sylwia_mjn
08.11.11, 10:56
Witam
Syn 1,5 roku – 3 tygodnie temu zaczął się katar, który po 10 dniach ustąpił, ale po ok. tygodniu od początku przeziębienia zaczął się kaszel, raczej mokry, który utrzymuje się do dzisiaj. Syn kaszle głównie w nocy, dość mocno. Stosowaliśmy inhalacje z soli fizjologicznej, podawałam syrop prawoślazowy, ale kaszel nie ustąpił. Ponieważ ten kaszel trwa 2 tygodnie wczoraj mąż był z synem u lekarza. Osłuchowo jest czysty.
Dostaliśmy zalecenie: bactrim 2x5 ml, inhalacje 3 razy dziennie: pulmicord 1 ml, berodual 15 kropli, sól fizjologiczna. Na noc Clemastinum 5 ml.
Mam pytanie dotyczące Bactrimu – czy powinno się razem z nim przyjmować coś osłonowego? Co najmniej ile dni trzeba go przyjmować? Przeczytałam też w pani odpowiedziach z wcześniejszych wątków, że ten lek nie jest zalecany w infekcjach dróg oddechowych, a wiem, że lekarze często go przepisują. Czy on w takim razie nie jest skuteczny? Co zamiast?
Przeziębienia (katar, kaszel) powracają u nas mniej więcej co 2 miesiące. Do tej pory udawało się wychodzić z tego inhalacjami.
Pozdrawiam
Sylwia