Dodaj do ulubionych

"Lelo" za bogaty o dwa złote

11.07.09, 15:54
Dawno nie czytałam tak durnego artykułu. Jest oczywiste, że musi być jakaś
granica dochodu. Zawsze się znajdzie ktoś kto jest 5 zł powyżej niej. nie da
się tego uniknąć.
Obserwuj wątek
    • madridista1 "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 08:38
      a z jakiej racji ma on dostawac z moich podatkow jakikolwiek
      zasilek??? ja nie kradne wstaje o czwartej rano i tyram po 10 godzin
      i nikt mi zasilku nie daje, a wcale jakos duzo nie zarabiam i teraz
      panstwo kradnie moje pieniadze zeby karmic nierobow!!! pownny byc
      nowe zasady dobrowolne opodatkowanie na rzeczubogich jak ktos czuje
      taka potrzebe zeby oddawac swoje pieniadze pijakom, zlodzieom i
      nierobom to prosze bardzo, ja na swoje pieniadze musze naprawde
      ciezko zapracowac i nie bawi mnie ich oddawanie tym ktrym sie nie
      chce pracowac,
      • takizenek === Tak samo idiotyczne kryterium obowiazuje... 12.07.09, 09:18
        ... przy innego rodzaju swiadczeniach, rentach inwalidzkich, zasilkach itd...
        Panstwo polskie takie jakie jest teraz przynsi wstyd swoja nieudolnoscia i
        pazernoscia... brak ludzkich odruchow i zachowan. Wpisy na forum pokazuja jak
        malo jest solidarnosci w spoleczenstwie polskim ktore ma serce z kamienia (a
        wlasciwie nie ma serca tylko portfel)
        Jak tak dalej pojdzie to w nieodleglej przyszlosic panstwo polskie stanie sie
        czescia pobliskiej Ukrainy czy Bialorusi gdzie przynalezy kulturowo
        A bohater artykulu powinien robic to na czym sie najlepiej zna, krasc tych
        ktorzy maja, jakie ryzyko?... te wielkie fortuny nie powstaly szanowni panstwo z
        pracy rak. Moglby wtedy pomoc swojej ukochanej a przy odrobinie szczescia
        uskladac na godne zycie jakie nalezy sie rowniez i jemu

• kretynofil Wiesz, ogolnie to jestem socjalista... 12.07.09, 09:54
          ...wiec powinienem sie solidaryzowac z takim czlowiekiem; staram sie miec serce
          zamiast portfela, ale jednak rozumiem irytacje niektorych czytelnikow.

Wiesz, to jest tak ze niektorzy ludzie po prostu chca zyc uczciwie, nie chca
          kombinowac, nie chca brac od panstwa - a realia w Polsce sa takie ze tacy
          najbardziej po dupie dostaja. Jesli ktos pracuje za najnizsza (lub nawet
          srednia!) krajowa, to musi liczyc kazdy grosz i ciagle mu sie budzet nie domyka.
          To rodzi bunt i ten bunt jest skierowany wlasnie w takich ludzi - bo czy tego
          chcesz czy nie, zabiora Ci z pensji 50% na zasilki dla niebieskich ptakow...

Jakby Ci raz zabraklo na buty dla dziecka, tez bys sie buntowal.

I to, ze wiekszosc srodkow zabieranych na socjal jest marnowana, nie ma nic do
          rzeczy. Wiekszosc ludzi wybierze jednak rozwiazanie najlatwiejsze - bunt
          przeciwko utrzymywaniu niebieskich ptakow...

-------------------

Do samego artykulu - jesli facet ma serce i dwie w miare sprawne rece oraz jest
          z Lodzi (co sugeruje artykul), to moze sie zglosic do jakiejs fundacji, ktora
          pomaga ludziom z marginesu. Moj ojciec dziala w takiej organizacji, maja
          siedzibe gdzies na Gdanskiej (27?), jesli facet sie tam zglosi to bedzie mogl
          pomoc i sam jakas pomoc dostanie. Nie dadza mu z glodu umrzec :)

Jesli autor artykulu sie skontaktuje ze mna na maila, podam wiecej szczegolow.
          • bogulo2 Re: Wiesz, ogolnie to jestem socjalista... 12.07.09, 11:32
            Dlatego socjal powinien ograniczyc się do zupy i koca...finito.
            • kretynofil No to sie poklocimy :) 12.07.09, 11:51
              > Dlatego socjal powinien ograniczyc się do zupy i koca...finito.

Widzisz, bogulo, postaram sie napisac to spokojnie. I na gruncie na ktorym sie
              zgadzamy, zeby bylo lagodnie.

Narzekasz na wzrosty cen mieszkan - ale to jest wlasnie konsekwencja takiego
              myslenia jakie prezentujesz w tym watku: jak kogos nie stac, to ch*j z nim,
              niech mieszka pod mostem, albo wynajmuje.

A to przeciez o to nie chodzi. W Niemczech nie masz banki na nieruchomosciach,
              miedzy innymi dlatego, ze tam panstwo inwestuje w mieszkania socjalne, ktore
              moze wynajac od gminy kazdy, jesli tylko chce placic. Skoro mozna mieszkac za
              rozsadne pieniadze (ale tylko dzieki temu ze panstwo to kontroluje), nikt nie da
              sie nabrac na "wieczne wzrosty" i "inwestycje na ktorych sie nie traci"...

Tak samo jest z socjalem - jesli wiesz, ze grajac zgodnie z regulami (panstwo Ci
              zabiera, ale potem oddaje jesli jestes w potrzebie) jestes zabezpieczony, to nie
              bedziesz kombinowac. Jesli jednak, tak jak u nas, jest ryzyko, ze armia ludzi
              takich jak Bogulo przeglosuje wycofanie socjalu, to nie oplaca sie placic
              podatkow. Oplaca sie kombinowac, robic na czarno.

Moze Ci sie wydawac ze to dobrze, ze tak spoleczenstwo sie broni przed wyzyskiem
              - ale to bzdura, spoleczenstwo na tym traci.

Zyskuja na tym nieudolni politycy (latwiej o akceptacje dla populistycznych
              haselek przy wysokim bezrobociu), ktorzy nakradna przy okazji, oraz, co znacznie
              gorsze, bo bardziej powszechne i demoralizujace, "pracodawcy" - majac bat na
              pracownika w postaci wysokich (ale nieprawdziwych) wskaznikow bezrobocia, moga
              obnizac pensje i lamac warunki pracy.

I tak wlasnie "cwane" spoleczenstwo same sobie robi krzywde a najwiecej na tym
              zyskuja ci, ktorzy podsycaja atmosfere grozy...

Zobacz co sie dzialo w USA przez ostatnich osiem lat - sztucznie wywolane
              poczucie zagrozenia, podzial spoleczenstwa i efekty w postaci zubozenia
              obywateli, kryzysu finansowego. A ci, ktorzy ta atmosfere nienawisci i strachu
              podsycali, wyszli na tym najlepiej.

Tak wiec nie pie*dol, bogulo, o obcinaniu socjalu, bo nic dobrego z tego nie
              bedzie...
              • piotrvs Re: No to sie poklocimy :) 12.07.09, 12:02
                nie znam sie na przepisach i zasadach wg których się je tworzy,
                ale "na zdrowy rozum" jeśli wcześniej małżeństwo miało 702+30+250
                (dodatki)=982, to po przekroczeniu o kilka złotych progu nie powinno
                sie im zabierać 289zł, ale dodać do dochodu tyle, ile by brakowało
                do sumy 982zł(skoro wcześniej uznano że tyle powinni otrzymywać). W
                ogóle lepiej chyba ustanowić limit który wg urzędu wystarcza na
                zycie, i dodawać tyle, żeby każdy który wg przepisów powinien
                otrzymywać pomoc socjalną, dostawał wyrównanie do ustalonej sumy.
                Może na urzędnikach tez by się coś wtedy zaoszczędziło
                • kretynofil Masz racje, tak powinno byc... 12.07.09, 12:33
                  ...ale polski system tak juz jest bez sensu skonstruowany. Podatki placisz tylko
                  od kwoty ktora przekracza progi, podobnie jest z ZUS.

Ale juz zapomogi czy swiadczenia sa wyliczane inaczej.

Pamietam jak w pierwszej pracy zaproponowali mi, ze zaplaca mi tyle a tyle
                  oficjalnie a tyle a tyle pod stolem zebym nie stracil renty rodzinnej :)
                  • kinga435 Myślę, że... 12.07.09, 12:51
                    Państwo płaci zdrowym, dorosłym ludziom tylko za to, że nie chce im się
                    pracować, a ludzie, którzy chcą coś zarobić, muszą połowę oddać państwu.
                    Podstawą dobrobytu jest przedsiębiorczość i w Polsce nigdy nie będzie dobrze
                    jeśli będzie się ją utrudniać...
                    --
                    Tajemnice Największych uwodzicieli
                    • jazmig Nie ma pieniędzy na leczenie dzieci z raka 13.07.09, 08:03
                      A tekigo męta reanimowali i leczyli tygodniami. Nóż w kieszeni się
                      otwiera, gdy się czyta coś takiego.

Powinni gnojowi dać zdechnąć, a nie ładować w łachmytę kasę
                      podatników.

Edelman też jest dobry za cudze pieniądze, czemu go nie leczył za
                      swoje? Biedny nie jest.
                    • ilonka45 Re: Myślę, że... 14.07.09, 16:20
                      W Anglii jest podobnie. Pracuje od 8.30 do 16.30, zarabiam niezle,
                      ale po oplaceniu podatkow zostaje mi np, 280 tygodniowo, po
                      odliczniu gazu, elektrycznosci, czynszu i dojazdow, zostaje np. 150,
                      moja sasiadka (samotna matka) z dolu urodzila wlasnie 4 dziecko, ma
                      oplacony czynsz( housing benefit), dostaje zasilek dla samotnej
                      matki, child benefit na kazde dziecko, razem okolo 200 tygodniowo,
                      sasiad alkoholik z parteru, "opiekuje sie" swoja konkubina (
                      alkoholiczka, narkomanka), dostaje pieniadze na opieke, (mozecie
                      sobie wyobrazic jak ta opieka wyglada)oprocz tego zasilek zdrowotny
                      dla siebie (nie nadaje sie do pracy, bo "chory")w sumie okolo 250
                      funtow. Na szczescie mieszkam sama wiec place mniej council tax.
                  • bogulo2 Re: Masz racje, tak powinno byc... 12.07.09, 21:36
                    "Podatki placisz tylko od kwoty ktora przekracza progi, podobnie jest z ZUS."

prowadząc działalnosć ZUS nie pyta ile zarobiłeś tylko wyciąga swoją tłustą marmurową łapę. Pamiętam jak mój ojciec czasami pracwoał 3/4 miesiąca by zapłacić tym s****ielom
              • bogulo2 Re: No to sie poklocimy :) 12.07.09, 21:33
                Miało być spokojnie i co??? Końcówka nie wyszła ;)

Ja narzekam jako JA - Bogulo2, że miaszkania są za drogie, ale co mi do tego??? Rynek to rynek i jakby było dobre prawo i sprawiedliwość (o boszsz jak to zabrzmiało :D:D) to byłoby OK. Nie stać mnie i już - nie kupuje, tak samo jak nie kupie sobie Bugatti. Są kraje kapitalistyczne, gdzie ludzie mieszkają w przyczepach i nie wiem czy ja tak nie wyląduje nawet w tym wspierajacym biedotę socjaliźmie, w którym przyszło mi żyć.

Jestem przeciwny rozdawnictwu i niesprawiedliwości polegającej np. na istnieniu RnS. W socjaliźmie najbardziej dymani są ci najbardizej potrzbujący (bo tak naprawdę to gó... dostają) i ci najmniej zarabiajacy (bo oni utrzymują soclalizm).

Ja nie zarabiam kokosów (własna działalnosć, zasady ogólne) a skubią mnie na 50% (tak mi wyszło z wyliczeń), podczas gdy gość (którego znam osobiście) zarabiający dziennie tyle co ja w miesiąc, płaci KRUS.

To jest sprawiedliwość społeczna - jej wizytówka.

Problem mieszkaniowy to problem prawny - o czym tez pisałem na blogu
                . Przeciętny szarak jest skazany na kredytowanie zakupu, skazany na smycz, skazany na kurnik (blok z mieszkaniami), bo sam nie przeskoczy bariery administracyjnej, nie pozwala mu się zaoszczędzić (belka, podatek dochodwy, ZUS). Spójrz ile osób korzysta z usług pośredników nieruchomości, którzy pomagają w finalizowaniu transakcji - robią to bo nie są w stanie sobie poradzić z ogranięciem kwestii prawnych całej zabawy. Zwykły obywatel chcący gdzieś zamieszkać musi iść ścieżką wytyczoną przez państwo, które go odpowiednio po dordze oskubie i założy homonto.

Ale o socjalu miało być. Ludzie z natury są uczciwi i chętnie pomagają - patrz WOŚP, która zresztą jest efektywniejsza od każdej instytucji państwowej pod względem redystrybucji pieniądza. Nie chodzi mi tu o oparcie się w 100% na instytucjach prywatnych, ale o ucięcie rozdawnictwa pieniędzy na lewo i prawo.

Zupa i koc - mam na myśli odejscie od zasiłków pieniężnych i zminimalizowanie pomocy, bo jak można zresztą przeczytać w artykule, pieniądze, poszły na chlanie ;)

Jak ktoś ma problem - OK! Masz talon na jedzenie, a my sfinansujemy ci czynsz i media w mieszkaniu przez 3 m-ce. Ty szukaj pracy. nie dostaniesz ani grosza do ręki.

To jednak wymaga odejścia od opodatkowania pracy, by potrzebujacy mógł ją łatwo znaleźć...

Nie będę się z Tobą kłucić - bez sensu. Rozumiem twoją chęć pomagania biedniejszym i uwierz mi ja też mam takie chęci...tylko mi już nie starcza na to pieniędzy, a państwo, które zabiera je na ten cel, marnotrawi wszystko. NIGDY nie poprę rozdawania pieniędzy za NICNIEROBIENIE, a dziś jestem do tego zmuszany (robią to politycy). Wspomogę, ale poproszę chociażby o umycie samochodu, pozamiatanie podwórza..o cokolwiek. Pieniądz to praca...dawanie go za NIC to produkowanie degeneratów (są wyjatki jak ludzie w 100% pozbawieni zdolności wykonywania pracy).
          • takizenek == ale kurskiemu, niesiolowskiemu i romaszewskiemu 12.07.09, 11:43
            ... to jest z czego? i jakos szanowne panstwo sie nie zjezylo w oburzeniu.
            A siwek, farfal, urbanski...? A rydzyk?

Tam ida kwoty niebagatelne na nierobow...

Mozna przeciez zrobic system ludzki - masz dwa zlote ponad limit wiec nie
            dostaniesz np. 500zl ale 498.
            Przeciez ten kretynski system obowiazuje np. w przypadku pomocy spolecznej,
            renty po zmarlym rodzicu itd... roluja nas gdzie sie da a potem szczuja jednych
            nedzarzy na drugich... ot co
            Ten Lelo przeciez nie jest zlodziejem, czemu ma sie zglaszacdo instytucji dla
            przestepcow skoro juz dawno zerwal z nieuczciwym srodowiskiem
            • kretynofil Slusznie :) 12.07.09, 12:08
              > roluja nas gdzie sie da a potem szczuja jednych nedzarzy na drugich... ot co

Ale przeciez ja to tym pisze. Ze nie ma co sie wku*wiac na siebie nawzajem,
              trzeba pomyslec co z tym zrobic - z korzyscia dla Lelo, z korzyscia dla Ciebie i
              dla mnie.

Ja zaproponowalem patrole, ktos nizej zaproponowal wspolprace jako doradca dla
              mlodziezy w poprawczakach.

Jestem pewien ze taki nastoletni gangsta chetniej wyslucha kogos kto swoje
              odsiedzial, kto bedzie mowil w jego jezyku niz jakiejs nawiedzonej psycholozki,
              ktora na kursach nasluchala sie kretynizmow o wykluczeniu spolecznym.

Sam tez napisalem o tej organizacji, bo wiem ze moj ojciec i inni ludzie robia
              tam fajne rzeczy - takie naprawde fajne. Strasznie mi sie podobalo na przyklad
              jak robili pogrzeb jakiegos bezdomnego: zebrali jego kumpli, zaproponowali
              zrzute na wieniec - i ci ludzie, chociaz sami zyja z dnia na dzien, przynosili
              po pare groszy, za ktore potem wspolnie wybrali wieniec i potem z duma
              zaniesli go na pogrzeb. Dla nich to bylo wspaniale przezycie, bo poczuli ze sa
              potrzebni, ze moga cos zrobic razem dla swojego niezyjacego kolegi.
              Poczuli ze sa ludzmi.

Wielu z nich pomaga teraz w tej organizacji, robia paczki zywnosciowe dla dzieci
              a w zamian za to moga sami cos zjesc, moga liczyc na pomoc przy urzedowych
              formalnosciach, ktore sa wymagane zeby wyjsc z bezdomnosci - ale czesto sa za
              trudne dla nich samych.

I zeby bylo kontrowersyjnie (w koncu jestem Kretynofil!) ostatnio zrobili inna
              akcje - zrobili zbiorke i zabrali kilka osob z marginesu (pijakow, bezdomnych,
              narkomanow) do prawdziwej restauracji, w ktorej zadej z nich nigdy nie byl.
              Wiem, to brzmi dziwnie - ale takie gesty, ktore przywracaja ludziom poczucie
              czlowieczenstwa, sa naprawde potrzebne. Jesli za dlugo jestes wykluczony, cos
              takiego naprawde daje zapal do walki o swoje zycie :)

Stad moja refleksja o tej organizacji - wiele jest takich fundacji, ktore
              pozwalaja uwierzyc ze czlowiek ma cos do zaoferowania, ze nie jest, jak tu
              niektorzy pisza "ludzkim smieciem". To czasam jest ta jedna rzecz, ktora robi
              wielka roznice w czyims zyciu.

Ktos kto tego nie przezyl, nigdy nie widzial, tego nie zrozumie...
              • norymberga3 bardzo mi się ta opisywana przez Ciebie 14.07.09, 10:09
                organizacja podoba! Niewielkie gesty, przywracanie poczucia
                godności, drobne ale serdeczne sprawy... niezwykle skutecznie
                pomagają tym "wykluczonym" w odgruzowaniu w sobie poczucia wartości
                i wyjątkowości własnego życia, o które trzeba się samemu
                zatroszczyć, potem i na pomoc innym starczy energii i
                zainteresowania!
            • sikorka68 Re: == ale kurskiemu, niesiolowskiemu i romaszews 12.07.09, 13:16
              takizenek napisał:

> Ten Lelo przeciez nie jest zlodziejem, czemu ma sie zglaszacdo instytucji dla
              > przestepcow skoro juz dawno zerwal z nieuczciwym srodowiskiem

Potrzebuje pomocy. Gdyby byl mlodszy, pewnie sam sobie by poradzil. Może
              problemy tak go przytloczyly, że potrzebuje wsparcia. Nie każdy jest tak silny,
              aby wszystko wytrzymać, a raczek każdy ma swoją granicę wytrzymalości.
        • uruk.hai Re: === Tak samo idiotyczne kryterium obowiazu 12.07.09, 11:17
          takizenek napisał:

> ... przy innego rodzaju swiadczeniach, rentach inwalidzkich, zasilkach itd...
          > Panstwo polskie takie jakie jest teraz przynsi wstyd swoja nieudolnoscia i

Proponuję żebyś poprosił o adres pana Lelo i przesłał mu trochę kasy z swojej
          pensji. Pewnie pracujesz i masz więcej, więc sie podziel.
          Jak sobie wyobrażasz przyznawanie jakichkolwiek świadczeń , bez ustalenia
          kryteriów kwotowych?? zawsze znajdzie sie ktoś, kto przekroczy kryteria o parę
          złotych, co nie znaczy , ze wskazane jest podnoszenie tych kryteriów w
          nieskończoność.
        • apodemus Re: === Tak samo idiotyczne kryterium obowiazu 12.07.09, 11:19
          takizenek napisał:

> te wielkie fortuny nie powstaly szanowni panstwo
          > z
          > pracy rak.

Jaaasne. Jeśli ktoś coś ma, to na pewno ukradł. Nie przyszło Ci do głowy, że
          ktoś mógł mieć pomysł i chęć do pracy, a teraz są tego efekty?
        • dandar Re: === Tak samo idiotyczne kryterium obowiazu 12.07.09, 13:30
          Ależ Ty masz ograniczone widzenie rzeczywistosci - tylko fortuna albo zasiłek?
          Jest olbrzymia grupa ludzi, którzy ciezko pracuja na godne zycie i nie wyciagaja
          reki po nie swoje. Zasilek dla sieroty, ktora stracila rodzicow, to co innego
          niz oddawanie pieniedzy zlodziejowi, ktory na stare lata sie troche ogarnal...
          • takizenek Re: === Tak samo idiotyczne kryterium obowiazu 12.07.09, 14:51
            Ty widze ze masz spojrzenie nieograniczone zadnym pomyslunkiem ani poczuciem
            czlowieczenstwa... Ten czlowiek probuje zyc, normalnie zyc... Co za komuny to
            osobna rzecz ale w panstwie kurskiego i kaczynsich tez nie ma dla niego miejsca.
            Dlatego postuluje aby tacy ludzie poszli krasc i robili to co potrafia najlepiej
            - juz tylko po to aby sie czuc normalnym czlowiekiem nie zapedzonym do rogu
            przez takich nieograniczonych jak ty dandar

• prawdziwy-moher Re: === Tak samo idiotyczne kryterium obowiazu 12.07.09, 15:06
              W panstwie Tuska trzeba krasc.To pokazuje ten felieton
            • dandar Re: === Tak samo idiotyczne kryterium obowiazu 12.07.09, 17:46
              takizenku, dlaczego to co za komuny to osobna rzecz? czemu musisz uzywac
              kategorii "za komuny", w "panstwie kurskiego i kaczynskich". Zawsze bedziesz zyl
              w czyims panstwie - to jak w nim zyjesz zalezy od ciebie, natomiast jesli
              szukasz przyzwolenia dla kradziezy w tym kto obecnie sprawuje rzady - to zle
              swiadczy o twoim charakterze. Dla mnie przyzwolenie na kradziez jest np. w
              obozie koncentracyjmym albo w slumsach, prawdziwych slumsach w krajach trzeciego
              swiata a nie w sytuacji takiej jaka mamy (jeszcze) w Polsce - zawsze mozna isc
              do mcdonalda albo do hipermarketu i zamiast 400 PLN zasilku dostac 800 PLN
              pensji. Ale jak ktos wolal byc niebieskim ptakiem - to niech za siebie
              odpowiada. Jedyna istotna rzecz w tym artykule, chociaz wyciagnieta przez
              komentujacych a nie przez dziennikarza szukajacego taniej ckliwosci - to
              niesprawiedliwosc odbierania zasilku po przekroczeniu pewnego poziomu dochodow -
              powinno sie zmniejszyc tylko tyle o ile wiecej maja teraz (po slubie).
              Czy do Ciebie nie dociera ze "tacy ludzie" beda krasc innym ludziom a nie
              abstrakcyjnemu panstwu?
      • zamany Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 09:26
        Na polityków dajesz i nie płaczesz?
        Ten co pije płaci taką akcyze, że łachy nie robią.

• prawdziwy-moher ...Czytam wasze posty i sobie mysle....... 12.07.09, 10:00
        Spoleczenstwo obywatelskie-tym rozni sie od feudalizmu ze dostrzega czlowieka.I dobrze.Przepisy sa, jakie sa.Ale sa.I zgodnie z nimi odpowiednie urzedy musza postepowac.Wyobrazmy sobie ze takich tytulowych Lelo sa miliony.Pozbawic ich zasilku?.Okradna wasze piwnice, wasze mieszkania czy samochod.Ukradna moze i wasz komputer.Bo czlowiek zeby przezyc musi jesc.A znajdujac sie nad przepascia dodatkowo pije.Koszty ida w spoleczenstwo.Koszty leczenia tego czlowieka.Bo przeciez nie bedzie sie ludzi usmiercac?.Oswiecim pokazuje co to jest nienawisc.Dlatego uwazam ze wielu z Was nie ma najmniejszego pojecia co to jest spoleczenstwo obywatelskie.
        • prawdziwy-moher Re: ...Czytam wasze posty i sobie mysle....... 12.07.09, 10:08
          Jak okradna-moze pojda siedziec.Tez z podatkow.Chce jeszcze dorzucic ze Lelo kupujac za swoje 400 cos tam zlotych pobudzal gospodarke.Placil z kazdego zakupionego towaru podatek VAT, ktory wracal do skarbu panstwa.
        • kretynofil Spokojnie, spokojnie... 12.07.09, 10:21
          > Wyobrazmy sobie ze takich tytulowych Lelo sa miliony

Miliony, panie Moher, to sa biednych emerytow. Oni tez sie zrzucaja na Lelo. Idz
          i im powiedz, ze maja placic wiecej, bo Lelo chce miec godne zycie.

> Bo czlowiek zeby przezyc musi jesc.

Owszem. Rzecz w tym, ze jest cala masa organizacji (to tez ciekawe, ale to juz
          dygresja), ktore nie dadza mu umrzec z glodu.

Musisz zrozumiec - problem nie jest w tym, ze ten czlowiek jest glodny (chociaz
          moze jest), ale w tym, ze on oczekuje ze PANSTWO mu da bez jakiejkolwiek
          aktywnosci z jego strony
          . To juz przesada, panie Moher.

Sa instytucje gdzie bedzie mogl pomoc, gdzie bedzie mogl dostac cos do jedzenia,
          gdzie ktos sie nim zaopiekuje - ale to wymaga aktywnosci z jego strony.

