cillian1 12.08.09, 14:20 albo się ma zgodę albo nie. Jeśli się ma to nikt nie ingeruje, jeśli jej nie masz, to zostajesz wywalony. Nie wiem w czym problem... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
p3nisista [...] 12.08.09, 14:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek P3nista.przypominam ze zgodnie z prawem ukrzyzowan 12.08.09, 14:34 Jeusa , zgodnie z prawem spalona Husa, palono zydow,gnojono w gulagach ,mordowano Fildorfa i Pileckiego itp.... Prawo to nie religia i nie wartosc samaw sobie to jedynie narzedzie za ktorym chowaja sie bezduszneurzedasy zyjace z podatkow placonych przez handlarzy sadyby.Polska stala sie wroga Polakom Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: P3nista.przypominam ze zgodnie z prawem ukrzy 12.08.09, 14:40 Jakich podatków??? W tym rzecz, ze tacy złodzieje są nieuczciwą konkurencją dla tych, którzy pokornie płacą podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
slon2002 [...] 12.08.09, 14:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz Widziałem to.Typowa ustawka.Dziś wygrał Ratusz ale 12.08.09, 21:01 e jutro mogą wygrać Spółdzielcy... Odpowiedz Link Zgłoś
wetuje_pomylonych z bandziorami raczej ciezko bedzie wgrac, gdyby 13.08.09, 07:52 kupcy mieli ten sam sprzet co bandziory to moze a tak to byla zwykla proba ludobojstwa, czystka. Bandziory b nie lubio konkurencji w handlu, a sprobuj robic te same przekrety podatkowe co bandzior to juz w ogole Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Dla dobiczka jedynie kaczystowskie prawo jest 12.08.09, 14:54 prawem, ale na szczęście takich jak on oszołomów jest w Polsce coraz mniej. A poza tym dobiczek ci uliczni handlarze żadnych podatków nie płaca i robia wiochę tam, gdzie powinno być miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek to urednik skarbowy byl tam pottzebny a nie siepac 12.08.09, 19:40 z pala a to roznica Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Obecne prawo uchwalili Polacy dla siebie. 12.08.09, 15:16 Zarówno na Jezusa jak i na Husa wydano wyrok o podłozu religijnym wykorzystując wpływy religii dominujacej i jej hierarchów. Gułagi i obozy były elementem bezprawia ideologii popieranych niestety przez wiekszość społeczności tych krajów. Polaków w ZSRR mordowano chociazby w odwecie za rok 1920 a nie w imię prawa, zresztą swoich obywateli komuniści wymordowali o wiele więcej w oparciu o kilka zaledwie artykułów KK i nigdzie nie było podłoza politycznego sami sabotażysci i szkodnicy. Ludzie normalnie pracujący płaca podatki na całym świecie, taki handelek jest wszedzie ścigany i to nie tylko przez straż miejską, bywam czasem w tamtym rejonie i potwierdzam że rozstawiaja sie tak, że w niektórych godzinach utrudniaja przejscie, byłem tez swiadkiem awantury jak facet zaczepił o róg i troszke sie rozsypało a on rozdarł spodnie, handlujacy gotowi byli mu po gębie dac a on tylko spytał czy wiedza ile to kosztuje przez urząd taka szkoda? To nie Polska jest wrogiem dla Polaków tylko Polacy chcą nadal by rzad dawał a oni kombinowali czyli jak za komuny. tylko mi nie pisz dyrdymałów że dzisiejsza Polska nie pozwala byc uczciwym, nie jest łatwo ale wystarczy abysmy się szanowali wzajemnie. Wiem tez że władza w Polsce kochana nie jest, ja tez mam dziwny odruch jak widzę pewne służby mundurowe i zawsze sobie tłumacze że ktos to robić musi, ja nie muszę ale płace podatki i gdy coś robie wymagającego zezwolenia to sie o nie ubiegam gdyz inaczej straciłbym o wiele więcej. Chcieliśmy inaczej żyć a teraz bronimy kombinatorstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek czyb reliijne czy polityczne nie ma znaczenia , kr 12.08.09, 19:50 krzyz stos, mordowanie przeciwnikow politycznych zawsze bylo zgodne z obowiazujacym w tym czasie prawem , prawo jest jedynie jednm z narzedzi ktorym posluguje sie waska grupa bedaca u wladzy za pomoca armi urzedasow. ic nie usprawiedliwia urzycia srodkow przymusu,broni palnej,paly gazu w stosunku do obywatela ktory popelnil WYKROCZENIE .podkreslam WYKROCZENIE a wykroczenie jest handel w niedozwoonymmiejscu.od scigania nieuczciwych podatnikow jest skarbowka. PS. ciekawe czy ci sami mundurowi rownie ochoczo wymachuja pala przy dilerach narkotykowych z sadyby oni tyz nie placa podatkow i handluja bez zezwolenia. pytam tak sobie ,z ciekawosci. czekawe dla czego? Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: 1000 lat za mużynami 12.08.09, 14:39 p3nisista napisała: > z jednej strony polactwo narzeka, że policja nic nie robi, a jak coś zrobi to > zaraz krzyczą, że są za brutalni. W pewnym dużym mieście w Polsce ogromnym problemem byli nielegalni handlarze tarasujący ważne przejście podziemne. Tamtejsza straż miejska była bardzo ostro krytykowana (także na forach internetowych), że "nic z tym nie robi", choć nie było chyba dnia, by nie podejmowała interwencji, co sam wielokrotnie widziałem, chodząc tamtędy. Kiedy jednak podejmowali jakąkolwiek próbę usunięcia nielegalnych handlarzy, natychmiast gromadził się wrogi tłum, biorący stronę cwaniaków. A nazajutrz znowu: kiedy wreszcie straż usunie tych brudasów... I tak w kółko. Odpowiedz Link Zgłoś
herby_hero straż miejska i policja zawsze tylko się broni 12.08.09, 14:30 ci ludzie właśnie po to garną się do tej roboty, żeby się bronić. ten typ tak ma. w iranie tak ma, w prl tak miał... Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright widac "Warszawiacy" z sadyby lubia zyc w grajdole 12.08.09, 14:34 na wiecznym bazarze, wsrod smieci. Mentalnosc wiejskiego parobka przezyla PRL i kwitnie. Odpowiedz Link Zgłoś
balajanek Kolejna bitwa o handel 12.08.09, 14:51 ...wyjechałem z PL bo nie dano mi żyć z handlu.Wyjechałem do ojczyzny Tesco,które tutaj podobnie jak inne wielkie markety nie ma pozycji dominującej.Wzdłuż ciągów komunikacyjnych setki sklepów,sklepików punktów żywienia.Wiele z nich zostałoby w Polsce zamknięte przez sanepid w minutę.Istnieją też bazary podobne do naszych i w wielu dzielnicach są wręcz zamykane ulice i na nich codziennie odbywa się handel.Są też wyznaczone place gdzie w określone dni przyjeżdzają producenci żywności i sprzedają swoje wyroby.Istnieje też osławione Portobello Road. Tylko u nas gnębi się drobny handel,bo to najłatwiej dać zajęcie straży miejskiej,niż wyznaczyć miejsca do handlu zorganizować podstawowe zaplecze.A na dodatek widzę,że wielu rźnie bogacza i nie podoba im się taki handel,bo brudno i syf a nie zastanowi się,że nikt nie zainwestuje nawet w worek na śmieci jeżeli wie,że codziennie mogą go z tego miejsca zwyczajnie wywalić na zbity pysk.Powodzenia rodacy tak trzymać!! Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek jak można tak odwracać kota ogonem? 12.08.09, 14:56 balajanek napisał: > Tylko u nas gnębi się drobny handel BRONI się drobny handle przed nieuczciwą konkurencją ze strony złodziei. Jak miałby się rozwijać ten drobny handel, gdyby tolerowano zlodziei niepłacących podatków ani nie realizujacych żadnych obciążeń, które musi ponosić ktoś chcący żyć z drobnego handlu? Ktoś taki w zetknięciu ze złodziejem nie ma szans. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Kolejna bitwa o handel 12.08.09, 15:11 > Wzdłuż ciągów komunikacyjnych setki sklepów,sklepików punktów żywienia. jak nie widzisz różnicy między sklepikami itp, a tym co tam było (w Warszawie), to nie dziwię się, że musiałeś wyjechać ;) Tam może lubią myślących inaczej i jedzących to coś, co sprzedaje się w tych sklepikach, które niby sanepid w Polsce z miejsca by zamknął. ;) Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
nalezyta_starannosc Re: Kolejna bitwa o handel 12.08.09, 16:14 ufff cale szczescie wyjechales - niestety przez takich bazarowych wiesniakow wstyd mi teraz do UK na wakacje pojechac... Są też wyznaczone place gdzie w określone dni przyjeżdzają producenci żywności i sprzedają swoje wyroby.Istnieje też osławione Portobello Road. w Warszawie tez sa wyznaczone ku temu miejsca - nazywa sie to bazar/targowisko i o ile wiem nikt tam rolnikow w dzien targowy nie gnebi - Wolumen, Hala Marymoncka, bazarek na Kole itp.itd. Tylko u nas gnębi się drobny handel,bo to najłatwiej dać zajęcie straży miejskiej,niż wyznaczyć miejsca do handlu zorganizować podstawowe zaplecze. oczywiscie istnieje zorganizowane zaplecze TYLKO trzeba za to uiscic odpowiednia oplate - tzw. placowe. bandy wioskowych cwaniaczkow wola jednak rozstawic sie ze swoim kramem nawet na srodku ulicy byle te kilka "złociszy" zaoszczedzic... A na dodatek widzę,że wielu rźnie bogacza i nie podoba im się taki handel,bo brudno i syf a nie zastanowi się,że nikt nie zainwestuje nawet w worek na śmieci jeżeli wie,że codziennie mogą go z tego miejsca zwyczajnie wywalić na zbity pysk. taki cwok nie zainwestuje w worek na smieci nawet gdyby mial dozywotnia dzierzawe tego miejsca - zawsze oszczednosc 60 groszy! Odpowiedz Link Zgłoś
martusia.3 Re: Kolejna bitwa o handel 12.08.09, 16:24 No właśnie. Czekam z utęsknieniem, kiedy polaczki znikną z UK, bo w obecnej sytuacji wstyd sie w Londynie pokazać. A przynajmniej w żadnym wypadku nie nalezy przyznawać się do bycia Polakiem (tylko jak to zrobić w hotelu?).Z drugiej strony,jak znikną to pewnie wrócą do kraju. A to też nie jest dobra opcja. Trzeba to towarzystwo gdzieś wysłać daleko od kraju,niech sobie tam zorganizują gigantyczny bazar. Poczują się jak w raju. A cały cywilizowany świat będzie omijał to miejsce z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
balajanek Re: Kolejna bitwa o handel 12.08.09, 18:29 Po pierwsze w artykule nie napisano,że wyganiano złodziei co nie płacą podatków ,tego nie wiecie.Po drugie,dopóki są amatorzy na takie czy inne artykuły sprzedawane z łóżek czy gazety tak długo będą Ci co je sprzedają.Po trzecie to,że miasto kasuje opłatę targowiskową nie znaczy,że coś w zamian za nią daje,proszę o przykłady.Po czwarte mam się w UK zupełnie dobrze,nie musisz mnie wysyłać gdzieś daleko od kraju -sam jeżdżę tam gdzie Ty nigdy nie pojedziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek ??? 12.08.09, 18:39 balajanek napisał: > Po pierwsze w artykule nie napisano,że wyganiano złodziei co nie płacą podatków Przecież nie ma wątpliwości, że chodziło właśnie o takie osoby. Niby dlaczego i na jakiej podstawie mianoby "wyganiać" legalnie działających kupców??? Odpowiedz Link Zgłoś
lidkasms Re: Kolejna bitwa o handel-martwusia3 12.08.09, 20:01 Napisała: "Czekam z utęsknieniem, kiedy polaczki znikną z UK, bo w > obecnej sytuacji wstyd sie w Londynie pokazać. A przynajmniej w > żadnym wypadku nie nalezy przyznawać się do bycia Polakiem. A czemu sobie polski nick (martusia3) nadała??!!! Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Czy to aby nie "spokojmi" handlarze z KDT? 12.08.09, 14:46 Co za wiesniactwo zamieszkuje dziś stolycę a Grzesiuk chyba w grobie sie przewraca, bo dzisiaj musiał by śpiewać "nie masz wieśniaka nad warszawiaka"> Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Czy to aby nie "spokojmi" handlarze z KDT? 12.08.09, 14:47 No i jeszcze wyznawcy zasady "wieśniak do wieśniaka po wieśniackie". Dla uniknięcia nieporozumień: mam mnóstwo szacunku dla ludzi ze wsi. Tu nie chodzi o pochodzenie, lecz o pewien rodzaj mentalności. Odpowiedz Link Zgłoś
drmw Re: Czy to aby nie "spokojmi" handlarze z KDT? 12.08.09, 18:09 Cześć cienkizenek.Masz rację,to kwestia mentalnosci.(parszywej)ale tacy są wieśniacy. ,,,chłop żywemu nie przapuści). Znam inne powiedzenia,,,g,,no chłopu,nie zegarek. (to przedwojenne porzekadło)). Odpowiedz Link Zgłoś
drmw Re: Czy to aby nie "spokojmi" handlarze z KDT? 12.08.09, 18:25 Cześć cienkizenek.Masz rację,to kwestia mentalnosci.(parszywej)ale tacy są wieśniacy. ,,,chłop żywemu nie przepuści). Znam inne powiedzenia,,,g,,no chłopu,nie zegarek. (to przedwojenne porzekadło)).Już nieaktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
3miastoorg władza ostatnio za dużo sobie pozwala 12.08.09, 14:54 żeby tylko nie przeciągnęli struny. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Mylisz się. Nareszcie władza robi to co powinna 12.08.09, 14:58 robić i za co jej podatnicy płacą. Za warszawskich rządów Kaczyńskiego władza tylko wałkoniła się i bezowocnie przejadał pieniądze podatników a w warszawie szerzyło się za zgodą kartofla buractwo. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek wreszcie robi - najwyższy czas 12.08.09, 15:12 WRESZCIE robi - najwyższy czas. Odpowiedz Link Zgłoś
3miastoorg pała i gaz - to język władzy, jak za komuny 12.08.09, 15:50 na początku lat 90tych drobnych kupców wynoszono na ołtarze kapitalizmu, dziś pała i gaz. Dobrze się to dla rządzących na pewno nie skończy. I dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek wszystko ci się pomyliło, obrońco złodziei 12.08.09, 15:53 3miastoorg napisał: > na początku lat 90tych drobnych kupców Drobnych kupców, nie złodziei robiących im nieuczciwą konkurencję i okradającch nas wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
3miastoorg znalazł się obrońca pałek policyjnych 12.08.09, 16:14 mnie nikt nie okrada, a zabieranie drobnym kupcom możliwości zarobku - to jest dopiero nieuczciwe. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek czytanie ze zrozumieniem u ciebie szwankuje 12.08.09, 16:16 3miastoorg napisał: > mnie nikt nie okrada Oczywiście, ze okrada. Im szybciej to zauważysz, ty lepiej dla ciebie. , a zabieranie drobnym kupcom możliwości zarobku - to jest > dopiero nieuczciwe. Cieszę sie, ze to pojąłeś. Dlatego muisz konsekwentnie popierać tępienie takiej nieuczciwości, której dopuszczają sie złodzieje odbierający uczciwym kupcom szansę na zarobek. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: znalazł się obrońca pałek policyjnych 12.08.09, 16:21 > mnie nikt nie okrada, Mylisz się. Ci handlarze ciebie i mnie okradają. Nie płacą podatków, nie mają zalegalizowanej działalności. Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Re: znalazł się obrońca pałek policyjnych 12.08.09, 17:00 Twój przedmówca zapewne słabo wiekiem zaawansowany to myśli, że jak ktoś nasra jego sąsiadowi na wycieraczkę to nie będzie u niego w mieszkaniu śmierdziało. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Jak ci na twojej klatce schodowej rozłożą stragan 12.08.09, 18:28 to na pewno zmienisz zdanie. Straganiarze niech handlują tam, gdzie im wolno (a wiem że mogą handlować kilkadziesiąt metrów dalej, tyle że nie przy ulicy). A jeżeli nie przestrzegają prawa to zachowują się jak chuligani i jak chuliganów należy ich traktować. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek ciekawe dlaczego wymachiwanie pala , ma miejce 12.08.09, 19:54 jedynie w stosunku do tych gdy mundurowi gieroje maja doczynienia z kramarzem,pielegniarka,czy robotnikiem nie wymachuaja pala w obecnosci dylerow narkotykowyc , suternerow ,handlarzy zywym towarem? Odpowiedz Link Zgłoś
lidkasms Re: Mylisz się. Nareszcie władza zrobi porządek 12.08.09, 18:24 Ta "władza" już niedługo zrobi też porządek -z takimi co tu wypisują te "wierutne" bzdury i... WARSZAWA piszą z małej litery!! Jak mówi POLSKIE przysłowie: "Raz nad wozem, raz pod wozem!". Odpowiedz Link Zgłoś
iq58 Re: Mylisz się. Nareszcie władza robi to co powin 13.08.09, 07:18 Przepraszam, czy aby na pewno ? Nie znam szczegółów dlatego proszę o informację: Gdzie jest najblizsze, legalne targowisko wyznaczone przez "władze", która POWINNA takie wyznaczyc, bo ludziom tego potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Mylisz się. Nareszcie władza robi to co powin 13.08.09, 08:13 Po drugiej stronie ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
mark696 "Niemal wybiegli z samochodów, o nic nie pytając" 12.08.09, 14:59 to wkoncu wybiegli czy nie? lol Nastepnym razem niech autorek nie podnieca sie tak i niech pisze obiektywnie a nie broni znowu ludzi ktorzy lamia prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
satjez Bezużyteczni jak straż miejska 12.08.09, 15:11 Przechodziłem obok tych ludzi wiele razy. Oni naprawdę nikomu nie przeszkadzają. Nie rozumiem dlaczego policja i bezużyteczna jak zawsze straż miejska zajmują się takimi rzeczami! Gdy likwidowano KDT nie było nawet jednego strażnika miejskiego!! to dlatego, że gdy w grę wchodzi jeden straszy człowiek, policja i straż miejska okazują odwagę, gdy jednak nie jest tak prosto, oddają sprawę w ręce równie kompetentnych ochroniarzy. Nie ma żadnego pożytku ze straży miejskiej, oni nie są po to, żeby ułatwić życie mieszkańcom miast, tylko po to, żeby wlepić mandat za parkowanie i usunąć starszą kwiaciarkę z ulicy. podobnie, chociaż mniej, jest z policją. jak dla mnie straż miejska mogłaby w ogole nie istnieć! Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Bezużyteczni jak straż miejska 12.08.09, 15:14 satjez napisał: > Przechodziłem obok tych ludzi wiele razy. Oni naprawdę nikomu nie > przeszkadzają. "Przeszkadzanie" nie jest przesłanką legalności takich zachowań. Tym bardziej, że w istocie BARDZO przeszkadzają. Przeszkadzają legalnym kupcom, bo są dla nich nieuczciwą konkurencją. Przeszkadzają Tobie i mnie, bo nas okradają z podatków, które powinni płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Bzdura 12.08.09, 16:30 To panstwo okrada nas zdzierajac podatki. Reprezentujesz typowa mentalnosc urzednika, ktory czepia sie rajow podatkowych za neuczciwa konkurencje (bo okradaja inne panstwa z wplywow podatkowych). Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Bzdura 12.08.09, 17:51 Jak ci handlarze przeflancują się do Monako czy na Kajmany, to mogą sobie nie płacić podatków. Póki co funkcjonują w Polsce, tutaj zarabiają i wobec tego powinni płacić podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Bzdura 12.08.09, 18:05 O bezprawnym zajmowaniu drogi nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Bezużyteczni jak straż miejska 12.08.09, 15:14 he he, zobaczyłem taki obrazek: Kupa pan cegłę, nie ma na to zgody, ale i ty sprzeciwu nie wniesiesz, no może po kupieniu cegły. I to i tamto nie miało prawa bytu. Zaczniemy przestrzegać prawa?! Czy to się nigdy nie uda. Dlaczego wkurzacie się na polityków, kiedy robią wały? Kradną 300 zł itd. itp. Dlaczego?????? Odpowiedz Link Zgłoś
4litery Re: Bezużyteczni jak straż miejska 12.08.09, 15:20 satjez napisał: > Przechodziłem obok tych ludzi wiele razy. Oni naprawdę nikomu nie > przeszkadzają. Nie rozumiem dlaczego policja i bezużyteczna jak zawsze straż Mi przeszkadzają. Też przechodzę obok nich prawie codziennie i szczerze mówiąc mam już tego dosyć. Chodnik jak sama nazwa służy do chodzenia, a nie dzikiego handlu. Najpierw stało tam kilka "stoisk", potem zajęły całą stronę chodnika. Od niedawna stoją po obu stronach, dodaj do tego jeszcze klientów... okazuje się, że nie ma już którędy przejść :-/ Oczywiście każdy sprzedawca wyposażony jest w kasę fiskalną i do kilograma jabłek z uśmiechem daje paragon. Oczywiście każda handlująca tam Ukrainka ma umowę o pracę i regularnie odprowadzane składki ZUS. Drobni przedsiębiorcy, sól tej ziemi, gnębieni przez brutalną władzę. Odpowiedz Link Zgłoś
elmo21 Re: Bezużyteczni jak straż miejska 12.08.09, 22:17 pod KDT nie było żadnego strażnika?? to chyba ślepy jesteś bo ja sama tam byłam i wielu bardzo wielu strażników, w których bydło rzucało kamieniami. a to że strażnicy tam byli to mozna zobaczyć prawie na każdym filmiku na youtube Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Prawidłowa i potrzebna akcja! 12.08.09, 15:55 Bardzo dobrze, że usunięto handlarzy z ulicy. Obok jest bazarek, gdzie powinni handlować, a nie utrudniali przejście cwaniacko nie płacąc opłat za swój biznes. Na stołecznych targowiskach jest ponad 600 miejsc - tam jest miejsce handlarzy, a nie na ulicy. Popieram akcje sprzątania ulic z nielegalnego handlu - oby tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin I znów spałowano kupców w Warszawie!! 12.08.09, 15:58 - kupcy handlarze to forpoczta kapitalizmu w Polsce. To ludzie który brali i biorą sprawy w swoje ręce którzy nie czekają na manne z nieba tylko sami próbuą sobie w życiu radzić i takich wasnie ludzi dziś pałuje PO ludzi którzy są potencjalnym elektoratem tej parti. To co się dzieje jest niczym innym jak niszczeniem polskiego kupiectwa. Z czego ci ludzie mają żyć? z zasiłków? mają obcążać budżet państwa? z żebraniny? Odpowiedz Link Zgłoś
sirseb Re: I znów spałowano kupców w Warszawie!! 12.08.09, 16:02 nie wiesz naprawde o co chodzi, czy tylko udajesz yntelygentnego? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie To złodzieje nie płacący podatków!! 12.08.09, 16:17 Ci, którzy są ta forpocztą kapitalizmu pracują legalnie - płacą ZUS i podatki, mają zalegalizowaną działalność gospodarczą, oraz handlują w miejscach do tego przeznaczonych. A tacy złodzieje, którzy dziś dostali pałami ich niszczą. Odpowiedz Link Zgłoś
excellenz Re: To złodzieje -człowieku co ty bredzisz??!! 12.08.09, 18:21 Język polski naprawdę nie jest trudny. Jeśli jednak nie rozumiesz znaczenia podstawowych słów, polecam zapoznanie się z odpowiednimi słownikami. Definicje są następujące. Złodziej - osoba trudniąca się kradzieżą. Kradzież - fizyczne wyjęcie rzeczy spod władztwa właściciela. Ci "kupcy" fizycznie zajęli własność miasta, jaką jest chodnik. Właściciel nie był w stanie dysponować swoją własnością według własnej woli. A jak według słownika nazywamy osobę, która pozbawia właściciela możliwości dysponowania jego własnością? Złodziej? Czy może podasz jakieś inne określenie? Odpowiedz Link Zgłoś
lidkasms Re: To złodzieje -człowieku co ty bredzisz??!! 12.08.09, 18:51 Brak tylko aureoli dla tak "wyczerpującej" wypowiedzi na temat słowa: złodziej! Szkoda tylko, że tzw. "prawidłowe działania" obecnej władzy kierowane są w stronę tych, co najmniej ukradli(?)!! "Tematów zastępczych" jak widać - nie brakuje!! Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek złodzieje, i dosłownie i w przenośni 12.08.09, 18:23 Są też złodziejami w przenośni - wszystkich nas okradają z naleznych a niepłacanych podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
balbin79 Re: I znów spałowano kupców w Warszawie!! 12.08.09, 16:34 > To co się dzieje jest niczym innym jak niszczeniem polskiego kupiectwa. Z czego > ci ludzie mają żyć? z zasiłków? mają obcążać budżet państwa? z żebraniny? przedewszystkim maja przestrzegac prawa. maja pozwolenie na handel w tym miejscu? placa za zajecia pasa drogowego/chodnika? czy wogole mozna w tym miejscu handlowac.. Rozumiem ze z jednej strony mieszkancom jest taki handel na reke bo zawsze to blisko i swieze owoce/warzywa mozna kupic, ale z drugiej strony nie mozna tolerowac by kazdy robil co chcial i rozkladal sie ze swoim straganem gdzie chcial.. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Jakich kupców łysolku? Straganiarzy 12.08.09, 18:30 nieprzestrzegających prawa. Mogli zmienić miejsce handlu dobrowolnie. Nie chcieli to dostali to co im się należało. Odpowiedz Link Zgłoś
uzman Warszawa: bijatyka z handlarzami 12.08.09, 16:01 Nie z handlarzami a z kupcami! I jak piszecie o Straży Miejskiej to nie piszcie o mundurowych bo budzicie śmiech. SM to banda chłopków wyżywających swe frustracje na babciach sprzedających marchewki. Odpowiedz Link Zgłoś
birdy-niam-niam uyżyte środki 12.08.09, 16:09 powinny być współmierne do sytuacji. jeśli ktoś handluje (nawet nielegalnie-swoja drogą niezły był by tytuł "schwytano nielegalnych handlarzy śliwek") owocami, to nie powinien być odnoszony do suki jak jakiś najgroźniejszy terrorysta. jeśli panowie (a własnego doświadczenia wiem, że i panie) ze straży nie mają dość umiejętności rozwiązywania sytuacji kryzysowych bez uzywania "środków przymusu bezpośredniego" typu pała, kajdany, łokieć w żebra, to powinni rozważyć zmianę zawodu. np. walki w klatkach, kibolskie ustawki też daja szansę na popisanie się umiejętnością "założenia chwytu". w prawie jest nawet taka zasada, o której wspomniałem na wstępie. np. nie można człowieka, który kradnie nam kajak, ostrzelać z karabinu, gdyż reakcja jest właśnie niewspółmierna do sytuacji. i sąd najprawdopodobniej określiłby nasze działanie jako wybiegające poza obronę konieczną. tyle, że tu straż miejska stosuje "atak konieczny". reasumując-usuwanie nielagalnych handlarzy - tak, zaprezentowane metody - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: uyżyte środki 12.08.09, 16:17 birdy-niam-niam napisał: > powinny być współmierne do sytuacji. > jeśli ktoś handluje (nawet nielegalnie-swoja drogą niezły był by tytuł > "schwytano nielegalnych handlarzy śliwek") owocami, to nie powinien być > odnoszony do suki jak jakiś najgroźniejszy terrorysta. Powinien byc poproszony uprzejmie o zajęcie miejsca w samochodzie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
air-j Re: uyżyte środki 12.08.09, 17:00 wszystko fajnie, a teraz ladnie popros ich zeby sobie poszli, juz widze jak to robia. zaczna sie rzucac krzyczec etc. powinna podcejsc straz miejska i dac 10 min na usuniecie straganow w miedzyczasie robiac zdjecia. jezeli w ciagu 10 min stragan nie jest usuniety, lub taki zlodziej pojawia sie tam jeszcze raz od razu na glebe, w kajdanki, towar i stragan do zniszczenia. raz, drugi, poki sie nie nauczy. Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Re: uyżyte środki 12.08.09, 19:48 Nawet i to za dużo ceregieli bo co to znaczy że mają usunąć stragany? To nie jest przypadek że komuś wypada przez nieuwagę papierek z kieszeni i strażnik go upomina żeby podniósł. Straganiarze przyszli tu celowo łamać przepisy; jest wina musi być kara a nie jakieś upominanie czy nakłanianie do posprzątania. Po zgarnięciu gościa do aresztu stragan posprząta przedsiębiorstwo oczyszczania miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
martusia.3 Re: Głosowałem za takim działaniem! 12.08.09, 16:28 Ja też! I będę głosować nadal. Właśnie takiego zachowania oczekuję od władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Głosowałem za takim działaniem! 12.08.09, 16:33 I masz 100% racji (tym razem :) Odpowiedz Link Zgłoś
balbin79 Re: Głosowałem za takim działaniem! 12.08.09, 16:36 Widac idzie w koncu ku dobremu, powoli acz powoli ale idzie. jest jeszce pare miejsc w warszawie do oczyszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Głosowałem za takim działaniem! 12.08.09, 16:39 Lepiej późno, niż wcale. Usuwać złodziei do skutku. Odpowiedz Link Zgłoś
lidkasms Re: Nie!! Głosowałem za takim działaniem! 12.08.09, 19:12 > Widac idzie ku złemu, szybko, coraz szybciej- IDZIE!!! > jest jeszce pare miejsc ...jest jeszce pare miejsc..jest jeszcze parę... strategicznych miejsc.! Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Tak trzymać! Orczyki górą. 12.08.09, 16:51 Piękna sprawa.PO kręci sobie piękny bicz na własną dooopę.Od czasu powstania kupców z KDT to już równia pochyła i punkt zwrotny dla tej partii.Zdradziła własny elektorat,który wyniósł ją do władzy.Jak to biurestwo z bufetową na czele niczego nie pojmuje.Obudzi się z ręką w nocniku kiedy już będzie za póżno.Inne były obietnice aq rzeczywistość skrzeczy.Nie wierzę że bez zezwoleń czy płacenia podatków.To praktycznie niemożliwe,no chyba że KRUS lub biznes kościelny.Ludzie szukają choćby tymczasowego miejsca do pracy.To Polacy,wszędzie są rugowani na peryferia,nie pozwala się na nic stałego a jeśli już to na zasadzie tymczasowości.Wszystko w ręce sieci zagranicznych z zyskami włącznie.Tacy to konkurencja dla tych sieci i rodzimy handel.Należy go wszelkimi metodami wytępić.Taka jest polityka i realia.Zadna biurwa nie wpadnie na pomysł aby to cywilizować,ulepszyć,udostępnić miejsce czy pomóc w rozwoju własnego krajowego handlu.Wszyscy się mylą,ci co kupują i ci co sprzedają.Nieomylna jest biurwa,ale oczywiście wie doskonale dlaczego.Sieci handlowe doskonale się opłacają,wiedzą też komu posmarować więc jest to co widać.Najlepsze miejsca handlowe,działki i punkty strategiczne obstawione przez sieci handlowe.Wszędzie.Polacy na peryferia lub pała i gaz jeśli ZUS i podatki czy opłaty nie zniszczą wcześniej. To bardzo się zemści.Już to widać.Zaczyna się fałszywy lament PSL i obrona kupców przed rugowaniem i niszczeniem.Znowu stara śpiewka o pomocy dla działalności na własny rachunek.To dopiero początek.Czym bliżej wyborów będzie o problemie głośniej.Tak się podłożyć,bez żadnej świadomości.A może to podpowiedz Olechowskiego niedoszłego "prezydenta".W ten sam sposób strzelił sobie w stopę handlowcaqmi ze stadionu.Pięknie przegrał.Tu będzie podobnie.Fama idzie na całą Polskę,gęba dorobiona PO przedstawiona jak widać więc po co koalicjantowi czy ewentualnie innemu co to wykorzysta wyciągać kasztany z ognia.Durnoctwo.To nie żółta to czerwona kartka.Sklepikarze czy kupcy bazarowi jadą na tym samym wózku.Jedni i drudzy doskonale wiedzą o co tu biega.Mają coraz mniej szans i miejsca w walce z zagraniczną konkurencją.A biurwy się cieszą.To dopiero parobki nie widzące własnego interesu.Ale jak mają takie głębokie kieszenie to na krótką metę w sam raz.Wypłata przyjdzie niebawem,przy wyborach.Tak trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Re: Tak trzymać! Orczyki górą. 12.08.09, 19:53 Choćby nawet z tych wszystkich tu wpisów widać że większość popiera działania władz więc PO raczej przybędzie zwolenników. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Tak trzymać! Orczyki górą. 12.08.09, 20:34 cygan37 napisał: > Choćby nawet z tych wszystkich tu wpisów widać że większość popiera działania > władz więc PO raczej przybędzie zwolenników. Mylisz się.Czytając z pozoru niby tak to wygląda.Metody nie te,Policja i skarbówka jeśli nielegalnie.Tu sentymentów być nie powinno.Ale myślę że płacili ZUS-y i placowe.Porządek owszem ale nie tymi metodami.To powinny robić biurwy do tego powołane a nie jakieś straże miejskie.Ci sobie nie radzą,to widać.A sytuacja wygląda na wojnę z handlowcami.I zostanie bezwzględnie wykorzystane propagandowo,nawet przez koalicjanta.Już to się dzieje.Więc obym się mylił,bo alternatywa nieciekawa albo jej brak.Ale się z pewnością pojawi.To zmusza do refleksji bo problem jest odbierany jako atak na legalnie działające małe biznesy tyle że polskie.A to wróży klęskę. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Tak trzymać! Orczyki górą. 12.08.09, 21:32 Człowieku, o czym Ty mówisz? Nielegalni handlarze, nie skutkują mandaty i wnioski do sądu grodzkiego, usunięcie jest jedynym wyjściem. A kto niby ma to robić, jeśli nie powołana do tego straż? Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Przykład idzie z góry. 12.08.09, 17:08 Skoro najwyższa ponoć władza RP, jej Prezydent otwarcie kontestuje orzeczenia sądów i egzekwowanie prawa, przyjmuje na audiencjach awanturników z KDT, to niby dlaczego przeciętny handlarz uliczny miałby się czuć zobowiązany do jego przestrzegania? Odpowiedz Link Zgłoś
marekmarek44 Re: Przykład idzie z góry. 12.08.09, 17:15 Tak właśnie wygląda demokracja tuska! Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Re: Przykład idzie z góry. 12.08.09, 17:18 Rozumiem, że to Tusk odpowiada za anarchizm Prezydenta? Brawurowa teza:):) Odpowiedz Link Zgłoś
grundolek BRAWO !!!! 12.08.09, 17:18 W stu procentach popieram tę akcję. Nic nie jest bardziej wkurzające niż jakiś burak, który ma w d.. prawo i stawia swój stragan gdzie chce. A jak strżnik zwróci mu uwagę, że to nie jest miejsce przeznaczone do tego, to się oburza i startuje z łapami. Ręce mi opadają jak czytam, że władza czepia się nikomu nie przeszkadzających handlarzy. Mnie np oni przeszkadzają !!! Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Palowiac prywaciarzy! 12.08.09, 17:18 Tylko uczciwe panstwowe skelpy powinny byc dopuszczone. Urzedowo zaklepane miejsce powinno byc i generalny kustosz miasta powinien zadecydowac czy skelp nie psuje uroku miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
4litery Re: Palowiac prywaciarzy! 12.08.09, 17:44 rtd5rtd napisała: > Tylko uczciwe panstwowe skelpy powinny byc dopuszczone. Urzedowo zaklepane miej > sce powinno byc i generalny kustosz miasta powinien zadecydowac czy skelp nie p > suje uroku miasta. Napisz, proszę gdzie mieszkasz. Jutro pod twoją klatką rozłożę stragan z burakami i marchewką. Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Re: Palowiac prywaciarzy! 12.08.09, 17:56 Nie mam klatki mieszkam w domu. ALe jak chcesz na ulicy sprzedawac z gazety, nie ma prloblemu dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Palowiac prywaciarzy! 12.08.09, 18:08 Kup sobie jeszcze te ulicę to wtedy będziesz mógł tam się rządzić i przenosić obyczaje z rodzinnej wiochy. Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja212121 Warszawa: bijatyka z handlarzami 12.08.09, 17:47 No i dobrze, że zlikwidowano bezprawie, ale czemu za pomocą tej Straży Miejskiej, co to się do opróżniania śmietników najwyżej nadaje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tom.krakus Warszawa: bijatyka z handlarzami 12.08.09, 17:53 W 100% popieram działanie SM i policji. Dość chodnikowego handlu bez zezwoleń i okradania podatników. Tu straganik, tam zasiłek. Forpoczta kapitalizmu, psia ich mać. Teraz zapraszam SM na przystanek przy Placu Szembeka. Tam też cwaniacy okradają uczciwie pracujących kupców i pozostałych obywateli. Przy najbliższej okazji sam ich poproszę o interwencję. Odpowiedz Link Zgłoś
nadau_pl PO rujnuje polski biznes rodzinny ! 12.08.09, 18:04 Rujnuje polskich kupców ! Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek chroniąc ich przed złodziejami??? 12.08.09, 18:06 Chroniąc ich przed złodziejami??? Chyba ci się coś w głowie poprzestawiało. Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Re: PO rujnuje polski biznes rodzinny ! 12.08.09, 19:57 Nie myl niezarejestrowanych straganiarzy z kupcami. nadau_pl napisał: > Rujnuje polskich kupców ! > > Odpowiedz Link Zgłoś
nadau_pl Straganiarzom się we łbach poprzewrcało! 12.08.09, 18:06 W przeciwieństwie do zagranicznych galerii szpecą tylko polskie miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
nanabun Warszawa: bijatyka z handlarzami 12.08.09, 18:06 Miałem niezły ubaw, będąc 2 lata temu w "stolycy" jak widziałem handlarzy sprzedających z łóżek polowych. W Poznaniu takie cudactwa zniknęły na początku lat 90-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Warszawa: bijatyka z handlarzami 12.08.09, 18:09 I nie tylko w Poznaniu. W Warszawie dopiero ostatnio władze miejskie zabierają się do tego, co jest ich podstawowym obowiązkiem. Ale lepiej późno niż wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Skonczmy wreszcie z tym handlem ulicznym! 12.08.09, 18:10 Rozumiem, ze Balcerowicz zrobil z nas nedzarzy, ale do handllu mamy w Warszawie liczne legalne bazary! Odpowiedz Link Zgłoś
piogor9618 Warszawa: bijatyka z handlarzami 12.08.09, 18:12 Od Konstancinskiej przy Sadyba Best Mall, i np przy Bonifacego -Sobieskiego sa tez dwa takie nielagalne punktu handlu i jakos nimi nikt sie nie zajal. Daleko od Powsinskiej do nich nie ma, szkoda ze za jednym razem kilku takich miejsc nie odwiedzono !!! Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_english Warszawa: bijatyka z handlarzami 12.08.09, 18:12 i bardzo dobrze - zlikwidować tych chodnikowych cwaniaczków!! Odpowiedz Link Zgłoś