doniczkowa 25.02.10, 16:00 Witam! Chciałabym się dowiedzieć co w zachowaniu lub stanie zdrowia 10-miesięcznego dziecka może wskazywać na to, że dziecko ma robaki jelitowe lub innego pasożyta? Jakie badania należy wykonać? Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziub_dziubasek Re: Pytanie o robaki 25.02.10, 16:06 niespokojny sen, pokasływanie/chrzakanie, zgrzytanie zębami (ale to jest także objaw ząbkowania), co jakiś czas rzadka kupa, zmiany skórne, a także ściskanie/krzyżowanie nóżek (niektórzy uważają to za onanizm dziecięcy, ale z tego co słyszałam to w ten sposób maluchy próbują się podrapać). Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaalbrecht Re: Pytanie o robaki 26.02.10, 21:23 w tym wieku zarażenia pasozytnicze nie sa częste chyba że dziecko ma rodzeństwo przedszkolne, chodzi do żłobka, bawi sie w piaskownicy... najczęściej jesli to biegunki, utrata apetytu, niedokrwistość... ew morfologia z rozmazem, kał w kierunku lamblii i na pasożyty Odpowiedz Link Zgłoś
zabcia35 Re: Pytanie o robaki 27.02.10, 16:07 Moje dzieci były bardzo blade i płaczliwe, rozdraznione, źle sypiały w nocy czesto się zrywały.Miały gliste. Mojej siostry syn z kolei miał takie tiki, ze mrugał specyficznie zaciskając powieki i pochrząkiwał. Glista niestety jest tak podła, ze daje objawy ze strony narzadów w której jaja zawedrowały z krwioobiegiem (ukł pokarmowy przede wszystkim ale i oddechowy i nerwowy). Ale złapały gliste dopiero w wieku przedszkolnym. Jesli miałby maluszek owsiki, to przede wszystkim swiad odbytu i obj ze str ukł pokarmowego. Wtedy nalezy odrobaczyć cała rodzine. Najlepiej zrób tzw wycierkę z okolicy odbytu za pomoca specjalnego patyczka. Odpowiedz Link Zgłoś