Dodaj do ulubionych

Chropowata skora u 2-latki

15.12.10, 22:58
Witam serdecznie!
Moja 2_letnia coreczka od zeszlej zimy ma chropowata skore na calym brzuszku, siegajaca do piersi. Rowniez na bokach do pach. Cala reszta cialka jest w porzadku. Pytalam mojej pediatry w tamtym roku zima, ale powiedziala ze zima od zimna skora sie wysusza i zeby smarowac kremami nawilzajacymi.
Pomoglo na pare dni a pozniej znowu. Latem tez wystapil ten problem tyle ze znacznie mniejszy(tylko po bokach) Wiec raczej od zimna to nie jest. Od tygodnia corka znowu ma ta chropowata skore a kremy nie pomagaja.
Nie widac tego, tylko w dotyku jakby krostka na krostce. Bezbarwne.
Czy to naprawde moze byc wysuszona skora? Jesli tak to jakie kremy stosowac zeby raz na zawsze zniknelo? Nie chce przyzwyczajac skory dziecka do ciaglego nawilzania (wydaje mi sie ze nie jest to dobre dla niej).
Z gory dziekuje za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • czarna_12 Re: Chropowata skora u 2-latki 16.12.10, 00:21
      U mojej też taka tarka na pupie plecach i łokciach, zauważyłam że jak je seki codziennie,płatki na mleku lub często batoniki czy nutellę(alergii potwierdzonej nie ma).Więc to pewnie uczula stosuję balneum baby krem cały czas i pomaga na czas stosowania.Moze Twoją też coś uczula.?
    • alpepe Re: Chropowata skora u 2-latki 16.12.10, 11:02
      wygląda na uczulenie. Jakieś nowe ciastka? Cytrusy? Krótka kąpiel w niezbyt gorącej wodzie plus np. oliwa z oliwek do posmarowania, no i przyjrzyj się diecie. Moja starsza córka np. dostawała wysypki po takich jednych ciasteczkach w czekoladzie, serduszkach. A przecież czekoladę i inne rzeczy też jadła i nic jej nie było. Może za dużo serków i nabiału? Albo soczki?
      • red.aneta Re: Chropowata skora u 2-latki 16.12.10, 16:02
        Myslalama o tym. Zwracam szczegolna uwage na diete corki. Ale nie zauwazylam zwiazku z zadnym jedzeniem czy slodyczami. Wychodzi jej to w roznych okolicznosciach, czy zje cos innego czy nie. Sprawdzilam to juz za 1 razem. Dawalam jej tylko "sprawdzone" rzeczy przez miesiac ale i tak miala te krostki.
        Mysle o badaniach na tle alegricznym ale nie mam pojecia jak to wyglada. Moze ktoras z mam takie wykonywala swoim pociechom?
        Pojde po swietach do innej pediatry i zobaczymy co mi doradzi.
        Pozdrawiam
    • kasiaalbrecht Re: Chropowata skora u 2-latki 17.12.10, 20:50
      warto pokazać zmiany dermatologowi a póki co kapiel w emolientach i nawilżanie
      • red.aneta Re: Chropowata skora u 2-latki 19.12.10, 16:53
        Bardzo dziekuje za odpowiedz:)
        Juz umowilam wizyte - niestety dopiero po nowym roku:(
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka