Dodaj do ulubionych

Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Explorera

24.07.09, 20:56
Może mój post nie jest do końca poważny ale... skoro KE sądzi M$ za to że domyślną przeglądarką jest IE to niech sadzi sie tez z tworcami linuxopodobnych systemów Ubuntu Mandriva Suse itp, że przy ich instalacji nie ma do wyboru domyslnej przeglądarki. A ja chce IE na Ubuntu powie pan Kowalski i dlaczego z tym nikt nie bedzie walczył?? Czemu nie ma walki z domyślnym Firefoxem w Linuxach??
Obserwuj wątek
    • marek_z1 Nie podoba mi się to, że Microsoft nie może 24.07.09, 21:02
      .. promować we własnych produktach, kolejnych własnych produktów. Nie podoba
      się IE, masz wolny wybór, zainstaluj co alternatywną przeglądarę.
      • tomrutko Re: Nie podoba mi się to, że Microsoft nie może 24.07.09, 21:14
        tak popatrz na pogryzione jabłuszko to zobaczysz kto dopiero co promuje!
        • krycha_z_gazowni Re: Nie podoba mi się to, że Microsoft nie może 25.07.09, 10:55

M$ i komisja UE będą walczyły do samego końca...
          jednego lub drugiej.
    • tomrutko Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Explorera 24.07.09, 21:13
      Co za głupie posunięcie Komisji, ponieważ:

1. Co komu(klientowi) przeszkadza zainstalowany IE w systemie, mi nie
      przeszkadza choć używam tylko FF ale wiem ile programów używa IE w tle.

2. Będzie to przesrane dla programistów, COMowy IE dawał ogromne możliwość
      wyświetlania własnego oprogramowania w kontrolkach IE. Jak odinstalują ludzie
      IE to połowa takiego softu przestanie działać. Tak w ogóle to FF, Opera czy
      inne cuda nie dają takich możliwości programistą jak IE z łatwym dostępem do
      wszystkich parametrów przez COM i interfejsy.

3. Głupotę KE należy rozpatrywać także pod kątem co to jest system operacyjny.
      Dla mnie system operacyjny musi mieć możliwość uruchamiania moich ulubionych
      programów i dostęp do Internetu. Co to za system który go nie ma.

4. Idąc za ciosem pozwę zaraz M$ za to że nadużywa swojej dominującej pozycji
      i wszystkim wciska swój darmowy:
      - kalkulator
      - WMP
      - RemoteDesctop
      - notatnik i WordPad
      - Wyszukiwarkę plików ( polecenie szukaj)
      - Paint (przecież ludzie mający Painta mogli by kupować Corela albo inne cudo?)
      - Pokaz Slajdów
      - Przeglądarkę plików graficznych
      - a także system plików NTFS!

przecież to wszytko jest durne i świadczy o głupocie KE która chce coś takiego
      zakazać.

Po drugie FF ma w PL już koło 50% użytkowników więc co to za monopol IE.

Po trzecie większość komputerów sprzedawanych z WinXp/Vistą jest instalowana z
      Obrazu dysku utworzonego przez firmy trzecie np. Acera,Lenowo itd. i na takim
      obrazie jest poinstalowane kilkanaście dodatkowych aplikacji takich jak
      testowe wersji msOffice lub/i MsWorks, testowe wersje antywirusów, jakiś
      przeglądarek plików graficznych, pasek/srasek Yahoo, WDS. Po prostu IE będzie
      instalowany jako taka dodatkowa aplikacja nie przez M$ tylko przez dostawców
      sprzętu. I działania Komisji E. będą robione na szaro.
      Tylko idiota tworzy prawo które na etapie tworzenia wiadomo już jak łamać. (
      nawet herr Tłusk już o tym wie i nie robi takich ustaw)

pozdrawiam
      • kosmosiki Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 24.07.09, 21:25
        Generalnie nic te posunięcie nie zmienia aczkolwiek odpowiem na część Twoich
        pytań/wątpliwości:

> 1. Co komu(klientowi) przeszkadza zainstalowany IE w systemie,
        > mi nie przeszkadza choć używam tylko FF ale wiem ile programów
        > używa IE w tle.

KE nie chroni jedynie interesów klientów ale również producentów innych
        przeglądarek. Jakie szanse ma Opera kiedy MSIE zainstalowany jest domyślnie na
        90% sprzedawanych komputerów? Chodzi o te 90%, jeżeli byłoby to 10%, 30% czy
        nawet 60% to nie byłoby problemu. Microsoft ma monopol więc dotyczą go nieco
        inne prawa niż analogiczną firmę, która monopolu nie ma.

> 2. Będzie to przesrane dla programistów, COMowy IE
        > dawał ogromne możliwość wyświetlania własnego
        > oprogramowania w kontrolkach IE. Jak odinstalują
        > ludzie IE to połowa takiego softu przestanie działać.

Sorry ale proszę pisz o rzeczach, o których masz pojęcie. Gdybasz tak jakby się
        nie dało sprawdzić. Pobierz sobie Windows 7 (no nie wiem czy jeszcze można,
        popytaj znajomych może mają wersję RC - osobiście używam jej od kilku miesięcy)
        odinstaluj MSIE i zobacz co Ci przestało działać. Bo bredzisz.

Nie zostaną odinstalowane kontrolki mshtml.dll i podobne tylko sama przeglądarka
        czyli wydmuszka na wspomniane komponenty, które zostaną. W oczach KE
        przeglądarka oznacza ikonkę w menu start i na pulpicie, oraz domyślne
        skojarzenia - usuń to, a można przyjąć, że spełniłeś wymagania.

> Po trzecie większość komputerów sprzedawanych z WinXp/Vistą
        > jest instalowana z Obrazu dysku utworzonego przez firmy
        > trzecie np. Acera,Lenowo itd.

Lenovo. Sorry znowu nie masz pojęcia o czym piszesz. Począwszy od Visty Windows
        jest z płytki *również* instalowany z obrazu - na płycie jest obraz. Dostawca
        sprzętu nie będzie miał tutaj żadnych problemów. To, że dla Ciebie jedyną formą
        zrobienia sensownego deploymentu to kopia Ghostem czy czymś takim to nie znaczy,
        że producenci sprzętu są niekompetentni. Powtarzam - to w niczym nie przeszkadza
        OEMom, którzy sobie poradzą bo to żaden problem.

No i też nie jest prawdą, że większość instaluje z obrazów. Owszem jest
        zunifikowany obraz na partycji serwisowej, ale ten obraz rzadko kiedy jest
        walony bit po bicie na partycję tylko stosowany jest preboot/sysprep i podobne
        (przynajmniej w przypadku Windows XP, bo w przypadku Visty instalator jest inny
        i nie ma potrzeby robienia takich cyrków).
        • pawko13 Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 24.07.09, 22:14
          W twojej odpowiedzi na post kolegi wyżej zabrakło mi komentarza na punkt czwarty. Skoro nie można mieć zainstalowanego IE to dlaczego jest paint notatnik kalkulator itp. Też istnieja alternatywy! Wiec czemu windowsowski kalkulator ma miec monopol na rynku? Używa go pewnie 99% osób(dane wyssane z palca), skoro dajmy na to pan X też napisał kalkulator i chciałby żeby to jego produkt był promowany?
          • michalng Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 24.07.09, 23:17
            ! Wiec czemu windowsowski kalkulator ma mie
            > c monopol na rynku? Używa go pewnie 99% osób(dane wyssane z palca), skoro dajmy
            > na to pan X też napisał kalkulator i chciałby żeby to jego produkt był promowa
            > ny?

Ponieważ pan X nie złożył skargi na MS do Komisji Europejskiej.
          • von.g Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 25.07.09, 01:48
            AD4.
            WMP jest przedmiotem osobnego postepowania ....
          • maruda.r Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 25.07.09, 09:01
            pawko13 napisał:

> W twojej odpowiedzi na post kolegi wyżej zabrakło mi komentarza na punkt czwart
            > y. Skoro nie można mieć zainstalowanego IE to dlaczego jest paint notatnik kalk
            > ulator itp. Też istnieja alternatywy!

Kalkulator czy notatnik nie mają znaczenia dla monopolu.

• everettdasherbreed Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 25.07.09, 09:58
              Kalkulator i notatnik to są tzw. składniki Windows, które można w każdej chwili doinstalować lub odinstalować.
              • maruda.r Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 25.07.09, 10:28
                everettdasherbreed napisał:

> Kalkulator i notatnik to są tzw. składniki Windows, które można w każdej chwili
                > doinstalować lub odinstalować.

To nie zmienia ich pozycji wobec IE - nawet wtedy, gdyby IE również można było
                całkowicie odinstalować.

• dx7 Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 24.07.09, 23:16
          > KE nie chroni jedynie interesów klientów ale również producentów
          > innych przeglądarek. Jakie szanse ma Opera kiedy MSIE
          > zainstalowany jest domyślnie na 90% sprzedawanych komputerów?

Dlaczego wspominasz o Operze a nie o FF, któremu jakoś udało się zdobyć prawie
          połowę rynku mimo tych rzekomych trudności?
          • michalng Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 24.07.09, 23:18
            > Dlaczego wspominasz o Operze a nie o FF, któremu jakoś udało się zdobyć prawie
            > połowę rynku mimo tych rzekomych trudności?

Pewnie dlatego ze to norweska Opera złożyła do Komisji Europejskiej skargę na
            Microsoft.
            • everettdasherbreed Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 25.07.09, 09:54
              Ciekawe, bo Norwegia nie jest w UE.
              • porshe Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 25.07.09, 11:33
                nie jest, to prawda, ale czytałeś jakie mamy umowy z Norwegią i jak
                wszystko jest obwarowane? Bo mi się wydaje, że strugasz wariata.
                Norwegia, jeśli przynajmniej jedna filia ich zakładu mieści się w
                granicach UE' musi przestrzegać wszystkich obowiązków i praw
                wynikających z dyrektyw. Z tego co wiem, opera teraz siedzi w Polsce
                ;)) więc co się dziwisz, że złożyli skargę.

P.S
                Co wy z tym firefoxem, że 50%? NA ŚWIECIE (nie w Polscce, gdzie
                kombinuje się od zawsze) alternatywne przeglądarki to naprawdę mała
                część rynku. W UE jest najlepiej pod względem 'dymorfizmu'
                przeglądarkowego. Polska to jeden spektakularny sukces mozilli, nasze
                'procenty' inne kraje dopiero gonią. Warto też dodać, że na Północy
                europy również sporo osó używa alternatywnych przeglądarek.
              • michalng Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 25.07.09, 12:14
                > Ciekawe, bo Norwegia nie jest w UE.

Nie jest. A co to ma do rzeczy ? Podobne skargi Opera złożyła w USA. Częścią USA
                Norwegia tez nie jest ;)
        • tm Na ten "monopol" Microsoft pracował latami 25.07.09, 08:51
          Microsoft ma "monopol", na który pracował przez wiele lat i nie zdobył go dzięki
          pomocy państwowej, a tym bardziej Unii Europejskiej.

To, co wyprawia Komisja Europejska w tym temacie zakrawa na kpinę - w Europie
          specjalne systemy "E" będą musiały być wydawane i Microsoft podaje specjalne
          instrukcje, jak w ogóle zainstalować tam przeglądarkę (bo jak to zrobić, skoro
          nie ma żadnej w systemie?).

Nie wiem w czyim imieniu działa KE - chyba idiotów (za to też jej chwała!),
          którzy sami nie potrafią zainstalować innej przeglądarki.

A jeśli chodzi o innych producentów - kto im broni wypromować swój własny system
          operacyjny, dojść do takiej potęgi, jak Microsoft i później oferować swoje
          przeglądarki w tym systemie? Wg mnie to Micorsoft jak chce to może sobie nawet
          cały Office dorzucić do Windows za free.
          • maruda.r Re: Na ten "monopol" Microsoft pracował latami 25.07.09, 09:05
            tm napisał:

> Microsoft ma "monopol", na który pracował przez wiele lat i nie zdobył go dzięk
            > i
            > pomocy państwowej, a tym bardziej Unii Europejskiej.

MS nie jest jedyną firmą, której pozycja jest tematem polityki antymonopolowej
            KE, USA czy jakiegokolwiek innego państwa.

Polemizując z ideą nadzoru monopoli wychodzisz na kompletnego nieuka.

• xorock Re: Na ten "monopol" Microsoft pracował latami 25.07.09, 11:03
            Pozew był argumentowany zacofaniem technologicznym IE co powoduje ogromne
            zacofanie całej sieci.
            Microsoft przez lata pracował - kasą. Albo dawał łapówki, albo dopłacał byleby
            utrzymac monopol.
            Jak zainstalować przeglądarkę nie mając przeglądarki? Kolejny z bladym pojęciem
            o temacie. images45.fotosik.pl/169/3ea6c0df4fea08a0med.jpg
      • voigtkampff Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 24.07.09, 22:39
        > 2. Będzie to przesrane dla programistów, COMowy IE dawał ogromne możliwość
        > wyświetlania własnego oprogramowania w kontrolkach IE. Jak odinstalują ludzie
        > IE to połowa takiego softu przestanie działać. Tak w ogóle to FF, Opera czy
        > inne cuda nie dają takich możliwości programistą jak IE z łatwym dostępem do
        > wszystkich parametrów przez COM i interfejsy.

No proszę, taki mądry, a nie wie że istnieje obiekt COM, który oferuje
        interfejsy IE (IWebBrowser i pochodne) implementowane na silniku Gecko. Co
        więcej - jest on standardowo wykorzystywany do symulacji kontrolek IE w WINE.
        Tak więc żadne niebezpieczeństwo twoim drogim programistĄ nie grozi :P

• tomrutko Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 24.07.09, 21:14
      z tego co wiem to nie ma IE pod linuxa choć jest na jabłuszka
      • pawko13 Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 24.07.09, 22:16
        Nie chodziło mi dokładnie o IE ale instalując dajmy na to ubuntu też chce miec na początku wybór (skoro WinShit został do tego zmuszony). Niech pojawi sie czy chce zainstalowac FF czy Opere czy może Konqueror.
        • michalng Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 24.07.09, 23:26
          > Nie chodziło mi dokładnie o IE ale instalując dajmy na to ubuntu też chce miec
          > na początku wybór (skoro WinShit został do tego zmuszony). Niech pojawi sie czy
          > chce zainstalowac FF czy Opere czy może Konqueror.

Tylko ze w tej sprawie chodzi o nadużywanie pozycji monopolisty. Ubuntu takiej
          pozycji nie posiada. Poza tym w Ubuntu masz tez inne przeglądarki np Lynx'a :)
        • xorock Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 25.07.09, 06:16
          A ktoś cię zmusza do instalacji FF na linuksie? Podczas instalacji masz wybór
          pakietów (coś co zniknęło z visty zostawiając badziewne "wepchnij w ten system
          wszystko co jest na płycie"). Nie chcesz FF odptaszkuj pakiet i nie będziesz
          miał. Choć pewnie XULRunner będzie potrzebny.
          • von.g Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 25.07.09, 12:26
            Nie wspominajac ,ze mozesz (albo Twoj lokalny sprzedawca) zrobic wlasna
            dystrybucje na bazie Ubuntu nazwac ja operaBuntu i rozprowadzac z zainstalowana
            domyslnie opera.
      • pocalujta_wujta Nie ma na jabluszka IE 25.07.09, 05:31
        Byl kilka lat temu i dzial gdzies pod Jaguarem - stara wersja 5.1 IE. Dzis juz
        od kilku generacji Mac OS X nie dziala.

Tak sie sklada ze mialem te kilka wersji Mac OS X to moge ci powiedziec
        dokladnie kiedy ostatni raz dalo sie jej uzywac.

A tak poza tym to byla na skompilowana na procesory G3/G4. Dzis musiala by
        dzilac pod Roseta z kodami instrukcji dla starych procesorow na proserze Intela
        (wszystkie Mac sa na Intelu od lat).

Z USA...
    • radioerewan Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Explorera 24.07.09, 21:16
      Hehe, no to MS postąpił roztropnie. Ze względu na specyfikę technologii, IE
      nikt wyłączać nie będzie. Ciekawe jak bez domyślnego Chrome będzie działać
      Google OS.
      Szach i mat, przynajmniej w Europie.
    • cezary_futerko To jest news z maja! 24.07.09, 21:26
      Wtedy MS oglosil że w europie bedzie Windows 7 E, z IE na osobnym CD-ROM
    • thekaroten Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 24.07.09, 21:44
      > Może mój post nie jest do końca poważny ale... skoro KE sądzi M$ za to że domyś
      > lną przeglądarką jest IE to niech sadzi sie tez z tworcami linuxopodobnych syst
      > emów Ubuntu Mandriva Suse itp, że przy ich instalacji nie ma do wyboru domyslne
      > j przeglądarki. A ja chce IE na Ubuntu powie pan Kowalski i dlaczego z tym nikt
      > nie bedzie walczył?? Czemu nie ma walki z domyślnym Firefoxem w Linuxach??

Jest jedno ale: linuksy nie mają pozycji monopolisty, więc ta część prawa
      antymonopolowego ich nie dotyczy. Inna sprawa, że w linuksach możliwe jest
      postawienie systemu bez przeglądarki (i jakiegokolwiek silnika) oraz instalacja
      alternatywnych przeglądarek przy pomocy jednego narzędzia systemowego (np.
      Synaptic).
      • pawko13 Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 24.07.09, 22:20
        I to jest właśnie ta odpowiedz na którą czekałem, i na którą nie ma rozsądnych kontrargumentów ;)
        Tylko jedno ale. W windowsie też można zainstalowac alternatywne przegladarki. A mnie bardziej chodzi o to, że producent OS powinien sam decydowac, co sie znajdzie w jego systemie. Chce nam dać przegladarke chwała mu za to. Prosze tylko o dodanie opcji uninstall do IE i niech zostanie jako domyślna aplikacja w Windowsie
    • nessie-jp Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 24.07.09, 21:52
      > to niech sadzi sie tez z tworcami linuxopodobnych syst
      > emów Ubuntu Mandriva Suse itp, że przy ich instalacji nie ma do wyboru

Pytanie, czy produkty open source w jakikolwiek sposób podlegają przepisom prawa
      gospodarczego (i czy w ogóle powinny). W jaki sposób darmowe oprogramowanie o
      otwartym dostępie do kodu mogłoby być "postawione" przed sądem antymonopolowym?
      Kto miałby zostać pociągnięty do odpowiedzialności? Twórca dystrybucji? A
      dlaczego? Firma świadząca pomoc techniczną? A dlaczego nie?

Natomiast w przypadku MS Windows sytuacja wygląda jednak inaczej: otóż te
      systemy UNIEMOZLIWIAŁY odinstalowanie przeglądarki IE. Nie dało się usunąć
      mechanizmów tego programu z systemu operacyjnego bez bardzo poważnych
      ingerencji, nie do wykonania przez "zwykłego użytkownika". W dodatku IE działa
      podstępnie, bo choć może ci się wydawać, że używasz Firefoksa czy Opery, to
      Windows w dalszym ciągu uruchamia i wykorzystuje mechanizm IE do obsługi
      rozmaitych opcji komunikacyjnych.

I o to tak właściwie chodzi
      • pawko13 Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 24.07.09, 22:24
        Dziekuję, za rzeczową i rozsądną odpowiedz.
        Właśnie o to mi chodzi. O możliwość odinstalowania IE. Ale nie popadajmy w skrajność w takim razie przy instalacji powinien być nastepujacy wybór:
        1. Przeglądarka: IE, FF, Opera, Chrome itp.
        2. Program graficzny: Paint, GIMP...
        3. Kalkulatory : i tu jakieś nazwy (nie używam innych wiec nie bede zmyślał)
        4. Odtwarzacze audio: WMP, Winamp, Foobar etc.
        itp itd. można tak wymieniac każdy element systemu tylko po co??
        • nessie-jp Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 25.07.09, 02:29
          > jność w takim razie przy instalacji powinien być nastepujacy wybór:

Zasadniczo nic nie stoi na przeszkodzie, żeby takiego wyboru nie było! Ja to
          widzę tak, że stopniowo Windows może ewoluować w kierunku modelu znanego np. z
          Firefoksa, gdzie masz na początku "bazę"
      • senseiek Widac, ze nie masz pojecia o czym piszesz.. 24.07.09, 22:36

> Natomiast w przypadku MS Windows sytuacja wygląda jednak inaczej: otóż te
        > systemy UNIEMOZLIWIAŁY odinstalowanie przeglądarki IE. Nie dało się usunąć
        > mechanizmów tego programu z systemu operacyjnego bez bardzo poważnych
        > ingerencji, nie do wykonania przez "zwykłego użytkownika". W dodatku IE działa
        > podstępnie, bo choć może ci się wydawać, że używasz Firefoksa czy Opery, to
        > Windows w dalszym ciągu uruchamia i wykorzystuje mechanizm IE do obsługi
        > rozmaitych opcji komunikacyjnych.

Widac, ze nie masz pojecia o czym piszesz.. To wlasnie jest udogodnienie dla programistow, ze moga sobie w swoich aplikacjach wyswietlic HTML-a. Bez tego momentalnie przestaloby dzialac Gadu-Gadu i Steam (Counter-Strike: Source)..
        • nessie-jp Re: Widac, ze nie masz pojecia o czym piszesz.. 25.07.09, 02:25
          > Widac, ze nie masz pojecia o czym piszesz.. To wlasnie jest udogodnienie dla pr
          > ogramistow,

Tak
          • dx7 Re: Widac, ze nie masz pojecia o czym piszesz.. 25.07.09, 08:21
            > Tak
          • senseiek Re: Widac, ze nie masz pojecia o czym piszesz.. 25.07.09, 09:30
            > > Widac, ze nie masz pojecia o czym piszesz.. To wlasnie jest udogodnienie
            > dla pr
            > > ogramistow,
            >
            > Tak
            • von.g Re: Widac, ze nie masz pojecia o czym piszesz.. 25.07.09, 12:44
              Nie masz racji. Integrowanie zewnetrznych aplikacji z samym systemem z pkt
              widzenia inz oprogramowania jest glupota. Dzieki czemus takiemu blad w
              przegladarce moze wywalić caly system. Dodatkowo obniza to Twoje bezpieczensto.

A jesli chodzi o GG to pomijajac fakt ze zrezygnowali juz z IE to sa lepsze
              metody na zapewnienie wspoldzialania aplikacji z przegladarka niz wymuszenie
              preinstalowania konkretnego programu.
      • maruda.r Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 25.07.09, 09:12
        nessie-jp napisała:

> Pytanie, czy produkty open source w jakikolwiek sposób podlegają przepisom praw
        > a
        > gospodarczego (i czy w ogóle powinny). W jaki sposób darmowe oprogramowanie o
        > otwartym dostępie do kodu mogłoby być "postawione" przed sądem antymonopolowym?
        > Kto miałby zostać pociągnięty do odpowiedzialności? Twórca dystrybucji? A
        > dlaczego? Firma świadząca pomoc techniczną? A dlaczego nie?

Prawdopodobnie trzeba się będzie kiedyś zetrzeć z tym problemem.

• rojberek Ja poproszę UE o zmuszenie firm samochodowych... 24.07.09, 22:09
      ... abym mógł kupić auto i mieć od razu wybór jakiego producenta są szyby,
      opony, oleje, klocki hamulcowe, ABS, ESP, poduszki powietrzne, fotele, lakier,
      radio samochodowe, nawigację itp. itd.
      Jak to!? Nie da się!? Toż to MONOPOL! Należy ukarać miliardowymi karami firmy
      motoryzacyjne!
      PA-RA-NO-JA!
      A ja nie chcę w Windowsie Oper, Chrome (z jego szpiegowskim Google Update) i
      resztą syfu na płytach. Chcę Windows z IE! I dlatego kupię w Stanach, wersję
      "normalną", w dodatku tańszą, a Polska i UE g***o z tego będą miały, bo nie
      zapłacę grosza/centa podatku w Eurolandzie.
      • ssee Re: Ja poproszę UE o zmuszenie firm samochodowych 24.07.09, 22:54
        rojberek napisał:
        > I dlatego kupię w Stanach, wersję "normalną", w dodatku tańszą, a Polska i UE
        g***o z tego będą miały, bo nie zapłacę grosza/centa podatku w Eurolandzie.

I słusznie. Też mam zamiar tak zrobić. Granica paranoi została moim zdaniem
        przekroczona.

--
        "Nienawiść do Microsoftu to choroba" - Linus Torvalds
      • michalng Re: Ja poproszę UE o zmuszenie firm samochodowych 24.07.09, 23:39
        Sprawdź sobie znaczenie słowa monopol ;) zanim zaczniesz je wykrzykiwać. Monopol
        był by wtedy jak by tylko jedna firma sprzedawała samochody :) A do samochodu
        dodatkowo dostawał byś powiedzmy komplet garnków. Garnków których nie mógł byś
        wyrzucić ;) Tym sposobem producent samochodów wykańczał by producentów garnków :)
        • slbm Re: Ja poproszę UE o zmuszenie firm samochodowych 25.07.09, 15:25
          Niekoniecznie komplet garnków, ale np. radioodtwarzacz i głośniki. I tka się
          dzieje. I nikt z tego powodu nie protestuje.
          • michalng Re: Ja poproszę UE o zmuszenie firm samochodowych 26.07.09, 02:23
            > Niekoniecznie komplet garnków, ale np. radioodtwarzacz i głośniki. I tka się
            > dzieje. I nikt z tego powodu nie protestuje.

Bo żaden z producentów samochodów nie ma pozycji monopolistycznej. Jak by miał
            to producenci radioodtwarzaczy pewnie by protestowali.
      • maruda.r Re: Ja poproszę UE o zmuszenie firm samochodowych 25.07.09, 09:15
        rojberek napisała:

> ... abym mógł kupić auto i mieć od razu wybór jakiego producenta są szyby,
        > opony, oleje, klocki hamulcowe, ABS, ESP, poduszki powietrzne, fotele, lakier,
        > radio samochodowe, nawigację itp. itd.
        > Jak to!? Nie da się!? Toż to MONOPOL! Należy ukarać miliardowymi karami firmy
        > motoryzacyjne!

Najwyraźniej wczoraj się urodziłeś. Po pierwsze, żadna firma motoryzacyjna nie
        ma takiego monopolu jak MS, a po drugie IE nie jest bądź nie musi być elementem
        konstrukcji, bez którego cały system będzie np. niestabilny. W przypadku
        samochodów producent dobiera części, dzięki którym cała konstrukcja jest bezpieczna.

• slbm Re: Ja poproszę UE o zmuszenie firm samochodowych 25.07.09, 15:26
          >W przypadku
          > samochodów producent dobiera części, dzięki którym cała konstrukcja > jest
          bezpie> czna.

Na przykład radioodtwarzacz i zestaw głośników? ;> Moim zdaniem całkiem bliska
          analogia.
    • wojpiega Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 24.07.09, 22:21
      Trudono mówić o małej powadze twojego kometarza. Proszę sobie
      wyobrazić sprzedawane buty bez podeszw. Co nam z systemu, który
      zostanie pozbawiony przeglądarki internetowej. Przecież instalacja
      IE nidy nie wykluczała instalowania innych przeglądarek. A może
      chodzi o dodatkowe opłaty za tą część systemu operacyjnego? Głupota
      niektórych reformatorów UE przypomina głupotę naszego regulatora
      telekomunikacyjnego. Operatorzy za użycie samego słowa abonament w
      swoich dokumentach kazali sobie słono płacić. I wbrew definicji tego
      pojecia nie świadczyli żadnych usług za pobrane od klientów
      pieniądze. Potem rozpoczęli kampanię darowania iluś tam minut
      właśnie wzamian za ów abonament. Tyle tylko, że te rzekome darmowe
      minuty kosztowa wielokrotnie więcej niż wynikało to z cennika
      operatora. Nawet uczeni regulatorzy, z tytułami naukowymi, nie mogli
      zgłębić tej oczywistości.
      • grzehura a dziala u Ciebie Update bez IE? 24.07.09, 22:55
        wszystko w temacie.
      • maruda.r Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 25.07.09, 09:17
        wojpiega napisał:

Przecież instalacja
        > IE nidy nie wykluczała instalowania innych przeglądarek.

Więc IE nie jest potrzebny.

• tekawu7011 Brawo KE, teraz krok nastepny 24.07.09, 22:53
      Następnym logicznym krokiem byłby wymóg, by na nowych komputerach nie były
      preinstalowane Windowsy. Kupuje się goły komputer i do wyboru jedną z kilku
      płyt z systemami operacyjnymi do wyboru: MS Windows, może Mac OS/X (jeśliby na
      to poszli), jakiś linuks... Wkładam płytę, uruchamiam komputer i system się
      instaluje, bo to był obraz dopasowany do hardware. W takiej sytuacji mamy
      wolny rynek: wybieram to, co ma lepszy stosunek możliwości do ceny.

Co mamy teraz? Ludzie zmuszani są do kupowania kompów z Vista, choć część z
      nich tego nie chce. To ma być wolny rynek?
      • grzehura prawda 25.07.09, 00:04
        z tego co sie orietuje to KE juz sie ta sprawa zajmuje.
      • roguas Re: Brawo KE, teraz krok nastepny 25.07.09, 01:04
        O zgrozo, czy ty jestes kompletnym kretynem?!
        Rozumiesz pojecie wolnego rynku? Wolny rynek to taki, zeby uproscic, ktory
        bazuje na wolnosci produkcji(a nie wolnosci, ze ty sobie chcesz wybrac to to to
        i to i ma byc dostarczone na 13 pod drzwi). Wolnosc wyboru jest zawsze
        ograniczona podaza. Trzeba byc niezla ksiezniczka, zeby chciec na odwrot.

Producent ma prawo ( w ramach granic prawa ) produkowac, co mu sie tylko podoba.
        Moze nawet probowac monopolizowac rynek etc. etc.
        Natomiast konsument ma prawo decydowac, co tak naprawde mu odpowiada.
        Ewentualnie konsument zauwaza, deficyty w jakiejs tam dziedzinie i zaczyna sam
        produkowac!
        • grzehura bzdury pleciesz 25.07.09, 01:29
          • grzehura Re: bzdury pleciesz 25.07.09, 01:31
            oczym Ty wogole mowiesz. Jezeli ja ide do sklepu i kazdy laptop jest z Vista to
            co ty mi mowisz o wolnosci. Obecnie nie ma moliwosci kupienia w sklepie
            (internetowym tez) np laptopa sony bez systemu operacyjnego Vista!!!

UE zajmuje sie juz ta sprawa wiec nie plec bzdur
            • dx7 Re: bzdury pleciesz 25.07.09, 08:36
              > Obecnie nie ma moliwosci kupienia w sklepie (internetowym tez) np
              > laptopa sony bez systemu operacyjnego Vista!!! UE zajmuje sie juz ta
              > sprawa wiec nie plec bzdur

To ciekawe - bo firma Sony nie jest monopolista na rynku laptopów - więc z
              jakiej racji KE zajmuje się ta sprawą?
              • grzehura Re: bzdury pleciesz 25.07.09, 11:28
                nie chodzi tylko o sony. Tutaj podalem przyklad. Sparawa dotyczy prawie
                wszystkich firm. HP, Acer, Asus, itd, itd, itd...
                • dx7 Re: bzdury pleciesz 25.07.09, 13:28
                  Żadna z tych firm nie jest monopolistą na rynku laptopów więc po co KE ma się
                  tym zajmować? Te firmy mogą sobie instalować w sprzedawanych przez siebie
                  komputerach to co im się podoba.
                  • grzehura Re: bzdury pleciesz 25.07.09, 14:57
                    nie chodzi o to ze sa monopolista lub nie. KE zajmuje sa ta sprawa dlatego ze
                    uzytkownki kupujac komputer placi jednoczesnie za system operacjny ktorego
                    niekoniecznie chce uzywac i nie ma zadnej mozliwosc zrezygnowana z tego systemu
                    tzn kupna tego laptopa bez Visty.
      • maruda.r To nie jest pomysł KE 25.07.09, 09:20
        tekawu7011 napisał:

> Następnym logicznym krokiem byłby wymóg, by na nowych komputerach nie były
        > preinstalowane Windowsy. Kupuje się goły komputer i do wyboru jedną z kilku
        > płyt z systemami operacyjnymi do wyboru: MS Windows, może Mac OS/X (jeśliby na
        > to poszli), jakiś linuks...

To rozwiązanie ma już kilkanaście lat. Wprowadził je Compaq, o ile się nie mylę.

• tonik777 To jakieś chore jest 24.07.09, 23:09
      Nie rozumiem dlaczego firma Microsoft nie może do swojego systemu
      operacyjnego dodawać swojej przeglądarki internetowej. Przecież
      każdy użytkownik po zainstalowaniu systemu z Internet Explorerem
      jako przeglądarką może ściągnąć sobie z sieci inną przeglądarkę
      jeśli tak woli. Bezsensownym jest natomiast nakazanie firmie
      rozpowszechniania przeglądarek innych producentów. Przecież tamte
      przeglądarki mają jakieś prawa autorskie, których firma Microsoft
      nie może łamać. Kolejną głupotą jest wprwoadzenie wersji E systemu
      Windows (bez żadnej przeglądarki). Taki system jest po prostu ułomny.
      Takm więc najsensowniejszym rozwiązaniem jest rozpowszechnianie
      systemu Windows z ich własną przeglądarką (IE). Działania KE miałby
      sens tylko w sytuacji gdyby Microsoft utrudniał użytkownikom
      instalację innych przeglądarek. Ale przecież tak nie jest. Tak więc
      KE powinna zająć się innymi sprawami, a nie utrudniać życie
      użytkownikom komputerów.
      • grzehura czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 24.07.09, 23:25
        przeciez nikt nikogo do niczego nie zmusza. Wyraznie jest napisane ze uzytkownik
        sam zdecydowac musi z jakiej przegladarki korzystac chce. System operacyjny to
        jedna sprawa, a przegladarka internetowa to inna sprawa to juz oprogramowanie do
        tegoz systemu. Wiec dlaczego MS ma narzucac Ci ze w Twoim systemie ma byc akurat
        IE?
        • dx7 Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 24.07.09, 23:30
          > System operacyjny to jedna sprawa, a przegladarka internetowa to
          > inna sprawa to juz oprogramowanie do tegoz systemu.

Dla mnie przeglądarka jest częścią systemu o ile producent tego systemu tak chce.

> Wiec dlaczego MS ma narzucac Ci ze w Twoim systemie ma byc akura
          > t IE?

A dlaczego Komisja Europejska ma mi narzucać co ma być w systemie, który kupuję
          za własne pieniądze?
          • mario_72 Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 24.07.09, 23:38
            To jest trochę tak, jak z kupnem nowego mieszkania. W zależności od
            firmy są różne standarty, ale i tak w większości każdy potem robi po
            swojemu (demontuje dzrwi, toalety, itp.), a że Microsoft nie
            uniemożliwia instalacji innych przeglądarek więc nie widzę
            problemu.. Jedyne co to ewentualnie możliwość deinstalacji IE.
          • michalng Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 24.07.09, 23:42
            > Dla mnie przeglądarka jest częścią systemu o ile producent tego
            > systemu tak chce.

ROTFL :) Czy tyczy się to tylko przeglądarki czy np czajnik tez będzie częścią
            OS'a jak producent zachce :)
            • dx7 Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 25.07.09, 09:17
              > ROTFL :) Czy tyczy się to tylko przeglądarki czy np czajnik tez
              > będzie częścią OS'a jak producent zachce :)

Może o tym nie wiesz ale jest zasadnicza różnica między czajnikiem a
              przeglądarką. I dla mnie bardziej liczy się zdanie producenta, który może
              dołączać do systemu co chce a nie jakichś urzędasów z KE.
              • michalng Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 25.07.09, 12:21
                > Może o tym nie wiesz ale jest zasadnicza różnica między czajnikiem a
                > przeglądarką.

Zarówno czajnik jak i przeglądarka maja tez pewne rzeczy wspólne ;) zarówno
                jedna jak i drugie nie są częścią systemu operacyjnego ;D
                System operacyjny to oprogramowanie zarządzające sprzętem komputerowym, tworzące
                środowisko do uruchamiania i kontroli zadań użytkownika. (za Wikipedią) Jak
                widzisz w definicji nie ma nic o podgrzewaniu wody ani przeglądaniu stron
                internetowych
                • dx7 Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 25.07.09, 13:34
                  > System operacyjny to oprogramowanie zarządzające sprzętem
                  > komputerowym, tworzące środowisko do uruchamiania i kontroli zadań
                  > użytkownika. (za Wikipedią) Jak widzisz w definicji nie ma nic o
                  > podgrzewaniu wody ani przeglądaniu stron internetowych.

Wikipedia wykładnią? Proszę bardzo - oto definicja z angielskiej wersji tego
                  hasła: "System operacyjny to interfejs między sprzętem i użytkownika, jest on
                  odpowiedzialny za zarządzanie i koordynację działań i podział zasobów
                  komputera." Nie widzę problemów żeby integracja przeglądarki była sprzeczna z
                  tym hasłem.
                  • michalng Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 26.07.09, 02:19
                    "System operacyjny to interfejs między sprzętem i użytkownika, jest on
                    > odpowiedzialny za zarządzanie i koordynację działań i podział zasobów
                    > komputera." Nie widzę problemów żeby integracja przeglądarki była sprzeczna z
                    > tym hasłem.

Przecież przeglądarka jest interfejsem miedzy użytkownikiem i internetem oraz
                    nie ma nic wspólnego z zarządzaniem i koordynacja działań i podziałem zasobów
                    komputera. Przeglądarka i OS to dwie zupełnie inne sprawy.
                    • dx7 Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 26.07.09, 13:32
                      > Przecież przeglądarka jest interfejsem miedzy użytkownikiem i
                      > internetem

To tylko jedna z definicji. A jeśli w przeglądarce otwieram jakąś aplikację
                      offline we flashu? To wtedy tez napiszesz, że to interfejs między użytkownikiem
                      a internetem?

> Przeglądarka i OS to dwie zupełnie inne sprawy.

To już zależy tylko od producenta systemu.
                      • michalng Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 26.07.09, 15:55
                        > > Przecież przeglądarka jest interfejsem miedzy użytkownikiem i
                        > > internetem
                        >
                        > To tylko jedna z definicji. A jeśli w przeglądarce otwieram jakąś aplikację
                        > offline we flashu?

No racja. Jednak interfejsem pomiędzy użytkownikiem a sprzętem nie jest.

> > Przeglądarka i OS to dwie zupełnie inne sprawy.
                        > To już zależy tylko od producenta systemu.

Nie. Krzesło nie będzie częścią stołu :) nawet jak producenci mebli się uprą ;)
                        Producenci mogą sobie sprzedawać "zestawy" i mogą robić wodę z mózgu klientom
                        jednak krzesło pozostanie krzesłem a stół stołem (lub przeglądarka, przeglądarką
                        a OS , OS-em)
                        • dx7 Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 26.07.09, 23:27
                          > No racja. Jednak interfejsem pomiędzy użytkownikiem a sprzętem nie
                          > jest.

A jeśli to jest aplikacja we Flashu do edycji zawartości BIOSa? To jednak wtedy
                          jest tym interfejsem ...

> Nie. Krzesło nie będzie częścią stołu :) nawet jak producenci
                          > mebli się uprą ;)

Analogia kompletnie nietrafiona co pokazałem wyżej - definicja przeglądarki jaką
                          używasz jest archaiczna i nie sprawdza się w dzisiejszych czasach. To naprawdę
                          coś więcej niż program do oglądania stron www:)
                          • michalng Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 27.07.09, 16:12
                            > A jeśli to jest aplikacja we Flashu do edycji zawartości BIOSa? To jednak wtedy
                            > jest tym interfejsem ...

Nie jest. Przeglądarka nie jest wstanie robić tego bez udziału OS'a. To OS jest
                            tym interfejsem. Przeglądarka nie możne komunikować się ze sprzętem bez
                            pośrednictwa OS'a.

>definicja przeglądarki jak
                            > ą
                            > używasz jest archaiczna i nie sprawdza się w dzisiejszych czasach. To naprawdę
                            > coś więcej niż program do oglądania stron www:)

Ale ja nie używam żadnej definicji przeglądarki. Ja dyskutuje o OS'ach. Zresztą
                            to Ty uznajesz przeglądarkę "za coś mniej" uznajesz przeglądarkę za cześć Os-a
                            ;) Odbierasz jej samodzielny byt :) Wbrew zdrowemu rozsądkowi i logice (O
                            stanowisku KE nie wspominając :))))
                            • dx7 Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 28.07.09, 09:07
                              > Zresztą to Ty uznajesz przeglądarkę "za coś mniej" uznajesz
                              > przeglądarkę za cześć Os-a ;) Odbierasz jej samodzielny byt :) Wbrew
                              > zdrowemu rozsądkowi i logice (O stanowisku KE nie wspominając :))))

Ja po prostu chce żeby o tym decydował producent a nie KE czy ludzie na forach :)
                              • michalng Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 28.07.09, 18:34
                                > Ja po prostu chce żeby o tym decydował producent a nie KE czy ludzie na forach
                                > :)

Nic z tego. O tym będą decydować naukowcy informatycy ;) Nie producenci ( a w
                                zasadzie ich marketingowcy i prawnicy) , ludzie na forach ani KE.
              • driver_46 Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 25.07.09, 15:32
                Dla was widocznie nie jest ważne czy płacicie za coś czego nie
                chcecie. Czy często w sklepie płacisz za coś co ci w danej chwili
                ekspedientka wciska a ty tego nie potrzebujesz ?? A taką metode
                właśnie stosuje mikrosyft.
          • apiw Chcesz kupić IE - możesz, a poprzednio musialeś 24.07.09, 23:43
            Chcesz kupić IE - możesz, a poprzednio musialeś.

I tak jest różnica.

i jeszcze:
            Nawet jak nie uzywałeś musiałes zapłacić.

• grzehura Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 24.07.09, 23:50
            > Dla mnie przeglądarka jest częścią systemu o ile producent tego systemu tak chce.
            I tu jest wlasnie problem. Bo sytem operacyjny to jest jedna sprawa a
            oprogramowanie do niego to inna sprawa. Koniec i kropka nie ma o czym dyskutowac.
            > A dlaczego Komisja Europejska ma mi narzucać co ma być w systemie, który kupuję
            > za własne pieniądze?

Dlatego ze nie "toleruje" praktyk monopolistycznych. Kazde oprogramowanie ktore
            wykracza poza sytem operacyjny powinno i bedzie pozostawione woli uzytkownika to
            uzytkownik bedzie decydowal co zainstaluje na swoim systemie operacyjnym.
            • dx7 Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 25.07.09, 09:18
              > Kazde oprogramowanie ktore wykracza poza sytem operacyjny powinno i
              > bedzie pozostawione woli uzytkownika to uzytkownik bedzie decydowal
              > co zainstaluje na swoim systemie operacyjnym.

Bo tak powiedział jakiś urzędnik z KE? Podał tez definicję systemu operacyjnego?
              • von.g Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 25.07.09, 12:53
                Człowieku z czym Ty masz problem. Z wolnoscia wyboru? Dostaniesz zamiast jednej
                przegladarki mozliwosc wyboru z 5 i masz z tym problem.

Jesli uwazasz, ze przegladarka jest/powinna byc czescia systemu operacyjnego to
                gratuluje poczucia humoru. Przegladarka zintegrowana z system obniza jego
                stabilnosc - blad w przegladarce moze zawiesic caly system , oraz
                bezpieczenstwo. Jesli tak zalezy Ci na mniejszej jakosci i bezpieczenstwie to
                kup windowsa w stanach i tyle ....
                • dx7 Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 25.07.09, 13:47
                  > Człowieku z czym Ty masz problem. Z wolnoscia wyboru? Dostaniesz
                  > zamiast jednej przegladarki mozliwosc wyboru z 5 i masz z tym
                  > problem.

Zastanów się co piszesz. Masz jakiś problem żeby zainstalować jedna z tych 5
                  przeglądarek, o których wspominasz? Bez wyroku KE tego nie zrobisz? Tą lobbowaną
                  po norwesku "wolność wyboru" chcesz wprowadzać nakazami i wyrokami?

> Jesli uwazasz, ze przegladarka jest/powinna byc czescia systemu
                  > operacyjnego to gratuluje poczucia humoru.

Humorystyczny jest co najwyżej fakt, że decydować ma o tym jakiś unijny urzędnik.

> Przegladarka zintegrowana z system obniza jego stabilnosc - blad w
                  > przegladarce moze zawiesic caly system , oraz bezpieczenstwo.

Ojej - a od kiedy się tak bardzo przejmujesz bezpieczeństwem Windows?

> Jesli tak zalezy Ci na mniejszej jakosci i bezpieczenstwie to
                  > kup windowsa w stanach i tyle ....

Banały, które powtarzacie o jakości i bezpieczeństwie robią się pomału nudne i
                  kompletnie bez pokrycia. Zależy mi na tym że KE nie działała jak komunistyczny
                  urząd nakazowy, który wie najlepiej co jest dla ludu najlepsze. Opera ta sprawę
                  rozpętała a ludzie jak małpki klaszczą i machają nóżkami bo oto można dokopać
                  MS. To samo było kiedy wyszła sprawa z WMP - skończyło się na niczym.
                  • von.g Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 25.07.09, 14:33
                    >>> Zastanów się co piszesz. Masz jakiś problem żeby zainstalować jedna z tych 5
                    przeglądarek, o których wspominasz? Bez wyroku KE tego nie zrobisz? Tą lobbowaną
                    po norwesku "wolność wyboru" chcesz wprowadzać nakazami i wyrokami?

Po 1 - Sa na swiecie ludzie ktorzy wpisuja adres strony w okienku wyszukiwarki i
                    dla ktorych internet to internet explorer. Ci ludzie nie zawsze sobie poradza z
                    instalacja innej przegladarki (nie wspominajac o tym ze moze nawet nie wiedza,
                    ze inne przegladarki istnieja )
                    Po 2 - Poza microsoftem nikt nie traci wiec czemu tak bardzo narzekasz?

>>> Humorystyczny jest co najwyżej fakt, że decydować ma o tym jakiś unijny
                    urzędnik.

Urzednik nie decyduje czy przegladarka powinna byc czescia systemu czy nie. On
                    tylko stwierdza ze M$ lamie przepisy antymonopolowe.

>>> Ojej - a od kiedy się tak bardzo przejmujesz bezpieczeństwem Windows?

Od nigdy. Zauwazam tylko ze klucisz sie o definicje systemu operacyjnego i
                    stoisz po stronie wadliwego rozwiazania technicznego.

>>> Banały, które powtarzacie o jakości i bezpieczeństwie robią się pomału nudne
                    i kompletnie bez pokrycia.

To ,że nie sluchasz nie znaczy ,że są bez pokrycia.

>>Zależy mi na tym że KE nie działała jak komunistyczny urząd nakazowy, który
                    wie najlepiej co jest dla ludu najlepsze.

Wytlumacz mi jak walka z monopolem i wolnosc wyboru oraz ochrona konkurencji ma
                    sie do komunizmu ...

>>Opera ta sprawę rozpętała a ludzie jak małpki klaszczą i machają nóżkami bo
                    oto można dokopać MS.

No tak bo w interesie kazdej europejskiej firmy jest by M$ rosl zdrowo i
                    dominowal europejski rynek. Naprawde same zalety dla europejskiej gospodarki. Mi
                    sie zawsze wydawalo ,że konkurencja jest zawsze dobra dla konsumenta a monopol
                    zly. Widac jednak sa tutaj ludzie ktorzy maja inne zdanie. Za TP S.A i
                    zamawianiem rozmow zamiejscowych tez tesknisz?
                    • dx7 Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 25.07.09, 16:05
                      > Po 1 - Sa na swiecie ludzie ktorzy wpisuja adres strony w okienku
                      > wyszukiwarkii dla ktorych internet to internet explorer. Ci ludzie
                      > nie zawsze sobie poradza z instalacja innej przegladarki (nie
                      > wspominajac o tym ze moze nawet nie wiedza, ze inne przegladarki
                      > istnieja )

I pewnie człowiek, który nie poradzi sobie z instalacja innej przeglądarki
                      będzie wiedział na czym polega różnica między IE, FF, Opera czy innymi
                      przeglądarkami? Litości ...

> Po 2 - Poza microsoftem nikt nie traci wiec czemu tak bardzo
                      > narzekasz?

Ja nie narzekam - ja nawet niespecjalnie lubię MS za politykę licencji i cen. Ja
                      tylko zwracam uwagę, że dzisiaj MS a jutro inne firmy i tak z roku na rok
                      wszystko zostanie odgórnie ustalone w imię lepszego wspólnego dobra.

> Wytlumacz mi jak walka z monopolem i wolnosc wyboru oraz ochrona
                      > konkurencji ma sie do komunizmu ...

Gdzie masz ten brak wolności wyboru? Po raz kolejny pytam - co stoi na
                      przeszkodzie żeby zainstalować inną przeglądarkę?

> No tak bo w interesie kazdej europejskiej firmy jest by M$ rosl
                      > zdrowo i dominowal europejski rynek.

Jasne - wystarczy proces o WMP i IE i już MS przestanie dominować. Litości ...

> Mi sie zawsze wydawalo ,że konkurencja jest zawsze dobra dla
                      > konsumenta a monopol zly.

A mi się nie wydaje tylko jestem pewien tego, że odgórnie regulowana wolność
                      gospodarcza jest zła.

> Za TP S.A i zamawianiem rozmow zamiejscowych tez tesknisz?

Konkurencja weszła sama - bez odgórnego nakazu Komisji Europejskiej, w wyniku
                      procesu wytoczonemu TPSA. To jest właśnie ta różnica.
                      • xorock Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 25.07.09, 16:18
                        >I pewnie człowiek, który nie poradzi sobie z instalacja innej przeglądarki
                        >będzie wiedział na czym polega różnica między IE, FF, Opera czy innymi
                        >przeglądarkami? Litości ...
                        Raczej na 99% nie. Ale może po raz pierwszy w życiu zrozumie że Internet
                        Explorer to nie internet. I między innymi o to chodzi. Uświadamianie
                        użytkowników jest tutaj celem KE. Dlatego tak naciskali na okienko wyboru.
                      • von.g Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 25.07.09, 16:34
                        > I pewnie człowiek, który nie poradzi sobie z instalacja innej przeglądarki
                        będzie wiedział na czym polega różnica między IE, FF, Opera czy innymi
                        przeglądarkami? Litości ...

Moze przez to ze bedzie musial wybrac przegladarke zainteresuje sie roznicami. A
                        moze juz wczesniej ktos mu powiedzial zeby zainstalowal sobie przegladarke xyz
                        ale nie wiedzial jak to zrobic a tu wystarczy wybrac z listy. Tak czy siak nic
                        nie traci a moze zyskac.

>Ja tylko zwracam uwagę, że dzisiaj MS a jutro inne firmy i tak z roku na rok
                        wszystko zostanie odgórnie ustalone w imię lepszego wspólnego dobra.

inne firmy? I slusznie z kazdym monopolem trzeba walczyc. Mala firma nie ma
                        szans w starciu z gigantem. Dlatego wlasnie unia wlasnie zwalcza praktyki
                        monopolowe. Jesli kiedys bedziesz mial wlasna firme i monopolista bedzie
                        wygryzal Cie wygryzal z rynku rozdajac Twoj produkt za darmo to co zrobisz?
                        Napiszesz do komisji europejskiej czy powiesz sobie ze to komunizm i zawiesisz
                        dzialalnosc?

>>> Gdzie masz ten brak wolności wyboru? Po raz kolejny pytam - co stoi na
                        przeszkodzie żeby zainstalować inną przeglądarkę?

Jaka to wolnosc wyboru skoro producenci oprogramowania zakladaja ze IE jest
                        domyslnie instalowany i integruja go z IE zamiast domyslna przegladarka? Jaki to
                        wybor skoro klikam w banerek w tlenie i otwiera mi sie IE? A gdybym byl
                        wlascicielem jakiejs sieci albo producentem sprzetu i zalezalo by mi na tym aby
                        moi klienci NIE uzywali IE (nie wazne z jakiego powodu)? To gdzie ta moja wolnosc?

> Jasne - wystarczy proces o WMP i IE i już MS przestanie dominować. Litości ...

??? Sorki ale wogle nie rozumiem co chcesz powiedziec. Jesli np policja lapie
                        drobnego zlodziejaszka na ulicy to nie zwalcza przestepczosci bo to tylko jeden
                        zlodziejaszek. Albo zlapie wszystkich naraz albo wcale? Jesli M$ lamie unijne
                        przepisy to unia ma obowiazek z tym walczyc. Proces po procesie przypadek po
                        przypadku ...

> Konkurencja weszła sama - bez odgórnego nakazu Komisji Europejskiej, w wyniku
                        procesu wytoczonemu TPSA. To jest właśnie ta różnica.

Jaka konkurencja? Z tego co pamietam to TPSA byla odgornie zmuszana do
                        udostepniania swoich lacz "innym" operatorom a i tak Netia prawie zbankrutowala.
                        Dopiero telefonia komorkowa okazala sie konkurencja, ale to chyba nie dokonca to
                        samo prawda?
                        • dx7 Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 25.07.09, 17:29
                          > Mala firma nie ma szans w starciu z gigantem. Dlatego wlasnie unia
                          > wlasnie zwalcza praktyki monopolowe.

Zaraz, zaraz ... najpierw chodziło o utrudnianie życia konkurencji, potem o
                          bezpieczeństwo sieci a teraz o to, że małe firmy nie maja szans. Zdecyduj się.

> Jesli kiedys bedziesz mial wlasna firme i monopolista bedzie
                          > wygryzal Cie wygryzal z rynku rozdajac Twoj produkt za darmo to co
                          > zrobisz?

To co np założyciele Google - zrobię lepszy produkt i tez go udostępnię za
                          darmo. Na pewno nie będę biegał z płaczem do KE.

> Jaki to wybor skoro klikam w banerek w tlenie i otwiera mi sie IE?

I dlatego należy ukarać MS, za to że o2 wykorzystało silnik IE w Tlenie? Świetna
                          logika.

> Jesli M$ lamie unijne przepisy to unia ma obowiazek z tym walczyc.
                          > Proces po procesie przypadek po przypadku ...

Z procesu o WMP kompletnie NIC nie wynikło - stracono tylko publiczne pieniądze
                          i czas. Nie chcę żeby publiczne pieniądze były w ten sposób marnowane.
                          • von.g Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 26.07.09, 01:01
                            Widze ze jednak sie nie dogadamy ...

>>> Zaraz, zaraz ... najpierw chodziło o utrudnianie życia konkurencji, potem o
                            bezpieczeństwo sieci a teraz o to, że małe firmy nie maja szans. Zdecyduj się.

Nie wiem czego tu nie rozumiesz. Ta sprawa ma kilka aspektow m.in. utrudnianie
                            zycia konkurenci (= male firmy nie maja szans) i bezpieczenstwo.

>>> To co np założyciele Google - zrobię lepszy produkt i tez go udostępnię za
                            darmo. Na pewno nie będę biegał z płaczem do KE.

A moze bardziej jak Netscape? Pomijasz w swojej hipotezie wazna kwestie. Google
                            nie był konkurentem żadnej wielkiej firmy w momencie swojego powstania (nie bylo
                            dominujacej wyszukiwarki a glowny konkurent Yahoo! oferowal troszke inny
                            produkt). Chcialbym zobaczyc jak otwierasz w garazu firme i konkurujesz jak
                            rowny z rownym z firma ktora osiagnela w poprzednim roku 4mld dolarow czystego
                            zysku na zmonopolizowany przez nia rynku...

>>> I dlatego należy ukarać MS, za to że o2 wykorzystało silnik IE w Tlenie?
                            Świetna logika.

Wogle nie rozumiesz. Mowilismy o wolnosci wyboru. Przedstawilem Ci scenariusz w
                            ktorym uzytkownik tego wyboru nie ma. Intaluje Chrome , ustawia jako domyslna
                            przegladarke a potem klika w banerek i otwiera sie IE. Skoro jestes taki biegly
                            w logice to moze mi wyjasnisz gdzie tu widzisz swoja wolnosc wyboru skoro system
                            otwiera nie-domyslna przegladarke.

>>> Z procesu o WMP kompletnie NIC nie wynikło - stracono tylko publiczne
                            pieniądze i czas. Nie chcę żeby publiczne pieniądze były w ten sposób marnowane.

A nie masz nic przeciwko lapaniu za publiczne pieniadze zlodzieji i pedofilow?
                            Dura lex sed lex. Skoro jakas firma lamie unijne przepisy to unia jest
                            zobowiazana zareagowac.
                            • dx7 Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 26.07.09, 13:45
                              > Nie wiem czego tu nie rozumiesz. Ta sprawa ma kilka aspektow m.in.
                              > utrudnianie zycia konkurenci (= male firmy nie maja szans) i
                              > bezpieczenstwo.

Chodzi tylko o fakt, że MS został oskarżony KONKRETNIE o utrudnianie życia
                              producentom innych przeglądarek. Bezpieczeństwo i "inne aspekty" to już luźna
                              twórczość piszących i nie ma sensu tego dodawać bo nie o to chodzi w sporze z KE.

> Chcialbym zobaczyc jak otwierasz w garazu firme i konkurujesz jak
                              > rowny z rownym z firma ktora osiagnela w poprzednim roku 4mld
                              > dolarow czystego zysku na zmonopolizowany przez nia rynku...

Wszystko zależy od produktu jaki zaoferujesz. To co proponujesz to socjalizm w
                              czystej postaci. Utemperować większego żeby biedny mały miał szansę.

> Intaluje Chrome , ustawia jako domyslna przegladarke a potem klika
                              > w banerek i otwiera sie IE. Skoro jestes taki biegly w logice to
                              > moze mi wyjasnisz gdzie tu widzisz swoja wolnosc wyboru skoro syste
                              > m otwiera nie-domyslna przegladarke.

Nigdy mi się coś podobnego w FF nie zdarzyło - pretensje miej do kiepsko
                              napisanego i przereklamowanego Chrome a nie do MS.

> Skoro jakas firma lamie unijne przepisy to unia jest zobowiazana
                              > zareagowac.

Póki co nikt nie potrafi napisać jaki konkretnie przepis łamie MS i w jaki
                              sposób. Tak bronisz KE więc zapewne potrafisz odpowiedzieć na to pytanie.
                              Słucham uważnie ...
                              • von.g Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 26.07.09, 14:10
                                > Chodzi tylko o fakt, że MS został oskarżony KONKRETNIE o utrudnianie życia
                                producentom innych przeglądarek. Bezpieczeństwo i "inne aspekty" to już luźna
                                twórczość piszących i nie ma sensu tego dodawać bo nie o to chodzi w sporze z KE.

Zgadza się bezpieczeństwo i złe praktyki inzynierii oprogramowania nie są
                                przedmiotem sporu z KE. To byla tylko moja dygresja ,że broniac IE
                                zintegrowanego z systemem bronisz kiepskiej architektory systemu.

Spor z KE dotyczy praktyk monopolistycznych.

>>> Wszystko zależy od produktu jaki zaoferujesz. To co proponujesz to socjalizm
                                w czystej postaci. Utemperować większego żeby biedny mały miał szansę.

Chyba nie odróżniasz socjalizmu od ochrony przed nieuczciwa konkurencja.

>>> Wszystko zależy od produktu jaki zaoferujesz.
                                A jak bylo w przypadku Netscape Navigatora? Moze przypomnij sobie lata 90 i jak
                                wygladala walka miedzy Navigatorem a Explorerem. M$ zaoferowal za darmo produkt
                                ktory Netscape sprzedawal. Dolaczyl go domyslnie do swoich systemow plus
                                podpisal pare korzystnych marketingowo umow (np z AOL). W maju 1998 roku M$
                                zostal skazany za stosowanie praktyk monopolistycznych w celu wyeliminowania
                                konkurencji na rynku przegladarek internetowych.

Ale zapewne wtedy protestowales rownie gorliwie jak dzis...

>>> Nigdy mi się coś podobnego w FF nie zdarzyło - pretensje miej do kiepsko
                                napisanego i przereklamowanego Chrome a nie do MS.

Może źle sie wyrazilem. Instaluje Chrome , Opere cokolwiek ustawiam jako
                                dymyślna przeglądarke a potem w Tlenie lub GG klikam na banerek. Z czasów gdy
                                jeszcze windowsa używałem pamietam ,że otwierał się IE a nie domyślna
                                przegladarka... U Ciebie jest inaczej?

>>> Póki co nikt nie potrafi napisać jaki konkretnie przepis łamie MS i w jaki
                                sposób. Tak bronisz KE więc zapewne potrafisz odpowiedzieć na to pytanie.
                                Słucham uważnie ...

Wystarczy przeczytac artykul pod ktorym dyskutujemy :
                                "MS został oskarżony o wykorzystywanie swojej pozycji do eliminowania z rynku
                                konkurencyjnych przeglądarek internetowych."

Jak dla mnie chodzi o prawo anty monopolowe. Jak pisalem wyżej w 1998 roku
                                został za to samo skazany w stanach. W 2000 roku po kolejnym przegranym procesie
                                rozwazano zmuszenie M$ to rozdzielenia się miedzy 2 firmy : jedna piszącą
                                oprogramowanie a jedna system. W przeszlosci w stanach dochodziło już do
                                rozdzielania monopolistów (np AT&T).
                                • dx7 Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 26.07.09, 23:21
                                  > To byla tylko moja dygresja ,że broniac IE zintegrowanego z
                                  > systemem bronisz kiepskiej architektory systemu.

Chcesz zmieniać architekturę systemu za pomocą kar administracyjnych? Raczej nie
                                  tędy droga ...

> A jak bylo w przypadku Netscape Navigatora?

Powodów dominacji IE nad NN było naprawdę o wiele więcej niż tylko samo
                                  wprowadzenie IE do Windows.

> Może źle sie wyrazilem. Instaluje Chrome , Opere cokolwiek
                                  > ustawiam jako ... U Ciebie jest inaczej?

Jest dokładnie tak samo tylko, że ja nie obwiniam o to MS. Podobno np nowe GG
                                  korzysta z Webkita a nie z silnika IE - więc dało się i jak widać MS nie miał tu
                                  nic do rzeczy.

> "MS został oskarżony o wykorzystywanie swojej pozycji do
                                  > eliminowania z rynku konkurencyjnych przeglądarek internetowych."

A ile z nich do tej pory wyeliminował poza starym NN? Gdzie tu eliminacja skoro
                                  FF, Opery, Chrome itp używa coraz więcej osób? Zarzuty kompletnie nie trafione.
                                  • von.g Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 27.07.09, 07:15
                                    >>> Chcesz zmieniać architekturę systemu za pomocą kar administracyjnych? Raczej
                                    nie tędy droga ...

Nie chce. Po prostu zwracam Ci uwage ,ze bardzo gorliwie bronisz zlego
                                    rozwiazania technicznego. Jesli uzywasz windowsa to powinienes sie raczej
                                    cieszyc z rozdzielenia przegladarki (jesli faktycznie ja oddziela , a nie usuna
                                    tylko linka) od systemu.

>>> Powodów dominacji IE nad NN było naprawdę o wiele więcej niż tylko samo
                                    wprowadzenie IE do Windows.

Wydawalo mi sie ze wymienilem 3. 1- wprowadzenie IE do Windows, 2 - rozdawanie
                                    go za darmo , 3 - marketing (np umowa z AOL). Ale ile by ich nie bylo M$ zostal
                                    skazany za praktyki monopolowe przez amerykanski sad w 98 roku.

>>> Jest dokładnie tak samo tylko, że ja nie obwiniam o to MS. Podobno np nowe
                                    GG korzysta z Webkita a nie z silnika IE - więc dało się i jak widać MS nie miał
                                    tu nic do rzeczy.

Ja nie obwiniam o to M$. Tylko mowie ,ze poniewaz kazdy zaklada ze IE jest w
                                    systemie to integruje swoj produkt z IE i Twoja wolnosc pryska. Jesli IE nie
                                    bedzie standardowo czescia systemu to producenci oprogramowania , tak jak gg,
                                    zaczna dolaczac zewnetrzne enginy do swoich produktow.

>>> A ile z nich do tej pory wyeliminował poza starym NN? Gdzie tu eliminacja
                                    skoro FF, Opery, Chrome itp używa coraz więcej osób? Zarzuty kompletnie nie
                                    trafione.

Gdyby byly nietrafione to by sie M$ nie ugiol. Maja armie prawnikow i oni lepiej
                                    wiedza co jest w paragrafie. Jestes prawnikiem zeby dyskutowac o konkretnych
                                    artykulach i przepisach? Bo ja nie jestem ale na zdrowy rozum i usilowanie
                                    morderstwa i samo morderstwo jest karalne wiec wykorzystywanie praktyk
                                    monopolistycznych skutecznie albo nie tez podlega karze...
                                    • dx7 Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 27.07.09, 14:48
                                      > Nie chce. Po prostu zwracam Ci uwage ,ze bardzo gorliwie bronisz
                                      > zlego rozwiazania technicznego. Jesli uzywasz windowsa to
                                      > powinienes sie raczej cieszyc z rozdzielenia przegladarki (jesli
                                      > faktycznie ja oddziela , a nie usuna tylko linka) od systemu.

Owszem - używam Win. IE nie używam i KOMPLETNIE mi nie przeszkadza, że nie da
                                      się go zupełnie odinstalować. Jest mi to po prostu obojętne. I mimo, że nie
                                      miałem przy instalacji wyboru innych przeglądarek teraz używam FF, do którego
                                      żadna komisja europejska nie musiała mnie namawiać.

> Tylko mowie ,ze poniewaz kazdy zaklada ze IE jest w
                                      > systemie to integruje swoj produkt z IE i Twoja wolnosc pryska.

Jest wiele firm, których produkty mogą korzystać z Webkita czy innych silników -
                                      więc jak widać nie każdy tak zakłada.

> Gdyby byly nietrafione to by sie M$ nie ugiol. Maja armie
                                      > prawnikow i oni lepiej wiedza co jest w paragrafie. Jestes
                                      > prawnikiem zeby dyskutowac o konkretnych artykulach i przepisach?

Nie jestem ale nie wyobrażam sobie żeby MS ot tak po prostu się ugiął. Gdzieś tu
                                      jest haczyk tylko jeszcze nikt nie wie gdzie.
                                      • von.g Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 27.07.09, 19:07
                                        Krecimy się w kołko.

> Owszem - używam Win. IE nie używam i KOMPLETNIE mi nie przeszkadza, że nie da
                                        się go zupełnie odinstalować. Jest mi to po prostu obojętne. I mimo, że nie
                                        miałem przy instalacji wyboru innych przeglądarek teraz używam FF, do którego
                                        żadna komisja europejska nie musiała mnie namawiać.

Mam wrażenie ,że wogle nie przeczytałeś tego co napisałem. Nie chodzi o to czy
                                        Tobie to przeszkadza czy nie. Przyczepe do samochodu tez mozna przyspawać.
                                        Czasami się to przyda , niektórym to nie bedzie przeszkadzać ale to zły pomysł
                                        na stałe mocować przyczepke do samochodu. Nie chodzi tez o to czy zainstalowales
                                        sobie FF czy nie. Nie mierz wszystkich swoją miarka. Są ludzie którzy nawet nie
                                        wiedza ,że istnieja inne przeglądarki , Są też tacy co pomyślą a po co skoro juz
                                        mam IE i sa tacy co nie potrafia zainstalowac sobie niczego. Myslisz ze IE
                                        mialby chociaz 10% rynku gdyby nie byl na stale dołączany do windowsa? Na tym
                                        polegaja praktyki monopolowe i o to w calej sprawie sie rozchodzi. Zresztą już
                                        raz za to zostali skazani co tylko pokazuje ,że nie jest to wymysł urzędników KE.

>>> Jest wiele firm, których produkty mogą korzystać z Webkita czy innych
                                        silników więc jak widać nie każdy tak zakłada.

Każdy może , pytanie ile firm będzie dołączało silnik przegladarki do wlasnego
                                        produktu , skoro latwiej im uzyc IE. Jedno gg zrezygnowalo po latach z IE. A
                                        reszta? Ile aplikacji jak klikniesz w hyperlinka otwiera IE? Ile stron dziala
                                        tylko pod IE bo tworca zalozyl ,że przecież Windows to 90% rynku wiec "każdy" ma
                                        IE? Ile takich aplikacji zintegrowanych z IE da sie przeniesc na inne systemy?
                                        Oraz jeszcze wiele aspektow o ktorych nie wspomne zeby nie zaczynac pobocznych
                                        dyskusji. Dla Ciebie to tylko kliknac w install_Firefox.exe a dla wielu firm
                                        kwestie milionow euro.

>>> Nie jestem ale nie wyobrażam sobie żeby MS ot tak po prostu się ugiął.
                                        Gdzieś tu jest haczyk tylko jeszcze nikt nie wie gdzie.

A jaki był chaczyk jak przegrali procesy antymonopolowe w stanach w 1998 i 2000
                                        roku? A jak dostali olbrzymia grzywne od KE pare lat temu?
                                        Poprostu , w co sam lysy szympans nie moze uwiezyc , m$ nie stoi ponad prawem ...
                                        • dx7 Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 28.07.09, 09:15
                                          > Każdy może , pytanie ile firm będzie dołączało silnik przegladarki
                                          > do wlasnego produktu , skoro latwiej im uzyc IE.

To już do tych firm miej pretensje a nie do MS. Kompletnie nie rozumiem po co
                                          podnosisz ten argument skoro tu nie ma żadnej winy MS.

> A jaki był chaczyk jak przegrali procesy antymonopolowe w stanach
                                          > w 1998 i 2000 roku? A jak dostali olbrzymia grzywne od KE pare lat
                                          > temu?

Grzywnę za co? Za WMP, który jak był tak dalej jest? Zresztą już wiadomo co
                                          będzie jednym ze skutków tego procesu:
                                          www.idg.pl/news/347947/Aktualizacja.do.Windows.7.w.Polsce.bedzie.niemozliwa.html
                                          > Poprostu , w co sam lysy szympans nie moze uwiezyc , m$ nie stoi
                                          > ponad prawem .

Nie oczekuj szacunku dla swoich poglądów skoro nie potrafisz uszanować innego
                                          człowieka. Mam wrażenie, że właśnie o tym mówił LT
                                          www.technonews.pl/Technonews/1,94439,6856106,Torvalds__nienawisc_do_Microsoftu_to_choroba.html
                                          • von.g Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 28.07.09, 11:32
                                            > To już do tych firm miej pretensje a nie do MS. Kompletnie nie rozumiem po co
                                            podnosisz ten argument skoro tu nie ma żadnej winy MS.

Jak to nie ma zadnej winy? Myslisz ze IE jest zintegrowana z system przez
                                            przypadek? Myslisz ze to nie byla swiadoma decyzja majaca na celu
                                            monopolizowanie rynku? M$ juz raz za to zostal skazany , teraz drugi raz a Ty
                                            ciagle uwazasz ze to wymysl urzednikow...

>>> Grzywnę za co? Za WMP, który jak był tak dalej jest? Zresztą już wiadomo co
                                            będzie jednym ze skutków tego procesu (...)

Nie moj drogi. To jest konsekwencja kiepskiej architektory.

>>>> Nie oczekuj szacunku dla swoich poglądów skoro nie potrafisz uszanować
                                            innego człowieka. Mam wrażenie, że właśnie o tym mówił LT

Po pierwsze mam gdzies co sobie ludzie o mnie mysla i czy maja szacunek czy nie.
                                            Po drugie bronisz czlowieka który nazwal programistow open source komunistami a
                                            Linuxa rakiem i oburzasz sie ze ktos nazwal go lysym szympansem. Gratuluje
                                            obiektywnosci. Po trzecie zgadzam sie z Linusem , bardzo go lubie i szanuje ale
                                            to sa jego poglady i w przeciwienstwie do swiata M$ w swiecie opensource ludzie
                                            maja prawo do wlasnych pogladow i wlasnego zdania.
                                            • dx7 Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 28.07.09, 12:01
                                              > Jak to nie ma zadnej winy? Myslisz ze IE jest zintegrowana z
                                              > system przez przypadek?

Dobrze - konkretny przykład chyba będzie lepszy. Do tej pory GG korzystało z
                                              silnika IE, od ostatniej wersji korzysta z Webkita. Czyli wcześniej się nie dało
                                              (?)/nie chciało ... a teraz można? Pokaż mi tu winę MS.

> Nie moj drogi. To jest konsekwencja kiepskiej architektory.

Nie - to jest konsekwencja decyzji KE. Nie pierwszej i nie ostatniej, z której
                                              tak naprawdę nic nie wynika poza marnotrawstwem publicznych pieniędzy w imię
                                              prywatnej firmy (tutaj akurat Opera Software).

> Po pierwsze mam gdzies co sobie ludzie o mnie mysla i czy maja
                                              > szacunek czy nie.

Dobrze wiedzieć.

> Po drugie bronisz czlowieka który nazwal programistow open source
                                              > komunistami a Linuxa rakiem i oburzasz sie ze ktos nazwal go lysym
                                              > szympansem. Gratuluje obiektywnosci.

Bronie człowieka - obiektywnie nie lubię po prostu chamstwa.

> i w przeciwienstwie do swiata M$ w swiecie opensource ludzie
                                              > maja prawo do wlasnych pogladow i wlasnego zdania.

Właśnie widzę jak te "własne zdanie" i "własne poglądy" wprowadza KE metoda
                                              represji i kar.
                                              • von.g Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 28.07.09, 12:22
                                                >>> Dobrze - konkretny przykład chyba będzie lepszy. Do tej pory GG korzystało z
                                                silnika IE, od ostatniej wersji korzysta z Webkita. Czyli wcześniej się nie
                                                dało(?)/nie chciało ... a teraz można? Pokaż mi tu winę MS.

Powiedz mi czy Ty kiedykolwiek pracowales w jakiejs firmie przy tworzeniu
                                                oprogramowania? W duzych firmach ludzie ktorzy podejmuja takie decyzje sa
                                                zazwyczaj osobami nie technicznymi. Wiesz jak ciezko jest przekonac managera
                                                dzialu marketingu , ze warto do swojego produktu dolaczyc silnik jakiejs
                                                przegladarki skoro w systemie jest IE? To sa dodatkowe koszty. Trzeba sprawdzic
                                                licencje , dolaczyc dodatkowa binarke do dystrybucji , przetestowac rozwiazanie
                                                itd itp. Juz raz Ciebie pytalem czy myslisz ze IE mialby 10% rynku gdyby nie byl
                                                dolaczony domyslnie do systemu?

>>> Nie - to jest konsekwencja decyzji KE. Nie pierwszej i nie ostatniej, z
                                                której tak naprawdę nic nie wynika poza marnotrawstwem publicznych pieniędzy w
                                                imię prywatnej firmy (tutaj akurat Opera Software).

Nie to jest kiepski design. Jesli system przestaje byc funkcjonalny bo
                                                zewnetrzny program niedziala to to jest wina producenta a nie KE. Dla porownania
                                                podam Ci przyklad androida. Android jest dostarczany z webkitem , ale sam webkit
                                                nie jest czescia systemu. Kazdy piszacy program moze skorzystac z API
                                                przegladarki np otworzyc strone z plikiem help. Ale api jest stworzone w taki
                                                sposob ,ze programista nie wie jaka przegladarka stoi za tym Api. Dzieki temu
                                                jesli zmieni sie przegladarka np na Opere to programy dalej beda dzialac bez
                                                problemu. Na tym polega roznica miedzy dobrym a zlym designem.

>>> Bronie człowieka - obiektywnie nie lubię po prostu chamstwa.
                                                A czemu nie broniles mnie jak nazywal mnie komunista?

Właśnie widzę jak te "własne zdanie" i "własne poglądy" wprowadza KE metoda
                                                represji i kar.

Przepisy prawne to nie kwestia zdania i pogladow. Zreszta w tym wypadku USA
                                                mialo podobne zdanie jak KE.
                                                • dx7 Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 28.07.09, 12:36
                                                  > Juz raz Ciebie pytalem czy myslisz ze IE mialby 10% rynku gdyby
                                                  > nie byl dolaczony domyslnie do systemu?

Miałby - skoro FF nie jest dołączany do systemu i ma tyle ile ma. Więc po raz
                                                  kolejny .. skoro jest tak źle i skoro IE ciągle jest dołączany do systemu to
                                                  jakim cudem alternatywne przeglądarki zyskują (i to nawet mocno) a pozycja IE w
                                                  rankingach spada? Wyjaśnisz w końcu ten fenomen?

> A czemu nie broniles mnie jak nazywal mnie komunista?

Bo jak sam napisałeś: "... mam gdzies co sobie ludzie o mnie mysla i czy maja
                                                  szacunek czy nie."
                                                  • von.g Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 28.07.09, 12:53
                                                    Heh Twoja odpowiedz sama w sobie jest sprzeczna.
                                                    Piszesz :

>> Miałby - skoro FF nie jest dołączany do systemu i ma tyle ile ma...

Stad implikujesz ,ze IE jest tak samo dobry jak FF a zaraz potem piszesz ze
                                                    alternatywne przegladarki(w tym FF) zyskuja a IE traci czyli IE jest gorszy od FF.

??? Mi sie wydawalo ze IE jest poprostu slaby , dlatego traci rynek , no ale to
                                                    jest sprzeczne z tym co napisales ("Miałby - skoro FF nie jest dołączany do
                                                    systemu i ma tyle ile ma").

Ponadto stanowisko komisji nie jest zwiazane z udzialem IE na rynku tylko z
                                                    udzialem Windowsa na rynku i wykorzystywaniem przez niego tej pozycji do
                                                    lobbowania swojej przegladarki. To , ze ktos nieumiejetnie lamie prawo nie
                                                    znaczy ze go nie lamie (usilowanie zabojstwa tez jest karalne , chociaz do
                                                    zabojstwa nie doszlo).

>>> Bo jak sam napisałeś: "... mam gdzies co sobie ludzie o mnie mysla i czy
                                                    maja szacunek czy nie."

Tutaj tez jakby pewna sprzecznosc bo dowiedziales sie o tym godzine temu a
                                                    szympans obrazal programistow open source i Linuxa pare lat temu. Wiec pare lat
                                                    temu nie mogles wiedziec ze mam to gdzies i w mysl swoich obiektywnych zasad
                                                    powinienes mnie bronic , tak jak teraz bronisz lysego choc za pare lat moze on
                                                    tez powie ze ma gdzies co o nim ludzie mowia ... :)
                                                  • dx7 Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 28.07.09, 14:26
                                                    > Stad implikujesz ,ze IE jest tak samo dobry jak FF a zaraz potem
                                                    > piszesz ze alternatywne przegladarki(w tym FF) zyskuja a IE traci
                                                    > czyli IE jest gorszy od FF.

Przede wszystkim NIGDZIE nie napisałem, że jakaś przeglądarka jest lepsza czy
                                                    gorsza od drugiej. A w związku z tym wnioski, które wyciągnąłeś są błędne.
                                                    Zapytałeś tylko "czy myslisz ze IE mialby 10% rynku gdyby nie byl dolaczony
                                                    domyslnie do systemu?" Firefox nie jest dołączony do systemu a ma więcej niż 10%
                                                    - więc równie dobrze tyle samo mógłby mieć IE. To wszystko o co mi chodziło.

> To, ze ktos nieumiejetnie lamie prawo nie znaczy ze go nie lamie

Już raz pytałem ale nie dostałem odpowiedzi - który konkretnie artykuł i jakiego
                                                    prawa łamie MS? Chętnie bym poczytał ...

> Tutaj tez jakby pewna sprzecznosc bo dowiedziales sie o tym
                                                    > godzine temu a szympans obrazal programistow open source i Linuxa
                                                    > pare lat temu.

Już nie chciałem drążyć tego tematu ale jak można sensownie odpowiedzieć na mało
                                                    poważne pytanie: " A czemu nie broniles mnie jak nazywal mnie komunista?" Miałem
                                                    napisać, że broniłem ale stałeś dalej i nie słyszałeś ... tak by było lepiej? :)
                                                  • von.g Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 28.07.09, 14:53
                                                    >>Przede wszystkim NIGDZIE nie napisałem, że jakaś przeglądarka jest lepsza czy
                                                    gorsza od drugiej.

Jak w takim razie oszacowales potencjalny udzial w rynku IE? Wydawalo mi sie ,ze
                                                    przyjoles kryterium ze jakosc IE jest porownywalna z FF stad udzial w rynku
                                                    bylby podobny. Jesli przyjoles inne kryterium to oki ale powiedz jakie bo jesli
                                                    kryterium bylo "kapeluszowe" to dalej bede twierdzil ,ze IE nie mialby wiecej
                                                    niz 10% rynku.

>>> Już raz pytałem ale nie dostałem odpowiedzi - który konkretnie artykuł i
                                                    jakiego prawa łamie MS? Chętnie bym poczytał ...

Kurcze przeciez 20 raz pisze ze chodzi o przepisy antymonopolowe. Nie jestem
                                                    prawnikiem ale jak Cie to interesuje to wystarczy uzyc googla :

ec.europa.eu/competition/antitrust/cases/index/by_nr_79.html#i39_530

> Już nie chciałem drążyć tego tematu ale jak można sensownie odpowiedzieć na
                                                    mało poważne pytanie: " A czemu nie broniles mnie jak nazywal mnie komunista?"
                                                    Miałem napisać, że broniłem ale stałeś dalej i nie słyszałeś ... tak by było
                                                    lepiej? :)

Przynajmniej bylo by smiesznie. Chodzilo mi tylko o to ze stosujesz podwojna
                                                    moralnosc potepiajac jedna strone ktora stosuje metody drugiej strony. Mogles
                                                    poprostu napisac ze uwazasz obie strony za chamskie. Wtedy mialo by to jakis
                                                    sens. Ale masz racje zostawmy ten watek.
                                                  • dx7 Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 28.07.09, 20:59
                                                    > Jak w takim razie oszacowales potencjalny udzial w rynku IE?

Po prostu założyłem zgodnie z różnymi badaniami, że jest duży.

> Wydawalo mi sie ,ze przyjoles kryterium ze jakosc IE jest
                                                    > porownywalna z FF stad udzial w rynku bylby podobny.

W ogóle nie odnosiłem się do jakości.

> Jesli przyjoles inne kryterium to oki ale powiedz jakie bo jesli
                                                    > kryterium bylo "kapeluszowe" to dalej bede twierdzil ,ze IE nie
                                                    > mialby wiecej niz 10% rynku.

Powtarzam - FF nie był dołączany do systemu a jednak zdobył o wiele więcej niż
                                                    10%. Dlaczego jakaś inna przeglądarka nie miałaby tego zrobić?

> Mogles poprostu napisac ze uwazasz obie strony za chamskie. Wtedy
                                                    > mialo by to jakis sens. Ale masz racje zostawmy ten watek.

Zostawmy - tylko wyjaśnię bo może faktycznie zapomniałem o tym napisać - wcale
                                                    nie pochwalam tego co powiedział S. B.
                                                  • von.g Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 29.07.09, 07:16
                                                    > Powtarzam - FF nie był dołączany do systemu a jednak zdobył o wiele więcej niż
                                                    10%. Dlaczego jakaś inna przeglądarka nie miałaby tego zrobić?

A dlaczego opera nie ma 10%? To ,ze jakas przegladarka osiagnela sukces nie
                                                    znaczy ze kazda taki sukces osiaga. Ja nie znam ani jednej osoby ktora by
                                                    twierdzila ze IE jest najlepsza przegladarka. Wiekszosc ludzi ktorych znam uzywa
                                                    IE tylko dlatego ze musi w pracy albo tylko dlatego ze oprogramowanie w ich
                                                    firmie dziala tylko pod IE (bo ktos uznal ze standardem jest IE a nie W3C).
                                                  • dx7 Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 29.07.09, 18:58
                                                    > A dlaczego opera nie ma 10%?

No i tu wreszcie dotarliśmy szczęśliwie do właściwego pytania, które wszystko
                                                    wyjaśnia :)
                                                  • dx7 Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 30.07.09, 20:20
                                                    A przy okazji:
                                                    www.osnews.com/story/21897/Opera_Apple_Ubuntu_Should_Include_Browser_Ballot_Screen_Too
                                                    Jak widać Opera chce aby również w Ubuntu i MacOS X był wybór przeglądarki tak
                                                    jak w Win7. No i racja - jak szaleć to na całego ...
                  • grzehura Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 25.07.09, 15:09
                    >Zastanów się co piszesz. Masz jakiś problem żeby zainstalować jedna z tych 5
                    >przeglądarek, o których wspominasz? Bez wyroku KE tego nie zrobisz?

Moze i zrobisz ale IE sie nie pozbedziesz , i chcac nie chcac musisz cos miec
                    czego nie chcesz miec. Kupujac system operacyjny sam zdecydujesz jaka
                    przegladarke bedziesz uzywal.
        • ladyroot Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 24.07.09, 23:38
          > Wiec dlaczego MS ma narzucac Ci ze w Twoim systemie ma byc akurat
          > IE?

Bo to jego system i jego przeglądarka. Dlaczego Mozilla nie napisze
          sobie własnego systemu?? Dlaczego Apple napisało sobie własną
          przeglądarkę i jest zainstalowana na 100% komputerów z jabłkiem??
          Dlaczego im wolno? To właśnie tu jest paranoja.

I jeszcze jedno: chcesz instalkę Windows bez IE? Proszę bardzo.
          Ciekawe, jak ściągniesz FF czy co tam wolisz...

LR
          • michalng Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 24.07.09, 23:45
            > Dlaczego Apple napisało sobie własną
            > przeglądarkę i jest zainstalowana na 100% komputerów z jabłkiem??
            > Dlaczego im wolno?

Bo nie maja monopolistycznej pozycji na rynku.

• apiw Po prostu nie rozumiesz jak powstają i jakie są 24.07.09, 23:47
            skutki monopoli.

Na pocżątku to pieknie wygląda.
          • grzehura z takim jak Ty to mozna do rana dyskutowac 25.07.09, 00:03
            tak nie zrozumiesz problemu.
            > Bo to jego system i jego przeglądarka.

Zrozum chlopcze: mamy system operacyjny. Placisz za niego pieniadze i mozesz z
            niego korzystac. Jezeli producent tego systemu operacyjnego implementuje do tego
            systemu zbede oprogramowanie (zbedne w sensie takim ze do dzialania tego systemu
            operacyjnego jest ono zupelnie nie potrzebene) to sa to praktyki
            monopolistyczne.I nie ma o czym tutaj dyskutowac. Placisz za sytem operacyjny i
            powinienes go dostac. Nie mozna nikogo zmuszac to tego ze w danym sytemie jest
            to i to...

>I jeszcze jedno: chcesz instalkę Windows bez IE? Proszę bardzo.
            > Ciekawe, jak ściągniesz FF czy co tam wolisz...
            Jak powiesz mamie zeby Ci wytlumaczyla co jest w artkule napisane to bedziesz
            wiedzial.
            • ssee Re: 25.07.09, 05:20
              grzehura napisała:
              > Jezeli producent tego systemu operacyjnego implementuje do tego systemu zbede oprogramowanie (zbedne w sensie takim ze do dzialania tego systemu operacyjnego jest ono zupelnie nie potrzebene) to sa to praktyki monopolistyczne.

LOL. :)
              Spójrz na MacOS-a czy Ubuntu. I puknij się w głowę. Twoja definicja nadaje się do kosza.

> Nie mozna nikogo zmuszac to tego ze w danym sytemie jest to i to...

O rly? Ktoś w sklepach przystawia pistolety do głowy i każe kupować system operacyjny?
              • grzehura Re: 25.07.09, 11:27
                Twoje wypowiedz swiadcza o tym ze dalej nie rozumiesz problemu wykorzystywania
                pozycji dominujacej i wszelkim proba jej ograniczenia.

Jesli chodzi o Ubuntu to jabys troche pomyslal to bys doszedl do wniosku ze
                oprogramowanie jest za DARMO, wiec nie mam mowy o monopolu.

Jesi chodzi o MacOS to niestety nie jestem w temacie, ale z tego co sie
                orietuje, tonie ma wersji IE ktora chodzi pod Mac wiec o czym my wogole rozmawiamy?
                • ssee Re: 25.07.09, 12:09
                  grzehura napisała:
                  > wiec o czym my wogole rozmawiamy?

A w ogóle rozmawiamy? Jeśli już, to o tym, że twoja definicja systemu operacyjnego jest po prostu idiotyczna. Czego oczywiście nie widzisz lub nie chcesz zauważyć. Najprawdopodobniej dlatego, że jesteś - według poniższej definicji - chory.
                  • grzehura Re: 25.07.09, 15:05
                    rzeczywiscie rozmowe z kims kto uwaza ze przegladarka internetowa jest
                    nieodzownym elementem systemu operacjnego nie mozna nazwac rozmowa. To jak
                    walenie grochem o sciane. Masz chlopcze klapki na oczach, bez IE nie wyobrazasz
                    sobie komputera i stad caly problem.
                    • dx7 Re: 25.07.09, 16:06
                      > rzeczywiscie rozmowe z kims kto uwaza ze przegladarka internetowa
                      > jest nieodzownym elementem systemu operacjnego nie mozna nazwac
                      > rozmowa.

To, że tobie wydaje się, że przeglądarka nie może być częścią systemu nie
                      oznacza, że tak jest w istocie.
                      • grzehura Re: 25.07.09, 16:46
                        mi sie wydaje?
                        wiesz co to jest system operacyjny?
                        • ssee Re: 25.07.09, 17:01
                          grzehura napisała:
                          > mi sie wydaje?
                          > wiesz co to jest system operacyjny?

Facet, to, że wbiłeś sobie do głowy wąską definicję systemu operacyjnego nie oznacza, że będzie ona stosowana zawsze i wszędzie. Spróbuj ją zastosować do dowolnego, współczesnego systemu operacyjnego dla użytkowników indywidualnych - już jakiś czas temu stały się one (wszystkie jakoś tam liczące się: Windows, MacOS, Ubuntu itd.) zawierającymi mnóstwo programów kombajnami, które nijak się mają do twojej twardogłowej definicji.
                          Owszem, kiedyś OS to była platforma do uruchamiania programów. (Cały czas mówimy o OS dla ZU). Obecnie ta platforma od razu zawiera kilkanaście/kilkadziesiąt dodatkowych programów - bo tak chcą użytkownicy. Pojmujesz?
                          • grzehura Re: 25.07.09, 17:33
                            sprobuj zrozumiec to co sam napisales:już jakiś czas temu stały się one
                            (wszystkie jakoś tam liczące się:

>już jakiś czas temu stały się one (wszystkie jakoś tam liczące się:
                            > Windows, MacOS, Ubuntu itd.) zawierającymi mnóstwo programów kombajnami...

i wiesz o co walczy KE? Oto zeby systemy operacyjne byly wolen od tych
                            dodadklowych programow. Uzotkownik OS sam moze zdecydowac co chce zainstalowac i
                            nie powinien byc zmuszany do tego zeby miec w swoim systemie IE jezeli go nie
                            chce. O czym tu dyskutowac?
                            • ssee Re: 25.07.09, 19:19
                              grzehura napisał:
                              > i wiesz o co walczy KE? Oto zeby systemy operacyjne byly wolen od tych dodadklowych programow.

1. Walczy? A dlaczego tylko z Microsoftem? (tylko przypadkiem nie pitol o monopolu - skoro walczy w podanym przez ciebie celu, to niech walczy ze wszystkimi).
                              2. Naprawdę sądzisz, że producenci systemów operacyjnych te dodatkowe programy ładują do swoich produktów na złość użytkownikom? ;) Czy może jednak robią to dlatego, że użytkownicy tego chcą?
                              • grzehura Re: 25.07.09, 21:05
                                chca?
                                a dlaczego welde roznach badan liczba uzytkowniko jest wieksza niez IE?

Komisja europejska walczy tylko z MS? Nie osmieszaj sie. Slyszales moze np. o
                                liberalizacji rynku energetycznym w Europie? Jednym z efektow dzialan KE jest ze
                                w Europie (w Polsce tez) kazdy ma np prawo do wyboru dostawcy pradu, kiedys to
                                bylo niemozliwe. Myslisz ze od czego sie to zaczelo? Podac CI stosowne derektywy?

A np konkorencja na uslugi telekomunikacyjne, to co TP sama se konkurencje
                                wprowadza? Przykladow jest mnostwo. Wystarczy sie czyms zainteresowac. MS nie
                                jest jedyny...
                                • ssee Re: 25.07.09, 23:35
                                  > chca?
                                  Tak, większość zwykłych użytkowników komputerów chce różnych programów
                                  dołączonych do systemu po to, by móc zacząć z niego korzystać natychmiast.

> a dlaczego welde roznach badan liczba uzytkowniko jest wieksza niez IE?
                                  Użytkowników czego?

Facet, nie rób z siebie idioty. Najpierw piszesz, że: "i wiesz o co walczy
                                  KE? Oto zeby systemy operacyjne byly wolen od tych dodadklowych programow
                                  ",
                                  a potem wyjeżdżasz z rynkiem energetycznym czy telekomunikacyjnym.
                                  • grzehura Re: 25.07.09, 23:54
                                    koles idita co najwyzej jestes ty bo nie rozumiesz sam co piszesz:
                                    >" Walczy? A dlaczego tylko z Microsoftem? " Kto to napisal ja czy ty???

Wiec podaje Ci przyklady zebys zrozumial ze KE walczy nie tylko z MS.

> Tak, większość zwykłych użytkowników komputerów chce różnych programów
                                    > dołączonych do systemu po to, by móc zacząć z niego korzystać natychmiast.
                                    tak dzieki KE beda rozne i do wyboru wiec o co Ci chodzi?
                                    • ssee Re: 26.07.09, 00:23
                                      > Wiec podaje Ci przyklady zebys zrozumial ze KE walczy nie tylko z MS.
                                      Walczy z producentami systemów operacyjnych. Co nas obchodzą inne walki?

> tak dzieki KE beda rozne i do wyboru wiec o co Ci chodzi?
                                      Rety, koleś, muł pancerny to przy tobie kociaczek. "Różne" to te dodatkowe, których się czepiałeś*, że nie powinny być elementem systemu. Naprawdę jesteś taki tępy czy tylko udajesz?

*Jezeli producent tego systemu operacyjnego implementuje do tego
                                      systemu zbede oprogramowanie (zbedne w sensie takim ze do dzialania tego systemu operacyjnego jest ono zupelnie nie potrzebene) to sa to praktyki monopolistyczne
                                      .
                                      • grzehura Re: 26.07.09, 00:31
                                        to wymien przynajmniej jeszcze jednego producenta sytemo operacyjnego ktury ma
                                        pozycje monopoliszyczna

Co do reszty twojej wypowiedz nie komentuje, bo argumentow do dyskusji w niej niema.
                                        • ssee Re: 26.07.09, 02:32
                                          grzehura napisała:
                                          > to wymien przynajmniej jeszcze jednego producenta sytemo operacyjnego ktury ma pozycje monopoliszyczna

Zacytuję poprzedni wpis, bo szkoda klawiatury na dyskusję z osobnikiem, który nie umie czytać:
                                          (o ortografii, przez litość, nie wspomnę)

------------------
                                          > i wiesz o co walczy KE? Oto zeby systemy operacyjne byly wolen od tych dodadklowych programow.

1. Walczy? A dlaczego tylko z Microsoftem? (tylko przypadkiem nie pitol o monopolu - skoro walczy w podanym przez ciebie celu, to niech walczy ze wszystkimi).
                                          ------------------
                        • dx7 Re: 25.07.09, 17:32
                          > mi sie wydaje?
                          > wiesz co to jest system operacyjny?

Na pewno nie to co tobie się wydaje. Z ang wikipedii (skoro tak wszyscy lubią
                          wikipedię): "System operacyjny to interfejs między sprzętem i użytkownikiem
                          odpowiedzialny za zarządzanie i koordynację działań i podział zasobów komputera. "
                          • grzehura Re: 25.07.09, 17:40
                            Albo nie nie rozumiesz co piszesz albo ja juz samnie wiem o co Ci chodzi.Co ma
                            do tego co napisales przegladanie stron internetowych???
                            • dx7 Re: 25.07.09, 23:45
                              To, że taka definicja nie wyklucza przeglądarki w systemie.
                              • grzehura Re: 26.07.09, 00:08
                                do tej definicji co podales przegladarka internetowa wogole nie jest potrzebna.
                                Ta definicja nie wyklucza rowniez wielu innych rzeczy...co nie oznacza ze sa one
                                dostarczone razem z sytemem.

Rownie dobrze MS moglby wg Ciebie podniesc cene za windowsa 2 razy i dodac doe
                                niego pakiet Office, bo ta definicja nie wyklucza pakietu biorowego w systemie
                                operacyjnym...
                                Ta definicja definiuje co to jest system operacyjny, wszystko inne to sa
                                dodadkowe programy. I one powinny i beda pozostawione woli wyborcy.
          • babaqba Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 25.07.09, 01:33
            ladyroot napisała: > I jeszcze jedno: chcesz instalkę Windows bez
            IE? Proszę bardzo.
            > Ciekawe, jak ściągniesz FF czy co tam wolisz...

Hehe, dzieciaki windowsów nie wyobrażają sobie funkcjonowania świata
            bez IE.

Generalnie podobają mi się komentarze. Prawie nikt niczego nie
            rozumie. Cóż za poletko pana boga. Nic, tylko orać!
          • xorock Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 25.07.09, 06:35
            "I jeszcze jedno: chcesz instalkę Windows bez IE? Proszę bardzo.
            Ciekawe, jak ściągniesz FF czy co tam wolisz... "
            win+r -> cmd -> telnet mozilla.com 80 :)
            • xorock Re: czy Ty umiesz czytac ze zrozumieniem? 25.07.09, 07:05
              To oczywiście żeby poprzeglądać sieć i np. poczytać o najnowszym FF czy znaleźć
              link do pobierania. Dalej będzie:
              ftp -A ftp.mozilla.org
              binary
              get odpowiedni link

I co? Kopara opadła że windows to nie tylko klikanie? Twój post niestety
              pokazuje jakie jest pojęcie użytkowników o tym systemie. Właśnie toczę gdzie
              indziej dyskusję o linuksie gdzie pojawiają się argumenty że lin to masa komend
              których i tak nie zna / nie pamięta. Będę miał teraz ciekawy dowód :)
    • baalsaack Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 24.07.09, 23:23
      Mi to pytanie wydaje się zupełnie poważne i na miejscu.
    • von.g Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 25.07.09, 01:54
      No i dobrze. Konkurencja jeszcze nikomu(konsumentom) nie zaszkodzila.

>> niech sadzi sie tez z tworcami linuxopodobnych syst
      >> emów Ubuntu Mandriva Suse itp, że przy ich instalacji nie ma do >>wyboru domyslne

FF nie jest częscia systemu a , jak to sobie nazwales, linuxopodobne systemy
      przychodza w roznych domyslnych konfiguracjach np : firefox , konqueror , links.
      Co wiecej postepowanie tyczy sie praktyk monopolistycznych ...
    • sorc108 Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 25.07.09, 02:51
      pawko13 napisał:

> Może mój post nie jest do końca poważny ale... skoro KE sądzi M$ za to że domyś
      > lną przeglądarką jest IE to niech sadzi sie tez z tworcami linuxopodobnych syst
      > emów Ubuntu Mandriva Suse itp, że przy ich instalacji nie ma do wyboru domyslne
      > j przeglądarki. A ja chce IE na Ubuntu powie pan Kowalski i dlaczego z tym nikt

Chyba nie korzysta Pan z wyżej wymienionych systemów? W świeżo zainstalowanym openSUSE od razu są dwie do wyboru czyli Konqueror i Firefox, a potem można bez problemu doinstalować dwie kolejne z żadnej z tych dwóch w ogóle nie korzystając. Swoją drogą osoby wychowane na Linuxie uważają za kuriozalne samodzielne szukanie programów po necie, ściąganie ich na dysk i instalowanie ręcznie...
    • grundol1 Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 25.07.09, 09:46
      > Czemu nie ma walki z domyślnym Firefoxem w Linuxach??

Bo Linux to niszowy system o udziale w rynku poniżej 1%. Kto by się tym krapem
      przejmował?
    • everettdasherbreed Jeszcze Media Playera wywalić! 25.07.09, 09:52
      I będzie dobrze.
    • tbarbasz Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 25.07.09, 10:08
      pawko13 napisał:

Bzdurzysz!
      Linux bez Firefoxa działa - a Winda bez Explorera nie!
      Pretensje o brak IE do Linuksa kieruj do Microsoftu. MS jest właścicielem kodu
      IE - nie robi do Linuksa - jego wybór.
      Firefoxa na Windę masz, a IE na Linuksa nie - i to jest właśnie traktowanie
      klientów przez monopole.
      • dx7 Re: Microsoft rozdziela Windows 7 i Internet Expl 25.07.09, 13:49
        > Linux bez Firefoxa działa - a Winda bez Explorera nie!

Mylisz podstawowe pojęcia. Explorer a Internet Explorer to dwie różne rzeczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka