zdzislaw_1 07.07.09, 18:19 Trudno o lepsza analizę,przyczyn i skutków. Oby nie były skutki jeszcze gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alakyr Zabrzmiał nam "Tenor " i ścichnie 07.07.09, 20:14 Panie Waldemarze, spodziewałem się po Panu czegoś więcej. Pan też będzie głosował za mniejszym złem czyli Tuskiem? Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Olechowski nie wygrałby wyborów 2010 07.07.09, 20:23 i nie jest najlepszym kandydatem na to stanowisko. Najlepszym był w 2000. Nie wykorzystał szansy, wycofał się na własne życzenie z polityki (nigdy nie kandydował w wyborach do parlamentu). Bimbał sobie latami. Niby czemu PO miała go wystawiać? Tusk z Kaczyńskim przegrał o kilka procent. Olechowski chyba z trzykrotnie w 2002. Odpowiedz Link Zgłoś
zalganiugwnanicniedorowna dlaczego UBekistan nazywa się niefortunnie III RP? 07.07.09, 22:43 JAK TO Z „TW” BYŁO Drodzy Państwo, opowiem Wam tu, jak ongiś było z tymi TW. Bo często w gazetach naszych gości o tym niesłusznych moc wiadomości. Bowiem w gromadzie polskich esbeków takie zwyczaje były od wieków, że należało tam do bon tonu słuchać Monachium i Waszyngtonu, Radia Pekin i Radia Tirana. To każdy esbek robił od rana. A że swych szefów bał się wciąż gniewu, pisał, że rzekł mu to ktoś - jakiś TW. I taki bałagan robił w papierach, że bęc! - i nie ma już PRL-a. Więc z tego wynika prawda czysta, że esbek to był opozycjonista. Że tak właśnie było, nie może być sporu. W końcu tak rzecze sam Człowiek Honoru i zaświadczają ważne Gazety i Redaktorzy i Autorytety. Gdy mówisz inaczej, to będą wyniki takie: usłyszysz: "Już jesteś nikim!" I będziesz nikim. I spuścisz z tonu. I nigdy nie wpuszczą cię do Salonu, gdzie rządzą sobie zgodnie, po społu dawni koledzy z pewnego Stołu. (Tu dla młodzieży, że temat jest nowy, podpowiem: nie był on Kwadratowy.) Więć Drodzy Państwo, pozwólcie wznieść polskich esbeków toast na cześć: Łubudubu, łubudubu, niech żyje honor w Kraju UBu! Odpowiedz Link Zgłoś
zona_jarka Re: dlaczego UBekistan nazywa się niefortunnie II 11.07.09, 15:46 nie pisz chłopie po pijoku bo rano będzie ci wstyd......... Odpowiedz Link Zgłoś
pikofarad Zabrzmiał nam "Tenor " i ścichnie 08.07.09, 01:27 Czy jedynym osiagnieciem Tuska jest odsuniecie premiera J.Kaczynskiego od sterow rzadu zadawala wyborcow? Moim zdaniem takie stanowisko to wielkie zaklamanie i powazny blad ekipy PO.Wszak w przeciagu dwu lat niczego nie osiagneli,wszystkie hasla to tylko obietnice nie spelniana.Od pocztku przejecia wladzy robione jest wszystko by jak najbardziej oczernic PIS i prezydenta L.Kaczynskiego i to ma byc dobry przyklad.A zapomina sie o sprawnym wprowadzaniu potrzebnych reform.Caly czs tylko same chasla i bezwladne dzialania.Bardzo dobrze,ze wlaczyl sie Piskorski i Olechowski,dzieki temu odbierze wiele punktow Tuskowi.Przegrywajac wybory da szanse zmian w PO i moze wtedy znajada sie przywodcy ktorzy zaczna wspolpracowac z opozycja i wyborcy napewno w wyborach parlamentarnych wykosza tych dziwnych typow Niesiolowskich,Ppolikatow Odpowiedz Link Zgłoś
aussie1inc Zabrzmiał nam "Tenor " i ścichnie 08.07.09, 05:24 Na ryk Olechowskiego odpowiedza tylko wyleniale lwice salonowe, takie 50+. To nie wystarczy do przejscia do drugiej tury. Podejrzewam zreszta, ze pan Olechowski zniecheci sie tuz przed wyborami, jak zobaczy ze jest mozliwosc iz drugi raz przegra z Kaczorkiem. Jego ego by tego nie wytrzymalo. Pan Olechowski nie bedzie chcial jezdzic po POlsce na spotkania z wyborcami, bo - jak powiedzial - jakby chcial jezdzic to by zostal maszynista, albo kierowca. Nie lubi wstawac rano, bo - jak powiedzial - jak by lubil, to by zostal mleczarzem. Nie lubi spotykac sie z glupimi wyborcami - to go denerwuje. Spotkania sa ok, na UW i UJ. Pan Olechowski zgadza sie na wygrana w wyborach, jesli ktos mu te wygrana zapewni. A poniewaz nie ma takiego ktosia - temat pt. Start Olechowskiego w wyborach prezydenckich praktycznie nie istnieje. Mysle ze on to wie, a udaje ze bedzie startowal, by pokazac jakiemus pracodawcy z zagranicy jaki to on wazny w Polsce- jakby chcial to by zostal prezydentem, ale jak ma juz byc np. szfem zagranicznej firmy to tylko za 2 miliony rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
valesta Zabrzmiał nam "Tenor " i ścichnie 08.07.09, 08:25 Tusk nie powinien się pchać na prezydenta! Byłoby bardziej logiczne, gdyby przekonał Olechowskiego, by ten nie wychodził z PO (i wystawić go w prezydenckich). Później Tusk jako premier powinien skoncentrować sie na umocnieniu władzy kanclerskiej. Sam Olechowski, jako że nieobecny w polityce ostatnimi czasy, nie wywołuje chyba już wielkiego zaufania, ale odpowiednia kampania być może zdziałałaby cuda... Odpowiedz Link Zgłoś
acc4 Jak Tusk może reformować sprawnie, czy niesprawnie 08.07.09, 12:47 gdy w pałacu prezydenckim znajduje się delegatura głównej partii opozycyjnej wyposażona w weto? Trzeba najpierw wykurzyć PIS z pałacu, potem będzie mowa o jakichkolwiek reformach. To oczywista oczywistość. Kuczyński ma świętą rację. Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: Jak Tusk może reformować sprawnie, czy niespr 08.07.09, 13:40 Stawiasz ryzykowną tezę: że wszystko co proponuje Tusk i PO jest dobre dla Polski i społeczeństwa. Mnie na przykład model państwa monetarystyczno-kapitałowego nie odpowiada. Wolę model europejski czyli kapitalizmu socjalnego. Taki jak funkcjonuje w Czechach, Niemczech, i reszcie cywilizowanej Europy. I nie nadawaj mi od Kaczorów bo ja nie od nich. Odpowiedz Link Zgłoś
bolekzaja Zabrzmiał nam "Tenor " i ścichnie 11.07.09, 14:18 dobrze ze ten nieudacznik wylazł z barłogu , mamy zamiast warszawskiej wiślanej paskudy , jego też paskuda. Sezon ogórkowy - to było kiedyś coś miłego , kolorowego , a ten zgrzybiały moloch, siedzący w kilku spółkach ( tylko tam siedzi i zbiera szmal ) chce być I-szym, ale zamiataczem podwórka o wyborach Stary masz kumpli - płaca ci w spółkach - siedź tam i nie wnoś do do POLSKI bajzlu Odpowiedz Link Zgłoś
schaffhausen Zabrzmiał nam "Tenor " i ścichnie 11.07.09, 14:23 I wychodza zapyziale szczury ze swoich zlotych nor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kjellaskberg Zabrzmiał nam "Tenor " i ścichnie 11.07.09, 15:11 Zostanie wybrańcem narodu i Prezydentem to karta w historii. Taka karta w życiorysie dana jest nielicznym.Donald Tusk wygrał już wiele,nie dziwi mnie,że ma ambicje powiększenia dokonań i zostania Prezydentem. Dlaczego miałby oddać palmę pierwszeństwa Panu Olechowskiemu?Pan Olechowski,z całym szacunkiem im więcej się wypowiada,tym czyni to mniej mądrze. Nie da się zostać Prezydentem,bez poparcia ugrupowania,struktur,zapaleńców i ludzi wierzących w idee lidera.Jakie by te idee nie były,Pan Olechowski nie ma szans w walce o prezydenturę.Plotki które powiela wiele osób,mówią o lenistwie tegowoż.Człowiek ze styku biznesu,a właściwie biznesu nie uprawiający czynnej polityki,nie jest w stanie zaistnieć na dłużej i szerzej.A tego właśnie wymagają dzisiejsze czasy globalnej polityki. Czas pokaże jak będzie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nirelle Re: Zabrzmiał nam "Tenor " i ścichnie 11.07.09, 20:35 Olechowski jest człowiekiem z klasą i jest z biznesu.Tusk jest podwórkowym graczem, opowiadającym cuda i człowiekiem biznesu, tzn. realizującym cele biznesu, nie wszystkich Polaków.Nie ma w tym dobra całego kraju.Mimo sztuczek PR nie pokona PiSu, za którym stoją nie tylko Rydzyk i moherowe berety (szacunek dla nich), ale ludzie mający własne poglądy, własną wizję polityki i gospodarki kraju oraz jasne poglądy etyczne.Tego nie ma PO. Może Olechowski jest leniwy, ale jest b. dobrze wykształcony i inteligentny.Takich ludzi na wiele stać nie tylko dla własnych korzyści.Może być dobrym prezydentem.Ludzie mają dośyć, ja też, tego PR, chamstwa Niesiołowskich, Palikotów, rzecznika rządu, sprawy samolotu itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mxxm cała otoczka 11.07.09, 17:44 Denerwują mnie takie opinie, że "zagłosuje na Tuska, żeby tylko odsunąć Kaczyńskiego od władzy" albo "lepsze mniejsze zło (Tusk)".Typowy przykład Polaka wiecznego marudera. Ja osobiście poprę Tuska dlatego, że uważam go za jednego z najlepszych premierów jakich miała Polska. Oczywiście gabinet Tuska popełnia błędy ale mówienie, że nic nie robią jest niesprawiedliwe. Dokonania: ograniczenie emerytur pomostowych, przygotowanie budżetu na obniżkę podatków (18%,32%),armia zawodowa,wycofanie wojsk z Iraku,wynegocjowanie limitów CO2,w miarę dobra organizacja do mistrzostw EURO2012,wynegocjowanie bazy NATO dla Bydgoszczy,poprawienie stosunków z Rosją-odblokowanie handlu mięsem, roślinami,wbrew obiegowym opiniom dobre wykorzystanie środków z UE (błędy raczej popełniają samorządy),Orliki,prywatyzacja stoczni,realne przygotowania do budowy elektrowni atomowych,powolne (ale to już raczej przez winę prezydenta) przekształcanie szpitali w sp. handlowe, zmniejszenie haraczu funduszy emerytalnych z 7% do 3.5, kilka ciekawych pomysłów komisji Palikota, "pakiet Szejnfelda".Czy to jest nic nie robienie?!?!?! Wiem można zarzucić Tuskowi, że nie reformuje KRUSU, ale czy przy obecnym prezydencie i socjalnej postawie PISu,SLD,PSLu warto w ogóle się brać za to? Po co?Żeby po kilku miesiącach reforma KRUSU przepadła wetem prezydenta a następnie głosami roszczeniowej koalicji PIS-SLD-PSL? Tylko szaleniec by próbował przeprowadzić taką ustawę przez sejm mając świadomość, że i tak przepadnie a jego partia straci na tym. Wolę bardziej realną sytuację:Tusk zostaje prezydentem, PO przepycha przez sejm reformę KRUSu a Tuska ja podpisuje i tak z pozostałymi trudnymi reformami. Co do pana Olechowskiego. Czy zna ktoś jego sukcesy gdy był min. spraw zagranicznych, min. finansów? Bo ja sobie żadnych nie przypominam. Może ktoś wie więcej na ten temat? Przy całym szacunku dla p. Olechowskiego dla mnie jest tylko złotoustym mówcą. Wiążąc się z p. Piskorskim stał się dla mnie tym bardziej mniej przekonywujący. A co do pięknej otoczki państwa Kwaśniewskich. Trzeba przyznać, że umiejętnie stworzyli wokół siebie otoczkę eleganckiej pary. Zasługa to tego, że SLD na czele z p. Kwiatkowskim przejęła TV. Do tego słaby rozwój prasy komercyjnej. Gdyby w tamtych czasach funkcjonowały tabloidy pan Kwaśniewski zostałby rozjechany przez media. Moja babcia zawsze mi powtarza, że dla niej p.Kwaśniewski był wzorem prezydenta, jego postawa itp. Zawsze ją wtedy pytam czy wtedy kiedy p. K. "miał kłopoty z golenią (które nie pokazała TVP a GW umieściła dopiero na 4str.), wsiadał do samochodu przez bagażnik, uciekał po drabinie, "wesoło" przemawiał na uniwersytecie na Ukrainie, a następnie słynne "psie Sabo....", albo gdy podczas oficjalnego spotkania z p.Putinem chciał sobie poczekać 2h za tym, żeby p.Putin łaskaw był przyjść do niego? Czy wtedy babciu dla Ciebie też był wzorem idealnego prezydenta? Nie mówiąc już o postawieniu zarzutów p. Ungerowi, prawej ręce p. Kwaśniewskiego itd. Pamiętacie słynną "czerwoną małpę" Kaczyńskiego a czy ktoś sobie przypomina obraźliwe słowa p.Kwaśniewskiego wobec dziennikarza radiowego "tylko nie od tego d... z ...".O tym teraz wszyscy jakoś pozapominali. Dla mnie Platforma ma kolejny plus za to że w przeciwieństwie do SLD i PISu nie zrobiła skoku na media. Nie ustawili TVP,PR ani Rzepy swoim prezesami.Ulubieniec SLD, p.Żakowski śmieszy mnie krytykując PO za to co robi z mediami (może brakuje mu autorskiego programu jak to było za czasów SLD?), tak samo p. Ziemkiewicz, który również jawnie mówi, że głosuje na PIS. Platformie można kilka spraw zarzucić, ale i tak uważam ich za jedną z bardziej reformatorskich partii i wierze, że jeśli p. Tusk zostanie prezydentem wezmą się za głębsze reformy. Odpowiedz Link Zgłoś
aa_6 Re: cała otoczka 12.07.09, 00:41 Liczę, że dzięki głosom takich Polaków D. Tusk bez problemów wygra w wyborach prezydenckich; oby w I turze. Ja i wielu moich znajomych głosujemy na niego i na PO nie dlatego, że uważamy, iż jest to jakieś mityczne "mniejsze zło", w porównaniu z Kaczyńsko- PiSowskim "większym złem" i Kwaśniewsko-SLDowskim "średnim złem", lecz ponieważ cenimy D. Tuska jako polityka i premiera, podobnie jak PO, którą kieruje. Uważamy, że tylko dzięki wygraniu przez niego wyborów prezydenckich i przez PO - wysoko - wyborów parlamentarnych jest szansa dokończenia reform ustrojowych w Polsce i dokonania w niej skoku cywilizacyjnego. Nie pojmuję, skąd biorą się jakieś mityczne obawy skądinąd cenionego przeze mnie publicysty W. Kuczyńskiego, że gdy D. Tusk wygra, to PO będzie miała za dużo władzy???!!! "Zamachnie się"???!!! Zapewne, na nierząd, anarchię i warcholstwo. Panie Waldemarze! Pan taki poważny człowiek, a nagle staje się Pan taki śmieszny... Jeśli chodzi o A. Olechowskiego, to według mnie i wielu moich znajomych nigdy serio nie uprawiał on polityki, lecz zajmował się przede wszystkim promowaniem siebie i pilnowaniem własnych interesów, podobnie jak P. Piskorski. Obserwowaliśmy, jak pierwszy "piął się w górę" od PZPRu do... SD, i zawsze będziemy pamiętać, za co PO była zmuszona wyrzucić P. Piskorskiego z partii. Spadajcie, Panowie! Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 Cyniczny karierowicz-komunistyczny-SBecki kapuś 11.07.09, 18:28 oto Olechowski w skrócie. Odpowiedz Link Zgłoś
pyffello114 Rzygac sie chce 11.07.09, 19:00 Byly agent SB,Olechowski stroi sie w piorka meza stanu,moralizuje i poucza innych. OBRZYDLIWOSC!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bokassa Zabrzmiał nam "Tenor " i ścichnie 11.07.09, 20:18 A nie razi was,wykształconych ,młodych i z wielkich kulturalnych miast analiza parcha z mordą nie potrzebującą charakteryzacji do roli srula,który odważył się życzyć Polsce wszystkiego najgorszego bo wybory wygrali ci których uważa za wrogów. To jest autentyczny wróg Polski i Polaków,wszystkiego co jest nam drogie i święte ,wróg piszący we wrogiej i antypolskiej gadzinówce. Odpowiedz Link Zgłoś
votan.pl pecunia non olet 11.07.09, 22:13 To nie przypadek że Olechowski dawny członek PZPR idzie do SD, partii o komunistycznych tradycjach. A że chce sobie wystartować, skoro nie ma realnych szans? Jeśli w grę wchodzą kontakty z Piskorskim-to jak nie wiadomo o co chodzi to zapewne chodzi o pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
kociewiak2 Zabrzmiał nam "Tenor " i ścichnie 12.07.09, 07:25 zabrzmial nam Tenor;i stracil glos..stracil moj glos wyborczy. A teraz oplujemy Tuska i zostane Prezydentem,to spadek na dno politycznej 0-klasy,do nie uslyszenia,pa,pa.Jest jednak dobra rada zostan trzecim blizniakiem i zapisz sie do PIS ,moze pozwola ci czyscic buty.OJ Olechowski na kolana a Rydzyk da ci rozgrzeszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Wypowiedź p. Kuczyńskiego przekonywująca, choć 12.07.09, 07:47 Wypowiedź p. Kuczyńskiego przekonywująca, choć "nadszacowuje" znaczenie i możliwości p. Olechowskiego, a także nadto pozytywnie ocenia premierowstwo p. Tuska. Mam nadzieję, że mimo to elektorat wypowie się w większości za prezydenturą p. Tuska, który na tę synekurę znakomicie się nadaje, kłopot będzie tylko w znalezieniu w PO dobrego wreszcie, światłego i nie hamletyzującego Premiera RP! Może jakaś niewiasta - byle nie w typie p. Suchockiej? Odpowiedz Link Zgłoś
hi-polit1 Głos "Tenora " przeszedł mutację na "Barytona! 12.07.09, 08:54 Konsyliacyjny Andrzej Olechowski ma największe szanse zostania Prezydentem w boju z obecnym Premierem Donaldem Tuskiem, o ile nie wystartuje w wyborach Prezydenckich Jolanta Kwaśniewska lub Włodzimierz Cimoszewicz. Na wyprowadzenie Polski z kryzysu potrzebny jest doświadczony ekonomista. Prezydent musi mieć m. in. aparycję, styl, rozum i zdrowy rozsądek, a tych przymiotów Andrzejowi Olechowskiemu nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
areabis gówiniana polityka tuseka, gen-seka Peło 12.07.09, 09:18 przynosi owoce . Przeciętny wyborca Peło przestał się utożsamiać z gen-sekiem , który niewolniczo realizuje postulaty zaprzańców z pisu , typu g(?)win , czy apfelbaum/sikorski , czy zalewsky . Świadczy to tylko o tym , że tusek nie jest inteligenty i daje się prowadzić swoim przeciwnikom . Dlatego kandydatura p. Olechowskiego jest istotną groźbą dla tuseka !!!! Nie można mówić tak , że utrącamy każdego inteligentnego kandydata , bo zagraża głupiemu tusekowi . Odpowiedz Link Zgłoś
zalganiugwnanicniedorowna "Raz ku.., zawsze ku.." - George Orwell 12.07.09, 21:12 W. Kuczyński: Polsce życzę jak najgorzej "Życzę porażek na wszystkich frontach, bo każde zwycięstwo tego Układu to porażka Polski i zagrożenie dla wolności. Życzę także porażek gospodarczych, choć za to płacą ludzie. Ale tylko one mogą wstrząsnąć bazą wyborczą tej wstecznej władzy i uniemożliwić dalsze hodowanie chwasta zwanego IV RP." Ten jeden cytat, te słowa, w których prominentny przedstawiciel UBekistanu zawiera swoją wizję polityki wart jest więcej niż opasłe tomy opracowań mozolnie płodzonych przez politologów. Dla Kuczyńskiego Polska może być tylko "nasza" (UBecka). Jeśli rządy przejmuje inna opcja Polska zasługuje jedynie na najgorsze (o które Kuczyński niemal się modli). Czy zasługująca na potępienie wypowiedź Kuczyńskiego jest tylko wyrazem jego osobistej podłości? A może to postawa powszechna wśród ludzi POdłych? Najpierw jestem UBekiem, Judaszowcem z wiadomej gazety a dopiero w dalszej kolejności Polakiem (jeśli w ogóle) - oto credo ich działań. Prestiż Polski na międzynarodowej arenie? A kogo to obchodzi?! Plujmy na ten kraj ile wlezie: na forum Parlamentu Europejskiego, we wrogich Polsce mediach, gdzie się da. Można wystąpić na konferencji, której celem jest dowiedzenie, że Polska to nowa III Rzesza? No to wystąpimy! Wrogie Polsce gazety publikują teksty obrażające Polaków? Kolportujmy te treści jak najszerzej, delektujmy się nimi, brońmy ich jak socjalizmu. Gospodarka nie chce się załamać? Pomożemy jej prowokacjami, nieodpowiedzialnymi wypowiedziami, proroctwami totalnego krachu. Szkodźmy, niszczmy, kłammy, obrażajmy, poniżajmy, szydźmy, obrzucajmy błotem Polska musi być nasza. A jeśli nie będzie to ją utopimy w naszej plwocinie . Odpowiedz Link Zgłoś
kosa811 ciekawe, czy "Jarucka" rozpracowuje Olechowskiego? 13.07.09, 09:27 należy też oczekiwać wysypu 'newsów' nt tenora i jego nowego sponsora - odpowiednie służby nawet bez inspiracji władzy wiedzą, co władza by chciała, a nawet więcej :))) Odpowiedz Link Zgłoś
rwakulszowa Biada, Biada, Biada ! 19.07.09, 19:45 Jezeli chodzi o Olechowskiego to jego prywatyzacja FSM w Tychach wystarcza nam całkowicie jako test jego charakteru, uczciwości i misji publicznej. Na usta ciśnie się: Apage satanas ! Natomiast Tusk jest fatalnym premierem, w dodatku otoczonym po prostu głupimi doradcami, zwłaszcza w sprawach ekonomicznych. W tej sytuacji pozostaje nam wyłącznie modlitwa za Ojczyznę ! Ale ja nie dostąpiłem łaski wiary, więc naprawdę nie wiem co robić ! Odpowiedz Link Zgłoś