Dodaj do ulubionych

UOKiK pozwał Providenta do sądu za warunki umów...

17.08.09, 12:16
ich klienci zawsze się uśmiechają
Obserwuj wątek
    • ecicha-3 UOKiK pozwał Providenta do sądu za warunki umów... 17.08.09, 12:18
      Dobrze by bylo,zeby ta zlodziejska,bazujaca na biednych ludziach
      firma,zostala sprowadzona do parteru,znam niejedna biedna
      rodzine,wlacznie z emerytami,ktorzy przez lata nie moga wyjsc z ich
      szponow,jak zaczynaja miec klopoty ze splatami,provident wciaga ich
      w nastepna pozyczke.
      • mango_mango Re: UOKiK pozwał Providenta do sądu za warunki um 17.08.09, 13:12
        przeciez to dorosli ludzie, biorac pozyczke znaja warunki umowy, a w
        chwili jej podpisania sa pewnie niebywale szczesliwi, ze dostali
        gotowke do reki bez poreczen wymaganych w bankach.
        • krycha_z_gazowni Re: UOKiK pozwał Providenta do sądu za warunki um 17.08.09, 14:28

"Dorośli" nie oznacza "normalni".
          • jimmyjazz ktoś kogoś zmusza do Providenta???? 17.08.09, 22:47
            Ciąg dalszy państwa dla debili.

Państwo wie lepiej czego potrzebuje obywatel. Obywatel nie potrzebuje szybkich pożyczek od providenta i jemu podobnych, obywatel potrzebuje śmimaczących się pożyczek od banków które nie chcą pożyczać (albo robią to drożej niz provident).

Ja proszę nasze państwo - odwal się.
            Obywatele sobie poradzą.

Jak załatwicie proviedta i jemu podobnych to odetniecie milionom ludzi drogę do pożyczek. Na pewno się ucieszą jak będą musieli iść do dziwnych typów pożyczyć kasę (w zamiana za połamane nogi) niż pozyczyć legalnie, z jasną umową itp.

No ale państwo wie lepiej. W końcu to państwo dla debili.
        • babaqba Re: UOKiK pozwał Providenta do sądu za warunki um 17.08.09, 18:40
          mango_mango napisała:

> przeciez to dorosli ludzie (...)

Tak jest! W Polsce każdy powinien ponosić konsekwencje swych czynów,
          chyba że jest się rolnikiem (państwo zawsze weźmie "miastowym" i otrze
          łzy z gęby małorolnego), księdzem, politykiem, urzędnikiem, górnikiem,
          drobnym pijaczkiem ... wymieniajcie dalej. A reszta? Reszta za mordę i
          do ziemi. Taka jest obecnie obowiązująca linia sprawiedliwości ludowej.
          Chyba, że się należy do tej reszty, wtedy już nie jest wesoło, tylko
          wrednie.
        • bartsz Re: UOKiK pozwał Providenta do sądu za warunki um 19.08.09, 00:24
          Pierwsze UOKIK Niestety nie zawsze wie co robi bo nie ma konsekwencji za bzdurne
          wypowiedzi i oskarżenia za koszty procesu zapłacimy państwo wiec my
          Po drugie nie pracuję w provident ane nkt by mnie nie zmusił do wzięcia tam
          pożyczki tym bardziej jesli nie mam dochodów bo bałbym sie ze nie spłacę.
          Zgadzam sie na takie warunki to potem sorry mam spłacać, poława nie spłaca wiec
          trzeba to uwzględnić w cenie jaka inni za to płacą

Dzieci nie maja co jeść to pracować trzeba na 2 etetach na kasie w markecie w
          każdym wiszą kartki zatrudnię i już beda miały albo trza byo się uczyć.Branie w
          tej sytuacji pożyczki na wysoki procent to juz naprawdę strzał w głowę

Ale wszytsko to wynika ze w polskiej szkole nie tłumaczy sie podstaw
          funkcjonowania współczesnego świata w tym ekonomii i finansów
          NIe było tego za komuny bo nie było to ważne ale teraz jest dużo ważniejsze niż
          to ile boksytów gdzie sie produkuje ale nauczyciele przedmiotu przedsiębiorczość
          do takowy jest nie odróżniają sprzedaży od wpłaty, gotówki od kwoty faktury
          punktu procentowego od procenty czy RRSO (Roczna rzeczywista stopa
          oprocentowania) od % odsetek czyli oprocentowania nominalnego itd.
          Wiec nie tłumaczą tego tylko karzą pisać bzdurne biznesplany i tworzyć CV
          licealistom co jest bzdurne.
          POtem nawet młodzi ludzie nie czytają umów bo ich w ogóle nie rozumieją inna
          kwestia ze w tym kraju nawet ustawy napisane sa tak że prawnicy nie maja
          jasności o co chodzi a co dopiero umowy

Jak nie provident da desperatom pożyczkę to ruska lub wołomińska mafia tylko ona
          nie bedzie nękać i pozywać do sądu tylko jak ktoś słusznie powiedział połamie
          nogi zgwałci córkę lub żonę lub kaze odpracować w roli słupa lub kozła ofiarnego.

Pamiętajmy też ze Maxymlane oprocentowanie spada a koszty pieniądza na rynku
          rosną wiec banki kombinują aby wyjść na prostą jakoś
          Provident to też tysiace osob które tam pracują jak ich zamkniemy to ich
          zwolnimy i to nikomu nie pomoże bo nie ukarzemy w ten sposób właściciela tylko
          pracowników
          BART
        • paolo74 No to niewolnictwo za długi też można akceptować 26.09.09, 01:22
          Idąc tym tokiem myślenia dochodzimy do neoliberalnego ideału wolności. A neoliberalna wolność to przede wszystkim prawo do posiadania niewolników. Nie przychodzi ci do głowy, że zdecydowana większość klientów Prowidenta stała się nimi nie z wyboru, czy z racji tego, że dali się nabrać reklamie, tylko dlatego, że postawieni pod ścianą musieli zdobyć pieniądze na czynsz, na leczenie kogoś z rodziny, itp. Wtedy wkracza lichwiarz i okrada taką osobę do końca życia, a po jej śmierci ograbia jeszcze jej dzieci.

Natomiast absolutnie nie należy rozdzielać eleganckich bankowców od karków z Providentów itp... To jest jeden biznes. Provident jest świetnym klientem banków, w odróżnieniu od swoich klientów może liczyć na tani i łatwo dostępny kredyt. Banki też są zadowolone, bo takie firmy są dla nich pośrednikami umożliwiającymi dotarcie do drugiej tej żyjącej poniżej minimum socjalnego połowy Polaków. Wiadomo, że w tym segmencie pracuje się inaczej, zamiast hipotek używa się kijów do baseballa, zamiast umów na opcje daje się staruszce cyrograf napisany cicionką 6-ktą i potem straszy ją sądem. Bankom nie wypada wynajmować karków jako konsultantów, ale tak naprawdę są takimi samymi bandziorami jeśli nie gorszymi od tych którzy wymuszają haracze. W krajach arabskich lichwa jest czymś gorszym od pedofilii
    • malwina666 gdzie tu logika?? 17.08.09, 12:51
      jeśli opłata za obsługę domową to w rzeczywiście odsetki, UOKiK powinien iść
      prosto do prokuratury z donosem o łamanie ustawy antylichwiarskiej. A jeśli
      nie ma ona charakteru odsetek to nie widzę powodu, żeby przy wcześniejszej
      spłacie ją obniżać. Nieważne, czy Provident jest firmą złodziejską, czy nie. W
      Polsce obowiązuje prawo, w szczególności swoboda prowadzenia działalności
      gospodarczej. Rozumiem, gdy UOKiK walczy z wprowadzaniem konsumentów w błąd
      czy stosowaniem rażąco asymetrycznych klauzul w dziesięciostronicowych umowach
      ubezpieczeniowych pisanych drobnym drukiem. Ale bez przesady - przecież
      klienci Providenta dobrze wiedzą, ile zapłacą. Jak ktoś jest głupi to zawsze
      będzie biedny.
      • apiw Logika jest prosta do zobaczenia. 17.08.09, 13:51
        Sprawa jest tak oczywista,że podejrzewam cię o naganiactwo na rzecz Providenta.

A w kwestii meritum. Przy wcześniejszej spłacie potrzebna jest mniejsza ilość
        domowych wizyt i tyle
    • 0.kuba UOKiK pozwał Providenta do sądu 17.08.09, 13:27
      Provident dał mojemu bratu pożyczke na 108 % , jest on nałogowym alkoholikiem
      , nigdzie nie pracuje , ma długi komornicze

zgadnijcie kto musiał to spłacić , ano spłaciła rodzina , po czym obiecano nam
      że już nIgdy nie dostanie tam pożyczki bo nie spłacał .
      A ZAPOMNIAŁEM NAPISAĆ ŻE W MIĘDZY CZASIE KTOŚ MU PRZESTRZELIŁ CZYMŚ SZYBĘ W
      OKNIE , przestrzegam wszystkich przed tą firmą

JAKIE BYŁO NASZE ZDZIWIENIE JAK PO MIESIĄCU DOSTAŁ LIST I ZAPROSZENIE DO
      WZIĘCIA NOWEJ POŻYCZKI ,

CZY KTOŚ COŚ W NASZYM KRAJU MOŻE Z NIMI DO KU... NĘDZY ZROBIĆ , ano możemy ich
      pocałować w dupe ,tyle możemy
      • capa_negra Re: UOKiK pozwał Providenta do sądu 17.08.09, 13:52
        Taaa - warunki na jakich Provident pozyczek udziela to jedna sprawa,
        ale bredzenie, ze rodzina coś musiała ( a nie musiał bo NIC nie
        podpisywała) i że łysy z granatem pod oknem chodził i braciszkowi w
        kryształowym towarzystwie sie obracającemu szybke stłukł... to juz
        zupełnie inna bajka z naciskiem na bajka.

Faktem jest, ze provident wszedł w lukę na rynku jaką jest
        udzielanie kredytów osobom bez zdolności kredytowej, bądż nie
        mogacych wcale udokumentować jakichkolwiek dowodów - tu ukłon w
        strone panstwa które nie robi właściwie nic , aby zmniejszyć
        procent obywateli zyjących na granicy lub poniżej minimum socjalnego.

Faktem jest ze tanio nie jest, ale z punktu widzenia firmy ryzyko
        jest duże.
        Faktem jest równiez,ze czesto klient który wziął pozyczke na rok
        spłaca ja trzy - bez dodatkowych kosztów.

Znam kogoś kto pracuje w tej firmie wiec mam informacje z pierwszej
        ręki.

• ziggyskydive jasne - provident czeka grzecznie i nie nalicza... 17.08.09, 19:26
          ... odsetek karnych. możesz wziąć pożyczkę na rok i spłacić ja w 30 lat bez
          żadnych dodatkowych kosztów... uwielbiam ich, bo są profesjonalni i mili. wiem
          już kogo pracującego w providencie znasz - swojego szefa.
      • jimmyjazz Re: UOKiK pozwał Providenta do sądu 17.08.09, 22:49
        0.kuba napisał:

> Provident dał mojemu bratu pożyczke na 108 % , jest on nałogowym > alkoholikiem
        > , nigdzie nie pracuje , ma długi komornicze
        >
        > zgadnijcie kto musiał to spłacić , ano spłaciła rodzina

Jak głupia rodzina to niech płaci. Tylko zaszkodziliście bratu.
    • samozwaniec1 Provident-firma do natychmiastowego zamkniecia 17.08.09, 14:19
      Pierwszy lepszy prokurator przy pomocy przytomnego sedziego
      rejonowego zamknalby bandycka,przestepcza firma tylko za jej zasady
      postepowania,ktore sa jawna kpina z przepisow prawa.Pozyczasz tysiac
      oddajesz dwa.To zasada bandytow z Providenta.Najdrozszy bank bierze
      zas jedna czwarta tego,co zlodzieje z Providenta.Ludzie biora
      kase,bo licza,ze nie da sie z nich nic sciagnac/mowie o
      golasach/albo,ze firma pojdzie im na reke i wydluzy okres splat.
      • unhappy Re: Provident-firma do natychmiastowego zamknieci 17.08.09, 15:55
        Czy ktoś kogoś ZMUSZA do brania pożyczek w PROVIDENCIE? Odsetki są lichwiarskie
        tylko co z tego? To raczej PROVIDENT pokazał jakim bezsensem jest ustawa
        antylichwiarska :D
      • malwina666 hehehe 17.08.09, 17:12
        nie rób sobie jaj, że "najdroższy bank bierze jedną czwartą tego, co złodzieje z
        Providenta". Żaden bank nie da ani złotego pożyczki ludziom, którzy są klientami
        tej firmy. Trudno sympatyzować z lichwiarzami, ale tam gdzie jest ryzyko, jest
        też bandyckie oprocentowanie. W końcu względnie nienajgorsza ściągalność
        providentowych pożyczek wynika z tego, że ich akwizytorzy chodzą po domach i
        odbierają raty - po 50 zł, po stówie - a to kosztuje.
      • supermarket Re: Provident-firma do natychmiastowego zamknieci 17.08.09, 17:13
        Proponuję trochę przybastować z oskarżeniami, to jest w Polsce karalne.
        • tadekpaczkowski Re: Provident-firma do natychmiastowego zamknieci 17.08.09, 19:36
          nie strasz nie strasz bo się zesr..sz
    • supermarket UOKiK pozwał Providenta do sądu 17.08.09, 17:11
      W Providencie w Pakiecie Przelew przy 2000zł pozyczki do spłaty jest kwota
      2651,08zł (już ze wszystkim). A to, że jadem pluje najczęściej margines
      spoleczny, Ci, którzy nie chca spłacać albo Ci, którzy nigdy nie skorzystali
      i/lub nawet nie byli na ich stronie to już inna sprawa.
      • dorota99991 Re: UOKiK pozwał Providenta do sądu 17.08.09, 17:35
        Od razu widac, ze "supermarket" jest z Providenta albo ma z ta firma
        bliskie powiazania.
      • tadekpaczkowski Re: UOKiK pozwał Providenta do sądu 17.08.09, 19:41
        marginesu społecznego nie stać na komputer i internet i wobec tego nie czyta
        twoich wypocin
      • unhappy Re: UOKiK pozwał Providenta do sądu 18.08.09, 07:50
        Acha, i powiesz mi jeszcze, że pakiet przelew jest bezproblemowo dostępny tak
        samo jak pakiet z "obsługa domową" (czytaj: mechanizmem pozwalającym obejść
        przepisy antylichwiarskie)?
    • bghizz UOKiK pozwał Providenta do sądu 17.08.09, 17:37
      Provident musi być bezwzględnie wytępiony gdyż uprawianie lichwiarstwa nigdy nie może być uznane za przejaw swobody działalności gospodarczej.
      • unhappy Re: UOKiK pozwał Providenta do sądu 18.08.09, 21:03
        bghizz napisała:

> Provident musi być bezwzględnie wytępiony gdyż uprawianie lichwiarstwa nigdy nie
        > e może być uznane za przejaw swobody działalności gospodarczej.

Od zarzutu lichwy chroni ich opcja "pakiet przelew" gdzie koszty kredytu na
        pewno nie są lichwiarskie. Nie wiem tylko na ile łatwo z tej opcji skorzystać,
        bo może ona być tylko przykrywką.

Kiedyś lichwa była kiedy pożyczka miała powyżej 10% :)

Co do regulacji ustawowych to niewątpliwie są potrzebne:

http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2574719.html

Skoro znieśliśmy niewolnictwo, mamy kartę praw człowieka to i ustawowe ALE do
        pacta sunt servanda jest konieczne. Natomiast PROVIDENT jako taki jest
        generalnie wporzo - nie jest to firma krzak, świadomość społeczna jest taka, że
        PROVIDENT to lichwa i naprawdę trudno zarzucić, że PROVIDENT żeruje na naiwności
        ludzkiej. Zakazać im działania? A co z zadowolonymi klientami PROVIDENTA? Skoro
        PROVIDENT to taka zła firma to nie powinno ich być :)
    • jurekpal UOKiK pozwał Providenta do sądu 17.08.09, 17:47
      NAJWYZSZY CZAS NARESZCIE UOKIK RUSZYŁ D..E ,
    • tadekpaczkowski UOKiK pozwał Providenta do sądu 17.08.09, 19:31
      TO CO ROBI PROVIDENT TO KPINA.NARESZCIE SIE KTOŚTYM ZAJMIE> BRAWO
    • ja.ja222 UOKiK pozwał Providenta do sądu 17.08.09, 22:17
      A ja sobie śpię spokojnie bo nie chodze za żadne skarby po bankach
      czy jakiś tam firmach lichwiarskich. Brzydze się spekulantami,
      którzy mianuja się bankowacami.
      • jimmyjazz Re: UOKiK pozwał Providenta do sądu 17.08.09, 22:51
        ja.ja222 napisał:

> Brzydze się spekulantami, którzy mianuja się bankowacami.

Provident to nie bank. i tego nie ukrywa.
    • yayetchco Provident płaci łapówki i fałszuje 18.08.09, 00:12
      Provident płaci łapówki odpowiednim polskim urzędnikom państwowym i
      fałszuje zeznania finansowe. Macie moje IP możecie do mnie dotrzeć,
      ale pod warunkiem, że PREZES firmy Provident podpisze się pod
      zeznaniem w obecności kamer. Dlaczego ? Bo są wyroki sądowe a
      pracownicy tej firmy..odpowiadają, że mają w dupie polskie wyroki bo
      ich chroni angielskie prawo...

I nie mam ochoty dyskutować z kadrowymi pracownikami formi Provident
      Polska....Bo to są złodzieje i oszuści.....

Fałszują zeznania finansowe...Czy chołota pracująca dla tej firmy
      rozumie przeczytany tekst...Jak nie rozumie to służe odpowiednimi
      datami...Ale wiem, że chołota nie zrozumie...

I coś jeszcze...Bywały czasy kiedy Provident Polska (Provident
      Polska S.A. z siedziba przy ul. Polnej 11, 00-633 Warszawa, wpisana
      przez Sad Rejonowy dla m.st. Warszawy, XII Wydzial Gospodarczy
      Krajowego Rejestru Sadowego do rejestru przedsiebiorców Krajowego
      Rejestru Sadowego pod numerem KRS 0000009389, zarejestrowana jako
      podatnik pod numerem NIP 525-15-71-292, o kapitale zakladowym w
      wysokości 87.900.000,00 zl, który zostal wplacony w calości.)
      wykupywal reklamy w Gazecie Wyborczej więc był nietykalny. Czyżby ta
      firma przestała się już w tej gazecie reklamować ? Nie będzie już
      sponsorowanych artykułów? O jaka szkoda, że nareszcie...Niech
      spadają...Po prostu niech kradną i fałszują sprawozdania finansowe w
      innym kraju....Czy pracownicy tej firmy to zrozumieli ( szczególnie
      ci ktorzy naklejają reklamówki w miejscach do tego niedozwolonych ).
      Nie zrozumieli ? To niech obciągną pewnemu czlonkowi brytyjskiej
      rodziny królewskiej...On to lubi...I co myślicie, że nie damy Wam
      rady...Damy...A teraz spadać złodzieje i oszuści....z Provident
      Polska S.A...są kopie i daty pism...czyli to co Wy uwielbiacie...
      Dobranoc.
      • jimmyjazz Re: Provident płaci łapówki i fałszuje 18.08.09, 20:45
        yayetchco napisał:

> Provident (...) i fałszuje zeznania finansowe.

A po co ????
    • pir-bank-kwadrat Raiffeisen jak Provident? 18.08.09, 00:38
      Ależ miłe towarzystwo... Gratulacje
    • bodzio.c UOKiK pozwał Providenta do sądu 18.08.09, 08:33
      Trzeba mieć naprawdę "nierówno pod sufitem" żeby w providencie brać
      kredyt.
      • tomashec Re: UOKiK pozwał Providenta do sądu 18.08.09, 08:59
        nie każdy jest inteligentny ja Ty (nie kpię). Czy to jego wina, że jest podatny
        na sugestie albo jego dzieci nie mają co jeść bo wszystko jest drogie?
        • kloszu Re: UOKiK pozwał Providenta do sądu 18.08.09, 09:54
          Skoro można omijać ustawę to po co ona jest. Martwe prawo. Parlament nic nie
          robi aby ochronić obywateli przed lichwą. Czy tak trudno dodać przepis, że
          oprocentowanie wraz z wszelkimi usługami nie może przekraczać czterokrotności
          stopy lombardowej.
          • gugcia0 Prowident dlatego moze tak rabowac ludzi,bo nasze 18.08.09, 18:00
            banki sa albo nie nasze i olewaja polskich obywateli, albo sa i nasze ale
            nasladujac zachodnich kolegow tez olewaja polskich obywateli. Znam stosunki w
            RFN i tam jezeli pokazalbym w banku,ze mam 2 nieruchomosci,splacone, warte
            ok.300 tys euro i ze jestem rolnikiem, ze mam do tego ukonczony uniwersytet i
            zajmuje sie tlumaczeniem, do tego mam idealna karte, nigdy niczego nie
            pozyczalem i nie bylem dluznikiem, gdybym tam poprosil o 8 tys euro pozyczki, to
            pomimo braku stalej pracy ,przy takim zabezpieczeniu na hipotece 2 atrakcyjnych
            nieruchomosci (duze mieszkanie w Krakowie i dom w parku narodowym,14 km od
            miasta z 1 ha ogrodu) te marne 8 tys euro bym w RFN dostal. Ale nie w Polsce.
            Juz od kilku lat probuje dostac normalna pozyczke na remont domu z banku i nic -
            nie jestem wiarygodny, moje warte grubo ponad milion zl nieruchomosci nie robia
            na zadnym banku wrazenia.Powod - brak stalej pracy, a takie tam
            tlumaczenia,rolnictwo, jakies wyjazdy zagraniczne - to nic nie warte. Zypytalem
            kiedys czy to moze fakt,ze mam 48 lat i nie mam etatu tak zle o mnie swiadczy i
            panienka odpowiedziala mi,ze niestety tak,ze jestem calkowicie niewiarygodny.
            Rzeczywiscie, sytaucja ta powtorzyla sie gdy chcialem kupic laptopa za 2 tys zl
            w Media Markt.No credit!Kupilem na karte kredytowa, bo te,o dziwo wydal mi bank
            ING,znajac moje u nich depozyty w euro. Ale ten sam ING juz kredytu na remont mi
            nie dal. Dziwne sa te banki w Polsce. Stad zbieram teraz gotowke na remont.Nie
            dziwie sie biednym ludziom,ze ida do Prowidenta,jezeli nawet mnie nikt nie chce
            pozyczyc ani grosza.
    • ichmordy UOKiK pozwał Providenta do sądu 18.08.09, 21:06
      Jak ktoś nie chce brać od Providenta na 108% może spróbować pożyczek społecznościowych. Smava.pl , Kokos.pl , Finansowo.pl , Monetto.pl maksymalnie na 20% :)
    • danuta59.online UOKiK pozwał Providenta do sądu 09.09.09, 13:57
      Pracowałam w Providencie prawie rok i wiem,że nie jest to instytucja dla biednych, a dla bogatych. Przy pożyczce 1000 zł koszt tygodniowy to 34 zł. I wielu ludzi na takie coś się decyduje, bo np. bank nie da kredytu komuś bez zameldowania (w Polsce kilka milionów ludzi nie ma żadnego zameldowania,z tego blisko 70% ma stałą pracę i jakiś tam stały dochód). Paranoja!? A jednak!

Co do prowizji za "obsługę w domu" przedstawiciel dostaje 5% brutto! i żadnych innych bonusów, a reszta idzie nie wiem na co - może na reklamę? Poza tym dostaje się wynagrodzenie za każdą umowę (30-50 zł brutto), więc nie opłaca się tak bardzo zbierać kasy, ale przede wszystkim namawiać na branie nowych pożyczek. Ubezpieczenie jest obowiązkowe i nie ma możliwości, żeby z niego zrezygnować, a kiedy w czasie kiedy pracowałam obniżone dość istotnie zostały progi procentowe i w związku z tym musiały ulec zmianie, to po prostu zwiększona została kwota "za ubezpieczenie", a kwota do spłaty została taka sama.

Szacunku dla pracy ze strony kierownictwa ZERO i zdarza się, że np. jest się zwolnionym za nic (w czasie mojej pracy kilka osób w ten sposób zostało zwolnionych, bo kierownik "nie widział możliwości dalszej współpracy", a nie jest się zatrudnionym normalnie tylko "na wykonywanie usług na rzecz...")

Pakiet "przelew"? proszę bardzo, ale: formalności jak w każdym innym banku, czeka się na przelew ok. 10 dni, a poza tym przedstawiciel nic za to nie ma, w związku z tym będzie do tego klienta zniechęcał.

Wytrzymałam tę pracę prawie rok, bo się do niej zobowiązałam, ale szlag mnie trafiał za każdym razem, kiedy musiałam w godzinach mojej pracy podstawowej zwalniać się, żeby się rozliczyć z zebranej kasy, chodzić za darmo (bo wynagrodzenie prowizyjne) po 10 razy do dłużników tylko po to, żeby "dostać" podpis (nawet jeśli już wiedziałam, że nie będzie żadnej wpłaty). I mam wiele szacunku dla ludzi, którzy jako przedstawiciele nadal tam pracują.

Natomiast z punktu widzenia byłego pracownika czas żeby w ogóle sprawdzić firmy, które na takich zasadach udzielają pożyczek. Jest ich dużo więcej niż tylko Provident, wystarczy porozglądać się po słupach ogłoszeniowych (np. Tempo Finans, Optima...).
      Przy tym tłumaczą się one tym, że nie są bankami, a prowadzą działalność gospodarczą, więc np. prawo bankowe ich nie dotyczy.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka