bopos Ruch Autonomii Śląska kontra PZPN 02.09.09, 15:18 Gorole to sum gorole, i zbyte! Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Ruch Autonomii Śląska kontra PZPN 02.09.09, 15:25 słusznie stadiony to nie polityka zwłaszcza propagowanie faszyzmu niemieckiego Odpowiedz Link Zgłoś
marbytom Re: Ruch Autonomii Śląska kontra PZPN 02.09.09, 15:29 Twoja rodzina przyjechała tu zza buga na furmance więc się nie wymądżaj albo wracaj skąd twoi przodkowie !!! rzewuski1 napisał: > słusznie > stadiony to nie polityka > zwłaszcza propagowanie faszyzmu niemieckiego Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Ruch Autonomii Śląska kontra PZPN 02.09.09, 15:36 Twoja rodzina przyjechała tu zza buga na furmance więc się nie > wymądżaj albo wracaj skąd twoi przodkowie przykro mi ale fakty sa niezbite tym gorzelikom i innym psycholom chodzi o oderwanie slaska od Polski i jego zniemczenie armia czerwona nie po to krwawiła by teraz na slasku potomkowie ss manów i gestapowców podnosili głowe i spiewali piesni we tym paskudnym jezyku Odpowiedz Link Zgłoś
marbytom Re: Ruch Autonomii Śląska kontra PZPN 02.09.09, 15:39 Ja mam podwójne obywatelstwo i się tego nie wstydzę. Za faszystę sie nie uważam jeśli masz czelność takm mówić to chętnie podam cię do sądu. rzewuski1 napisał: > przykro mi ale fakty sa niezbite > tym gorzelikom i innym psycholom chodzi o oderwanie slaska od Polski > i jego zniemczenie > armia czerwona nie po to krwawiła by teraz na slasku potomkowie ss > manów i gestapowców podnosili głowe i spiewali piesni we tym > paskudnym jezyku Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Ruch Autonomii Śląska kontra PZPN 02.09.09, 15:41 marbytom napisał: > Ja mam podwójne obywatelstwo i się tego nie wstydzę. Za faszystę sie > nie uważam jeśli masz czelność takm mówić to chętnie podam cię do > sądu. > > rzewuski1 napisał: > > > przykro mi ale fakty sa niezbite > > tym gorzelikom i innym psycholom chodzi o oderwanie slaska od > Polski > > i jego zniemczenie > > armia czerwona nie po to krwawiła by teraz na slasku potomkowie ss > > manów i gestapowców podnosili głowe i spiewali piesni we tym > > paskudnym jezyku a czy ja ciebie nazywam faszysta Odpowiedz Link Zgłoś
marbytom Re: Ruch Autonomii Śląska kontra PZPN 02.09.09, 15:48 Z tego co napisałeś tak wynika. Jestem za autonomią dla Śląska. Jak byś znał historię to byś wiedział że była już przed wojną dopiero w 1945 została zniesiona. Autonomia to same korzyści: wlasny sejm, skarbiec. Więc sobie troche poczytaj zanim zaczniesz żucać obelgi na zwolenników Autonomi Śląska. A co do niemieckiego to nie uważam go paskudnym językiem. Moja rodzina posługuje się nim od pokoleć. Pozatym Ustwaowo jest zagwarantowane poszanowanie dla mniejszości narodowych. Więc z kim chcesz wojować? Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: Ruch Autonomii Śląska kontra PZPN 02.09.09, 16:16 Autonomiczne województwo śląskie zostało zlikwidowane dekretem Adolfa Hitlera z 8.10.1939 roku a nie w 1945 roku. Poducz się trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
marbytom Re: Ruch Autonomii Śląska kontra PZPN 02.09.09, 16:22 Sam się poucz Autonomia śląska została zlikwidowana w PRL, 6 maja 1945 r. komunistyczna Krajowa Rada Narodowa uchwaliła zniesienie Statutu Organicznego Województwa Śląskiego. psie.pole napisał: > Autonomiczne województwo śląskie zostało zlikwidowane dekretem Adolfa Hitlera > z > 8.10.1939 roku a nie w 1945 roku. > Poducz się trochę. > Odpowiedz Link Zgłoś
czornefuzekle Psie.pole bredzisz 02.09.09, 16:31 Formalnie zniosła ją Rada Narodowa w 1945 r. i to nielegalnie, bo bez zgody Sejmu Śląskiego. Liczy się akt, który wchodzi w skład polskiego porządku prawnego(władze III RP przyjmują część aktów prawnych PRL), a nie dekret hitlerowski z 39 r. psie.pole napisał: > Autonomiczne województwo śląskie zostało zlikwidowane dekretem Adolfa Hitlera > z > 8.10.1939 roku a nie w 1945 roku. > Poducz się trochę. > Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Ruch Autonomii Śląska kontra PZPN 02.09.09, 16:33 marbytom napisał: > Z tego co napisałeś tak wynika. Jestem za autonomią dla Śląska. Jak > byś znał historię to byś wiedział że była już przed wojną dopiero w > 1945 została zniesiona. Autonomia to same korzyści: wlasny sejm, > skarbiec. Więc sobie troche poczytaj zanim zaczniesz żucać obelgi na > zwolenników Autonomi Śląska. > > A co do niemieckiego to nie uważam go paskudnym językiem. Moja > rodzina posługuje się nim od pokoleć. Pozatym Ustwaowo jest > zagwarantowane poszanowanie dla mniejszości narodowych. Więc z kim > chcesz wojować? autonomia to tylko pretekst do oderwania slaska od Polski Odpowiedz Link Zgłoś
czornefuzekle Każdy debilem może być 02.09.09, 16:40 Każdy ma prawo do pisania bredni i bycia debilem. Jeśli nie wiesz do czego służy autonomia regionalna, to podaruj sobie takie komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Każdy debilem może być 02.09.09, 17:25 czornefuzekle napisał: > Każdy ma prawo do pisania bredni i bycia debilem. > Jeśli nie wiesz do czego służy autonomia regionalna, to podaruj sobie takie > komentarze. autonomia w unistarnym panstwie jakim jest Polska jest niepotrzebna, zwłaszcza w kraju o 3 stopniowym samorzadzie od gminy, powiatu na województwie konczac > Odpowiedz Link Zgłoś
czornefuzekle Re: Każdy debilem może być 02.09.09, 17:44 rzewuski1 napisał: > autonomia w unistarnym panstwie jakim jest Polska jest niepotrzebna, > zwłaszcza w kraju o 3 stopniowym samorzadzie od gminy, powiatu na > województwie konczac > Tak może napisać tylko ten, który czerpie zyski z centralizacji, czyli mieszkaniec Warszawy. Samorząd to tylko decentralizacja administracyjna bez wpływu na gospodarzenie własnym pieniądzem. Autonomia to nasze podatki na nasze wydatki. Inne regiony tak jak Górny Śląsk powinny powiedzieć: "Stop warszawskiemu wyzyskowi!" Odpowiedz Link Zgłoś
orkiszon Re: Ruch Autonomii Śląska kontra PZPN 04.09.09, 13:47 Ciekawe z czego byście wtedy żyli - będąc autonomią, bo region niezbyt ostatnio prosperuje... Prawdziwi Ślązacy ginęli w powstaniach, w czasie II wojny za Ojczyznę, a pseudo - albo wyemigrowali do Niemiec, albo mieszają tutaj. Dziwne jakoś u nikt za autonomią Galicji nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Ruch Autonomii Śląska kontra PZPN 02.09.09, 15:32 Rzewuski, przykro mi ale musze stwierdzic ze cie pogielo do imentu! Zascianek jestes paczesiu nadbuzanski! Odpowiedz Link Zgłoś
janci0 Re: Moglo Kosovo moze i Slasko!!! 02.09.09, 15:35 Śląsk autonomiczny? Od kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Moglo Kosovo moze i Slasko!!! 02.09.09, 15:37 to najpierw musicie sie podlizac amerykancom zeby sobie nas zbo- mbardowali tak jak serbów Odpowiedz Link Zgłoś
0.karo Czy to nie wstyd być niemiecką marionetką?! 02.09.09, 15:44 Kiedy zabrakło kasy na kupowane volksdeutschy -Niemcy wykoncypowali "mniejszość ... śląską. Odpowiedz Link Zgłoś
marbytom <a href="http://www.youtube.com/watch?v=0cF6oLX0htk" target="_blan 02.09.09, 16:10 www.youtube.com/watch?v=0cF6oLX0htk Odpowiedz Link Zgłoś
1-global Precz z j. niemieckim z miejsc publicznych w PL!!! 02.09.09, 16:12 Prosze wejsc na forum w nto.pl, tutaj jest watek Slask,Polska,Niemcy. Ja caly czas pisze ze j. niemiecki dla mniejszosci jest OK ale nie w miejscach publicznych tutaj mamy jezyk polski zeby wszyscy ze soba sie komunikowali !! global Odpowiedz Link Zgłoś
czornefuzekle Cracovia i Polonia Bytom raus :D 02.09.09, 16:14 PZPN musi zakazać używania tych nazw, bo nie są po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Gerard Cieślik 02.09.09, 16:20 Gerard Cieślik, który jest wielką legendą Ruchu Chorzów wypowiedział się o tej fladze jednoznacznie: "Niemiecki napis na stadionie w Chorzowie poruszył mnie do żywego. Ruch był zawsze śląski, a Śląsk był zawsze polski! Znałem ludzi, którzy tworzyli ten klub, to byli powstańcy i patrioci. Uszanujmy ich pamięć." Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Gerard Cieślik 02.09.09, 18:16 jak Slask zawsze polski jak Polski setki lat nie bylo?Ale czego rzadac od pilkarza?Pilkarz ma krzywe nogi i ma strzelac bramki ..to wystarczy.. Odpowiedz Link Zgłoś
ersta Ruch Autonomii Śląska kontra PZPN 02.09.09, 16:39 Jesli jestesmy Krajem Demokratycznym nie widze zadnego problemu z niemieckimi napisami ja jestem z Krakowa a RAS calym sercem popieram...SLAZACY ZAWSZE Z WAMI Odpowiedz Link Zgłoś
1-global Precz z j. niemieckim z miejsc publicznych!! 02.09.09, 21:54 Tylko poprzez takie chwyty mozemy uslyszec o RAS=folklor. RAS to sa mali proniemieccy krzykacze! global Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Precz z j. niemieckim z miejsc publicznych!! 02.09.09, 22:30 a ja bym ci czyli Gorolowi i Lapancowi polecil wrocic do swoich stron rodzinnych..stepy ukrainskie..ha,ha,ha.. Odpowiedz Link Zgłoś