czy zgłębia tajniki teorii strun. Ma karę i musi ją odsiedzieć. A już argument, że ta kara to żadna kara bo Jan K. już dawno przywykł do warunków więziennych woła o pomstę do nieba. Na tej podstawie to trzeba by większość ludzi z długoletnimi wyrokami ułaskawić. Tzn. poniekąd jest to argument prawdziwy. Po prostu kara więzienia w Polsce to żadna kara. Karą byłyby ciężkie roboty np. przy wycince lasu pod autostrady Odpowiedz Link Zgłoś
escob Re: zamknijmy wszystkich naukowców;) 02.07.09, 14:23 Z tego co widzę to chodzi co najwyżej o przepustkę i dostęp do sieci. Po 30 latach w wiezieniu też byś przywykł. Co do tego że karta w Polsce jest żadna, proponuję wysyłac do karnych kooni na Syberię jak w Rosji, na takiej Holandii to w ogóle sanatorium. Lepiej przyznaj się że nie wiesz o czym mówisz. Odpowiedz Link Zgłoś
recursed Re: Kochani, wy się śmiejecie 02.07.09, 13:47 > prof. Warczewski Ja chrzanię, wstyd. Było coś takiego przy okacji afery z braćmi Bogdanoff, gdzie zrecenzował ich pozytywnie profesor FUW, a następnego roku zrezygnował, ale niestety wciąż straszy gdzieś w internecie. Że w Katowicach instynktu samozachowawczego nie mają, pomóc koledze zmioenić zawód. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Kochani, wy się śmiejecie 02.07.09, 14:40 recursed napisał: > > prof. Warczewski > > Ja chrzanię, wstyd. Było coś takiego przy okacji afery z braćmi Bogdanoff, gdzi > e > zrecenzował ich pozytywnie profesor FUW, a następnego roku zrezygnował, ale > niestety wciąż straszy gdzieś w internecie. Że w Katowicach instynktu > samozachowawczego nie mają, pomóc koledze zmioenić zawód. Oj no. Bez przegięć. Prof. Warczewski posiada dorobek naukowy w dziedzinie fizyki kryształów. Każdy może go sprawdzić i wyrobić sobie zdanie na jego temat: www.zfk.us.edu.pl/strony/pub_war.pdf Natomiast faktem jest, że w sprawie Jana Kolano prof. Warczewski zaliczył wpadkę. Odpowiedz Link Zgłoś
magnat.olejowy Re: Kochani, wy się śmiejecie 02.07.09, 13:18 Że się nabrali, to akurat nic dziwnego, bo tacy osobnicy są często pierwszorzędnymi manipulantami. Tak przy okazji: 25+3 to chyba 28. A pozostałe 10? Jakoś w artykule nie znalazłem... Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Przesadzacie. Gdyby go nie złapali to za dwa lata 02.07.09, 10:05 sprawa by się przedawniła i nikt by nie mógł go skazać. A tak posiedzi jeszcze 10 lat. Moim zdaniem to absurdalne. Dzisiaj za takie przestępstwa rasowych, zdemoralizowanych bandziorów skazuje się w takich przypadkach na 15 lat a wychodzą po 8. A ten człowieczyna siedzi już o 28 lat! I to mimo że jak żaden inny spośród tłumu bandziorów zasługuje na szansę. Słowem zawracacie głowę i bredzicie od rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Morderca, oszust, handlarz narkotykami 02.07.09, 10:13 Człowieku, o czy m ty gadasz?? Ten facet był skazany za morderstwo, po czym kilkakrotnie uciekał z więzienia i handlował narkotykami. Dlatego zebrał mu się w sumie wyrok 37 lat więzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Z jakiegoś powodu jesteś na niego cięta. 02.07.09, 10:24 Za morderstwo w stanie niepoczytalności i drobne przestępstwa pospolite nie wsadza się już dzisiaj nikogo na 37 lat! Przypomina mi się tu przypadek Sergiusza Piaseckiego. Został skazany na dożywocie za morderstwo i napady z bronią w ręku. I wyszedł po 11 latach ze względu na to, że "rokował" jako genialny pisarz. Ale to było w niehumanitarnych czasach "faszystowskiej" Polski międzywojnia. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Z jakiegoś powodu jesteś na niego cięta. 02.07.09, 10:38 > Za morderstwo w stanie niepoczytalności i drobne przestępstwa pospolite nie > wsadza się już dzisiaj nikogo na 37 lat! No właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Więc dlaczego uważasz, że trzeba go traktować 02.07.09, 10:46 mniej wyrozumiale niż pospolitych bandziorów? Bo ośmielił zainteresować fizyką? Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Hmmm... A może raz jeszcze przeczytasz... 02.07.09, 11:38 ...posta koleżanki? Pisze wyraźnie, dlaczego "Jasiukopsnijszluga" siedzi tak długo. Ponadto, skąd wiesz, że Jasiu działał w stanie ograniczonej poczytalności? O ile wiem, o tym decyduja biegli psychiatrzy, a nie forumowi mędrkowie albo redaktorzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
escob Re: Hmmm... A może raz jeszcze przeczytasz... 02.07.09, 13:11 Człowieku, on siedzie 28 lat, ty wiesz co to znaczy ? Nie wydaje mi się. Chyba dobrze ze zainteresował się fizyką zamiast znecać się, gwałcić czy zabijać współwięzniów. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Pewno! Też uważam to za wspaniałe! 02.07.09, 13:18 Mnie chodzi głównie o artykuł - napisany w niewiarygodnie wybiórczy sposób i przesycony tą masą paranaukowego bełkotu. Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: Hmmm... A może raz jeszcze przeczytasz... 02.07.09, 15:31 Ty durniu nie moge juz czytac twych bredni. Ten facet zamordowal czlowieka, a pozniej handlowal biala smiercia, "zabijal". Zresocjalizowal sie? Tylko kara smierci dla takiego dewianta. Fizyka sobie poradzi, tym bardziej, ze nie jest na zbyt wysokim poziomie w Polsce, skoro facet po zawodowce osiaga poziom wiedzy profesora. Odpowiedz Link Zgłoś
escob Re: Hmmm... A może raz jeszcze przeczytasz... 02.07.09, 17:32 Nikt cię nie zmusza do czytania. Obrażając mnie pokazujesz swój poziom. Na szczęscie nie żyjemy jeszcze w kraju gdzie większość ma takie faszystowskie poglądy jak ty. Spokojnie, idę o zakład ze na wolnośc wychodzą gorsi dewianici niż ten człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Hmmm... A może raz jeszcze przeczytasz... 02.07.09, 17:48 escob napisał: > Nikt cię nie zmusza do czytania. Obrażając mnie pokazujesz swój > poziom. Na szczęscie nie żyjemy jeszcze w kraju gdzie większość ma > takie faszystowskie poglądy jak ty. Spokojnie, idę o zakład ze na > wolnośc wychodzą gorsi dewianici niż ten człowiek. Kiedy zakończą odbywanie kary - wychodzą. Trudno by było inaczej. Temu jeszcze kilka lat zostało. A do przedterminowego zwolnienia podstaw nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
escob Re: Hmmm... A może raz jeszcze przeczytasz... 02.07.09, 18:15 Ale kto mówi o zwolnieniu? Chodziło oprzepustkę i dostęp do sieci o ile pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Hmmm... A może raz jeszcze przeczytasz... 02.07.09, 18:21 O kolejnej przepustce, to raczej mowy nie ma - z dość oczywistych powodów. Co do dostępu do sieci w ZK - czemu nie, ale chyba nie bez ograniczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj A ja koleżance odpowiedziałem, forumowy mędrku. 02.07.09, 13:32 Nie sugeruję jednak, że masz problemy z czytaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Tyle, że nie na temat. 02.07.09, 13:34 Tzn. wykazałeś się kompletną niezdolnością kojarzenia informacji, które do ciebie docierają: anuszka napisała wyraźnie, dlaczego nie urzekła jej historia Jasiukopsnijszluga. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj A ja nie odpowiedałem na temat jej 02.07.09, 13:48 odczuć. Dziwi mnie, że względnie nieszkodliwy jak na standardy zakładów karnych (zabił po pijaku 28 lat temu) Ziutek z pasją jest karany i trakotwny gorzej niż niebezpieczny zwyrodnialec. Ludzie, trochę umiaru. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Zapominasz o recydywie. 02.07.09, 13:50 Koleżka dostawał kilkakroć szansę na powrót do społeczeństwa i... ummm... jakby tak z leksza - nie skorzystał. Odpowiedz Link Zgłoś
magnat.olejowy Re: A ja nie odpowiedałem na temat jej 02.07.09, 13:51 bachczysaraj napisał: > odczuć. Dziwi mnie, że względnie nieszkodliwy jak na standardy zakładów karnych > (zabił po pijaku 28 lat temu) A od tego czasu postępował wzorowo i nie popełnił ani jednego, drobnego nawet, przestępstwa, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
magnat.olejowy Re: Z jakiegoś powodu jesteś na niego cięta. 02.07.09, 13:20 Jakiej niepoczytalności? Niepoczytalność w ogóle wyklucza skazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: Morderca, oszust, handlarz narkotykami 02.07.09, 10:38 Anuszka, pismaki z wybiórczej zwyczajnie sprawdzają, w jak wielkim zakresie można manipulować opinią publiczną. Jak to ktoś słusznie zauważył, dzięki wykorzystaniu socjotechniki i powszechnej głupoty społeczeństwem można sterować lepiej niż poprzez terror. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Bredzisz. Facet siedzi o 28 lat za przestępstwa, 02.07.09, 10:50 za które pospolity, acz cwany bandzior (czytaj podlizujący się jaśniepanom klawiszom i nie stresujący ich jakimiś fanaberiami w postaci książek, któych nie ma w więziennej bibliotece) wyszedłby już lata temu. Możesz mi przybliżyć gdzie tu manipulacja? Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: Bredzisz. Facet siedzi o 28 lat za przestępst 02.07.09, 11:02 Manipulacja polega na tym, że setki tysięcy ludzi nagle zaczynają odczuwać współczucie do bohatera baśni. Zaczynają odczuwać oburzenie na system penitencjarny, zaczynają chłonąć przemycane między wierszami "to nie jest kraj, to bagno". Jeszcze wczoraj ci ludzie nie mieli bladego pojęcia o jakimś panie Januszu. A dziś gdyby tylko ich spytać, co o nim sądzą to 90 procent chciałoby jego uniewinnienia. I gdyby zamiast pana Janusza bohaterem takiej baśni został pan Krzysztof, jego kolega z celi obok, to te tysiące ludzi chciałoby tego samego dla pana Krzysztofa, który wieczorami pisze wiersze i układa piękne pieśni o samotności. I na tym właśnie polega władza mediów i satysfakcja, jaką z pewnością odczuwają redaktorzy tej komuszej gazety. Mieć świadomość, że można "zaprogramować" w społeczeństwie określone odczucia czy opinie - bezcenne. Za wszystko inne zapłacisz kartą VISA ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
caleebius Re: Bredzisz. Facet siedzi o 28 lat za przestępst 02.07.09, 11:35 Człowieku co Ty bredzisz? Nikogo chyba nie nabrali Tylko Ciebie. Nie czuję że powinni go uniewinnić - bo jest winny ale trzymanie kogoś w więzieniu 28 lat to już nie jest resocjalizacja. Tak długo powinno się trzymać tylko ludzi, którzy wciąż po tylu latach są potencjalnie niebezpieczni. Trzymajmy tego gościa jeszcze przez 10 lat. W tym czasie brakuje miejsca dla ludzi, którzy naprawdę powinni siedzieć a czekają na miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
magnat.olejowy Re: Bredzisz. Facet siedzi o 28 lat za przestępst 02.07.09, 13:22 Bardzo dobrze to ująłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Co ty wypisujesz? Facet siedzi 02.07.09, 13:39 28 lat! Za zabójstwo po pijaku plus jakieś drobne kradzieże. Sorry, ale w tym pięknym kraju zwyrodnialcy wychodzą po paru latach. A tez Ziutek, który zwyrodnialcem raczej nie jest, za to ma pożyteczną pasję i "rokuje" nie może nawet dostać dostępu do netu. Zapytam się w ten sposób: powaliło cię? Odpowiedz Link Zgłoś
magnat.olejowy oj, nieładnie... 02.07.09, 13:44 bachczysaraj napisał: > 28 lat! Za zabójstwo po pijaku plus jakieś drobne kradzieże. Czemu tak przeinaczasz? Zabójstwo połęczone z rozbojem, kilka ucieczek z ZK (niepowrotów), handel narkotykami, posługiwanie się fałszywymi dokumentami, włamania do sklepów RTV. w sumie 38 a nie 28. Oj, nieładnie Odpowiedz Link Zgłoś
sobylmine Re: Bredzisz. Facet siedzi o 28 lat za przestępst 02.07.09, 11:10 manipulacja jest tu, że prawdopodobnie wiesz o tym tylko z tego, co przed chwilą przeczytałaś/łeś, a bronisz człowieka (którego nie znasz, nie znając również faktów z jego życia, prawda?). Odpowiedz Link Zgłoś
tomeczeka Re: Morderca, oszust, handlarz narkotykami 02.07.09, 10:55 Wasz komentarze, kochani, są bardzo - jeżeli mogę tak powiedzieć - standardowe. Ludzie to są zwykle "pismaki" manipulujące opinią publiczną, za pomocą "socjotechniki" i "marketingu", z założenia mają złe zamiary, a tylko czekają, żeby móc przećwiczyć swoje sztuczki na masach, do których wy oczywiście nie należycie, ze względu na obfite zasoby zdrowego rozsądku. Inni - to zwykli recydywiści i pedofile, wielokrotni mordercy, banda manipulująca tymi od socjotechniki, a są tak wyrafinowani, że potrafią nie raz zabić słowem - i już za to należy im się kara. Za samo ich bycie, bo im źle patrzy z twarzy. Trochę wstyd z wami, pospołu, kochani, mienić się mianem "obywatela". Odpowiedz Link Zgłoś
g.suss Re: Morderca, oszust, handlarz narkotykami 02.07.09, 14:30 zdrowy_rozsadek78 napisał: > Anuszka, pismaki z wybiórczej zwyczajnie sprawdzają, w jak wielkim zakresie > można manipulować opinią publiczną. Jak zmanipulowana musi być opinia kogoś, komu nienawiść do "wybiórczej" przesłania trudne do przeoczenia, czerwone logo POLITYKA.PL i słowa "Źródło: Polityka"? Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: Morderca, oszust, handlarz narkotykami 02.07.09, 15:34 zdrowy_rozsadek78 napisał: > Anuszka, pismaki z wybiórczej zwyczajnie sprawdzają, w jak wielkim zakresie > można manipulować opinią publiczną. Jak to ktoś słusznie zauważył, dzięki > wykorzystaniu socjotechniki i powszechnej głupoty społeczeństwem można sterować > lepiej niż poprzez terror. Brawo, widze, ze twoj nick odpowiada twojemu stanowi umyslu. Szkoda, ze tak malo myslacych jest na forach GW. "Michnik jest manipulatorem. To człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny" - Zbigniew Herbert > Odpowiedz Link Zgłoś
g.suss Re: Skandal 02.07.09, 14:22 petrucchio napisał: > Przy okazji: polszczyzna artykułu ("Jasiu zjadł > kotleta") woła o pomstę do nieba. Jasiu zjadł kotlet, na drugie zjadł kurczak, po jedzeniu zapalił papieros, a wieczorem pograł w tenis. Jeśli tak mówisz, to gratulacje, ale nie wmawiaj, że końcówka -a w bierniku tych rzeczowników jest błędem. Nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Re: Skandal 02.07.09, 13:01 Mnie rozwalił cytat z listu Hellera (głownie końcówka). Inna sprawa, że podobnie jak w przypadku tego drugiego Hellera (tego od instytutu własnego imienia), to fascynujące, że ludzie bez wykształcenia, potrafili odnaleźć swoją pasję w naukach przyrodniczych. Co by nie rzec, znaleźli się w takiej samej sytuacji jak pionierzy filozofii przyrody - nie dysponując odpowiednią wiedzą i metodami, starają się sami znaleźć odpowiedź na pytanie "jak działa świat". ***************** Mam dziwne wrażenie, że Jasiu może rzeczywiście być niezłym kombinatorem... Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Skandal 02.07.09, 08:55 Cytuje z bloga ""Metro" - gazeta brukowa wydawana przez Agorę - opublikowała stek kłamstw pod tytułem Geniusz zza krat." Zacznijmy od tego, ze to przedruk z "Polityki", wiec wnioskuje, ze "Polityka" to prasa brukowa, wydawana przez Agore. Cheers ;) Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Skandal 02.07.09, 09:17 @mozart: Na linkowanym blogu młodego fizyka omawiany był artykuł z "Metra"!! Popatrz na daty - 18. grudnia 2006 roku. Czy ten artykuł z "Polityki" powstał wtedy? Nie, więc twój komentarz nie ma sensu merytorycznego. Zanim coś się napisze, należy ustalić podstawowe fakty. Myślenie nie boli, tylko czasem sprawia niektórym wielką trudność. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Skandal 02.07.09, 09:32 www.emetro.pl/emetro/1,50145,3799286.html Ja tu nie widze zadnego artykulu... Nawet, jesli powstal artykul w owym czasie w "Metrze" i jesli jest to bzdura, to tym bardziej nie powinna sie ukazac w "Polityce". 2,5 roku to chyba wystarczy na weryfikacje nawet dla dziennikarza, prawda? Artykul ukazal sie w "Polityce", dnia 23. czerwca 2009 roku, pod tytulem Fizykoterapia autorstwa Edyty Gietki. www.polityka.pl/fizykoterapia/Lead30,933,294567,18/ Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Skandal 02.07.09, 09:42 @mozart: A korzystałeś z archiwum GW? Bo tam może się znajdować ten artykulik. Ponadto, jeśli "Nawet, jesli powstal artykul w owym czasie w "Metrze" i jesli jest to bzdura to tym bardziej nie powinna sie ukazac w "Polityce". 2,5 roku to chyba wystarczy na weryfikacje nawet dla dziennikarza, prawda?", to jest to wina dziennikarzy "Polityki" a nie anuszki, że niby pomyliła gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Skandal 02.07.09, 09:55 Swoja droga to ostatnio wszyscy sie rozpisuja o Janie Kolano: www.rp.pl/artykul/2,308032_Przestepca__i_profesor__Historia_znajomosci.html Tam tez troche wiecej ujawniaja dlaczego ma jeszcze tyle wyroku - "niepowroty" zdarzaly mu sie nie raz, a kilka razy. I ponoc nie tylko montowal komputery, ale takze handlowal narkotykami.... PS. pewnie mnie zaraz niespodziewany22 od najgorszych powyzywa ... Odpowiedz Link Zgłoś
magnat.olejowy Re: Skandal 02.07.09, 13:20 Z czegoś mu się to 38 chyba zrobiło, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ellrond Re: Skandal 02.07.09, 09:42 Gratuluje dobrego samopoczucia z tym rankingiem. To dopiero manipulacja. Liczba cytowan - interesujące kryterium oceny. A ile innych zmiennych wzietych pod uwage na potrzeby modelu! Za to wniosek jest jednoznaczny. Az chcialoby sie zacytowac bardzo inteligentny komentarz/odpowiedz na swojego wlasnego posta (sic!) ponizej "k.u.r.w.a.j.a.p.i.e.r.d.o.l.e"! Czy pozostali wymienieni w artykule profesorowie to tez grupka magistrow? Czy wybiorcze przedstawianie faktow rozni sie jakos poziomem od indolencji dziennikarskiej zaprezentowanej w tym artykule? Moim zdaniem miernota komentujacego goni miernote dziennikarza. Niech ten czlowiek odsiedzi swoje za zabojstwo, chocby do 2018 r. - prawo jest prawem - ale po co niczego nie wnoszace uwagi na jego temat? Znacie sie? No tak, on nie publikuje, nie jest cytowany przez zagraniczne periodyki - gdzie mu tam do poziomu hiszpanskich Einsteinow! Czemu ma sluzyc odmawianie mu dostepu do internetu - moze ktoregos z tych ekspertow pozna i nie bedzie wywazal otwartych drzwi? Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Misu-pysiu... 02.07.09, 11:59 ...liczba cytowań jest powszechnie uznawana w świecie nauki za miernik wydajności/jakości pracy. Widzę, że jesteś kolejnym "ekspertem"? A Jasiowi odmawia się dostepu do Internetu m.in. dlatego, że np. ja nie chciałbym, żeby Jaikopsnijszluga do swojej listy przestępstw dorzucił np. gwałt na dziecku, podczas najbliższej przepustki. Odpowiedz Link Zgłoś
ellrond Re: Misu-pysiu... 02.07.09, 14:07 Nie chce sie juz pastwic nad typowo naukowym sformulowaniem "powszechnie uznawana". Ktos uznaje, nie wiadomo kto, no slowem my wszyscy albo Ci panstwo parafrazujac reklame pasty do zebow - typowy przyklad pseudonaukowego/dziennikarskiego belkotu, zamiast konkretow. Nigdzie nie napisalem, ze owo cytowanie nie ma znaczenia. Natomiast jest to jedna z wielu zmiennych, ktora pozwala na dojscie do okreslonych wnioskow - nie uwzglednianie innych kryteriow oceny i stawianie ostrej tezy o hiszpanskich Einsteinach, itp. jest manipulacja w czystej postaci. Druga czesc Twojej wypowiedzi o Jasiu, ze Ty bys nie chcial zeby on mial dostep do internetu bo zgwalci dziecko. Rece opadaja. Bareja w czystej postaci: - Panie kierowniku, ukraść chciał mi tego kurczaka! - No pewnie, bo po co by wyrywał?! To złodziej! - I pijak! bo każdy pijak to złodziej!!! Nic dodac, nic ujac - Twoja logika Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Re: Misu-pysiu... 02.07.09, 14:21 > Druga czesc Twojej wypowiedzi o Jasiu, ze Ty bys nie chcial zeby on mial dostep > do internetu bo zgwalci dziecko. > Nic dodac, nic ujac - Twoja logika Nie tylko moja. Ten człowiek przebywa w więzieniu nie dlatego, że zabił, ale dlatego że kilkakrotnie wykorzystywał dobre serce wymiaru sprawiedliwości. Nieograniczony kontakt ze światem mógłby stać się dla niego kolejną okazją do popełniania przestępstw (niekoniecznie seksualnych - to był tylko przykład). ******************************** Jakie znasz lepsze kryteria całościowej oceny dorobku polskich (czy jakichkolwiek innych) naukowców? Co do "nie wiadomo kto uznaje", podpowiem ci: większość jednostek badawczych/akademickich (przynajmniej w cywilizowanym świecie). Liczbę publikacji/cytowań uwzględnia się np. w okresowych sprawozdaniach z pracy danej instytucji. Oczywiście, zdaję sobie sprawę z wadliwości takich wskaźników, niemniej, w przytoczonym przez anuszkę przykładzie są jak najbardziej na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
ellrond Re: Misu-pysiu... 02.07.09, 15:45 Dalej nie moge sie otrzasnac z tego jak to okresliles "tylko przykladu" rodem z tabloidu - bo zgwalci pewnie jakies dziecko, bandyta jeden! Zalosne, tym bardziej, ze jako argumentu uzywa takich hasel czlowiek wyksztalcony. Jeszcze raz podkreslam: moim zdaniem nie powinno byc mowy o przedterminowych zwolnieniach dla wielokrotnego recydywisty - niech Jan odsiedzi swoje, na ile zasluzyl. Ale co ma do tego internet? Wbrew temu co piszesz to nie jest "nieograniczony kontakt ze swiatem". A juz na pewno nie w dobie powszechnego dostepu do roznego rodzaju oprogramowania filtrujacego i monitorujacego. Co do kryteriow oceny polskiej nauki. Nie tak byl formulowany moj komentarz. Po raz juz kolejny napisze: cytowanie prac, czy przywolany w ostanim poscie przez Ciebie kolejny czynnik - ilosc prac naukowych, same w sobie nie sa zle jako punkt wyjscia. Ostroznie natomiast nalezy podchodzic do interpretacji wynikow i miec na uwadze kontekst. Populistyczne powtarzanie jak to jest zle, bo jestesmy na tym i na tym miejscu nic nie wnosi. Chocby tylko w opraciu o cytowania - zadales sobie trud sprawdzenia danych historycznych i dluzszych szergow czasowych, dajmy na to z lat 80-tych? Jaki udzial w cytowaniach oglem mielismy wtedy, jaki obecnie? Z czego wynika czolowa pozycja Bermudow w zestawieniu cytowan? Jest masa innych powodow - ot chocby, bagatelizowany we wspomnianym przez p. Ochab-Marcinek tekscie, fakt wielokrotnie wiekszej cytowalnosci prac bimedycznych. I na koniec tego przydlugiego wywodu pointa: Fakt, ze prace Einsteina jako takie byly rzadko cytowane nie swiadczy, ze ich wklad do nauki byl mniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
marblik Re: Skandal 02.07.09, 21:15 najwiekszym nonsensem jest brak waszej wrazliwosci. Zabojstwo jest modelowane sytuacyjnie. Czyn zly moze byc popelniony przez dobrego czlowieka i vice versa. Zacytuje wam pewna madrosc zyciowa po angioelsku o ile znacie ten jezyk, bo sie do Was odnosi A wise man once said A flower is only A sexual organ Beauty is cruelty And evolution A wise man once said that everything could be explained with mathematics He had denied His feminine side Now where is the wisdom in that? Jesli nie rozumiecie to tylko potwierdzicie moja wstepna teze Odpowiedz Link Zgłoś
zgred.polarny Re: Fizykoterapia 02.07.09, 08:14 mozart napisała: > Odnalazl wlasna droge... Jego droga chyba kończy się przy bramie więziennej - nie potrafiłby samodzielnie egzystować w nowej rzeczywistości:( Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Fizykoterapia 02.07.09, 08:24 Jego droga chyba kończy się przy bramie więziennej - nie potrafiłby samodzielnie egzystować w nowej rzeczywistości:( Ale w sensie spedzenia czasu. Wiezienie to jego dom. Odpowiedz Link Zgłoś
bezzebnypirat To chyba pominales watek o tym... 02.07.09, 11:19 ... jak pod przybranym nazwiskiem pracowal i utrzymywal sie na wolnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Za co dostał dodatkowy wyrok. 02.07.09, 12:32 Tą jego "pracą" były kradzieże i handel narkotykami. Istotnie, wzrocowy obywatel - Przyszłość Narodu uosobiona. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Bo gość jest gwiazdą medialną... 02.07.09, 13:32 ...i nie tylko "Polityka" o nim pisze: www.rp.pl/artykul/2,308032_Przestepca__i_profesor__Historia_znajomosci.html A w artykule z "Polityki" rzeczywiście "było co innego". Odpowiedz Link Zgłoś
gronostaj8 Fizykoterapia 02.07.09, 08:17 Tak dużych wyroków nie dają bez powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Fizykoterapia 02.07.09, 08:51 Zapomniales w jakim kraju mieszka pan Jasio.Pania na emeryturze z budki ruchu za 10 groszy ( ktorych nie przywlaszczyla) a tylko nie zapisala w jakiejs bzdurze ( czyli kasie fiskalnej) ukarano ponad 500zl a wyobraz sobie co by sie stalo jesli ta pani nie bylaby na emeryturze tylko bylby to pan w sile wieku ,wtedy od razu by podlegal pod co najmniej 5000zl i cos w zawieszeniu.............czyzbym sie moze myil????? ps .A tak na marginesie ,to chyba nie wiesz jak to karano w komunie ,i ze za przestepstwo gospodarcze tez mogles dostac dozywocie ,albo i kare smierci ................cos przeoczylem????????.........oto polska..............fu... Odpowiedz Link Zgłoś
magnat.olejowy Re: Fizykoterapia 02.07.09, 13:23 niespodziewany22 napisał: > Zapomniales w jakim kraju mieszka pan Jasio.Pania na emeryturze z > budki ruchu za 10 groszy ( ktorych nie przywlaszczyla) a tylko nie > zapisala w jakiejs bzdurze ( czyli kasie fiskalnej) ukarano ponad > 500zl Nie kłam, bardzo Cię proszę nie kłam. Dostała 130 złotych grzywny za wykroczenie skarbowe. Jak setki innych sprawców tego samego wykroczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
wal.do Re: Fizykoterapia 02.07.09, 09:12 gronostaj8 napisał: > Tak dużych wyroków nie dają bez powodów. Weź nie chrzań. Morderców na przepustki wypuszczają, żeby mogli znowu komuś gardło poderżnąć albo skopać na śmierć. A Jaś się awanturuje, bo chce książkę - to do karceeru. Facet ucieka, ale przez 9 m-cy pracuje i utrzymuje się sam, jak piszą z uczciwej pracy i co? Jakiś fiut w sędziowskiej todze stwierdza, że nie rokuje na przyszłość, że jeszcze nie zresocjalizowany. Najkiej podstawie? Za to zresocjalizowany i dobrze rokuje na przyszłość jest każdy bandzior, który ma tyle sprytu, żeby naczelnikowi w d... wchodzić bez wazeliny. Jasio zabił - fakt. Ale już 28 lat za to siedzi a jak widać zrobił dla nauki więcej niż niejeden pan profesor na ciepłej posadce w akademii. Do dupy z taką sprawiedliwością. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Masz rację. Bezduszny ćwok, nawet ubrany w togę 02.07.09, 10:10 i tak pozostanie bezdusznym ćwokiem. Przeczytałem ten artykuł jak bajkę o żelaznym wilku. Co za kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
gronostaj8 Re: Fizykoterapia 02.07.09, 10:24 Ale znasz tylko kawałek tej historii i tylko z jednego źródła. Artykuł jest nieobiektywny i na siłę próbuje pokazać go jako ofiarę naszego okropnego i strasznego wymiaru sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
wal.do Re: Fizykoterapia 02.07.09, 21:49 gronostaj8 napisał: > Ale znasz tylko kawałek tej historii i tylko z jednego źródła. > > Artykuł jest nieobiektywny i na siłę próbuje pokazać go jako > ofiarę naszego okropnego i strasznego wymiaru sprawiedliwości. Sądząc z innych postów, linków które zostały zamieszczone wygląda na to, że dałem się (po raz kolejny) nabrać GW :) Co mimo wszystko nie zmienia mojego zdania o naszym dość parszywym wymiarze sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Fizykoterapia 02.07.09, 21:53 wal.do napisał: > Co mimo wszystko nie zmienia mojego zdania > o naszym dość parszywym wymiarze sprawiedliwości. I słusznie. Choćbyś nie wiadomo ile manipulacji rozpoznał, po co masz zmieniać raz ukształtowane zdanie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelkax Re: Fizykoterapia 02.07.09, 11:02 no faktycznie facet ucieka, ale zyje z uczciwej pracy :) Mi sie wydaje, ze facet ma niezly dar do robienia z ludzi durniow, skoro nawet dyrektor wiezienia sie na niego nabral. Ciekawe czemu z nim nikt wywiadu nie zrobil o tym jakie Jasiu na nim zrobil wrazenie i czy znowu dalby mu szanse ;) "Rzadko dostaje przepustki, w końcu z jednej z nich nie wraca. Ukrywa się przez rok. Na wolności okrada z kolegą sklepy RTV. Wpada, dostaje kolejne sześć lat i ląduje w więzieniu we Wrocławiu." . . . "Od 1997 r. dyrektor (wiezienia) śle pisma do sądu penitencjarnego o przedterminowe zwolnienie. Janek wychodzi na przepustki, ale znów z jednej z nich nie wraca. Po dziewięciu miesiącach zostaje złapany jako Antoni Dereń. Ma podrobiony dowód. Na wolności żył ze składania komputerów, ale też z handlu narkotykami. Dostał kolejne pięć lat." www.rp.pl/artykul/2,308032_Przestepca__i_profesor__Historia_znajomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
komentator4 Re: Fizykoterapia 02.07.09, 08:29 mozart, Twoja uwaga o Einsteinie jest nieprawdziwa. Einstein skończył studia na wydziale fizyki. Nie był urzędnikiem z zawodu tylko z przypadku, bo nikt nie potrafił go przez pewien czas docenić i nie znalazł nigdzie pracy jako naukowiec. Nawiasem mówiąc, nawet w urzędzie patentowym nie był zwyczajnym urzędnikiem tylko rzeczoznawcą - jego praca jak najbardziej wymagała wykształcenia w dziedzinie fizyki. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Fizykoterapia 02.07.09, 08:33 Zgadzam sie, byl fizykiem. Ale mial tez duzo czasu jako urzednik... Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 [...] 02.07.09, 09:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
majki321 Fizykoterapia 02.07.09, 08:34 jestem w szoku. brawo jasiu. wielkie pokłony dla twojej determinacji Odpowiedz Link Zgłoś
eni7.08 Fizykoterapia 02.07.09, 08:40 czegoś nie rozumiem dostał 25 lat, siedzi już 28 a posiedzi jeszcze 9 to gdzie te 25?czy to było dożywocie z ubieganiem po przedterminowe zwolnienie po 25 latach? Odpowiedz Link Zgłoś
zi-k Re: Fizykoterapia 02.07.09, 08:51 I co jak dziennikarz pisze o starym facecie Jaś to ja mam się rozczulić i użalić? To morderca i niech płaci.Więźniowie z długoletnimi wyrokami mają dużo czasu żeby myśleć nad szybszym wyjściem z pudła. Odpowiedz Link Zgłoś
ilonka45 Re: Fizykoterapia 02.07.09, 11:05 Jas???? Jaki Jas? Jas to ma 5 lat, kretyn to napisal, juz widze nastepny artykul o gwalcicielu Grzesiu, Mareczku itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd To pisałam ja, Ilonka :-) 02.07.09, 23:16 W pełni się zgadzam, ale nie mogłem powstrzymać uśmiechu po przeczytaniuzestawienia post-nick. Odpowiedz Link Zgłoś
wal.do Re: Fizykoterapia 02.07.09, 09:15 eni7.08 napisała: > czegoś nie rozumiem dostał 25 lat, siedzi już 28 a posiedzi jeszcze 9 to gdzie > te 25?czy to było dożywocie z ubieganiem po przedterminowe zwolnienie po 25 lat > ach? Dodatkowa kara za ucieczki, do tego chyba w polskim systemie karnym pobyt w karcerze nie jest zaliczany do kary głównej, a z tego co piszą facet parę razy tam lądował. Odpowiedz Link Zgłoś
wingtsun brawo dla systemu penitencjarnego 02.07.09, 08:52 należy się szczególne wyróżnienie za umiejętne podejście do resocjalizacji więźniów, oby tak dalej, nie można się uginać pod presją jakiegoś "bandziora" gratuluję służbom więziennym, jesteście tak samo żenujący jak cała polska rzeczywistość kreowana przez bandziorów siedzących u władzy i mydlących ludziom oczy, że robicie coś dla nich! Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Kto jeszcze wierzy w te bzdury ??? 02.07.09, 08:58 wybiórcza zapewne robi testy na temat: w jakie bzdury ludzie są jeszcze w stanie uwierzyć. Najważniejsze, aby w bajce bohaterem był wybitny Polak, najlepiej tak wybitny, że gdyby nie okrutne środowisko to w dwa dni zrewolucjonizowałby cały świat. No ale wiadomo, albo takiemu człowiekowi urzędnicy przeszkodzą, albo rząd pieniędzy nie chce dać (głupi rząd, przecież można tyle zarobić...), albo zlewają go wszyscy oprócz największych zachodnich firm albo też, jak w tej baśni, siedzi w więzieniu. Sądzę, że redaktor uznał, iż ilość bredni wypisana w pierwszej części jest już taka, że nie ma sensu pod koniec opowieści wytłumaczyć czytelnikowi, że zaszła pomyłka sądowa i nasz bohater, jest przecież niewinny. Ograniczono się jedynie do drobnego zasugerowania, że za morderstwo odpowiada nadzwyczajna superpozycja fal akustycznych odbitych od ziemi, przejeżdżającego samochodu i ciała Jasia, które dodatkowo wskutek dyfrakcji i wpływu natury falowo-korpuskularnej wywołały w mózgu pana Janusza złe myśli. W drugim odcinku wytłumaczą nam, że według teorii niejednoznaczności Heisenberga pan Janusz wcale nie musiał dokonać tego morderstwa w 100 procentach, bo jego falowy odpowiednik mógł być w tym czasie częściowo gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiekiera Re: Kto jeszcze wierzy w te bzdury ??? 02.07.09, 09:12 www.google.pl/search?hl=pl&q=jan+kolano&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&aq=f&oq= Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Bredzisz od rzeczy. Facet zadusił w pijackim 02.07.09, 10:16 zwidzie kolegę od kieliszka. Dzisiaj dostałby za to 15 lat i wyszedł po 8 (oczywiście gdyby wchodził klawiszm w dupę bez wazeliny i nie awanturował się o książki). A tak siedzi już 28 lat i posiedzi jeszcze 10 bo dla fiutów w z administracji więzienia i jeszcze większych fiutów w togach wychodzi poza schemat psując im dobry nastrój. Ręce opadają gdy czyta się takie bezmyślne wypowiedzi jak twoja. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: Bredzisz od rzeczy. Facet zadusił w pijackim 02.07.09, 10:32 Przecież w żaden sposób nie wypowiedziałem się na temat wysokości wyroku. Jeśli dobrze rozumuję, to siedzi tyle z własnej winy, bo nie wrócił z przepustki - było o tym gdzieś w artykule, coś w stylu "na niepowrocie z przepustki" czy jakoś tak. Więc mu pewnie dołożyli. Nie podoba mi się po prostu to, że ta durna gazeta z miłośnika fizyki robi geniusza na miarę Einsteina. Nikt mu nie broni pisać w więzieniu książek naukowych, jednak nie słyszałem, aby jego nazwisko było w świecie naukowym tak znane jak np. Stephen Hawking. Więc niech przestaną kłamać. Odpowiedz Link Zgłoś
tomeczeka Re: Bredzisz od rzeczy. Facet zadusił w pijackim 02.07.09, 11:06 Zdrowyś ty mój rozsądku. To już prawdziwie genialne, co piszesz przyjacielu. A powiedzże mi, kochany, rozsądek jest zdrowy ab initio, czy niejako ktoś go ograniczył na potrzeby upajania mas, i więcej: winien on jawić się w swym "prawdziwym" zdrowiu raczej jako choroba, bo sięga - a choćby i to! - za daleczko ? Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd O! Kolejny kretyn! 02.07.09, 12:30 Jeszcze nie pracujesz w "Polityce"? Wnioskując z bełkotliwości posta masz szanse. A może już pracujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
tomeczeka Re: O! Kolejny kretyn! 02.07.09, 12:42 Jak to: my się znamy ? Twój rozsądek też jest zdrowy? Teraz się pełno namnożyło różnych zdroworozsądkowych, co to pomylili iluminację z tumanem kurzu, a zaczadzeni, w swym oszukańczym umiarkowaniu, pozapominali jak się myśli, i tylko wplatają słowo "zdrowy" w przekleństwa i wyzwiska, co im się wydaje szczytem; i cóż można powiedzieć ? - daj Boże, żeby jednak było ich stać na więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Przyjmuję życzenia. 02.07.09, 12:49 Niemniej, mój post odnosił się do twojego - zamiast odpowiedzi na argumenty poprzednika zabulgotałeś tylko bez ładu i składu. Pewnie łatwiej wierzyć w bujdy o "genialnym fizyku" tłamszonym przez system penitencjarny? Odpowiedz Link Zgłoś
tomeczeka Re: Przyjmuję życzenia. 02.07.09, 13:00 Frustrat krzykacz: przypominasz mi wrzeszczącego antybohatera filmu "Dwunastu gniewnych ludzi". Powiem ostrożnie, nie wiem czy jest genialny, czy tylko wybitny, ale już sam fakt, że poważany i w tym swoim odosobnieniu - bez szkoły, bez książek, sam, jako samouk zdobył wiedzę, w towarzystwie ludzi prymitywnych, których zadowala przeklinanie - jest imponujący, nieprawdaż? Czemu to cię nie zastanawia, tylko przeklinasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Nie na tyle imponujący... 02.07.09, 13:06 ...żeby bezkrytycznie przyjmować kretyńsko napisany artykuł (ponadnormatywne stężenie bełkotu!), w którym dodatkowo zafałszowuje się fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
tomeczeka Re: Nie na tyle imponujący... 02.07.09, 13:43 Ślepyś w swej nienawiści i jest to jedyne podejście dogmatyczne, które tutaj zauważam. Nikt nie pisał tak, żeby można było mówić o "bezkrytycznym" przyjęciu artykułu, który określasz mianem "kretyńskiego", a chyba tylko dlatego, że zawiera wg ciebie "ponadnormatywne stężenie" bełkotu. Czy jesteś pewien, że istnieją jakieś uniwersalia dotyczące tzw "bełkotu"? Chyba podobnie trudno powiedzieć, czy jeżeliby rzeczywiście istniały, czy - wówczas - można mówić o stężaniu się tego rodzaju rzeczy. Rozumiem, że chciałeś pokazać się od strony fachowej, jako fizyk, szafujący skomplikowaną terminologią, tym bardziej, że - jak piszesz - jesteś oburzony, że "zafałszowana fakty", przed którymi palisz łojówki. Nikt nie każe składać pokłonów przed tym facetem, ani przed autorem artykułu. Proszę tylko, żebyś podchodził do takich spraw z rozwagą, i z odrobiną krytycyzmu i może zastanowił się dlaczego tak o nim napisano? Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Masz na myśli "jak napisano" o Kolanie? 02.07.09, 13:49 Chyba głównie dlatego, że może wyróżniać się spośród innych więźniów, a prasie potrzeba sensacji, którą szczególnie łatwo przekazać poprzez uproszczenie/zafałszowanie faktów (i założenie głupoty czytelnika). ******************** Zapewniam, że nie przed faktami nie palę świeczek - po prostu je przyjmuję, a to więcej warte. Co do "normy bełkotliwości" w wypowiedzi - kiedyś sądziłem, że jest jakaś górna granica, ale coraz częściej przekonuję się, że chyba jednak nie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomeczeka Re: Masz na myśli "jak napisano" o Kolanie? 02.07.09, 14:14 Ja nie skorzystałem z tego argumentu, bo wydał mi się prymitywny. Dziękuje, że mnie wyręczyłeś. Moim zdaniem napisali tak, żeby zwrócić uwagę jak wygląda proces resocjalizacji, i na pewno też dlatego, że szkoda im, i wielu innym, żeby człowiek z talentem nie mógł korzystać z internetu, skoro tak bardzo mu na nim zależy (a o więcej specjalnie nie prosi!), skoro pozostali więźniowie gustujący w siłowni, mają swoje ławeczki, na których mogą wyciskać sztangi, swoimi wytatuowanymi ramionami, i palić do tego szlugi "rzucone na warę". Jakże to, jest to możliwe, czy też "manipulacja" ?;) Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Dlaczego nie może korzystać z Internetu? 02.07.09, 14:23 To chyba proste? Bo możliwość nieograniczonego kontaktu ze światem pozwoliłaby mu na popełnianie kolejnych przestępstw, tak, jak pozwoliły mu na to przepustki. Odpowiedz Link Zgłoś
tomeczeka Re: Dlaczego nie może korzystać z Internetu? 02.07.09, 14:33 Ciekawy przypadek człowieka, który miał misje ochrony świata przed "wielokrotnymi" - utalentowanymi - "recydywistami". Znalazłem jeden dobry argument, za tym, że mimo wszystko internet mu się należy: ty masz do niego dostęp a nic dobrego zeń nie czynisz. To może przestępca i recydywista mógłby przywrócić równowagę, robiąc z niego jakiś użytek. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd <załamka> 02.07.09, 17:44 Wybacz, nie mogę zdecydować, czy cię wyśmiać, czy współczuć... Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Dlaczego nie może korzystać z Internetu? 02.07.09, 17:49 A byś się zdziwiła, jaki by zrobił :)) Odpowiedz Link Zgłoś
f_crane mało tego 02.07.09, 13:37 na przepustce popełnił przestępstwo, z którego później się tłumaczył - wziąłem cudzą winę na siebie... Geniusz, a nie wie, że recydywa zamyka mu furtki do wczesniejszego zwolnienia? Wszystko jakieś takie mętne. Odpowiedz Link Zgłoś
f_crane z Rzeczpospolitej 02.07.09, 13:41 Przestępca i profesor. Historia znajomości www.rp.pl/artykul/308032.html Rzadko dostaje przepustki, w końcu z jednej z nich nie wraca. Ukrywa się przez rok. Na wolności okrada z kolegą sklepy RTV. Wpada, dostaje kolejne sześć lat i ląduje w więzieniu we Wrocławiu. oraz Od 1997 r. dyrektor śle pisma do sądu penitencjarnego o przedterminowe zwolnienie. Janek wychodzi na przepustki, ale znów z jednej z nich nie wraca. Po dziewięciu miesiącach zostaje złapany jako Antoni Dereń. Ma podrobiony dowód. Na wolności żył ze składania komputerów, ale też z handlu narkotykami. Dostał kolejne pięć lat. – Wziąłem winę kogoś innego na siebie – zapewnia. oraz Dlaczego przepustek jest tak mało? Dwukrotnie ukarano go za posiadanie pieniędzy w celi, raz za aroganckie zachowanie wobec funkcjonariusza. Ma też sześć nagród za dobre sprawowanie. To jednak głównie dodatkowe widzenia i paczki. oraz Jednak odmowy jego przedterminowego zwolnienia biorą się z „negatywnej prognozy społecznej” (sąd odmawia mu już cztery lata). Dwukrotnie popełnił ciężkie przestępstwa na przepustkach. Może to oznaczać, że na wolność wyjdzie w 2018 r. etc. Odpowiedz Link Zgłoś
september26 polactwo - małe nienawistne gnojki 02.07.09, 21:41 Małe nienawistne gnojki, bardziej cieszące się z tego, ze sąsiadowi ubyło, niż z własnego, nawet malutkiego szczęścia. "nie wiedziałem, ze na świecie jest tylu idiotów, zanim nie odkryłem internetu' napisał kiedyś Lem. Panie Stanisławie, pozdrawiam z zaświatów, miałeś Pan cholerna rację!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Ludziska! Martwe ze grobu wylazło i pisze na forum 02.07.09, 22:44 Ach... A może to po prostu kolejny jełop, któren nie rozumie, co sam pisze? Odpowiedz Link Zgłoś
uburama Już, już Polska była o krok od Nobla z fizyki 02.07.09, 09:01 ale niestety... Okazuje się że jedyny który cokolwiek kuma siedzi w pierdlu. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Kum, kum, rade rade rade... 02.07.09, 11:50 ...kum kum kum kum kum rade rade rade kum kum kum. Odpowiedz Link Zgłoś
uburama My ze szwagrem po pijaku nie takie 02.07.09, 09:08 eksperymenty komobinujemy. Ostatnio jak wykańczaliśmy Absolwenta to wybuchła dyskusja co się stanie jak dwa powiązane atomy deuteru trykniemy pod kątem 90 stopni o atom kadmu. Dyskusja zakończyła się jak zawsze mordobieciem w trakcie którego dokonaliśmy wielkiego odkrycia i przełomu w nauce ale niestety - nad ranem żaden z nas szczegółow nie pamiętał. Odpowiedz Link Zgłoś
amis711 Fizykoterapia 02.07.09, 09:27 "1998 r.: po dziewięciu miesiącach przepustki złapany z niepowrotu jako Antoni Dereń i skazany na kolejne lata odsiadki. ... Nie wypuszczono Jasia na światowy zjazd fizyków w 2003 r., choć zaproszenie wpłynęło na adres ZK po 10 latach od tamtego niepowrotu." Wynika z tego,że zaproszenie na zjazd w 2003, wpłynęło w 2008, nic więc dziwnego, że Jasia nie wypuszczono. Odpowiedz Link Zgłoś
badziewiak66 Polska to wielka niszczarka talentów 02.07.09, 09:43 Na wolności ludziom wybitnym wcale nie jest lepiej. 90% naszego społeczeństwa za pracę uważa przenoszenie cegłówek ,a nie pracę umysłową. Kościół nieustannie dba o to, żeby się czasem Polakom poziom inteligencji nie podniósł. Nieucywilizowane chordy chciwych mord niszczą wszystko co stanie na ich drodze do kasy. Każdy kto widzi więcej lub rozumie więcej będzie niszczony przez Tych co tymi chordami sterują ( PIS,PO,SLD, i inni ) dla dobra własnej kieszeni, partii i kolegów. No przecież to emigracja , a nie wynik wykańczania ludzi. Potem ta banda bezczelnie przyznaje się do wielkich Polaków, co wielcy stali się za granicą tylko dzięki temu że tam roztoczono nad nimi opiekę, bo dla normalnego państwa ludzie mądrzy to skarb. Swoją drogą śmieszy mnie fraza o resocjalizacji skazanych , skoro w więzieniu takowej , co widać na opisanym przykładzie, nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
perforator Re: Polska to wielka niszczarka talentów 02.07.09, 09:49 badziewiak66 napisał: > Nieucywilizowane chordy chciwych mord chyba sobie to w opis na skajpie wstawię... tylko "ch" poprawię Odpowiedz Link Zgłoś
badziewiak66 Nikt nie zarzucił Otylii że pływa trochę w lewo 02.07.09, 09:54 skoro wygrywała najważniejsze zawody. Odpowiedz Link Zgłoś
drakaina Re: Polska to wielka niszczarka talentów 02.07.09, 12:03 badziewiak66 napisał: > poziom inteligencji nie podniósł. Nieucywilizowane chordy chciwych Jeżeli już to "hordy". Ortografia też należy do cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Ech, tylu zdolnych złodziei wyjechało... 02.07.09, 14:06 ...a tu taki talent gnije w pierdlu :-( Odpowiedz Link Zgłoś
nick-name Fizykoterapia 02.07.09, 09:37 Dałbym mu pełny dostęp do internetu, tzn. może wchodzić na WSZYSTKIE strony bez ograniczeń, podkreślam wszystkie i możliwość pracy bez ograniczeń. A potem się zobaczy. Jak chce, to niech pracuje. Nie szykanować. Odpowiedz Link Zgłoś
jwojnar Dokładnie 02.07.09, 12:41 Jeśli to blagier, niczego nie wymyśli. W każdym razie warto wypuścić gościa na głębszą wodę i spróbować, co z tego będzie. Ocenianie jego szans na podstawie poziomu wiedzy dziennikarzy piszących o sprawie jest nieporozumieniem. Jeśli swoją pasją nabrał poważnych naukowców, to uznajmy, że być może coś w tym jest i teoretycznie jego potencjału nie ustalimy. Potrzebny jest eksperyment. Odpowiedz Link Zgłoś
perforator Jan Pająk 02.07.09, 09:45 sugeruję następny artykuł napisać o tym wybitnym przedstawicielu nauki, Polaku z pochodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
ascocenda Re: Jan Pająk 02.07.09, 10:00 Nie zauważyłam, żeby sam bohater reportażu uważał się za geniusza. Po co te drwiny? Czy każdy obywatel nie ma prawa do nauki? Powinien mieć w więzieniu możliwość ukończenia studiów i napisania pracy magisterskiej, a nawet może rozpoczęcia pracy nad doktoratem, do czego internet naturalnie jest mu niezbędny. W imię czego nie? Zupełnie nie rozumiem tych utrudnień, albo nie chcę rozumieć - jeszcze nie jesteśmy w pełni ucywilizowani chyba... W UK wielu więźniów IRA zrobiło za kratami magisterki a kilku rozpoczęło pisać doktoraty. Przeważnie zresztą z literatury lub nauk społecznych. Po wyjściu oczywiście nie zostali rektorami wyższych uczelni, ale też nie wrócili do kałasznikowów; pamiętam że jeden (z doktoratem) został dyrektorem artystycznym jakiegoś festiwalu w Belfaście. Pewnie, że to inny rodzaj więźniów, ale istota taka sama: żeby ktoś, czyja inteligencja jest ponadprzeciętna złapał haczyk i zajął się potem uczciwym życiem inteligenta zamiast inteligentnym planowaniem przestępstw ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Z tym się w pełni zgadzam... 02.07.09, 12:10 Inna sprawa, że Jasiukopsnijszluga pokazał na przepustkach, że nie sposób go wypuścić do społeczeństwa bez nadzoru. Odpowiedz Link Zgłoś
september26 Re: Jan Pająk 02.07.09, 21:45 Fajny, mądry komentarz. Dzieki i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Jan Pająk 02.07.09, 10:41 perforator napisał: > sugeruję następny artykuł napisać o tym wybitnym przedstawicielu nauki, Polaku > z > pochodzenia... O, jak to dobrze, że mi przypominasz! Od dłuższego czasu zbieram się do opisania go na Młodym Fizyku! :-D Odpowiedz Link Zgłoś
zakazwjazdu Re: Jan Pająk 02.07.09, 13:19 Wiesz co anuszka, jesteś żenująca. Siedzisz całymi dniami na necie i wylewasz ten nieskoordynowany potok "myśli". Zastanawiam się, kiedy się uczysz albo chodzisz na zajęcia na swoim agh, skoro 100 % czasu spędzasz w Internecie, a lwią część tego czasu na forum gazety. Dla mnie jesteś kolejnym wrogiem Michnika całkowicie od niego uzależnionego - gdyby zniknęła gazeta, Twoje - a także innych junkierów - istnienie straciłoby rację bytu. Co do artykułu, to mówi przede wszystkim o tym, że ponadprzeciętnie uzdolniony i zdeterminowany więzień nie ma możliwości pogłębiania swojej wiedzy. O tym, że za sprawą tragicznych okoliczności odsiaduje olbrzymi wyrok i - pomimo wstawiennictwa profesorów - nie ma możliwości spędzenia reszty życia na realizowaniu pasji naukowej na wolności. Co do rzeczywistych wartości odkryć pana Jana, wierzę jednak opiniom naukowców, niż niedomasturbowanym, przyszczatym studentkom agiehu. podziękował. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Kolejny "intelektualista"... 02.07.09, 13:25 ...który woli "wierzyć naukowcom", mając jednocześnie poważne problemy z czytaniem. Primo: "ponadprzeciętnie uzdolniony" więzień kilkakrotnie dostawał szansę poprawy; z żadnej nie skorzystał, wybierając kradzieże i handel narkotykami. Secundo: wydaje mi się, że wolisz wierzyć niedouczonym dziennikarzom, niż "naukowcom" - to artykulidło jest tak przepełnione bełkotem, że nawet Alternatywne Forum Energetyczne (konferencyjkę zwołaną przez wyznawców spirytyzmu i pseudonauki) nazwano konferencją naukową. Odpowiedz Link Zgłoś
tomeczeka Re: Kolejny "intelektualista"... 02.07.09, 13:32 Mam wrażenie, że te prymitywne wypowiedzi, które przewijają się tu i ówdzie - pisze jedna i ta sama osoba. Ten sam język, te same wpadki, te same obiekty nienawiści i to samo przeświadczenie o własnym "zdrowym rozsądku". Nie jest ci wstyd, krzykaczu ? Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Paranoja to groźna choroba. 02.07.09, 13:36 A o jakich wpadkach piszesz, człowieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
f_crane ej, nie bluźnij 02.07.09, 13:46 ś.p. ruchoporu.org , skupiający fanów doktora, oraz otwierajacy oczy na obecnosć obcych (od tamtej pory nie rozstaję się z pilotem do telewizora oraz patelnią...) na ziemii wiele razy poprawił mi humor ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
444a Fizykoterapia 02.07.09, 09:54 Gdyby chodził w dresie, dostałby niższy wyrok i ułaskawienie. Odpowiedz Link Zgłoś
444a Re: Fizykoterapia 02.07.09, 10:07 Heh, chyba dałem się nabrać - sądząc po tym co na forum. z tym, że i tak uważam, że lepiej się zresocjalizował niż dresiarze, których wypuszcza się po 3 latach i skazuje nie za zabójstwo, tylko za naruszenie nietykalności. Odpowiedz Link Zgłoś
kindofmagic Ułaskawienie przez prezydenta 02.07.09, 10:03 Pan prezydent ma pole do popisu, bo ten czlowiek jest w stanie duzo wiecej dobrego zrobic na wolnosci niz za kratami. Ten pan sam sie zresocjalizowal, bez pomocy naszego ulomnego systemu sprawiedliwosci. Jego pomysl na protezy moglby pomoc mojemu przeyjacielowi i innym inwalidom. Jesli nawet nie dokona rzeczy wielkich to jego wklad w nauke pomoze wielu ludziom. TO JEST POKUTA I RESOCJALIZACJA. Panie Prezydencie, apeluje do Pana o przeanalizowaniej tej sprawy i podjecie wlasciwych kroków. Odpowiedz Link Zgłoś
kingfish79 Re: Ułaskawienie przez prezydenta 02.07.09, 10:16 POPIERAM! Historia ulaskawien przez prezydentow jest raczej malo chwalebna, tu byc moze moglby byc wyjatek. Odpowiedz Link Zgłoś
x-man66 Fizykoterapia 02.07.09, 10:08 Szkoda tylko, że nikt nie zauważył determinacji z jaką skazany próbował uczyć się. Dopiero gdy POP podjęła działania, tłuki z ZK, dla których fizyka kojarzy się jedynie z ćwiczeniami fizycznymi, zgodzili się na dostarczanie książek. Rozumiem, ze gdyby wszyscy skazani domagali się książek z "Wykładami Feynmana" to polski wymiar sprawiedliwości zbankrutowałby. Widać, że zarówno jak dziennikarz Polityki jak i anuszka, bardzo wybiórczo traktują sprawę skazanego Kolano. Tak aby jedynie przekazać własne wyobrażenia na ten temat, a nie tzw. prawdę obiektywną (o ile takowa istnieje). Po dziennikarzu raczej się tego nie spodziewam, ale po naukowcu powinienem. Odpowiedz Link Zgłoś
emeralda Fizykoterapia 02.07.09, 10:20 Niesamowity artykuł. Niesamowita historia. Odpowiedz Link Zgłoś
xailo Czeopiacie się.... 02.07.09, 10:22 Nie jestem fizykiem, i części terminów użytych w tekscie nie znam za dobrze. Zapewne nie zna ich też większość czytelników. Jednak Ci, którzy je znają wytykaja każde potknięcie autorowi. Kiedy popełniłby kardynlne błędy w mojej dziedzinie też bym je chciała wytknąć. Jednak odnoszę wrażenie, że to nie jest tekst z czasopisma naukowego tylko polityczno społecznego. Drugoplanową rzeczą jest to jak fizyka kwantowa ma się do urządzeń nawigacji, ale to, że prosty człowiek w osamotnieniu tyle potrafił osiągnąć. Jest mordercą, temu nie przeczę, ale jak dla mnie swoje już odsiedział i wszystkim więźniom życzę choćby w 1/100 takiej resocjalizacji, ponieważ niestety w więźieniach skazani uczą się wzajemnie jeszcze większej agresji, cwaniactwa i oportunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
balbyna70 Fizykoterapia 02.07.09, 10:35 Może lepiej niech Mu nie dają dostępu do Internetu - bo po lekturze niektórych komentarzy pozostanie tylko popełnić rytualne samobójstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
piogawltd Fizykoterapia 02.07.09, 10:37 Od dawna twierdziłem, że Polska to kraj NIENORMALNY!!! Który za dobre postawy karze a za złe nagradza i wypuszcza na wolność !!! Kraj absurdu i nonsensu!!!!! Jak to jest że jakąś "porąbana" pani śedzina ma D.... cały świat nauki i opinie wielkich polskich naukowców.....!!!! To JAKAŚ SCHIZA !!!! Koszmar i obłęd !!! Ludzie zróbcie coś, bo ten człowiek więcej moze wnieść dobrego dla kraju niż niejeden, ale 100 polityków i tuzin naukowców !!! Dispatch Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Coś tu jest nie tak 02.07.09, 10:48 Dziwne pojęcie o resocjalizacji mają w więziennictwie i wymiarze sprawiedliwości. Samo pojęcie wynika ze związków społecznych, czyli socjalnych. Ma to być zatem przywrócenie do możliwości życia w społeczeństwie. Problem polega na tym, że społeczność więzienna w żadnym wypadku nie jest normalną społecznością. Nawet klawisze nie są tam normalnymi ludźmi, nie wspominając o osadzonych. Zaś ta "trumienka" to szczególny przykład resocjalizowania na odwrót: czyli desocjalizowania. Sąd wydając wyrok powinien w szczególności rozpatrzeć możliwość resocjalizacji skazanego. Od tego potem powinny zależeć warunki osadzenia, sposób postępowania z więźniem. Dlatego analizie powinna byc poddana osobowość skazanego, która powinna być oceniona przez specjalistę. W traqkcie odbywania kary postępy resocjalizacyjne powinny byc oceniane nie przez pracowników więziennictwa - a przez niezależnych specjalistów. Ocena powinna być wtedy także wystawiana samemu systemowi więzienniczemu. W przeciwnym wypadku nie ma nawet co marzyć o jakiejkolwiek resocjalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Coś tu jest nie tak 02.07.09, 11:13 Muszę coś tu jeszcze dodać. W przedstawionym opisie funkcjonowania zakładów penitencjarnych widać jasno, że resocjalizacji nie może tam być żadnej. Powiem wręcz, że resocjalizacja jest tam widziana wyłącznie w kategoriach kija i marchewki. To musi prowadzić do skrzywień socjalnych u osadzonych oraz skrzywień psychiki u samych pracowników. Muszę powiedzieć, że nie wyrażam zgody na wykorzystywanie mego podatku w celu kształtowania mentalności kapo wśród pracowników zakładów penitencjarnych oraz wśród więźniów - mentalności "muzułmanów", znanych nam z obozów koncentracyjnych. Jak bowiem widzę, za mój podatek powstał system desocjalizacji - a nie resocjalizacji. Powstał system, w którym ideałem pracownika penitencjarnego jest hitlerowski kapo. Za moją kasę podatniczą! Odpowiedz Link Zgłoś
tomeczeka Re: Coś tu jest nie tak 02.07.09, 11:19 Taaak. Wszystkiego o P. Janku nie wiemy. Ale to jest być może dobry przykład, że jest to dalece obojętne czy ktoś - dysponując talentem - zdecyduje się na czytanie książek, czy wystarczy mu ćwiczenie na ławeczce i szkolenie w wyszukanym słownictwie, a jedyną jego ambicją będzie awansowanie w hierarchii i rzucanie "szluga na warę". Dobry przykład tego, co znaczy w Polsce resocjalizacja. Bagno. Odpowiedz Link Zgłoś
vontomke Jasiu jesteś wielki 02.07.09, 10:59 Większość ludzi przez całe życie nie osiągnęło tyle na wolności co Ty w niewoli. Wierzę że znajdzie się odrobina sprawiedliwości i mądrości i pozwolą Ci podzielić się ze światem Twoimi odkryciami i przemyśleniami. Twoja historia jest inspiracją dla tysięcy ludzi nie tylko w niewoli, więc ten czas który poświęciłeś nauce na pewno nie pójdzie na marne. Bądź silny, pozdrawiam gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś