tbarbasz jajo czy kura? 29.07.09, 15:18 Nie ma kasy - nie będzie "misji" - tylko szukanie kasy - oglądalność, reklamy i chłam taki jaki jest. Będzie kasa - nie ma żadnej gwarancji, że będzie misja, go "telewizorom" przecież wygodnie jest tak jak jest... Prywatyzacja - będzie nowy "Tusk Vision Network" albo "Polsyf". I będą się ścigać na "Podrygi z gwiazdami", "Padania na lodzie" oraz "Jak oni wyją" i filmy kategorii "D" za tanie pieniądze. RMF Classic - nie rozmieszajcie mnie bo dostanę zajadów - toż to sieczka gatunków "jak leci i z metra" Bach - a zaraz po nim Vangelis. I to skróty! Owszem, do tła w samochodzie się nadaje, jak ktoś nie lubi UMCA, UMCA, cyk, cyk... Jedyny model, który się sprawdza to BBC. Publika płaci - publika kontroluje! I kropka. Ale konieczna jest totalna reorganizacja tego medialnego bagna... A swoją drogą - misja pozostała chyba tylko w radiowej "Dwójce", bo TVP Kultura nie jest przecież powszechnie dostępna! Odpowiedz Link Zgłoś
nieprawomyslny Nie chcemy płacić na TVP 29.07.09, 15:48 TVP wprowadzając "Kulturę" sama przyznała, ze w "1" i "2" brakuje "misji". Teraz mamy nawet takie potworki jak TV Religia. Kanałów jest całe multum, a przez to dyrektorów i prezenterów. Na Woronicza i w filiach pracuja całe familie, to prawdziwa nomenklatura, chciwa i do tego wpływowa. To TVP stworzyło taką śmieszną (ale i wysokoopłacaną) fuchę jak "zapowiadacz", to TVP cały czas przyznaje swoim twarzom non stop jakieś nagrody i wciska te żałosne ceremonie w najlepszym czasie antenowym. Płacenie abonamentu jest tylko utrzymywaniem "torbickich", lisów i innych leśnych dziadków. Odpowiedz Link Zgłoś
paulhandyman TVP = telewizja KUPA !!!! 29.07.09, 16:14 Poziom polskiej telewizji jest żenujący i woła o pomstę do nieba !!! Jeśli ktoś ogląda telewizje angielską lub niemiecką to potwierdzi moją opinię w 200 %. TVP nadaje sie tylko i wyłacznie do natychmiastowej likwidacji natomiast Polsat i TVN w obliczu braku jakiejkolwiek konkurencji jest o niebo lepszy od TVP jednak w rankingu europejskim wypada jak Syrena Bosto do Mercedasa klasy C. Politykierzy i tzw. polscy "specjaliści" od mediów cały czas coś pieprzą o jakiejś misji społecznej a rzeczywistość jest taka, że TVP nie potrafi zrobić żadnego dobrego programu informacyjego, edukacyjnego nie mówiąc już o programach dla dzieci lub w żadnym Odpowiedz Link Zgłoś
paulhandyman Re: TVP = telewizja KUPA !!!! 29.07.09, 16:18 Poziom polskiej telewizji jest żenujący i woła o pomstę do nieba !!! Jeśli ktoś ogląda telewizje angielską lub niemiecką to potwierdzi moją opinię w 200 %. TVP nadaje sie tylko i wyłacznie do natychmiastowej likwidacji natomiast Polsat i TVN w obliczu braku jakiejkolwiek konkurencji jest o niebo lepszy od TVP jednak w rankingu europejskim wypada jak Syrena Bosto do Mercedasa klasy C. Politykierzy i tzw. polscy "specjaliści" od mediów cały czas coś pieprzą o jakiejś misji społecznej a rzeczywistość jest taka, że TVP nie potrafi zrobić żadnego dobrego programu informacyjego, edukacyjnego nie mówiąc już o programach dla dzieci lub w żadnym wypadku reportarzach czy dokumentach. Czasami uda mi się przełączyć na polską telewizję TV Polonia i od razu robi mi sie niedobrze !!!! Cały dzień pokazywane tam są jakieś programy historyczne gdzie stare pierdziele nudzą przez 30 min i wychodzi z tego kompletna paplanina. TV Historia znajduje sie na poziomie 200m poniżej poziomu mułu dennego. Nudne opowieści kombatantów, pseudosatyryk Jan Pietrzak i inne kwiaty PIS-owsko - przygłupiej propagandy. W Polsce nie istnieje coś takiego jak dobre programy dla dzieci. Można obejżeć jakieś głupkowaty program pt. Jedyneczka robiony chyba przez nietrzeźwego reżysera albo Ziarno - katolicko - jełopski program rozpoczynający indoktrynację przyszłych płatników na kościół katolicki. Dla porównania proponuję przełączyć na angielski kanał dla dzieci Cbeebies prowadzony przez BBC. Od rana do wieczora lecą ciekawe edukacyjne programy dla dzieci połączone z zabawą. Nie sposób znaleźć tam durnowatych japońskich bajek czy innych debilnych potworo-strzelanek. Stałe audycje mądrze zrobione typu Mr Maker (uczy dzieci różnych technik plastycznych), Big Cook & Litle Cook (uczący dzieci gotować), Carrie & David (świetny program muzyczny dla dzieci), Lazy Town (mistrzostwo świata jeśli chodzi o promowanie aktywności fizycznej, rytmiki, tańca itp wśrod dzieci), Nina and the Neurons (fantastyczny program wyjaśniający zjawiska fizyczne małym dzieciom). Mógłbym wymieniać jeszcze godzinami nazwy tych wszystkich fantastycznych programów dla dzieci. To jest w/g mnie edukacja i misja publiczna !!!! 4-letnie dziecko oglądające ten kanał ma b. duże pojęcie o świecie, potrafi liczyć, zna alfabet i rozumie wiele zjawisk otaczających go. W TVP czegoś takiego brak dlatego należy zlikwidować ten dziadoski twór jak najszybciej. Jeśli zrobimy porównanie programów popularno naukowych i reportaży to okaże sie, że w Polsce coś takiego nie istnieje !!! Wystarczy włączyć sobie niemieckojęzyczne N24 albo NTV - programy typowo informacyjne (podobne do TVN 24) jednak na dużo większym poziomie. Oprócz informacji co wieczór nadają niezwykle interesujące programy- reportaże wyjaśniające wiele współczesnych problemów - terroryzm, działanie rynków finansowych, programy o ochronie środowiska, pokazujące niecodzienne zawody wykonywane przez ludzi, programy historyczne, programy wyjaśniające jak powstają skomplikowane konstrukcje inżynieryjne itd, itd. Cechą wszystkich tych programów jest to, że są one zrobione w sposób perfekcyjny - tzn. trwają z regóły 60 - 90 min lecz przeciętny telewidz nie jest nimi znudzony a wręcz w miarę ich trwania jest coraz bardziej zainteresowany ich tematyką. Jeśli ktoś w telewizji polskojęzycznej robi reportaż to z regóły trwa on 20 min, temat jest potraktowany pobieżnie, niektóre przedstawione fakty są zmyślone i ogólnie jest to produkja "ciężka" i nudna w oglądaniu. TVP swego czasu stowrzyła kanał pt TVPinfo - dziadowsko wykonany kanał pseudo-informacyjny z wypacykowanymi paniami prezenterkami często jąkającymi się lub sepleniącymi. Dla porownania odsyłam na kanał ZDFinfo - podobny profil jednak znowu - obnażający niedbalstwo i dziadostow polskiej produkcji. Kanały typowo komercyjne w Polsce to Polsat i TVN - ten pierwszy kierowany raczej do mniej rozgarniętej części społeczeństwa polskiego serwujący głownie 4-klasowe produkcje filmowe, pokazujące tzw "wielki świat" Black-a Carringtona lub inne mody na sukces. TVN to moim zdaniem najlepsza polska stacja jednak w obliczu braku konkurencji ze strony kanałów polskojęzycznych - właściwie nie musi się zbytnio starać by wieść prym w Polsce. Jak każdy dobrze wie głownie produkuje kalki zachodich programów rozrywkowych, puszcza trochę filmów i tym sposobem jest najlepsza. Jeśli chodzi o reportaże lub programy popularno-naukowe to są one mierne w porównaniu z kanałami zachodnimi. Proszę przełączyć sobie i pooglądać brytyjskie ITV czy Chanel 4 lub niemiecki VOX lub RTL. Filmy tam pokazywane to z regóły "świeże produkty" z wyższej półki, wiadomości zrobione w sposób profesjonalny, reportaże niezwykle interesujące i przygotowane w sposób iście profesjonalny. Ewenementem w skali Europy jest dziadostwo nadawane z Torunia pt. TW TRWAM !!!! - nie chce mi sie rozpisywać na ten temat, bo na forach publicznych nie można używać słów uważanych publicznie za obelżywe. Jedno co powiem o tej stacji to była by ona hitem w Europie gdyby była nadawana na przełomie XVII i XVIII wieku, gdzie poziom intelektualny ludzi oraz stan uzębienia społeczeństwa był na tragicznie niskim poziomie. Polska w ostatnich 20 latach cyklicznie nadrabia zaległości w róznych dziedzinach to fakt niezaprzeczalny jednak jeśli chodzi o telewizję to jest ona 40 lat wstecz w stosunku do innych rozwiniętych krajów na świecie. To niezwykle smutne dlatego, że pełni ona niezwykle istotną funkcję edukacyjną w dzisiejszym świecie, gdzie ludzie nie mają czasu na czytanie książek i czerpią swą wiedzę głownie z telewizji, internetu oraz coraz żadziej z prasy. Zacofania polskiego nie da sie nadrobić bez profesjonalej telewizji !!! Jest to niemożliwe !!!! Dlatego Polacy nie płacący abonamentu za kupę zwaną potocznie TVP de facto przyczyniają sie do rozwoju własnego kraju !!!! Im szybciej to dziadostwo zostanie zlikwidowane tym lepiej dla ogółu społeczeństwa. Póki co najprostrzym rozwiązaniem jest nauczenie sie j. angielskiego, niemieckiego lub francuskiego i oglądanie tamtejszych stacji (chyba, że komuś zależy na tym by być ciemniakiem - jego wybór !! - wystarczy kliknąć na przycisk, który przestawi odbiornik telewizyjny na TV TRWAM) pozdrawiam wszystkich - telewidz Odpowiedz Link Zgłoś
turysta_swiat Abonament to przymusowy haracz 29.07.09, 16:31 Najbardziej rozbrajające były wczorjasze groźby TVP - albo jak kto woli KRRiTV wyemitowane we Wiadomościach i Panoramie, gdzie w ramach materiału informacyjnego - starano się nastraszyc Polaków, że Ci którzy nie płacą abonamentu, będą mieli do czynienia z windykacją, że strony Poczty Polskiej, a sprawa dotyczy wszystkich, którzy przestali płacić abonamet od pięciu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
maria20 Nie chcemy płacić na TVP 29.07.09, 17:00 Płacę, ale tej telewizji prawie nie oglądam bo nawet transmisje sportowe o ile w ogóle są wolę oglądać na eurosporcie bo nie muszę słuchać bzdur Szpakowskiego, Szaranowicza czy innych gaduł. Odpowiedz Link Zgłoś
ebrieta Nie chcemy płacić na TVP 29.07.09, 17:11 I co z tego, że płaciłem dotychczas abonament i to od początku jego istnienia, jeśli nie moge oglądać takich programów jak TVP-sport, Kultura czy innych.Przecież jeśli się płaci abonament radiowo- telewizyjny to nie tylko programy 1,2 TV info powinno byc dostepne, ale też te, ktore należą do TVP. Przecież ja też chciałbym oglądać np. rózne transmisje sportowe, a nie mogę, bo nadaje je TVP-sport? Czyżby to była inna telewizja nie państwowa, nie podlegająca KRRiT? NIe rozumiem. Czy muszę jeszcze drugi abonament opłacać? A poszli won! Dobrze, że jest jeszcze TVN. Polsat, TV4. Oni nadają nawet lepsze programy niż TVP, a ci różni artyści co popierają TVP to wiadomo o co im chodzi, bo mają niezłe zarobki jak występują, a to przecież nasze pieniądze i dlatego chcą abonamentu. A kto ich ogląda. Jaka to misja? Te wygłupy Dody i innych, te tańce lodowate? Dobrze, że ma nie być abonamentu. Nie wszyscy zresztą placili. Placą przede wszystkim ludzie starzy, emeryci, renciści itp. bo zaczeli od po- czątku płacić i boja się przestać, bo boją się kary. Jak się spóźnią z zapłatą to im dokładają karę. A niektórzy oglądają i się nie przejmują, bo nie rejestrują telewizorów i śmieją się z naiwniaków jak my. Odpowiedz Link Zgłoś
hel25 Nie chcemy płacić na TVP 29.07.09, 18:54 Całkowicie zgadzam się z opinią, że TVP już od bardzo dawna nie pełni żadnej misji, a w godzinach największej oglądalności emituje różne bzdety (przeważnie amerykańskie produkcyjniaki pełne krwi i przemocy albo głupie horrory - to może jest ta misja?). Lepsze, bardziej ambitne pozycje "lecą" po północy (dla kogo?). Ja za taką misję nie chcę płacić. To za komuny był lepszy program, chociaż były tylko 2 kanały. A do TVP Kultura chyba większość narodu nie ma dostępu. Misja powinna być realizowana w najbardziej powszechnych kanałach i w czasie kiedy ludzie nie śpią!!! Odpowiedz Link Zgłoś
paweldobrowolski Nie chce placic i nie zaplace. 29.07.09, 19:12 Nie chce placic i nie zaplace. I nic mi nie zrobia... Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Co za brednie! 29.07.09, 19:38 W całej Europie płacą abonament, są tylko różne formy egzekwowania. Oczywiście w Polsce musi być inaczej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
paweldobrowolski Nie ma abonamentu w calej europie 29.07.09, 21:36 Drogi alakyr. Mylisz sie. W Europie obowiazuja bardzo roznorodne sposoby finansowania misji panstwa w mediach: Abonament: BBC (Wlk. Brytania), DR (Dania), SVT (Szwecja) Abonament i reklama: ZDF (Niemcy), ARD (Niemcy), RTE (Irlandia), NOS oraz Broadcasting Assoc. (Holandia), ORF (Austria) Abonament, reklama, oraz finansowanie z budżetu: FR2 i FR3 (Francja), RAI (Włochy), ERT (Grecja), TV2 (Dania) Abonament, finansowanie z budżetu i sektora prywatnego YLE (Finlandia) Reklama: Channel 4 (Wlk. Brytania) Reklama/sponsoring oraz finansowanie z budżetu: TVE (Hiszpania), RTP (Portugalia), BRTN (Belgia), RTBF (Belgia) Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: Nie ma abonamentu w calej europie 29.07.09, 22:05 OK, zmieniam to na "w większości krajów Europy", ale jak sam napisałeś abonament jest powszechnym instrumentem finansowania. Nie wszytkich stacji i nie w całości przychodów stacji. Wkurza mnie natomiast pieprzenie w mediach że abonament trzeba zlikwidować. W imię czego??? Niejasnych planów? Odpowiedz Link Zgłoś
paweldobrowolski Re: Nie ma abonamentu w calej europie 30.07.09, 12:16 Nie wiem o ktorych niejasnych planach mowisz. Natomiast abonament trzeba zlikwidowac, bo jest rozkradany i marnotrawiony, oraz jest drogim w poborze podatkiem. Co roku na misje panstwa w mediach idzie kilkaset milionow zlotych! Czy widzisz gdzies korzysci z tych kilkuset milionow?! Dlaczego w USA w ramach misji wymyslono Ulice Sezamkowa, a u nas Gwiazdy Tancza na lodzie? Moze dlatego, ze w USA TV publiczna dostaje od panstwa tylko 20% kasy, a reszte musi uzbierac z DOBROWOLNYCH skladek obywateli... ------------------------------------------------------ Pomoz zlikwidowac podatek od telewizora. Na Facebooku przylacz sie do grupy: Zlikwidować Abonament! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: Nie ma abonamentu w calej europie 30.07.09, 22:20 Nigdzie nie napisałem że TV publiczna ma się utrzymywać włącznie z abonamentu czy z budżetu państwa. Napisałem że w większości krajów Europy abonament jest jednym ze źródeł finansowania mediów elektronicznych. Abonament ma jedną kapitalną przewagę nad finansowaniem z budżetu, zapewnia niezależność od bieżącej polityki. A jak miało być mieliśmy przykład działań Premiera w Sejmie przed uchwaleniem ustawy medialnej. Tylko nie pisz że to z powodu kryzysu bo się uśmieję. Odpowiedz Link Zgłoś
paweldobrowolski Re: Nie ma abonamentu w calej europie 31.07.09, 00:33 > elektronicznych. Abonament ma jedną kapitalną przewagę nad > finansowaniem z budżetu, zapewnia niezależność od bieżącej polityki. Wolne żarty! Abonament, był za Gierka, Kanii, Jaroszewicza i Jaruzelskiego. Romzumiem, że wtedy mieliśmy TVP wolne od bieżącej polityki? Odpowiedz Link Zgłoś
eugeniuszmg Nie chcemy płacić na TVP 29.07.09, 20:28 Wszystko jest Panowie OK,tylko,że My, abonament płacimy ZA POSIADANIE "R","TV" lub "RTV". Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: Nie chcemy płacić na TVP 29.07.09, 20:55 We Francji np. abonament płacisz jako składnik podatku od nieruchomości w rozbiciu na lokale mieszkalne i też nikogo nie obchodzi czy masz czy nie masz. W Austrii płacisz go razem z rachunkiem za prąd z mieszkania. Czyli można, tylko trzeba chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
zalganiugwnanicniedorowna GWniana POłgana szmata znów łże bo tylko to umie 29.07.09, 20:52 bo: Nieznaczna większość Polaków uważa, że media publiczne trzeba wspierać a w tytule: Nie chcemy płacić na TVP Odpowiedz Link Zgłoś
gojek75 Re: GWniana POłgana szmata znów łże bo tylko to u 30.07.09, 11:44 Patrzac na telewizje publiczna w Polsce z perspektywy osoby ktora oglada ja raz do roku - to musze przyznac ze jest naprawde kiepska...co roku poziom programow tematycznych jak rowniez seriali wola o pomste do nieba, tak samo nie rozumiem pozostawania przy monologowym czytaniu filmow (to chyba tylko w Polsce i Rosji wciaz popularna metoda). nie wiem na co ida pieniadze z abonamentu (tzn oprocz pensji i nowych budynkow) :) co do restzy to nie wiem czy to spoleczenstwo glupieje i akceptuje te bzdury nadawane w TV czy tez TV stara sie zrobic debili ze spoleczenstwa... o ile moge porownac TV komunistyczne - dwa kanaly - ale bylo tam i miejscwe na kulture (o ile dobrze pamietam w kazdey poniedzialek byl teatr TV), na kryminaly (czwartek) , jakis amerykanskie filmy w sobote o 20 i kino nocne ok 24... :) ok moze nie mielismy tych wszystkich nowosci w TV - ale ludzie jakos czesciej chodzili i do kina i do teatru rowniez bo ich po prostu na to stac... teraz w TV mozna obejrzec glupie seriale, glupie geby politykow gadajacych o bzdetach, kolejny debilny konkurs, wiadomosci ktore sa duzo gorsze od wiadomosci jakie byly przed 1989 (ok teoretycznie teraz moga pokazac wiecej ) ale klamia tak samo i pomimo braku cenzyry narzucaja politycznie sluszna wizje :) Faszyta na czele TVP to jest przekret na calego... :) oj to Polska wlasnie Ps. nie ogladam wogole telewizji bo nie czuje potrzeby (sport wole uprawiac niz ogladac, info zbieram z internetu, uwielbiam czytac, a jak chce cos obejrzec to albo sciagam albo ide do kina.. proste... Odpowiedz Link Zgłoś