gregor13 16.08.09, 15:51 Hmmmm, zapalenie się silnika w samolocie, który w dodatku bezpiecznie wylądował to nie katastrofa... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
funny5 Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: Trz... 16.08.09, 15:52 To juz jakas plaga Odpowiedz Link Zgłoś
slon2002 może bym współczuł gdyby to nie byli ruscy 17.08.09, 09:40 ale tak w głębi duszy to się cieszę, że nie są w stanie zagrozić Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: Trz... 16.08.09, 15:55 Trzy zdarzenia ale bez żadnego związku ze sobą: 1. Samolot szkoleniowy rozbił się zapewne wskutek "szkolnego" błędu. 2. Samoloty wojskowe rozwaliły się. Może jeden był po stronie Putina a drugi Chodorkowskiego? Może wojna domowa na horyzoncie? 3. I w trzecim przypadku awaria samolotu pasażerskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: Trz... 16.08.09, 15:55 na szczescie u nas takie sytuacje sie nie zdarzaja. mamy nowoczesne, amerykanskie samoloty, ktore dzieki temu, ze sa stale zepsute i stoja w hangarach, nie powoduja zadnego zagrozenia dla naszych dzielnych pilotow. Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 Re: Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: T 16.08.09, 16:38 To ciekawe, bo ja F-16 ciągle nad Poznaniem widuję. To, że w Twojej wsi nie latają nie świadczy o niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: T 16.08.09, 16:55 a po czym widzisz te dziwa miastowy??? tez bym sprobowal Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: T 16.08.09, 17:00 ps. a moze widziales te nasze cuda nie w powietrzu tylko w reklamie pewnej wody mineralnej. ach ci nasi lotnicy.... Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: T 16.08.09, 17:46 noducks napisał: > ps. a moze widziales te nasze cuda nie w powietrzu tylko w reklamie > pewnej wody mineralnej. ach ci nasi lotnicy.... Nasi podobno nawet na drzwiach od stodoły polecą, więc może na jaszczembiach-nielotach też dają radę... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir czlowieku nie kłam! 16.08.09, 17:46 Czlowieku nie kłam! Jaka jest gotowość do lotu Fów-16 a jaka jest gotowość do lotu MiGów-29 czy rozsyoujących Su-22? Może uważasz, że powinniśmy kupić Grippeny których nikt nie chce, bo mają znikomy udźwig, co niweluje resztę zalet Grippena, których jest w prawdzie dużo, ale ta jedna wada jest niewybaczalna i wynika z jednej jedynej przyczyny - zbyt małego silnika. Oczywiście, najleiej by było, gdyby nasz PZL był częścią EADS i żebyśmy wspołprodukowali Eurofightera ale na to Polacy są zbyt głupi. Już Hiszpanie są mądrzejsi, bo prznajmniej produkują u siebie część Eurofightera, więc osiągneli dwa cele na raz - stymulację własnej gospodarki i dobry samolot dla swojego lotnictwa. Oczywiście, w Hiszpanii jest teraz 20% bezrobocia, ale to wynika z dwóch rzeczy - Hiszpanie za mało inwestowali w swoją gospodarkę i niepotrzebnie pozwolili nadmuchać bańkę mieszkaniową. Lepiej rozwijać się powoli ale stabilnie niż szybko i potem spadać na łeb na szyję. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: czlowieku nie kłam! 16.08.09, 17:49 kosmiczny_swir napisał: > Może uważasz, że powinniśmy kupić Grippeny których nikt nie chce, bo mają > znikomy udźwig, co niweluje resztę zalet Grippena, których jest w prawdzie dużo > , Wręcz przeciwnie, dzięki temu w dogfight eFki są bez szans wobec Grippenów. No ale przecie jaszczembie nie mają bronić polskiego nieba tylko służyć jankesom w kolejnych wojnach kolonialnych... Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: czlowieku nie kłam! 16.08.09, 17:52 tornson napisał: > Wręcz przeciwnie, dzięki temu w dogfight eFki są bez szans wobec Grippenów. ????? - Czy możesz rozwinąć tę rwolucyjną myśl? Czy dobrze zrozumiałem, że wg Ciebie zdolności manewrowe samolotu zależą od udźwigu uzbrojenia...? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: czlowieku nie kłam! 16.08.09, 17:57 kapitan.kirk napisał: > tornson napisał: > > > Wręcz przeciwnie, dzięki temu w dogfight eFki są bez szans wobec > Grippenów. > > ????? - Czy możesz rozwinąć tę rwolucyjną myśl? Czy dobrze > zrozumiałem, że wg Ciebie zdolności manewrowe samolotu zależą od > udźwigu uzbrojenia...? Każdy wie że F-16 nie ma szans w walce manewrowej z prawie żadnym myśliwcem IV generacji, Mirage-2000, Grippen, o Migach i Su nie wspominając bez problemu by go zestrzeliły. No chyba że mamy sytuację jak nad Serbią, gdzie 20 bandytów atakuje 2 serbskie migi-29, wtedy tak, wtedy eFki mają szansę. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: czlowieku nie kłam! 16.08.09, 18:41 tornson napisał: > Każdy wie że F-16 nie ma szans w walce manewrowej z prawie żadnym myśliwcem IV > generacji, Mirage-2000, Grippen, o Migach i Su nie wspominając bez problemu by > go zestrzeliły. "Każdy wie" to niestety raczej marny argument - zwłaszcza w sytuacji gdy w rzeczywistości "każdy wie" coś wręcz przeciwnego... Jak na razie, F-16 wszystkich wersji mają najlepszy ze wszystkich współczesnych samolotów stosunek zestrzeleń do strat własnych w walkach powietrznych, który wynosii obecnie 72:0. Żaden samolot nie może się pod tym względem z nimi równać chocby w przybliżeniu; przy czym Mirage 2000 i Gripen są tu wyjątkami o tyle, że nigdy nie były jeszcze użyte do walk powietrznych, jednak ich znane dane taktyczno- techniczne nie upoważniają do stwierdzenia, by w jakikolwiek sposób miały one F-16 przewyższać (w przypadku Mirage, którego płatowiec zaprojekowano w połowie lat 50., jest nawet zdecydowanie przeciwnie). > No chyba że mamy sytuację jak nad Serbią, gdzie 20 bandytów > atakuje 2 serbskie migi-29, wtedy tak, wtedy eFki mają szansę. Sugeruję zapoznać się z wynikami próbnych walk powietrznych MiGów-29 z F-16, prowadzonych dotąd w Niemczech, USA, Izraelu i w Polsce oraz walk z Mirage 2000 prowadzinych w Polsce i we Francji ("Armia" nr 5/2000). Wynika z nich jasno, że w przypadku gdy dochodzi do "dogfajtu", MiG istotnie nadal ma spore walory - zwycięstwami MiGów kończyło sie ok. połowy walk, w sytuacji równej liczebności obu stron. Sęk natomiast w tym, że - jak pokazały zresztą kolejne rzeczywiste konflikty z udziałem tych samolotów - do walk z bliska w praktyce nie dochodzi, gdyż w trakcie zbliżania się formacji 100% MiGów zestrzeliwanych jest z dalekiwgo dystansu, zanim w ogóle są one w stanie dojrzeć na radarze przeciwnika... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: czlowieku nie kłam! 16.08.09, 19:27 kapitan.kirk napisał: > walkach powietrznych, który wynosii obecnie 72:0. Żaden samolot nie Taaa, według amerykańskich statystyk, kto wieży w te brednie, nad Serbią stracili co najmniej dwie maszyny w pojedynku z Migiem-29. > czym Mirage 2000 i Gripen są tu wyjątkami o tyle, że nigdy nie były > jeszcze użyte do walk powietrznych, To że Francuzi i Szwedzi nie prowadzą napastniczych wojen zaborczych nie ma tu znaczenia. Właściwości lotne F-16 są tragiczne w porównaniu do dwóch powyższych. > Sugeruję zapoznać się z wynikami próbnych walk powietrznych MiGów-29 > z F-16, prowadzonych dotąd w Niemczech, USA, Izraelu i w Polsce oraz > walk z Mirage 2000 prowadzinych w Polsce i we Francji ("Armia" nr > 5/2000). Wynika z nich jasno, że w przypadku gdy dochodzi > do "dogfajtu", MiG istotnie nadal ma spore walory - zwycięstwami > MiGów kończyło sie ok. połowy walk, w sytuacji równej liczebności > obu stron. Połowa w ogóle, po prostu testowali Migi ze starą awioniką kontra nowiutkie F-16, i wtedy na odległość częściej wygrywały 16tki, a w dogfight Migi. Z rosyjskimi Migami, gdzie awionika jest nowoczesnam nie mieliby najmniejszych szans. > Sęk natomiast w tym, że - jak pokazały zresztą kolejne > rzeczywiste konflikty z udziałem tych samolotów - do walk z bliska w > praktyce nie dochodzi, gdyż w trakcie zbliżania się formacji 100% > MiGów zestrzeliwanych jest z dalekiwgo dystansu, zanim w ogóle > są one w stanie dojrzeć na radarze przeciwnika... Chyba Migi-21. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: czlowieku nie kłam! 16.08.09, 19:37 > Taaa, według amerykańskich statystyk, kto wieży w te brednie, nad Serbią > stracili co najmniej dwie maszyny w pojedynku z Migiem-29. A to ciekawe :) A według jakich statystyk to się odbyło ? Bo nie według amerykańskich i nie według serbskich. To według jakich ? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: czlowieku nie kłam! 16.08.09, 19:50 tornson napisał: > Taaa, według amerykańskich statystyk, Statystyka ta dotyczy bynajmniej nie tylko amerykańskich samolotów. Jesli znasz jakąś inną, to chętnie się z nią zapoznam. > kto wieży w te brednie, nad Serbią > stracili co najmniej dwie maszyny w pojedynku z Migiem-29. Nic podobnego oczywiście nigdy nie miało miejsca. Pewno nie uwierzysz, ale w jako-tako demokratycznym państwie naprawde czegoś takiego nie da się w żaden sposób ukryć. > To że Francuzi i Szwedzi nie prowadzą napastniczych wojen zaborczych nie ma tu > znaczenia. Akurat francuskie Mirage uczestniczyły m.in. w Pustynnej Burzy, nalotach na Serbię i obecnie w misji afgańskiej - miło słyszeć, że nie uznajesz ich za "napastnicze wojny zaborcze" :-) Tak się po prostu złożyło, że ani Mirage należące do Francji, ani do innych uzytkowników nigdy nie walczyły z innymi samolotami. Zas Gripenów jest w służbie różnych państw po prostu w ogóle bardzo mało i to od stosunkowo niedawna. > Właściwości lotne F-16 są tragiczne w porównaniu do dwóch powyższych Będą jakieś konkrety, czy nadal tylko zaklęcia? > Połowa w ogóle, po prostu testowali Migi ze starą awioniką Jak na razie, w ogóle niestety nie ma naświecie innych (poza kilkoma prototypami :-D) > kontra nowiutkie > F-16, A czy Polska ma jakieś inne? > i wtedy na odległość częściej wygrywały 16tki, a w dogfight Migi. > Z > rosyjskimi Migami, gdzie awionika jest nowoczesnam nie mieliby najmniejszych sz > ans. A zatem wypada tylko poczekać, aż takowe MiGi z najnowocześniejszą awioniką pojawią się poza folderami reklamowymi :-DDD > Chyba Migi-21. Jak do tej pory, w powietrzu ofiarami innych samolotów padło 15 MiGów-29 - 6 w Serbii, 5 w Iraku, 2 w Etiopii i 2 w Syrii; z tego 3 zostały zestrzelone przez F-16. Lista zwycięstw MiGów walkach powietrznych jest niestety znacznie krósza i obejmuje dokładnie zero pozycji (nie licząc gruzińskiego bezzałogowca rozpoznawczego i kubańskiej awionetki spuszczonej przez "swoich"). Więc doprawdy, daj sobie lepiej spokój. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
pensioner63 Potrzebny słownik języka polskiego dla Gazety 16.08.09, 20:27 Czy ktoś mógłby wysłać słownik języka polskiego dla Gazety Wyborczej? Albo dwa jeden dla redaktora naczelnego, a drugi dla personelu. Może zaczęliby używać słów zgodnie z ich powszechnie przyjętym znaczeniem. Katastrofa to zdarzenie, w którym ginie wiele ludzi, np. 100 lub 1000. Wypadek, w którym ginie jedna lub dwie osoby lub nawet żadna to właśnie wypadek, a nie katastrofa. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Potrzebny słownik języka polskiego dla Gazety 16.08.09, 21:13 pensioner63 napisał: > Czy ktoś mógłby wysłać słownik języka polskiego dla Gazety Wyborczej? Albo dwa > jeden dla redaktora naczelnego, a drugi dla personelu. Może zaczęliby używać > słów zgodnie z ich powszechnie przyjętym znaczeniem. Katastrofa to zdarzenie, w > którym ginie wiele ludzi, np. 100 lub 1000. Wypadek, w którym ginie jedna lub > dwie osoby lub nawet żadna to właśnie wypadek, a nie katastrofa. Co poradzić, tu jest mowa o Rosji, a jak GW i jej podobne szczekaczki piszą o Rosji to MUSI być mowa o katastrofie, tragedii, itp. Jak już, to prędzej trzeba by pouczyć naczelnego, szeregowi dziennikarze mają po prostu takie a nie inne wytyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
komarowo Tow. tornsonskoj 16.08.09, 21:19 my uże znajem czto ani wsje rus afoby. Od Litwy po Gruzję i od Japonii po Polszę. Od AFP, przez BBC po Reutersa i CNN. Ale wciąż nie rozumiem poczjemu wy ljetajecje na Boeingach, a? Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Tow. tornsonskoj 17.08.09, 08:17 Rosja sama jest katastrofą. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: czlowieku nie kłam! 16.08.09, 21:11 kapitan.kirk napisał: > Jak do tej pory, w powietrzu ofiarami innych samolotów padło 15 > MiGów-29 - 6 w Serbii, O teraz już "tylko" sześć, wcześniej jankesi łgali jak suki że rozwalili wszystkie, chyba nawet tak się zapędzili w kolejnych propagandowych raportach o swoich wyimaginowanych zwycięstwach że doszło do tego iż chwalili się zestrzeleniem większej ich liczby niż Serbowie mieli ich na stanie. Serbowie ośmieszyli jankesów gdy po zakończeniu agresji wznieśli wszystkie swoje maszyny i okazało się że brakuje raptem TRZECH ze stanu sprzed natowskiej agresji. > 5 w Iraku, To już totalne brednie, Irak nie miał przeszkolonej kadry do obsługi Migów-29, wszystkie wycofał do Iranu. > 2 w Etiopii i 2 w Syrii; z tego 3 > zostały zestrzelone przez F-16. Lista zwycięstw MiGów Po prostu Rosja nie prowadziła wojen zaborczych jak USA, a serbskie Migi zestrzeliły kilka wrogich maszyn, więc nie bredź. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: czlowieku nie kłam! 16.08.09, 21:26 tornson napisał: > O teraz już "tylko" sześć, Nigdy nikt nie twierdził, że więcej. > wcześniej jankesi łgali jak suki że rozwalili > wszystkie, Owszem - rozwalili wszystkie, które pojawiły się w powietrzu :-) > chyba nawet tak się zapędzili w kolejnych propagandowych raportach o > swoich wyimaginowanych zwycięstwach że doszło do tego iż chwalili się > zestrzeleniem większej ich liczby niż Serbowie mieli ich na stanie. Nic takiego nie miało miejsca. > Serbowie > ośmieszyli jankesów gdy po zakończeniu agresji wznieśli wszystkie swoje maszyny > i okazało się że brakuje raptem TRZECH ze stanu sprzed natowskiej agresji. Przed wojna Serbia/Jugosławia posiadała 16 MiGów-29 (w tym dwa szkolno-bojowe), po wojnie posiadała ich już tylko 5 (w tym jeden szkolno bojowy); na życzenie służę numerami seryjnymi. Pozostałych 11 zostało zniszczonych w powietrzu lub na ziemi. > > 5 w Iraku, > To już totalne brednie, Irak nie miał przeszkolonej kadry do obsługi Migów-29, > wszystkie wycofał do Iranu. Irak nabył MiGi-29 w latach 1988-1989 i do 1991 miał w pełni wyszkoloną kadrę. Wszystkie pięć zestrzeleń, do których doszło w ciagu kilku dni poprzedzających "wielką ucieczkę" do Iranu, jest udokumentowanych co do godziny i konkretnego pilota - czy mam to bardziej szczegółowo ciągnąć, czy raczej Cię tym znudzę? > Po prostu Rosja nie prowadziła wojen zaborczych jak USA, Abstrahując od sensu tego stwierdzenia, nie ma to nic do rzeczy - ani F-16 nie są tylko na wyposażeniu USA, ani też MiGi-29 tylko w Rosji; oba samoloty brały udział w wielu konfliktach, w tym przeciwko sobie i o tym toczy sie dyskusja, a nie o wrodzonym od kolebki rosyjskim pacyfizmie. > a serbskie Migi > zestrzeliły kilka wrogich maszyn, więc nie bredź. Uprzejmie proszę o dotąd nieznane światu źródło tej rewelacji. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 A ja dalej czekam 16.08.09, 21:44 az tow. <thadd> oswieci mnie jakie to samoloty pasazerskie produkuje wioduszczyj przemysł aeronautyczny ZS...err Fiedieracji Rosyjskiej? I jakie linie lotnicze ich używają? Te komputery, videomagnetofony,kamery cyfrowe, itd., juz mu daruję. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: A ja dalej czekam az tow. <thadd> 16.08.09, 21:47 wyjasni co to sie stalo, ze ALGIERIA zwrocila MiGi-29 z powodu złej jakosci. I Indie odmowiły ich kupna. O ile wiem w 29-tkach w odróżnieniu od ISS, 'ubornych' nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: A ja dalej czekam az tow. <thadd> 16.08.09, 22:09 meerkat1 napisał: > co to sie stalo, ze ALGIERIA zwrocila MiGi-29 z powodu złej > jakosci. Po prostu zamówili fabrycznie nowe MiGi-29SMT, a po dostarczeniu i oględzinach okazało się, że dostali samoloty produkcji z lat 1988- 1990, po liftingu i dostosowaniu do standardu SMT. To się już zresztą w przeszłości zdarzało (wystarczy przypomnieć dostarczone do Czech za długi Mi-35 czy niedawną aferę z używanymi częściami do MiGów-29 i Tu-154 montowanymi w polskich samolotach jako nowe); tyle że Algieria uznała, że jest za biedna na machnięcie ręką i odesłała samoloty z odpowiednim podziękowaniem i opinią, nie płacąc. > I Indie odmowiły ich kupna. Nie odmówiły (oczywiście chodzi o inne samoloty - MiG-29K w wersji lotniskowcowej, powstające w całości za pieniądze indyjskie :-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 "Admiral Gorszkov" :-))) 16.08.09, 23:09 Kapitanie, Z tego co do mnie dochodzi do Moskwie ten nr z Indiami nie wyjdzie. Przyjmiesz zakład? Moze byc nawet o butelkę Gorbatchev (tripple destilled) Chyba że wolisz stary bourbon. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: "Admiral Gorszkov" :-))) 16.08.09, 23:13 Sam nie wiem co wybrać - najchętniej widziałbym dobrą aldebarańską whisky; muszę się przespać z tym problemem ;-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i k.k. - nie wiesz z kim zadzierasz. 16.08.09, 21:55 Nie kop sie z koniem, gwarantuje ze bedziesz mial polamane nogiu. Probujesz przekonywac tiornsona, najwiekszego boliwariańskiego-trockiste forum militaria. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: k.k. - nie wiesz z kim zadzierasz. 16.08.09, 21:58 Powiem tyle: Osobiscie wolałbym zeby mnie zaatakował caly pluton rosyjskich sołdatow po diedowszczynie, nie mówic o całej web-brygadzie niz jeden 72-letni nowojorski sklepikarz. I wole byc po stronie tego sklepikarza. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: k.k. - nie wiesz z kim zadzierasz. 16.08.09, 22:01 meerkat1 napisał: > Powiem tyle: > > Osobiscie wolałbym zeby mnie zaatakował caly pluton rosyjskich > sołdatow po diedowszczynie, nie mówic o całej web-brygadzie > niz jeden 72-letni nowojorski sklepikarz. > > I wole byc po stronie tego sklepikarza. tornson napisał: > tylko jednym z frontów tej wojny. Napoleon przegrał, ale idee które > reprezentował odniosły tryumf i feudalizm w końcu padł. Analogicznie było z > rewolucją komunistyczną, ZSRR już nie ma, ale przemiany socjalne które > zainicjowano dzięki rewolucji dziś święcą tryumf w całym cywilizowanym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: k.k. - nie wiesz z kim zadzierasz. 16.08.09, 21:59 Ależ ja wiem, że go nie przekonam, bo i jak? Po prostu mnie to trochę sadystycznie bawi ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Chcesz kawalek z tornsona? 16.08.09, 22:00 kapitan.kirk napisał: > Ależ ja wiem, że go nie przekonam, bo i jak? Po prostu mnie to > trochę sadystycznie bawi ;-) To z dzisiaj: tornson napisał: > tylko jednym z frontów tej wojny. Napoleon przegrał, ale idee które > reprezentował odniosły tryumf i feudalizm w końcu padł. Analogicznie było z > rewolucją komunistyczną, ZSRR już nie ma, ale przemiany socjalne które > zainicjowano dzięki rewolucji dziś święcą tryumf w całym cywilizowanym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: czlowieku nie kłam! 17.08.09, 18:25 kapitan.kirk napisał: > tornson napisał: > > > O teraz już "tylko" sześć, > > Nigdy nikt nie twierdził, że więcej. 26.III.1999 - rzecznik NATO Jamie Shea mówi o zestrzeleniu 3 Migów-29 27.III.1999 - informuje o zestrzeleniu dwóch kolejnych 4.V.1999 - tym razem niemiecki generał Jertz mówi o zniszczeniu Miga-29 na ziemii 5.V.1999 - Jertz mówi o zestrzelniu kolejnego Miga-29 18.V.1999 - Jertz informuje o zestrzeleniu kolejnego Miga-29 W międzyczasie Shea ni z gruszki ni z pietruszki strzelił o zniszczeniu 2/3 serbskich migów (4.V.1999) według kolejnych informacji natowskich propagandzistów Serbom zostało 8 Migów-29, ale 27.V.1999 dyrektor wywiadu Pentagonu informuje dane które chyba wziął z powietrza że Serbom zostały 3 Migi-29, przecząc tym samym raportom natowskich propagandzistów. 12.VI.1999 Serbowie wznieśli w powietrza 12 swoich Migów-29, z 16 które mieli przed agresją (mój błąd, stracili 4 nie 3). Dodatkowo wystartowały one z lotniska Slatina pod Prisztiną, które było bombardowane niemal co drugi dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
komarowo Re: czlowieku nie kłam! 17.08.09, 19:12 Czyli jednym słowem, tow. tornsonskoj, wg was wojska serbokacapskie doszły pod Madryt i Kair, a doszłyby i pod Durban i Adelajdę, ale zatrzymał je przytomnie tow. Miloszewicz, który z Arkanem następnie osadzili NATO w Hadze, a szef sztabu USA do dziś się ukrywa w przebraniu przed okiem kacapskiej sprawiedliwośći :-) Wot, świat wg kacapczika po LSD A propos - czemu kacapcziki latacie na Boeingach? Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Rzeznik Srebrnicy 17.08.09, 21:02 Jeszcze rok temu gen. Mladic odbieral w Belgradzie przyznaną mu emeryturę wojskową. Należy mu sie, chocby za samą uomiejętnosść krycia. Odpowiedz Link Zgłoś
komarowo Re: Rzeznik Srebrnicy 17.08.09, 21:07 meerkat1 napisał: > Jeszcze rok temu gen. Mladic odbieral w Belgradzie przyznaną mu > emeryturę wojskową. > Należy mu sie, chocby za samą uomiejętnosść krycia. Dodałbym jeszcze order Budzjonnego a umiejętne uciekanie przed sprawiedliwością. Jak każdy faszystobolszewicki gieroj, ma odwagę stanąć przed sądem. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: czlowieku nie kłam! 18.08.09, 10:10 tornson napisał: > 26.III.1999 - rzecznik NATO Jamie Shea mówi o zestrzeleniu 3 Migów- 29 > 27.III.1999 - informuje o zestrzeleniu dwóch kolejnych > 4.V.1999 - tym razem niemiecki generał Jertz mówi o zniszczeniu Miga-29 na ziem > ii > 5.V.1999 - Jertz mówi o zestrzelniu kolejnego Miga-29 > 18.V.1999 - Jertz informuje o zestrzeleniu kolejnego Miga-29 Wszystko zadziwiająco dobrze się zgadza - z tą różnicą, że jeden z tych samolotów nie został w istocie zestrzelony, a jedynie ciężko uszkodzony (aczkolwiek nigdy nie wrócił już do służby). Z czym Ty właściwie polemizujesz? > W międzyczasie Shea ni z gruszki ni z pietruszki strzelił o zniszczeniu 2/3 > serbskich migów (4.V.1999) Istotnie, 4 maja tak mniej więcej przedstawiały się rzeczy. > według kolejnych informacji natowskich propagandzistów Serbom zostało 8 > Migów-29, ale 27.V.1999 dyrektor wywiadu Pentagonu informuje dane które chyba > wziął z powietrza że Serbom zostały 3 Migi-29, przecząc tym samym raportom > natowskich propagandzistów. Na gorąco pisze sie różne rzeczy - istotne są raporty powstałe w pewien czas po działaniach wojennych, podsumowujące wszystkie posiadane informacje. > 12.VI.1999 Serbowie wznieśli w powietrza 12 swoich Migów-29 , z 16 które > mieli przed agresją (mój błąd, stracili 4 nie 3). Dodatkowo wystartowały one z > lotniska Slatina pod Prisztiną, które było bombardowane niemal co drugi dzień. I obudziłeś się zlany zimnym potem... :-D Oczywiście nic takiego nie miało miejsca, więc nie przedstawiaj, proszę, swoich podświadomych projekcji jako faktów. Po wojnie Serbom pozostało 5 MiGów-29 (obecnie już tylko cztery, bo jeden rozbił się w ubiegłym roku). Nieprawdą są też oczywiście jakiekolwiek rzekome zestrzelenia uzyskane przez MiGi w 1999; widzę zresztą że sam już o tym przezornie zapomniałeś ;-P Porównanie źródeł NATOwskich i jugosłowiańkich pozwoliło analitykom i publicystom na stosunkowo wierne odtworzenie krótkiej "kariery" MiGów w czasie interwencji NATO. W dużym skrócie możesz przeczytać ją sobie tutaj; w razie zainteresowania służę dalszymi szczegółami: www.acig.org/artman/publish/article_380.shtml Jak widzisz, zestrzeleni serbscy piloci znani są z nazwisk, podobnie jak ich zwycięzcy; znane są też dokłądnie okoliczności zestrzeleń i numery zestrzelonych oraz pozotałych "przy życiu" samolotów. Nigdzie - włączając w to fachowe źródła jugosłowiańskie - nie znajdziesz innych danych, niezależnie od tego jak usilnie zaklinać będziesz rzeczywistość :-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
cree-is-me No właśnie - nie łżyj 16.08.09, 21:45 niczym bura suka Dorna :D Oczywiście inwazja na Czechosłowację czy Afganistan to była "bratnia pomoc" a nie zaborcza wojna, kacapczik? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
janeks-dwa Re: czlowieku nie kłam! 16.08.09, 18:09 polska obsluga naziemna nie ma zielonego pojecia jak konserwowac F16 dlatego sa klopoty, slyszalem ze maja kilkunastu z tej obslugi wyslac do Izraela na pszeszkolenie , bo ich samoloty lataja i nie ma problemow Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: czlowieku nie kłam! 16.08.09, 18:43 janeks-dwa napisał: > polska obsluga naziemna nie ma zielonego pojecia jak konserwowac F16 > dlatego sa klopoty, A jakie konkretnie kłopoty...? > slyszalem ze maja kilkunastu z tej obslugi > wyslac do Izraela na pszeszkolenie , bo ich samoloty lataja i nie ma > problemow Bzdury. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: czlowieku nie kłam! 16.08.09, 19:28 janeks-dwa napisał: > polska obsluga naziemna nie ma zielonego pojecia jak konserwowac F16 > dlatego sa klopoty, slyszalem ze maja kilkunastu z tej obslugi > wyslac do Izraela na pszeszkolenie , bo ich samoloty lataja i nie ma > problemow Cała mentalność jankeskich szmaciarzy, zawsze kłamliwie wyszukują wyimaginowanej winy u innych. Nie wiem jakim trzeba być zeszmaconym i pozbawionym wszelkiej godności, jak władze naszego śmiesznego państewka, by dalej się tym sqrwysynom wysługiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
komarowo Tow tornsonskij, nie ośmieszajcie już kacapstwa 16.08.09, 19:32 to nieładnie tak kopać leżącego. Buha ha ha. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Eurofighter 16.08.09, 19:07 TURCJA od lat produkuje F-16 na licencji General Dynamics. O ile wiem, z U$A importuja tylko turbiny i awionike. I owszem, Te Falcony lataja. Duzo i dobrze. Zwlaszcza w rejonie graniczacym z Irakiem i Iranem (z bazy w Incirlik) P.S. Następnym wielozadaniowym mysliwcem bedzie w wiekszosci krajow NATO - najprawdopodobniej F-35. Tak przynajmniej słyszę. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
swiety_76 Re: czlowieku nie kłam! 16.08.09, 21:09 kosmiczny_swir napisał: > Oczywiście, najlepiej by było, gdyby nasz PZL był częścią EADS i > żebyśmy wspołprodukowali Eurofightera ale na to Polacy są zbyt > głupi. Już Hiszpanie są mądrzejsi, bo prznajmniej produkują u > siebie część Eurofightera, więc osiągneli dwa cele na raz - > stymulację własnej gospodarki i dobry samolot dla swojego > lotnictwa. Wszystko pięknie - EF jest lepszy od F16 plus korzyści z produkcji komponentów w naszym kraju. Tylko sprawdź sobie różnicę w cenie pomiędzy EF a F16. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: T 16.08.09, 16:40 Jeśli chodzi Ci o polskie F-16, to są one jednymi z najintensywniej eksploatowanych samolotów bojowych w Europie - piloci średnio wylatali w ubiegłym roku po 240 godzin, a rekordzista 310 godzin (dla porównaia, w rosyjskim lotnictwie taktycznym jest to średnio 40- 50 godzin). Stopień gotowosci Jastrzębi wynosi obecnie nieco ponad 80% i jest najwyższy w NATO. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: T 16.08.09, 16:59 widze ze jestes podatny na telewizyjna propagande jak swinka na szczepionke... stopien gotowosci moze mamy najwyzszy, bo jako jedyni posiadamy "jaztrzembie" (pisownia oryginalna za ich matka (babka??) chrzestna). inni maja latajace samoloty roznej produkcji, rozniace sie od naszych "jaztrzembi" glownie lotnoscia... Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: T 16.08.09, 17:03 Widzę, że jesteś całkowicie niepodatny na fakty :-D Sugeruję poczytać trochę prasy branżowej (niekoniecznie polskiej) zamiast wypisywać farmazony pod dyktando tabloidów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir grrrr! człowieku co ty wygadujesz? 16.08.09, 17:53 grrrr! człowieku co ty wygadujesz? Francuzi latają na swoich Mirage-ach i Rafale, ale tylko dzięki swojemu gospodarczemu patriotyzmowi. Największa różnica między Polską a Francją jest taka, że Francuzi bronią swoich firm i ich interesów a Polacy wyprzedają swoje firmy za bezcen i kupują szrot zza granicy. Niemcy, Hiszpania i UK używają eurofighterów które razem produkują, więc też mają "swój" samolot. Jak widać każdy kraj oprócz Polski dba o swój przemysł. Czemu? Kto Polakom zrobił wodę z mózgu, że trzeba kupować wszystko zagraniczne a polskie firmy trzeba wyprzedać za ich roczny dochód? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: grrrr! człowieku co ty wygadujesz? 16.08.09, 17:57 Nie rozumiem - czy sugerujesz, że Polska byłaby w stanie wyprodukować własny samolot wielozadaniowy? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
lorgues Re: Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: T 17.08.09, 13:35 Drogi noduksie, mało wiesz o naszym lotnictwie, mieszkam w Poznaniu - od lutego efy regularnie trenują dwójkami, czwórkami...prawie codziennie. Tematy specjalistyczne zgłębiaj w spec. wydawnictwach a nie w Fakcie lub Exp. Wiecz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: Trz... 16.08.09, 16:03 katastrofy nie mają ze sobą żadnego związku, więc po co umieszcza się je w jednym artykule? Żeby było straszniej? Bardziej sensacyjnie? Odpowiedz Link Zgłoś
7_of_9 Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: Trz... 16.08.09, 16:20 W obwodzie kałuskim? A od jakiego miasta pochodzi nazwa obwodu? Cóż za buractwo siedzi w tej redakcji. Nie umieja nawet utworzyć przymiotnika od miasta Kaługa. Ale zapewniam - nie brzmi on "kałuski". Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: T 16.08.09, 16:25 "zderzyły się dwa samoloty myśliwskie Su-27. Trzem pilotom udało się katapultować.." A ten trzeci to sie wziął skąd? Z tylnego siedzenia? Na pokazach akrobatycznych?! A jesli zalogi w SUchojach byly 2-osobowe, to dlaczego katapultowało sie nie 4ech? Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: T 16.08.09, 16:36 to byl najpewniej samolotostopowicz Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: T 16.08.09, 16:37 Mógł to być jeden samolot bojowy i jeden UB, czyli dwuster - w tej sytuacji istotnie pod względem formalnym w dwóch samolotach znajdowałoby się trzech pilotów. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 2-ch, 3ech, czy 4-ech? 16.08.09, 16:50 kapitan.kirk napisał: > Mógł to być jeden samolot bojowy i jeden UB, czyli dwuster - w tej > sytuacji istotnie pod względem formalnym w dwóch samolotach > znajdowałoby się trzech pilotów. > Pzdr > Kapitanie Kirk, w "precision team" takich roznic byc nie powinno, bo tolerancje sa minimalne. Czy naprawde jest możliwe, zeby rosyjskie dctwo jedną maszynę wzięło np. z frotownej awiacji, a druga w wersji szkoleniowej, z jakiegos aeroklubu? Nie bardzo chce mi sie w to wierzyc. Toz to byłoby igraniem z zyciem pilotów! Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Falcony... 16.08.09, 16:53 Czy w Polsce Falcony (F-16) nazywa sie Jastrzębiami? Bo Falcon - to sokół. Istnieje wprawdzie amerykanska maszyna o nicku Hawk, ale to dalekosiężny UAV zwany GlobalHawk. I jest to aparat stricte rekonesansowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Falcony... 16.08.09, 17:19 W Polsce jest już produkowany śmigłowiec Sokół, więc tłumaczenie dosłowne nie wchodziłoby w grę, bo by się wszystko wszystkim mięszało :-) Dlatego też, wybierając nazwę samolotu, zdecydowano sie nawiązać do prototypowego myśliwca PZL-50 Jastrząb oblatanego w 1939, który nie zdążył już wejść do produkcji przed wojną - ot takie przedłużenie tradycji. F-16 w ogóle często różnie się nazywają w różnych krajach, np. w Izraelu starsze wersje określa się jako "Netz" (też "jastrząb", ale innej rasy ;-), zas obecnie dostarczane B52+ (w tej samej wersji co posiadane przez Polskę) otrzymały na zwe "Sufa" (czyli "burza"). Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Falcony... 16.08.09, 18:54 mnie te B52+ sie automatycznie z zupełnie czym innym kojarzy: z taka zmodernizowaną (nowa awionika) klasyczną platformą dla wszelkiego rodzaju broni indianskiej, tomahawkow, itp. ;-) Tak samo jak C-5 nie kojarzy mi sie Semtexem i Czesku Zbrojovku. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: 2-ch, 3ech, czy 4-ech? 16.08.09, 17:01 To nie było konieczne - zespół RV składa sie obecnie (a raczej do dzis składał...) z czterech Su-27 jednomiejscowych i dwóch dwumiejscowych. Btw. to niestety nie pierwsza tragedia w dziejach zespołu - w 1995 aż trzy samoloty zespołu rozbiły się jednocześnie w Wietnamie (skądinąd najprawdopodobniej bez winy pilotów ani sprzętu). Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ania34121 Re: Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: T 16.08.09, 17:29 chyba jednak się pomyliłeś Kaługa (ros. Калу́га) - miasto w Rosji, stolica obwodu kałuskiego.pl.wikipedia.org/wiki/Kaługa_(miasto) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Kaługa... 16.08.09, 19:00 Od niej rowniez gen. Oleg Kaługin, był szef siatki szpiegowskiej KGB w Stanach Zjednoczonych. Obecnie zamieszkały w rejonie metropolitalnego Washington, D.C. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Kaługa... 17.08.09, 08:21 Oraz znany polski aktor Witold Kałuski. Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: Trz... 16.08.09, 17:12 Zawsze szkoda jak giną ludzie, jednak te katastrofy tak jak i wcześniejsze tylko potwierdzają, że rosyjska technologia jest marna! Odpowiedz Link Zgłoś
blaze11 Re: Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: T 16.08.09, 17:22 Nie Jest Marna Tylko Dbac trzeba umiec. Jestem pewien ze te stare Migi- 29 z palcem z tylu by sie rozliczyly z tymi kozackimi efkami xD Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: T 16.08.09, 17:31 Jeśli mianem "kozackich efek" okreslasz F-16, to Twoja pewność nie ma oparcia w faktach :-D Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polak_kr [...] 16.08.09, 17:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Ruskich nie szkoda 16.08.09, 17:54 polak_kr napisała: > nie tak dawno grozili nam atakiem rakietowym. USA z polskim pachołkiem u nogi groziło Rosji zagładą nuklearną. Nic dziwnego że pachołek, gdzie rozmieszczone miały być amerykańskie instalacje, których celem było zapewnić jankesom bezkarne uderzenie nuklearne na Rosję, stałyby się celem Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 o jakiej nuklearnej zagładzie piszecie towarzyszu? 16.08.09, 18:41 którą USA i Polska groziły Rosji??? podzielcie się z nami swoją tajmną widzedż ze źródeł wywiadowczych i dyplomatycznych??? czy też jak zwykle znikniecie z forum jak zwykle zrobiwszy z siebie pośmiewisko??? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Mój błąd. 16.08.09, 19:32 Użyłem w poprzednim poście zdania wielokrotnie złożonego, stąd wtórny analfabeta nie był w stanie zrozumieć jego treści, wybacz. des4 napisał: > którą USA i Polska groziły Rosji??? podzielcie się z nami swoją > tajmną widzedż ze źródeł wywiadowczych i dyplomatycznych??? Odpowiedz Link Zgłoś
cree-is-me To nie błąd, tylko bełkot, 16.08.09, 19:42 radziecki. Przeczytaj uważnie to, co napisałeś. Najlepiej zawsze tak rób, bo ośmieszasz siebie i tego, który próbował cię nauczyć pisać po polsku. Jak na razie, efekty są mizerne, kacapczik ;P Odpowiedz Link Zgłoś
sigma_pi Re: Mój błąd. 16.08.09, 19:51 tornson napisał: > Nic dziwnego że > pachołek, gdzie rozmieszczone miały być amerykańskie instalacje, których celem > było zapewnić jankesom bezkarne uderzenie nuklearne na Rosję, stałyby się celem Rosji. To jest to zdanie wielokrotnie złożone? Ten nieskładny bełkot na poziomie czternastolatka? "Pachołek, gdzie rozmieszczone miały być amerykańskie instalacje", "pachołek, [...] stałyby się celem Rosji", pomieszanie trybu oznajmującego z trybem przypuszczającym: "gdzie rozmieszczone miały być amerykańskie instalacje, których celem > było"... Z takim poziomem znajomości języka polskiego nie dostałbyś się do liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 o jakiej zagadzie nuklerarnej piszecie towarzyszu 16.08.09, 19:41 którą groziły Rosji USA i Polska??? tornson napisał: > USA z polskim pachołkiem u nogi groziło Rosji zagładą nuklearną. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: T 16.08.09, 17:41 gregor13 napisał: > Hmmmm, zapalenie się silnika w samolocie, który w dodatku bezpiecznie > wylądował to nie katastrofa... To jest GW, a w tej śmiesznej gazetce "ruski" zawsze musi mieć burdel i syf i broń boże nie może wyjść pozytywnie. Chooopaki z GW żywcem zżynają z kronik filmowych przełomu lat 40ych i 50ych, tyle że rzecz jasna w miejsce USA wstawiają Rosję i na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: T 16.08.09, 17:44 bo tam jest burdel i syf...co sam widziałem 2 miesiące temu.... dlaczego wam się tak podoba rosja towarzyszu tornson??? dlatego, że to kolebka socrealu??? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: T 16.08.09, 17:47 des4 napisał: > bo tam jest burdel i syf...co sam widziałem 2 miesiące temu.... > > dlaczego wam się tak podoba rosja towarzyszu tornson??? dlatego, że > to kolebka socrealu??? Pewnie nie mieszkasz w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Czarna niedziela dla rosyjskiego lotnictwa: T 16.08.09, 17:52 przykro mi tow. tornson, że mieszkacie w syfie, ale widać nawet i tam net dochodzi... kiedy ostatnio byliście w Rosji towarzyszu i w jakim mieście??? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Aż czuć tą aurę radochy jaka od was wieje, 16.08.09, 17:44 pismaki-rusofoby z GW. O Rosji tylko źle, takie są wytyczne niemal wszystkich polskich mass-mediów, to jest idea która łączy nawet tak niby odległe od siebie ideologicznie gazety, jak GW i rydzykowy ND. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Aż czuć tą aurę radochy jaka od was wieje, 16.08.09, 17:45 smucimy się faktem śmierci rosyjskich pilotów, którym reżim kazal latać na złomie... Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka dzięki, tornson! 16.08.09, 21:39 Za wpisy - może i kontrowersyjne i ostre w ocenach, ale zawsze merytoryczne i ciekawe. Tak jak przewidywałem, cała ta "wiedza" kapitana.kirka o lufkach i nabojach, bombkach i skrzydełkach to - okazuje się - bardzo często kalka i propagandowy bełkocik, co dobitnie wykazałeś... Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: dzięki, tornson! 16.08.09, 21:47 Witam kolejnego/ą wiernego/ą mojego/ą fana/kę :-D Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: dzięki, tornson! 16.08.09, 21:53 Zabolało, kapitanie? :-) Nie obrażaj się - ciebie też proszę o wpisy, kolejne, w kwestii wydumanych problemów militarnych oraz tych słynnów, alegorycznych dot. - za przeproszeniem - zgwałconej kobiety po sąsiedzku! ;) Na tle swoich ideowych przyjaciół spod znaku abhaoda czy innego komarowa prezentujesz się całkiem znośnie, nos do góry, dziarski ekspercie! Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: dzięki, tornson! 16.08.09, 21:57 Z ręki oćca (i Twojej) - nie boli :-D Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
komarowo ło słodka godzino 16.08.09, 22:14 Krasnaja kniżka zabełkotał. Jak zwykle o niczym i jak zwykle w swoim wymiotnie-UBowsko-serwilistycznym 'stylu'. Odpowiedz Link Zgłoś
cree-is-me Następny AW się obudził 16.08.09, 21:47 Już wytrzeźwiałeś, radziecki? Chyba nie do końca, sądząc po "merytoryce" postu. Że sobie lubicie kadzić nawzajem, to wiadomo - tylko kogo to tutaj w PL obchodzi, kacapczik? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
komarowo W gardło ci to spasibo, krasnaja kniżka! 16.08.09, 22:16 Ło jezusie. Krasnaja kniżka Mao, ty musiałeś być nieźle molestowanym w tym komsomole, że do dziś zachowałeś mdlący serwilizm wobec wszystkiego co kacapskie. www.pardon.pl/artykul/878/rosja_zolnierze_byli_zmuszani_do_prostytucji Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Dzięki za słowa uznania. :o) 17.08.09, 22:16 czlowiek_ksiazka napisała: > Za wpisy - może i kontrowersyjne i ostre w ocenach, ale zawsze > merytoryczne i ciekawe. Czasem mnie trochę ponosi fakt, brak mi Twojego czy Ewy opanowania. No ale ktoś kto dowali fanatykom tak że aż im w pięty pójdzie też jest tutaj potrzebny. :o] > Tak jak przewidywałem, cała ta "wiedza" kapitana.kirka o lufkach i > nabojach, bombkach i skrzydełkach to - okazuje się - bardzo często > kalka i propagandowy bełkocik, co dobitnie wykazałeś... Kirk nie jest tępy jak większość tutejszych rusofobów, ma nawet trochę wiedzy technicznej, niestety jeśli chodzi o fakty jest zbyt zaślepiony propagandą Waszyngtonu co tragicznie umniejsza jakość jego postów. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Dzięki za słowa uznania. :o) 18.08.09, 10:14 Gdybym był istotonie zaślepiony, to nie widziałbym Twoich postów i nie mógłbym z nimi polemizować - a bez tego mój wewnętrzny świat byłby po stokroć uboższy. Tak więc z serca dziękuję Ci, że jesteś :-D Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
komarowo Prawdziwa szkoooodaaa 16.08.09, 18:51 tych mikojanów-spadajanów. Takie ci były krasiwyje, krasnoarmiejskie. Buha ha ha. Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24a Kacapy to tacy gorsi słowianie 16.08.09, 19:44 kraj w którym jest cyrilica i prawosławie jest zacofany. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Kacapy to tacy gorsi słowianie 16.08.09, 19:48 Kraj w którym Kk jest pierwszą władzą, nie ma nawet takiego sprzętu :D Choć nie wiem, czy to akurat jest zabawne :( Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Kacapy to tacy gorsi słowianie 16.08.09, 19:53 a Polacy to taki gatunek Słowian, który ma wszystkie wady Rosjan i ani jednej z ich zalet. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Kacapy to tacy gorsi słowianie 16.08.09, 19:55 to wy macie jakieś zalety??? Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Kacapy to tacy gorsi słowianie 16.08.09, 19:57 > to wy macie jakieś zalety??? podłączam się do pytania :) jakie zalety? Odpowiedz Link Zgłoś
komarowo Re: Kacapy to tacy gorsi słowianie 16.08.09, 20:44 cillian1 napisał: > > to wy macie jakieś zalety??? > > podłączam się do pytania :) jakie zalety? Wy rus afoby! Np. najtańsze żeńściny, bałałajki i sapogi, a? Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Wyrazy współczucia dla rodzin ofiar 17.08.09, 08:28 Współczucie owszem ale i o profilaktyce należy pomyśleć. Żeby nie było podobnych zdarzeń w przyszłości. Należy zakazać Rosji posiadania lotnictwa wojskowego i cywilnego. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Wyrazy współczucia dla rodzin ofiar 17.08.09, 17:37 everettdasherbreed napisał: > Współczucie owszem ale i o profilaktyce należy pomyśleć. Żeby nie było podobnyc zdarzeń w przyszłości. Należy zakazać Rosji posiadania lotnictwa wojskowego i cywilnego. Ja tez uważam, ze uncja prewencji wiecej waży niz funt mądrości po szkodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Nota bene 17.08.09, 17:44 odpowiedzi od towarzyszy z NASZI jakie samoloty pasazerskie produkuje sie w putinowskiej Rosi, i jakie linie lotnicze na świecie ich używają - dotąd sie nie doczekałem. Ale wciąż nie tracę nadziei. Zwłaszcza ze rosyjski Salon Lotniczy w Żukowskij tuż, tuż. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax Dwie katastrofy dziennikarzyno. 16.08.09, 20:28 Plonacy silnik to nie jest zadna katastrofa. Katastrofa bylaby, gdyby sie rozbil. Odpowiedz Link Zgłoś
wi42 Re: Dwie katastrofy dziennikarzyno. 16.08.09, 20:42 Dziennikarzyna ma takie wytyczne. Najwazniejsze, ze tytul jest chwytliwy i zgodny ze sluszna linia. kylax napisał: > Plonacy silnik to nie jest zadna katastrofa. Katastrofa bylaby, gdyby sie rozbi > l. > Odpowiedz Link Zgłoś
komarowo Izjwjenicje, kacapcziki 16.08.09, 20:45 TO WY LJETAJECJE NA BOEINGACH? :-)))) Buha ha ha. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Izjwjenicje, kacapcziki 16.08.09, 20:49 konkordskowo i burana uże niet ;( Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Izjwjenicje, kacapcziki 16.08.09, 20:59 Zadalem na sasiednim forum pytanie tow. <hadd> iz Rossiji Jakie produkty mozna rosyjskie mozna znalezc w sklepach (nie, nie w rusofobicznej Polsce), ale na Zachodzie w ogóle. Poprosiłem, zeby poda jakie putinowska Rosja produkuje samoloty pasazerskie telewizory HDTV dyskofony dyskowidy i videofony cyfrowe kamery fotograficzne i video komputery stacjonarne i laptopy superkomputery procesory obwody scalone (pamieciowe i inne) PDAs UAVs albo nawet zwykłe: zmywarki naczyń Odpowiedzi sie nie doczekałem. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Izjwjenicje, kacapcziki 16.08.09, 21:03 towarzysze zaraz odbiją piłeczkę i zapytają co Polska produkuje...tylko że Polska nie aspiruje do miana "supermocarstwa"... Odpowiedz Link Zgłoś
lepszejutro Re: Izjwjenicje, kacapcziki 16.08.09, 21:11 Pytanie z ust mi wyjąłeś rusofobie, wiec oświeć mnie co z polskiej mysli technicznej z artykułów wymienionych przez poprzednika Polska produkuje i sprzedaje? A jak takiś bohater, to razem z kaczorami - wpieriod, na Moskwę, weźcie sobie jeszcze do pomocy hamerykanów, Zobaczycie, gdzie po kopie w d.. od ruskich sie zatrzymacie. Spróbujcie, skończycie jak Bonaparte i Hitler, może troche was jak Niemców to wyleczy z rusofobii. Odpowiedz Link Zgłoś
komarowo Re: Izjwjenicje, kacapcziki 16.08.09, 21:18 Hehe, to my uże znajem, czto u nas njegrów bijut. Ale poczjemu wy latacie na Boeingach, a? Odpowiedz Link Zgłoś
komarowo heheh, kacapczik 16.08.09, 21:21 Poczytaj o bitwie pod Komarowem, niebawem będzie rocznica. Tow budzjonnyj, z 20 tys krasnoarmiejscami uciekał w babskim przebraniu. Kacapczik, jak Kitaj wkroczy nawet babskie przebranie wam nie pomoże:-) Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Izjwjenicje, kacapcziki 17.08.09, 08:30 Rosja pokonała Napoleona i Hitlera kosztem olbrzymich własnych ofiar ale przede wszystkim dzięki sojuszowi z Anglią. Anglia i Polska są w jednym bloku polityczno-wojskowym, więc zamknij ryja, kremlowska mendo, z tym straszeniem. A kopa to dostaliście od Gruzinów. W perspektywie następny. Odpowiedz Link Zgłoś
komarowo Polscy naukowcy, mimo kacap-niewoli 16.08.09, 21:14 mordów i upodlenia wynaleźli leków. Z kolei 150 mln ludzi radzieckich w całej swojej historii nie wynalazło w swojej historii ani jednego leku, a podpaski zaczęli produkować 15 lat temu nazad. Nie od parady mają średnią długość życia na poziomie Somalii... RządRosji: Polska odpowiedzialna za II wojnę światową Wzjatka dlakrasnoarmiejca Pax sovietica Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Polscy naukowcy, mimo kacap-niewoli 16.08.09, 22:03 podpaski zaczęli produkować trochę wcześniej, bo w 1985, oczywiście miało9 się to do podpasek typu "always" jak ruski zegarek elektroniczny (pamiętacie te zegarki???) do japońskiego casio... swoją drogą technologia higieniczna słabo tam stoi do dzisisj, bo obecnie Ruscy nie mają własnego producenta, polska Bella ma ok. 20% rosyjskiego rynku podpasek, pieluch i tamponów... Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky W Rosji w święto mundorowych trzeba wypic 16.08.09, 21:17 i to duzo wypic spirytu i to może byc przczyna tych katastrof. Oczywiscie że nie ciesze sie z z powodu ofiar.Należy współczuc rodzinom. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Rosjanie kupcie wreszcie F-16! Ludzi szkoda! 17.08.09, 10:22 przeciez Wasi piloci zasluguja chyba na to, zeby latac na samolotach, a nie na trumnach ze skrzydlami? My poszlismy po rozum do glowy i kupilismy dobre maszyny - a wy co? Z cala wasza ropa was nie stac? Nie szkoda Wam wlasnych pilotow? Ale skoro Was nie stac, to ja moge pomoc... proponuje tutaj akcje na forum - zrzucmy sie wszyscy po zlotowce, zeby pomoc Federacji Rosyjskiej kupic mysliwce F-16 - z powodow humanitarnych... bo ruskich pilotow szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś