stemp10 Strach pomyśleć co by było z PISem w kryzysie 07.09.09, 20:13 prawdopodobnie Argentyna bis. Ktoś to dzisiaj ładnie ujął - polityka trumienna - jako domeną silnej Polski. Na kolanach do Częstochowy że nie PIS nami rządzi. Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert spoko, spoko 07.09.09, 20:20 Do poziomu Niemiec Polsce potrzeba jeszcze ze 100 lat szybkiego rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
kostkiewicz321 Re: spoko, spoko 07.09.09, 20:47 Właśnie... PKB na głowę w Polsce to 8K USD, w Niemczech ok 35K USD. Przy takim samym wzroście procentowym realnie niemiecki PKB rośnie szybciej, czyli Niemcy nam uciekają. Co do artykułu to nie umiem go jakoś znaleźć na stronie Die Welt - pewnie jakiś akapit w artykule na ostatniej stronie a nie cały artykuł o Polsce. A jak wpisuje Polen to połowa wyników wyszukiwania daje odpowiedź...Prostituierten Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: spoko, spoko 08.09.09, 01:19 > Co do artykułu to nie umiem go jakoś znaleźć na stronie Die Welt Bo to trzeba znac niemiecki, dziecko... Odpowiedz Link Zgłoś
black.scholes "Die Welt": 14 lat trwałego wzrostu Polski 07.09.09, 20:44 Te 3 pkt. procentowe odnosnie deficytu to jakis zart... Dlaczego nie ma w EU sredniej ruchomej albo jakiegos indeksu wazonego? Przeciez dzisiaj zaden kraj lub prawie zaden w Unii nie ma deficytu na poziomie 3%... co wiecej, wiekszosc ma 5-6 a nawet 10%... Hipokryzja. Kryteria z Maastricht nie przystaja do realiow. Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 "Die Welt": 14 lat trwałego wzrostu Polski 07.09.09, 20:45 Mozliwe,ze Polsce trzeba 100 lat do osiagniecia poziomu Niemiec,ale mowa jest o kryzysie...W ktore spoleczenstwa kryzys "uderza" najbardziej ? -W te "zorganizowane",opierajace sie na ustalonym status quo,w ktorych ustalilo sie przekonanie o stabilnosci systemu,o jego nadrzednych wartosciach.-Sa to spoleczenstwa "uspione",uregulowane,poddane kontroli panstwa,w ktorym szary obywatel ma,z gory,ustalony kursus zycia (szkola,praca,kredyt,domek,podatki).-W tych spoleczenstwach najmniejszy kryzys staje sie tragedia.-A polski ku...dolek ?- Jest ,jaki jest.-Polak sie "nie da",lubi zakombinowac,zakrecic,zorganizowac,nie wierzy w walory panstwa- opiekuna,aparatu do sciagania podatkow...-W Polsce,paradoksalnie ,rozwija sie ,tzw ,szara strefa.-I bardzo dobrze !-Niech wielcy teoretycy ekonomii przestana nam pieprzyc o makro i mikro wzrotach,przychodach i innych PNB i PKB.-Bogactwo obywatela zaczyna sie od zawartosci jego wlasnej kieszeni;-nie zapominajmy o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: "Die Welt": 14 lat trwałego wzrostu Polski 08.09.09, 04:04 rijselman12.0 napisał: > Mozliwe,ze Polsce trzeba 100 lat do osiagniecia poziomu Niemiec,ale > mowa jest o kryzysie...W ktore spoleczenstwa kryzys "uderza" > najbardziej ? -W te "zorganizowane",opierajace sie na ustalonym > status quo (...) Zależy jaki kryzys. Co zrobi (nawet z Polską) brak prądu a jak uderzy w południowy Sudan? Za to w Sudanie brak starych opon na podeszwy sandałów i nieciągłość w dostawach motyk mogą zachwiać społeczeństwem. (...Bogactwo > obywatela zaczyna sie od zawartosci jego wlasnej kieszeni;-nie > zapominajmy o tym.) Tu masz całkowitą rację. W Polsce zaś obywatele są bogaci za pośrednictwem swoich przedstawicieli. Taka demokracja na odwyrtkę. Państwo ma mi do zaproponowania coraz wyższe podatki a kancelaria prezydenta ma coraz wyższe wydatki. Problemem jest, że polska gospodareczka, nawet tak dobrze sobie radząca, ma wielkość jak dla 20-milionowego kraju a ludzi u nas dwa razy tyle. Efektem bezrobocie i bieda dużej części społeczeństwa. Ten fakt ukryto fundując połowie Polaków zasiłki, emeryturki, renty. Tym gorzej dla pracującej reszty. A my ciągle bawimy się w powrót do tradycji: bogaty pan dziecic i tysiące biedoty wokoło. To nie żart, tylko ocena tego, co w głowie rządzących, ocena oficjalnej polityki państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ptr0 Na razie kiełbasa przegoniła 07.09.09, 20:46 A reszta to już nie jestem taka pewna... Odpowiedz Link Zgłoś
cromio Nie wiedziałem, że jest tylu idiotów na świecie, 07.09.09, 21:03 dopóki nie zacząłem czytać różnych nieudaczników i malkontentów na forach internetowych (uwaga - parafraza z Lema, o ile ktoś tu jeszcze rozumie, co znaczy parafraza). Jak to się dzieje, że ponad 50% społeczeństwa głosowałoby dzisiaj na PO, ok. 70% społeczeństwa jest zadowolonego ze swojej sytuacji życiowej a tutaj, na forum, 95% wypowiedzi to niegodne, wulgarne i żałosne bluzgi na Tuska i resztę ekipy ? Czy tutaj swoje dyżurne jaczejki (uwaga - trudne słowo, radzę zajrzeć do Wikipedii) mają wszystkie pozostałe, poza PO, partie ? Czy też może forum okupowane jest przez grono frustratów, którzy w przerwie między kolejnymi orgazmami przed ekranem, w oczekiwaniu na zasiłek dla bezrobotnych, czytają z niewielkim zrozumieniem teksty, na które przypadkowo ześlizgną się im lepkie od spermy paluchy ? Odpowiedz Link Zgłoś
jjrak Re: Nie wiedziałem, że jest tylu idiotów na świec 07.09.09, 21:23 Pozwól ze ci to objaśnię: Nic innego anty-PO-wskim frustratom nie zostało jak internet ;-). Tu mogą ulżyć kompleksom i złości po wyborczych klęskach. Toć oni już skakali z radości , ze kryzys przywróci ich do korytka , a tu zonk, brzydki kawał im gospodarka robi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mieczyslawww Re: Nie wiedziałem, że jest tylu idiotów na świec 07.09.09, 21:25 własnie problem tkwi w szczegółach . Przykladowo 10 milionów mamy wyborców ludzi co moga głosować. Do głosowania idzie 20% to jest 2 miliony. Z tych 2 milionów głosowało by na PO 1 milion 50% . Problem jest taki kto komu lepszy zafunduje piknik to więcej przyciągnie ludzi do głosowania .A to czy Tusk bedzie ządził czy ixsiński jest bez znaczenia .Lniczy sie to co kto chce zrobić dla obywatela .Bo prawdziwy patriota kocha swój kraj a nie go rujnuje zgadzasz się chyba zemną .I zrobi wszystko by było obywatelom dobrze bo to jego dzieci .widze że te 16 lat na zachodzie mnie poprzestawiało .Nie musisz sie zemna zgadzać .Obywatela nie powinno obchodzic kto rządzi tylko czy rządzi dobrze. To jest meritum sprawy .jeśli cie urazilem sory. Odpowiedz Link Zgłoś
cromio Re: Nie wiedziałem, że jest tylu idiotów na świec 07.09.09, 22:02 Zgadzam się w 100%. Nazwisko Tuska przytoczyłem jako hasło. Możesz pod to podstawić każde inne nazwisko osoby nie pochodzącej z PiSu (bo, jak się wydaje, niemal tylko takie nazwiska wywołują wściekłe ataki). Polacy, w swej masie, są rozsądni zarówno w sprawach politycznych (gdy jednego roku przegną zbytnio w stronę oszołomstwa, np.Tymiński, PiS, przy następnych wyborach prostują pomyłki), jak i w sprawach gospodarczych (mozolna praca od podstaw). Nie rozumieją tego tylko wspomniani przeze mnie frustraci, w głównej mierze wywodzący się z PiS, lub lewacy, mający gęby pełne frazesów o głodujących dzieciach (konia z rzędem temu, kto takie dziecko pokaże). No, jeszcze są ci, którzy wszystkie polskie bolączki zwalają na Żydów, masonów i cyklistów. Wracając do poprzedniego wątku. Polacy są rozsądni sami w sobie, jak również mają szczęście do wybitnych działaczy głównie ekonomicznych, np. Balcerowicz, Belka, Rostowski etc. Dzięki nim Polska stoi tak, jak stoi. To osobowości wielkie, na miarę przedwojennego Grabskiego, niemieckiego Erharda czy Roosvelt ze swoim New Deal'em. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Nie wiedziałem, że jest tylu idiotów na świec 08.09.09, 09:24 hm, a nie zauwazyles ze to nie jest kwestia "przeganiania" tylko po prostu "nowosc"? Co wybory to polacy wybieraja nowosc. Niewazne kto - byle inne niz jest. I co powiesz na to ze niektorzy, jak ja, byli wyborcami PO i partii liberalnych z przeszlosci, a teraz maja juz po prostu dosc tego lukrowanego telewizyjnego swiata, wiecznego oszukiwania, totolnego braku jakichkolwiek postepow, zero realizowania prostych obietnic przedwyborczych i permanentnego pieknego makijazu umyslowego? Ja nie tylko bede krzyczal na forach - ja zaglosuje takze przeciwko oszustom, bo mam ich dosc. A abonament na misyjne programy niech sobie dalej tusk uzywa jako obietnicy przedwyborczej. Nazywanie tez narodu, ktory wybiera do wladz partie skrajne typu PiS, LPR, Samoobrona (!!!!!!!) , mianem "rozsadnego" uwazam za mocno zabawne. Mi to bardziej przypomina funkcjonowanie calego "panstwowego" swiata wokolo mnie - np. MPK Poznan organizuje przetarg na tramwaje i wybiera firme z okolicy poznania, co gwarantuje nam zakup prototypow tramwaju, czyli tego co przezywal Poznan wczesniej z Tatrami. Albo, to samo MPK sprzedaje zajezdnie, bo niepotrzebne. Teraz okazuje sie ze tramwaje beda staly miedzy rondem Zegrze a Staroleka, pod chmurka, pilnowane przez firme ochroniarska za ktora zaplaci chyba wujek z ameryki. Cala "rozsadna" Polska buduje platne drogie autostrady, dofinansowujac je z podatkow a potem bulac oplaty i to niemale - zamiast budowac drogi ekspresowe, ktorymi jezdza zwykli ludzie... Mowisz o narodzie ktory potrafi spedzac wczasy w tlumie piwoszy w zakopanym, nie znajac przepieknych terenow wokol siebie ;). A, co tu duzo gadac - rozsadek to temu narodowi znany nie jest. Za to znane sa ogromne fundusze unijne i to ze dzieki nim i temu ze mamy PLN nasz kraj radzi sobie w czasach kryzysu. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Nie wiedziałem, że jest tylu idiotów na świec 08.09.09, 21:37 maniek_ok napisał: >Co wybory to polacy wybieraja nowosc. Niewazne kto - byle inne A ja uważam, że co wybory gawiedź wyborcza (nieważne zasadniczo gdzie) wybiera CIĄGLE TYCH SAMYCH. Oczywiście pod nową marką, bo stara już zbankrutowała. Kto z nas ma rację ? >Ja nie tylko bede krzyczal na forach - ja zaglosuje takze >przeciwko oszustom, bo mam ich dosc. Zdradzisz na kogo zagłosujesz ? Bo ja podejrzewam, że na tych samych spośród towarzystwa wzajemnej adoracji (wersja dla maluczkich: "wzajemnego opluwania") politycznej, którzy od 20 lat wymieniają się, tyle że z "nowszymi" plakietkach identyfikacyjnymi partii. >Nazywanie tez narodu, ktory wybiera do wladz partie skrajne typu >PiS, LPR Pal licho PiS, ale co dopiero UPR ?! To byłby dopiero "niedopuszczalny wybór", zgadłem ? Odpowiedz Link Zgłoś
rorio2 "Die Welt": 14 lat trwałego wzrostu Polski 07.09.09, 21:13 Zapraszamy do współpracy. Odpowiedz Link Zgłoś
mirage72 Re: "Die Welt": Polacy mają lepszy sposób na kryz 07.09.09, 21:16 No cud gospodarczy jest ... rzeczywiscie, ale tylko na papierze. A papierem to sobie mozna czasami pomoc, moze byc rowniez gazeta z braku toaletowego. Juz pisza,ze budzetowka 20% podwyzek, juz to nayczyciele i emeryci w ekstazie, nie wiedza co robic z pieniedzmi i w co inwestowac. Juz to przez jeden artykul w gazecie autostrady wybudowane .... bez ponownego latania dziur itd itd - normalnie extaza. I to wszystko dzieki PO, obywatelowi Tuskowi i Rostowskiemu. Geniusze na papierze. Papierowe tygrysy.Wszystkie afery rozwiazane. Dlugi zmalaly diametralnie.A glupcy sie ciesza i wiwatuja. Wszystko przez jeden artykul w gazecie. Narod normalnie uwielbia PO. Ano zobaczymy co napisza wkrotce. Odpowiedz Link Zgłoś
dryhas Czy autorzy artykułu w Die Welt wiedzą ilu ludzi w 07.09.09, 21:17 Polsce zarabia 1000-1500 PLN i ilu ma emerytury po 800 PLN? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan "Die Welt": 14 lat trwałego wzrostu Polski 07.09.09, 21:18 Co za bzdury! Jak mozna porownywac biedna Polske z bogatymi Niemcami? Ci dziennikarze z Die Welt pwenie nigdy w Polsce nie byli... Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: "Die Welt": 14 lat trwałego wzrostu Polski 08.09.09, 01:21 > Co za bzdury! Jak mozna porownywac biedna Polske z bogatymi > Niemcami? Zabolalo, kacapie? Odpowiedz Link Zgłoś
bandycki.uklad.po.wrocil "Die Welt": 14 lat trwałego wzrostu Polski 07.09.09, 22:08 Agenturalne media przytaczaja tylko WYBIORCZO z prasy zagranicznej to co chca.Pamietam jak za czasow PiS pewna zydowska gazeta przytaczala same negatywne artykuly.Agenci rozlokowani jako korespondenci zagraniczni wyszukiwali badz inspirowali negatywne opinie.Teraz niektorzy robia na odwrot.Negatywnych juz nie przedrukowuja a wysukuja poztywne.Typowe dla tego czegos. Odpowiedz Link Zgłoś
michalcyprian Polska wyprzedzi na EURO 2012 Niemcy 07.09.09, 22:17 OMG!! Nie podejrzewałem Niemców o taki przewrotny i absurdalny humor!! Wow, prawie jak Monty Python. Odpowiedz Link Zgłoś
duckoff "Die Welt": 14 lat trwałego wzrostu Polski 07.09.09, 23:02 no, z tym przegonieniem to troche przegieli... chetnie bym zamienil niemiecka recesje z polskim wzrostem... :) Odpowiedz Link Zgłoś
olias "Die Welt": 14 lat trwałego wzrostu Polski 07.09.09, 23:40 bo dzięki Balcerowiczowi i Unii Wolności Tysiąca Nazw upadliśmy tak nisko że niżej już nie możemy. Ot, proste rozwiazanie zagadki. Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: "Die Welt": 14 lat trwałego wzrostu Polski 08.09.09, 01:22 Nastepny madry inaczej, ktory z instrukcji zapamietal tylko tyle, ze na dzwiek nazwiska "Balcerowicz" ma miec piane na gebie. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: "Die Welt": 14 lat trwałego wzrostu Polski 08.09.09, 19:16 funia81 napisał: >Nastepny madry inaczej, ktory z instrukcji zapamietal tylko tyle, ze >na dzwiek nazwiska "Balcerowicz" ma miec piane na gebie. Podobają mi się Twoje konkretne komentarze :) Odpowiedz Link Zgłoś
komitet.oglupiania.robotnikow "Die Welt": 14 lat trwałego wzrostu Polski 08.09.09, 00:02 Solidarny sukces 20-lecia to ponad pół bilionowe zadłużenie, 52,2 miliardowy deficyt na 2010 rok (według J.V. Rostowskiego z dnia 07.09.09), brak pieniędzy na zapłacenie półrocznej raty odsetek od załużenia (18 milardów zł). W okresie gierkowskim Wolna Europa grzmiała, że PRL podnosi stopę życiową ludności (luksusy) za pożyczone pieniądze w Zachodnich Bankach. Nie ma Radia Wolna Europa po polsku, więc przypomnę to, że wzbogacenie samochodowe obywateli RPIII jest wynikiem gigantycznego zadłużenia państwa i wyprzedaży majątku narodowego. Czekamy na unijnego komornika i płacz sierot forumowych. Pozdrawiam radosnych forumowiczów. - mofnet.gov.pl/dokument_wai.php?const=5&dzial=590&id=70509&PortalMF=415... Zadłużenie Skarbu Państwa nr 6/2009 - Wersja graficzna Na koniec czerwca 2009 roku zadłużenie Skarbu Państwa (SP) wyniosło 608.125,2 mln zł (tj. ok. 136,1 mld EUR lub ok. 191,6 mld USD – w przeliczeniu po kursach z dnia 30 czerwca 2009 r.: 1EUR = 4,4696 PLN, 1USD = 3,1733 PLN). W porównaniu z końcem maja 2009 roku zadłużenie to wzrosło o 5.582,3 mln zł, tj. o 0,9%.Poniżej cała publikacja w formacie pdf. (kolejny numer ukaże się 21 września 2009 r.) Państwowy Dług Publiczny na koniec grudnia 2008 r. wyniósł 627.620,0 mln zł. rtoip.ovh.org/trash/ktl.swf Odpowiedz Link Zgłoś
klos2009 Balcerowicz nie zapomne ci tego schłodznia, bandy_ 08.09.09, 01:55 to, W 2001 roku przedstawiciele liberalnego Centrum A.Smitha pisali, : jesli w wyniku działan Balcerowicza i w ogóle przez przemiany jest w polsce ponad 30% bezrobotnych a ponad 50 % rodzin żyje w biedzie to nie nalezało tych przemian robić. "jest to zasługa Narodowego Banku Polskiego, który w 2001 roku w obawie przed rosnącym zadłużeniem państwa, inflacją i przegrzaniem gospodarki stłumił wzrost poprzez podniesienie stóp procentowych" Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Balcerowicz nie zapomne ci tego schłodznia, b 08.09.09, 07:48 klos2009 napisała: > to, W 2001 roku przedstawiciele liberalnego Centrum A.Smitha > pisali, : jesli w wyniku działan Balcerowicza i w ogóle przez > przemiany jest w polsce ponad 30% bezrobotnych a ponad 50 % rodzin > żyje w biedzie to nie nalezało tych przemian robić. Tym samym, skoro bezrobocie jest dużo mniejsze niż 30%, a w biedzie żyje dużo mniej niż 50% rodzin, wychodzi na to, że przemiany należało robić - i chwała bogom :-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
kireta21 "Die Welt": 14 lat trwałego wzrostu Polski 08.09.09, 09:49 Niby mówią, że kryzys, że bida, że się gospodarka sypie, sypią statystykami, straszą konsekwencjami. Ja tego nie czuję. Moja firma zajmuje się wszelkiego rodzaju robotami ślusarskimi. Od kotłów CO do balustrad. Od lipca nie przyjmujemy nowych zamówień, tylko odsyłamy klientów do innych firm, bo zwyczajnie nie bylibyśmy w stanie się wyrobić z czasem. Decyzją właściciela kolejne zamówienia będziemy przyjmować dopiero od grudnia. Jedyna zmiana jaką zauważyłem, to że budowlańcy zaczęli CZYTAĆ faktury za materiał. Wygląda na to, że kryzys uderzył chyba tylko w firmy żyjące od kredytu do kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslawo2 wszyscy się cieszymy bo pan Niemiec nas pochwalił 08.09.09, 10:17 i pogłaskał po główkach. Odpowiedz Link Zgłoś
kireta21 Re: wszyscy się cieszymy bo pan Niemiec nas pochw 08.09.09, 14:32 Nie za bardzo rozumiem do czego pijesz? Do tego, że mojej firmy ten straszny, katastrofalny kryzys jakoś o dziwo nie zaszkodził, a i moich klientów ledwo bo ledwo? Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: wszyscy się cieszymy bo pan Niemiec nas pochw 08.09.09, 19:20 kireta21 napisał: > Nie za bardzo rozumiem do czego pijesz? Sądzę, że ten "przemysławo" sam nie wiedział co napisać z sensem w odpowiedzi na Twoją ocenę. Dlatego ... napisał coś absolutnie bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Lepper, Kaczyńscy, Zawisza, Giertych 08.09.09, 09:49 nieprawda największą zasługę odnieśli Lepper z Kaczyńskimi odsuwając Balcerowicza od władzy nad stopami. I juz nikt nie musi być profesorem ekonomii a słowa: synekura i skrzypek dziwnie do siebie pasują tak jak głupek, psuj i posuj na tle sławnych krytyków zdrowego rosądku profesora Balcerowicza. "jest to zasługa Narodowego Banku Polskiego, który w 2001 roku w obawie przed rosnącym zadłużeniem państwa, inflacją i przegrzaniem gospodarki stłumił wzrost poprzez podniesienie stóp procentowych." Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Niemiec w te bzdury uwierzy 08.09.09, 10:40 ale czy Polak?szczegolnie w to,ze park samochodowy w Polsce jest mlodszy niz w Niemczech..?!!ha,ha,ha..! Odpowiedz Link Zgłoś
zdr1 Miedzynarodowka znowu w akcji 08.09.09, 10:53 No to wam napisali jak macie dobrze i to w zagranicznej gazecie! A po cichu smieja sie z was skolonizowane glupki. Odpowiedz Link Zgłoś
arche75 "Die Welt": 14 lat trwałego wzrostu Polski 08.09.09, 14:31 Tak sobie czytam i czytam, jak zawsze pełno zwolenników spiskowej teorii dziejów (pochwalili, żeby spekulować na złotym), politycznych pieniaczy (To zasługa PIS-u... nie, to PO!), malkontentów (co oni tam wiedzą, jesteśmy bankrutem), itd., itp... A ja się cieszę, bo wiem że nie tylko Niemcy i nie tylko w gazetach nas chwalą. Z racji swojej pracy spotykam się często z ludźmi z Belgii, Francji, Hiszpanii i kilku innych krajów - od kilku miesięcy sami z siebie w rozmowach przyznają, że ZAZDROSZCZĄ nam sytuacji gospodarczej. ... no ale Polacy już tak mają - jak sobie nie ponarzekamy, to się źle czujemy;) Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Forsa z Unii 09.09.09, 00:17 a Niemcy kosztuje to rocznie 10 mld euro netto... Odpowiedz Link Zgłoś