Dodaj do ulubionych

goraczka czwarty dzień

15.03.11, 11:11
P. dr i mamy, mam pytanie. Córka 5 letnia od pt (dziś 4 doba) gorączkuje pom.38.5-39.3.
Od pt ma cuchnace mocno gazy, kupka jaśniejsza niż zwykle i rzadsza, katar i kaszel (niewielki). Wczoraj bylismy u lekarza, osłuchowo ok. Gorączka rośnie co 8 godzin srednio, ale np. w niedzielę spadła dopiero po podaniu nurofenu i panadolu naraz, właściwie 39 st. miała przez 4 godz i chyba dopiero okłady intensywne spowodowały spadek. Lekarz wczoraj zalecił poza osłonowymi na brzuch dużo pić i patrzeć co bedzie dalej. Gorzej nie jest, ale mimo tego, że goraczka pojawła się rano po 10 godz. (37,8) - tu na spadek nic nie podałam, po 4 kolejnych godzinach wzrosla znów do 38,8. Dlatego zastanawiam sie czy infekcja jaką moje dziecko przechodzi moze tak długo trwać wraz z goraczką. lekarz mi wczoraj powiedział, że po 3 dniach już nie powinno byc goraczki i że jak dziś bedzie nadal bedzie konieczność podania antybiotyku - mam receptę na Biseptol. Jednak cały czas sie wstrzymuję, bo np. katar wczoraj mocno sie nasilił, wiec być moze poprawa bedzie dopiero jutro. P. dr czy czekać do jutra z tym antybiotykiem, czy jest to absolutnie konieczne że skoro tyle dni utrzymuje się temperatura należy juz go podać. Bardzo proszę o radę
Obserwuj wątek
    • mk271 Re: goraczka czwarty dzień 15.03.11, 11:24
      ja bym poczekała do jutra. mój synek potrafi gorączkować nawet 6 dób. a biseptol to już nie był wycofany??
    • mamaigiiemilki Re: goraczka czwarty dzień 15.03.11, 20:46
      gorączka może trwać nawet 6 dni, antybiotyk na samą gorączkę nie potrzebny;
    • supermamuska.online Re: goraczka czwarty dzień 15.03.11, 22:42
      Jeżeli osłuchowo ok,ja bym nie dała tym bardziej że są luźne kupy które moga świadczyc o jelitówce która sie nałożyła z przeziebieniem...
      • jbasko Re: goraczka czwarty dzień 16.03.11, 10:52
        tak to wygląda właśnie, ale dziś rano 37,8, wczoraj miała ponad 38,4 rano, ale apetyt marny, jest też pewnie osłabiona przez tyle dni gorączki. Zobaczymy co będzie po południu, wydaje mi się, ze forma lepsza gorączka jednak nadal wzrasta...
        • gajmal Re: goraczka czwarty dzień 16.03.11, 11:52
          Należało by zrobić badanie krwi (morfologię z rozmazem i CRP) oraz badanie ogólne moczu (tak na wszelki wypadek). Po wynikach badania krwi od razu widać, czy to infekcja bakteryjna (wtedy antybiotyk jest wskazany) czy też wirusówka. U nas w takich przypadkach zawsze pediatrzy robią takie badania, nigdy nie dają antybiotyku bez wyników
        • dziub_dziubasek Re: goraczka czwarty dzień 16.03.11, 11:56
          Moja córka ostatnio miała wysoką, trudno zbijalną temperaturę (na przemian stosowałam Nurofen i panadol, bo po 3 godzinach gorączka znowu była). Do tego brak apetytu, kaszel i katar. Gorączkowała 5,5 dnia (tyle co zawyrokował lekarz), 6 dnia już bez gorączki, ale mocno osłabiona, po tygodniu wszystko do normy wróciło.
          Leczyłam tylko objawowo- zbijanie temp., mucosolvan, clemastin i prawoslaz.
    • jbasko Re: goraczka czwarty dzień 17.03.11, 11:30
      dziś zaczyna sie szósta doba, 37,4 i nie rośnie, kupa wczoraj lepsza choć jeszcze nie idealna, myślę, ze to przejdzie bez antybiotyku, mam nadzieję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka