von_hugoberg 31.07.09, 07:05 Ja jestem synem żołnierza Wehrmachtu. Moja córka wiedzie Polskę na zatracenie?! Jaką Polskę, mieszkamy przecież na Śląsku. Kto jest jeszcze przeciwny Autonomii?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cezar61 Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę na ... 31.07.09, 07:06 Chodziło mu o liberalizm... Ksiądz , jak prawie wszyscy Polacy, używa słowa, którego nie rozumie. Jaki liberalizm? W Polsce panuje przecież socjalizm raz bardziej czerwony, a raz bardziej brunatny. Liberałowie nie rządzili i niestety nie będą rządzić jeszcze długo. Odpowiedz Link Zgłoś
tadjan Re: Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę n 31.07.09, 07:26 cezar61 napisał: > Chodziło mu o liberalizm... Ksiądz , jak prawie wszyscy Polacy, używa słowa, > którego nie rozumie. Jaki liberalizm? W Polsce panuje przecież socjalizm raz > bardziej czerwony, a raz bardziej brunatny. Liberałowie nie rządzili i > niestety nie będą rządzić jeszcze długo. --------------------------- Masz całkowitą rację. Dołożyłbym jedynie do tego debilizm i prywatę kmiotków, którzy dorywająć się do władzy zapominają że kiedyś zostana od niej oderwani....... a wtedy powinien czekać na nich sąd. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle To CUDA! 31.07.09, 07:30 > Ks. Grzegorz Jasiński: - Nic takiego nie powiedziałem. Oczywiście, księże wielebny. To mówił księdza ustami Duch Święty! > minister Janusz Krupski z Urzędu ds. Kombatantów i Osób > Represjonowanych i wójt Bolesław Kuss. - Nie słyszałem tych > słów. Jeśli padły, są niedopuszczalne. Mogły mi umknąć, bo > siedziałem w czwartym rzędzie - twierdzi min. Krupski. > Ale na zdjęciach widać, że minister siedział w pierwszym > rzędzie, obok wójta. Pewnie był ostro na bani, to nie pamięta. Wcale się chłopakowi nie dziwię, pewnie musi tych dyrdymał kościelnych wysłuchiwać raz po raz... > Posłanka Ewa Tomaszewska: - To sprawa między księdzem a > kombatantami. Nie wchodzę w ten spór. Głowa w piasek. Niech se dziadki same radzą, wmówimy im że się im przesłyszało! Cuda, Panie i Panowie! Cuda JP2. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper ciekawym reakcji kurii biskupiej 31.07.09, 07:55 Bo prywatnie należy się księzulkowi w pysk, z idiotami sie nie dyskutuje tylko wali na odlew, jak posmakuje swojego usmiechu to i czasem pomysli. Tak jak w społeczeństwie - kundle ujadają a jak podnieść rękę to jest skowyt i zasikana podłoga Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Stalinizm? 31.07.09, 09:16 Tak duyskutowali juz malojcy z UB. Brawo za pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
faiga_danielak Bandziory z Wermachtu zamordowali kilkanaście tysi 31.07.09, 09:52 tysięcy polskich cywilów i jeńców we wrześniu 1939. Są na to dowody miedzy innymi zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
ikonoklasta1 Prawdy są trzy 31.07.09, 10:10 „Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gó... prawda”. Prawda tego księdza jest tą trzecią. Odpowiedz Link Zgłoś
priller nic takiego nie powiedział 31.07.09, 10:39 co za kłamliwe, katolibańskie bydle. Odpowiedz Link Zgłoś
klikacz.net Wystarczy że ten watykański kundel 31.07.09, 11:13 okrada Polskę i z forsy i z ziemi na rzecz watykanu, banda zboczonych złodziei w czarnych kieckach współpracująca i z hitlerem i z UBecją. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: ksiądz powiedział prwadę a ta w oczy kole 31.07.09, 12:22 Jejku, co za belkot.... :( Odpowiedz Link Zgłoś
derfflinger1918 Dośc watykańskiej agentury w Polsce... 31.07.09, 14:40 Rozliczyc kościół i zawiesic konkordat !! stop okradaniu podatników !! Odpowiedz Link Zgłoś
janina38 Re: ksiądz powiedział prwadę a ta w oczy kole 31.07.09, 14:04 Ręce opadają , jak się czyta wynurzenia niedouków historycznych.Ale skoro jesteś po nauce historiiw PRL, bierz się do roboty i przestań bredzić, tak jak ten księżulo. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Podaj ich nazwiska będzie komplet wiedzy 31.07.09, 10:20 Czy ty myslisz że nikt nie wie co to Wehrmacht? Pewnie potrafisz tez podac ilu zabił dziadek Tuska? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Bandziory z Wermachtu zamordowali kilkanaście 31.07.09, 12:21 A co ma wspolnego z ostanim zdaniem w kazaniu tego durnego ksiezula? Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Porównanie dość kiepskie ale cos w nim jest 31.07.09, 10:00 "Mołojcy" z UB byli często chłopskimi synami którzy zasmakowali w nowej władzy i całym sercem oraz mięśniami dla nowej władzy pracowali, ten ksieżulo tez reprezentuje pewien odłam władzy któremu nie w smak normalne życie, rozwój Polski, wykształcenie młodych ludzi i stoi po stronie obrońców socjalizmu, tak, tak, wystarczy porównac o co walczyliśmy, co się dokonało, ile jeszcze mamy do zrobienia, ile skorzystał na tym KK i jak arogancko sie część jego pasterzy zachowuje. Mnie jest obojętne jak nazwiesz te metody-chama zawsze w pysk lałem, obojetnie czy to ksiądz czy zomowiec czy esbek czy inna gnida. Nie ubieraj w ideologię tchórzostwa i tępoty, chyba że chcesz by nad tobą władze sprawowali, ja nie, bo nie po to stałem naprzeciw zomo. Odpowiedz Link Zgłoś
izomorfia1 Re: Porównanie dość kiepskie ale cos w nim jest 31.07.09, 10:15 co za bełkot Odpowiedz Link Zgłoś
izomorfia1 a ja uważam, że się egzaltujesz 31.07.09, 10:37 tak samo jak autor wypowiedzi, do której odnosi sie artykuł (przy, zapewne kontrfaktycznym, założeniu rzetelności przekazu). Znak równości między wami stawiam, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
monster_truck Re: To CUDA! 31.07.09, 07:57 "Ks. Grzegorz Jasiński: - Nic takiego nie powiedziałem. Owszem, mówiłem o Wehrmachcie, że dziś nam zagraża, ale w postaci liberalizmu." 2 zdania wzajemnie się wykluczające. Ignorant lub małointeligentny. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper co wymagasz od chłopka co za krowę 31.07.09, 08:10 "ksindzem" się ostał, upaja się władzą jak większość małych pajacyków. Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo Re: co wymagasz od chłopka co za krowę 31.07.09, 10:10 a.k.traper napisał: > "ksindzem" się ostał, upaja się władzą jak większość małych > pajacyków. Z byle gó...arza w sutannie rośnie ksiądz Skorupka. A wiedzę co dzisiejszym świecie to mają oni na poziomie czterooddziałowej szkółki wiejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Moi dziadkowie takie pokończyli ale mieli 31.07.09, 10:31 więcej ogłady i przyzwoitości. Niedawno rozmawiałem z diakonem który przyszedł do znajomych zaprosić na "wyswięcenie", znałem go jako błyskotliwego i zdolnego chłopaka, obecnie jakoś dziwnie się wypowiada, ma trudnosci z doborem słów, o polityke go nie zahaczałem bo nie chciałem psuc atmosfery ale linie miał podobna do tej co PiS głosi, a może to PiS głosi to co ojczulek każe? Szkoda go, tym bardziej że przystojny jest, ojciec znajomej powiedział: oj będzie dobry ksiądz, a matka: i ładny, no i cóz tu komentować? Odpowiedz Link Zgłoś
derfflinger1918 Heil Benefdykt XVI... !! 31.07.09, 14:45 w koncu też służył w Wermachcie Odpowiedz Link Zgłoś
derfflinger1918 Dowódcą na Watykanie jest teraz niedoszły freiter 31.07.09, 14:44 więc ja na miejscu tego głupiego katabasa bym się zamknął bo sam podlega komuś kto słuzył w wermachcie, ale by to zrozumiec trzeba posiadac elementarną wiedzę i inteligencję, o co tego księżula nie posadząm Odpowiedz Link Zgłoś
ireneuszdziura Re: Dowódcą na Watykanie jest teraz niedoszły fre 31.07.09, 14:48 derfflinger1918 napisał: > więc ja na miejscu tego głupiego katabasa bym się zamknął bo sam > podlega komuś kto słuzył w wermachcie, ale by to zrozumiec trzeba > posiadac elementarną wiedzę i inteligencję, o co tego księżula nie > posadząm > oj tam oni sami nie wiedza komu podlegaja.....watykan czy torun.....zawsze maja do wyboru:P Odpowiedz Link Zgłoś
khair.el.budar Re: Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę n 31.07.09, 07:47 A ktoż to w interesującym nas czasie, najbardziej potępiał liberalizm słowami i czynami - zacznijmy od tych najważniejszych... a więc: Adolf Hitler - zażarty wróg liberalizmu Józef Stalin -zażarty wróg liberalizmu Pius XII - zażarty wróg liberalizmu Odpowiedz Link Zgłoś
ajmax Liberalizm. 31.07.09, 08:59 cezar61 napisał: > Chodziło mu o liberalizm... Ksiądz , jak prawie wszyscy Polacy, używa słowa, > którego nie rozumie. Jaki liberalizm? W Polsce panuje przecież socjalizm raz > bardziej czerwony, a raz bardziej brunatny. Liberałowie nie rządzili i > niestety nie będą rządzić jeszcze długo. Ale w Europie są kraje, gdzie jest liberalizm. Przynajmniej tu są możliwości dla zwykłych ludzi po wejściu do UE, że można stąd łatwiej wyskoczyć, daleko od demokratycznie wybranych elit. Ja już przeniosłem działalność do UK (i zostałem "liberalnym cwaniaczkiem", żeby nie powiedzieć "zdrajcą narodu"). Jeszcze 2 lata i uwolnię się i od polskiego liberalizmu, i od jego krytyków. Odpowiedz Link Zgłoś
epupecki Re: Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę n 31.07.09, 10:00 cezar61 napisał: > Chodziło mu o liberalizm... Ksiądz , jak prawie wszyscy Polacy, używa słowa, > którego nie rozumie. Jaki liberalizm? W Polsce panuje przecież socjalizm raz > bardziej czerwony, a raz bardziej brunatny. Liberałowie nie rządzili i > niestety nie będą rządzić jeszcze długo. Ja jestem liberałem a mój dziadek jako Mazur służył w Wermachcie. Myślę sobie , że takiego księdza za oszczerstwa pod moim adresem powinienem w d... kopnąć! Odpowiedz Link Zgłoś
janina38 Re: Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę n 31.07.09, 14:07 Czy pozwolisz,że się do ciebie przyłączę? Odpowiedz Link Zgłoś
inny.obserwator Re: Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę n 31.07.09, 10:09 Może byśmy się jakoś skrzyknęli i tych liberałów wreszcie do władzy wybrali. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę n 31.07.09, 12:32 Niestety, Polska do prawdziwego liberalizmu jeszcze nie dorosla. Odpowiedz Link Zgłoś
nirelle Re: Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę n 31.07.09, 23:39 Ja nie widzę w Polsce liberałów i tak naprawdę to nie wiem jak określic ten system gospodarczy.Gospodarka wolnorynkowa? A ksiedzu chodziło, jak sądzę, tylko o jednego wnuka Wehrmachtu, premiera Tuska.Inni niech się nie obrażają. Odpowiedz Link Zgłoś
perfect4u Re: Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę n 01.08.09, 00:55 cezar61 napisał: > Chodziło mu o liberalizm... Ksiądz , jak prawie wszyscy Polacy, używa słowa, > którego nie rozumie. Jaki liberalizm? W Polsce panuje przecież socjalizm raz > bardziej czerwony, a raz bardziej brunatny. Liberałowie nie rządzili i > niestety nie będą rządzić jeszcze długo. Liberalowie to tylko inna nazwa komucha.Wszedzie na swiecie partia liberalna obiecuje i nie spelnia swych obietnic wyborczych.Liczy sie tylko wladza i pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę n 01.08.09, 01:11 A przypadkiem glowy sie wam nie pozamienialy? tzn tobie i twojemu kutasowi???? Odpowiedz Link Zgłoś
von_hugoberg Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę na ... 31.07.09, 07:07 Ja jestem synem żołnierza Wehrmacht-u. Oznacza to, że moja córka mieszkając na Śląsku prowadzi Polskę na zatracenie?! No i kto jeszcze jest przeciwny Autonomii Śląska?! Odpowiedz Link Zgłoś
bnch Re: Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę n 31.07.09, 07:47 Wypowiedź tego pana świadczy wyłącznie o tym, że jest kretynem. Nie ma co się przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę n 31.07.09, 21:11 Nie moga zniysc tyj polakowskiyj zajty: patetycznosci, egocentrycznosci, szowinizmu itp. AUTONOMIA dla Górnego Slonska ! (choc to moze za malo) Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę n 01.08.09, 01:16 ETA walczy o autonomie Baskow a wy tylko pieprzyta o autonomiji jak polaki. To moze chlopaki zaluzta jakie organizacje i podkladajta bomby po Polsce. Jak walczyc to walczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher ...Pytanie........... 31.07.09, 07:08 Czy jest faktem ze dziadek obecnego Premiera walczyl w Wermahcie przeciwko koalicji antyhitlerowskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 07:15 Po zajęciu Polski w 1939 Niemcy uznali wszystkie osoby urodzone przed 1918 na terenach dawnej Rzeszy (czyli np. w Wielkopolsce i na Pomorzu Gdańskim) za obywateli Niemiec, czyli także poborowych. Po zajęciu ziem polskich ludziom tym wydano niemieckie dowody osobiste. Kto odmówił przyjęcia, był wysiedlany do GG albo do obozu koncentracyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 07:19 Wiec byl w Wermahcie czy nie?.Tu chodzi po prostu o niezaprzeczalny fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 07:33 Nie graj literkami.Bo tak jedno , jak i drugie jest poprawne. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 08:26 Prawda jest ,że był wcielony . Tak jak prawda jest , że twój szef watykański byl w Hitlerjugend i szykował się do Wermachtu a może i SS. Czy papiez jest wnukiem żołnierza Wermahtu, a może SS ? To by sie zgadzało z twierdzeniem księdza, że wiedzie nas na zatracenie. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Inteligentni inaczej opluwacz zapominają, 31.07.09, 08:58 że w Wehrmachcie, czy przez Wehrmacht, przewinęło sie kilkaset tysięcy etnicznych Polaków, mieszkażców - Wielkopolski, Pomorza, Mazowsza, Sląska i Niemiec właściwych. Obecnie żyje kilkaset tysięcy ludzi mających w swoich papierach jakiegoś dziadka z Wehrmachtu......... Takie durne gadanie służy jedynie temu, aby w sercach tych ludzi zasiać zwątpienie. A przecież ich przodkowie nie mieli do gadania - albo front, albo ściana! Innego wyjścia nie było! Wystarczy też poszukać, co mówili ich niemieccy koledzy na temat Polaków, zważywszy, że po stronie alianckiej zawsze wydawano przy nowych jencach pierwszą komendą: "POLACY! Wystąpić!" Odpowiedz Link Zgłoś
ikonoklasta1 A sukienkowi przywdziewają przyłbicę 31.07.09, 10:07 Jak śmią współcześni formułować takie porównania? Czy ów ksiądz wie co to wojna? Wie co to za życie w ciągłym zagrożeniu? Nie, nie wie. Ten ksiądz to idiota i tchórz. Idiota - bo inteligentny człowiek takich porównań by nie formułował, a tchórz - bo obraża pamięć setek tysięcy Polaków, którzy nie mieli wyboru i ginęli w przeklętym mundurze. Pewnie to jeden z tych, którzy prze wojskiem uciekli do seminarium, a teraz przywdziewają przyłbicę rycerza w walce o Ojczyznę. Dlaczego tacy tchórze mają w tym kraju tak dużo do powiedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Inteligentni inaczej opluwacz zapominają, 31.07.09, 21:13 > Sląska i Niemiec właściwych ze niby jak ??! Odpowiedz Link Zgłoś
gregor_o7 Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 21:15 W wermachcie służyło ponad pół miliona polaków - wcielonych siłą . A w przedwojennym wojsku polskim służyło sporo pochodzących z rodzin niemieckich ( i brali udział w kampanii wrześniowej ) - utożsamiali się z Polską . Tak że bywa różnie choć kwestia skali powyższych zjawisk ................. Odpowiedz Link Zgłoś
khair.el.budar Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 07:33 Jak setki tysięcy innych ludzi wcielonych przymusowo do armii niemieckiej, którzy narażajac swoje życie dezerterując, później tworzyli polskie siły zbrojne na zachodzie. To właśnie dezerterzy z Wermahtu sprawili, że np. II korpus polski we Włoszech pod koniec wojny był dwa razy liczniejszy niż w czasie mitwy o Monte Cassino. Jakoś wtedy nikt im tego nie miał za złe, a wręcz przeciwnie odczuwano z nich dumę, że nie dali sie stlamsić - a teraz super- patrioci(idioci) wyciągają to bez kompletnej znajomości ówczesnych realiów, aby obrażać ludzi, którzy mieli pecha być na siłę wcielonym do obcego wojskabo urodzili się na obszarach wlączonych do Rzeszy i co więcej walczących później w armii polskiej - wasza postawa to wstyd, cynizm (jakoś z was nikt nie wyciąga podpisanie volkslisty przez ojca ks. Jankowskiego). Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 07:38 To nie wstyd czy cynizm.Otoz dziadek Tuska nie byl dezrterem , zostal pojmany jako jeniec.Dodajmy.Rodzina Tuskow ,az do mlodzienczych lat Donalda, mowila w domu tylko po niemiecku.Czyli?Az do lat siedemdziesiatych.I dlaczego przeciwnicy polityczni , nie maja prawa ujawnic tych FAKTOW z zycia obecnego Premiera? Odpowiedz Link Zgłoś
khair.el.budar Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 07:50 I jako jeniec został wcielony automatycznie do armii polskiej? Skąd wiesz jak mówiono w domu Tusków? Kurski ci powiedział w leśniczówce za dwadziesicia tauzenów? Odpowiedz Link Zgłoś
euromichnik Potrzebne samodzielne myslenie 31.07.09, 09:07 Jak mówiono w domu Tusków? Żeby się tego dowiedzieć wcale nie trzeba słuchać Kurskiego. Opowiadał o tym sam Donald Tusk. Trzeba tylko się trochę wysilić i poszukać, a nie opierać się na bzdurach podawanych w "Koszernej". Wtedy byś wiedział, że jeszcze na początku lat siedemdziesiątych (25 lat po wojnie!) domowym językiem szanownego premiera był język niemiecki. Tak samo jak bzdurą jest mówienie, że Tusk jest Kaszubem. Być może jakieś tam korzenie kaszubskie ma, ale jeśli tak to rodzina ta została totalnie zgermanizowana kilkaset lat temu. Sam Donald ogłosił się Kaszubem juz jako dorosły mężczyzna. Sam o tym mówi w pewnym filnie biograficznym. Sprawa dziadka z Wehrmachtu też w dalszym ciągu jest bardzo niejasna. Dlaczego nikt z pismaków się nią powaznie nie zajął? W jaki sposób dostał się do polskiego wojska i co tam później robił. Czy są jakieś wierygodne dokumenty, czy są wypowiedzi (choćby wspominki w pamiętnikach), które by potwierdzały jedynie słuszną interpretację faktów? Przydało by się, khair.el.budar, chociaz trochę samodzielnego myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
khair.el.budar Re: Potrzebne samodzielne myslenie 31.07.09, 09:35 Idąc tym tropem myślenia można zadać pytanie - po jakiemu mowiono w domu Kaczyńskich? Pytanie jak najbardziej zasadne znając historię rodu Kaczyńskich. Możliwe, że po rosyjsku, skoro prezentem urodzinowym dla dojrzewajacych braci były dzieła zebrane tow. Lenina, do czego przyznał się bez ogródek jeden z braci. Tym bardziej, że dziadek obu braci był carskim oficerem i cokolwiek by pisać - na oficera nie brali z poboru, a znając ówczesna praktykę prawie napewno był musiał być rusofilem. Dopiero w dorosłości mieszkając w domu aparatczyka komunistycznego obaj bracia stali się nagle patriotami (nawet sfałszowali udział szanownej mamusi w ruchu powstańczym) - jedemu z nich (temu w pałacu) do tej pory język się polski plącze, stąd wychodzą jakieś mlaskania. Odpowiedz Link Zgłoś
o.beyzyma Re: Potrzebne samodzielne myslenie 31.07.09, 14:12 W moim domu, gdy Babcia z Mamą chciały przy nas - dzieciach porozmawiać, ale nie chciały, abyśmy to rozumiały, to mówiły ze sobą po francusku. Czy to znaczy, że jestem Francuzką? Odpowiedz Link Zgłoś
ireneuszdziura Re: Potrzebne samodzielne myslenie 31.07.09, 14:20 o.beyzyma napisała: > W moim domu, gdy Babcia z Mamą chciały przy nas - dzieciach > porozmawiać, ale nie chciały, abyśmy to rozumiały, to mówiły ze sobą > po francusku. Czy to znaczy, że jestem Francuzką? nie... to oznacza ze powinnas sie nauczyc francuskiego:).....ale mowionego....chociaz ten drugi tez jest fajny:) sorki za sarkazm:) Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Potrzebne samodzielne myslenie 31.07.09, 21:20 > język niemiecki. Tak samo jak bzdurą jest > mówienie, że Tusk jest Kaszubem Co za bzdury ! A co ma jezyki do narodowosci ? A nie mozna mowic w kilku ? A nie mozna mieszac ? A kaszubski jest moze polskim ? itd. itp. etc. Logika Chlopie ! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Potrzebne samodzielne myslenie 31.07.09, 21:25 > W jaki sposób dostał się do polskiego wojska > i co tam później robił. Ty szeczekaczu i koziolku-matolku: pewnie nie wiesz, ze do wojska polskiego szli wszyscy obywatele, tez np. obywatele polscy narodowosci niemieckiej i inni. Taki jak Ty pewnie nigdy sie nie zastanawial, jak sie musieli czuc i jak im poszlo we wrzesniu 1939. Na to nie ma miejsca w egocentrycznej histriografii chorobliwie polonocentrycznej. No, ale zawsze mozna zbyc, upraszczajac: wszyscy wiwatowali i dezerterowali. A fakt jest np. taki, ze mieli straszne dramaty, np. niejeden zostal, choc w polskim mundurze, zlinczowany na wschodzie Polski jako "szpieg", a jego tzw.koledzy mu nie pomogli. Byly tez calkiem inne historie: np. Niemcy walczacy potem we Warszawie, bynajmniej nie jacys tam komunisci itp. Odpowiedz Link Zgłoś
bnch Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 07:51 Ty wiesz, co piszesz. Wiesz co grozi w czasie wojny za dezercję. Poza tym dziadek Tuska stał się obywatelem Rzeszy i wówczas nikt się nie pyta: "Herr Tusk, ma pan ochotę pójść na wojną i bić się za wąsatego Austriaka?", tylko się ludzi wciela. Ale po cholerę ja Ci to tłumaczę, skoro Twoja argumentacja na poziomie Kurskiego pokazuje, że jesteś albo idiotą, albo cynikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 07:51 Ty oczywiscie tam byles i slyszales na wlasne uszy. A moze slyszales w jakim języku porozumiewano sie w domach przodkow twoich idoli? Rosyjskim, jidisz, czy jeszcze innym? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok do prawdziwego mohera: ile razy można!!!!! 31.07.09, 08:40 Ale trudn, wytłumaczę jako krowie na rowie! 1. Jozef Tusk był polskim kolejarzem w Gdansku oraz członkiem polskich organizacji w niemieckim Gdansku 2. Jozef Tusk w 1939 został osadzony w KZ Stutthof 3. Józef Tusk, po zwolnieniu z KZ Stutthof do lipca 1944 roku przebywał w miejscu zamieszkania 4. Józef Tusk został karnie wcielony do Wehrmachtu - jego rocznik nie podległa już w owym czasie obowiązkowi służby wojskowej - w sierpniu 1944. 5. Józef Tusk odbył krótkotrwałe szkolenie w 328 batalionie zapasowym grenadierów w Minden (normalnie winno trwać 90 dni, jego szkolenie trwało niecałe 70 dni). Nie był więc nawet pełnowartościowym żołnierzem. 6. Batalion, w którym służył został przeniesiony na front w okolice Aachen, gdzie Amerykanie dokonali wejścia na obszar Niemiec. Jako, że ta jednostka nie nadawała sie do walki jako całość, poszczególne kompanie rozdzielono na inne jednostki bojowe. Trzeciego dnia na froncie Józef Tusk był już u Aliantów. 7. Po dostaniu sie do Aliantów (wojska amerykanskie) Józef Tusk został przekazany do PSZ (istnieją dokumenty) 8. Po przejściu na stronę aliantów nazwisko "Józef Tusk" nie pojawia sie nigdy więcej w dokumentacji niemieckich sił zbrojnych! 9. Józef Tusk walczył więc za iii rzesze jedynie 72 godziny! I na koniec. W samych polskich siłach zbrojnych na Zachodzie służyło około 100.000 uciekinierów z Wehrmachtu. Wszyscy obywatele rzeszy z terenów wcielonych w 1939 - Pomorzanie, Wielkopolanie, Slązacy, Mazowszanie (tak, tak!) obowiązani byli do służby wojskowej. Czy chcesz więc powiedziec, że np. wnukowie Pomorzan, Wiekopolan to nie Polacy????? Uważam takie gadanie za szczyt bezczelności i brak poszanowania faktów historycznych! Odpowiedz Link Zgłoś
ajmax Czy koniecznie trzeba było być w wojsku? 31.07.09, 09:23 A jak fedrowało się węgiel za komuny, żeby PZPR miało dewizy, to było się bojownikiem za komunizm? Z własnej, nieprzymuszonej woli. Zupełnie jak tajny agent. Za dodatkowe wyngrodzenie (bony górnicze, zakupy w specjalnych sklepach, przywileje emerytalne, etc). A może wszyscy pracujący w PRL, siłą rzeczy utrwalający istniejący system, to zbrodniarze przeciwko wolności? Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Bardzo obrazowe wyjaśnienie i pytanie 31.07.09, 10:15 Mój stryj chciał koniecznie byc marynarzem, by to marzenie spełnić jako syn chłopa który miał kilkanascie mórg a więc obcy klasowo, musiał "odrobić" jako junak SP w kopalni chyba ze trzy lata w cięzkich warunkach(on sam nigdy tego nie opowiadał, dowiedziałem się w pracy od tego co z nim był)by udowodnić że chce rozwoju Polski Ludowej, pół roku przed zakończeniem szkoły wyrzucono go bo dopatrzyli się ze mój pradziadek przebywa w USA, stryj do końca życia był socjalistą i dobrym człowiekiem, mam go uważać za komucha tylko dlatego że wierzył ze mozna uszcześliwic innych? Niczego się nie dorobił a wieku przedemerytalnym razem ze stryjenką wzięli na wychowanie dzieci sąsiada któremu zmarła żona, czy ten ksiądz też o nim powie że był komuchem? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 12:40 Cytat z pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Tusk "Józef Tusk należał przed wojną do Polskiej Tajnej Organizacji Wojskowej, która prowadziła szkolenia na wypadek wybuchu wojny. Spodziewając się konfliktu, polska administracja chciała obsadzić kluczowe stanowiska w gdańskim PKP zaufanymi osobami. Józef Tusk 1 września 1938 roku został mianowany na stanowisko telegrafisty kolejowego. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że osoba pełniąca taką funkcję musiała być tajnym współpracownikiem polskiego wywiadu wojskowego." prawdziwy-moher napisał: > To nie wstyd czy cynizm.Otoz dziadek Tuska nie byl dezrterem , zostal pojmany j > ako jeniec.Dodajmy.Rodzina Tuskow ,az do mlodzienczych lat Donalda, mowila w do > mu tylko po niemiecku.Czyli?Az do lat siedemdziesiatych.I dlaczego przeciwnicy > polityczni , nie maja prawa ujawnic tych FAKTOW z zycia obecnego Premiera? Odpowiedz Link Zgłoś
janina38 Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 14:15 A skąd ty o tym wiesz?Takich bzdur dawno nie czytałam, choć jestem w Gdańsku ( imigrant) i do różnych głupot "prawdziwych" Polaków już sie przyzwycziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: ...Pytanie........... 01.08.09, 01:39 Bo nie ma jak to prawdziwy fucking polak. One wszystko wiedza najlepiej czy to w jackowie czy w Polsce "B". Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 21:18 mowila w domu tylko po niemiecku.Czyli?Az do lat siedemdziesiatych.I dlaczego przeciwnicy polityczni , nie maja prawa ujawnic tych FAKTOW z zycia obecnego Premiera? ----- Nawet i gdyby ? Co byloby w tym zlego ? Gorsi ludzie czy jak ? A czy wiesz kolesiu, ze w Polsce miedzywojnia co trzeci obywatel nie byl "etnicznie czystym" Polakiem lub w ogóle nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: ...Pytanie........... 01.08.09, 01:30 Jakies 11% przedwojennych obywateli RP bylo Ukraincami, niecale 10% bylo Zydami; byli jeszcze Bialorusini, Litwini, i m.inn. Niemcy. Jako obywatele polscy sluzyli w polskim wojsku. Wielu z nich walczylo w 1939 r. w szeregach WP. Owszem, byli wsrod nich takze Niemcy ktorzy Polske zdradzili, wsrod Bialorusinow, Ukraincow, mieszkajacych na wschodzie Zydow oraz Polakow-komunistow byli ludzie ktorzy z zadowoleniem witali Armie Czerwona, ale bardzo wielu Ukraincow, Zydow, Bialorusinow, Litwinow, ale rowniez i sporo Niemcow walczylo w 1939 r. po polskiej stronie. Niestety wielu, szczegolnie mlodych, Polakow nie zdaje sobie dzisiaj z tego sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
ireneuszdziura Re: ...Pytanie........... 01.08.09, 06:54 elucidator napisał: > Jakies 11% przedwojennych obywateli RP bylo Ukraincami, niecale 10% bylo Zydami > ; > byli jeszcze Bialorusini, Litwini, i m.inn. Niemcy. Jako obywatele polscy > sluzyli w polskim wojsku. Wielu z nich walczylo w 1939 r. w szeregach WP. > Owszem, byli wsrod nich takze Niemcy ktorzy Polske zdradzili, wsrod > Bialorusinow, Ukraincow, mieszkajacych na wschodzie Zydow oraz > Polakow-komunistow byli ludzie ktorzy z zadowoleniem witali Armie Czerwona, ale > bardzo wielu Ukraincow, Zydow, Bialorusinow, Litwinow, ale rowniez i sporo > Niemcow walczylo w 1939 r. po polskiej stronie. > > Niestety wielu, szczegolnie mlodych, Polakow nie zdaje sobie dzisiaj z tego spr > awy. > zapomniales o ormianach i potomkach janczarow..nie mowiac o litwinach....ale wielu mlodych zdaje sobie z tego sprawe:):P w czasie wojny po prostu pewne grupy etniczne wziely sprawe w swoje rece......przypomnij sobie jak chetnie my polacy szlismy z napoleonem pod reke gdyz dal nam duzy zakres autonomii:) Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: ...Pytanie........... 01.08.09, 01:27 Prawdziwy moher!!! A po ryju przypadkiem nie chcesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
poplar31 Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 09:16 Właśnie... tępe moherowe głupki nie potrafią nawet sobie wyobrazić jak wyglądało życie w takich czasach. A przecież jeszcze nie tak dawno, za PRL działo się podobnie, choć nie było to aż tak drastyczne - ilu wierzących, porządnych Polaków zostało przymuszonych przez realia do zapisania się w szeregi PZPR? Mieli czerwone książeczki, bo chcieli nieco godniej żyć, bo to dawało pewne przywileje, można było łatwiej coś "załatwić". Ilu z tych jest obecnie przy władzy? I nikt jakoś ich głośno nie potępia. A przecież Niemcy byli dużo większym zagrożeniem niż PRL-owskie niedostatki. Odpowiedz Link Zgłoś
janina38 Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 14:13 O przepraszam cię bardzi, Jacek Kurski z pełną świadomością i cynizmem wyciągnął sprawę "dziadka", doskonale wiedząc,że tegoz dziadka nawet niemcy porządnie nie zaewidencjonowali w wojsu , po 2 mies. zwiał do Andersa.Czy dziwisz się,że z każdej strony musiał siedzieć cicho po wojnie i nie opowiadać wnukom o swojej przeszłości? Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 21:16 A nawet jak ktos dobrowolnie wstapil do Wehrmachtu to co ? To jest automatycznie fuj ? A jego dzisiaj w Polsce zyjace wnuki tez ? Co za archaiczne i absurdalne myslenie ! Tym bardziej, ze 90% Slaska bylo w Niemczech. Wiec jaka "nielojalnosc" ? Jak niby "zdrada" ? Kogo i czego ??? Odpowiedz Link Zgłoś
bnch Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 07:48 Tu chodzi o to, że jeżeli czepiasz się tego, że dziadek Tuska był żołnierzem Wehrmachtu (tak to się pisze Moherze), to jesteś kretynem, który wyciąga fakty z kontekstu i ma gó...aną wiedzę z historii. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 08:43 @prawdziwy-moher: Dziadkowie z Wermachtu leżą we Włoszech na polskich cmentarzach. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 08:46 Księdzu nie chodziło o niezaprzeczalny fakt, tylko żeby pod osłoną ambony dać po ryju a pod osłoną księżej kiecki nie dostać po ryju za to, co powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
brdymbrdym67 Re: ...Pytanie........... 02.08.09, 01:55 To moze w ten sposob. Czy D.Tusk jest wnukiem zolnierza wermachtu ??? Odp. brzmi JEST. Czyli ksiadz nie sklamal. Stwierdzil FAKT. Czy rzad wnuka zolnierza wermachtu prowadzi nas na cyt.: zatracenie.....tego nie wiem....., ale,przemyslmy rzadowe propozycje: EUTANAZJA = smierc ABORCJA = smierc NARKOTYKI = smierc Jesli ksiadz to napietnowal w czasie kazania to czesc mu i chwala za to !!!!, bo te unioeuropejskie ustawy prowadza do przynajmniej czesciowej zaglady narodu polskiego i nie tylko polskiego. Jesli nie, to szkoda, ze tego nie zrobil !!!! A jesli zas to uczynil i teraz sie z tego wycofuje, to albo naciski okreslonej PARTII zdadzialaly, albo po prostu stchorzyl i powinien sie tego wstydzic !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
klikacz.net Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 09:44 Ty byłeś bolszewikiem gnojku i jesteś nim nadal Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 12:36 Byl. Zostal tam wcielony przymusowo. Jak tylko jednak mogl zdezerterowal i wstapil do Wojska Polskiego na Zachodzie. pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Tusk prawdziwy-moher napisał: > Wiec byl w Wermahcie czy nie?.Tu chodzi po prostu o niezaprzeczalny fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
goyahkla Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 08:09 Kłamiesz! Wielkopolan nie uznano za Niemców! Co do Kaszubów i Ślązaków to się zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
saed Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 08:38 To nie kłamstwo, lecz zwykła ignorancja (popularnie zwana debilizmem). Nie ma co wymagać inteligencji od kogoś, kogo idolem jest hochsztapler o grzybopodobnym nazwisku i retoryce wioskowego idioty. Po co czytać książki jak "ksiundz i jego profesory" i tak wszystko wiedzą lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok nie masz pojecia o tym, oczym piszesz goyakhla! 31.07.09, 10:13 w pazdzierniku 1939 wydano Erlass za wstawieninictwem nowego Gauleitera Warthegau-Westpreussen, niejakiego Foerstera (o ile pamietam) uznając wszystkich mieszkanców tej Ziemi za Reichsdeutschów, o ile mieszkali tam przed 1918 rokiem! Dotyczyło to około 8 milionów Polaków! Całą reszta (1 mln), która napłyneła tam po 1918 roku miała natychmiast opuścić tą Ziemię (to jest wypędzenie!) Po zakonczeniu wojny był to problem administracyjny, ponieważ należałoby poddać denazyfikacji całość mieszkanców Wielkopolski. Skoro nie było technicznych możliwości dla przeprowadzenia tego procesu, KRN uznała w swoim dekrecie ten Erlass za nie były! Jako Reichsdeutsch miało sie pewne obowiązki, np. szło sie do Wehrmachtu............ Nieszczęśnicy szli masowo w kamasze, a później, jak byli na froncie zachodnim, to uciekali. Na froncie wschodnim nie było to raczej możliwe.......... W mojej firmie- gdzies w Wiekopolsce -, w latach '90, byli wcale nie rzadcy pracownicy, których dziadkowie wystarali sie o tzw. renty żołnierskie.............. A było to poważne uzupełnienie rodzinnych budżetów. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 21:12 Po zajęciu Polski w 1939 Niemcy uznali wszystkie osoby urodzone przed 1918 na terenach dawnej Rzeszy (czyli np. w Wielkopolsce i na Pomorzu Gdańskim) za obywateli Niemiec, czyli także poborowych. Po zajęciu ziem polskich ludziom tym wydano niemieckie dowody osobiste. Kto odmówił przyjęcia, był wysiedlany do GG albo do obozu koncentracyjnego. ----------- A Polacy robili iaczej ? 1922, 1945 Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 09:11 nie używaj słów, których nie potrafisz napisać! Odpowiedz Link Zgłoś
g_no-prawda Pytanie: czy były członek Hitlerjugend... 31.07.09, 09:42 ...nie prowadzi obecnie KK na zatracenie :) PS Wiem że to chwyt poniżej pasa, MSPANC Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Re: ...Pytanie........... 31.07.09, 09:59 Faktem jest, że Jacek Kurski przeprosił Tuska za to pomówienie. To nie dziadek służył w Wehrmachcie, ale brat dziadka. A ty, suk..synu, masz szczęście, że Tusk to nie Kaczyński i nie ciąga pół narodu po sądach. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Q jakie ma znaczenie 31.07.09, 13:00 to czy dziadek Tuska sluzyl w Wehrmachcie czy nie? Odpowiedz: zadne. Tak samo jak nie ma znaczenia kim byl i co robil ojciec Kaczynskich, kim byl dziadek Kaczynskich, kim jest zona Sikorskiego, kim jest przyrodni brat Michnika, gdzie mieszkaja rodzice Fotygi, czy jakie pochodzenie mial Gerermek. To co jest wazne to to co dana osoba reprezentuje sama soba, jaka ma kompetencje, jakie ma poglady, i jak wywiazuje sie ze swoich obowiazkow. prawdziwy-moher napisał: > Czy jest faktem ze dziadek obecnego Premiera walczyl w Wermahcie przeciwko koal > icji antyhitlerowskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
janina38 Re: Q jakie ma znaczenie 31.07.09, 14:28 Serdecznie ci dziękuję za wypowiedź, masz rację, nieważne kto kim jest lub był, ważne by porządnym człowiekiem był. I tego szarpania,które wprowadzili Kaczyńscy nie potrafię im wybaczyć i mam nadzieję,że Dobry Bóg wybaczy mi ten grzech,który popełniam przy słowach .." i odpuśćn nam i jako my odpuszczamy..." Odpowiedz Link Zgłoś
ireneuszdziura Re: Q jakie ma znaczenie 31.07.09, 14:30 janina38 napisała: > Serdecznie ci dziękuję za wypowiedź, masz rację, nieważne kto kim > jest lub był, ważne by porządnym człowiekiem był. I tego > szarpania,które wprowadzili Kaczyńscy nie potrafię im wybaczyć i mam > nadzieję,że Dobry Bóg wybaczy mi ten grzech,który popełniam przy > słowach .." i odpuśćn nam i jako my odpuszczamy..." jak nic zostaniesz ekskomunikowana za swe przekonania....alez mi sie rymnelo:D Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed O, tutaj macie dziadka z Wehrmachtu, a nawet SS: 31.07.09, 07:09 Podpis pod pierwszym zdjęciem: www.panzerworld.net/uniforms-waffenssheadgear.html Odpowiedz Link Zgłoś
dudala76 Re: O, tutaj macie dziadka z Wehrmachtu, a nawet 31.07.09, 08:20 www.alamoministries.com/content/english/Antichrist/nazigallery/photogallery.html Odpowiedz Link Zgłoś
pvf Re: O, tutaj macie dziadka z Wehrmachtu, a nawet 31.07.09, 08:25 :D Nawet jest podobieństwo! A tak na marginesie - matka Komorowskiego podczas powstania uratowała ojca największych polskich bliźniaków. Ciekawe jak się teraz z tym czuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: O, tutaj macie dziadka z Wehrmachtu, a nawet 31.07.09, 09:10 ciotka Odpowiedz Link Zgłoś
nirelle Re: O, tutaj macie dziadka z Wehrmachtu, a nawet 01.08.09, 00:18 pvf napisał: > :D > Nawet jest podobieństwo! > > A tak na marginesie - matka Komorowskiego podczas powstania uratowała ojca > największych polskich bliźniaków. Ciekawe jak się teraz z tym czuje.... Na pewno dobrze.Tak jak sie czuje przyzwoity człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę na ... 31.07.09, 07:13 A kościół swoje. To nie jest odosobniony przypadek, to u nich chleb powszechni. Sieją nienawisć od stuleci nie bacząc, że świat się zmienia a oni stają się niepotrzebni Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę n 31.07.09, 07:37 > Sieją nienawisć od stuleci Oczywiście! Polityka "dziel i rządź" to stary, dobry wynalazek. > nie bacząc, że świat się zmienia a oni > stają się niepotrzebni Tak nam dopomóż Bóg, ale nie mówiłbym jeszcze "hop". To instytucja z ogromną inercją, niejedno przetrzyma. U nich im gorzej, tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
saed Re: Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę n 31.07.09, 08:54 Nie ma co się łudzić. Zapotrzebowanie na religię zawsze było duże, a u nas w tej niszy od wieków rządzi KK i wygryźć z pozycji się raczej nie da. Co prawda lepszy standard życia i łatwiejszy dostęp do edukacji i informacji nieco osłabił pozycję KK, ale pewne rzeczy się nie zmieniają - przechodzą w genach z pokolenia na pokolenie. Najlepszym wyjściem jest to co zawsze, czyli próby cywilizowania tej instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
zfd3 Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę na ... 31.07.09, 07:14 jeżeli wskazuje się na tgenealogię tych którzy niszcą Polskię są to dzici i wnuki oprawcow stalinowskich tych od tortur i od tzw frontu ideoologicznego, potomkowie współpracowników gestapo oraz protegowani polskich biskupów Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Re: Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę n 31.07.09, 09:38 FAKTEM JEST, że becnie Polska na mocy porozumienia z Niemacami wypłaca emerytury byłym żołnierzom Wehrmachtu żyjącym w naszym kraju. Jednocześnie mocą swojej faszystowskiej ustawy z 23 stycznia br. "nasz polski Sejm" pozbawił emerytur mundurowych znaczną część byłych żołnierzy KBW, milicji i służb specjalnych walczących w latach 19944-1947 z Wehrwolfem czy UPA! Fajnie, nieprawdaż? Ci co palili Polskę i mordowali Polaków dostają emerytury od Najjaśnieszej RP, ci co jej bronili - mają emerytury zabrane ! To są skutki rządów PIS-uaru i PO! Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę n 31.07.09, 18:20 "żołnierzom" kbw niech kreml wypłaca emeryturę.. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.pati Re: Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę n 31.07.09, 07:16 A polski OPLUWACz czyli GW już wie że "Kombatanci są oburzeni".Oburzyło się paru z PRLu a oni celowo generalizują.Żygowiny i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
hel14 Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę na ... 31.07.09, 07:19 Właśnie dlatego nie widzę (nie czuję) potrzeby chodzenia do kościoła. Jak można słuchać takich prostaków, którzy prawdopodobnie sami nie rozumieją co przekazują (bo nie powiem, że nauczają). Nie każdy może być nauczycielem, nie każdy może być księdzem, na którym (wbrew pozorom) ciąży duża odpowiedzialność za słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
incipit Normalne jak u czarnych, oni mogą kłamać obrażać 31.07.09, 07:20 Normalne jak u czarnych, oni mogą kłamać obrażać, a moher ma tylko słuchać wierzyć i płaaaaacić. Ale nie tylko moher jest w okolicy i czarny Grzegorz Jasiński pozostanie w pamięci jako piewca "czystej katolickiej nienawiści". Odpowiedz Link Zgłoś
w.antoni.1 Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę na ... 31.07.09, 07:23 Czarni zawsze byli większymi zbrodniarzami od wszystkich innych agresorów. Teraz dumnie podnoszą głowy, a powinni na kolanach przez wieki przepraszać ludzkość za pogromy. Odpowiedz Link Zgłoś
vito3 Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę na ... 31.07.09, 07:25 oto slowo czarne cale szczescie ze nie nawolywal do zrobienia z tym porzadku jak ksiadz 70 lat temu w jedwabnem Odpowiedz Link Zgłoś
spinaker206 Ksiądz: Jeden w Wermachcie, a drugi w Carskim 31.07.09, 07:26 Ja to mam dylemat! W czasie I Wojny Światowej. Jeden mój pradziadek służył w Wermachcie, a drugi w wojsku Carskim! I co teraz będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
bnch Re: Ksiądz: Jeden w Wermachcie, a drugi w Carskim 31.07.09, 07:53 No to dobrze nie jest. Będziesz sądzony za zdradę ojczyzny niestety, gdy tylko PiSda powróci do władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Ksiądz: Jeden w Wermachcie, a drugi w Carskim 31.07.09, 08:05 spinaker206 napisał: > Ja to mam dylemat! W czasie I Wojny Światowej. > Jeden mój pradziadek służył w Wermachcie, a drugi w wojsku Carskim! > I co teraz będzie? Będzie poprawka z historii - szanowny pradziadek, jesli istniał, nie mógł walczyć podczas I wś w Wehrmachcie, gdyż ten powstał w 1935. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy_melex Re: Ksiądz: Jeden w Wermachcie, a drugi w Carskim 31.07.09, 09:44 kapitan.kirk napisał: > spinaker206 napisał: > > > Ja to mam dylemat! W czasie I Wojny Światowej. > > Jeden mój pradziadek służył w Wermachcie, a drugi w wojsku Carskim! > > I co teraz będzie? > > Będzie poprawka z historii - szanowny pradziadek, jesli istniał, nie > mógł walczyć podczas I wś w Wehrmachcie, gdyż ten powstał w 1935. > Pzdr > Ale chyba nie do końca zrozumiałeś wypowiedź którą komentujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
pan-kabak Tego od cara może ci wybaczą 31.07.09, 16:05 Zwłaszcza jeśli jego dowódcą był pradziadek Kaczyńskich. A co do określenia "Wehrmacht" w odniesieniu do I wojny, to nie jest tak do końca anachronizmem - znaczy po prostu "siły zbrojne". Był wówczas także "Polnische Wehrmacht". Odpowiedz Link Zgłoś
zfd3 Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę na ... 31.07.09, 07:26 duchwni maja taka dziwna skłonnośc do fałaszowania histori poniewaz ten ksiądz pije do dziadka pana premiera Tuska to zmuszony jestem do zabrania głosu 1 wrzesnia 1939 roku został osadzony w więzieniu na Biskupiej górce w Gdańsku w jednej celi z moim Stryjem, obaj zostali wysłani później na roboty przymusowe, w dniu 3 września 1939 roku Wolne Mistao Gdańsk weszło w skład III Rzeszy a jego Obywatela stali się z Urzędu Obywtalemai III Rzeszy, mój stryj nie posiadał obywatelstwa Wolnego Miasta Gdańska i dlatego nie był objety poborem do wrmachtu Dziadek Pana Tuska jako juz obywatel III rzeszy otrzymał kartę wcielenia propagandowe insynuacje pewnego dr świętej teoologii widać utrwalily się u innego słuchacza takich studiów, okupacja na terenie Pomorza i tym rózniła się os okupacji na terenie generalnej guberni że za to co w najgorszym przypadku na terenie guberni groziło snakcjami administracyjno policyjnymi to na tereni Pomorza placiło się zyciem i wysiedleniem pozostałej zcesci rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
danwrc1 miał Tusk dziadka w wehrmahcie? 31.07.09, 07:26 miał wiec prawde ksiadz rzekł Odpowiedz Link Zgłoś
tadjan Re: miał Tusk dziadka w wehrmahcie? 31.07.09, 07:47 danwrc1 napisał: > miał wiec prawde ksiadz rzekł ---------------------- poczytaj więc sobie o czołowym moraliście: pl.wikipedia.org/wiki/Ignacy_Krasicki i zapytaj się księdza czemu o tym nie mówi? Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: miał Tusk dziadka w wehrmahcie? 31.07.09, 08:09 Prawdę, ale nie powiedział dlaczego . Ano dlatego, że pozwalają czarnym rozkradać Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: miał Tusk dziadka w wehrmahcie? 31.07.09, 09:15 miał więc gó... prawdę ksiądz rzekł Odpowiedz Link Zgłoś
2berber No i co możecie zrobić? :-( 31.07.09, 07:30 Ks. Grzegorzowi Jasińskiemu? Możecie go co najwyżej w .... pocałować :-(. W historii k.k. dał Polsce dużo dobrego. Współczesnej Polsce, Europie kościół katolicki szkodzi! Funkcjonariusze kk jątrzą, okradają społeczeństwo, wyprowadzają pieniądze z naszego kraju na rzecz innego qutasi państwa - Watykanu. Odpowiedz Link Zgłoś
spinaker206 Jeden w Wermachcie, a drugi u Cara 31.07.09, 07:30 Mam przechlapane! W czasie I Wojny Światowej jeden mój pradziadek służył w Wermachcie, a drugi w wojsku Carskim! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_sejf Wiedzie Kościół na zatracenie? 31.07.09, 07:31 Oj zagalopował się ten Jasiński, zagalopował. Po Jego słowach o wnukach Wehrmachtu, co ciekawego można powiedzieć o Jego szefie z Watykanu, który był najpierw członkiem Hitlerjugend a później Wehrmachtu? Gdzie On wiedzie ten Ichni Kościół? Oto podejście kleru, swojemu wolno wszystko i jest cacy, ba jeszcze mówią do Niego Ojcze Święty! Ot i całe zakłamanie kleru katolickiego jak na dłoni! Odpowiedz Link Zgłoś
bnch Re: Wiedzie Kościół na zatracenie? 31.07.09, 07:56 Papież ślepakami strzelał, a po nocach podmieniał egzemplarze Mein Kampf z plecaków towarzyszy broni na Biblię. W związku z tym jest świętym człowiekiem, antyfaszystą. Co innego Donald Tusk - widziany w hełmie Wehrmachtu podczas prowadzenia sesji Rady Ministrów. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Wiedzie Kościół na zatracenie? 31.07.09, 08:20 Nie no wcale się nie zagalopował. Powiedział prawdę. No bo kto , jak nie Watykan i jego agenda w Polsce wysysa z nas soki? Odpowiedz Link Zgłoś
prawieemeryt Co potrafi kler KRK? Nauki seminaryjne? 31.07.09, 07:41 Dwa przykłady z ostatniego okresu czasu z dwóch absolutnie różnych, pozornie nie mających ze sobą nic wspólnego sfer życia społecznego w Polsce. Chamsko - rasistowski z gatunku tych spod budki z piwem żart dla niektórych już prawie św. Ojca Rydzyka - dla mnie Ojca KSO (krętacz-szachraj-oczajdusza). Teraz, w przedzień tak ważnej rocznicy jakiś proboszczyna z Pipidówy bierze się za „politykę z górnej półki“. Na co się zdały apele o uczczenie rocznicy PW godnie, z powagą, bez ekscesów? To jest odpowiedź - i to ze strony, z której absolutnie nie należałoby się czegoś takiego spodziewać. Katabas powiedził nam - nie będzie poważnie, nie będzie godnie - BĘDZIE DRAŃSTWO - i to w ornacie. Odpowiedz Link Zgłoś
martin102 Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę na ... 31.07.09, 07:45 My w Częstochowie też mamy swoje "dwiazdy". Precz z kościołem katolickim!!! Precz z cemnotą i zacofaniem!!!! Precz z tymi wieszczami, którzy nie mają pojęcia co gadają!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek226315 Re: Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę n 31.07.09, 07:47 i ponoc w Polsce jest rozdzial kosciola od panstwa. W Stanach jakby klechta z ambony rozprawial o polityce ,nie zdazylby skonczyc a wyprowadziliby go kajdankach Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę n 31.07.09, 08:08 Hmmm, w jakich "Stanach" tak niby jest? Bo np. w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej oczywiście tak nie jest, a wiele Kościołów uczestniczy w życiu politycznym nader intensywnie. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Czarni pastorzy promowali Obame w kosciolach 31.07.09, 09:14 Bardzo sie mylisz! Czarni pastorzy wprost aapelowali o glosowanie na obame i nikt ich nie zamknal. A co do kaazania, to mozna jedynie dyskutowac "wnuk Wermachtu" (co jest faktem bezdyskusyjnym) prowadzi na zatracenie czy nie, bo rzeczywistosc nie wyglada dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok dla mnie faktem bezdyskusyjnym jest 31.07.09, 15:29 twoja indolencja odnośnie sytuacji i brak wyobraźni, co byłoby, gdyby synkowie postakowskiego sługusa komuchów byliby teraz u władzy, zwłaszcza jeden z nich, który pozbawiony jest wszelkich umiejętności z zakresu "dyplomacja". Ci to dopiero wcisnęliby nas w bagno! PS. Dlaczego nie mówicie o polskości Józefa Tuska i jego działalności patriotycznej w niemieckim Danzig? NIE PASUJE DO KONCEPCJI, CO? Odpowiedz Link Zgłoś
ireneuszdziura Re: dla mnie faktem bezdyskusyjnym jest 31.07.09, 15:36 1410_tenrok napisał: > twoja indolencja odnośnie sytuacji i brak wyobraźni, co byłoby, gdyby synkowie > postakowskiego sługusa komuchów byliby teraz u władzy, zwłaszcza jeden z nich, > który pozbawiony jest wszelkich umiejętności z zakresu "dyplomacja". > Ci to dopiero wcisnęliby nas w bagno! > > PS. > Dlaczego nie mówicie o polskości Józefa Tuska i jego działalności patriotycznej > w niemieckim Danzig? NIE PASUJE DO KONCEPCJI, CO? im nic nie pasuje co jest nie po ich mysli....jak to powiedzial ich fuhrer "nas nikt nie przekona ze biale jest biale a czarne jest czarne".....jaki fuhrer tacy wyznawcy:P Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę n 31.07.09, 13:14 Zupelna bzdura. jacek226315 napisał: > i ponoc w Polsce jest rozdzial kosciola od panstwa. W Stanach jakby > klechta z ambony rozprawial o polityce ,nie zdazylby skonczyc a > wyprowadziliby go kajdankach Odpowiedz Link Zgłoś
qazqazqazqazqaz Ciągle ten liberalizm i inne ble ble ble 31.07.09, 07:49 Nie ma lepszego ustroju niż liberalna demokracja - pomijając nadmierny liberalizm moralny (hedonizm) na poziomie jednostki to liberalizm w pozostałych aspektach w tym w aspekcie politycznym czy gospodarczym należy propagować a nie go krytykować. Każdy ustrój bez wartości obywatelskich zakorzenionych w społeczeństwie się degeneruje ale ten akurat najmniej i dlatego jest najlepszy. A księża dalej swoje głupoty głoszą z ambon; Powinni tego zabronić ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
euromichnik [...] 31.07.09, 07:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tadjan Re: "Koszerna" znów mąci 31.07.09, 07:55 euromichnik! a czy ty pytałeś czy my chcemy pomagać stoczniom? No chyba że ojciec Rydzyk nadal kontynuuje swoją pomocową misję? Odpowiedz Link Zgłoś
euromichnik Re: "Koszerna" znów mąci 31.07.09, 09:30 Ależ szkopie, nie mam o co pytać. Wiem doskonale, ze nie pomożesz. Nie tylko stoczniom, ale wszystkiemu co polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy_melex Re: "Koszerna" znów mąci 31.07.09, 10:05 Nie nazywaj się Polakiem, prędzej wolakiem Odpowiedz Link Zgłoś
maxik-g Tobie, idioto, nic ani nic już nie pomoże. 31.07.09, 11:27 Antysemita zasrany. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: "Koszerna" znów mąci 31.07.09, 14:08 @euromichnik" A gdzieś ty był ze swemi odważnemi tezy kiedy kaczyści w ramach przygotowań do Euro 2012 wstrzymali budowę 170 km autostrad? A gdzieś ty był ... kiedy spłacając Solidarności długi wyborcze kaczyści wyp... w kosmos polskie stocznie? A gdzieś ty był ... kiedy punktem honoru kaczysty było przeprowadzić drogę bez bagno, bo wspólnik szwagra wiernego partyjnego towarzysza zainwestował w nieużytki? A gdzieś ty był ... Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Ksiądz: Wnukowie Wehrmachtu prowadzą Polskę na ... 31.07.09, 07:59 Wasnie tacy ksieza poprzez swoje kazania prowadza wirnych na zatracenie. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodeusz Słynny dziadek.... 31.07.09, 08:02 Nie został wcielony przymusowo, bo jako obywatel Trzeciej Rzeszy podlegał zwykłemu poborowi z kalendarza. To pierwszy mit!. Drugim jest słynna dezercja i walka pod sztandarem Andersa!. To tylko pobożne życzenia obecnego premiera, nie mające żadnego pokrycia w faktach. Był dziadek w niemieckiej armii do sławetnego końca, potem wrócił do Polski w bardzo niejasnych okolicznościach. A może lał Polaków pod Monte Cassino, a po przegranej jako kaszeba, przysępił się do zwycięzców?... Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Słynny dziadek.... 31.07.09, 08:20 wlodeusz napisał: > Nie został wcielony przymusowo, bo jako obywatel Trzeciej Rzeszy podlegał > zwykłemu poborowi z kalendarza. Czy nie zwróciłeś uwagi, że napisało Ci się zdanie wewnętrznie sprzeczne? > Był dziadek w niemieckiej armii do > sławetnego końca, Ściślej rzecz biorąc, w batalionie budowlanym w Danii, nie biorąc udziału w walkach. Zresztą jako byłego działacza polonijnego i więźnia obozu w Sztutowie, nigdy nie wcielono by go do jednostki bojowej. > potem wrócił do Polski w bardzo niejasnych okolicznościach. Tj. w jakich "niejasnych okolicznościach"? Marsjanie go rakietą przemycili? > A może lał Polaków pod Monte Cassino, a po przegranej jako kaszeba, przysępił > się do zwycięzców?... Zważywszy, że Monte Cassino leży w dość znacznej odległości od Danii, jest to stosunkowo mało prawdopodobne. Choć nie byłoby w sumie niczym dziwnym, bo w PSZ pod koniec wojny służyło bardzo wielu Ślązaków i Kaszubów - jeńców z Wehrmachtu. I nie sposób chyba mieć im tego specjalnie za złe, skoro w tej wojnie przymusowo zmieniali front na przeciwny nie tylko poszczególni ludzie czy narody, ale nawet całe imperia (jak Francja, ZSRR czy Włochy). Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok kapitanie Kirk, 31.07.09, 08:51 Józef Tusk został wcielony do 328 zapasowego bataliony grenadierów w Minden, co miało miejsce 28.08.1944 roku. Na to są odpowiednie dokumenty w WAST. 3 dnia pobytu na froncie już nie było go w Wehrmachcie!!!! I na to są dokumenty!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok kolejny opluwacz oszczerca! 31.07.09, 08:49 Na wszystko są dokumenty. Wystarczy ich poszukac! Już kiedys pisałeś łachmyto, że może rozstrzeliwał Polaków jako esesman! Jestes gnidą! 1. W czasie, kiedy został wcielony, to w Niemczech ogłoszono wielką mobilizacje z powodu pojawienia sie amerykanów na szwabskiej ziemi i wydrapywano każde mieso armatnie! Jego rocznika nie brano już do armii, ponieważ był za stary wiekowo! Został więc wcielony karnie. 2. Na froncie był 72 godziny, na co również są dokumenty 3. Po przejsciu do aliantów został przekazany do PSZ, na co również są dokumenty. 4. Po przejsciu do aliantów nazwisko "Józef Tusk" nigdy wiecej nie pojawia sie w niemieckiej dokumentacji wojskowej, na co również są dokuemnty! Wiec po co kłamiesz! Odpowiedz Link Zgłoś
poplar31 Re: Słynny dziadek.... 31.07.09, 09:09 Nie pieprz człowieku... nic o tym nie wiesz. A nawet gdyby tak było to co? Wnukowie ponoszą odpowiedzialność za swoich dziadków? A ty wiesz co robili twoi przodkowie? Może powinieneś też się wstydzić... Nie to, żebym kochała pana Tuska jakoś szczególnie. Jestem apolityczna i mówię obiektywnie, że nie miał on z pewnością żadnego wpływu na poczynania dziadka, tak samo jak teraz jego nieżyjący dziadek nie może wpływać na niego! Odpowiedz Link Zgłoś