Jesli on odmawia dzialania, to spoleczenstwo (rowniez to obywatelskie!) ma prawo
          odmowic mu pomocy...
          • prawdziwy-moher Re: Spokojnie, spokojnie... 12.07.09, 10:29
            Jezeli jestes przeciwnikiem UE masz racje.Jezeli zwolennikiem-dziwne wywody prowadzisz.Ja akurat jestem przeciwnikiem UE, jednak w kwesti wyplacania zasilku bezrobotnym mam podobne zdanie jak wiekszosc krajow UE.
            • kretynofil Ja nie jestem ani... 12.07.09, 10:36
              ...zwolennikiem ani przeciwnikiem UE.

Podoba mi sie to, ze w starej UE osoba, ktora spotkalo cos zlego moze liczyc na
              pomoc panstwa. Podoba mi sie to, ze regulacje unijne chronia szarych obywateli
              przed cwaniactwem.

Nie podoba mi sie natomiast to, ze UE wspiera tzw. "uciskane rasy". Szlag mnie
              trafia kiedy widze rodziny arabskie w ktorych co rok to prorok, tatus non stop
              na Burdelowej a mamusia w upale popie*dala otumaniona czarnymi szmatami, bo tak
              Pan I Wladca kaze.

No ku*wa, moze slaby ze mnie socjalista, bo jestem rasista :)

A moje wywody sa sluszne, drogi Moherze - bo jesli pani zatrudniona w biedronce
              musi byc biedna w imie rozwoju kraju, jesli emeryt musi biedowac, bo tak
              powiedzial imc Balcerowic, to nie widze powodu dla ktorego lekkoduchy mialyby
              byc traktowane jak w UE.

Konsekwencja, ku*wa, konsekwencja...
              • prawdziwy-moher Re: Ja nie jestem ani... 12.07.09, 10:43
                To znowu inny temat.To temat grozniejszy.Coz mozna poczac.akie regulacje prawne.I wobec tego konkretnego przykladu, sa we Francji sprzeciwy.Majac powyzej piatki dzieci masz kase jakbys ciezko pracowal.A kto ma tyle dzieci?Wiadomo.
                • kretynofil Dlatego proponuje ten temat uciac... 12.07.09, 10:54
                  ...i wrocic do sedna sprawy: moim zdaniem ludziom takim jak Lelo oplaca sie
                  pomagac, bo jako kryminalisci wiecej zaszkodza spoleczenstwu.

Tyle tylko ze to niesie ze soba niebezpieczenstwo - bo jest to de facto
                  legitymizacja szantazu wobec spoleczenstwo. Kazdy moze dzisiaj wstac i
                  powiedziec: dajcie mi "za nic" 1200 PLN/mc, bo jak nie to pojde krasc i jak mnie
                  zlapiecie to bede Was kosztowal 1300 PLN/mc.

Bo do tego sie to sprowadza - do szantazu.

Moim zdaniem system powinien dawac wybor - jesli facet chce zasilek, musi cos
                  robic. Cokolwiek. Patrolowac ulice, chociazby. Sam doskonale wie gdzie zlodzieje
                  dzialaja, jakie sa ich metody.

Tyle tylko ze na to pan Lelo, z calym swoim "obywatelskim odrodzeniem" sie nie
                  zgodzi - bo spoleczenstwo spoleczenstwem, socjal socjalem, ale na kolegow sie
                  nie "donosi".

I tu sie bajka konczy, ku*wa jej mac.

A utrzymywanie nierobow w wiezieniach tez jest chore, ale to akurat kwestia
                  zmiany konstytucji - zmiany, ktora nie jest latwa, ktora moglaby byc
                  wykorzystana przeciw spoleczenstwu...
                  • prawdziwy-moher Re: Dlatego proponuje ten temat uciac... 12.07.09, 11:10
                    Nie ma idealnych rozwiazan.Pomimo ze Francuzi dawaja zasilki to jednak wielu zyje na ulicach.Wykluczyli sie z wlasnej woli, lub sa przybyszami z innych krajow.Te patrolowanie to pachnie mi troche ORMO.Zawezenie przyznawania zasilku.Warunki przyznawania itd.Nie wiek jak to maja zrobic we Francji poniewaz system socjalny jest do granic absurdu.Malzenstwo 2 plus dwa otrzymuja na miesiac 925,81 €.
                    Ale gdy maja szostke dzieci juz prawie 1700 euro.Plus opieka zdrowotna totalnie za darmo.Zywienie dla dzieci w kantynach szkolnych za darmo, wakacje dzieci za darmo, dodatkowo korzystaja przy wejsciu w szkole na tyle dzieci jakies 2 tysiace euro, dodatkowo kilkaset euro na swieta Bozego Narodzenia,plus moga dostawac za sarmo zywnosc z organizacji charytatywnych
                    • kretynofil No wlasnie, zaczynasz dostrzegac problem... 12.07.09, 11:28
                      > Nie ma idealnych rozwiazan.

Oooo, i o to wlasnie mi chodzi. Sam widzisz, ze rozwiazania francuskie nie sa
                      dobre. Tam przynajmniej jest zakaz manifestowania swojej religii w szkolach - i
                      dobrze. Ahmed dostaje kase na dzieci, ale te nie moga sie izolowac w szkole.
                      Restrykcje, ktore zmuszaja do podejmowania wyborow.

Jak to wyglada u nas? Sam widzisz - zasilek dla bezrobotnego jest i nikt sie nie
                      interesuje tym, czy facet czasem nie robi na czarno. Jesli go zlapia to co
                      najwyzej mu zabiora ten zasilek.

Wiesz co to jest wartosc oczekiwana, prawda?

No to wlasnie tak powinno byc - wartosc oczekiwana dla dzialalnosci dobrej dla
                      spoleczenstwa (cokolwiek to znaczy, to juz spoleczenstwo musi zdecydowac)
                      powinna byc dodatnia, dla szkodliwej ujemna.

A, poki co, jest odwrotnie. I tu tkwi sedno problemu.

Oplaca sie oszukiwac na zasilkach, bo najgorsze co moze Cie spotkac, to
                      odebranie tego zasilku - to co dostaniesz to Twoje :)

> Te patrolowanie to pachnie mi troche ORMO.

Pachnie, ku*wa. U nas wszyscy wachaja, niuchaja, wesza - a robic nie ma komu :)

Ch*j czym Ci to pachnie. Zrozum, to jest prosta rzecz - albo facet wyrzeka sie
                      swojej kryminalnej przeszlosci i daje spoleczenstwu swoja wiedze (ktora jest na
                      swoj sposob unikatowa i pozyteczna), a spoleczenstwo mu za to placi, albo nie -
                      i wtedy wypie*dalac...

> Zawezenie przyznawania zasilku.Warunki przyznawania itd.

A widzisz, moim zdaniem trzeba ograniczyc warunki przyznawania zasilkow -
                      wlasnie po to, zeby potrzebujacy dostawali wiecej, a lekkoduchy nic.

Zreszta jedna rzecz mnie intryguje, przyszlo mi to do glowy w miedzyczasie. W
                      momencie t1 (jakis czas temu) zasilek przyslugiwal od kwoty 351 PLN/osobe/mc a
                      emerytura wynosila mniej niz 702 PLN/mc. W momencie t2 (dzisiaj) emerytura
                      zostala podniesiona do pulapu 720 PLN/mc. Jak rozumiem, ta rewaloryzacja byla
                      wymuszona z powodu wzrostu kosztow zycia (bo to nie pensja zeby dawac podwyzki
                      za "dobre emerytowanie"). Skoro w momencie t1 zalozenie bylo takie, ze zasilek
                      przysluguje rodzinom w ktorych tylko jedna osoba dostaje emeryture (czyli w
                      takich, w ktorych zona nie pracowala, tylko wychowywala dzieci), to czemu to
                      zalozenie zostalo zmienione w momencie t2?

Skoro byla rewaloryzacja emerytur, co de facto oznacza ze wladzuchna
                      przyznala ze zycie podrozalo, to dlaczego progi dochodowe dla zasilkow z MOPS
                      nie zostaly podniesione? To co, zycie emeryta podrozalo, ale zycie osoby na
                      zasilku nie podrozalo? Cos tu smierdzi. Moim zdaniem wspolczynnik 351
                      PLN/osoba/mc tez powinien byc rewaloryzowany.

I, na marginesie, Lelo wylewa krokodyle lzy ze mu zabrali, Gazeta o tym pisze -
                      a prawda jest znacznie gorsza: cala rzesza uczciwych dwuosobowych rodzin, w
                      ktorych tylko jedna dostawala emeryture ponizej 702 PLN a teraz dostaje 720 PLN
                      utracila prawo do zasilku.

O nich jakos sie nie pisze - bo sa zbedni i za malo chwytliwi do "artykula
                      wrazliwego spolecznie"?

No do ku*wy nedzy...
                      • absurdello Pytanie to jest dlaczego się ten zasiłek zabiera 12.07.09, 12:57
                        w całości zmuszając ludzi do dylematu: żyć pod mostem czy iść kraść,
                        a nie redukuje do poziomu np. takiego by suma dochodów była o 1zł
                        niższa od progu.

Dla mnie to jakiś cwaniak albo idiota bez wyobraźni wymyślił mający
                        na myśli maksymalizację pozornych oszczędności bez patrzenia szerzej
                        na wszelkie straty jakie jakie takie działanie przyniesie
                        (złodzijstwo, pijaństwo, koszty leczenia skutków chorób z
                        niedożywienia).

A jednocześnie niektórzy dostają taką forsę, że nawet przy pomocy
                        rodziny nie przeżrą jej przez kilka pokoleń i wszystko nie z pracy
                        rąk a głównie z tego czyimi są kolegami i do jakiej partii się
                        załapali ... inni zaś choćby się zauczyczyli i zapracowali na
                        śmierć, dzieci własnych i żon nie widzieli z braku czasu to się
                        niczego oprócz długów w życiu nie dorobią.

Tak na prawdę to ten cały system społeczny i finansowy jest chory a
                        takie przypadki jak opisany to są tylko objawy tej choroby. Dla
                        zysku małej grupy ludzi cała duża grupa albo nie ma pracy albo
                        zarabia tyle, że chodzi na granicy wegetacji biologicznej. A system
                        jeszcze utwierdza, ku chwale zysków małej grupy, że nie wszyscy
                        muszą żyć a w ogóle to nikt ci nie kazał się rodzić, a jak się już
                        urodziłeś to tyraj na wystawne obiady za głodujących w Etiopii,
                        jedzone złotymi łyżkami przez samowybrańców narodu (zdrowie wasze w
                        gardła nasze).
                        • ascenth Re: Pytanie to jest dlaczego się ten zasiłek zabi 12.07.09, 14:16
                          absurdello napisał:

> w całości zmuszając ludzi do dylematu: żyć pod mostem czy iść kraść,
                          > a nie redukuje do poziomu np. takiego by suma dochodów była o 1zł
                          > niższa od progu.

Zasiłki oblicza się tak: kryterium dochodowe (477 zl na os samotna) minus
                          dochód = zasiłek. jeżeli dochód przekracza kryterium - odmowa. W rodzinie
                          kryterium to 351 zł na osobę w rodzinie. Czyli masz piątkę dzieci dostajesz 351
                          zł razy 7 osób. To nagroda państwa za siedzenie w domu. Ten koleś po prostu
                          zawarł związek małżeński i oczywiste jest że wlicza się dochód jego zony. Bo
                          niby dlaczego nie? W zaleznoci od stanu kasy w gminie , takie darmozjady jak on
                          mogas jeszcze dostać różne zasiłki celowe specjalkne powyzej kryterium na leki
                          oplaty itp.
                          Uwierzcie, ze gdybyscie porownali wasze pensje i kwoty jakie dostają darmozjady
                          - szlag by was trafił.
                      • bogulo2 Re: No wlasnie, zaczynasz dostrzegac problem... 12.07.09, 22:07
                        "rozwiazania francuskie nie sa dobre"

Francuzi w swojej histori stworzyli tylko 69 dobrych rozwiązań ;)
                  • norymberga3 Meandry psychiki Lelo 14.07.09, 10:22
                    są dla mnie ciężkie do wytrzymania.
                    Facet charakteryzuje się postawą roszczeniową podszytą szantażem,
                    ajk słusznie zauważył kretynofil. Moim zdaniem powinien być ostatni
                    w kolejce po zapomogi. Miał w życiu dość okazji do zapracowania na
                    swoje utrzymanie. Nie skorzystał, jest wrakiem człowieka, krzywdził
                    innych, niech poniesie konsekwencje swoich poczynań.
                    Inna sprawa, że brzytwa ucinająca zapomogi działa nielogicznie.
                    Jeśli ustawia się finansowe kryterium ubóstwa, to należałoby
                    dopłacać tym, co mają poniżej i spełniają warunki, do tej granicy.
                    Byłby schodkowy system zasiłków, a nie "wóz albo przewóz".
              • bogulo2 Re: Ja nie jestem ani... 12.07.09, 22:03
                "jesli emeryt musi biedowac, bo tak powiedzial imc Balcerowic"

tak powiedział ten który za pieniądze na emerytury budował hute katowice itp. "inwestycje". balcerowicz musiał lać z pustego, a te bobki, ktore się od 20 lat dopychają do koryta dalej z pustego leją, a na państwowych spółkach (które trzebaby opchnąć) robią wałki. tak oto każdy z nas ma już 16tys zł długu, a razem 600 000 000 000zł
      • sikorka68 Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 10:56
        madridista1 napisał:

> a z jakiej racji ma on dostawac z moich podatkow jakikolwiek
        > zasilek??? ja nie kradne wstaje o czwartej rano i tyram po 10 godzin
        > i nikt mi zasilku nie daje, a wcale jakos duzo nie zarabiam i teraz
        > panstwo kradnie moje pieniadze zeby karmic nierobow!!! pownny byc
        > nowe zasady dobrowolne opodatkowanie na rzeczubogich jak ktos czuje
        > taka potrzebe zeby oddawac swoje pieniadze pijakom, zlodzieom i
        > nierobom to prosze bardzo, ja na swoje pieniadze musze naprawde
        > ciezko zapracowac i nie bawi mnie ich oddawanie tym ktrym sie nie
        > chce pracowac,

I ciesz się, że nie musisz korzystać z zasików, natomiast w cywilizowanych
        krajach jest tak, że osobom biednym się pomaga. U nas ta pomoc jest w
        pieluchach- i to jest nie fer, bo tak naprawdę więcej z tym klopotu, niż te
        pieniądze warte.
    • z_jak_zwirz zesrala sie bida i placze 12.07.09, 08:39
      ten pan lubil (i chyba dalej lubi) lekkie zycie. kiedy inni tyrali w pocie
      czola, on "robil sklepy" (ale tylko panstwowe - taki robin hut "na miare naszych
      mozliwosci").

i teraz dziwi slonia traba, ze grosza nie ma - niech sie cieszy z kazdej
      zlotowki, ktora dostaje, bo nie wypracowal jej. to jest jalmuzna, na jalmuzne
      sie nie narzeka, ze za mala.

trzeba bylo pracowac, a nie hulac. no chyba, ze zrobia z niego meczennika, ze za
      zlej komuny pierdzial, a przeciez walczyl z systemem, bo tylko panstwowe sklepy
      robil - wtedy wywiady, wizyty w zakladach pracy...

"dalej jazda do roboty, jebane nieroby!" - jak spiewal wieszcz.
      • imbir_cynamon Re: zesrala sie bida i placze 12.07.09, 08:56
        No cóż pan Leszek ma swoje racje. Tylko to jak teraz zyje jest pokłosiem jego
        wcześniejszych wyborów. Powinien być wdzięczny że mu państwo sfinansowało
        operację trzustki. Zreszta nie uszanował tego bo znowu zaczął pić. Znalazł dobrą
        kobietę - jej wybór, niech go utrzymuje.
        A co powiedzieć o samotnych matkach, które tyrają na swoje dzieci? Albo o
        ludziach którzy zachorowali nie z własnej winy i nie mają za co żyć?
        Panie Leszki chwali się panu zmiana życia ale to nie znaczy że się panu należy.
        Ludzie harowali przez całe życie i sa w podobnej do pana sytuacji. pan sie bawił...
    • nulka71 Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 08:53
      Nie bronię faceta, ale ludzie zastanówcie się na tym kryterium 351 zł na osobę.
      I to dotyczy wszystkich i samotną matkę z 2-3 dzieci, która pracuje i stara się jak może. I rodziny gdzie są osoby niepełnosprawne, nikogo nie obchodzi, że w tym naszym kraju wszelkie formy rehabilitacji są płatne, bo gdyby czekać na tą państwową to ... może za kilka lat dziecko by się załapało, a przy wielu schorzeniach decydują tygodnie.
      Oburzamy się na faceta, który mimo wszystko stara się, ale moim zdaniem powinniśmy się wkurzać na "prorodzinne" państwo, bo te kryteria zasiłkowe w 98 % uderzają w normlnych ludzi, tylko tych słabszych, co nie potrafią dorwać się do koryta, nie potrafią biec w wyścigu szczurów.
      Zastanówcie się co można kupić za te 351 złotych :(
      • imbir_cynamon Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 08:58
        Pisałam wyżej.
        Byc moze dlatego że państwo utrzymuje takich ludzi jak pan Leszek nie ma dla
        samotnych matek, ludzi niepełnosprawnych. Zastanów sie nad tym.
        • niespodziewany22 Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 10:52
          Zastanow sie sam ,moze dla tego ze jestes deb...lem to zasilki sa
          wlasnie tak niskie jak sa.Dziwne ale na latajacy zlom samolotowy za
          pare miliardow dolarow polske stac? ,na okupacje iraku i afganistanu
          polske stac?,na mistrzostwa europy polske stac?,na o podatkow od
          rolnikow polske stac?,na rozdawanie ziemi czarnej klerykalnej mafi
          polske stac?.........na zero podatkow od firm zagranicznych polske
          stac?.....cos jeszcze mam wymienic ,bo moge tak bez
          konca .................a na wlasnego obywatela to NIE STAC???, i
          gow...o mnie obchodzi jakie zycie prowadzil ,to bez
          znaczenia ,chodzi o wielkosc tego zasilku ( wyzebranego) od
          kogo????....NAS?????????........NIE!!! ....te pieniadze jak nie
          pojda na zasilek to zostanie pewnie kupiony za nie albo kolejna
          kamerka na skrzyzowaniu ,albo kolejny rosomak ,albo jakies inne
          gw...o..........i taka jest prawda..........
          ps....a tak na marginesie zobaczcie sobie standardy
          szpitali ,urzedow ,drog,i infrastruktury w kazdym innym kraju europy
          ( na poludnie ,polnoc lub zachod od polski) ,porownajcie ich podatki
          i swoje i zobaczcie co ONI z tego maja a co polacy.............wiec
          pytam GDZIE SA TE PIENIADZE Z PODATKOW POLSKICH
          PODATNIKOW????????????
          • absurdello Jak to gdzie ? 12.07.09, 13:05
            W prywatnych kieszeniach różnych osób przyssanych tu i ówdzie do
            całego systemu, takich różnych prezesików jak ten od wypłat
            odszkodowań za pracę w Niemczech, co sobie przyznał wysoką premię
            przekraczającą wieeeelokrotnie zdrowy rozsądek, przyzwoitość i
            średnią krajową. Takich są tysiące, plus różne fundacje czy firmy
            pompujące forsę na różne "słomiane misie" (Bareja) w majestacie
            zręcznie ułożonych przepisów.
      • maciejkozlowski Zasiłek w Polsce a zasiłek w Anglii. Ciekawostka. 12.07.09, 09:03
        W Polsce za 350 złotych to można tylko iśc i kraśc. Wyjścia innego nie widze. W
        Anglii masz opłacone ładne mieszkanie i 280 funtów miesiecznie co wystarcza na
        rachunki, jedzenie, internet, telefony a i zostanie na fajki i piwo od czasu do
        czasu. Czyli - skromne, ale godne życie. Tych w polskich urzędach co ustalaja te
        stawki to powinno sie zamknąc w nieogrzewanej klitce i im dać ten ich zasiłek.
        Po 2 miesiącach by go podwoili.Sukinsyny !! A co chcecie od tego człowieka?
        Odsiedział karę. Czego sie go czepiacie? Bo mówi jak jest ?!
        • kaszmir74 Re: Zasiłek w Polsce a zasiłek w Anglii. Ciekawos 12.07.09, 09:27
          Nie do końca masz racje,w Angli też bywa różnie,a jak
          uznają,że "kręcisz" musisz oddać wszystko z powrotem. Lekko żyją
          tylko kolorowi z racji "prześladowań".
          • absurdello Ale u nas nawet jak nie kręcisz to 12.07.09, 13:12
            nie wyżyjesz za 351 zł, bo nie opłacisz za to mieszkania, ogrzewania
            zimą, leków, czy rzeczy do szkoły dziecka a jeszcze jeść czasami
            trzeba.
            • ascenth Re: Ale u nas nawet jak nie kręcisz to 12.07.09, 14:19
              absurdello napisał:

> nie wyżyjesz za 351 zł, bo nie opłacisz za to mieszkania, ogrzewania
              > zimą, leków, czy rzeczy do szkoły dziecka a jeszcze jeść czasami
              > trzeba.

351 zł to kwota na osobę w rodzinie, faktycznie ludzie dostają jeszcze zasiłki
              celowe i sumie nie raz rodziny pasożytów, ktore się nie pokalały praca w swoim
              życiu, na luziku wyciągają większe kwoty niz pracownik, który te zasiłki
              przyznaje.
    • thegreatmongo "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 08:57
      Glupi tekst. I co niby mamy wspolczuc temu smieciowi, ktory cale zycie kradl,
      oszukiwal i pil??

Wiecie ile on musial zlych rzeczy robic? Zastanawiacie sie jak musialy sie
      czuc zony tych jego "kumpli od kielicha" u ktorych on przemieszkiwal?

On powinien do konca zycia w kamienilomie pracowac a nie dostawac darmowe
      leczenie za kazdym razem jak sobie popije.
      • maciejkozlowski Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote-Gieroj! 12.07.09, 09:27
        Oooo widzę, że mój znajomy w kominiarce się wypowiedział. "Ludzki śmieć" ,
        kamieniołomy i tryskający , wściekły jad z tych "kulturalnych " usteczek Pana
        thegreatmongo. W sumie adekwatny nick. Cos ja neandertal czy piterantropus. Co
        ten człowiek Panu zrobił, ze najchetniej by go Pan zabił ? Mnie przy okazji
        pewnie też. Kominiarka już włozona. Do dzieła gieroju.

thegreatmongo napisał:

> Glupi tekst. I co niby mamy wspolczuc temu smieciowi, ktory cale zycie kradl,
        > oszukiwal i pil??
        >
        > Wiecie ile on musial zlych rzeczy robic? Zastanawiacie sie jak musialy sie
        > czuc zony tych jego "kumpli od kielicha" u ktorych on przemieszkiwal?
        >
        > On powinien do konca zycia w kamienilomie pracowac a nie dostawac darmowe
        > leczenie za kazdym razem jak sobie popije.
        • seriem Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote-Gieroj! 12.07.09, 09:55
          > ten człowiek Panu zrobił, ze najchetniej by go Pan zabił ? Mnie przy okazji
          > pewnie też. Kominiarka już włozona. Do dzieła gieroju.

A nie pomyślał pan żeby on ruszył dupsko do roboty. Nic przeciwko temu panu nie
          mam ale nie wydaje mi się, że powinnien dostawać pieniądze za swoje wybory. O
          ile uważam że pewnie socjal jest konieczny ale ten pan jest idealny przykładem
          nadużycia go. Czy uważa pan że każdy powinnien być utrzymywanty przez państwo?

pozdrawiam
          Paweł Michałowski
          • jkmjkm Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote-Gieroj! 12.07.09, 11:27
            Pan złodziejaszek jest żałosny. Ale moim zdaniem należy mu dać te parę groszy -
            w zamian niech jeździ po ośrodkach poprawczych i robi pogadanki, o tym jaki to
            parszywy los czeka złodziei.
        • kretynofil Panie bez kominiarki, pan sie uspokoi... 12.07.09, 10:08
          Troche zbyt emocjonalnie sie robi :)

Panie Macieju, ja tez jestem pelen wspolczucia dla ludzi wypchnietych na
          margines spoleczenstwa w ten czy inny sposob - ale trzeba znac umiar. Wielu z
          nas ciezko pracuje, wielu stres czy ciezka praca wykancza. Wiele jest rodzin,
          ktorych nie stac na wychowanie dziecka. Zycie osoby uczciwej nie jest latwe.

Rozumiem Pana wspolczucie dla osoby opisanej w artykule - bo na dzien dzisiejszy
          sytuacja w ktorej Lelo sie znajduje jest przykra. Zanim jednak zacznie sie Pan
          roztkliwiac, prosze sobie przewinac czas o 30-40 lat wstecz i przyjrzec sie temu
          czlowiekowi.

Bawi sie do rana, spi do poludnia, rozbija sie z kolegami po Polsce, imprezki,
          alkohol, dziewczyny - wieczny bal po prostu. Cala paczka smieje sie z frajerow,
          ktorzy na siodma rano zapitalaja do fabryki. Krolowie zycia...

I wracamy znowu do terazniejszosci. Frajerzy, ktorzy chodzili do pracy sa teraz
          schorowani - ale nie przez alkohol czy imprezy, zwykla praca ich wykonczyla.
          Wielu ja stracilo w okresie transformacji, ale jakos sobie dawali rade - nie
          lamali prawa, walczyli o godne zycie swoich rodzin podejmujac prace w warunkach
          uragajacych ich wlasnej godnosci.

I ci "frajerzy" tez sa dzisiaj biedni. Wypracowane przez nich emerytury tez nie
          starczaja na zycie - chociaz cale zycie nie brali nic od panstwa, dostaja tylko
          to, co sami wypracowali. A dostaja malo, bo z tego co sobie odlozyli, trzeba
          utrzymac Lelo, oplacic jego leczenie, dac mu zasilek i "godne zycie" - bo
          przeciez mu sie nalezy!

Czy ten obrazek jest dla Pana czytelny, Panie Macieju?

To moze przestan pan pieprzyc o kominiarkach i unosic sie swietym
          socjalistycznym gniewem, bo hanbe Pan przynosisz ludziom takim jak ja, ktorzy
          tez maja lewicowe poglady...
          • niespodziewany22 Re: Panie bez kominiarki, pan sie uspokoi... 12.07.09, 12:09
            A co ty z tym panem wyjezdzasz?...........toz to zakompleksiony
            polaczek ..............wyjdz na ulice i rozejrzyj sie wokolo same
            smutasy( ty tez pewnie) ..i myslisz ze te smutasy to z powodu
            uczciwosci? czy tez ze sa zlodziejami????/............toz to szarosc
            polakow ....ciagle frustracje.............zadnej radosci
            usmiechu.........czyz nie przeraza ciebie USMIECH na twarzy innej
            osoby?.............a noz cos bedzie od ciebie chciala .wiec skrzyw
            sie jeszcze bardziej jak to robisz teraz ..bo nie widzisz SEDNA
            PROBLEMU ............tylko zaiwisc i zolc przec ciebie
            przemawia ...........a moze i zazdrosc???????????...............dla
            mnie kradl czy nie jest takim samym CZLOWIEKIEM godnym
            WSZYSTKICH ,powtarzam WSZYSTKICH , zasilkow i pomocy na rowni z
            innymi...........a czy tobie NIGDY nic do raczki sienie
            przykleilo ?.......wiesz ze te 10 groszy ktore znalazles na ulicy to
            tez kradzierz??????????...............
            • kretynofil Naucz sie pisac po polsku i formulowac mysli... 12.07.09, 12:20
              ...bo z tego belkotu nic nie wynika.

> wyjdz na ulice i rozejrzyj sie wokolo same smutasy( ty tez pewnie)

Wiesz, to nie do mnie, bo w Polsce nie mieszkam. I jedna z rzeczy, ktore mi sie
              bardzo w Belgii podobaja, to to ze ludzie sie do siebie usmiechaja na ulicy :)

> toz to szarosc polakow ....ciagle frustracje

Oczywiscie, tyle ze ten Lelo nie ma nic do tego. Ja sie zgadzam, ludziom trzeba
              pomagac, kazdemu z nich, jesli tej pomocy potrzebuja. Na tym polega istota
              spoleczenstwa - sa jednak pewne granice "wrazliwosci" spolecznej i jesli chcesz
              sie do mnie przyczepiac, krzykaczu, to poczytaj moje posty w tym watku. Wszystkie.

> bo nie widzisz SEDNA PROBLEMU

Wlasnie rzecz w tym, ze widze sedno problemu. Nie chodzi o to czy Lelo dostanie
              czy nie - chodzi o to, ze jesli on dostanie to nie dostanie ktos inny i to nie
              koniecznie bedzie oznaczalo "sprawiedliwosc spoleczna"...

Ale co ja bede tlumaczyl rozemocjonowanemu krzykaczowi, ktory za jakis czas
              znowu zaglosuje na PO/PIS/SLD, a za pare dni przy artykule o biednych dzieciach
              bedzie krzyczal zeby dac im wiecej i opluwal kazdego, kto bedzie od niego
              bardziej rozemocjonowany.

I tak chlopaki z rzadu sie wyzywia, a Ty bedziesz zapewnial dalszy podzial
              spoleczenstwa. Uzyteczny idiota - tak sie mowi o takich jak Ty.

I jeszcze jedno: nie jestes taki niespodziewany jak Ci sie wydaje :)

> a czy tobie NIGDY nic do raczki sienie przykleilo ?

A wyobraz sobie ze nie :)
              • niespodziewany22 Re: Naucz sie pisac po polsku i formulowac mysli. 12.07.09, 12:53
                No i co tam w belgii?, moze napiszesz jak to wyglada w belgii wobec
                tego?.................slucham.....na marginesie powiem ci ze
                zjezdzanie i wmawianie na kogo to powinni glosowac inni albo na kogo
                ja to glosowalem ,i co tez powinienem zrobic itd to po prostu nic
                tylko brak z twojej strony rzeczowych argumentow ,( bo polityka
                wszystko przyjmie ,no nie ?) ......wobec tego powiedz mi ludziku na
                kogo ty glosowales ....i nie mow mi ze zyjesz sobie gdzies tam i nie
                musisz glosowac.,ani nic cie to nie obchodzi...jesli tak jest i nic
                cie to nie obchodzi to nie powinienes tez zabierac glosu na
                forum.......bo nie masz o tym zielonego pojecia..........
                • kretynofil Wal sie na ryj, kretynie... 12.07.09, 13:07
                  > No i co tam w belgii?

Dobrze, ku*wa. Bardzo dobrze. Bo nie musze ogladac takich rozhisteryzowanych
                  kretynow jak Ty na co dzien.

> moze napiszesz jak to wyglada w belgii wobec tego?

Tak wyglada, ze ludzie placa podatki na je*anych arabow, ktorzy pluja na nich na
                  ulicy. Pieknie wyglada :)

> na marginesie powiem ci ze zjezdzanie i wmawianie na kogo to powinni glosowac inni

Zrozum, kretynie, ze po to wymienilem trzy glowne partie zeby pokazac Ci, ze to
                  nie ma znaczenia na kogo glosujesz, poki ograniczasz sie do prucia ryja...

Chcesz zeby bylo lepiej? Super, ja tez. Tylko ze ja staram sie myslec o
                  konsekwencjach pewnych decyzji, a nie podniecac sie wlasna histeria jak Ty.
                  Myslisz ze jestes taki super, bo w kazdym chcesz widziec czlowieka? Myslisz ze
                  takie to cool?

To jestes durniem, bo jesli taki czlowiek dostanie zasilek bezwarunkowo, to
                  ludzie w jego otoczeniu beda sie zastanawiac po co maja pracowac. Nie rozumiesz,
                  kretynie, konsekwencji tego?

Nie widzisz, rozhisteryzowany imbecylu, ze cale obszary bylych PGRow sa
                  kompletnie nie zdolne do zycia w spoleczenstwie, bo wladzuchna dala im zasilki w
                  wysokosci pensji? Wszyscy tam sie nauczyli ze robic nie trzeba i sie nie oplaca.

A teraz placz, bo "wykluczenie spoleczne". Bo kolejne pokolenia do pracy sie nie
                  pala a kazdego kto ma troche wiecej kasy uwazaja za zlodzieja. Bo nie rozumieja
                  ze to ich kraj. Bo nic dla niego nie robia.

Bo i ku*wa po co? Zawsze jakis (nie)spodziewany kretyn stanie "w ich obronie" i
                  jeszcze bardziej spaczy ich swiatopoglad. I jeszcze bardziej ich rozleniwi,
                  pozbawi checi do pracy...

> tylko brak z twojej strony rzeczowych argumentow

Zjezdzaj, gowniarzu. Moich argumentow w tym watku masz pod dostatkiem, jakos nie
                  podjales polemiki - bo jestes zwyklym gnojem, ktory tylko pluc potrafi...

> wobec tego powiedz mi ludziku na kogo ty glosowales

Na SLD glosowalem. Nie Twoj biznes, swoja droga.

> to nie powinienes tez zabierac glosu na forum

Wiesz, uwazam ze mam prawo sie wypowiadac, nawet jesli bym nie glosowal (w
                  wyborach do PE nie bralem udzialu) - bo mam polskie obywatelstwo, w Polsce place
                  podatki (tak, niezgodnie z unijnym prawem, ale nie bede placil na utrzymanie
                  arabow) i mam wiecej do powiedzenia niz tacy kretyni jak Ty.

I powtarzam, jesli chcesz dyskutowac, to naucz sie pisac po polsku i formulowac
                  mysli, analfabeto. No i moze nie zawyzaj swojego wieku w nicku :)
                  • niespodziewany22 Re: Wal sie na ryj, kretynie... 12.07.09, 15:22
                    Wiesz co facet ,jestes po prostu prymitywem,sam jestes
                    ARABEM..........jesli masz pojecie o czym mowie ( podpowiem ,bo
                    wyglada mi to ze nie masz pojecia,arab to ten co wyjezdza do pracy
                    do innego kraju ) a tobie jeszcze do tego wydaje sie ze jestes
                    lepszy od innych rdzennych mieszkancow albo od takich samych jak
                    ty ....ARABOW..............i ty chcialbys miec cokolwiek do
                    powiedzenia ....facet tys rasista po prostu ,kompletne dno
                    umyslowe , jestes w innym kraju ale nic z tego nie lapiesz ,bo
                    ograniczenie twoje ci nie pozwala ..........ciesz sie ze masz lepiej
                    niz w swojej wiosce i wio do pracy ............ARABIE.............
                    ----teraz zrozumiales????????
                    • kretynofil Arab to nomad po hebrajsku... 12.07.09, 15:37
                      ...a nie "ten co wyjezdza do pracy", debilu :)

Powiedz mi, Ty zawsze tak histeryzujesz, czy po prostu dzisiaj zapomniales wziac
                      leki?
                  • niespodziewany22 Re: Wal sie na ryj, kretynie... 12.07.09, 15:25
                    ................i powiem ci jedno ,co tylko potwierdza wszystko ze
                    wiesniak jestes ...........z tym sld..............wiesiek i
                    wszystko.....................buraczku cukrowy......HEHEHEH........
                • black_halo Re: Naucz sie pisac po polsku i formulowac mysli. 12.07.09, 14:02
                  Jak pomoc spoleczna w Belgii wyglada? Zasilek przysluguje ci w
                  zaleznosci od wieku po 312 dniach przepracowanych w ciagu 18
                  miesiecu, od pewnego wieku po 520 po przepracowaniu minimum 30
                  miesiecy chyba i jest jeszcze jeden prog. Wysokosc zasilku zale od
                  tego czy jestes osoba samotna, masz partnera, ktory zarabia albo nie,
                  czy masz dzieci itd. Mozesz dostac doplate do pradu, internetu, wody,
                  darmowy abonament na autobus a jesli masz potwierdzenie od pracodawcy
                  to mozesz dojechac na rozmowe kwalifikacyjna za 1 euro w jedna
                  strone. Do tego istnieje jeszcze instytucja pomocy spolecznej, ktora
                  moze ci wyplacic pensje na przezycie dopoki nie staniesz na wlasnych
                  nogach i ta pensja wynosi 474 euro dla osoby mieszkajacej z
                  partnerem.
                  • prawdziwy-moher Re: Naucz sie pisac po polsku i formulowac mysli. 12.07.09, 14:09
                    Piszesz o zasilkach(dziwna nazwa) z pieniedzy gdy ktos przedtem pracowal.On placil skladki na ten fundusz.Chodzi o zasilki socjalne
                  • niespodziewany22 Re: Naucz sie pisac po polsku i formulowac mysli. 12.07.09, 15:27
                    Dzieki za info.......czyli po wejsciu EURO w polsce to bedzie ,hm
                    cale 200euro..................
        • luisa80 Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote-Gieroj! 12.07.09, 10:09
          Jak tu ktoś wcześniej napisał: "pieniądze na zasiłki się z nikąd nie biorą, są zabierane ludziom, którzy ciężko pracują". Ten człowiek przez całe życie kradł i pił. Jest inwalidą z własnej winy - bo pił. Uważam, że nic mu się nie należy. Jak tego nie rozumiesz, to znaczy, że nie wiesz, co to jest ciężka praca i najprawdopodbniej sam jesteś śmierdzącym menelem
          • niespodziewany22 Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote-Gieroj! 12.07.09, 12:12
            Czyli uwazasz ze zolnierz okupant jest tym ktoremu nalezy sie
            zasilek za to ze mu reke urwalo................( a potrafisz sobie
            wyobrazic ile to osob w kraju okupowanym moze przez niego
            cierpiec??????????) ...............jesli tak to jestes wspolwinnym
            mordowania i wspoluczestniczysz w odpowiedzialnosci
            zbiorowej.........zdajesz sobie z tego sprawe......??????
          • niespodziewany22 Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote-Gieroj! 12.07.09, 15:30
            Do pracy wobec tego luiso ,za lade ,albo za biurko,albo za szczote
            lap...........albo papier toaletowy podaj............a ja nie musze
            i ...............calkiem mi z tym
            dobrze.............HAHAHAHA......moge za to z psem na spacer,albo do
            Wilna wyskoczyc ,albo do Pragi (czeskiej) ,lub paryz zwiedzic ( i
            nie tylko) .............czy tez przypomniec sobie jak Sztokholm
            wyglada..........
            ------AND I LIKE IT !!!
        • bogulo2 Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote-Gieroj! 12.07.09, 22:15
          No tak, bo on nie wyrządził nikomu krzywdy bo okradał "państwowe sklepy" (niczyje???) i jak już to robił krzywdę "społeczeństwu" (czyli nikomu???)

gieroj przegina, ale kolesiowi się pajda chleba nie należy...
    • darek_w1 "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 09:00
      Z jednej strony macie rację buntując się przeciwko utrzymywaniu niebieskich
      ptaków z naszych podatków, ale system opieki społecznej też jest idiotyczny. Nie
      powinno być sztywnej granicy odcinającej zasiłek do zera, zasiłek powinien być
      płynnie ograniczany po przekroczeniu tej kwoty. Przekroczenie jej o 2 złote
      powinno powodować zmniejszenie zasiłku o 2 złote, a nie zmniejszenie do do zera.
      A Lelo jak ma 61 lat niech po prostu pójdzie do pracy, w tym wieku normalni,
      uczciwi ludzie do których chciałby się zaliczać jeszcze 4 lata pracują. On też
      może.
      • uruk.hai zwykly pasozyt 12.07.09, 09:54
        darek_w1 napisał:

> e
        > powinno być sztywnej granicy odcinającej zasiłek do zera, zasiłek powinien być
        > płynnie ograniczany po przekroczeniu tej kwoty. Przekroczenie jej o 2 złote
        > powinno powodować zmniejszenie zasiłku o 2 złote, a nie zmniejszenie do do zera

Wiekszego absurdu dawno nie czytałam! Gdyby granica była płynna - KAŻDY pasożyt
        chciałby , żeby właśnie dla niego zastosować wersje ulgowa. Jeśli kryterium
        dochodowe wynosiłoby 1000 zł to co z osobami których dochód wynosi 1001 zł??!
        Taki pech - trzeba podnieść do 1100 zł. To zaczynają skamleć ci , którzy maja
        1101 zl. I tym sposobem nigdy nie określimy granicy przyznawania pomocy. A
        ludziom z podstawowym wykształceniem nie opłaca sie pracować za 800 zł, bo
        dostają "za karę" pomniejszone zasiłki. Pracują naiwniacy po studiach za 1200
        brutto. Im się opłaca. Menel za tą kwotę ma bezstresowe życie z kaweczka od
        rana na ogródku. Tylko musi pamiętać, żeby nastukać troche dzieci - kryterium
        dochodowe 351 razy ilość osob w rodzinie.
        • darek_w1 Re: zwykly pasozyt 12.07.09, 10:15
          > Wiekszego absurdu dawno nie czytałam!

W razie nagłej potrzeby zawsze możesz poczytać swoje własne teksty ;-)
          W ogóle nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem, chociaż wcale nie omawiałem
          teorii względności. Granica powinna być stała, a zasiłek płynny, po
          przekroczeniu powinien być płynnie ograniczany aż do zera, a nie odcinany w
          całości w jednym punkcie. I wcale nie piszę tu o przypadku z reportażu, tylko o
          ogólnej zasadzie. Są ludzie, którzy na zasiłek zasłużyli. A pan Lelo, jak
          pisałem, powinien zwyczajnie wziąć się do pracy. Tych kilkaset złotych na pewno
          może zarobić np. jako dozorca. Do zamiatania chodnika trzustka niezbędna nie jest.
          • ascenth Re: zwykly pasozyt 12.07.09, 13:45
            darek_w1 napisał:

> > Wiekszego absurdu dawno nie czytałam!
            >
            > W razie nagłej potrzeby zawsze możesz poczytać swoje własne teksty ;-)
            > W ogóle nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem, chociaż wcale nie omawiałem
            > teorii względności. Granica powinna być stała, a zasiłek płynny, po
            > przekroczeniu powinien być płynnie ograniczany aż do zera, a nie odcinany w
            > całości w jednym punkcie. I wcale nie piszę tu o przypadku z reportażu, tylko o
            > ogólnej zasadzie. Są ludzie, którzy na zasiłek zasłużyli. A pan Lelo, jak
            > pisałem, powinien zwyczajnie wziąć się do pracy. Tych kilkaset złotych na pewno
            > może zarobić np. jako dozorca. Do zamiatania chodnika trzustka niezbędna nie
            jest.

Problem w tym, ze tacy właśnie zrobią wszystko, żeby tylko wybronić się przed
            normalna etatową pracą. Kilkaset złotych to on miał za friko z zasiłku. Wstawać
            do pracy za 500 zł - to poniżające dla takich.
            • prawdziwy-moher ...Powiem Wam krotko.... 12.07.09, 14:01
              Teksty ze Kaczynski to wstyd dla Unii Europejskiej nalezy schowac w waszej podrecznej torbie.Sceptyczni Laczynscy sa wiekszymi europejczykami, anizeli fani Wyborczej.Europa, poszczegolne kraje udzielaja pomocy finansowej z podatkow obywateli.Poniewaz nawet zul za zakup chleba placi podatek VAT.Sa wielkie dotacje dla firm, sa i dotacje dla najslabszych.Gdzie wiec wam do UE?.A moze sojusz z feudalizmem?.Maly problem.To ciezko znalesc we wspolczesnym swiecie.
        • niespodziewany22 Re: zwykly pasozyt 12.07.09, 12:17
          A czy mozesz powiedziec i jakos sprecyzowac kogo to uwazasz za
          pasozytow??? Jakie to zawody sa pasozytniczymi ( bankowiec? ,ksiadz?
          itd, to tylko podpowiedz...) ,bo jakos nie moge sobie
          przypozadkowac konkretnych grup( zawodow) do pasozytow ...........a
          moze uwazasz ze kazdy powinien z oskardem i lopata oraz mlotkiem i w
          kaloszach ganiac??????????????.......
          ps..dorzuce cos jeszcze ,bo modne teraz .............co z agentami
          gieldowymi............? .czy tez moze uwazasz ze wystarczy tylko
          jakies tam podatki oplacac i juz mozesz byc pasozytem ...czy tylko
          placenie podatkow jest ta granica?????????????slucham??????????
          • kretynofil Az zaluje ze Ci odpowiedzialem na powaznie... 12.07.09, 12:24
            Skoncz Wasc ta lepperiade, przestan krzyczec, wytrzyj usta... i zastanow sie co
            zrobic zeby bylo lepiej.

Zastanow sie, kretynie, co zrobic zeby taki czlowiek jak ten Lelo nie byl wzorem
            dla mlodziezy - poki zdrowie dopisuje, mozna krasc i szalec, a jak sie zepsuje,
            wystarczy poudawac "przykladnego obywatela" i juz sie kaska od frajerow znajdzie...
      • uploadhelski Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 13:59
        Mądra propozycja! Z tym zniesieniem sztywnego limitu!
        Panie Darku, popieram!

Irytuje mnie niepomiernie konieczność logowania się, chcę tylko w kulturalny
        sposób wyrazić swoją opinię, a tu łup, zaloguj się, załóż konto. Idiotyzm!
    • truszczynski "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 09:10
      Nie wiem jaki cel ma ten artykuł. Wspomniane jest w nim, że ten Pan korzystał
      wcześniej z zasiłku na "dożywianie". Zapewne mowa jest o zasiłku celowym na
      zakup żywności z programu rządowego "Pomoc państwa w zakresie dożywiania", w
      którym kryterium wynosi 150 % ustawowego 351 zł na osobę w rodzinie (czyli 1053
      zł w tego Pana rodzinie). Więc co pieprzy farmazony, że mu zasiłek zabrali.
      Ogólne potępienie dla tego Pana za dorobek życiowy i dla gazety za
      nieobiektywność i nieznajomość tematu (jak w większości przypadków)
    • chojowaty "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 09:10
      dla mnie to menel i pasożyt
      • krzysio69 "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 09:19
        Oczywiscie macie rację, że "Lelo" nie jest przykładnym obywatelem, ale te różnego typu zasiłki celowe czy renty socjalne przyznawane np. alkoholikom chronią społeczeństwo. Znaczna część z beneficjentów tej pomocy powróciłaby czy weszła na drogę przestepstwa, a wtedy koszt ich scigania, sądzenia, utzrymywania w więzieniach byłby dużo większy. Nie wspominając o krzywdach jakie mogliby wyrzadzić. Tak na marginesie tego artykułu wydaje mi się, że system pomocy społecznej działa naprawdę słabo. Jest skostniały i niewydolny.
      • aquarius1973 Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 15:47
        a dla mnie to ty jestes wart ZERO bo to ty jestes pasozytem i zakala tego poj...
        spoleczenstwa!
        jak sie czlowiek podniosl z dna nalezy mu sie szacunek i nie wazne czy pil i
        kradl wczesniej! wazne jest to JAK NASZE POPIER... PANSTWO wspiera takich co
        chca samodzielnie, uczciwie i godnie zyc!!!
        noz sie w kieszeni otwiera na takich poj... urzedasow!
    • danka1100 "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 09:15
      Jak można za 702 zł zrobic opłaty i wyżywić 2 osoby? To kryterium
      jest nierealne
      • niespodziewany22 Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 12:35
        A co w tym kraju jest realne????????
    • greg2 "Mam kraść?" - Nie! Masz pracować! 12.07.09, 09:24
      Z chorą trzustką i kręgosłupem też można uczciwie zarabiać, a nie do
      końca życia żyć na czyimś utrzymaniu. Bo zrozum wreszcie człowieku,
      że "Państwowe" nie bierze się z nikąd. Pracowali na Ciebie moi
      dziadkowie, moi rodzice, ja, i pewnie jeszcze moje dzieci będą
      pracować. Tylko że ja tych dzieci na razie nie mam i pewnie mogę nie
      mieć, bo mnie na nie nie stać. M.in. dlatego, że aby sfinansować
      rozdęty system socjalny, zabiera mi się ponad połowę pieniędzy,
      które płaci mi mój pracodawca. Aby zagwarantować sobie godziwe życie
      na starość powinienem jeszcze dodatkowo odkładać dużą część moich
      zarobków, bo system OFE nie zagwarantuje mi godziwego życia -
      właśnie dlatego, że jest przeciążony świadczeniami na rzecz rolników
      na KRUSie nie płacących żadnych podatków, "inwalidów" którzy do
      pracy się nie palą, ale zawsze znajdą siły aby wykłócać się na
      komisji ZUS etc. Z pieniędzy, które mi zostaną płacę za artykuły, w
      których ponad 20% to kolejny narzut na utrzymanie tego
      niesprawiedliwego systemu świadczeń socjalnych. Jeśli to co zostanie
      chciałbym odłożyć na później (odpoczynek, wakacje, zakup jakiegoś
      sprzętu domowego) państwo zabierze mi 1/5 odsetek. Gdybym kradł i
      1/3 życia spędził w więzieniu (na czyjś koszt), potem przez wiele
      lat pobierał rentę (skąd wzięły się te pieniądze), to potem chyba
      nie miałbym wstydu żalić się, że ktoś mi daje mniej niż bym sobie
      życzył...
      • madridista1 "Mam kraść?" - Nie! Masz pracować! 12.07.09, 09:32
        DOBROCZYNCY SIE KU*** ZNALEZLI chcecie mu placic zasilek to placcie
        ze swoich a nie z moich, jaki w ogole zasilek dla ubogich, do roboty
        idzcie jakiejkolwiek!!!! ja jak wstaje o 4 rano i ryszam do swojej
        harowy i pomysle ze polowe mam oddac nierobom ktorzy jeszcze grzmia
        zebym placil im jeszcze wiecej bo oni chca "godnie zyc"to krew mnie
        zalewa i staram sie o tym nie myslec tez bym chcial nie pracowac i
        brac 1000 zl na reke jak sie tu taki dobrodziej znajdzie to rzucam
        swoja prace i czekam na oferty, pieniadze nie biora sie znikad sa
        zabierane ciezkopracujacym ludzim w biedronkach tescach i
        macdonaldach gdzie nikt kokosow nie zarabia ale pracuje i zasilku
        nie dostaje!!! tylko jest okradany na rzecz zlodzieji alkoholikow
        dziecirobow i innej zbednej holoty, chcecie na nich placic to
        placcie ze swoich
        • niespodziewany22 Re: "Mam kraść?" - Nie! Masz pracować! 12.07.09, 12:39
          Twoja odpwiedz jest tylko zaleniem sie nad samym soba ,a nie
          merytoryczna dyskusja........widocznie odpowiada ci wczesne
          wstawanie.........( jesli to jest kryterium pracy dla ciebie) ,ja
          tam spie do 9 ,pozniej wyprowadzam psa na spacer............ale i
          nie rozpaczam jak ty............po prostu LUBIE dluzej pospac......i
          wole dac troszke kasy Leo ,niz oplacac jakies wojskowe misje
          okupacyjne........chocby...........
        • niespodziewany22 Re: "Mam kraść?" - Nie! Masz pracować! 12.07.09, 15:40
          No to ciesze sie niezmiernie ze do mnie sie dokladasz........bardzo
          sie ciesze..........i ze lulusiowi dajesz ,tez sie ciesze,ale za
          malo troszke ..............!!!!.,moze wezmiesz nadgodziny.......
          UHAHAHHA............
      • niespodziewany22 Re: "Mam kraść?" - Nie! Masz pracować! 12.07.09, 15:38
        No to do boju ,kradnij............i siedz........zale
        wylewasz?..chcialbys tak zyc??????/, zazdroscisz??????. bo nie wiem
        po co ten twoj tekst??????????
    • moonfairy "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 09:26
      A ja mam mieszane uczucia :) Bo z jednej strony, faktycznie, złodziej i ladaco,
      ale z drugiej strony złodziej z jakimiś zasadami ;) Artykuł napisany tak, że
      gość sympatię budzi. Ale Lelo, to jedna sprawa, a druga sprawa to polska opieka
      społeczna. Przecież te sumy, te zasiłki, to kpina!!! 350 zł miesięcznie?! Ci,
      którzy potrafią za to przez miesiąc żyć, to chyba fakirzy jacyś :) Toż to nawet
      na waciki za mało!
      A ja bym każdego, kto do władzy się pcha, do sejmu, do senatu, posłała na
      obowiązkowy roczny zasiłek. W tym czasie ich dochody byłyby odkładane, a oni
      niechby przeżyli rok z rodziną na głowie i za zasiłki :) Głowę daję, że za parę
      lat Polska miałaby najlepszy socjal w Europie :)

350 zł na miesiąc?!?! No, to faktycznie, nic tylko się nachlać :) I kraść. Bo,
      szczerze mówiąc, pracować za jakieś 700 zł też by mi się nie chciało (bo ile
      taki Lelo może w Polsce zarobić? ze 700 zł właśnie).
      • madridista1 Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 09:36
        to daj mu ze swoich!!!!!!!! wielka troskliwa sie znalazla spytaj sie
        w gazecie o jego dane i dokonuj mu przelewy na jego konto sskoro tak
        ci zal faceta i uwazasz ze ma za malo!!!! ale dawaj mu swoje
        pieniadze a nie chcesz krasc moje ciezko zarobione
        • oldbay Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 09:47
          Zgadzam się. Pan Lelo niestety kraść nie przestał.
          Czy ktoś się podatników pyta, czy chcą mu coś dać? Nie. Siłą im się
          zabiera.
          To, że "wyszedł na prostą" to na prawde nie znaczy, że mu się teraz
          należy.
          -
          oldbay
        • niespodziewany22 Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 12:44
          Przeciez NIKT ci nie kaze pracowac ciezko...............znowu tylko
          zalenie sie na d samym soba............jakies frustraty tylko tutaj
          sa same..............HEHEHEH.............a tak na marginesie to
          roznie sie ludziom uklada w zyciu............. nie moge sie doczekac
          kiedy ktos z TOP 100 zabierze tutaj glos.............i zada pytanie
          na co ida jego podatki..............a moglby ...............
        • niespodziewany22 Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 15:41
          madridista,a ja chce twoich i TWOICH tylko i lulus tez chce
          TWOICh ,wez nadgodziny...........
      • kretynofil Wracamy do korzeni :) 12.07.09, 09:43
        > A ja bym każdego, kto do władzy się pcha, do sejmu, do senatu, posłała na
        obowiązkowy roczny zasiłek.

Kiedys czytalem ze tak bylo w niektorych poludniowoamerykanskich plemionach (u
        Majow?). Dzialalo :)

> 350 zł na miesiąc?!?! No, to faktycznie, nic tylko się nachlać :) I kraść. Bo,
        szczerze mówiąc, pracować za jakieś 700 zł też by mi się nie chciało (bo ile
        taki Lelo może w Polsce zarobić? ze 700 zł właśnie).

Wiesz, praca to nie tylko pieniadze, to tez sposob na zajecie czasu; praca daje
        poczucie niezaleznosci i odpowiedzialnosci. Nawet jesli tylko za 700 PLN/mc -
        chociaz fakt, sam sobie nie wyobrazam zycia za taka kwote - a nawet kilkukrotnie
        wieksza...
      • f_crane Problem z zasiłkami jest ptrosty 12.07.09, 09:46
        Za dużo ludzi, którzy nie powinni być uprawnieni do skorzystatnia z nich, albo spokojnie znale,źliby możliwość zarobku. Jendkażed u nas biorą wszyscy, często oszukując i traktując te pieniądze jako 'państwowe', czyli niczyje. Gdyby system został odpowednio zreformowany, to zasiłek tego Pana mógłby wynosić i 500zł.

Inna sprawa, ze on na pomoc nie zasługuje. Jest złym człowiekiem, lekkoduchem i kimś kto tylko wyciąga rękę po pomoc. Niestety, taka postawa nie jest kryterium przyznawania dla Państwa.
        • oldbay Problem z zasiłkami jest ptrosty 12.07.09, 10:05
          Nie podoba mi się ten artykuł. Ja strasznie współczuję starym
          schorowanym ludziom, którzy często na starośc biedują w strasznych
          warunkach. Ale trudno mi bardzo współczuć komuś, kto przehulał
          świadomie swoje zycie. Jak sobie kto w zyciu pościele tak sie wyspi.
          No czemu tu się dziwić, ze nie dostaje więcej kasy? A ile więcej by
          chciał? 700zł? 800zł? No ale za co?
          Czuję niesmak, bo z jednej strony zabrali mu ostatnie grosiny a z
          drugiej... mi za darmo nikt nie daje nawet 1 zł miesięcznie.
          -
          oldbay
    • oldbay Wstyd się dopominać o cudze pieniadze! 12.07.09, 09:43
      Panie Lelo, nie należy się panu nawet to 30 złotych. Nie zapracował
      pan na nie. Panie Lelo, te pieniądze które pan dostawał co miesiąc i
      za które pan hulał to pieniadze tych, co tyraja jak woły i nikt im
      nic za darmochę nie daje. Czy to jest sprawiedliwe? Czy to nie jest
      upokarzające dla harujących ludzi, że im sie zabiera ich uczciwie
      zarobione pieniądze i bez pytania rozdziela pomiedzy złodzieji
      pijaków i nierobów? Panie Lelo, w zyciu nie ma nic za darmo. Za
      wszystko trzeba słono płacić, w tym przypadku na pana płacą inni.
      Najłatwiej wyciągnąć rękę po cudze, trudniej zarobić w pocie
      czoła.
      -
      oldbay
      • xaxaxax Re: Wstyd się dopominać o cudze pieniadze! 12.07.09, 09:59
        Piszecie, ze nie chcecie na niego placic ze swoich podatkow i proponujecie, zeby
        cie ktorzy chca go wspomoc, robili to za wlasne pieniadze.
        No to troszke odwrocmy sytuacje. Ja nie zycze sobie, zeby z moich podatkow
        placono zasilki np. samotnym matkom. Zafundowala sobie jedna z druga chwile
        przyjemnosci a ja teraz mam oplacac utrzymanie jej i jej dzieciaka? Ci, ktorzy
        uwazaja, ze tak powinno byc niech placa im z wlasnych pieniedzy.
        • oldbay Re: Wstyd się dopominać o cudze pieniadze! 12.07.09, 10:10
          Ja to jestem za tym, zeby skutecznie ściagać alimenty od ojców tych
          dzieci a nie rozdawać zasiłki. A dzieciom, które ojców z róznych
          powodów nie mają , uważam ,ze społeczeństwo powinno pomagać i
          wspierać finansowo. Bo to inwestycja w przyszłość a nie wyrzucanie
          kasy w bloto.
          -
          oldbay
        • maciejkozlowski Re: Wstyd się dopominać o cudze pieniadze! 12.07.09, 10:13
          Tak jest ! posuńmy się dalej. Dzieci z sierocińców won na ulice ! Schorowanym
          przewlekle - kula w łeb. A tym co zalegaja w szpitalach - kopa w d.. Domy
          starców- do gazu. A oswiata ? Skasować ! Kultura ? Skasować ! Panie luminarzu .
          No i co Pan na takie logiczne kontinuum Pańskiego myslenia? TY BURAKU !
          • kretynofil Jeszcze raz apeluje o spokoj... 12.07.09, 10:29
            Jesli Pan mysli ze robi Pan cos dobrego, to jest Pan w bledzie.

Tego typu posty tylko utwierdzaja osoby niezdecydowane ze kreowany w mediach
            obraz lewicy (pod postacia zapitego gornika z kilofem na tle plonacych opon)
            jest sluszny, a kazdy czlowiek o minimum poczucia solidarnosci spolecznej to
            menel o wykrzywionej z wscieklosci mordzie i wyciagnietej rece po datek.

Sam Pan legitymizujesz ciagoty do totalitaryzmu takimi wpisami...
            • prawdziwy-moher Re: Jeszcze raz apeluje o spokoj... 12.07.09, 10:35
              Wszedlem na francuski posredniak.Maja 193 545 ofert.W calym kraju jest prawie 3 miliony bezrobotnych.Wyobrazasz sobie tylu ludzi puszczonych na bruk?Ja nie.I spoleczenstwo sobie tego nie wyobraza.
              • kretynofil Pan nie pisz w imieniu spoleczenstwa... 12.07.09, 10:43
                ...bo poki co, spoleczenstwo Panu nie dalo mandatu do jego reprezentacji.

Ja nie twierdze ze w PL jest dobrze - to straszny kraj do zycia, moze nie
                najgorszy, ale nadal mocno ponizej sredniej. I to jest konsekwencja tego, ze
                klocimy sie tutaj, bo problem lezy zupelnie gdzie indziej.

Chcesz spoleczenstwa obywatelskiego - prosze bardzo. Proponuje zaczac od tego,
                zeby przekonac Kowalskiego, zeby zadzwonil na policje, kiedy Iksinski leje swoje
                dzieci albo Nowak wsiada pijany do auta...

Zrozum, roznic kulturowych nie da sie zlikwidowac dekretem, a solidarnosci
                spolecznej nie da sie zbudowac wykrzywionym ryjem i "najmojsza" racja.

Musimy sie nauczyc rozmawiac i sluchac siebie nawzajem. I tylko o to postuluje.
                Bez tego bedziemy wiecznie podzielonym narodem, ktory swoimi podzialami i
                wojenkami bedzie wiecznie slaby - za slaby zeby przeciwstawic sie klasie
                prozniaczej, ktora na tych podzialach zeruje...
                • maciejkozlowski Re: Pan nie pisz w imieniu spoleczenstwa... 12.07.09, 13:08
                  Jesli "do dupy z takimi komentarzami" co Pan powtarza niby zacięta płyta to po
                  co Pan zabiera tu głos. Ten nick to chyba nieprzypadkowy bo dodatek -fil znaczy
                  , że coś przciąga, wciąga, fascynuje. "kretynofil" to człowiek zafascynowany
                  kretynizmem .Zaiste. Nomen omen.

kretynofil napisał:

> ...bo poki co, spoleczenstwo Panu nie dalo mandatu do jego reprezentacji.
                  >
                  > Ja nie twierdze ze w PL jest dobrze - to straszny kraj do zycia, moze nie
                  > najgorszy, ale nadal mocno ponizej sredniej. I to jest konsekwencja tego, ze
                  > klocimy sie tutaj, bo problem lezy zupelnie gdzie indziej.
                  >
                  > Chcesz spoleczenstwa obywatelskiego - prosze bardzo. Proponuje zaczac od tego,
                  > zeby przekonac Kowalskiego, zeby zadzwonil na policje, kiedy Iksinski leje swoj
                  > e
                  > dzieci albo Nowak wsiada pijany do auta...
                  >
                  > Zrozum, roznic kulturowych nie da sie zlikwidowac dekretem, a solidarnosci
                  > spolecznej nie da sie zbudowac wykrzywionym ryjem i "najmojsza" racja.
                  >
                  > Musimy sie nauczyc rozmawiac i sluchac siebie nawzajem. I tylko o to postuluje.
                  > Bez tego bedziemy wiecznie podzielonym narodem, ktory swoimi podzialami i
                  > wojenkami bedzie wiecznie slaby - za slaby zeby przeciwstawic sie klasie
                  > prozniaczej, ktora na tych podzialach zeruje...
                  >
                  • kretynofil Oooo, wrocil kretyn w wielkim stylu... 12.07.09, 13:12
                    ...zaczynajac od argumentow ad personam.

Gratulacje. Rozszyfrowales mojego nicka. Szkoda tych paru godzin, ktore Ci to
                    zajelo, wystarczylo poczytac moje sygnaturki - tam masz wyjasnienie co to
                    "kretynofil" :)

A konkretnie? Masz cos do powiedzenia, czy zabolalo, ze pokazalem Ci jakiego
                    kretyna z siebie robisz?
                    • niespodziewany22 Re: Oooo, wrocil kretyn w wielkim stylu... 12.07.09, 15:48
                      Sygnaturkami zazwyczaj posluguja sie ludzie ktorzy sami nie maja nic
                      ciekawego do powiedzenia,albo sa niepewni swoich opinii i musza sie
                      podepszec tym co powiedzial ,kopernik,juliusz cezar ,pismo
                      jakiekolwiek ,itd,itp.............
                • niespodziewany22 Re: Pan nie pisz w imieniu spoleczenstwa... 12.07.09, 15:46
                  Czyli tatus proponujesz spoleczenstwo DONOSICIELSKIE ,a nie
                  obywatelskie....jesli widzisz roznice..........??????
                • pogromca_kretynow Re: przyganial kretynofil garnkowi a sam smoli 14.07.09, 14:14
                  kretynofil napisał:

> ...bo poki co, spoleczenstwo Panu nie dalo mandatu do jego
                  reprezentacji.
                  >
                  > Ja nie twierdze ze w PL jest dobrze - to straszny kraj do zycia,

Doprawdy? A jak zes to wykoncypowal?

moze nie
                  > najgorszy, ale nadal mocno ponizej sredniej.

A jaka srednia masz na mysli?

I to jest konsekwencja tego, ze
                  > klocimy sie tutaj, bo problem lezy zupelnie gdzie indziej.
                  >
                  > Chcesz spoleczenstwa obywatelskiego - prosze bardzo. Proponuje
                  zaczac od tego,
                  > zeby przekonac Kowalskiego, zeby zadzwonil na policje, kiedy
                  Iksinski leje swoj
                  > e
                  > dzieci albo Nowak wsiada pijany do auta...

Slusdzna uwaga. Zgadzam sie z Toba w tej sprawie bez zadnych
                  zastrzezen.

> Zrozum, roznic kulturowych nie da sie zlikwidowac dekretem, a
                  solidarnosci
                  > spolecznej nie da sie zbudowac wykrzywionym ryjem i "najmojsza"
                  racja.
                  >
                  > Musimy sie nauczyc rozmawiac i sluchac siebie nawzajem. I tylko o
                  to postuluje.

I Ty kretynofil to mowisz? Twoje posty sa dokladnym przeciwienstwem
                  tego co postujesz. Az ociekaja wyzwiskami, wul;grnoscia, zadufaniem
                  w sobie, przeswiadczeniem o swojej racji. A przy tym najczesciej
                  piszesz brednie.

> Bez tego bedziemy wiecznie podzielonym narodem, ktory swoimi
                  podzialami i
                  > wojenkami bedzie wiecznie slaby - za slaby zeby przeciwstawic sie
                  klasie
                  > prozniaczej, ktora na tych podzialach zeruje...

No to zacznij od siebie.
        • niespodziewany22 Re: Wstyd się dopominać o cudze pieniadze! 12.07.09, 15:44
          i w dodatku ""tatusiem"" jest pan ksiadz z parafii...........HEHEHEH
      • niespodziewany22 Re: Wstyd się dopominać o cudze pieniadze! 12.07.09, 15:43
        Poczekaj jak twoja latorosl wyciagnie lapke po
        zasilek...........HEHEHHEh
    • karla_kara "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 09:49
      Nie wierze ze u nas w kraju mimo ze urzednicy wiedza o tych sprawach
      nic nie robia.Nie ulepszaja niczego aby lepiej sie zylo.Ustawy pisza
      pod siebie a nie pod ludzi borykajacych sie z trudami dnia
      codziennego.Wiec my badzmy sprytniejsi inauczmy sie oszukiwac
      panstwo jak ono oszukuje nas!!!!!
    • jahortus "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 09:51
      Jak potwornie demoralizujący mamy system: emerytura 600zł (wiek lata
      pracy) i zasiłek 400zł dla złodzieja/menela/PASOZYTA (nie rencista
      z powodu choroby);nie opłaca się praca nadal- marne zasiłki dla
      prawdziwych i tzw.samotnych matek czy bezrobotnych,nie zachęcaja do
      pracy za podobne zarobki; utrzymanie więźnia bogdajże bardziej
      kosztowne niż pacjenta w szpitalu- był artykuł o stawce żenująco
      niskiej na chore dziecko w porównaniu z więzienną(nie zazdrości nikt
      normalny);chwalenie doktora,który nie w prywatnym szpitalu za własne
      pieniądze ale za nasze wspólnie wypracowane-ratował zdrowie Lela-
      takze demoralizujące;rodzina winna wspierać emeryta/rencistę,gdy nie
      ma dostatecznych srodków na życie;w mieście nawet wojewódzkim można
      zamienić mieszkanie na mniejsze,żeby czynsz był niższy niż owe 500zł
      (z prądem);i protestuję przeciw nieopłacalnosci uczciwego życia w RP
    • hedonia "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 09:59
      Przepisy są sztywne, ale przecież koszty społeczne też się liczą!!!
      Że taka osoba, jest przywrócowna do społeczeństwa! Dopóki nie będzie
      się dawać prawdziwej szansy, wykluczenie będzie przechodziło drogą
      dziedziczenia jak teraz! Nie mówię, że dawać za nic - jak teraz, ale
      mądrze wspomóc tych, którzy rokują szansę na istnienie w społecznym
      obiegu.
      Inaczej takich wniosków, jak ten, bohatera wywiadu, będzie więcej -
      gorzkich i pozbawionych nadziei.
      • competer1 Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 10:15
        Nie "lelo za bogaty o dwa złote" tylko lelo dostawał, aż tak wysoki zasiłek. Nie zrobiliście reportażu gdy chlał i doił system, tylko teraz, gdy mu zabrano kasę. Kradł kiedyś i okrada nas dzisiaj. Pracował w fundacji bo co? Bo miał zasady? Czy dla tego bo był głodny? Niech mu ktoś powie prosto w twarz, że był złodziejem i jest nim nadal. Pasożyt, nic więcej. Wypracował sobie tak samo złotą emeryturę jak robi to każdy z nas.
        • niespodziewany22 Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 15:52
          Ale lelo tez i pracowal ,wiec placil i podatki ,wiec o co ta afera???
          A moze chodzi o to ze powinien racowac wiecej??????.......czyli
          ile ??? .wiecej o dzien? o miesiac? o rok???? ..........rownie
          dobrze mogl przez caly czas pracowac ,a i tak te 2 zlote by
          przekreslilo go w zapomodze..czy tak trudno zrozumiec ze wlasnie o
          pokazanie tego tutaj chodzi???????????? o ABSURD!!!!!!!!!!!!
      • ascenth darmozjad 12.07.09, 10:26
        hedonia napisała:

> Przepisy są sztywne, ale przecież koszty społeczne też się liczą!!!
        > Że taka osoba, jest przywrócowna do społeczeństwa! Dopóki nie będzie
        > się dawać prawdziwej szansy, wykluczenie będzie przechodziło drogą
        > dziedziczenia jak teraz!

Ale nikt tej szansy nie chce!!! Prawdziwy dramat w Urzędach Pracy to otrzymanie
        oferty pracy. Dramat tym większy (co ludzie głośno werbalizują!) , że nie tylko
        wiąże sie z perspektywą podjęcia pracy,ale jeszcze odmowa przyjęcia oferty to
        zagrożenie obniżenia kwoty zasiłków z MOPS. Propozycja pracy to prawdziwe
        nieszczęście... Nie warto pracować, wstawać rano, denerwować sie szefem i
        męczyć , kiedy można ta sama kasę dostać od państwa. Pan płaci, pani płaci...
        Osoby nie wykwalifikowane mają małe szanse zarobienia samodzielnie większych
        kwot, niż te , które dostają w prezencie od Mopsu. Bo się należy, bo są biedni.
      • adeinwan Re: "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 10:31
        A czy to przez nas on znalazł się poza społeczeństwem? Chyba nie... czemu więc
        mamy swoim kosztem go przywracać?
    • gosiakz to w Łodzi 12.07.09, 10:06
      gdzie tzw. władza samorządowa na co dzień łamie przepisy prawa-od
      profesora wizytującego- pRezydenta Kropiwnickiego, poprzez sztab
      jego zastępców ( w tym sepleniącego tancerza Tomaszewskiego),
      pseudodoradców,dyrów i pomniejszych kierowników , na radnych
      skończywszy ( albo jak kto woli w odwrotnej kolejności )
      Należy poznać przepisy obowiązującego prawa w tym dzikim kraju RP
      zwanym, wiedzieć w jakich obszarach działalności komunalno-
      samorządowej urzędnicy łamią prawo. Można też -dla zasady-
      zawiadomić prokuraturę, która -z innej zasady- umorzy postępowanie.
      Ale już nie dostaje się po dupie, Panie "Lelo" !
    • dido0808 "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 10:31
      panie Lelo.nie rozumiem jak można być tak bezczelnym ? nie dość,że
      nie należy sie panu nawet złotówka zasiłku to jeszcze powinien pan
      odpracować te wszystkie lata spędzone w więzieniu a nie sie skarżyć
      i zalić.jesteś darmozjadem który niewiele w życiu popracował,za to
      przez większość zycia korzystał z pracy innych.
    • kretek_bladzi "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 10:32
      Drogi Lelo.
      Widać, że masz charakter, który pozwolił ci nie pić i ustatkować
      się, więć przestań marudzić i się użalać - przejdź się po
      hurtowniach, tam zawsze trzeba coś przenieść, wynieść, przestawić
      czy posprzątać. Nie będziesz się nudził w domu a jeszcze tysiaka
      albo więcej do chaty dotargasz.
      Chyba że ci się nie chce... - wtedy łapy od moich podatków precz, bo
      żeby takie darmozjady miały te 440 PLN ja musze sześć dni w tygodniu
      zapierda1ać od 7:00 do 17;00
    • malymiswawa "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 10:43
      "Im bardziej chcę żyć uczciwie, tym bardziej dają mi po dupie. Nie piję, nie
      palę. Zabrali mi ostatnie 30 złotych zasiłku. Dlaczego? Bo się ożeniłem"

Panie Lelo Pan przestan "chcec" zyc uczciwie tylko zacznij w koncu tak zyc.

To, ze Pan przestal krasc i pic to jeszcze nie znaczy, ze Pan zyjesz uczciwie.

Sie w dupie poprzewracalo przez te lata w wiezniu?

Przestanie taki krasc i pic i od razu nagrody by chcial.

Pomnik na rynku tez Panu mamy wystawic?

Do roboty sie zabierz.
    • sikorka68 "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 10:48
      "720 złotych emerytury"- życzę panom politykom, aby sami utrzymywali się za
      taką kwotę, może rozum by wrócil. Chyba żadne inne demokratyczne państwo nie
      ma tak barbarzyńskich przepisów. Te minima pomocowe nie zmienily się od lat.
    • kolodziejo "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 10:48
      A w krajach islamu ucięliby rączki ;-)
    • hollowcat to z czego oni żyją? 12.07.09, 10:59
      720zł emerytury minus 500zł na czynsz daje 220zł.

Za tyle jedna osoba nie przeżyje nawet dwóch tygodni.
      • jkredman a myślisz że płacą czynsz 12.07.09, 13:02
    • jezua "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 11:01
      Mam dla takich jak Lelo proste rozwiązanie:Wracaj do pierdla.Tam dostaniesz
      wikt i zastanowisz się skąd państwo bierze pieniądze na takich jak ty.Ile
      włożyłeś w ciągu twojego "honornego" życia do kasy,z której teraz chcesz
      brać?Ty dalej chcesz okradać tych ,którzy swoją pracą tę kasę utrzymują.Ty
      dalej chcesz brać ,nic nie dając.Jesteś dalej złodziejem.
    • gronostaj8 to po co brał ślub? 12.07.09, 11:06
      Chciał zachować zasiłek to mógł nie brać ślubu. Żyli by razem i mieliby teraz 1100zł, albo i więcej gdyby podnieśli mu zasiłek.

Współczuję mu, ale w tym kraju trzeba kombinować. Do pracy pewnie już go nikt nie przyjmie, emerytura mu się nie należy, więc państwo ma obowiązek dać mu tyle pieniędzy aby przeżył. Skoro znalazł żonę z emeryturą to dadzą sobie radę.
    • akacz "Lelo" za bogaty o dwa złote 12.07.09, 11:12
      Właśnie o to chodzi, żeby się rozwieść. Nie tylko zasiłki, przepisy
      mieszkaniowe też zmuszają do rozwodu, żeby zachować mieszkanie
      komunalne jak się np. w spadku dostanie inne. Ustrój socjalistyczny
      niszczy rodzinę i jest po prostu wrogi dla społeczeństwa, bo dba i
      pielęgnuje meneli i wyrzutki społeczne. Tak więc wracaj Pan do
      menelstwa, złodziejstwa i kurestwa, a będziesz Pan miał z powrotem
      zasiłki, dodatki i różne inne uprawnienia i udogodnienia.
      • jkredman mieszkanie komunalne to jest pomoc 12.07.09, 13:05
        dla tych co nie mają gdzie i za co mieszkać,
        jak dostałeś mieszkanie w spadku to masz gdzie mieszkać - więc dlaczego reszta
        gminnej społeczności ma Ci pomagać - fundując mieszkanie które potrzebne jest
        innym potrzebującym
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka